katolik_polski1 27.02.06, 09:25 Wiadomosc sensacyjna z rodzaju ,ze znaleziono w Izraelu grob Jezusa i Maryi. Na miejscu zydowskich uczonych zaczal bym sie powaznie zastanawiac,dlaczego od ponad dwoch tysiecy lat Izrael nie ma nowego proroka ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sunday Bo ma Torę. 27.02.06, 09:38 > Na miejscu zydowskich uczonych zaczal bym sie > powaznie zastanawiac,dlaczego od ponad dwoch > tysiecy lat Izrael nie ma nowego proroka ! Bo ma Torę. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Bo ma Torę. 27.02.06, 10:03 sunday napisał: > > Na miejscu zydowskich uczonych zaczal bym sie > > powaznie zastanawiac,dlaczego od ponad dwoch > > tysiecy lat Izrael nie ma nowego proroka ! > > Bo ma Torę. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Tora byla juz wczesniej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sunday Pudło 27.02.06, 12:39 > Tora byla juz wczesniej :))) Pudło. Ostateczna redakcja Pięcioksięgu nastąpiła bezpośrednio po powrocie z niewoli babilońskiej. I niedługo później zaczęli zanikać prorocy - nie byli już potrzebni, skoro Prawo było spisane i dostępne. I tak mozaizm zaczął się przekształcać w judaizm, co trwało aż do powstania Bar Kochby. Mało to w Biblii narzekań na fałszywych proroków? U Zachariasza (13:3-4, BT) jest nawet: "A jeśli wystąpi ktoś jako prorok, wówczas ojciec i matka, rodzice jego, powiedzą mu: Nie możesz pozostać przy życiu, bo głosisz kłamstwa w imię Pana. I ojciec z matką, jego rodzice, przebiją go, gdyby prorokował. Wówczas prorocy będą okryci pogardą za swoje widzenia prorockie; i nie będą już więcej nosić płaszcza z sierści w celu okłamywania." Odpowiedz Link Zgłoś
oopsy-daisy Prorocy dali sobie spokój 11.04.06, 04:46 > Pudło. Ostateczna redakcja Pięcioksięgu nastąpiła bezpośrednio po powrocie z > niewoli babilońskiej. I niedługo później zaczęli zanikać prorocy - nie byli już > potrzebni, skoro Prawo było spisane i dostępne. Prorocy dali sobie spokój i położyli na Żydach krzyżyk. Juz nic sie z nimi nie da zrobic. Zreszta po co próbować, żeby znowu kamieniami obrzucili, jak to maja w zwyczaju? Odpowiedz Link Zgłoś
sebastiannos Jestes Sofistą, 27.02.06, 09:40 Co to ma niby za związek?:) Po drugie, czy mi sie zdaje, czy zarówno Żydzi jak i Chcrześcijanie takiego proroka nie mieli?:) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Ortografia! 27.02.06, 09:55 Gazeto, wiem, że za tą informacją stoi agencja, lecz Waszym obowiązkiem jest dbałość o pewien poziom na własnych łamach. Nie pierwszy to raz drukujecie tekst z błędem ortograficznym. "Nie wykluczone" piszemy "Niewykluczone", czyli łącznie! Odpowiedz Link Zgłoś
sebastiannos Hrabio.Mileyski!!!!!!!!!!!! 27.02.06, 09:59 Nie pisz łaskawie Wać Panie tytułów "Ortografia!!!" pod moimi postami gdy ich nie dotycza, ponieważ zacni forumowicze skłonni pomysleć ze to ja von Sebastiannos błędów ortograficznych sie dopuszczam:) Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Hrabio.Mileyski!!!!!!!!!!!! 27.02.06, 10:06 sebastiannos napisał: > Nie pisz łaskawie Wać Panie tytułów "Ortografia!!!" pod moimi postami gdy ich > nie dotycza, ponieważ zacni forumowicze skłonni pomysleć ze to ja von > Sebastiannos błędów ortograficznych sie dopuszczam:) ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Jak polski jezyk pieknym potrafi byc . Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Uprzejmie informuję szanownego Sebastianosa 27.02.06, 10:22 że to nie ja ustawiam szyk i kolejność wypowiedzi na forum. Poza tym zauważasz chyba, że mojej wypowiedzi w żaden sposób nie można uznać za polemiczna w stosunku do wyrażanych tu poglądów. Natomiast coraz bardziej martwi mnie poziom i widoczne braki w edukacji dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
sebastiannos Spoko, tak tylko sie zgrywałem, masz racje:) 27.02.06, 11:22 Oczywiście masz racje ze szczególnie dziennikarze powinni uważać na Polszczyzne, pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Uprzejmie informuję szanownego Sebastianosa 27.02.06, 19:26 hrabia.mileyski napisał: > że to nie ja ustawiam szyk i kolejność wypowiedzi na forum. ... Masz na to wpływ. Aby Twój post pojawił się pod wypowiedzią Sebastianosa, musiałeś kliknąć w słowo 'Odpowiedz' przy jego poście (tak jak ja zrobiłem to obecnie przy Twoim). Jeśli klikniesz 'Odpowiedz' przy wypowiedzi inicjującej cały wątek lub na stronie z artykułem, Twój post pojawi się na głównej gałęzi wątku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
data1 Re: Obawy przed publikacją Ewangelii Judasza 27.02.06, 09:55 to co dostałeś katolik rozkaz z Moskwy co do działalności antysyjonistycznej?? Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Obawy przed publikacją Ewangelii Judasza 27.02.06, 10:05 data1 napisał: > to co dostałeś katolik rozkaz z Moskwy co do działalności antysyjonistycznej?? +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Calkowicie mylisz pojecia ! Co ma religia do polityki ? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 dlaczego akurat z Moskwy, tam przeciez tuz po Rewo 27.02.06, 10:12 lucji jej tworcy wystawili Judaszowi pomnik Odpowiedz Link Zgłoś
data1 Re: dlaczego akurat z Moskwy, tam przeciez tuz po 27.02.06, 18:00 zmiany zmiany zmiany jak w "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz?"/ owszem popierano żydów ale do czasu jak ci się nie skumali z Amerykanami Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpsp Re: Obawy przed publikacją Ewangelii Judasza 27.02.06, 10:18 Ta ewangelie juz mozna dano bylo czytac na Internecie, byc moez to byly nie najlepsze tlumaczenia. Jednakze wiekszym problem to sa ci ktorzy wierza ze rozne apokryfy i odrzucone dziela sa tak prawdziwe lub nawet bardziej prawdziwe niz te uznane. Oni twierza ze wszyscy tworcy ideologii falszowali obrazy przeszlosci zeby dostac to w co wierza ... Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Obawy przed publikacją Ewangelii Judasza 27.02.06, 10:23 Zawsze sie znajdzie jakiś Dan Brown i napisze nowy "Kod Leonarda"... Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Ameryki nie odkryli :)))) 27.02.06, 10:20 Skoro Jezus musiał iśc na krzyż w wyniku zdrady, bo taki był Boży plan, to musiał być i zdrajca :D Można sie tylko zastanawiać czy tytuł "Ewangelia" jest tu właściwy, skoro toto powstało znacznie później niż teksty oryginalnych Ewangelii :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Z tym Jezusem to bylo tak ... 27.02.06, 10:21 Pan Bog wybral sobie narod Izrael . Ale oni nie chca go sluchac ! Wyslal swojego Syna , zeby jego posluchali ! Ale oni go zamordowali. Dzieki temu zydzi beda w piekle a my w niebie ! Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Z tym Jezusem to bylo tak ... 27.02.06, 10:24 Nie wszyscy Żydzi zamordowali Jezusa - tylko starszyzna - kapłani i s-ka :)))) Przeciez sami Apostołowie też byli Żydami :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Z tym Jezusem to bylo tak ... 27.02.06, 10:28 ale caly tlum wyl:"krew jego na nas i dzieci nasze" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Z tym Jezusem to bylo tak ... 27.02.06, 10:33 Dlatego ci co z nim byli zaufali mu do konca ! Dalbys sie ukrzyzowac glowa w dol za kogos komu nie wierzysz ??? Jak Piotr ! Odpowiedz Link Zgłoś
critic Re: Z tym Jezusem to bylo tak ... 27.02.06, 12:19 Bardziej jestem skłonny przypuszczać, że dał się ukrzyżować głową w dół żeby tyle nie cierpieć - wisząc głową w dół na krzyżu umierało się szybciej. A tak na marginesie: ta dyskusja ociera sięo antysemityzm. Odpowiedz Link Zgłoś
holyboy_666 Re: patrząc na biblię jako tekst historyczny, 27.02.06, 11:21 ..to jezusa zabili rzymianie RZYMIANIE nie żydzi Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: patrząc na biblię jako tekst historyczny, 27.02.06, 11:30 Jestes dziecinny ! Krew jego na nas i na dzieci nasze to pustoslowie ! Odpowiedz Link Zgłoś
algimin Re: Z tym Jezusem to bylo tak ... 11.04.06, 00:53 wredna_jedza napisała: > Nie wszyscy Żydzi zamordowali Jezusa - tylko starszyzna - kapłani i s-ka :)))) > Przeciez sami Apostołowie też byli Żydami :))))))))) > ... a mnie się wydawło, że wyrok wydali i wykonali Rzymianie oskarżenie było co prawda żydowskie o buźnierstwo, czyli chyba takie ówczsne znieważenie uczuć religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kwaczka11 papiez by sie z polskim katolikiem nie zgodzil 27.02.06, 23:16 ale nawet niemiecki papiez oduczyl sie antysemityzmu, ale polski KATOLIK nadal antysemicki. jak kazdy glupi przegraniec. Odpowiedz Link Zgłoś
memor3 Katolicy nie znaja Ewangelii? Akurat Chrystusa 28.02.06, 11:05 ukrzyzowali Rzymianie. Zydowskie sady nie mialy prawa wydawac wyrokow smierci. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Co z ewangelia sw Tomasza 27.02.06, 10:35 znaleziona w 1945 roku, do dzsiaj nie uzanwana przez KK, bo podwaza istnienie calego kleru, gdy Jezus w niej mowi: Podnies tylko kamien, podnies kawalek drzewa, a ujrzysz mnie, tam mieszkam, tam moj tron. Ewangelia sw Tomasza jest przetlumaczona na wszstkie jezyki swiata, Watykan milczy, bo boja sie utraty wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 co ty znowu opowiadasz, takich wypowiedzi 27.02.06, 12:05 jest w czterech, uznanych Ewangeliach dziesiatki Nie potrzebny do tego zaden apokryf Chocby: "gdzie dwoch modli sie do mnie ,tam i ja jestem" Odpowiedz Link Zgłoś
pl.adex jest ewangelia Marii magdaleny 28.02.06, 12:33 Jest znana ewangelia wedlug Marii Magdaleny,jestem ciekaw kiedy ja opublikuja? Odpowiedz Link Zgłoś
kate.kris Re: Obawy przed publikacją Ewangelii Judasza 10.04.06, 23:43 Zastanawia mnie tylko jedno-przecież było 12 apostołów, czemu więc wybrano tylko 4 ewangelie? Odpowiedz Link Zgłoś
oopsy-daisy Jak mozna przebić satyrycznie "ewangelię" Judasza 11.04.06, 04:44 No chyba sie nie da. Rewelacje, ze zdrajca był w tajemniczym spisku ze zdradzonym i wydał go na straszliwą smierc na jego gorącą prośbe, są juz poza granica absurdu... Możnaby jeszcze tylko dołączyc do spisku Kajfasza, tłuszczę żydowską, żołnierzy rzymskich i tych wbijających gwoździe... Wszyscy należeli do spisku Opus Dei i odegrali cała scenkę przed... no własnie... trzeba wymyslic przed kim... Ale nie długo wyjdzie ewangelia Mośka-Izraelczyka, która wszystko nam wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Ewangelia Judasza zastapi Nowy Testament 11.04.06, 05:34 Ewangelia Judasza ma ta przewage nad NT ze zostanie wydana za czasow Sharona, najwiekszego proroka nowych czasow. Odpowiedz Link Zgłoś
oopsy-daisy Emmerich o Judaszu 18.04.06, 02:29 www.jesus-passion.com/THE_PASSION.htm#CHAPTER II Odpowiedz Link Zgłoś