sezamek81 05.04.06, 13:58 To chyba jakiś spóźniony żart prima aprilisowy...Rumunia w UE- nie sądze ja w każdym razie będę głosowac na "nie". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eva15 wesoła Bruksla 05.04.06, 13:59 Całe szczęście. Przynajmniej polscy posłowie, zwłaszcza ci z Samoobrony, zejdą z 1. linii ostrzału/dowcipów o hałaśliwych a nieociosanych kmiotkach. Przybędzie kolejny folklor i nie będzie nudno, niedługo później Bułgaria. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder Re: wesoła Bruksla 05.04.06, 15:58 Mimo calej twojej elokwencji evko, mam cie czesto za prawdziwego niemieckiego, sztywnego, jak kij od szczotki, bez polotu i odrobiny mentalnego luzu kmiota:)) eva15 napisała: > Całe szczęście. Przynajmniej polscy posłowie, zwłaszcza ci z Samoobrony, > zejdą z 1. linii ostrzału/dowcipów o hałaśliwych a nieociosanych kmiotkach. > Przybędzie kolejny folklor i nie będzie nudno, niedługo później Bułgaria. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: wesoła Bruksla 05.04.06, 15:59 jest mi to najzupełniej obojętne, biedaku Odpowiedz Link Zgłoś
marouder Re: wesoła Bruksla 05.04.06, 16:06 Jest mi najzupelniej obojetne, ze ci jest obojetne, co napisalem. Chcialem jedynie bys miala swiadomosc, jak przez czesc forumowiczow jestes odbierana. Twoje zle skrywane poczucie wyzszosci jest dla mnie tym smieszniejsze droga evo, ze sam mialem niemieckich przodkow:)) eva15 napisała: > jest mi to najzupełniej obojętne, biedaku Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: wesoła Bruksla 05.04.06, 23:15 marouder napisał: > Twoje zle skrywane poczucie wyzszosci jest dla mnie tym smieszniejsze droga >evo, ze sam mialem niemieckich przodkow:)) ???????????????? Biedaku, ty się aby dobrze czujesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Rumunia w Unii w 2007 05.04.06, 14:01 sezamek81 napisał: > To chyba jakiś spóźniony żart prima aprilisowy...Rumunia w UE- nie sądze ja w > każdym razie będę głosowac na "nie". Pewno, że nie. Chyba dość badziewia już wlazło? Niestety stare kraje swoje "nie" przegapiły.. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusr99 Re: Rumunia w Unii w 2007 05.04.06, 14:07 w ogole nie będziecie glosowac bo nie bedzie zadnego glosowania, ot co. A skad Wasza opinia ze Rumunia w Uni to źle? Na podstawie obserwacji żebrzących Rumunów? Jak na razie największym badziewiem w Uni jest Polska, i myślę że wejście Rumunii i Bułgarii raczej tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Jestem za 05.04.06, 14:19 magdusr99 napisał: > w ogole nie będziecie glosowac bo nie bedzie zadnego glosowania, ot co. A >skad Wasza opinia ze Rumunia w Uni to źle? Naucz się nieszczęśniku czytać ze zrozumieniem. Gdzie ja mówię, że źle? Mleko się już wylało, już się go do butelki nie pozbiera, teraz więc już tylko - jak się bawić to się bawić, aż do szczęśliwego rozpadu. Jestem za tym by przyjąć wszystkich i Bułgarię i Ukrainę, i Mołdawię no i oczywiście i ojczyznę wiecznie roześmianego pyzatego pajaca. W końcu to też Europa. Jak mówią... Odpowiedz Link Zgłoś
reigninblood Rumunia 05.04.06, 14:29 Wzrost gospodarczy Rumunia-8% Polska-4% Bezrobocie Polska-19% Rumunia-5% i kto tu jest zacofany:-) Odpowiedz Link Zgłoś
reigninblood bezrobocie 05.04.06, 14:34 www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=ro&v=74 www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=pl&v=74 Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Re: Rumunia 05.04.06, 14:49 Porównaj kolego PKB tych dwóch krajów. Bezrobocie 18% ? hahaha - dobry żart urzędów statystycznych! Będziemy mieli w tym roku 5% wzrost PKB - mówię wam :) Odpowiedz Link Zgłoś
reigninblood Narazie Polska jest na 25 miejscu w Unii 05.04.06, 15:04 Po wejsciu do UE Rumunii i Bulgarii Polska bedzie na 27 miejscu:-) A calkiem niedawno ,bo dziesiec lat temu Polske nazywano liderem przemian w Europie Wschodniej:-) Kilka lat temu Polacy smiali sie z Litwy,Lotwy ,Estonii i Slowacji ,a dzisiaj te kraje zdystansowaly Polske. Przy obecnym tepie wzrostu gospodarczego Rumunia za kilka lat przescignie Polske:-) Odpowiedz Link Zgłoś
trolling4food Re: Narazie Polska jest na 25 miejscu w Unii 05.04.06, 15:34 reigninblood napisał: > Po wejsciu do UE Rumunii i Bulgarii Polska bedzie na 27 miejscu:-) Na 27. miejscu w czym? Jeśli chodzi o PKB na jednego mieszkańca, to Łotwa jeszcze jest za Polską. > Kilka lat temu Polacy smiali sie z Litwy,Lotwy ,Estonii i Slowacji ,a dzisiaj > te kraje zdystansowaly Polske. "Śmiali się"? Słowacja miała PKB na jednego mieszkańca zawsze wyższe niż Polska, a pozostałe małe państwa przed rokiem 1990 też miały lepszy wspomniany wskaźnik. Polska wyprzedziła te kraje jedynie po ostatecznym rozpadzie ZSRR, który nastąpił kilka lat po rozpoczęciu polskiej transformacji. W roku 1987/88 PKB na jednego mieszkańca Polski wyniosło $5312.7, a Rumunii $5495.7. W roku 2004 odpowiednio (bez uwzględniania inflacji) $12451.6 i $7641.5. Odpowiedz Link Zgłoś
pacaneum Re: Rumunia w Unii w 2007 05.04.06, 15:12 a w ogole wiesz gdzie leży Rumunia? Całe szczęście, ze nikt niedouków nie będzie pytać o zdanie. Ja w ostatnich latach byłam 4 x rok po roku. Jestem ZACHWYCONA. Przepiękny kraj, pracowici, weseli i gościnni ludzie, cudowne krajobrazy. A co do przystosowania do Unii Europ. - R. zmienia się w oczach! Jest spokojnie i bezpiecznie, plaże grabione, zieleń ładnie utrzymana, naprawdę wszystko ok. Bardzo dobra baza turystyczna, restauracje i sklepy w miejscowościach uczęszczanych przez turystów otwarte 24 godz. na dobę, bardzo dobre jedzenie. Jedyne, co mi się nie podoba, to tu i ówdzie łażące bezpańskie psy. Nie wierzcie głupim stereotypom. Odpowiedz Link Zgłoś
dafcia2 Re: Rumunia w Unii w 2007 05.04.06, 15:13 Raport CER ocenia, jak państwa sobie z tym radziły w 2005 r. Na 27 ocenionych krajów (wszystkie unijne oraz Rumunia i Bułgaria) Polska zajęła miejsce 26. Gorsza była tylko Malta, bo nie uczestniczy w niektórych elementach strategii lizbońskiej (przykładowo w tym 400-tys. kraju trudno mówić o inwestycjach w naukę) albo nie dostarcza danych statystycznych. Przed rokiem Polska była wyżej - zajmowaliśmy 22. miejsce. Eksperci CER typowali „bohaterów”, czyli najlepszych, oraz tych, którzy radzą sobie najgorzej, czyli „czarne charaktery”. Na 13 konkretnych dziedzin Polska aż osiem razy znalazła się w grupie „czarnych charakterów”. Zawaliliśmy: • badania naukowe, • transport, • usługi finansowe, • usprawnienie zakładania nowych firm, • politykę konkurencji, • walkę z bezrobociem, • modernizację opieki społecznej i • ochronę środowiska. serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3224992.html Odpowiedz Link Zgłoś
pacaneum Re: Rumunia w Unii w 2007 05.04.06, 15:30 My za to mamy igrzysk do woli! I możemy wyjeżdżać coraz liczniej do pracy za granicę! Przeciętne rumuńskie dziecko kończące szkołę podstawową uczyło się 2 języków współczesnych i zaliczyło 1 rok obowiązkowej łaciny. Dzieci mniejszosci narodowych uczą się równolegle z rumuńskim - języka własnej mniejszości. Naprawde nawet w małych wsiach nie ma problemu z dogadaniem się. Oni też wyjeżdżają, ale ostatnio gdzieś czytałam, że w jakiejs stoczni (może w Galati?) pracuja polscy inżynierowie i chyba również robotnicy. Ciekawe, o czymś to świadczy... To jest dziwne, że byliśmy liderem regionu, a oni zaczęli z zupełnie innego poziomu, i przegonili nas... Odpowiedz Link Zgłoś
trolling4food Re: Rumunia w Unii w 2007 05.04.06, 16:00 pacaneum napisała: <CIACH> Proponuję ustanowić płacę minimalną na poziomie rumuńskiej. Wg Eurostatu płaca minimalna w Polsce 233,5 euro - w Rumunii 90,2. > To jest dziwne, że byliśmy liderem regionu, a oni zaczęli z zupełnie > innego poziomu, i przegonili nas... Patrz mój powyższy post o "początkowych poziomach". Odpowiedz Link Zgłoś
zambezi Re: Rumunia w Unii w 2007 05.04.06, 16:57 No tak.. typowy poglad zwiedzajacego zza szyby autokaru. Bylem w Rumunii w zeszle wakacje i takiej biedy jak tam to w Polsce nie widzialem. Szczerze mowiac mysle, ze urzednikow z Unii przewiezli przez ulice z pomalowana trawa. Rumuni sa najmilszymi ludzmi na swiecie i w zadnym razie nie nalezy mylic Rumunow z zebrzacymi w Polsce Cyganami, ktorzy przyjechali z Rumunii (jest ich tam 10%). A stwierdzenie 'odnosi sukcesy w zwalczaniu korupcji na wysokich szczeblach władzy' mowi samo za siebie. pozdrawiam, zambezi Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Rumunia w Unii w 2007 05.04.06, 18:58 jako prawdziwi europejczycy otworzymy im nasze rynki pracy ...... nie bedziemy tacy brzydcy jak Niemcy czy inni . Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Coraz weselej 05.04.06, 20:12 nastepna bedzie chyba Algieria z Marokiem, takie ladne kraje, wkros turystyczne, byle kraje kolonijne Francji, Hiszpani. Co z ta Rumunia, gdzie niektorzy zalatwiaja swoje potrzeby jeszcze prosto na ulicy? /obserwacja wlasna /? Ano przyszly bazy amerykanskie, to i zaplata musi byc. W sumie to fajnie dla Europy jestesmy coraz wieksi, coraz biedniejsi, coraz wiecej bezrobotnych, ale za to w parlamencie przybedzie znowu nowa ekipa, moze jakis cyganskich grajkow, drakuli, tenisistow Nastase, Securitate. Ta..Securitate, rzadzi tam dalej jak u nas Kiszczak, co ujawnil dzsiaj dokumenty zmieniajace stan prawny calej IV RP. Cyrku ciag dlaszy nastapi..napewno. Odpowiedz Link Zgłoś
amnon Re: Rumunia w Unii w 2007 12.04.06, 10:12 czesc, moja Zona jest Rumunka, jezdzimy do Rumunii co roku wiec jakies tam pojecie o Rumunii chyba mam. na niekorzysc Rumunii: ludzie tam troche mniej zarabiaja, panstwowy transport publiczny jest w gorszym stanie. na korzysc Rumunii: jest tam duzo duzo mniej ludzi z mentalnoscia typu: "daj mi" albo "nalezy mi sie". jesli Rumun nie znajdzie pracy ktora by go satysfakcjonowala w kraju to nie bedzie psioczyl na rzad, polityke, etc, tylko wyjedzie za granice i tam bedzie pracowal az go nie bedzie stac na dom, samochod a moze i wlasna firme. w rezultacie obraz wielu rumunskich wsi zmienia sie duzo szybciej niz polskich - gdzie sie czeka na to az panstwo da kase. Rumuni wyjezdzaja masowo, ale to naprawde masowo za granice - inaczej tam byloby pewno takie samo bezrobocie jak w Polsce. Ogolnie porownalbym Rumunie z grubsza do wschodniej Polski. Nalezy zauwazyc ze Rumunia sasiaduje z dosc biednymi krajami i nie miala takiej szansy cywilizacyjnej jak Polska, ktora Polska zreszta zmarnowala. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Rumunia w Unii w 2007+ 12.04.06, 11:45 Nie rozumiem. Polske przyjeli. To jaki problem z Rumunia? Najwyzej Polska podzieli sie z nia tym co od UE dostala. Odpowiedz Link Zgłoś