Dodaj do ulubionych

Kontakty na forum

19.04.06, 21:13
dzieki temu forum wielu z nas ma okazje poznac nieco polskojezycznych
mieszkancow roznych regionow swiata.
Nie wszyscy z nas maja taka mozliwosc w realu.
Interesuje mnie co wynosimy z tych forumowych spotkan.
Czy nasze dotychczasowe opinie i wyobrazenia o innych potwierdzily nasze
oczekiwania czy zawiedlismy sie a moze zostalismy pozytywnie zaskoczeni ?

Jako, ze moim zdaniem, najwieksze zaiteresowanie budzi grupa Izraelczykow
chcialbym zapytac zainteresowanych czy na podstawie wystapien na forum
przedstawicieli Izraela, poprawila sie wasza opinia na temat Izraelczykow,
popsula sie czy pozostala bez zmiany.
Dobrze byloby podeprzec wypowiedz jakims argumentem.
Obserwuj wątek
    • dana33 Re: Kontakty na forum 19.04.06, 21:16
      genialnie, schlagbaum..... chapeau.... :)))))
    • aaki zasadniczo 19.04.06, 21:39
      ci z realu są sympatyczniejsi od tych na forum
      jednoczesnie zaznaczam,że fredzia i arapa nie mialem przyjemnosci(?) jednak poznac
      • schlagbaum Re: zasadniczo 19.04.06, 22:18
        aaki napisała:

> ci z realu są sympatyczniejsi od tych na forum

Myslisz o tych samych na forum i w realu czy o innych w realu, ktorzy sa
        sympatyczni i innych na forum, ktorzy sa jacy sa ?
        • aaki Re: zasadniczo 20.04.06, 15:41
          o tych samych
      • ben_shaprut Prawda 19.04.06, 22:19
        • tut_ets Re: Prawda 20.04.06, 21:18
          Hmmm... nie miałam okazji poznać jeszcze nikogo w realu. :) Ale zapraszam na
          kawę!! :)))
    • goldbaum Re: Kontakty na forum 19.04.06, 21:49
      Moja opinia o Izraelczykach uksztaltowala sie dopiero pod wplywem tego forum.
      Ale nie chce zdradzac zbyt wielu detali abe nie zostac zle zrozumianym. ;-)
    • marouder Re: Kontakty na forum 20.04.06, 01:53
      Niestety nie znam zadnego Izraelczyka w realu. Mam troche znajomych zydow, ale
      sa obywatelemi Polski i innych krajow europejskich.

Jesli idzie o siec, to sadze, ze wielu Izraelczykow i zydow w ogole zywi postawy
      niechetne i lekowe wobec Polakow.
      Spodziewaja sie antysemityzmu i na zasadzie samospelniajacej sie przepowiedni
      czesto go dostaja, albo tez wydaje im sie, ze otrzymuja porcje niecheci etnicznej.
      Jesli te wzmiankowana, lekowa blokade umiejetnie pokonac, okazuja sie
      b.sympatycznymi ludzmi.
      • snajper55 Re: Kontakty na forum 20.04.06, 11:27
        marouder napisał:

> Jesli idzie o siec, to sadze, ze wielu Izraelczykow i zydow w ogole zywi posta
        > wy niechetne i lekowe wobec Polakow.

Jeśli czytają to forum, to mają pełne podstawy, aby takie uczucia do Polaków
        zywić.

S.
        • marouder Re: Kontakty na forum 20.04.06, 12:59
          Cep wczoraj rozpoczal watek nt. dyskusji, jaka toczyla sie na forum JP..tam
          znowu wielu zydow mialo niechetny, wrogi i obrazliwy stosunek do Polski..
          Nie wiem, czy warto sie tym tak bardzo przejmowac?
          ludzie sie jakies mietkie ostatnio porobili:)
          Kazdy chetnie cierpi za miliony, nie zna granicy pomiedzy soba a reszta swiata.
          Neurastenia:))

snajper55 napisał:

> marouder napisał:
          >
          > > Jesli idzie o siec, to sadze, ze wielu Izraelczykow i zydow w ogole zywi
          > posta
          > > wy niechetne i lekowe wobec Polakow.
          >
          > Jeśli czytają to forum, to mają pełne podstawy, aby takie uczucia do Polaków
          > zywić.
          >
          > S.
      • o_brother Re: Kontakty na forum 20.04.06, 21:16
        Jakie lekowe?.Syjonisci sie nikogo nie boja.Zapomniales juz o tym?.
    • glos_pana Amerykanie 20.04.06, 02:40
      schlagbaum napisał:

> dzieki temu forum wielu z nas ma okazje poznac nieco polskojezycznych
      > mieszkancow roznych regionow swiata.

tam Izraelczycy .. nie interesujacy, nie sa i nie uwazaja sie za Polakow,
      to, ze mowia po polsku to przeciez przypadek.

Mnie zaskakuje bardzo niekorzystny obraz amerykanskiej polonii jaki
      wynosze z forum.
      Wielu (byc moze to nie prawda ale ja takie wrazenie odnioslem) zyje nienawiscia,
      sprawiaja wrazenie wielce zakompleksionych.
      • t0g Re: Głos_Pana: 20.04.06, 08:33
        Fajny nick! Gratuluje fajnego pomysłu.

glos_pana napisał:

> Mnie zaskakuje bardzo niekorzystny obraz amerykanskiej polonii jaki
        > wynosze z forum.
        > Wielu (byc moze to nie prawda ale ja takie wrazenie odnioslem) zyje nienawiscia
        > ,
        > sprawiaja wrazenie wielce zakompleksionych.

Na podstawie amerykańskiego "realu" mozna odnieść podobne wrażenia, chciałem
        tylko wtrącić. Z tym, że trzeba sie wystrzegac uogólniania.

Choc ze szlagbaumem sie nie lubimy, to musze jednak przyznać, że pomysł wątku,
        który on tu zaproponował, wydaje mi sie bardzo ciekawy. Mozna by go jeszcze
        rozszerzyc i zapytac o odwrotne opinie - co zagraniczni forumowicze na posdtawie
        doświadczeń z Forum myślą o "krajowcach". Tyle, że jeśli by to było w jednym i
        tym samym watku, to powstałby melanż, bałagan. Wiec może byłoby lepiej na te
        "odwrotne" opinie stworzyć oddzielny wątek.
        • 1ja Re: Głos_Pana:+ 20.04.06, 10:33
          Ja jednak sprobuje odpowiedziec na temat krajawcow.
          Forum mnie interesuje,ze wzgledu na:
          a) nauke pisania na "maszynie".
          b)Wsrzasniety rozmiarem,jakim zydowstwo zaprzata umysly tzw.kroliczkow lub
          polaczkow.
          c)czesto nie wchodzac w merytum sprawy,schodze na poziom roznych oslu_braci lub
          moskow pulsowatych.Wiec uzywam ich sposobu wyrazania sie wzgledem
          Zydow,Rosjan,jak i innych narodowosci.Staram sie wiec odgryzac.
          To jest bardzo utrudnione,a to z powodu:
          Objekty te uwazaja,ze wypad w ich kierunku,jest rownoznaczny z opluwaniem
          Polski.A zrozumiec nie moga,ze nie maja powodu twierdzic "ja to jest Polska"
          Wiec za kazdym razem nalezy delikatnie tlumaczyc,ze tak nie jest.
          Nalezy dobierac z uwaga kazde slowo.
          Tym bardziej,ze krajowce i Polska czesto nie maja ze soba nic wspolnego.
          Nie roszcze sobie pretensje,ze jestem osoba,ktora sie pamieta na tym forum.
          Zaznaczyc jednak musze,ze mam bardzo wielkie powiazania z Polska.
          I w glowie mojej nie ma nawet mysli zadnej,by ja w jaki kolwiek sposob
          pozbawic mego " POWAZANIA" .
          I nieprawda jest,ze Zyd=antypolonista.
          A pozatym,uwazam,ze szacunek nalezy sie kazdej narodowosci i kazdemu panstwu.
          Wyjatki sa explicity,krzyski,remeki,i kroliczki niedobalansowane.
        • snajper55 Re: Głos_Pana: 20.04.06, 11:28
          t0g napisał:

> Mozna by go jeszcze rozszerzyc i zapytac o odwrotne opinie - co zagraniczni
          > forumowicze na posdtawie doświadczeń z Forum myślą o "krajowcach".

A może lepiej jednak się nie pytać ? ;)

S.
          • dana33 Re: Głos_Pana: 20.04.06, 11:35
            :))))
          • rmstemero Lepiej nie 20.04.06, 16:59
        • schlagbaum Re: Głos_Pana: 20.04.06, 20:06
          t0g napisał:

>
          > Choc ze szlagbaumem sie nie lubimy, .......

Nie wiem dlaczego piszesz w liczbie mnogiej.
          Wystarczy jak bedziesz pisal za siebie.
          Masz jakis powod, by uwazac, ze ja lubie ciebie tak jak ty mnie ?

Nie sadze. Masz tylko dziwny zwyczaj beztroskiego mijania sie z prawda.
        • glos_pana Re: Głos_Pana: 20.04.06, 22:29
          t0g napisał:

> Fajny nick! Gratuluje fajnego pomysłu.

Jedni zkładają sobie e-maile ze sławnymi konstruktorami inni nicki
          ze sławnymi projektami a jeszcze inni posądzają całą tę zgraję łącznie z guru
          o ciągłe "komuszenie".

> Z tym, że trzeba sie wystrzegac uogólniania.

Na tym forum nie trzeba niczego tg0 czy raczej wolno wszystko - na jedno
          wychodzi. Jeśli chce się porozmawiać rozsądnie trzeba to robić na innych
          forach, tam możemy się wystrzegać czego tylko dusza zapragnie.
          Ale ja i tak napisałem "wielu" a nie "wszyscy co do jednego" więc czuję
          się niewinny grzechu uogólniania.

> .. musze jednak przyznać, że pomysł wątku,
          > który on tu zaproponował, wydaje mi sie bardzo ciekawy.
          > Mozna by go jeszcze rozszerzyc i zapytac o odwrotne opinie - co zagraniczni
          > forumowicze na posdtawie doświadczeń z Forum myślą o "krajowcach".

Z nielicznymi wyjątkami u "krajowców" i jeszcze rzadszymi u "polonusów"
          amerykańskich ci pierwsi zdają się być dużo bardziej subtelni i skromni
          (co uważam za przywary) a drudzy bardziej pzekonani, że znają już całą
          prawdę (co uważam za głupotę).

Tak czy siak wątek p. schlagbauma nie miał na celu żadnej szerszej dyskusji
          tylko kolejny sąd nad forumowymi Żydami a mnie nie interesują w tym kontekscie
          ani Żydzi ani Volksdeutsche, mnie interesują Polacy mieszkający za granicą.
          Najliczniej chyba w USA. Miałem kiedyś okazję poznać kilku Polaków w Sydney.
          Jeden z nich miał zwyczaj po przyjściu z pracy (a pracował ciężko i uczciwie
          jak wół) zakładać słuchawki na uszy i słuchać zespołu Mazowsze popijając to
          tanim piwem. Oczywiście w kraju nigdy nie interesował się muzyką ludową. Cóż za
          tragiczna postać ! Znał on odpowiedzi na wszystkie zasadnicze pytania. Wiedział
          kto jest winien jego losowi i kto za to odpowie. Wiedział kto rządzi Australią
          i kto jest winien złu na świecie. Jeśli myślisz, że ironizuje to się mylisz.
          Ból i cierpienie zamieniły owego człowieka w ludzki wrak. Dokładnie co
          miesiąc "wracał do Polski" i dokładnie co miesiąc zapijał się na umór.
          Ok, to była Australia ale czy w USA ma być inaczej ? Wielu amerykańskich
          forumowiczów stosuje dokładnie ten sam ton, podobną dialektykę i sposób
          argumentacji co ów nieszczęśnik, czytając ich zawsze mam go przed oczyma.

P.S.
          ... pan jest ssakiem prawda ? No to przyjemnego ssania.
          • i-love-2-bike Re: Głos_Pana: 20.04.06, 22:53
            widac glosie pana,ze inne towarzystwo do ciebie nie ciagnie,lub ty nie nie
            miales wejscia do innego towarzystwa. ile lat mieszkam poza Polska tyle lat nie
            widzialam podobnych obrazkow,a w Australii rowniez bylam. tego typu ludzi
            spotkasz wszedzie,nawet na dawnym moim podworku siedzi sobie kazio z buteleczka
            i zlopie,pewnie biedak nawet na sasiednia ulice nie chodzi,bo i po co,jeszcze by
            sie natknal na glos pana juz od rana humorek by mu padl od razu.
          • schlagbaum Re: Głos_Pana: 20.04.06, 23:25
            glos_pana napisał:

>
            > Tak czy siak wątek p. schlagbauma nie miał na celu żadnej szerszej dyskusji
            > tylko kolejny sąd nad forumowymi Żydami

Po pierwsze nie stawialbym w tak swobodny sposob znaku rownosci miedzy zydami i
            Izraelczykami a po drugie indywidualne odczucia z kontaktow na forum nie sa
            faktycznie tematem do dyskusji.
            Chcesz ze mna dyskutowac o tym jak mam odbierac ludzi, ktorych tu czytuje ?
            Kazdy ma prawo do swojego zdania a mnie interesuje jakie ono jest i dlaczego ?
            Niby dlaczego chcesz to okreslac jako "sad" ?
            Zakladasz z gory, ze opinie te moga byc wylacznie negatywne ?
            Nie bierzesz pod uwage, ze ktos moze stwierdzic, ze mial o Izraelczykach nie
            najlepsza opinie albo nie mial zadnej ale po kontakcie z nimi na forum
            poprawila sie ona wyraznie ?
            Twoje podejscie dla mnie malo zrozumiale.

mnie interesują Polacy mieszkający za granicą.
            > Najliczniej chyba w USA. Miałem kiedyś okazję poznać kilku Polaków w Sydney.
            > Jeden z nich miał zwyczaj po przyjściu z pracy (a pracował ciężko i uczciwie
            > jak wół) zakładać słuchawki na uszy i słuchać zespołu Mazowsze popijając to
            > tanim piwem. Oczywiście w kraju nigdy nie interesował się muzyką ludową. Cóż
            >za tragiczna postać ! Znał on odpowiedzi na wszystkie zasadnicze pytania.
            >Wiedział kto jest winien jego losowi i kto za to odpowie. Wiedział kto rządzi
            >Australią i kto jest winien złu na świecie. Jeśli myślisz, że ironizuje to się
            >mylisz.
            > Ból i cierpienie zamieniły owego człowieka w ludzki wrak. Dokładnie co
            > miesiąc "wracał do Polski" i dokładnie co miesiąc zapijał się na umór.

I o czym to Twoim zdaniem swiadczy, ze "jeden z nich mial zwyczaj.."
            Uwazasz, ze w Polsce nie ma ani jednego, ktory "ma zwyczaj" ?
            Co chciales wykazac podajac przyklad tego "jednego, ktory mial zwyczaj.." ?

> Ok, to była Australia ale czy w USA ma być inaczej ? Wielu amerykańskich
            > forumowiczów stosuje dokładnie ten sam ton, podobną dialektykę i sposób
            > argumentacji co ów nieszczęśnik, czytając ich zawsze mam go przed oczyma.
            >

Jaki ton ?
            Jaka argumentacje ?
            Jaka dialektyke ?

Piszesz, ze ta sama ale nie piszesz jaka.
            Z tego co napisales nie wynika chyba nic poza tym, ze masz kompleksy.
    • schlagbaum Re: Kontakty na forum 20.04.06, 12:56
      Nigdy niie bylem w Izraelu i mimo, ze sie tam wybieralem to bede musial te
      wycieczke odlozyc.
      Czy ktos z tych, ktorzy tam juz byli moze mi wyjasnic czy obowiazuje tam jakis
      anglosaski system miar czy Système International d'Unités (SI)
      A moze jeszcze calkiem inny ?
      • dana33 Re: Kontakty na forum 20.04.06, 12:58
        co masz na mysli piszac anglosaski? funty i uncje?
        obowiazuje kg i gramy, km i metry. jak w polsce.
        • schlagbaum Re: Kontakty na forum 20.04.06, 13:31
          dana33 napisała:

> co masz na mysli piszac anglosaski? funty i uncje?
          > obowiazuje kg i gramy, km i metry. jak w polsce.

ft ; lb ; lbmol/hr.sqft. BTU/hr.cuft.°F itd
          • dana33 Re: Kontakty na forum 20.04.06, 13:43
            nie, nie ma tego.
            • schlagbaum Re: Kontakty na forum 20.04.06, 22:01
              dana33 napisała:

> nie, nie ma tego.

Hmmmm ?

Czyli obowiazuje SI ?
    • mirmilek Re: Kontakty na forum 20.04.06, 15:52
      W moim wypadku opinia pozostaje bez zmiany czyli: nie mozna wyciagac wnioskow na
      temat duzej grupy ludzi, biorac sobie za przyklad kilka wybranych jednostek.
      Lepiej nic nie sadzic o zydach z izraela na podstawie wystapiej forumowej
      paczki, bo zrobiloby sie krzywde zydom porzadnym.
      • letycja11 Re: Kontakty na forum 20.04.06, 16:07
        Nooo! Po takich ekzemplarzach jak ty, nie można się było spodziewać innego
        komentarza!
        A w swojej umiłowanej Palestynie byłeś już? Nie żebym była złośliwa, ale życzę
        ci spędzenia tam przynajmniej tygodnia. Oj! Wtedy nauczysz się rozróżniać
        mądrych od głupich, brudnych od czystych, porządnych od nieporządnych!
        • mirmilek Re: Kontakty na forum 20.04.06, 16:22
          Uwazasz, ze wizyta w okupowanej palestynie jest taz szokujaca, ze czlowiek
          nabiera po niej rasistowskich przekonan i uwaza, ze zydzi izraelscy jako grupa
          sa glupi, brudni i nieporzadni? Ja tak nie uwazam.
        • tut_ets Re: Kontakty na forum 20.04.06, 21:23
          Hahha... :DD Ubawiłeś mnie po pachy... :)
        • tut_ets Re: Kontakty na forum 20.04.06, 21:28
          Hahaha!! :DDD Ubawiłaś mnie po pachy. Ale masz rację... :)

Kolega z Turcji, rodowity Turek, mówi sam, ze od Araba nie kupiłby falafla ani
          shwarmy, bo są brudni. Skoro sami tak mówią, to co ja mam dodać???

Ale na poważnei, wystarczy przejść się w piątek/sobotę przez łąkę, na której
          koczowały rodziny arabskie. Istne wysypisko śmieci!!! Oczywiście ani rodzice, a
          tym bardziej dzieci nie sprzątają tego, bo po co...
          • i-love-2-bike Re: Kontakty na forum 20.04.06, 21:34
            tut_ets napisała:

> Hahaha!! :DDD Ubawiłaś mnie po pachy. Ale masz rację... :)
            >
            > Kolega z Turcji, rodowity Turek, mówi sam, ze od Araba nie kupiłby falafla ani
            > shwarmy, bo są brudni. Skoro sami tak mówią, to co ja mam dodać???
            >
            > Ale na poważnei, wystarczy przejść się w piątek/sobotę przez łąkę, na której
            > koczowały rodziny arabskie. Istne wysypisko śmieci!!! Oczywiście ani rodzice, a
            > tym bardziej dzieci nie sprzątają tego, bo po co...

dziwne slyszalam to samo o zydach,ba nawet nie tylko slyszalam wystarczy przejsc
            sie po dzielnicy zydowskiej w NYC,aby brod zobaczyc. fajnie miec utarte
            stereotypy na jedna rase,wiadomo jaka,aby nie widziec tego co kazda inna rasa robi.
      • dana33 Re: Kontakty na forum 20.04.06, 21:37
        ales mnie ubawil, mirmil..... co ty na arabii o wszystkich zydach i israelu
        wypisywales i pewnie dalej wypisujesz, "zgadza sie" toczka w toczke z tym, co
        tu wypisujesz... nu, ale zaklamaniec....
        • mirmilek cytuj, nie oczerniaj n/t 21.04.06, 12:41

• remekk Re: Kontakty na forum 20.04.06, 19:48
      Dla mnie to forum - podobnie jak i FK to kopalnia wiedzy o nich . Nie tyle
      pojedyncze wyskoki sa dla nich charakterystyczne co brak reakcji a częściej
      poparcie dla ohydy , perfidii , głupoty zwykłego chamstwa . To jest co parwda
      charakterystyczne dla wszystkich prymitywnych cywilizacji gromadnosciowych -
      ale takie ukontentowanie i taplanie sie w błocie , które narobi jejden z nich
      jest typowe tylko i wyłącznie dla tej cywilizacji . Podobnie jak i napstliwość
      oraz bezczelnośc podczas tak "wtszukanej" intrygi jak wrzask "łapaj złodzieja"
      Dzieła arapów , polanich , kropgabrych etc rozpowszechniam wśró tych , którzy
      nie mieli jeszcze okazji ich poznać ... .
      • snajper55 Re: Kontakty na forum 20.04.06, 21:06
        remekk napisał:

> Dla mnie to forum - podobnie jak i FK to kopalnia wiedzy o nich . Nie tyle
        > pojedyncze wyskoki sa dla nich charakterystyczne co brak reakcji a częściej
        > poparcie dla ohydy , perfidii , głupoty zwykłego chamstwa .

No co Ty, naprawdę Żydzi Cię popierają ?

S.
        • remekk Re: Kontakty na forum 20.04.06, 21:16
          snajper55 napisał:

> remekk napisał:
          >
          > > Dla mnie to forum - podobnie jak i FK to kopalnia wiedzy o nich . Nie tyl
          > e
          > > pojedyncze wyskoki sa dla nich charakterystyczne co brak reakcji a części
          > ej
          > > poparcie dla ohydy , perfidii , głupoty zwykłego chamstwa .
          >
          > No co Ty, naprawdę Żydzi się popierają ?
          No pewnie - kiedy atakuja słabszego (chwilowo) ale kiedy dochodzi do podziału
          łupów albo tym bardziej podczas pradwziwego zagrozenia jak podczas wojny znika
          to poparcie jak kamfora ... .
          >
          > S.
    • polski_francuz Nie zmienila 23.04.06, 18:35
      bo ich dobrze znam w realu. Na FS od czasu do czasu sa proby disguise
      (udawania) z jedenj i drugiej strony.

Jest na forum i inteligencja i hucpa i antysemityzm.

Wszystkie skladniki naszego wielowiekowego wspolzycia.

Ktorego mi zal.

PF

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka