excellentclient 24.12.05, 14:41 ROTFL śmieszni są Ci wszyscy w USA - za mało problemów mają czy co!? :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waldemar_krawczyk Marx w czapce z Gazety (GW) zamiast św. Mikołaja 26.12.05, 14:58 jak widac czesc trzeźwo myślacych Amerykanów otrząsnęła sie z lewactwa, liberlactwa i żydowskiego kosmopolityzmu Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: Marx w czapce z Gazety (GW) zamiast św. Miko 26.12.05, 15:28 waldemar_krawczyk napisał: "jak widac czesc trzeźwo myślacych Amerykanów otrząsnęła sie z lewactwa, liberlactwa i żydowskiego kosmopolityzmu" To co ponizej to sarkazm. I zwrocila sie w kierunku pasa biblijnego, new born Christians i olbrzymich (w przyszlosci) podatkow za zabijanie irackich dzieci. Alez sie z Toba ciesze. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_krawczyk Re: Marx w czapce z Gazety (GW) zamiast św. Miko 26.12.05, 18:52 annahidalgo napisała: > waldemar_krawczyk napisał: "jak widac czesc trzeźwo myślacych Amerykanów > otrząsnęła sie z lewactwa, liberlactwa i żydowskiego kosmopolityzmu" > > To co ponizej to sarkazm. > I zwrocila sie w kierunku pasa biblijnego, new born Christians i olbrzymich (w > przyszlosci) podatkow za zabijanie irackich dzieci. Alez sie z Toba ciesze. -podatkow za zabijanie irackich dzieci- ?????? to przeciez łgarstwo ! faktem jest natomiast że husajn mordował kurdyjskie dzieci gazami bojowymi a także dzieci irackich opozycjonistów i że mordowane są dzieci palestyńskie ... Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: Marx w czapce z Gazety (GW) zamiast św. Miko 26.12.05, 19:35 waldemar_krawczyk napisał:"podatkow za zabijanie irackich dzieci- ?????? to przeciez łgarstwo !" Tak? No to powiedz mi kto jak nie ja zaplaci ten olbrzymi dlug za wojne w Iraku ktora sklada sie z mordowania dzieci irackich? Husajn mordowal swoich obywateli (przykro mi z tego powodu) za pieniadzie z ropy. Moi wladcy oddaja zyski z ropy naszym kompaniom naftowym i zmuszaja mnie do placenia za awantury tych kompanii naftowych. I to jest dodatek do wysokich cen ropy narzucanych nam przez te kompanie. Palestynskie dzieci to inna dzialka Ty sie tu nie wcinaj miedzy wodke a zakaske. Chyba, ze mieszkasz w Palestynie... Odpowiedz Link Zgłoś
cogito.ergo.zum Aniu, przestan pier... 26.12.05, 23:48 to sa twoje lewackie brednie, nie lubisz Stanow i pie.. od rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
cogito.ergo.zum to z powodu muzulmanow, jeszcze nie slyszalem 26.12.05, 23:46 aby jakis Zyd sie czepial Bozego narodzenia. U nas tez, w szkolach przestaje organizowac sie spiewanie koled, zby nie ueazic muzulmanskich gnojkow. dzieci sa zazdrosne, ze w naszej kulturze istnieje dzien dawania prezentow. Jak walek nie dostanie, to jest zly i zwala wine na szkole. Najprostrzym rozwiazaniem jest lekcewazyc zarzadzenia odgorne i w sposob ostentacyjny zyczyc wszystkim Wesolych Swiat Bozego narodzenia. W tym roku Hanukah wypadlo razem z BN, czy my zabraniamy Zydom swietowac? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 24.12.05, 14:45 prawda jest taka: politpoprawność wyżarła ludziommózgi. Nie tylko w USA, niestety :( Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
titaniczek Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 24.12.05, 15:42 Niestety... Szukałem ręcznie robionych kartek świątecznych i... nie było motywów związanych z Bożym Narodzeniem tylko choinki albo paczuszki. Jakby to było najważniejsze. Na moje pytanie, czy nie mają ręcznie robionych z szopką to miła pani powiedziała, że mają ręcznie robione tylko świeckie kartki :( Polityczna poprawność będzie jeszcze nas wiele kosztować Odpowiedz Link Zgłoś
jedwabnik2 Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 24.12.05, 15:50 titaniczek napisał: > Niestety... > > Szukałem ręcznie robionych kartek świątecznych i... nie było motywów związanych > z Bożym Narodzeniem tylko choinki albo paczuszki. Jakby to było najważniejsze. > Na moje pytanie, czy nie mają ręcznie robionych z szopką to miła pani > powiedziała, że mają ręcznie robione tylko świeckie kartki :( > > Polityczna poprawność będzie jeszcze nas wiele kosztować Nie bardzo wiem, gdzie przebywasz i skad piszesz. Jakbym jednak byl na twoim miejscu, to bym sie pewnie zajal produkcja i sprzedaza kartek z takimi motywami, jakich (twoim zdaniem) brakuje. Jesli rzeczywiscie brakuje, to powinny sie sprzedawac jak swieze buleczki. Mam nadzieje, ze zrobisz na tym duza kase, tantiem za pomysl nie zadam. Serdecznie - Jedwabnik Odpowiedz Link Zgłoś
lolo11 Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 18:19 Happy Shopping Season for everyone! Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 Nareszcie, bo juz myslalem, ze pochodzimy z Marsa 24.12.05, 15:31 i nasza tradycja opiera sie na zielonych ludzikach, zielonych drzewkach i zielonym sniegu. O zielonych aktywistach nie wspominajac ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj pare sprostowan 24.12.05, 16:26 1. Obecna afere "Merry Christmas" vs. "Happy Holidays" wywowal w glownej mierze niejaki GW Bush, kiedy Bialy Dom wyslal ponad milion kartek swiatecznych z napisem "Happy Holidays". Zdenerwowalo to najbardziej konserwatywnych aktywistow protestanckich do ktorych w duzej mierze kartki byly zaadresowane. 2. Fox News nie jest kilkakrotnie bardziej popularny niz CNN. Okreslenie kilkakrotnie sugeruje, ze Fox News ma przynajmniej 3 razy wiecej widzow niz CNN. Jest to oczywisty nonsens. Roznica wynosi kilka procent, a nie kilka razy. Nawet dziennikarz powinien zdawac sobie sprawe z roznicy. 3. Najwiekszym zagrozeniem Bozego Narodzenie nie sa slowa "Happy Holidays" tylko komercjalizacja swiat, przed czym przestrzega tez Benedykt. W USA (jak i w Polsce i kazdym innym kraju) latwo o przeprowadzenie akcji - jak obecna z nazwami. Przy sekularyzacji i coraz wiekszej obojetnosci religijnej powrot do religijnego znaczenia Bozego Narodzenia jest duzo trudniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
graga05 Re: pare sprostowan 24.12.05, 18:23 A ja przeczytalam w amerykanskich gazetach (liczba mnoga - bo w dwoch) odwrotna rzecz, ze coraz mniej sie uzywa Merry Christmas. To jak ma napisac firma zyczenia do swoich klientow, z ktorych nie wszyscy swietuja Christmas i ( czesto nie sa nawet zydami), ale lubia ten okres, zwiazany rowniez z Nowym Rokiem, przyjecia w pracy, otrzymywanie bonusow (mniej koniecznosc ich dawania). Dlaczego mam narzucac swoim znajomym i przyjacielom Merry Christmas - przeciez Ci co nie obchodza tego nie przysylaja mi Happy Chanukan. Przeciez te zyczenia to nie ma nic wspolnego z religia tylko zaznaczenie pamieci i zyczliwosci. Siec Fox - to takie bardziej profesjonalne radio Maryja. Jej przewodnia idea - kobieta do domu, chlopaki do Iraku, obnizenie podatkow i przetargi dla majacych bezposredni kontakt z Bogiem ( podobniejak Bush)kolesi z Teksasu. Merry Christmas, Happy Chanukan, Happy Kwanza, Happy Holidays to you. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 ...AND HAPPY NOTHINGS !!!!! 25.12.05, 08:49 TOLERANCJA wynika tylko z pokojowego wspolistnienia, bez tego tolerancja sie degeneruje i zamienia sie w idiotyczna 'poprawnosc polityczna', ktora nie jest niczym innym jak prowokacja. Odpowiedz Link Zgłoś
zl1 twoje porównanie wskazuje na nieznajomośc tematu 25.12.05, 10:45 i jakąs chorą fobie pomieszaną z zaburzeniami psychicznymi. Jesli Fox to radio Maryja to w takim razie CNN trzeba porównać z Polską telewizja z czasów gdy na antenie królował Gomułka ze swoimi przemówieniami. Powiedz wprost, krew cie zalewa ze wiekszość przestaje wam ulegac i nie godzi sie na wasze chore pomysły. krew cie tez zalewa ze wasi prorocy proletariatu nie mają wzięcia i nowych chętnych wyznawców. Odpowiedz Link Zgłoś
cogito.ergo.zum Merry Christmas - zyczenia w czasie okresu, w ktor 26.12.05, 23:57 ym wybaczamy innym, kiedy sami staramy sie byc lepsi itd. To sa QRWA Christmas, bez wzgledu na religie, przeslanie jest dobrej woli, przyjazni, przebaczenia. To sie wiaze z narodzinami Jezusa, ale nie wymaga od odbiorcy zyczen przechrzczenia. To jest wymysl lewakow, totalnych liberalow, odrzucajacych wszelkie nakazy, normy. Jak ci ktos zyczy merry christas, odpowiedz - same to you (wzajemnie). proste. Odpowiedz Link Zgłoś
zl1 55% Amerykanów ogląda głownie Fox News 25.12.05, 10:38 a przy okazji czerpie wiadomości z internetu. Pozostałe 35% pozostaje dla reszty od CNN po NYT i inne podobne dziadostwo. www.wprost.pl/ar/?O=81490 Poprostu klony Marksa, Engelsa, Lenina i inne liberały spod znaku sierpa i młota okazały sie oszustami, szkodnikami a nawet niejednokrotnie przestępcami. Odpowiedz Link Zgłoś
viper69 Re: 55% Amerykanów ogląda głownie Fox News 25.12.05, 16:32 Viperek39- witaj pod kolejnym nowym nickiem :))) Co ciekawego we Wprost i u pana profesora Winieckiego? Happy Channukach dla polskiej inteligencji wyedukowanej na "Wprost"" Odpowiedz Link Zgłoś
viper69 A w ogole to wyrazy wspolczucia Viper39 25.12.05, 16:53 Nie wiedzialem, ze cie wywalili z pracy za calodzienne bullshitowanie na polskich forach. Przykro mi ze akurat tak przed Swietami. Odpowiedz Link Zgłoś
kubecek Malo problemow 24.12.05, 19:22 Malo problemow maja - ale w pozytywnym sensie. To po prostu fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek-i-lolek Ale Żydzi walczą z Bożym Narodzeniem 24.12.05, 20:23 American Jewish Congress protestuje przeciwko Kongresowi, który "uznaje ważność symboli i tradycji Bożego Narodzenia". Mówi, że to narusza równowagę miedzy "dwoma stronami" , czyli żydami i chrzescijanami. " Christians have the right as consumers to patronize or refuse to patronize stores that observe or decline to observe Christmas, display Christian symbols, follow Christmas traditions and that celebrate the religious aspects of the holiday. Merchants have a right to decide how to respond to such consumer preferences. But,government has no business getting into the middle. Those who wish to marshal the power of government to tip the balance in favor of one side or the other do so in blatant disregard of our nation's long established tradition of religious liberty. Government has no place establishing a set of favored religious symbols and traditions at the expense of other Americans." releases.usnewswire.com/GetRelease.asp?id=58280 Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 CHORYCH PSYCHICZNIE MOZNA ZNALEZC W ... 25.12.05, 09:00 kazdym narodzie, w kazdej grupie etnicznej.Problemem niektorych idiotow jest sekciarstwo i wykorzystywanie wplywow do partykularnych celow. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek-i-lolek Szczególnie w American Jewish Congress... 25.12.05, 18:14 albo w Centrum Wiesenthala, albo w ADL, albo w WJC... Coś dużo tego żydowskiego sekciarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kot.behemot Już byli tacy, co próbowali 24.12.05, 22:53 Zastępować Świętego Mikołaja Dziadkiem Mrozem, na przykład. I trafili na śmietnik historii, tam, gdzie i polityczna poprawność trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
buscador Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 00:06 Musze przyznac, ze bardzo nie podoba mi sie, a wrecz razi uzycie slowa "murzynka" w tym artykule. Autor opisuje osoby, uzywajac wyrazen takich jak "Elizabeth z banku, w ktorym zakladalem konto", "sympatyczna emerytka", i obok nich "murzynka z poczty". W tym kontekscie na miejscu bylo by raczej uzycie wyrazenia "urzedniczka z poczty"... A wracajac do tytulu artykulu, uwazam, ze jak najbardziej na miejscu jest uzywanie zwrotu Happy Holidays w kraju tak wielokulturowym jak US.Zwrot ten jest owszem poprawny politycznie, wiec w szkolach, urzedach czy miejscach pracy zyczenia Happy Holidays sa jak najbardziej na miejscu, mile widziane i nie urazaja, ani nie faworyzuja niczyjej kultury czy religii. Natomiast nie widze powodu, dla ktorego ktos mialby sie obrazac tylko dlatego, ze ktos mu zyczyl wesolych swiat uzywajac zwrotu Merry Christmas, nawet jesli nie obchodzi Swiat Bozego Narodzenia. Zyczenia Wesolych Swiat sa wyrazem sympati i zyczliwosci, wiec niezaleznie od wyznania czy kultury powinny budzic zyczliwe reakcje :) Odpowiedz Link Zgłoś
artremi Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 02:32 To prawda ze Polacy maja jakis dziwny problem z Murzynami... A tak naprawde, to Murzyni chyba sa ostatnimi Amerykanami ktorzy stosuja polityczna poprawnosc. Sa w sumie bardzo podobni do Polakow - rodzinni i religijni. Zawsze od Murzynow slysze "Merry Christmas". Dzisiaj po poludniu wychodzilam ze sklepu i jakis Murzyn krzyknal za mna "Young lady, have a merry Christmas!" > Musze przyznac, ze bardzo nie podoba mi sie, a wrecz razi uzycie > slowa "murzynka" w tym artykule. Autor opisuje osoby, uzywajac wyrazen takich > jak "Elizabeth z banku, w ktorym zakladalem konto", "sympatyczna emerytka", i > obok nich "murzynka z poczty". Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 To nie problem Murzynow ,to problem idiotow, 25.12.05, 09:14 ktorzy moga byc kazdego koloru skory. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Nie mamy problemu z Murzynami 25.12.05, 20:43 artremi napisała: > To prawda ze Polacy maja jakis dziwny problem z Murzynami... Nie mamy problemu z Murzynami. Jesteśmy społeczeństwem praktycznie jednolitym etnicznie. Tak ukształtowała nas nasza historia. Obywatel Polski o innym niz biały kolorze skóry to rzadkość , wyjatek od reguły. I nie chodzi tu bynajmiej o jakieś "rasistowskie odchylenia". Po prostu komuna ( a właściwie "sojusznicy" w Jałcie) dość skutecznie na 46 lat odcieła nas od swiata. Nie było mozliwości powstania takiego spoleczeństwa jak np w Zach. Europie. Nie mielismy też w swojej historii ani kolonii ani niewolnictwa. Dlatego "Murzyn" nie brzmi u nas obraźliwie , raczej jako ciekawostka. Zresztą w miastach ponizej 50 tys. mieszkańców "Murzyn" na ulicy dalej wzbudza sensacje u "tubylców", właśnie jako ciekawostka. Z wejściem do UE to sie chyba bardzo szybko zmieni. I (sorry) doszukiwanie sie akcentów obraźliwych w słowie "Murzyn" świadczy wyłącznie o nieznajomości naszych realiów. Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: Nie mamy problemu z Murzynami 26.12.05, 03:24 Znowu Remik ujal mnie i postawa i wyjasnieniem naszej poskiej rzeczywistosci a narciarka przyjemnym wytlumaczeniem dyskutowanych zjawisk na poziomie rodziny/ malej spolecznosci. Mam pytanie do remika - i wszystkich forumowiczow. Jak mam po polsku pisac o African Americans? Juz wiesz, ze nie mam wobec nich przesadow (cholera, przynajmniej 10 % moich kolegow to ci ludzie), ale nie chce sie narazac polskim monitorom stosunkow rasowych. "Murzyn" i "Czarny" odpada, no to co pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Nie mamy problemu z Murzynami 27.12.05, 09:24 annahidalgo napisała: Mam pytanie do remika - i wszystkich forumowiczow. Jak mam po polsku pisac o > African Americans? Może po prostu "Amerykanin" bez żadnych dodatków i tyle . Polakom "Murzyn" chyba bardziej kojarzy się z Afryką niż z Ameryką. Mam jakieś takie podświadome przeczucie ,że to z powodu tego sławnego wierszyka z elementarza : "Murzynek Bambo w Afryce mieszka , czarną ma skórę ten nasz koleżka itd..." Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Odwrotnie, Happy Holidays i 'Afrykoamerykanka z .. 25.12.05, 09:09 poczty' jest idiotyzmem i prowokacja. Odpowiedz Link Zgłoś
zippo30 Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 01:18 Kurczę... "Christmas" to "Christmas", "Ramadan" to "Ramadan", a "Jom Kipur" to "Jom Kipur" i czapka! Dla każdego co innego może być "Merry" i jesli ktoś mi rzuci radosne "Szalom", czy "Salem Alejkum", czy "kij ci w oko" to się przecież nie powieszę z tego powodu i nie dam nikomu po gębie, nie? Albo mi się wydaje, albo bycie cywilizowanym człowiekiem do czegoś zobowiązuje, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ku_klux_klan Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 02:43 Za dużo czarnych i żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
captain.america Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 07:37 I polaczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 07:52 captain.america, Kochany, mamy swieta, a wiec obchodzimy takze zawieszenie broni. Twoja glupawa uwaga o "polaczkach" jest i wojownicza i bardzo niesmaczna. Wypchaj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Taka prowokacja jak twoja,powodowana glupota... 25.12.05, 09:22 wywoluje reakcje i rodzi kolejne prowokacje, ktorymi sa idotyzmy poprawno - polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieci2007 Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 06:12 Mysle, ze uzycie zwrotu Merry Christmas zamiast Happy Holidays przez sklepy i domy towarowe jest calkiem na miejscu. Przeciez gdyby nie narodziny Jezusa i Sw. MIkolaj, zaden sklep nie robilby takiej kasy, wiec niech to przynajmniej uszanuja i uznaja. Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 06:36 excellentclient napisał: "ROTFL śmieszni są Ci wszyscy w USA - za mało problemów mają czy co!? :D" No nie wiem. Mam nasze wszelkie religie w glebokim powazaniu (to objaw symbolicznego myslenia, ktore rozni nas od zwierzat), ale na zadna z nich dotad sie nie zdecydowalam. Za to chetnie obchodze wszelkie religijne swieta jak leci. Nie widze powodu, dla ktorego nie mialabym podeprzec religii moich kolegow a oni sa wieloreligijni. Teraz jest czas na boze narodzenie i hanuka wiec przylaczam sie do obu. Jakkolwiek diabli mnie biora na sponsorowanie roznych religii z budzetu federalnego lubie nasze przyjecia z okazji roznych swiat. Za to nie lubie zamykania sie w jednym rodzaju swiat tak jak teraz, mecze sie bozym narodzeniem u mojej siostry. W US mamy wiecej niz dosc problemow. Wojny religijne to temat zastepczy. Odpowiedz Link Zgłoś
crash212 Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 08:23 Nasz prawdziwy Bog to Swietowit. Te wszystke swieta to obraza naszych prawdziwych tradycji. Trzeba zerwac z judo-chrzescijanska nagonka , ktora od kilku stuleci niszczy od srodka nasze panstwo. Polacy opamietajcie sie! Czas wrocic do prawdziwego stworcy - Swietowita! Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 To wracaj i wiecej nie wracaj stamtad , skad... 25.12.05, 09:32 poszedles!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eltalon Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 10:44 No i mamy kolejny przykład na to, że Amerykanie to jednak najgłupszy naród świata. Jeżeli ktoś komuś składa życzenia wesołych świąt to robi to z życzliwości i dobrej woli a nie po to żeby kogoś urazić. Niezależnie od tego czy powie merry christmas czy merry holidays czy jakolwiek inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
chaynik kazda glupota ma swoje dno .... 25.12.05, 15:07 Ten cytat wyjasnia cala sprawe. Poprawnosc polityczna to wymysl zakompleksionych idiotow. - Ludzie tak zaczęli przejmować się tym, aby nie urazić żadnej mniejszości, że przestali zważać na urażanie chrześcijańskiej większości! - odpiera jednak Tim Wildmon, szef konserwatywnego Stowarzyszenia Rodzin Amerykańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
bakrzciuk Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 19:39 Artykul jest bardzo tendencyjny. Wspomina o innych wyznaniach i swietach, ale nie wspomina, ze w pierwszy dzien swiat Bozego Naarodzenia rozpoczyna sie w Stanach rowniez swietowana przez niektorych Murzynow Kiwanza oraz swietowana przez Zydow Hannukah. Tak wiec jesli nie wiesz z kim rozmawiasz jast to raczej duzym nietaktem zyczyc Merry Christmass. Prosze wyobrazic sobie, ze ktos nam zyczy "merry Hannukah" kilka razy na dzien.... Zamiast obruszac sie na "polityczna poprawnosc" powinnismy raczej docenic fakt, ze tutaj w Stanach jestesmy w stanie wzglednie pokojowo wspolistniec i wspolnie swietowac nasze odrebne swieta, kultywowac rodzinne obyczaje, itp. Nawet Muzulmanie integruja sie tutaj latwiej niz w Europie. Nie mamy tutaj burd Paryskich, poniewaz kazdy ma prawo czuc sie tutaj jak u siebie i mieszkac w dzielnicach w ktorych mieszkaja "middle class" Amerykanie (kwestia zarobkow - a nie pochodzenia:) Polityczna poprawnosc nie zagraza naszej chrzescijanskiej wierze, jesli ja w sobie mamy. Wiara nie manistowana w sytuacjach gdzie moglaby ranic uczucia innych wcale nie jest skazana na wymarcie jesli tylko jest w ludzich, a nie na sztandarach. Inna sprawa to to, ze komercjalizm (nie liberalowie)opanowal tutejsze swieta. Kiedy w Polsce swietujemy Wszystkich Swietych, w USA sklepy juz ubiera sie w kolory swiateczne. Blizej swiat okolice centrow handlowych sa juz nieprzejezdne. Kupienie, zapakowanie i wyslanie obowiazkowych tutaj prezentow naprawde potrafi pochlonac wiele z ciagle brajyjacego tutaj(bo trzeba przeciez zarobic tez na te prezenty) czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
anna521 Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 19:44 bakrzciuk, Popelniles bardzo sensowny, moim skromnym zdaniem, post. Zechcialbys wyjasnic co to jest Kiwanza? Dzis jestem w Polsce wiec nie mam dostepu do moich "czarnych" znajomych... Odpowiedz Link Zgłoś
bimbalimba jak juz 25.12.05, 19:52 to nie kiwanza ale kwanzaa en.wikipedia.org/wiki/Kwanzaa Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: jak juz 25.12.05, 20:07 bimbalimba, Dziekuje, skorzystalam z podanego linku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
1sz-truten Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 25.12.05, 19:58 artykul jest tendencyjny czyzby mocherowe berety dokonaly desantu w wybiorczej jestem tu od kilku lat i nie zauwazylem np. podczas przedswiatecznych zakupow by obsluga w sklepie nie uzywala slowa ( Merry Christmas ) tak czesto jak to bylo kilka lat temu ja nie czekam sam mowie Merry Christmas i zawsze slysze to samo pieprzenie ludziom bzdur do glow a Boze Narodzenie lubia wszyscy w USA a w Californi szczegolnie a mieszanka tu jak nigdzie indziej Wesolych Swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
bakrzciuk Kwanzaa lub Kwanza 25.12.05, 20:16 Kwanza a nie Kiwanza (przyznaje pomylke, nie jestem pewien tez pisowni Hannukah) ponoc koncentruje sie na swietowaniu afrykanskich korzeni i tradycji. Moja kolezanka ktora uczy w tej samej szkole twierdzi, ze swieto to nie jest zwiazane z religia ani polityka. Po prostu dobre jedzenie i fajna zabawa. Nie zastepuje tez Bozego Narodzenia a raczej wykorzystuje wolny czas aby siegac do zrodel. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Kwanzaa lub Kwanza 25.12.05, 20:36 bakrzciuk napisała: > Kwanza a nie Kiwanza (przyznaje pomylke, nie jestem pewien tez pisowni > Hannukah) ponoc koncentruje sie na swietowaniu afrykanskich korzeni i tradycji. > > Moja kolezanka ktora uczy w tej samej szkole twierdzi, ze swieto to nie jest > zwiazane z religia ani polityka. Po prostu dobre jedzenie i fajna zabawa. Nie > > zastepuje tez Bozego Narodzenia a raczej wykorzystuje wolny czas aby siegac do > zrodel. Kwanzaa, which means "first fruits of the harvest" in the African language Kiswahili, has gained tremendous acceptance. Since its founding in 1966 by Dr. Maulana Karenga, Kwanzaa has come to be observed by more than18 million people worldwide, as reported by the New York Times. When establishing Kwanzaa in 1966, Dr. Karenga included an additional "a" to the end of the spelling to reflect the difference between the African American celebration (kwanzaa) and the Motherland spelling (kwanza). Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz A my dzielimy sie opłatkiem 25.12.05, 20:22 Wysyłanie, czy mówienie życzeń to przepiekny gest otwarcia na drugiego człowieka. Nie wyobrażam sobie jak mozna sie obrazic na zyczenia płynace ze szczerego serca , obojetnie czy dotyczą Bożego Narodzenia , czy innych swiąt. My w Polsce mamy cudowny zwyczaj dzielenia sie opłatkiem w czasie składania życzeń wigilijnych. Robią to zarówno wierzący jak i niewierzacy. Nie słyszałem , aby ktoś odmowił przyjecia życzeń czy przełamania sie oplatkiem , " bo jest ateistą". Może jestem "prostaczkiem z katolandu", ale wydaje mi się ,że szuka sie problemu tam gdzie go nie ma. Jesli ludzie chcą byc dla siebie chociaz raz w roku mili , dobrzy , uprzejmi , to przeszkadzanie im poprzez dorabianie swiatopogladowych uzasadnień, jest po prostu wielkim złem. Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: A my dzielimy sie opłatkiem 25.12.05, 20:30 remik.bz, Niewierzaca, ale celebrujaca swieta mojej rodziny i przyjaciol, jestem z Twoim postem. Pozdrawiam. "Jesli ludzie chcą byc dla siebie chociaz raz w roku mili , dobrzy , uprzejmi , to przeszkadzanie im poprzez dorabianie swiatopogladowych uzasadnień, jest po prostu wielkim złem." Skopiowalam to aby utrwalic, i sobie i forumowiczom. Odpowiedz Link Zgłoś
bakrzciuk Re: A my dzielimy sie opłatkiem 25.12.05, 20:32 Jesli chcemy byc mili to powinnismy byc wrazliwi na uczucia innych. Ja tez lamalam sie wczoraj oplatkiem z kolezanka ktora jest ateistka, nie zycze jednak nikomu "merry Christmas" jesli nie wiem, ze jest Chrzescijaninem. Odpowiedz Link Zgłoś
bakrzciuk Re: A my dzielimy sie opłatkiem 25.12.05, 20:39 ....a salatka z tofu z olejem sezamowym przyniesiona przez moja kolezanke ateistke byla serwowana zaraz po oplatku na naszym polskim wigilijnym stole. Odpowiedz Link Zgłoś
ubu_roy Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 26.12.05, 04:29 Czlowieku, to sa b z d u r y ! Caly ten "artykul" oraz domniemana batalia o Christmas to w y m y s l Fax News. Nie ma to nic wspolnego z rzeczywistoscia ale socjotechnika gdyz przecietny amerykanin ma to gleboko w dupie. Bushmeni i Kapital nie maja nic do zaoferowania wciaz biedniejacemu amerykanskiemu spoleczenstwu ktore dodatkowo zostaje obdarte z praw obywatelskich i prawa do prywatnosci przez ostatnie poprawki w "Patriot Act". Propagandowi artysci i ich korporacyjni wlasciciele robia wiec to co musza : sprzedaja ludziom jezusa i pokazuja d o m n i e m a n y c h wrogow w postaci liberalow, demokratow i konserwatystow (!) ktorzy powaznie traktuja zawarty w Konstytucji sekularyzm panstwa i jego instytucji. To co robi Fax wywolujac paranoje na temat Christmas sluzy polaryzacji spoleczenstwa na tych co "swietuja Christmas" czyl chrzescijan i cala reszte. To jest niezmiernie potrzebne w sytuacji wojny z Islamem. Pociagajac za sentymentalne sznurki Six Pack Joe czuje sie dumny ze swojego dziedzictwa i nie moze sie doczekac zeby mu powiedzieli ciag dalszy. Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 26.12.05, 05:18 ubu_roy, To co tu napisales to zawartosc przynajmniej pieciu postow. Ja wiem o co Ci chodzi bo sama popelniam ten sam blad, ale dobrze byloby abys rozlozyl ten post na kilka mniejszych. Ja chetnie wetne sie w Twoje "male" posty, ale daj mi szanse odpowiadania na temat zamiast formulowania mojego wlasnego tematu. Poza tym, zycze Ci wesolych swiat. Juz kiedys Cie spotkalam na tym forum i bardzo Cie lubilam. Odpowiedz Link Zgłoś
bakrzciuk Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 26.12.05, 14:41 nic dodac nic ujac.... Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro W sondażu brak opcji "kit mu w oko, jeśli się obra 26.12.05, 04:40 zi" Odpowiedz Link Zgłoś
matlaquetche Re: Wielki powrót..? 26.12.05, 11:00 Znowu te religie, ile przez nie zamieszania a ile mozna o nich pisac i te de i te pe...CARPEDIEM tylko to sie powinno liczyc, kilkadziesiat tysiecy osob umiera codziennie na swiecie z glodu! Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: Wielki powrót..? 26.12.05, 13:29 matlaquetche napisał: "Znowu te religie, ile przez nie zamieszania" Masz racje z tymi religiamii; dostajemy od nich bolow glowy. Jednak wazne sa tutaj dwie sprawy. Gdyby nie religie, przejaw naszej umiejetnosci symbolicznego myslenia, bylibysmy innym gatunkiem. Do smierci glodowych przyczynia sie takze religia, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek2005 Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 26.12.05, 15:13 tu nie chodzi o "Tych Wszystkich" tylko o kosmopolityczna holote, ktora panoszy sie w mediach i w lichwiarstwie. Ich charakterystycznym znakiem rozpoznawczym jest belkotanie dzwiekami w stylu aj waj. Ich symbolem jest rozczapierzony swiecznik a ich geby sa zawsze pelne frazesow o demokracji i tolerancji. Dzieki coraz szerszemu dostepowi do internetu, spoleczenstwo sie szybciutko zorientuje kto zacz... Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 26.12.05, 15:24 zbyszek2005, Moi rodzice to polska szlachta na Ukrainie i polscy chlopi na Lubelszczyznie. Z tego co wiem (nigdy nie mozna byc pewnym prababek baraszkujacych w sianie) nie mam zydowskiej krwi. Lubie i demokracje i tolerancje i udowodnilam to wiecej niz kilkoma zapuszkowaniami w czasach sowieckich. Powiem Ci wiecej, lubie moich zydowskich kolegow i te cala kosmopolityczna zgraje, w koncu jestem jej czescia. A jak Tobie, siedzacemu w jakims miejscu przez cale zycie, to sie nie podoba to bad luck. Swiat poradzi sobie bez Ciebie, lowcy Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
kebej Re: Wielki powrót Merry Christmas w USA 26.12.05, 18:18 Z poprawnie polityczna glupota walcza Amerykanie satyra ( jak Polacy za komuszych czasow). Co ciekawe moi muzulmanscy przyjaciele ( inni imigranci, oczywiscie nie jacys pieprzeni terrorysci tylko normalni ludzie, ktorzy przyjechali sie tu dorobic a swojej wiary przestrzegaja tak jak i my katolicy) zawsze respektuja chrzescijanskie swieta i skladaja zyczenia " Merry Christmas" tak jak i ja skladam im zyczenia na koniec Ramadanu "Happy Eid" Tylko rozmiekczone spederyzowane liberalne lewactwo probuje nadskakiwac nie wiadomo komu. Polecam website Tongue Tied czyli www.tonguetied.us "The Rev. William Devlin sends us the full text of his Christmas greeting: Merry Christmas** with legal disclaimer 2005 from all of us at Urban Family **Legal Disclaimer: "Merry Christmas" (hereafter "The Greeting")... this announcement is not intended to offend, alienate, foster hate or be a precursor for any egregious acts(legal or illegal), thoughts, words or deeds. "The Greeting" is made only in the context to which it may be legally received, if in fact, it is received at all. It is not intended to be nor should it be, in any way, connected to any other type of greeting, real or imagined, past, present or future. No references to any persons, things or substances, animate or inanimate, real, fictional or otherwise should be assumed by the reader or receiver of the greeting (hereafter, 'the greetee'). The greeting is not being made to (nor will tenders be accepted from or on behalf of) nonbelievers in 'The Greeting' in any jurisdiction in which making and or accepting the greeting would violate that jurisdiction’s laws or feelings (also refer to local statutes and ordinances related to 'The Greeting'). In any jurisdiction in which perceived 'greeting' is not welcomed nor agreed upon by all 'greetees', then the 'greetor' of 'The Greeting' will be held harmless in this life and the next, including all issuing posterity both now and forever. 'The Greeting' may be made by a licensed 'greetor' and any liability assumed or created by the 'greetee' shall be the sole responsibility of said 'greetor'. If you have been aggrieved, offended, waylaid, parlayed, filleted or delayed in any way, either real, imagined or perceived by said 'Greeting' and or by 'greetor' as the result of receiving said 'greeting', you can call toll free 1-800-CHRISTMAS to speak with legal counsel." Copyright: Urban Family, 2002 Odpowiedz Link Zgłoś