Dodaj do ulubionych

Zaba juz jest przemeczona,wyczerpana.

19.11.05, 03:02
Ale przyjdzie dzien,przyjdzie noc ktora bedzie nalezec tylko do zab.
Artykol jest dosc dlugi ale warto go przeczytac,sa tez pod nim ciekawe
komentarze ludzi z Izraela i calego swiata.

www.haaretz.com/hasen/spages/645914.html
Obserwuj wątek
    • cepimierz Destroy the messenger and the message will just 19.11.05, 06:02
      Przeczytałem ten artykuł.

Lubię styl Amiry Hass, podziwiam ją za odwagę mówienia rzeczy niepopularnych.

Dzisiejsza polityka ILa względem ludności arabskiej Zach. Brzegu odwołuje się do myślenia w kategoriach "kto kogo". Moim zdaniem wciąz jeszcze jest możliwość rezygnacji z myslenia konfrontacyjnego i budowy relacji opartych na współpracy. Na dłuższą metę powściągnięcie ambicji osiedleńców może się okazać wartościowsze dla ILa niż udzielanie politycznego poparcia dla codziennych mikro-aktów przemocy kierowanych przeciwko ludności terenów okupowanych. To tego rodzaju akty w ostatecznym rozrachunku kreują i wzmacniają przejawy nienawiści wobec ILa. Budują grunt pod terroryzm.

Jeden z uczestników dyskusji w Haaretzu napisał, odpowiadając na ataki ad personam, kierowane pod adresem autorki artykułu i tych, którzy zgadzają się z jej oceną stanu rzeczy: <<Destroy the messenger and the message will just go away>>.

Nic dodać, nic ująć.

Należałoby jeszcze tylko przypomnieć, że Haaretz to lewicowa szmata, z czego wynika, że nic, co opisuje ta gazeta, nie zasługuje na miano faktów.

A to zwalnia od jakiejkolwiek refleksji. Można spokojnie oddalić się do czulentu.
      • cepimierz Tutaj coś więcej 19.11.05, 06:16
        Artykuł w Haaretzu:

Anarchy on the hilltops

By Ze'ev Schiff

tinyurl.com/7qrl8

Fragment artykułu:

<<Many of the right-wing anarchists are armed. In most cases, they were given these weapons for self-protection by the regional security services. Some have stolen guns and explosives from the IDF. Caches of ammunition were discovered in a cave. After settlers set up a roadside ambush in the territories and killed several Palestinians, the authorities seized a machine-gun that had been stolen from a Golani army base.

The hilltop settlers have been involved in an entire slew of illegal and violent activities against the Palestinians in recent years, among them beatings and stealing their olive crops. When right-wing extremists are arrested, bringing them to trial and convicting them is often difficult. Dori Amior, the chief suspect in the plot to blow up an Arab school with a wagonload of explosives, was released by a Jerusalem judge for lack of sufficient evidence. The man went back to tending his sheep in the hills of Samaria. Security officials say that if the accused had been a Palestinian, he would have been thrown into jail for years on the basis of the same evidence.

People have the impression that this is a fringe group. But when they need lawyers to defend them, they receive aid from an association called "Haneynu" ("Give Us Clemency"), headquartered in Hebron. The two soldiers from the ultra-Orthodox army unit who planted a fake bomb in Jerusalem's Central Bus Station this past July obtained legal assistance from Haneynu. The fact that the hilltop settlers are receiving contributions from the United States is also a source of great concern.

The right-wing anarchists have no hierarchy of officers, organizational structure or commander-in-chief, but there are rabbis in the territories, like Dori Yudkevich, who have influence over them. Estimates put the size of the
        group at around 300 settlers, with a few dozen hard-core members. A potential for Jewish terrorism lurks in the hills of Samaria. No wonder the Shin Bet security service says that if trouble comes from anywhere, it will come from here. This is where plots were hatched to blow up the Temple Mount and assassinate the prime minister.>>

• dana33 Re: Tutaj coś więcej 19.11.05, 09:04
          co masz cepek do powiedzenia na temat niskiego poziomu szkol polskich? cos ci
          wiadomo o sytuacji w opiece zdrowotnej polakow? co myuslisz o masowej ucieczce
          mlodych polakow z twojego kraju? jak wyglada sytuacja bezrobocia w polsce?
          wiesz, ja tam nie mieszkam, ale mnie bardzo to interesuje. chcialaby uczciwa i
          rzetelna odpowiedz od kogos takiego jak ty, ktory kocha swoja ojczyzne i
          zatroskany jest o losy swoje i swojej rodziny.
          • dana33 p.s. 19.11.05, 09:07
            zapomnialam..... cos twoje watki z wczoraj i przedwczoraj nie bardzo
            zainteresowaly forumowiczow. nawet twoje up nic nie pomoglo, cholercia....
            musisz wczuc sie w nastrojenie forumowiczow lepiej, cepek, wiecej troche
            artykulow z haaretz i zobaczysz, jak watki beda mialy powodzenie, bo to jednak
            troche zenujace, ze piszesz i piszesz i nikt nie odpowiada, nie?
            • jennifer5 Re: p.s. 19.11.05, 09:16
              dana33 napisała:

> zapomnialam..... cos twoje watki z wczoraj i przedwczoraj nie bardzo
              > zainteresowaly forumowiczow. nawet twoje up nic nie pomoglo, cholercia....
              > musisz wczuc sie w nastrojenie forumowiczow lepiej, cepek, wiecej troche
              > artykulow z haaretz i zobaczysz, jak watki beda mialy powodzenie, bo to
              jednak
              > troche zenujace, ze piszesz i piszesz i nikt nie odpowiada, nie?

jak widac ty czytalas. Czy ty to ... nikt?
            • aaki :-) 19.11.05, 09:26
              przeczytałem.ciekawe choć w sumie nihil novi sub sole
          • dan34bratdany33 Re: Tutaj coś więcej 19.11.05, 09:22
            Zeby dostawac od USA takie dotacje i miec co trzecie dziecko
            w Izraelu glodujace to juz hucpa nad hucpy.Polacy wyslali kontyngent
            do Iraku aby twojej dupy bronic i nie slusznie bo mozna by te forse dac na
            lepsze upozazenie nauczycieli bo jak wiesz dobry nauczyciel musi miec dobra
            pensje.
            Czy ty nie masz dzisiaj Sabatu?.
          • cepimierz Re: Tutaj coś więcej 19.11.05, 09:55
            Tutaj jest polskie forum Świat. Mówi się tu o sprawach zagranicy.

Przykro mi, że z Twojego punktu widzenia to bywa Kraj.

Co do pytań -
            • cepimierz P.S. 19.11.05, 10:01
              Czy szanowna Dana33 ma coś do powiedzenia na temat tez artykułu Amiry Hass?

• dana33 Re: P.S. 19.11.05, 19:18
                oczywiscie ze mam, ale ci nie powiem. wiesz, ze nie dyskutuje wiecej z toba na
                temat israela i zydow.
                • cepimierz Re: P.S. 19.11.05, 19:24
                  No to i chwała Bogu. Bo już bym się bał.

A tu o Żydach.

Dyskutują ksiądz, pastor i rabin. Kwestia: kiedy zaczyna się życie?

Ksiądz: no -
                  • dana33 Re: P.S. 19.11.05, 19:31
                    hihihihi...... nu, sam widzisz, ze nie brakuje nam poczucia humoru....
                    no i troche madrosci.... :))))
                    • krystian71 Re: P.S. 19.11.05, 20:04
                      wiesz co ciotka,chociaz ty mi dzis niewinnemu jakims feng-szui grozilas,powiem
                      ci jeszcze cos milego na temat tej waszej madrosci i rabinow,ale ostatni raz,bo
                      cos mnie sie wydaje,ze tobie sie juz znudzilo i tasak wykopalas.
                      Gdzies przeczytalem,linku nie dam,na temat dziedzicznosci inteligencji,
                      To stare dywagacje,jeszcze sprzed powstania panstwa Israel,gdy zydzi po bozemu
                      zyli w diasporze i zastanawiano sie na czym polega ten fenomen,ze sa wyraznie
                      inteligentniejsi niz otaczajace ich masy ludowe.
                      Otoz jedno z tlumaczen bylo takie,ze w kazdym spoleczenstwie najbardziej
                      wybitne jednostki czesto wstepuja do stanu duchownego.
                      A problem jest w tym,ze ksieza katoliccy nie moga miec dzieci,za to rabini TAK.
                      • dana33 Re: P.S. 19.11.05, 20:28
                        hihihi, nie znalam tego, krystianek.
                        nie, ja jeszcze tasaka nie wyciagnelam. oskarzyl o to ciebie jakis nik, juz nie
                        pamietam jaki, ze mi noz w plecy wsadzisz :))) wiec mu odpisalam, ze jak ty
                        mnie noz, to ja ciebie s-chugiem potraktuje... ty farsztejst, s-chug to taka
                        cholerycznie, ale to cholerycznie do kwadratu ostra przyprawa arabska, co potem
                        musisz se wsadzic wentylator w buzie, bo tak piecze... :))))
                        cos ty, ja mam ciebie grozic, jak ty ze mna gotujesz????? :))))
                        • krystian71 Re: P.S. 19.11.05, 20:52
                          to bylo jakies ksero(jednorazowe-chyba)Juz mialem moj stary watek
                          podciagnac,rzecz jasna na podstawie mojego ulubionego felietonisty Katawa
                          Zara,jak to nawroceni na Bliskowschodnie sposoby rozwiazywania sporow Zydzi z
                          kosami lataja i codziennie trzeba kogos cerowac albo kadisz odmawiac, ale mi
                          przeszlo.
                          Ty i tak wiesz,ze u nas jest inna kultura,my to raczej w sztachetach sie
                          lubujemy.:)
                          • dana33 Re: P.S. 19.11.05, 20:56
                            ty krystek o tych sztachetach to poinformuj tamtego nika, on nie wie.
                            a mnie to wsio rawno, czy ty sie masz zamiar rzucic na mnie z nozem czy ze
                            sztacheta... s-chug mam pod reka... :))))
                            • krystian71 Re: P.S. 19.11.05, 21:22
                              to i wielka szkoda,ze zona moja pierwsza grochoweczke,ta ze smietana wylala.
                              To byla prawdziwa bomba,gora i dolem,bez przerywania snu.:)
                              Za to zapiekanka ziemniaczana...eh,dostalem pochwale.
                              • dana33 Re: P.S. 19.11.05, 21:25
                                :))))
                  • krystian71 Re: P.S. 19.11.05, 19:52
                    i to jest doskonaly przyklad na nizszosc celibatu wobec prokreacji osob
                    duchownych.
                    Skad by sie ta madrosc rabinow wziela i wiedza,ktora szczerze podzielam.
                    A tak,czlowiek tyle sie musi nameczyc zanim umrze...
                    • cepimierz Re: P.S. 19.11.05, 20:10
                      No -
                      • dana33 Re: P.S. 19.11.05, 20:32
                        eee, cepek..... do tego nie potrzeba rabina.... ja to mojemu juz dawno mowie,
                        ze ma zone megiere.... i co on na to? ze sie nie bedzie ze mna sprzeczal... :)))
                      • krystian71 Re: P.S. 19.11.05, 20:35
                        rabin wie co mowi,wie ,ze w zone zawsze moze rzucic butem i ma ja z glowy.
                        • dana33 Re: P.S. 19.11.05, 20:39
                          oj krystian, krystian..... ty nie masz pojecia jaka twarda jest glowa
                          zydowskiej zony..... :))))
                          • krystian71 Re: P.S. 19.11.05, 20:45
                            musi byc,5000 lat ewolucji robi swoje
                    • dana33 Re: P.S. 19.11.05, 20:31
                      ty farsztejst, mnie to ten celibat to przeszkadza tylko w jednym: jak ci pastor
                      czy rabin prawia nauki o zyciu rodzinnym, to przynajmniej wiedza o czym mowia,
                      szczegolnie jak to rabin ortodoksyjny i ma tak z 10 dzieci (tylko pomysl, jakie
                      szczescie, ze nie jestes rabinem ortodoksyjnym....), ale jak ksiadz z ambony
                      naucza o zyciu rodzinnym, to to troche tak, jak ja bym cie teraz uczyla baletu,
                      ty farsztejst???
                      • krystian71 Re: P.S. 19.11.05, 20:43
                        dlatego do rabina latacie z kazda duperela,a z ksiedzem,rzecz jasna madrym
                        mozna sobie pogadac o pryncypiach i polityce
                        Juz sobie wyobrazam to jego zainteresowanie owczarnia,gdyby zaczal dostawac 10
                        listow poleconych z MPK i dziesiec telefonow ze szkoly z zapytaniem:"czy ojca
                        syn,jest jeszcze naszym uczniem ?"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka