Dodaj do ulubionych

Chodorkowski raniony przez innego więźnia

15.04.06, 14:42
Za kilka lat gdy o nim swiat zapomni, jakis inny wiezien oczywiscie w celach
rabunkowych albo ze złosci zabije go.
Obserwuj wątek
    • k100 Chodorkowski raniony przez innego więźnia 15.04.06, 14:44
      Co sie nie robi zeby zlamac przeciwnika?
      • pndzelek a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 14:45
        nad losem pospolitego kieszonkowca nikt sie nie zastanawia, jak ktos kradnie
        miliardy i dzieki temu moze sie mieszac do polityki to nagle znajduje tone
        obroncow
        • konikoni Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 14:55
          Masz racje tylko tam niema złodziej-uczciwy , tylko złodziej i złodziej. Jeden
          silniejszy zniszczyl słabszego, poparcie zawsze idzie do gnebionego. Wsadzili
          go bo nie trzymał sie z gora czyli z innymi bandytami, chciał decydowac sam.
          Z drugiej strony Chodorkowski pewnie gdyby zdobył wladze (teoretycznie)
          zachowywalby sie podobnie do putina
          • lahdaan Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 23:09
            konikoni napisał:

> Z drugiej strony Chodorkowski pewnie gdyby zdobył wladze (teoretycznie)
            > zachowywalby sie podobnie do putina

Watpie. Najwiekszym zagrozeniem rzadow silnej reki, sa ci co chca oddac wladze spoleczenstwu. Chodorkowski byl liberalem 1. ze spolecznym poparciem i 2. zapleczem kapitalowym, dlatego byl zagrozeniem dla Putina. Kto wie jak by wygladala dzis Rosja z Chodorkowskim jako prezydentem.

Polecam: www.khodorkovskytrial.com/pdfs/liberalism.pdf
          • krawat23 Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 23:30
            Putin - pisze sie z duzej litery, tak jak Chodorkowski.
            • ufo54 Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 16.04.06, 08:17
              krawat23 napisał
              > Putin - pisze sie z duzej litery, tak jak Chodorkowski.
              -----------------------------
              Nie pisze się „z duzej litery” tylko „dużą literą”.
              A niby dlaczego dużą literą? Po-putin czy Ras-putin. Bardziej pasuje mała
              litera.
          • pndzelek Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 23:32
            moje poparcie nie idzie do zlodzieji, nie wazne czy gnebieni czy u wladzy
            nie bede bronil chodorkowskiego tylko dlatego ze go zamknal putin /tak samo bym
            robil gdyby bylo odwrotnie/
          • dupkapawel Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 16.04.06, 04:01
            trafnie...
            ciekaw jestem skad czerpiesz informacja o polityce.
            chcialbym sie rowniez podszkolic.
            jesli mozna, zaoferuje prywatny kontakt, tylko nie bardzo wiem jak to zrobic,
            zeby zachowac dyskrecje?
            • dupkapawel Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 16.04.06, 04:04
              dupkapawel napisał:

> trafnie...
              > ciekaw jestem skad czerpiesz informacja o polityce.
              > chcialbym sie rowniez podszkolic.
              > jesli mozna, zaoferuje prywatny kontakt, tylko nie bardzo wiem jak to zrobic,
              > zeby zachowac dyskrecje?

przepraszam, ta prosba jest do <konikoni>
        • ulisse Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 15:06
          A temu, ze lepszy dobry zlodziej niz zly dobrodziej.
        • rubin13 Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 15:17
          jeśli piszesz że ktoś jest złodziejem to powstaje pytanie skąd ty o tym wiesz
          co ty wogóle wiesz o działalności tego człowieka? Mam wrażenie że ten post jest
          sponsorowany przez FSB .
          • kamyk39 Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 16:26
            rubin13 napisał:

> jeśli piszesz że ktoś jest złodziejem to powstaje pytanie skąd ty o tym wiesz
            > co ty wogóle wiesz o działalności tego człowieka? Mam wrażenie że ten post jest
            > sponsorowany przez FSB .

Bystry gosc jestes jak potrfaisz odgadywac, ze ktos ma cos tam z FSB.
            (jest to uzywanie argumnetu sily w dyskusji).

GW sugeruje, ze wyrok mial podloze polityczne.
            To dobrze, czy zle?
            (kazdy by chcial, aby jego sparwy byly polityczne, bo inaczej to mniej niz 0)
            • brlink proponuje poczytac 15.04.06, 18:30
              zanim sie zacznie zabierac na ten temat glos
              polecam www.khodorkovskytrial.com/
          • nemonews [...] 15.04.06, 18:58
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • jasco82 Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 20:29
              Tak, a informacje medialne są tak wiarygodne, bo pochodzą z rosyjskich agencji,
              kontrolowanych przez Putina... Chodorkowski jest be, dobrze że Putin go wysłał
              na 8 lat na Sybir i przejął cały majątek po Jukosie... teraz wreszcie zapanuje
              spokój i eldorado.
            • lahdaan Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 23:24
              nemonews napisał:

> A propos, wiedza o przestepstwach kryminalnych, tzn. kradziezy
              > Chodorkowskiego, pochodzi z informacji prasowych. Albo nie czytales gazet,
              > a moze radio, albo telewizja, nie? oj biednys ty.

Tja bo oficjalne zrodla Rosyjskie zawsze byly bardzo wiarygodne. Wystrczy przypomiec informacje tych "niezawislych" zrodel o Ukrainie z latach '30, o Katyniu, a teraz o Czeczeni, Chodorkowskim i in.
          • pndzelek ojejku a ty pewnie mason albo cyklista 15.04.06, 23:27
            bo ja z fsb
            o tym ze w rosji kradli wszyscy wie kazdy chocby troszeczke rozgarniety czlowiek
            tym ze uwazam chodorkowskiego za zlodzieja, nie uwazam putina za aniola
            tylko opisuje stan faktyczny
            zreszta madralo, czemu jego spolka nie placila podatkow ? to zwlaszcza w usa
            jedno z gorszych przestepstw, ale ja wiem chodorkowski super bo w pierdlu
            placzesz tak samo nad morderacmi, zlodziejami czy innymi gwalcicielami ?
        • maciej.n.nowak Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 17:44
          Ty masz ale poglad:):):) Wiesz co to polityka, Putin i taki8e tam?
          • pndzelek Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 23:33
            wiem co to polityka, wiem co to rosyjska prywatyzacja, wiem co to rosyjscy
            oligarchowie
            dlatego zlodzieji i oszustow nie bede bronil
        • mt7 Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 18:28
          A skąd Pan wie, że złodziej. Widział Pan?
          • meerkat1 Re: a czemu tyle milosci do zlodzieja ? 15.04.06, 18:33
            Aaaa, o to trzeba zapytac kacapow, ktorzy gotowi sa zmienic konstytucje, byle
            tylko arcyzlodziej Putin, wraz ze swym nadwornym finansista, arcyzlodziejem
            Abramowiczem, mogli rzadzic przez trzecia kadencje. :-)
            --------------------------------------------------------------------------------
            "WYKONYWALEM TYLKO ROZKAZY GLEBA PAWLOWSKIEGO!" (Putin przed Trybunalem w Hadze)
          • ewa12321 Historia oceni kto mial racje. 15.04.06, 20:02
            Nie bronilabym Chodorkowskiego i jemu podobnych. Swiat (przynajmniej jego
            czesc) jest teraz zaniepokojony jego uwiezieniem, ale Rosjanie w zdecydowanej
            wiekszosci stoja za Putinem. W Polsce niewiele sie pisalo na temat historii
            zdobycia przez Chodorkowskiego jego majatku, a szkoda. Obecnie rzad Rosji
            nadrabia zaniedbania rzadu Jelcyna, wywoluje to protest glownie organizacji
            zydowskich, ktore zainwestowaly w watpliwe moralnie interesy.

Kilka informacji po polsku mozna znalezc pod:
            www.myslpolska.icenter.pl/index.php?menu=swiat&nr=20051030145513
            Polecam jeszcze wszystkim kilka innych artykulow o wspolczesnej Rosji, tu tez
            jeden z nich:
            www.myslpolska.icenter.pl/index.php?menu=swiat&nr=20060126205211
            Oto fragment tego artykulu:
            "Rosja wychodzi na prostą
            Rok 2006 jest pierwszym rokiem wykonania kilku wielkich programów
            strategicznych, związanych ze (stopniowym, aby nie wywołać inflacji, która
            zrujnowałaby wszystkich) wpompowaniem do gospodarki narodowej miliardów,
            pochodzących z podatków od ropy naftowej, gazu ziemnego i przetworów naftowych.
            Te pieniądze zostały częściowo dodane do budżetu, ale przede wszystkim zasiliły
            olbrzymi fundusz wydzielony, za który będzie osobiście odpowiadał minister
            rozwoju gospodarczego German Gref – jeden z najbardziej zaufanych ludzi Putina.
            5 września 2005 roku na spotkaniu z członkami rządu i szefami klubów poselskich
            Dumy Państwowej prezydent przedstawił plan zainwestowania petrodolarów w naukę,
            oświatę, rolnictwo i służbę zdrowia. Państwo zakupi m.in. 12 tysięcy karetek
            pogotowia (a jednocześnie uporządkuje i usprawni system zarządzania szpitalami
            i przychodniami), zatrudni więcej lekarzy i podniesie ich zarobki z 3 do 10
            tysięcy rubli miesięcznie (1 USD = 28 rubli). Zostaną też wprowadzone premie za
            wdrożenia nowych metod leczenia (i większą liczbę pacjentów wyleczonych).
            Zostanie zakończona komputeryzacja szkół, oparta na zasadzie jeden uczeń, jeden
            komputer. Ponadto wydzielono środki na 5 tysięcy stypendiów, dających możliwość
            zakupu nawet bardzo drogich pomocy naukowych do osobistego użytku
            najzdolniejszej młodzieży kończącej szkołę podstawową oraz, oczywiście,
            dalszego kształcenia, w tym w szkołach prywatnych i za granicą. Średnia płaca
            naukowca zatrudnionego przez uniwersytet albo politechnikę (oraz liczne w Rosji
            ośrodki atomowe, z których wiele przekształcono w międzyczasie w strefy rozwoju
            najnowszej techniki) wzrośnie z 3 do 30 tysięcy rubli. Profesorowie będą
            zarabiać nawet 50 tysięcy. W rolnictwie powstaną strefy wzorcowe, w których
            państwo dostarczy na korzystnych warunkach finansowych spółdzielniom i rolnikom
            idywidualnym najnowszej techniki rolniczej, tak mechanicznej, jak żywej (nowe
            odmiany roślin uprawnych itp.). Te strefy obejmą na początek najżyźniejsze
            ziemie Rosji."

Rosja powoli jednak sie zmienia, ale nie mozna oczekiwac, ze stanie sie to
            natychmiast. Nasze absolutnie niechetne stanowisko Poakow wobec swojego sasiada
            spowoduje, ze wmanewrujemy sie na pozycje absolutnego outsidera. Juz teraz nasz
            pouczajacy ton wypowiedzi wobec wszystkich wokol powoduje nasza izolacje.

Zachod postrzega Rosje jako wiarygodnego partnera w interesach i zadne inne
            opinie nie sa tak wazne, jak wlasnie ta. W interesach nalezy zachowac umiar, o
            zadnej milosci nie ma mowy.

Chodorkowski zostal potraktowany jak normalny kryminalista i jako taki -
            niestety- zostal potraktowany przez wspolwiezniow. Nie popieram tego, ale takie
            jest zycie w wiezieniach.

• pndzelek precz ze zdrowym rozsadkiem 15.04.06, 23:29
              chodorkowski jest super bo go zamknal putin
              nawet ci zolnierze co wykastrowali rekruta beda tez bohaterami bo za putina
              skonczyli w pierdlu
              kazdy kto choc troche sledzi rosje, jej prywatyzacje itd. itp. nie ma
              watpliwosci, ze chodorkowski siedzi slusznie /inny problem jest czy na tyle lat
              i dlaczego nie siedza inni, ale zlodzieja bronia tylko ludzie o mocno
              uposledzonym charakterze/
            • libertynka1 Re: Historia oceni kto mial racje. 01.05.06, 12:30
              Przeczytałam ''polecane''przez ciebie artykuły,z nich i z tego co napisałaś w
              poście wynika,że bronisz Putina,a to niestety świadczy jak mała masz wiedzę na
              temat prawdziwej Rosji.Owszem Rosjanie popieraja w większości swojego
              prezydenta,bo jak oprzeć się postsowieckiej propagandzie.W tym kraju terror i
              okłamywanie całego społeczeńtwa sa praktykowane od wieków.Stalin też miał grupę
              swoich wielbicieli-ba,jeszcze dzisiaj możemy odnależć wiele osób ktoóre badż z
              sentymentem wspominaja lata jego rzadów,bądż ''wydaje'' im się,że ''tamta''
              Rosja to było ''to''!Takich ludzi ciężko jest uleczyć bo i techniki prania
              mózgu są bardzo wymyślne.Przykro jednak patrzeć jak ta fala fałszu zaczyna
              napływać do Polski.Nie ma usprawiedliwienia dla morderstw w Czeczenii-to
              barbarzyństwo w najczystszej postaci,przemilczane przez Europę!W Polsce
              natomiast niewiele mówi się na ten temat,podobnie jak w przypadku
              Chodorkowskiego cytuje się tylko lakoniczne rosyjskie media.Wiadomo jest wiel
              argumentów przemawiających na jego niekorzyść-ot choćby,że jest-''o zgrozo!'-
              Żydem-jak to wydatnie podkreślone jest na stronie
              www.myslpolska.icenter.pl/index.php?
              menu=swiat&nr=20051030145513,domyślam się do jakiej części Polski skierowane są
              te słowa.Na szczęście Polacy to nie tylko zwolennicy poruszanej przez
              fanatyków ''Ojca Dyrektora'' antysemickiej nagonki czy używania słowa złodziej
              w stosunku do każdego kto ma pieniądze.Wiadomo Chodorkowski i jemu podobni
              święci nie są,ale nie można pochwalać samowoli Putina i zaprzeczyć faktom takim
              jak ludobójstwo niewinnych ludzi w Czeczeni,czy w 100% polityczny proces
              człowieka należącego do elity który odważył się sprzeciwić temu kto tą elita
              pragnie dowodzić.
              • ewa12321 Do libertynki1 21.05.06, 11:49
                Niekoniecznie bronie Putina. Jest on politykiem, ktorego nalezy sie
                obawiac, bo przerasta sprytem wiekszosc politykow zachodnich. Ale jego
                polityka jest zdecydowanie prorosyjska i wlasnie to ceni sobie jego narod. Bo
                jak kazdy inny narod (a tutaj Polska jest wyraznie przodujaca) Rosjanie chca
                byc postrzegani na arenie miedzynarodowej, a nie lekcewazeni, jak za czasow
                Jelcyna.

Co do punktow na konto Putina: Jelcyn "sprywatyzowal" jakies 5% majatku
                narodowego i dostal za to niecaly miliard USD. Putin "sprywatyzowal" kolo 0,7%
                uzyskujac za to prawie 5 miliardow. Juz te cyfry, ktore byly szeroko
                publikowane, mowia same za siebie. Putin probuje odkrecic to, co w przkonaiu
                samych Rosjan bylo karygodne. Za to Rosjanie godza sie na ciecia w demokracji.
                Putin sam mowi, ze na takowa jeszcze za wczesnie. A poniewaz wybory w Rosji z
                pewnoscia nie zostaly zafalszowane, wiec jego wygrana nie podlega chyba
                dyskusji. Wiec ja widze to tak: demokratycznie Rosjanie zdecydowali sie na
                jakas forme dyktatury, aby wyprowadzic swoj kraj na prosta. Jezeli narod wiec
                sam sobie zafundowal taki rzad, to niby jakim prawem my uwazamy, ze to jest
                zle.Kazdy ma rzad, na jaki sobie zasluzyl, w tym i Polska.

Pytanie, czy demokracja jest najwyzsza forma rzadzenia? Ja uwazam, ze nie,
                ale czegos lepszego jeszcze nie wymyslono. Madra dyktatura jest przeze mnie
                wyzej ceniona, niz demokratycznie wybrane rzady, ktore wybralo spoleczenstwo,
                ktore do demokracji nie doroslo. Mamy tego najlepszy przyklad w Polsce. Nasze
                klotnie sa z luboscia omawiane za granica.

Wydaje mi sie, ze nie mam malej wiedzy na temat Rosji. Staram sie regularnie
                ogladac ich programy, bywajac tam rozmawiam z wieloma ludzmi. Przypuszczam, ze
                to wiecej, niz ludzie, ktorzy swoja wiedze czerpia z polskich massmediow. Bo te
                naginaja wszystkie sprawy do swojego punktu widzenia. Malo tego, wciskamy
                naszym sasiadom nasza demokracje jako przyklad prawdy absolutnej, choc powodow
                do takiego twierdzenia nie mamy. Wprost przeciwnie, sytuacja w Polsce krzyczy o
                jakiegos dyktatora, ktory w rozsadny sposob zaprowadzi porzadek. Ale bynajmniej
                nie kogos o pokroju Pilsudskiego.

Co do Chodorkowskiego. Ten czlowiek byl wczesniej raptem skarbnikiem klubu
                sportowego swojej uczelni. Z tej dzialalnosci z pewnoscia nie uzbieral tyle,
                aby zalozyc bank, ktory ograbil sporo ludzi z ich bonow prywatyzacyjnych. To
                stanowilo podstawe do przejmowania poszczegolnych dzialow przemyslowych. Nie
                przecze, ze pozniej Michail prowadzil calkiem rozsadna polityke gospodarcza.
                Ale: jezeli ja kogos zamorduje i ukradne jego majatek, to jezeli potem bede sie
                zachowywac bez zarzutu, bede hojna wobec ubogich, to cze bede oceniana przez
                prawo dobrze, czy zle. To jest pytanie, ktore nalezy zadac. Sposob przejecia
                przemyslu przez Chodorkowskiego byl dla wladz nie do ukarania, ale przestepstwa
                podatkowe tak. To swiat, bez znajomosci wszystkich danych, zrobil z tego
                proces polityczny. Dla mnie to nie jest takie jednoznaczne. Podobnie jak nie
                jest jednoznaczne sadzenie Miloszewicza i przypuszczam, ze za jakis czas
                bedziemy ta historie pisali na nowo.

Ja niezle zarabiam, ale banku zalozyc bym nie mogla, nie mowiac juz o
                przejmowaniu majatku narodowego. Musialabym miec poteznych sponsorow, ktorzy
                wyczuliby, ze jest okazja i wspomogli mnie w odpowiednim czasie odpowiednimi
                kwaotami. Polak Polakowi raczej by nie pomogl (bo na to nawet nie mialby
                pieniedzy), ale spoleczenstwo zydowskie jest pod tym wzgledem inne. Czy
                zastanawialas sie, dlaczego wsrod oligarchow rosyjskich jest tylu pochodzenia
                zydowskiego? Putin powoli, choc metodami niekonwencjonalnymi (patrz na cudowna
                rozgrywke z Awramiwiczem na Czukotce) sie z tym rozprawia.

Sytuacja w Czeczeni nie jest rozwiazana i szczerze mowiac, nie mam zdania na
                ten temat, bo sie tym zbytnio nie zajmowalam. Wiem, cze Czeczeni to narod nie
                uznajacy zadnych podstwa prawnych, bioracy walka to, co uwazaja za sluszne.
                Jest to grupa uciekinierow w Austrii, o ktorej sie bez przerwy pisze ze wzgledu
                na mordy i rozboje. Polska tez ma teraz chyba 5000 Czeczenow u siebie, ktorych
                zachodnie panstwa nie przyjely. I tarz ci ludzie, nie chcac sie uczyc jezyka,
                zadaja dla siebie terenow na osiedlenie i praktycznie wyjecie spod prawa. To
                sa informacje, ktorych w Polsce nie widzialam. Ale zainteresuj sie tym.

Rosjanie byli w Afganistanie, teraz jest tam pare innych krajow. I co z tego
                wychodzi? Dla przecietnych ludzi, zwlaszcza dla kobiet, sytuacja pod rzadami
                talibanow jest obecnie nie do zniesienia. Wyobraz sobie, ze Tobie kler
                zabrania nagle pracowac, kaze chodzic pod burka, zabrania sluchac muzyki. Ze w
                kazdej chwili moga sie pojawic bojowkarze i zabrac wszystko z domu.

Jako Polka z pewnoscia stoisz po stronie USA. A dla mnie USA niewiele sie
                rozni od Rosji. W Guantanamo juz od 4 lat sa przetrzymywani ludzie bez dowodow
                i sadu. I to jest w porzadku?

Amerykanie porwali przebywajacego w Macedoni Niemca pochodzenia libijskiego.
                Wywiezli go do Afganistanu na pol roku, torturowali, meczyli, po czym okazalo
                sie, ze to pomylka i w nocy wyrzucili go w lasach pod Albania, zastraszajac na
                tyle, aby trzymal jezyl za zebami. Al Masri sie nie dal zastraszyc, choc
                najbardziej grozono jego rodzinie. Sprawa stala sie publiczna i szeroko
                komentowana. Ale wszelkie procesy przeciw USA sa niemozliwe. Jakos nie
                widzialam na ten temat informacji w polskich massmediach.

Interesuje Cie to blizej?:
                www.taz.de/pt/2006/05/20/a0074.1/text
                de.wikipedia.org/wiki/Khaled_al-Masri
    • sumienie.lk Unicestwia się psa, który gryzie rękę swego pana 15.04.06, 14:57
      Wszak Chodorkowski był jednym z tych, którzy rządzą Rosją. Jak zatem mógł się
      spodziewać, że darują mu zdradę jego dawni mocodawcy, bez ktorych okazał się
      zerem?
    • faraon21 Re: Chodorkowski raniony przez innego więźnia 15.04.06, 16:31
      rosjanie zawsze wykończali ludzi którzy byli im niewygodni.tak robli carowie,
      lenin, stalin, breżniew, i tak robi jego wysokść wataszka p u t i n .
      jest przecież synem faceta który wraz z hitlerowcami pacyfikował i rujnował
      Warszawę .Putin niszczy wszystko i wszystkich którzy staną na jego drodze .
      • joanna.syrenka Putina to ja osobiście 15.04.06, 17:05
        będe kiedyś na Syberii pilnować w jakiejś kolonii karnej. :/
        • meerkat1 Re: Putina to ja osobiście 15.04.06, 17:48
          Kto sie tu wysluguje FSB, tego bynajmnej nie trzeba "odgadywac".

Przeciez to ewidentne! Chocby z rusycyzmow :-)
      • colombina do faraona 15.04.06, 18:31
        faraon21 napisał:

>..p u t i n .
        > jest przecież synem faceta który wraz z hitlerowcami pacyfikował i rujnował
        > Warszawę .

Moglbys napisac co wiecej na ten temat? Moze link?

Pozdrow.
        • bronimir Re: do faraona 15.04.06, 19:47
          było zmontowane zdjęcie, ale sprawa upadła
    • bibbi5 Re: Bardzo boję sie Putina, to zły człowiek 15.04.06, 18:14
      wykończy wszystkich, żeby osiagnąć sukces,.
      • bronimir Re: Bardzo boję sie Putina, to zły człowiek 15.04.06, 19:51
        bibbi5 napisała:

> wykończy wszystkich, żeby osiagnąć sukces,.

U nas wykańcza się Kulczyka. Zyski z ropy w Rosji chciały mieć amerykańskie
        koncerny, zasilają gospodarkę rosyjską.
        • meylec Zwykli Rosjanie bardziej się bali oligarchów 15.04.06, 20:33
          I ich sojuszów z liberalno-lewacką arystokracją, tymi "demokratami" dzielącymi
          ich kraj na oligarchiczne księstwa i strefy wpływów, a ich samych spychających
          coraz bardziej w stronę śmietnika....
          • praptak Oligarchia = władza 15.04.06, 22:32
            > I ich sojuszów z liberalno-lewacką arystokracją, tymi "demokratami" dzielącymi
            > ich kraj na oligarchiczne księstwa i strefy wpływów, a ich samych spychających
            > coraz bardziej w stronę śmietnika....

Czytam i oczom nie wierzę. A ci oligarchowie to tak sobie działają bez
            pozwolenia władzy? Wolne żarty. Za cara też "car był dobry, tylko źli urzędnicy
            przekręcali jego rozkazy". Chodorkowski po prostu za wysoko wyrósł, jego los to
            skuteczne ostrzeżenie dla pozostałych.
            A władza zwalczająca oligarchów w imię prostego człowieka to chwyt propagandowy
            stary jak świat. Pewnie już w czasach jaskiniowych wódz od czasu do czasu
            zabijał jakiegoś konkurenta do władzy "dla poprawy losu prostych myśliwych i
            zbieraczy".
    • andrzejskibinski Wazelina dla Chodorkowskiego - pilnie potrzebna 15.04.06, 19:17
      Obroncy Chodorkowskiego powinni mu wyslac pare kilo wazeliny, napewno bardzo
      jej potrzebuje.
      • janek344 Re: Wazelina dla Chodorkowskiego - pilnie potrzeb 16.04.06, 13:46
        Chodorkowski uwierzył w możliwość demokracji w swoim kraju i za to należy mu
        się szacunek jak np. w historii dekabrystom.Dokonał wyboru między oportunizmem
        pozwalającym uratować bogactwo a godnością honorowego człowieka.Za wybór,
        którego dokonał należy mu się miejsce `wśród zasłużonych Rosjan,niezależnie od
        motywów, którymi się kierował.
    • tygrysio_misio Re: Chodorkowski raniony przez innego więźnia 15.04.06, 19:25
      czy slowo "raniony" nie jest forma niedokonana i oznacza to,ze klient jest
      ciagle raniony w przeciwienstwie do innego ktory zostal zranony raz i teraz
      jest zraniony??
    • tenare Nie ma się co przejmować Chodorkowskim 15.04.06, 19:25
      Rabował więc odsiaduje.
      • lopass Re: Nie ma się co przejmować Chodorkowskim 15.04.06, 23:34
        tobie i ludziom twojego pokroju chcialem przypomniec kim tak naprawe był Putin,
        bop wiidzę ze z historią trochę na bakier. To były funkcjonariusz KGB..
        Wystarczy trochę popatrzeć, że próbuje stworzyć kraj autorytany, co co prawda w
        historii Rosji nie częsty przypadek, ale nie częstym przypadkiem jest tam takze
        że wąłdza autorytarna czy totalitarna nie znosi konkurencji i po prostu się jej
        boi..Tzw "zamordyzm" się niestety rozszerza na inne kraje, w tym niestety na
        nasz, gdy to dla władzy niewazne czy z lewa czy z prawa wszyscy ci ktorzy nie z
        nami sa przeciwko nam.. Wystarczy przypomneić sobie aferę Orlenuu nas, gdzie
        niepokorni wtrącani śa pod byle pretekstem do więzienia, bo nie byli wygodni
        dla ukladu. to samo niestety dzieje się teraz, gdzie stary uklad zastępuję się
        nowym i do czego to ma prowadzić?? Uczciwa wladza utrzyma się u sterów sama,
        takze poprzez swoją kompetencję..Jesli tejze jednak brakuje, sięga się po inne
        metody, ktore nie zawsze licują z ustrojem panstwa demokratycznego i
        cywilizowanego..
        Rosja tokraj nadal przesiąkniety słuzbami, dla ktorych prowpokacja to chleb
        powszedni. Jeszce długo potrwa zanim ludzie ktorzy wg propagandy swoje majątki
        zrobili na lewych interesach(skąd myy znamy te argumenty??) przejmą władzę i
        dadzą ludziom poczuc smak prawdziwej demokracji, gdzie ktos bogaty nie od razu
        = złodziej, tylko pracowity i zaradny. ale widać Polacy i Rosjanie mają cechy
        wspolne - to narody zawistne.
        Niech kazdy z was odpowie sobie najpierw na pytanie, czy ja w życiu nie
        okantowalem, jesli odpowiedz(nie musi być wypowiadana głośno) będzie
        twierdząca, to niech lepiej zamilknie a nie idzie w zaparte samooklamywanie
        sie.
        Chyba nikt nie wierzy że ten proces nie ma podtekstu politycznego..jesli tak to
        nuech się zastanowi czy na swojej naiwnosci za wiele w życiu nie traci..
    • bronimir Re: Chodorkowski raniony przez innego więźnia 15.04.06, 19:31
      W Polsce już by nie żył. Przypomnijcie sobie tajem.nicze śmierci w celach.
      Mafia związana z min Dębskim nie zostawia żywych.
    • tom1003 Re: Chodorkowski raniony przez innego więźnia 15.04.06, 19:44
      Europo cywilizowana, dalej umożliwiaj kariery takich monstrów jak Hitler,
      Lenin, Putin Miloszewicz
      • nemonews Re: Chodorkowski raniony przez innego więźnia 15.04.06, 20:09
        tom1003 napisał:

> Europo cywilizowana, dalej umożliwiaj kariery takich monstrów jak Hitler,
        > Lenin, Putin Miloszewicz
        > Dzierzynski, Beri, Schechter.......itd.
        • nemonews Re: Chodorkowski raniony przez innego więźnia 15.04.06, 20:12
          nemonews napisał:

> tom1003 napisał:
          >
          > > Europo cywilizowana, dalej umożliwiaj kariery takich monstrów jak Hitler,
          >
          > > Lenin, Putin Miloszewicz
          > > Dzierzynski, Beri, Schechter.......itd.
          > a obecnie wegetujacych do pomieszczenia z gumowymi scianami i bez klamki.
        • d_arek_d Re: Chodorkowski raniony przez innego więźnia 16.04.06, 01:19
          nemonews napisał:

> tom1003 napisał:
          >
          > > Europo cywilizowana, dalej umożliwiaj kariery takich monstrów jak Hitler,
          >
          > > Lenin, Putin Miloszewicz
          > > Dzierzynski, Beri, Schechter.......itd

Lepper, Bliźniacy, OjDyr...
        • nix_2003 I jeszcze kilku innych: 16.04.06, 03:32
          Berman, Fejgin, Rozanski, Swiatlo... etc.
    • unleashed Rosjanie wietnie sobie poradzili ze starszymi 15.04.06, 20:15
      braćmi w wierze. Szkoda tylko, że jeden cwaniaczek zdołal uciec do Londynu.
      • nemonews Re: Rosjanie wietnie sobie poradzili ze starszymi 15.04.06, 20:21
        unleashed napisał:

> braćmi w wierze. Szkoda tylko, że jeden cwaniaczek zdołal uciec do Londynu.

> Co sie odwlecze to nie uciecze. Dorwia go.
      • phun Polscy zlodzieje i wyzyskiwacze ktorzy uwlaszczyli 15.04.06, 20:25
        sie i ich obecni klakierzy powinni byc potraktowani tak samo jak traktuje Putin
        swoich rodzimych wyzyskiwaczy.
        • meylec Re: Polscy zlodzieje i wyzyskiwacze ktorzy uwlasz 15.04.06, 20:44
          W pełni popieram, Polakom trzeba wytłumaczyć jak to się stało, że różne kliki
          czy jednostki przejęły składniki wspólnego za komuny majątku, a np. Program
          Powszechnej Prywatyzacji jakoś się nie udał. I na różne cele społeczne nie ma
          pieniędzy. I że im więcej burżujów na różnych listach najbogatszych, tym
          większe bezrobocie. Itd,itp. I tak bym radził żeby odpowiedzialni za to ludzie
          wytłumaczyli się przed narodem w trybie pilnym....
    • noelkabat Re: Chodorkowski raniony przez innego więźnia 15.04.06, 21:05
      Ci co bronia KGBowskich rzadow Putina cierpia na zanik pamieci lub naiwnosc.
      Przeciez to widac golym okiem co sie dzieje w putinowskiej Rosji znow panoszy
      sie kgbowskie bezprawie, dawni kolesie Putina opanowali wszystkie sfery zycia w
      panstwie. Co gorsze robia to po kryjomy jako cywile, oficjalna organizacja
      zrzeszajaca bylych funkcjonariuszy typuje swoich ludzi na stanowiska w urzedach
      administracji panstwowej i gospodarczej wszystkich szczebli a Putin oficjalnie
      mianuje ich na te stanowiska.
      Przypominam, ze Chodorkowski formalnie nie zostal skazany za zlodziejstwo tylko
      za nieplacenie podatkow. Jego glownym przestepstwem jednak bylo mieszanie sie
      do polityki - czego Putin i jego ludzie "bardzo nie lubia". Wystarczy porownac
      losy Chodorkowskiego i Abramowicza: ten ostatni nie pchal sie do polityki,
      zabiegal o "przyjazn" Putina i nawet podarowal mu Stacje TV. I co? Wlos z glowy
      mu nie spadl (dla pewnosci jednak wyniosl sie do Londynu!).
      Dziwne, ze w Polsce (i na tym forum) znajduja sie ludzie popierajacy oprawce
      potepiajac "zlodzieja", ktory to co mu teraz zabrali zdobyl zgodnie z
      obowiazujacym, ustanowionym za rzadow Jelcyna prawem. Czyzby znow odzywala sie
      przyslowiowa zawisc polska.
      • meylec Ponad 10 mld USD "zgodnie z prawem????? 15.04.06, 21:46
        Majątek jednego człowieka? I to w okresie powszechnej biedy, bezrobocia,
        niepłaconych pensji i upadających zakładów pracy? Jeżeli to prawda, to się
        zastanów co to było za "prawo". I przez kogo ustanowione. A co do tych którzy
        uciekli z zawłaszczonym majątkiem, to Rosja powinna wyegzekwować ich
        ekstradycję. W interesie swojego żyjącego w biedzie narodu. I elementarnego
        poczucia sprawiedliwości.
      • pndzelek bidulo, to usa pewnie sa panstwem policyjnym 15.04.06, 23:49
        wykrec takie numery jak chodorkowski w stanach i pogadamy
        ci z enronu to pewnie tez wiezniowie polityczni :)))
      • zima0001 Re: Chodorkowski raniony przez innego więźnia 15.04.06, 23:56
        noelkabat napisał:
        > potepiajac "zlodzieja", ktory to co mu teraz zabrali zdobyl zgodnie z
        > obowiazujacym, ustanowionym za rzadow Jelcyna prawem.

Skąd masz takie wiadomości że za Jelcyna obowiazujacym prawem było korumpowanie
        urzedników państwowych? Dzięki temu tacy Chodorkowscy mogli uczestniczyć w
        ustawionych przetargach na zakup spółek surowcowych. Zapłata za nie oczywiście
        szła z kasy państwowej, nie prywatnej.
      • bronimir Re: Chodorkowski raniony przez innego więźnia 16.04.06, 09:21
        noelkabat i tak i nie. Używając tych samych argumentów można powiedzieć, że
        Rywin jest więzniem politycznym. Bredził coś po pijaku, Angora zmontowała
        nagranie i aferę, politycy podchwycili i facet siedzi.
    • ben.huur Policzcie tych, ktorzy zgineli z glodu 15.04.06, 21:22
      przez tego zlodzieja.
      • noelkabat Re: Policzcie tych, ktorzy zgineli z glodu 15.04.06, 21:32
        ben.huuur przyjacielu, jakiego zlodzieja?! Mowisz o Putinie czy Chodorkowskim?

Mysle,ze masz na mysli Putina. Przeciez to widac golym okiem co sie dzieje w
        putinowskiej Rosji znow panoszy sie kgbowskie bezprawie, dawni kolesie Putina
        opanowali wszystkie sfery zycia w panstwie. Co gorsze robia to po kryjomy jako
        cywile, oficjalna organizacja zrzeszajaca bylych funkcjonariuszy typuje swoich
        ludzi na stanowiska w urzedach administracji panstwowej i gospodarczej
        wszystkich szczebli a Putin oficjalnie mianuje ich na te stanowiska.
        Przypominam, ze Chodorkowski formalnie nie zostal skazany za zlodziejstwo tylko
        za nieplacenie podatkow. Jego glownym przestepstwem jednak bylo mieszanie sie
        do polityki - czego Putin i jego ludzie "bardzo nie lubia". Wystarczy porownac
        losy Chodorkowskiego i Abramowicza: ten ostatni nie pchal sie do polityki,
        zabiegal o "przyjazn" Putina i nawet podarowal mu Stacje TV. I co? Wlos z glowy
        mu nie spadl (dla pewnosci jednak wyniosl sie do Londynu!).
        Dziwne, ze w Polsce (i na tym forum) znajduja sie ludzie popierajacy oprawce
        potepiajac "zlodzieja", ktory to co mu teraz zabrali zdobyl zgodnie z
        obowiazujacym, ustanowionym za rzadow Jelcyna prawem. Czyzby znow odzywala sie
        przyslowiowa zawisc polska: "zabrac tym co maja bo ja niemam".

• nemonews Re: Policzcie tych, ktorzy zgineli z glodu 15.04.06, 22:24
          noelkabat napisal:
          "ben.huuur przyjacielu,jakiego zlodzieja?!Mowisz o Putinie czy Chodorkowskim?

ben.huuur mowi oczywiscie Chooordokowskim, jak to zwykle brat o bracie.
          • nemonews Policzcie tych ktorych oszukali zydomasoni. 15.04.06, 22:40
            nemonews napisał:

> noelkabat napisal:
            > "ben.huuur przyjacielu,jakiego zlodzieja?!Mowisz o Putinie czy Chodorkowskim?
            >
            > ben.huuur mowi oczywiscie Chooordokowskim, jak to zwykle brat o bracie.
          • ben.huur mowie o Chodorkowskim 16.04.06, 11:10
            on z pomoca zachodnich mafii ukradl Rosjanom ich zloza naftowe i z jego powodu
            oraz z powodu innych oligarchow w Rosji zmarly miliony ludzi - wskutek nedzy i
            glodu.
    • presentation1 Chodorkowski 15.04.06, 22:34
      Pospolity oszust i zlodziej.Niepospolity moze jedynie dlatego ze na swoim
      zlodziejstwie chcial zrobic kariere polityczna.Z drugiej strony w manowce
      wpuscili go kolesie z zachodu obiecujac nietykalnosc w wypadku przejecia zloz
      rosyjskich przez zachod.Pomylka
      • nemonews Re: Chodorkowski 15.04.06, 23:05
        presentation1 napisał:

> Pospolity oszust i zlodziej.Niepospolity moze jedynie dlatego ze na swoim
        > zlodziejstwie chcial zrobic kariere polityczna.Z drugiej strony w manowce
        > wpuscili go kolesie z zachodu obiecujac nietykalnosc w wypadku przejecia zloz
        > rosyjskich przez zachod.Pomylka

Jak to mowia: "ryzyk-fizyk", ale Chodorkowski zaden fizyk, wiec "wpadl jak
        sliwka w kompot", albo poprostu jak sie zlodziejowi nalezy.

• ukos Re: Chodorkowski 15.04.06, 23:45
        presentation1 napisał:

> Pospolity oszust i zlodziej.(...)

No to Rosja dorobiła się bardzo oryginalnego systemu karania pospolitych
        oszustów i złodziei - po prostu car wyciąga majchra. A niejaki presentation1
        szczytuje na wieść o tym.
    • ukos No to Putin wyciągnął majchra 15.04.06, 23:41
      Nic dziwnego, każdy kagiebista to rzezimieszek - niezależnie od tego, kto to
      jest Chodorkowski.
    • pndzelek jak zlodziej moze byc idolem 15.04.06, 23:47
      wystarczy ze zacznie finansowac media nie wspierajace wladze, zalozy sobie
      antyrzadowa partie, wspiera opozycje itd. itp.
      dlaczego to ze inni kradna tez ma bronic kogokolwiek ?
      • j-k Pendzel, to ze Chodorkowski - to bandyta - to wiem 15.04.06, 23:56
        I rozumiem, ze Putin go zamknal...
        w koncu wywiozl tyle kapitalu z kraju...

Powiedz mi tylko - dlaczego bronisz islamskich BANDYTOW - jak np. Ibn Laden
        wystepujacych przeciw interesowm naszej Zachodniej Cywilizacji?
        • pndzelek a co ty za bzdury pleciesz ? 15.04.06, 23:59
          gdzie bronie np. ladena ? zadnych bandytow nigdzie nie bronie, tylko nie lubie
          nazistowskich bandytow, ktorzy jak nie moga swobodnie opluwac WSZYSTKICH zydow
          to wybrali sobie inny grupowy cel.
          • nemonews A czy Chodorkowski nadal jest raniony? 16.04.06, 01:16
            pndzelek napisał:

> gdzie bronie np. ladena ? zadnych bandytow nigdzie nie bronie, tylko nie
            lubie
            > nazistowskich bandytow, ktorzy jak nie moga swobodnie opluwac WSZYSTKICH
            zydow
            > to wybrali sobie inny grupowy cel.
            >
            • nemonews Re: A czy Chodorkowski nadal jest raniony? 16.04.06, 01:24
              nemonews napisał:

> pndzelek napisał:
              >
              > > gdzie bronie np. ladena ? zadnych bandytow nigdzie nie bronie, tylko nie
              > lubie
              > > nazistowskich bandytow, ktorzy jak nie moga swobodnie opluwac WSZYSTKICH
              > zydow
              > > to wybrali sobie inny grupowy cel.
              > > tzn.jest jeszcze nie do konca zraniony?
              • anluka Re: A czy Chodorkowski nadal jest raniony? 16.04.06, 01:27
                Mnie to nie smuci jak sie ruscy wyżynają
                • kamyk39 Re: A czy Chodorkowski nadal jest raniony? 16.04.06, 02:22
                  anluka napisał:

> Mnie to nie smuci jak sie ruscy wyżynają

Trudno mi sie z tym nie zgodzic.
                  Czesc mojej rodziny miale karny pobyt na Syberii - i faktem jest, ze ma jakies
                  wyjalowione uczucia do Rosjan. Niby nie wszyscy winni, ale wlasnie ich ta nie
                  wiedza o wlasnych grzechach.
                • nix_2003 Re: A czy Chodorkowski nadal jest raniony? 16.04.06, 03:49
                  anluka napisał:

> Mnie to nie smuci jak sie ruscy wyżynają

...a mnie smuci Twoja ortografia.
          • j-k To Putin opluwa zydow? 16.04.06, 01:26
            pndzelek napisał:
            > to wybrali sobie inny grupowy cel.

nigdy nie slyszalem...
            ostatnio opluwa wlasnych kapitalistow, ale czy to moja wina ?
            • pndzelek ty to juz zupelnie jakis nacpany 16.04.06, 01:31
              bredzisz jakies bzdury i potem gledzisz znow jakies inne bzdury nie zwiazane z
              wczesniejszymi bzdurami
              detox biedaku polecam :)
              • kamyk39 Re: ty to juz zupelnie jakis nacpany 16.04.06, 02:19
                pndzelek napisał:

> bredzisz jakies bzdury i potem gledzisz znow jakies inne bzdury nie zwiazane z
                > wczesniejszymi bzdurami
                > detox biedaku polecam :)
                jestem biedakim.
                Co to ten detox, pomaga? np. na biede?
            • nemonews Re: To Putin opluwa zydow? 16.04.06, 01:31
              j-k napisał:

> pndzelek napisał:
              > > to wybrali sobie inny grupowy cel.
              >
              > nigdy nie slyszalem...
              > ostatnio opluwa wlasnych kapitalistow, ale czy to moja wina ?

> twoja nie?, ale moze twoich wybranych pobratyncow?
    • silesius.monachijski1 A co Rada Europy i UE na to? 16.04.06, 01:36
      oczywiscie milczy; tak, jak zawsze milczala w sprawie Czeczenii
      • polonus3 Re: A co Rada Europy i UE na to? 16.04.06, 03:13
        A co to kogo obchodzi, ze jeden zlodziej przecw..il drugiego w kryminale.
        Gdyby ten co go przecw..ili nie byl zydem to GW by o tym nie napisala.
    • hetmanwiechu Za miske zupy i kieliszek wodki 16.04.06, 05:49
      przekupiono wieznia i pokroil Chodorkowskiego. za extra kromke chleba jakis
      inny wiezien go wykonczy siekiera. i po problemie. Kasparow i tak niedlugo do
      niego dolaczy.
      • bronimir Re: Za miske zupy i kieliszek wodki 16.04.06, 09:30
        hetmanwiechu napisał:

> przekupiono wieznia i pokroil Chodorkowskiego. za extra kromke chleba jakis
        > inny wiezien go wykonczy siekiera. i po problemie. Kasparow i tak niedlugo do
        > niego dolaczy.

Cóż, widocznie polskim obyczajem nie dali mu pojedynki. Widocznie tam w
        więzieniach nikt nie dba o złodziei milionerów tak jak w Polsce.
    • jurwal Chodorkowski raniony przez innego więźnia 16.04.06, 10:17
      Typowe działanie rosyjkich władz. Czy świat powinien z takimi władzami rozmawiać
      na równych prawach ?
      Wszyscy myslący zdają sobie sprawę, że Chodorkowski skazany jest na śmierć.
      Ukradziono mu firmę bo właściciel nie zgadzał się z władzą. Władza firmę
      przejęła i zgarnia zyski.
      To działania takie same jakie stosuje mafia. Jeśli świat nie zacznie z tym
      walczyć stosując naciski pokojowe to taka działaność sie rozpowszechni.
    • adamdark01 Re: Chodorkowski raniony przez innego więźnia 16.04.06, 10:35
      Jest przysłowie które tu pasuje jak ulał,*nie chciał żyd manne jeść to niech
      je g....*,no,bo kto to taki głupi frajer,że zagrabał miliardy i jeszcze chce mu
      się podbić prezydenta Kraju,ażeby przejąć władzę,ja takiego frajera jeszcze
      w moim życiu nie spotkałem.Opowiem jeszcze przysłowie,jako bajka,leci wróbel
      głodny i zmarznięty,usiadł na drodze,przeszła krowa i nawaliła na niego,po
      jakimś czasie rozgrzał się,wysunął główkę i zaczął ćwierkać,przeszedł lis
      i go połknął.
      z tego morał taki,
      nie każdy kto na ciebie sra to twój wróg,nie każdy kto cię z gówna wyciąga
      to twój przyjaciel,a jak siedzisz w gó..e to nie ćwierkaj.
      Prawdą jest,że Putin jest niepotrzebnie taki mściwy,nie musi zabijać tego
      Chodorkowskiego,przecież zabrał mu już wszystko,to już nie musi być
      stalinem,chociaż mu mało brakuje.
      • jankowski1960 Re: Chodorkowski raniony przez innego więźnia 16.04.06, 21:52
        www.cprf.ru/news/articles/we/40891.html
        poczytaj, zrozum Rosje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka