hetmanwiechu 20.04.06, 18:29 "Ice Fall" widze ze autor tego artykulu biegla wlada angielskim i chwali sie swoimi zdolnosciami. Moze tak po polsku zaczniesz pisac bo ja nie wiem co to jest Ice Fall? Spadajace lody czy moze Lodowa Jesien? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anonymous.coward ice fall 20.04.06, 18:38 Ice Fall: the ice equivalent of a waterfall. As ice flows over a drop-off, it may break apart and then reform at the base of the drop-off. Comprende? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Kogo obchodzi Wojciechowska problem ??? 20.04.06, 20:39 Kogo obchodzi Wojciechowska problem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
msyl Re: Kogo obchodzi Wojciechowska problem ??? 21.04.06, 06:36 anna-dark napisała: > Kogo obchodzi Wojciechowska problem ??? Chyba to jasne - a kto napisał najwięcej postów w tym temacie ? ROTFL pozdr. ms Odpowiedz Link Zgłoś
abcdef123456 Cudowna kampania reklamowa TVN i Martynki... 21.04.06, 07:22 Czego to sie nie robi dla reklamy.....Teraz poleca z nia reklamy i programy...... Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Wojciechowska pisze sama o sobie = narcyzm 21.04.06, 07:31 Wojciechowska pisze sama o sobie = narcyzm Odpowiedz Link Zgłoś
lejnamur Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 20.04.06, 18:47 jakby organizatorem byla kobieta lub facet to by weszli. jak babo-chlop to nie wejda. Odpowiedz Link Zgłoś
jackass_1 Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 20.04.06, 18:54 A mnie abwi to, że jak weszli i było niebezpiecznie, to PRowcy zadziałali i w artykule wyprawa koncentrowała się na Martynie i zagrożeniu jej życia. Kiedy musieli ulec prawom natury, Martyna pojawia się w artykule tylko raz i absolutnie nie w tytule ;-))) Brawo! Doskonała manipulacja. To tak jakby napisać: "Rząd Marcinkiewicza odniósł kolejny sukces, wprowadzając berecikowe", po czym, gdy okaże się, że berecikowe to niewypał, będzie winne społeczeństwo, niegotowe na takie udogodnienia. ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
panikazia martyna's drama 20.04.06, 21:11 jak myslicie po powrocie: 1.powstanie program w ktorym przy przyciemnionych swiatlach i w atmosferze grozy wielka himalaistka polska martyna bedzie wielkim podroznikom zadawac plytkie pytania o najbardziej dramatyczne chwile z ich zycia. w kazdym odcinku opowiadac bedzie o swoim wielkim przezyciu 2.wielka pisarka polska martyna wyda wspomnienia ze swojej wyprawy w himalaje 3.prezydent przez pomylke wreczy martynie order dla wybitnych kobiet podrozniczek a swoja droga kto pisze w tej gazecie skoro ukazuja sie artykuly promocyjne gwiazdki telewizyjnej zenujacej na rowni z wisniewskim? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: martyna's drama 20.04.06, 21:15 Wiśniewski wolny - to może będzie love story Polish TV ??? Tylko czy Michał zechce takiego szpaka ??? panikazia napisała: > jak myslicie po powrocie: > 1.powstanie program w ktorym przy przyciemnionych swiatlach i w atmosferze groz > y > wielka himalaistka polska martyna bedzie wielkim podroznikom zadawac plytkie > pytania o najbardziej dramatyczne chwile z ich zycia. w kazdym odcinku opowiada > c > bedzie o swoim wielkim przezyciu > 2.wielka pisarka polska martyna wyda wspomnienia ze swojej wyprawy w himalaje > 3.prezydent przez pomylke wreczy martynie order dla wybitnych kobiet podroznicz > ek > > a swoja droga kto pisze w tej gazecie skoro ukazuja sie artykuly promocyjne > gwiazdki telewizyjnej zenujacej na rowni z wisniewskim? > Odpowiedz Link Zgłoś
panikazia Re: martyna's drama 20.04.06, 21:26 jesli bedzie pomaranczowy to moze..... dowiemy sie w 649 odcinku:)))) albo...napisza o tym na pierwszej stronie gazety:( anna-dark napisała: > Wiśniewski wolny - to może będzie love story Polish TV ??? Tylko czy Michał zec > hce takiego szpaka ??? > Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Stereopłciowiec - sama/sam może ??? 20.04.06, 20:39 Stereopłciowiec - sama/sam może ??? lejnamur napisał: > jakby organizatorem byla kobieta lub facet to by weszli. jak babo-chlop to nie > wejda. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_can Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 20.04.06, 18:52 hetmanwiechu napisał: > "Ice Fall" widze ze autor tego artykulu biegla wlada angielskim i chwali sie > swoimi zdolnosciami. Moze tak po polsku zaczniesz pisac bo ja nie wiem co to > jest Ice Fall? Spadajace lody czy moze Lodowa Jesien? Czepiasz sie. Nie czytasz, nie uwazasz i nie masz pojecia o czym piszesz. Ice Fall to nazwa geograficzna Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 20.04.06, 18:58 "Rano do akcji wyruszyli Szerpowie, którzy przez kilka godzin, w śniegu po pas, torowali drogę przez zasypany i bardzo niebezpieczny Ice Fall." Wlasnie ze uwazam, bo gdzie tutaj jest wytlumaczone ze to jest nazwa geograficzna i ze ice fall jest formacja geograficzna? Sam autor pewnie nie wie o czym pisze, bo nie potrafi wytlumaczyc. Martyna do autora zadzwonila a autor jak glupia malpa nie jest wystarczajaco dociekliwy co ten Ice Fall jest i sie nie spytal, albo sie wstydzil. Ice fall to me is when ice falls from the sky during ice storm. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza Ice Fall 20.04.06, 19:27 po prostu lodowiec, ta czesc lodowca postrzaskanego spadajaca do podnoza gory; wszycy alpiniosci na swiecie mowia ice fall, Ice Fall na Everescie jest bardzo znany, przejscie przez niego moze nie jednego amatora zrobic wielkie wrazenie. Dzisiajszych czasach to Szerpowie wyszukuja, poreczuja prowadza droge przez Ice Fall miedzy serakami i szczelinami. Przez caly okres wspinaczki szerpowie ciagle naprawiaja, poprawiaja ta "sciezke" Kazda wyprawa placi swoj ryczla za prace Szerpow. Sa to specialni Szerpôwie do Ice Fall. zeszli, bo bylo nisko, ale jesli im sie taka przygoda przytrafi na 8 tys... to wiemy czym to pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_m1 Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 20.04.06, 19:29 Ice Fall to jest odcinek przy wejsciu na Mt. Everest, czyli mozna powiedziec, ze nazwa geograficzna. Jest to odcinek , kiedy konczy sie wchodzenie na Mt. Everest a zaczyna wspinaczka. Niebezpieczenstwo polega na tym, ze na tym odcinku, nazywanym Ice fall, znajduja sie dziury, studnie, przykryte lodem lub sniegiem. Jest to wodospad lodowy/ jezor ladolodu. Nie wydaje mi sie, zeby cala nazwe tlumaczylo sie na polski, tak jak nie tlumaczy sie Mt. Blanc. Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 20.04.06, 19:38 Ok dziekuje. Teraz rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pantau007 Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 20.04.06, 19:49 No, ale to nie forumowicze mją tłumaczyć co to jest, tylko dziennikarz. Swoją droga, to niedługo Szerpowie będą wynosić Dzielnych Himalaistów na góre na barana. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_m1 Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 20.04.06, 22:29 zalezy jaka bedzie pogoda;) Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Mt. Everest = Czomolungma, abo inacyj ??? 20.04.06, 20:42 Mt. Everest = Czomolungma, abo inacyj ??? Kościelca też można tłumaczyć Skeleton albo Lazy Bones, nu nii ??? marianna_m1 napisała: > Ice Fall to jest odcinek przy wejsciu na Mt. Everest, czyli mozna powiedziec, > ze nazwa geograficzna. > > Jest to odcinek , kiedy konczy sie wchodzenie na Mt. Everest a zaczyna > wspinaczka. > Niebezpieczenstwo polega na tym, ze na tym odcinku, nazywanym Ice fall, > znajduja sie dziury, studnie, przykryte lodem lub sniegiem. Jest to wodospad > lodowy/ jezor ladolodu. > Nie wydaje mi sie, zeby cala nazwe tlumaczylo sie na polski, tak jak nie > tlumaczy sie Mt. Blanc. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark GW nie sponsoruje nauki... 20.04.06, 20:40 GW nie sponsoruje nauki... hetmanwiechu napisał: > "Rano do akcji wyruszyli Szerpowie, którzy przez kilka godzin, w śniegu po pas, > > torowali drogę przez zasypany i bardzo niebezpieczny Ice Fall." > > Wlasnie ze uwazam, bo gdzie tutaj jest wytlumaczone ze to jest nazwa > geograficzna i ze ice fall jest formacja geograficzna? Sam autor pewnie nie wie > > o czym pisze, bo nie potrafi wytlumaczyc. Martyna do autora zadzwonila a autor > jak glupia malpa nie jest wystarczajaco dociekliwy co ten Ice Fall jest i sie > nie spytal, albo sie wstydzil. > > Ice fall to me is when ice falls from the sky during ice storm. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Ciekawe jaka partie popiera Pani Martyna? 20.04.06, 20:43 Gettin to, gettin tamto, byle dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Re: Ciekawe jaka partie popiera Pani Martyna? 20.04.06, 21:05 ona popiera partie szachow na szczycie gory. Odpowiedz Link Zgłoś
yann17 Re: Ciekawe jaka partie popiera Pani Martyna? 20.04.06, 23:29 anna-dark napisała: > Gettin to, gettin tamto, byle dużo ------------------- to nie partia, tylko biznes, z Wrocławia rodem Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Widziałeś biznes bez partii i partię bez biznesu ? 20.04.06, 23:34 Widziałeś/aś biznes bez partii i partię bez biznesu, a zwłaszcza w Polsce ??? yann17 napisał: > anna-dark napisała: > > > Gettin to, gettin tamto, byle dużo > ------------------- > to nie partia, tylko biznes, z Wrocławia rodem Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 20.04.06, 19:58 Co się nazwy czepiasz?!Buenos Aires też będziesz tłumaczył? Albo Rio De Janeiro? Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza Szerpowie 20.04.06, 20:08 oni nie wnosza ani alpinistow, ni himalaistow, tylko turystow wysokogorskich. Oni juz to robili, i robia. Martyna ma swoich chopow co nia wniosa. tylko pytanie jak wysoko? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Zamiast Pekin powiedz "Będzin" - fonetycznie... 20.04.06, 20:44 Zamiast Pekin powiedz "Będzin" - fonetycznie..., napewno lepiej wyjdzie... bajt52 napisał: > Co się nazwy czepiasz?!Buenos Aires też będziesz tłumaczył? Albo Rio De Janeiro > ? Odpowiedz Link Zgłoś
lepanto na everest mozna wepchać każdego 20.04.06, 20:35 był tam facio 65 lat. A może i starszy? To i martyna da się wepchać. Z ciekawości, ta martyna ma jakieś doświadczenie wspinaczkowe,alpejskie czy himalajskie? Czy to tylko mięso które pchają ludzie w górę za pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Tylko mięso 20.04.06, 20:45 Tylko mięso lepanto napisała: > był tam facio 65 lat. A może i starszy? > > To i martyna da się wepchać. > > Z ciekawości, ta martyna ma jakieś doświadczenie wspinaczkowe,alpejskie czy > himalajskie? Czy to tylko mięso które pchają ludzie w górę za pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
brynk martyna - kij ci w oko , co mnie Ty obchodzisz? 20.04.06, 20:59 pozdrawiam pozostałych uczestników wyprawy , zycze sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
edek24 Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 20.04.06, 21:07 Ta Martyna to taki polski Chuck Norris! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Chuck Norris nie kopie bo Martyna w drogę wlazła.. 20.04.06, 21:17 Chuck Norris nie kopie już z półobrotu bo Martyna w drogę wlazła... Ale po zastanowieniu kopnął... A skutek kopnięcia Chucka Norrisa zawsze jest ten sam... Real dramat !!! edek24 napisał: > Ta Martyna to taki polski Chuck Norris! Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Kogo to obchodzi? 20.04.06, 21:29 Szczyty w Himalajach zdobywaja dzis osiemdziesieciolatkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
czaromir Kolejna sciema Wojciechowskiej :) 20.04.06, 21:50 Nie chce mie sie wiecej pisac Odpowiedz Link Zgłoś
czaromir PS. Martyna - obciach calego TVN 20.04.06, 21:53 Jest taka "trendy", ze...kurde. Sciema dla wiesniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
merflin Re: PS. Martyna - obciach calego TVN 20.04.06, 22:58 przeczytaj buraku sobie jej życiorys... sam jesteś wieśniak. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Życiorys - jak wiele innych... Nic specjalnego. 20.04.06, 23:21 Życiorys - jak wiele innych... Nic specjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Fajansiarstwo na maxa... 20.04.06, 23:20 Fajansiarstwo na maxa... czaromir napisał: > Jest taka "trendy", ze...kurde. > Sciema dla wiesniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 20.04.06, 22:07 Będą teraz wchodzić - schodzić,wchodzić-schodzić,wchodzić-schodzić, zdejmować-zakładać,zdejmować-zakładać,zakładać-zdejmować.... I tak w ch.. do zaje..ia! Jutro kolejny odcinek serialu M jak Martyna doczekać się nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
merflin Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 20.04.06, 22:57 i to mnie boli że jesteś z Polski debilu... Odpowiedz Link Zgłoś
nick_nolte Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 21.04.06, 00:23 merfilin czy delfin sam jesteś debil i 3 ci w 4 jak nie masz poczucia humoru I'am from L.A. widziałem w tybecie wielu takich dupków z kamerkami; wszystko to pic na wodę i fotomontaż. Czy gł.bohaterka zatknie proporczyk na szczycie szczytów? - być może,bo to jest taka nowa polska komercyjna tradycja... Mam nadzieję że doświadczeni alpiniści nie pozwolą na bezsensowne ryzyko i wszyscy powrócą na ojczyzny łono cali i zdrowi. A ja ze szczytów najbardziej lubię szczytowanie u siebie z fają w gębie w L.A. pozdro dla ludziów z poczuciem humorku Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Poprzedni - to najlepszy komentarz był ! 20.04.06, 23:22 Poprzedni - to najlepszy komentarz był ! morfeusz_1 napisał: > > Będą teraz wchodzić - schodzić,wchodzić-schodzić,wchodzić-schodzić, > zdejmować-zakładać,zdejmować-zakładać,zakładać-zdejmować.... > > I tak w ch.. do zaje..ia! > > Jutro kolejny odcinek serialu M jak Martyna > doczekać się nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
mizary Zalosne du.p.ki jestescie 20.04.06, 22:38 co wy do jasnej cholery krytykujecie takie informacje?! Dajcie sobie spokoj idioci. Wojciechowska to fajna dziewczyna. Zajmijcie sie soba i swoimi tlustymi brzucholami. Jezu, jak ja was nie moge juz czytac, ale musze, tylko problemy. Wszedzie. To wam sie nie podoba i tamto. Ciagle. Czy ktos z tycch madrali wszedl kiedys tak wysoko? De.bile nie wiecie jaki to wysilek. Jej, czem ja tak was nie lubie. Beznadziejna ferajna. Z brzucholami. Odpowiedz Link Zgłoś
merflin Re: Zalosne du.p.ki jestescie 20.04.06, 22:57 Kwestia kompleksów. Może nigdy nie wejdą na Everest, może nie potrafią szukać informacji na temat Ice Fall w internecie (Google, qr.. google dziwaki!).. moze to dupki zwykłe są? Ah... żeby tak kóregoś/ąś wypieprzyło na taką wysokość w samych kalesonach kiedyś! :D Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Zalosne du.p.ki jestescie 20.04.06, 23:23 Podoba ci się jej wnętrze czy zewnętrze ??? mizary napisał: > co wy do jasnej cholery krytykujecie takie informacje?! > Dajcie sobie spokoj idioci. Wojciechowska to fajna dziewczyna. Zajmijcie sie > soba i swoimi tlustymi brzucholami. Jezu, jak ja was nie moge juz czytac, ale > musze, tylko problemy. Wszedzie. To wam sie nie podoba i tamto. Ciagle. > Czy ktos z tycch madrali wszedl kiedys tak wysoko? > De.bile nie wiecie jaki to wysilek. > Jej, czem ja tak was nie lubie. Beznadziejna ferajna. Z brzucholami. Odpowiedz Link Zgłoś
lanzarote Re: 8848m ? To chyba z atlasu sprzed 20 lat dane. 20.04.06, 23:18 Od wielu lat jeżdżę po świecie - bo lubię. Nie dorobiłam się wielu rzeczy tzw. materialnych, ale za to mam wiele wspomnień. Moi znajomi, "obrastający" w nowe przedmiory, domy, samochody, biznesy nie mogą tego zrozumieć. Po co? Dlaczego? Skoro to nie przynosi pieniędzy, a czasami bywa groźnie. Czytam Wasze posty z przykrością i niesmakiem. Wielu z Was nigdy nie wyściubi nosa z grajdołka,w którym przyszliście na świat. Ale zazdrościcie i opluwacie. Dlaczego? Co Wam to daje? Spróbuje zdobyć jakiś szczyt,zorganizujcie jakąś wyprawę, rajd - a wtedy będzie można z Wami pogadać jak równy z równym. Bo na razie wyłazi z Was jedynie smutny obraz polskiej, prowincjonalnej zawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Nie zrozum nas źle - ale nam chodzi o blichtr... 20.04.06, 23:32 Nie zrozum nas źle - ale nam chodzi o ten blichtr, żałosny... Chwała wszystkim podróżnikom, małym i wielkim, ale nie takim babom, co to wszystko na talerzu mają podane, co kreują sztucznie napięcie, historie, i zatrudniają sztab ludzi na "news'a z gór...". Dziewczyna może i była spoko, ale się wypaliła, i na siłę szuka zainteresowania, chce za pomocą mediów wzbudzić zainteresowanie swoją osobą. Ona nie przeciera szlaków, nie odkrywa nic nowego, nie jest twórcza, kreatywna, ale te jej programy jak spod sztampy. Sądzę, że twoje wyprawy i historie byłyby o niebo lepsze i ciekawsze. Pozdrawiam jak podróżniczka podróżniczkę! lanzarote napisała: > Od wielu lat jeżdżę po świecie - bo lubię. Nie dorobiłam się wielu rzeczy tzw. > > materialnych, ale za to mam wiele wspomnień. Moi znajomi, "obrastający" w nowe > przedmiory, domy, samochody, biznesy nie mogą tego zrozumieć. Po co? Dlaczego? > Skoro to nie przynosi pieniędzy, a czasami bywa groźnie. > Czytam Wasze posty z przykrością i niesmakiem. Wielu z Was nigdy nie wyściubi > nosa z grajdołka,w którym przyszliście na świat. Ale zazdrościcie i opluwacie. > Dlaczego? Co Wam to daje? > Spróbuje zdobyć jakiś szczyt,zorganizujcie jakąś wyprawę, rajd - a wtedy > będzie można z Wami pogadać jak równy z równym. > Bo na razie wyłazi z Was jedynie smutny obraz polskiej, prowincjonalnej > zawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
kiluk2004 Re: 8848m ? To chyba z atlasu sprzed 20 lat dane. 21.04.06, 04:00 Ja tez od wielu lat dla odmiany zegluje po swiecie ,i ostatnio najbardziej mnie wkurzaja takie dupki jak pani M.Tylko dzieki temu ze maja pieniadze i PR tocaly swiat sie dowiaduje o ich wyczynachczyli np wyjscie(czytaj wyniesienie)na Mt.Everest lub zdobycie(czytaj przewiezienie)przyladka Horn.Najlepiej to widac w przypadku p M.Jej osiagniecia !!! Kilimandzaro?? placisz kilka tys. i cie wywoza samochodem na kilkaset metro przed szczyt,alboAconcaqua tam najwazniejsze to zaplacic za wejscie do Parku Narodowego.Mam znajomego ktory w ten sposob zwiedzil wszystkie szczyty poludniowej ameryki i nigdy tym sie nie chwalil,ale byl taqki jeden ktorego nieomal wyniosl na plecach i ten zrobil z tego story na cala ksiazke.Jednym slowem troche z przymrozeniem oka:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Re: 8848m ? To chyba z atlasu sprzed 20 lat dane. 21.04.06, 04:38 Kochanie nie wiesz o czym mowisz. Ja robie sobie jaja z ludzi i z Martyny bo tak lubie. Z grajdolka wyjechalem dawno. Mieszkalem juz w 7 miastach dluzej niz rok, w dwoch panstwach, 4 stanach USA, widzialem cale SouthWest, NorthWest i MidWest Ameryki. Bylem w 10 innych panstwach itd itp. Zdrowko. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark ...i w dodatku Czomolungma nie najwyższa... 20.04.06, 23:25 ...i w dodatku Czomolungma nie najwyższa... Odpowiedz Link Zgłoś
vulgar2 Cliff - hanger ! 21.04.06, 05:40 Qrwa, nie moge sie doczekac dalszego ciagu tego dech zapierajacego torowania w sniegu zejscia przez Szerpow naszym dzielnym Polakom. Siedze, qrwa, i gryze palce ze zdenerwowania. Gleboko, qrwa, wierze, ze wszystko bedzie ok. Spac, qrwa, nie moge z emocji. Moze sie, qrwa, zrzucimy i wyslemy tam dziennikarza z Gazety aby na biezaco, qrwa, relacjonowal to wydarzenie? Pisze, ze chwilami bylo, qrwa, niebezpiecznie... O, qrwa, juz nie moge sie doczekac dalszego ciagu. A Wy, qrwa, tez? Odpowiedz Link Zgłoś
gazetacomgazeta Re: Uczestnicy wyprawy w Himalaje zeszli do bazy 21.04.06, 07:17 niech ja wniosa na gore bo nie bedzie miala o czym gadac, wkoncu komercyjną wyprawą da rade wsio tia niech ja wniosa bo nie bedzie paplaniny na tvn Odpowiedz Link Zgłoś