Dodaj do ulubionych

Czy juche dziala?

13.02.06, 02:45
Pytanie do was - czy uwazacie ze polityka izolacji i 'samowystarczalnosci' dziala?

Mam tutaj na mysli rowniez przeplyw mysli technologicznej.
Obserwuj wątek
    • untochables Re: Czy juche dziala? 13.02.06, 20:51
      oczywiście że nie działą skoro otrzymuja pomoc z krajów typu USA lub Korea
      Południowa tylko to świadczy o porażce systemu
      • hamhung Re: Czy juche dziala? 13.02.06, 21:03
        Oczywiście że juche działa, ale według mnie tylko w wymairze ideologicznym.
        tzn. pod tym względem są samowystarczalni.
        Przemysł bazuje na technologiach z ZSRR i krajów dawnego "obozu" m.in.
        Czechosłowacji, NRD, Bułgarii i PRL. Problem jest w tym, że urzadzenia
        przemysłowe są w znacznej części zdekapitalizowane. Nie oznacza to jednak, że
        pod względem nowoczesnych (lub względnie nowoczesnych ) technologii jest
        całkowicie źle. W dzienniku TV pokazywane są co pewien czas reportaże z
        otwarcia nowych zakłądów, ale ile ich jest? i dla kogo produkują? na rynek
        wewnętrzny czy na eksport? (głownie do Chin).
        • bugsior Re: Czy juche dziala? 14.02.06, 14:24
          szczerze mowiac to zadane pytanie w moim mniemaniu jest retoryczne. smieszy mnie troche jak na
          oficjalnej stronie (przynajmniej tak mi sie wydaje) chwala sie rozwojem technologicznym, szczyca
          jakimis umowami podpisanymi z zachodnimi koncernami (np. fiat) to stoi w sprzecznosci z idea juche.
          na kilku zdjeciach widzialem klase w szkole i na tablicy nauke MS DOS. na komputerkach kroluje
          windows.

szkoda ze tworcy juche i rzadzace oszolomy nie rozumieja ze to dzieki czemu maja jakis postep jest w
          ogromniej mierze wynikiem wolnosci, ludzkiej tworczosci, indywidualizmowi, itd.

znienawidzone stany nie tylko sla jedzenie ale takie rzeczy jak windows.

dygnitarze korei zachowuje sie nak najgorsi kapitalisci, synalek kima, zepsuty bachor jezdzi sobie do
          disneylandu, 'bastionu kapitalistycznego zepsucia'. po prostu smiech bierze, ile tam jest hipokryzji.
        • untochables Re: Czy juche dziala? 14.02.06, 20:22
          dlaczego koreańczycy nie słodzą herbaty ? bo nie jest to w ich tradycji bo nie
          produkują cukru a idea juche samowystarczalności powoduje iż cukru im nie
          potrzeba - to dlaczego Kim Dzong Il tak chętnie pija whisky nie produkowaną w
          KRLD ?
          • nicolas1981 Re: Czy juche dziala? 15.02.06, 12:20
            Czy dzucze dziala Bartek?
            • kim_bar_tek Re: Czy juche dziala? 15.02.06, 14:31
              Dżucze działa oczywiście, choć przyznają to nawet obywatele KRL-D, że
              była "zawieszona". Informacje o likwidacji bazarów nie są prawdą, rozdawnictwo
              ryżu zostało wznowione ponieważ były dobre zbiory i znów mogą to robić. Bazary
              nadal będą funkcjonować niezależnie od faktu że państwo zabezpiecza wszystkie
              podstawowe potrzeby ludności
              • nicolas1981 Re: Czy juche dziala? 15.02.06, 14:52
                masz racje
                nie zostalem zaproszony ale oni nawet nie wiedza czemu nie zostalem zaproszony;-
                )
                no tak Francuz w wwie;-)
                • nicolas1981 Re: Czy juche dziala? 15.02.06, 15:11
                  a dzucze dziala kiedy ma sie fundusze ruskie...
                  A powiedz mi czemu nie aplikujemy dzucze na zachodzie?
                  przeciez jesli to dziala to nie bedzie bez roboc i te inne
                  fajna sprawa
                  ;-)
                  • kim_bar_tek Re: Czy juche dziala? 15.02.06, 15:15
                    bo jak twierdził Kim Ir Sen Korea jest najlepszym miejscem na świecie do
                    wcielania takiej idei
                    • nicolas1981 Re: Czy juche dziala? 15.02.06, 15:18
                      najlepszym nie znaczy jedynnym;-)
                    • bugsior Re: Czy juche dziala? 15.02.06, 16:00
                      hehe, wybacz, ale jak czytam cos takiego to mi sie usmieszek na twarzy pojawia.

a moglbys sprobowac wytlumaczyc dlaczego tak jest?
              • bugsior Re: Czy juche dziala? 15.02.06, 16:02
                zastanawiaja mnie te komputery z windowsem xp na ekranach. jak to z tym juche jest - to sa
                samowystarczalni czy nie?

slyszales o podstwowych konceptach ekonomii miedzynarodowej takich jak specjalizacja albo
                'comparative advantage'? jak juche ma sie w swietle tego?
                • kim_bar_tek Re: Czy juche dziala? 15.02.06, 17:08
                  Juche zakłada samowystarczalnosc w ekonomii, obronnosci i polityce. Nic nie
                  mowi o zamknieciu na obce technologie
                  • bugsior Re: Czy juche dziala? 15.02.06, 19:03
                    masz jakies dziwne pojecie ekonomii. ekonomia to nie tylko ziarno czy traktory. masz jakas
                    przedawniona definicje. przeplyw technologii jest scisle zwiazany z ekonomia. to ze korenczycy moga
                    sobie na pc-tach klikac w ikonki windowsa to nie jest samowystarczalnosc ekonomiczna.

wiesz ze windows istnieje tylko i wylacznie dzieki temu czemu przeczy system i wartosci 'obowiazujace'
                    w koreii polnocnej?

nie widzisz tutaj hipokryzji?
                    • zorska Re: Czy juche dziala? 16.02.06, 10:14
                      Całe juche to jedna wielka hipokryzja i chwyt propagandowy - tak jak w
                      przykładzie z cukrem. Rzeczywiście, chyba tylko Korea Północna nadaje się do
                      życia według takiej idei. Całkowita izolacja umysłów od wpływów zewnętrznych
                      pozwala sprzedać temu biednemu narodowi każdą bzdurę. Tylko dlaczego Bartek w
                      to wierzy ?
                      • adomas Re: Czy juche dziala? 16.02.06, 20:12
                        Nie wiem, jak obroni prace to będzie cud. A jak nie obroni to pewnie z powodu
                        spisku imperialistycznego.
                        • kim_bar_tek Re: Czy juche dziala? 16.02.06, 20:17
                          jak wiece praca licencjacka jest pracą odtwórczą, wszystko zależy od literatury
                          jaką się ma - a z tym nie mam problemu. jestem w stanie udowodnić każdą nawet
                          najbardziej dla Was fantastyczną tezę nt KRLD
                          • bugsior Re: Czy juche dziala? 16.02.06, 20:25
                            to czemu nie odnosisz sie do polowy watkow, ktore tutaj sa poruszane i kierowane wnioskuje glownie
                            do ciebie jako osoby o, delikatnie mowiac, kontrowersyjnych pogladach?
                          • zorska Re: Czy juche dziala? 16.02.06, 23:39
                            > jestem w stanie udowodnić każdą nawet najbardziej dla Was fantastyczną tezę
                            nt KRLD

Jest się czym chwalić. Propagandą rzeczywiście można udowodnić wszystko. Tylko
                            że większość z nas na tym Forum nie wierzy w północnokoreańską propagandę.
                          • nicolas1981 Re: Czy juche dziala? 17.03.06, 09:53
                            fantastyczna
                            masz styl zeby wybrać słowo
                            a teoria dotycząca obozy w krl-d jak ja obronisz?:)
                        • bugsior Re: Czy juche dziala? 16.02.06, 20:27
                          wnioskuje ze pisze prace z socjologii wiec moze wcisnac dosc duzo wodolejstwa i zastosowac jakies
                          techniki wykrzywiajace fakty - cos z abstrakcyjnych wywodow o 'roznicach kulturowych, itd. a promotor
                          pewnie sie nawet nie bedzie mogl przyczepic bo 'nie rozumie kultury'.
                          • zorska Re: Czy juche dziala? 16.02.06, 23:37
                            Hej, spierajmy się i dyskutujmy, a nawet prowokujmy, ale bez obrażania innych
                            foruowiczów !!
                            • bugsior Re: Czy juche dziala? 17.02.06, 00:06
                              nie czulem ze obrazalem. bardziej jest to szyderstwo z teorii o 'niezrozumieniu kulturowym'.
                              • zorska Re: Czy juche dziala? 17.02.06, 10:38
                                Ja tylko dmucham na zimne :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka