Dodaj do ulubionych

Szwecja: Polska musi przestrzegać unijnych zasad

03.05.06, 17:17
Ten artykuł to cieniutkie wypracowanko. Akurat Lepper nie wyróżnia się jako
szczególny antysemita. Szwedzi najwyraźniej nie mają pojęcia na czym naprawdę
polega kłopot z Lepperem.
Obserwuj wątek
    • kashubianin Kogo to interesuje co pisze gazetka szwecka? ... 03.05.06, 17:23
      ... jakas gazetka w malutkim kraju europejskim, kogo to tak na prawde
      interesuje? Ze oni niemaja pojecia co pisza, pokazalo sie osatnio jak pisali o
      polskich obozach koncentracyjnych ...
      • eora Re: Kogo to interesuje co pisze gazetka szwecka? 03.05.06, 17:29
        > ... jakas gazetka w malutkim kraju europejskim

pod wzgledem powierzchni Szwecja jest wiekszym krajem od Polski. pod wzgledem cywilizacyjnym takze nas przewyzsza. natomiast pod wzgledem zasciankowego myslenia Polska przewyzsza wszystkie kraje europejskie lacznie.
        • konrad.frankowski Re: Kogo to interesuje co pisze gazetka szwecka? 03.05.06, 17:33
          Mnie interesuje co pisze gazetka szweDZka. Akurat mnie, czlowieka zyjacego na
          obczyznie, bardzo interesuje zdanie innych narodowosci, na temat Polaków,
          polskiego rzadu i Jedrka Leppera. Czekam na Jole z Dywit. Na jej swiatly komentarz.

Szwecja jest swietnie rozwinietym Panstwem. Fantastycznie zorganizowanym. Wiec
          nie widze powodu, dla którego zasciankowa czesc Europy (czyt. Polska) nie miala
          wziac sobie do serca jej komentarzy.
          • pozlotemu [...] 03.05.06, 18:35
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • tadeusz_ja Re: Kogo to interesuje co pisze gazetka szwecka? 03.05.06, 17:35
          Mnie interesuje!Bo Szwecja jest nowoczesnym przyjaznym krajem,a co ważniejsze
          nie ma tam rydzyka, i KK!!!!!
          • andrzej.wilczak Nacjonalistyczny Ludek Poucza Polskę ?!!!!!!!!!!! 03.05.06, 23:58
            Ten wyjatkowo nacjonalistyczny i
            rasistowski ludek
            dorabił się gigantycznych fortun na
            geszeftach z hitlerem
            podczas gdy cała europa broczyła krwią
            w walce z barbarzyńcami !

stąd wziął się ich
            zasrany dobrobyt po wojnie !
            teraz gdy konkurencja ich dogoniła
            skończyło się babci sranie i socjal
            więc wstapili do ue szerząc idee
            eurokomunizmu
            • lahdaan Re: Nacjonalistyczny Ludek Poucza Polskę ?!!!!!! 04.05.06, 00:49
              Szwedzi tez sa w UKLADZIE!!
              • janusz.karpowski Re: Nacjonalistyczny Ludek Poucza Polskę ?!!!!!! 04.05.06, 01:18
                andrzej.wilczak napisał:

> Ten wyjatkowo nacjonalistyczny i
                > rasistowski ludek
                > dorabił się gigantycznych fortun na
                > geszeftach z hitlerem
                > podczas gdy cała europa broczyła krwią
                > w walce z barbarzyńcami !
                >
                > stąd wziął się ich
                > zasrany dobrobyt po wojnie !
                > teraz gdy konkurencja ich dogoniła
                > skończyło się babci sranie i socjal
                > więc wstapili do ue szerząc idee
                > eurokomunizmu

za samo rozpowszchnianie
                kłamstwa o auszwic (polskie obozy koncentr.)
                należy się tym ludzikom w pape !
        • aptus Re: Kogo to interesuje co pisze gazetka szwecka? 03.05.06, 18:12
          Nie sadze, ze pod wzgledem cywilizacyjnym Szwecja dominuje nad Polska.Szwecja
          jest i byla outsiderem Europy.Polska, ze wzgledu na geopolityczny faktor
          czerpala profity z osiagniec cywilizacji rzymskiej.
          Natomiast kultura osobista statystycznego Szweda jest napewno wyzsza od
          przecietnego Polaka.Mysle, ze to prawie 50 letnia okupacja komunistyczna
          uczynila z obywateli Europy Wschodniej prostych i nieuczciwych ludzi.

Fakt pozostaje faktem, ieze o Szwecji sie nie mowi.A Polska, jaka by nie byla,
          charyzmatyczna pozostanie
          • komentator15 Re: Kogo to interesuje co pisze gazetka szwecka? 03.05.06, 23:10
            aptus napisał:
            No i co z tego, mozna sie urodzic LORDEM a lezec zapijaczony w rynsztoku, a
            wtedy ci niby gorsi sa gora to odpowiedz an ten wymadrzaly cytat pod spodem o
            Tym jak To polacy dumni sa i beda.. a niby z czego??????

> Nie sadze, ze pod wzgledem cywilizacyjnym Szwecja dominuje nad Polska.Szwecja
            > jest i byla outsiderem Europy.Polska, ze wzgledu na geopolityczny faktor
            > czerpala profity z osiagniec cywilizacji rzymskiej.
            > Natomiast kultura osobista statystycznego Szweda jest napewno wyzsza od
            > przecietnego Polaka.Mysle, ze to prawie 50 letnia okupacja komunistyczna
            > uczynila z obywateli Europy Wschodniej prostych i nieuczciwych ludzi.
            >
            > Fakt pozostaje faktem, ieze o Szwecji sie nie mowi.A Polska, jaka by nie
            byla,
            > charyzmatyczna pozostanie
        • kashubianin Re: Wiec proponuje abys wyemigrowala ... 03.05.06, 19:00
          ... jezeli ci jest tak zle w polsce, czy ciebie ktos tam zmusza byc!
          • jerzy.kosecki Re: kashubianin, Ty sie naucz 03.05.06, 19:25
            pisac poprawnie, przed tym nim zaczniesz wysyłać ludzi na emigrację !
            • nie_trawie_glupcow Jemu sie wydaje, ze tylko w polskim nazwy wlasne 03.05.06, 19:44
              zaczyna sie duza litera;) Madrala ani wlasnego, ani obcych jezykow nie zna:)
            • jerzy.kosecki Re: kashubianin,wycofuję się ! przeczytałem Twoje 03.05.06, 19:46
              posty ! To mi "wystarczy".
        • kashubianin Re: Wiec proponuje abys wyemigrowala ... 03.05.06, 19:04
          ... jezeli ci jest tak zle w Polsce, czy ciebie ktos tam zmusza byc!
          • eora Re: Wiec proponuje abys wyemigrowala ... 03.05.06, 19:08
            > ... jezeli ci jest tak zle w Polsce,

a gdziez ja napisalam w poprzedniej wypowiedzi, ze mi zle w Polsce?

a poza tym, pozdrawiam ze Szwecji LOL
          • wieslaw_szu Dlaczego ktokolwiek ma emigrować? 03.05.06, 21:05
            Ty, kashubianin, coś ci się kompletnie pomerdało w dość pustawej łepetynie.
            Dlaczego ktoś, kto jest niezadowolony, ma emigrować??? Ja też jestem bardzo
            niezadowolony z obecnej władzy, podobnie zresztą jak większość moich rodaków. I
            oczywiście nie mam zamiaru nigdzie emigrować, a jedynie chcę zrobić wszystko,
            co w mojej mocy, by odsunąć te ekipę od rządzenia. Choćby krytykując ją, gdzie
            się da - także tutaj, na tym forum. Na tym polega demokracja, że niezadowoleni
            z władzy próbują ją zmienić i obalić pokojową drogą. Natomiast wypychanie
            krytyków na emigrację jest metodą sowiecko-faszystowską.
            • kashubianin Mi sie tez niepodoba obecna wladza ... 03.05.06, 21:09
              ale czy to powod aby naprawde wstystko krytykowac? nie, niejest, to raczej
              malolaty tak roba, aby tylko cos powiedziec. Ale nierozumie takich ludzi,
              ktorzy obwijaja polsce w bloto, aby tylko cos niby madrego powiedziec. Na
              zachodzie niejest wszystko tak bajecznie jak sie wydaje w polsce lub nawet
              takich ktorzy tu sa na pare d ni czy pare lat lub zebraja w londynie bo niemaja
              biletu aby wrocic ...

i przestan z ty obrazaniem, bo naprawde jest plytnie, chyba ze masz 16 lat, to
              niema o czym z toba gadac chlopaszku ...

Choćby krytykując ją, gdzie
              się da - także tutaj, na tym forum
              • wieslaw_szu Re: Mi sie tez niepodoba obecna wladza ... 03.05.06, 21:26
                Nie chciałem Cię obrazić. Jedynie zareagowałem na Twoją propozycję, by osoby
                niezadowolone emigrowały z Polski. Przyznasz chyba, że taka propozycja
                uzasadnia ostrą i emocjonalnę reakcję. Może przesadziłem ze sformułowaniami,
                przepraszam.
              • kashubianin Re: Mi sie tez niepodoba obecna wladza ... 03.05.06, 21:39
                Niemusisz sie przepraszac, mam na tyle pewnosci siebie, ze przezyje to, ale
                musze przyznac, ze cenie ludzi ktorzy sie przyznaja do wlasnej winy, wiec masz
                juz plusa i pokazales ze masz cos w glowce, bo tlumik by sie nieprzyznal!

Niepodoba mi sie wladza obecna, mysle ze robia w polsce co chca i to sie musi
                skonczyc. Ale niepodobaja mi sie gazeta i polityka na zachodzie, ktorzy nam
                mowia jacy mamy byc i ktorzy chca u nas wprowadzic demokracje czy cywilizacje,
                mam dosyc tego bo to jest ponizajace. Oni sie czuja czyms lepszym, pokazujac
                nam jacy jestesmy beznadziejni. Tego nikt niepotrzebuje ...
                • pantanal Glupcy zawsze sa pewni siebie... 03.05.06, 22:31
                  kashubianin napisał:

> Niemusisz sie przepraszac, mam na tyle pewnosci siebie, ze przezyje to
                  • kashubianin Re: pre-natanal, pan-anal, panteo-samientanal ...? 03.05.06, 22:41
                    ... to takie male propozycje na zmiane nika :-))))
                    • oktawianc Re: pre-natanal, pan-anal, panteo-samientanal ... 04.05.06, 01:01
                      A wydawało mi się, że słabo Ci w naszym języku idzie... Ale jak trzeba kogoś
                      obrazić, to widać, że nie tak źle... To takie nasze...

kashubianin napisał:

> ... to takie male propozycje na zmiane nika :-))))
                • komentator15 Re: Mi sie tez niepodoba obecna wladza ... 03.05.06, 23:14
                  kashubianin napisał:
                  Ty masz jakis kompleks nizszosci nikt nam nie pokazuje jacy powinnismy byc
                  tylko zmusza nas do bycia czescia cywilizowanej Europy. Tak jak mamusia i tatus
                  uczyli cie ze je sie nozem i widelcem i nie siusia na rogu ulicy tak i Polska
                  jako kraj powinn anauczyc sie ,z e wszycy sa rowni, prawo jest takie samo dla
                  kazdego a za prace sie placi i dodatkowo ze Panstwo jest dla obywatela a nie
                  obywatel dla panstwa. Jesli tefo sie Polaczkowie nie naucza to dalej beda takim
                  zasciankeim jakim sa i dalejk beda miec kompleksy wobec cywilizowanej
                  europy. ...
                  > Niemusisz sie przepraszac, mam na tyle pewnosci siebie, ze przezyje to, ale
                  > musze przyznac, ze cenie ludzi ktorzy sie przyznaja do wlasnej winy, wiec
                  masz
                  > juz plusa i pokazales ze masz cos w glowce, bo tlumik by sie nieprzyznal!
                  >
                  > Niepodoba mi sie wladza obecna, mysle ze robia w polsce co chca i to sie musi
                  > skonczyc. Ale niepodobaja mi sie gazeta i polityka na zachodzie, ktorzy nam
                  > mowia jacy mamy byc i ktorzy chca u nas wprowadzic demokracje czy
                  cywilizacje,
                  > mam dosyc tego bo to jest ponizajace. Oni sie czuja czyms lepszym, pokazujac
                  > nam jacy jestesmy beznadziejni. Tego nikt niepotrzebuje ...
        • olias masz racje - wyjedź stąd! 03.05.06, 23:54
          co będziesz marnował swój jentelekt pomiędzy nami.
      • jotembi Re: Kogo to interesuje co pisze gazetka szwecka? 03.05.06, 17:33
        FYI, aniołeczku: "szwedzka" oraz "nie mają"
        ale to w sumie niestotne bo i tak bredzisz, wyrazy współczucia
        • apokalipsa111 taka ona "szwedzka" jak Wyborcza "polska" 03.05.06, 18:03
          nagonka na Polske i Polakow jest prowadzona takze przez
          prase "wloska", "niemiecka", "austriacka" no a przede wszystkim "amerykanska".

Najwieksza "zbrodnia" Polakow to antysemityzm, nastepnie "homofobia" czyli
          dezaprobata awangardzistow ktorzy pisza dewiacje w kiblach i godzinami stoja
          przed pisuarem z czlonem na wierzchu i strasza nieletnich.

Panowie niePOLACY, pogratulowac wam gustu w wyborze przyjaciol
          ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          • apokalipsa111 Wyborcza utozsamia szwedzka gazete z cala Szwecja 03.05.06, 18:11
            "wolna prasa" pytala Szwedow o zdanie przed napisaniem swoich bredni?
            ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
            • barbara444 Re: Wyborcza utozsamia szwedzka gazete z cala Szw 03.05.06, 18:25
              Coraz mniej ludzi czyta Wyborcza.

Przeciez ta gazeta sama sobie psuje opinie.
      • skun2 Re: Kogo to interesuje co pisze gazetka szwecka? 04.05.06, 00:27
        chyba jednak się wyróznia w tej kwestii, skoro Meller odszedł.
      • cadyk_z_sedesu Re: Kogo to interesuje co pisze gazetka szwecka? 04.05.06, 00:43
        Jak to kogo to obchodzi? Autorów tego "hartykułu", czyli pismaków z GWna, który napisali ten tekst, a teraz przedstawiają go jako światowe echo
    • maureen2 Re: Szwecjo 03.05.06, 17:34
      pani redaktor chyba dawno nie słyszała kto i co w Polsce mówi.
    • 3m05 Problem z Lepperem 03.05.06, 17:43
      jest taki ze jego nazwisko ma fatalna koncowake - LeppER - HaidER - Hit....
      A to sie zawsze zle kojarzy (nawet w Szwecji).
      Moze zmienilby na Lepperski?

• niknik Re: Problem z Lepperem 03.05.06, 18:10
        No ba. Lepperstein od razu.
        • eva15 Re: Problem z Lepperem 03.05.06, 18:23
          Lub Lepperbaum
          • yxx Re: Problem z Lepperem 03.05.06, 18:40
            A moze Leppersson?
          • nie_trawie_glupcow Na szwedzki uzytek to raczej Lepperson. A dla 03.05.06, 19:47
            naszej Ewy Braun na Al Lepper ibn Cham :)
    • mulla_komar Dupokracja? 03.05.06, 17:43
      Proba przymuszenia Austriakow do wyboru tego, kto pasuje Unii to ma byc ta
      demokracja? Gdzie tu logika?
      • chateau Re: Dupokracja? 03.05.06, 17:48
        Jakie szczęście miały Niemcy, że od końca lat dwudziestych aż do 1945 roku były
        w pełni demokratycznym krajem niezależnym od jakiejś Brukseli czy innej Ligi
        Narodów i mogły sobie wybierać kogo chciały.
        • mulla_komar Re: Dupokracja? 03.05.06, 18:01
          Jaka szkoda ze wtedy w europie pacyfizm pozwalal Niemcom lamamc umowy i prawo
          miedzynarodowe. Poza tym Niemcy nie byly panstwem demokratycznym jakos od
          polowy lat 30-tych.
          • chateau Re: Dupokracja? 03.05.06, 18:10
            > Jaka szkoda ze wtedy w europie pacyfizm pozwalal Niemcom lamamc umowy i prawo
            > miedzynarodowe.

Czyli gdyby Europa nie była wówczas pacyfistyczna to dopuszczalna byłaby
            ingerencja w wewnętrzne sprawy Niemiec? Z dzisiejszego ale i z ówczesnego punktu
            widzenia?

> Poza tym Niemcy nie byly panstwem demokratycznym jakos od
            > polowy lat 30-tych.

Ironia, trudne słowo :/ I nie jakoś od połowy lat 30-tych tylko de facto od
            końca 20-tych, a z całą pewnością od 1933.
            • mulla_komar Re: Dupokracja? 03.05.06, 18:13
              > Czyli gdyby Europa nie była wówczas pacyfistyczna to dopuszczalna byłaby
              > ingerencja w wewnętrzne sprawy Niemiec? Z dzisiejszego ale i z ówczesnego
              punkt
              > u
              > widzenia?

Lamanie miedzynarodowych traktatow i prawa to "wewnetrzna sprawa"? Wez mnie nie
              rozsmieszaj.
              Ironia, trudne slowo, ale jakby nie bylo to Europie nie chcialo sie
              prewencyjnie powstrzymac Niemcow przed dalszym lamaniem prawa a nawet bronic
              Czechoslowacji czy Polski (dziwna wojna).
              • chateau Re: Dupokracja? 03.05.06, 18:21
                A traktat akcesyjny nie jest umową międzynarodową? I o jakim łamaniu prawa przez
                nazistów piszesz? Bo jeśli prawa w obrębie Niemiec to co - dopuszczasz mieszanie
                się innych krajów w te _wewnętrzne_ sprawy? A co różni Niemcy roku 1931 od
                Austrii Haidera? 50 kilka lat doświadczenia. Ciekaw jestem jaka byłaby Twoja
                ocena początkowych działań NSDAP wtedy, na bieżąco a nie z perspektywy czasu i
                wiedzy.
                • mulla_komar Re: Dupokracja? 03.05.06, 18:25
                  Nie no chlopie, jaja sobie robisz?
                  Niemcy podpisaly traktaty miedzynarodowe, (np. trakatat pokojowy w wersalu).
                  Austria Haidera nie dazyla do wojny, byla tylko eurosceptyczna.
                  Gdzie w traktacie akcesjnym jest napisane ze nie wolno wybierac Haidera czy
                  leppera, oraz ze trzeba byc euroentuzjasta (traktat mozna wypowiedziec).

Ciekaw jestem jaka byłaby Twoja
                  > ocena początkowych działań NSDAP wtedy, na bieżąco a nie z perspektywy czasu i
                  > wiedzy.

Taka jak kazdej skrajnej lewicy, negatywna. Ale nie zmienia to postaci rzeczy
                  ze nie wolno lamac pewnych zasad. A narzucanie ludziom kogo moga a kogo nie
                  moga ybierac nie jest idea demokracji, a o tej tu mowa. O niczym innym.
                  • chateau Re: Dupokracja? 03.05.06, 18:45
                    Doskonale widzę różnicę.

I jak widzę Ty też ("traktat można wypowiedzieć") więc o jakim braku demokracji
                    piszesz. W referendum _większość_ wypowiedziała się za. Jeśli Lepper czuje się
                    taki mocny to niech dąży do referendum w sprawie wyjścia z Unii. Ale to jest
                    tani populista i tego nie zrobi, sam na UE korzysta, więc po co mu to.

A takie opinie jak cytowana to wyraz niepokoju i mało szczęśliwa próba
                    pokazania, że jeśli mamy ochotę durnieć to konsekwentnie i bez półśrodków :)
                    • mulla_komar Re: Dupokracja? 03.05.06, 21:22
                      Pisze o tym, ze stara sie podwazyc demokratyczny wybor. Oto Haider zostal
                      wybrany demokratycznie czy sie to nam podpobalo czy nie i nie wolno podwazac
                      zasad demokracji tylko dlatego ze nam sie to nie podoba. Podobnie z Kaczorami i
                      Lepperem. Wierz mi, niedobrze mi sie robi jak mysle ze Polacy mogli cos takiego
                      dopuscic do wladzy. Ale zrobili to i trudno, jesli mamy Leppera w koalicji to
                      tak widocznie musi byc do tak zaglosowali Polacy. I jesli chcemy to zwalczac to
                      nie takimi sposobami (chyba ze obalamy demokracje). Sa inicjatywy obywatelskie,
                      sa inne partie na scenie politycznej itd. itp. Ale nie mozna stosowac terroru
                      politycznego jak to zrobiono w przypadu Austrii. Cel nie uswieca srodkow.
      • m_16 Re: Dupokracja? 03.05.06, 17:49
        mulla_komar napisał:

> Proba przymuszenia Austriakow do wyboru tego, kto pasuje Unii to ma byc ta
        > demokracja? Gdzie tu logika?

Problem w tym, że jeśli mamy tworzyć wspólnotę musimy starać się przestrzegać
        pwewnych uzgodnionych norm. Pytanie co najwyżej czy tych norm, które łamią
        Haider czy Lepper. W każdym razie gdyby jakiś naród wybrał na swego przywódcę
        neofaszystę, to nie da się ukryć, że bylby to cios we wspólnotę europejską i
        bezpieczeństwo kontynentu.
        • mulla_komar Re: Dupokracja? 03.05.06, 18:00
          No dokladnie, tylko po co wycierac sobie geby jakas demokracja? Jest to zwykla
          dyktatura i tyle. Jesli demokratycznie ludzie uznaja ze nie chca europy to
          europa uch zmusi do zmiany zdania (w dupie majac demokracje).
          W każdym razie gdyby jakiś naród wybrał na swego przywódcę
          > neofaszystę, to nie da się ukryć, że bylby to cios we wspólnotę europejską i
          > bezpieczeństwo kontynentu.

We fracji czy we wloszech w koalicjach rzadzacych sa komunisci, i co?
          • m_16 Re: Dupokracja? 03.05.06, 21:42
            Znaczy się, kto komu dyktuje? To my zadecydowaliśmy, że chcemy być w Unii, a
            zasady o których mowa są wielostronne, inni też się im podporzadkowują.
            Powołując się na nie możemy na przykład sprzeciwiać się niektórym poczynaniom
            naszych sasiadów. A jesli chodzi o komunistów, to oni w przeciwieństwie do
            skrajnej prawicy nie dyskryminuja z uwagi na narodowość, nie naruszają więc w
            tak istotny sposób fundamentów Unii.
    • mcgoo Re: Szwecja: Polska musi przestrzegać unijnych za 03.05.06, 17:58
      a skad to Szwedzi maja info o antysemityzmie Leppera ? i gdzie ta wolnosc wolny
      rynek i wolna konkurencja w europie ? jezeli mamy isc szlakiem wytyczonym przez
      Szwecje i Francje to ja nie chce byc w takiej europie ...
      • task2 Re: Szwecja: Polska musi przestrzegać unijnych za 03.05.06, 20:11
        > gdzie ta wolnosc wolny
        > rynek i wolna konkurencja w europie ? jezeli mamy isc szlakiem wytyczonym przez
        > Szwecje i Francje to ja nie chce byc w takiej europie ...

W Szwecji rynek energi elektrycznej jest uwolniony. Elektrycznosc
        kupuje sie na gieldzie, o tutaj - www.nordpool.com/

W Szwecji transport kolejowy, oprocz W. Brytanii, nalezy do najbardziej
        zliberalizowanych w UE.

W Szwecji monopol pocztowy jest calkowicie zlikwidowany, uslugi
        telekomunikacyjne tez sa zliberalizowane.

Wsrod czlonkow UE w ciagu ostatnich 10 lat Szwecja nalezy do czolowki
        krajow ktore otwieraja swoje rynki dla konkurencji. Naprawde nie chcesz
        isc szlakiem wytyczonym przez Szwecje?
    • zwalonytrojanski a całe arabstwo w Szwecji 03.05.06, 18:09
      To filosemici.
      • algimin to jakieś idiotyzmy Lepper nacjonlistą, koń by się 03.05.06, 18:20
        uśmiał;))))
    • aby Dziennikarce DH przewróciło się w głowie 03.05.06, 18:17
      Pani Hedvall napisała żenujacy donos nie wychodzący poza propagandowe
      słowa-wytrychy. Jeżeli Andzeej Lepper miałby być "agresywnym nacjonalistą i
      przeciwnikiem UE" to jak należałoby zaklasyfikować prezydenta Republiki Czeskiej
      Vaclava Klausa?
      Zdumiewające i śmieszne jest też grożenie, iż Unia może sięgnąć po jakieś
      twardsze metody wymuszania porządku w stosunku do Polski.
      Ewidentnie dziennikarce "Dagens Nyhetter" przewróciło się w głowie. Do
      wypowiadania się w imieniu Unii Europejskiej są upoważnione inne osoby.
    • eva15 prawdziwi przyjaciele PL prawdziwie się martwią 03.05.06, 18:21
      Dzisiaj martwią się o PL prawdziwi Szwedzi, wczoraj martwili się prawdziwy
      Niemcy. Przedwczoraj prawdziwi Ukraińcy. I tak w koło Miecieju. Jeszcze trochę
      i niejeden w PL choćby i na złość Leppera polubi. Jak na prawdziwego Polaka
      przystało, a ten nacisków nie lubi...
    • wj1980x Należy zadekretować 03.05.06, 18:23
      Iż w UE nie ma miejsca dla partii narodowych i zdelegalizować wszystkie partie
      nielewicowe. Podejrzewam że autorce tekstu podobałoby się takie rozwiązanie.
      No i wtedy partie z 1% poparciem mogłyby wreszcie "oświecać" Polaków.
    • wj1980x Lepper był za legalizacją związków homoseksualnyc 03.05.06, 18:25
      A tak wogóle to Lepper mówił coś antysemickiego ?
      Autorka jest nieobiektywna Lepper był za legalizacją związków homoseksualnych :D
      Serio.
    • loppe Berlusconi, Lepper....ho ho 03.05.06, 18:36
      he he - Przewodniczący Samoobrony awansował już do światowej skali porównań
      • weteran3 Internacjonalni zawsze robią z igły widły... 03.05.06, 18:40
        częściej bełkot. Karawana jedzie dalej.
    • wojciech464 Re: Szwecja: Polska musi przestrzegać unijnych za 03.05.06, 18:42
      Przedruk z Rzeczypospolitej: „Od 1935 r. w Szwecji obowiązywały prawa
      norymberskie, które zabraniały Niemcom związków małżeńskich z cudzoziemcami
      pochodzenia żydowskiego W Szwecji powstał nie tylko pierwszy na świecie
      Państwowy Instytut Badań Rasowych, w którym przeprowadzano projekty naukowe
      dotyczące "biologicznej degeneracji" i mniej wartościowych "elementów ludności".
      Tu także stosowano od połowy lat 30. do końca wojny nazistowskie prawodawstwo
      rasowe. Szwedzcy obywatele, którzy zawierali związki małżeńskie z Niemcami tzw.
      aryjskiego pochodzenia, musieli przedstawić świadectwo, że nie są Żydami. Wynika
      to z zainicjowanych sześć lat temu przez rząd badań o stosunku Szwecji do
      nazizmu i Holokaustu. Projekt ma być ukończony w 2007 r. Niemieckie ustawy
      rasowe wpłynęły na sferę administracyjną, naukową, sądowniczą, na działania
      tamtejszego Kościoła protestanckiego i na życie kulturalne Szwecji. Sądom i
      Kościołowi przestrzeganie rasistowskich kryteriów zleciło szwedzkie MSZ,
      powołując się na konwencję haską z początku XX wieku. Wedle raportu rekomendację
      zastosowano w zróżnicowanym stopniu. Od 1935 r. obowiązywało tu prawodawstwo
      norymberskie, które zabraniało Niemcom związków małżeńskich z cudzoziemcami
      pochodzenia żydowskiego. Od września 1937 r. Szwedzi pragnący zawrzeć związek
      małżeński z osobami mającymi obywatelstwo niemieckie byli zmuszeni podpisać
      dokument świadczący o aryjskości. Miało to oznaczać, iż nikt z dziadków nie
      należał do rasy żydowskiej i nie wyznawał judaizmu. Małżeństwa, które nie
      spełniały kryteriów czystości rasy, rozwiązywano. Prowadziło to do tego, że
      zamężne kobiety stawały się nagle niezamężnymi matkami, a dzieci urodzone w
      szwedzkich związkach - nieślubnymi. Raport odwołuje się do przykładu Mattiasa
      Rappsa. Jego rodzice przybyli z Niemiec do Szwecji, by się pobrać. Ojciec był
      Żydem, matka Niemką. W Szwecji odmówiono im ślubu. Dlatego wyjechali do Wielkiej
      Brytanii, gdzie zawarli związek małżeński. Kiedy wrócili do Szwecji, otrzymali
      wezwanie z sądu, by się stawili w celu unieważnienia związku. Rodzice Mattiasa
      Rappsa jednak wykazali niesubordynację, nie stawiając się w sądzie rejonowym w
      Kolbäck. W konsekwencji niemiecki sąd małżeństwo anulował, lecz tego faktu nie
      zarejestrowano w szwedzkich księgach parafialnych. Pastor nie podporządkował się
      bowiem ustawie rasowej. W ten sposób związek potraktowano jako legalny. Polityka
      rasistowska uwidoczniła się także w życiu gospodarczym kraju. Zgodnie z wymogami
      nazistów nie tylko firmy w Szwecji będące w posiadaniu Niemców pozbywały się
      zatrudnionych w nich Żydów. Także szwedzkie przedsiębiorstwa, które prowadziły
      handel z Niemcami, dyskryminowały Żydów. Według Svena Nordlunda z Wydziału
      Historii Ekonomii przy Uniwersytecie w Umea tę sytuację wykorzystywali niektórzy
      Szwedzi, by się wzbogacić. Raport ukazuje także inną niechlubną postawę Szwedów.
      Wedle decyzji rządu niemieckich dezerterów, którzy dostawali się do Szwecji z
      Norwegii, odsyłano z powrotem w ręce nazistów. „
      Anna Nowacka-Isaksson
    • phun lepper tak naprawde demokratyzuje PIS i jest gwara 03.05.06, 18:48
      gwarantem poszanowania panstwa prawa i demokracji, co innego LPR czy czesc PISu
      oni rzeczywiscie moga byc zagrozeniem.
    • grzegorz1948 Re: O te media! 03.05.06, 18:54
      Znow komus sie nie chcialo podniesc tylka z fotela aby cos napisac o oparl sie
      o mysli Lenina.Jeszcze do wczoraj walkowalismy ten temat z P-F.Nie twierdze tez
      ze Lepper jest OK ale przynajmniej jak nie wiem to milcze.A Szwecja to kraj
      emigracji wielu Zydow po 1968.Jak ktos pod ich muzyczke nie spiewa to zaraz ma
      etykiete antysemity.Znana gra i juz nudna.
    • amdrzej11 Re: Szwecja: Polska musi przestrzegać unijnych za 03.05.06, 18:55
      Niewielu Szwedow ma jakis dobrze ugruntowany poglad na temat Polski. Reszta
      mysli to ci slyszy miedzy innymi od usluznych Polakow, ktorzy chetnie dorabiaja
      brode tym, ktorych nie lubia. Szczegolnie dotyczy to PiS-u i Kaczynskich!
      Wiodaca role pelni tutaj niestety Gazeta Wyborcza, powazana i chetnie cytowana
      w Szwecji, a krytykujaca obecny rzad jeszcze z a n i m powstal! Jeszcze
      gorsze opinie rozpowszechniaja prywatnie i polprywatnie zwiazani z nia ludzie
      bedacy goscmi w Szwecji. Do tego grona dolaczyl "desantowiec" Gauden z Rzepy.
      Niestety! Czasami czuje po prostu do nich obrzydzenie!
      • grzegorz1948 Re: andrzej11 03.05.06, 19:10
        Nie chcialem tak daleko sie wychylac bo nie znam tego Kraju(rodzinka nie
        chciala tam urlopu robic bo za zimno i za drogo)Ale faktem jest ze "emigracja"
        (rozumie sie uciekinierzy9 robia czasami bardzo zla robote.Tylko mozemy tez
        powiedziec cos o rzetelnosci dziennikarzy.
    • kropekus i tak wlasnie ladnie w "bialych rekawiczkach"... 03.05.06, 19:01
      ...UE bedzie "Opiniowac" demokratyczne wybory w Polsce. No ale skoro wybralo
      sie nastepny zabor,nalezy liczyc sie z "opiniami" i robic tak jak zagra
      "Fiddler on the roof":-))
      • komentator15 Re: i tak wlasnie ladnie w "bialych rekawiczkach" 03.05.06, 23:16
        kropekus napisał:
        gdyby nie ten zabor jak mowisz to 70 procent ludzi w Polsce zdechlo by z glodu
        bo nie mialo by gdzie wyjhechac do pracy, dziekuj bogu ze Polska jest w Unii bo
        dopiero bys zobaczyl co by bylo gdybysmu nie byli pod tymi "zaborami" , az
        smutn sie robi jaki poziom reprezentuja tu niektorzy, podstawowka siedzi przy
        kompie bo nie ma pracy i ma czas sie uzalec jak to zle z unia...
        > ...UE bedzie "Opiniowac" demokratyczne wybory w Polsce. No ale skoro wybralo
        > sie nastepny zabor,nalezy liczyc sie z "opiniami" i robic tak jak zagra
        > "Fiddler on the roof":-))
    • polonus3 Re: Szwecja: Polska musi przestrzegać unijnych za 03.05.06, 19:08
      Akurat Lepper nie wypowiada sie w "tym temacie". Byc moze skrytykowal jakiegos
      urzedasa siedzacego na wysokim stolku, ten byl akurat Zydem i stad wielki wrzask
      ze Lepper antysemita. Ta gazetka moze byc prawdopodobnie w rekach obywateli
      szweckich jak nie przymierzajac Wolinska Angielka a brat Michnika Norweg.
    • kashubianin Re: polska jest 4 razy wieksza od Szwecji ... 03.05.06, 19:10
      ... ludnosciowo, a to sie liczy kohanie, chocby w parlamencie europejskim, czy
      ekonomii (produkt krajowy etc.)!
      • kashubianin Re: rorry, prawie 5 razy wieksza :-)) 03.05.06, 19:10
      • nie_trawie_glupcow Juz zaakceptowales Konstytucje Unii w jej 03.05.06, 19:38
        Chiracowym ksztalcie? Coz, Turcji i tak nikt ludnosciowo nie przebije:)
        A z beledow ortograficznych sie glupio nie tlumacz: ja sie poza Polska
        urodzilem, polski jest dla mnie jesykiem wyuczonym, w Polsce mieszkalem raptem
        6-7 lat, niemniej istnieje cos takiego jak slowniki, chocby on line:)
      • task2 Re: polska jest 4 razy wieksza od Szwecji ... 03.05.06, 19:55
        > polska jest 4 razy wieksza od Szwecji ...
        > ... ludnosciowo, a to sie liczy kohanie, chocby w parlamencie europejskim, czy
        > ekonomii (produkt krajowy etc.)!

W korytarzach brukselskich liczy sie znajomosc jezykow, umiejetnosc
        budowania ukladow, przekonywania itp. i dlatego mala Szwecja jest
        jednym z bardzej wplywowycj krajow w UE.

Zobaczymy jak przyjda nowe badania (tak, sa takie co mierza
        skutecznosc wplywow) pokazujace pozycje Polski ale ja juz teraz
        zgaduje ze Polska, 4 razy wieksza od Szwecji, bedzie na
        szarym koncu.
      • karol_h Re: polska jest 4 razy wieksza od Szwecji ... 03.05.06, 22:58
        Jak liczy tych 1/8glowkow to nie wieksza jest
        popatrz sobie nna ulicach ile takich jest
        Niech PIS budziet z toboj
    • jerzy.kosecki Re: Lepper to cham i drobny kryminalista, 03.05.06, 19:10
      ale nie antysemita ! Smutne i straszne, ze ma poparcie 15 % Polaków. Każdy
      popiera swego.
    • r0b0l rence precz od naszego wicepremiera 03.05.06, 19:12
      bo damy w papę !
    • kashubianin Re: eora, co to jest, "osiagniecia cywilizacyjne"? 03.05.06, 19:13
      jakie osiagniecia cywilizacyjne? uniwersytety, konstytucje, tolerancja?
      jakie "osiagniecia cywilizacyjne" pochodza ze szwecji?
      • eora Re: eora, co to jest, "osiagniecia cywilizacyjne" 03.05.06, 19:23
        > jakie osiagniecia cywilizacyjne?

nie napisalam nigdzie "osiagniecia cywilizacyjne", ale o tym ze Szwecja przewyzsza nas pod wzgledem cywilizacyjnym, np. w kwestii czytania ze zrozumieniem. ty najwyrazniej tego nie potrafisz.
    • fernandorey Re: Szwecja: Polska musi przestrzegać unijnych za 03.05.06, 19:15
      Wybiórcza przechodzi samą siebie w wyszukiwaniu tematów którymi można wk...ć
      czytelników. Ten atykuł to stek piramidalnych bzdur. Baba nie wie o czym pisze.
      Lepper nacjonalista? Antysemita? Ciekawe gdzie ona takie rzeczy wyczytała.
      Lepper to cwany karierowicz, kmiot i menda, ale na pewno nie antysemita. Może
      jeszcze dodadzą ultra- przed każdym epitetem? Ostatnio słyszę/czytam w
      zachodnich mediach o ultranacjonalistach z PiS. O tym, że JP2 był
      ultrakonserwatystą. Oni są po...ni. Ultra- to był Hitler, i te mendy ze Szwecji
      które robiły z nim interesy w najlpsze wiedząc że płaci im złotem wyrwanym Żydom
      z górnej i dolnej szczęki. Nie toleruję PiS-u ani Leppera, ale jak jakieś
      zachodnie ścierwo zaczyna się wypowiadać o Polsce nie mając o niej pojęcia to
      zazwyczaj krew zalewa mnie tylko troszkę, ale teraz to już jest przegięcie.
      • grzegorz1948 Re: Ruch 03.05.06, 19:18
        Napisy na kioskach "Ruchu"- Ultragum tu do nabycia
    • poglodek Mnie jako obywatela polskiego nie interesuje co 03.05.06, 19:21
      pisze jakaś lewacka szwedzka gazeta.
      • wieslaw_szu A ja dziękuję Szwedom i proszę o jeszcze 03.05.06, 19:47
        Właśnie po to wstępowaliśmy do Unii, żeby w Polsce też obowiazywały standardy
        świata cywilizowanego. Dlatego należy się cieszyć, że europejska opinia
        publiczna dostrzega, że w Polsce do władzy doszła antydemokratyczna koalicja
        oszołomów, czubów, kombinatorów i złodziei, nacjonalistów oraz zwykłych chamów
        i prostaków. Oczywiście cała ta menażeria jest skazana na przegraną, ale im
        szybciej się jej pozbędziemy, tym lepiej. Dlatego każde wsparcie jest ważne,
        także z zagranicy. Ja jako obywatel polski i zwolennik liberalnej demokracji,
        która jest standardem we współczesnym świecie, dziękuję przyjaciołom ze Szwecji
        i proszę także innych o dołączenie się do krytyki obecnych władz polskich.
        • sarhenziel Re: A ja dziękuję Szwedom i proszę o jeszcze 03.05.06, 20:17
          Wiesiu wolniej .A jakież ta nowa władza wprowadziła
          antydemokratyczne prawa,co zagraża demokracji w Polsce.
          A póżniej się dziwimy ,że jakaś idiotka ze Szwecji
          wypisuje głupoty.
          • wieslaw_szu Antydemokratyczna władza PiS 03.05.06, 20:31
            Pytasz, drogi druhu, o antydemokratyczne prawa nowej władzy, więc odpowiadam:
            cały jej polityczny obyczaj jest antydemokratyczny. Ta władza nie jest
            demokratyczna, ponieważ:
            demokratyczna władza nie traktuje elit i całego społeczeństwa jak politycznych
            przeciwników, demokratyczna władza nie obraża wszystkich dookoła. Demokratyczna
            władza nie podważa pozycji niezależnego banku centralnego, trybunału
            konstytucyjnego i innych instytucji o fundamentalnym znaczeniu dla systemu
            demokratycznego. Demokratyczna władza nie wymyśla wolnym mediom
            od "spadkobierców KPP" i nie zapowiada wprowadzenie cenzury obyczajowej czy
            znakowania gazet. Demokratyczna władza nie dokonuje "skoku na media publiczne"
            i nie poucza redakcji ani nie rozdziela kar finansowych za przedrzeźnianie
            Radia Maryja.
            Ta władza jest rodem sprzed stulecia - bo wtedy w modzie były takie postawy
            autorytarne. Tyle że wtedy było to groźne. Dziś PiS jest raczej groteskowy, by
            nie rzec - śmieszny.
        • petelczyc Re: A ja dziękuję Szwedom i proszę o jeszcze 03.05.06, 23:08
          Spieprzaj do swecji Jak cie znajde to .... napewno cie nie pocaluje.
          • wieslaw_szu Ojejku, ale się ciebie boję... 04.05.06, 10:22
            Rzeczywiście, bardzo merytoryczny argument. Że niby co, weźmiesz kłonicę i na
            mnie napadniesz? Okropnie się boję, cały drżę ze strachu.
      • khcl Re: Mnie jako obywatela polskiego nie interesuje 03.05.06, 19:53
        Nikt nie kaze Ci tego czytac!! Pewnie wolisz tygodnik solidarnosc, fronde lub
        gazetke polska. to sa prawdziwe i obiektywne zrodla prawdy :-))) gratuluje:-)
      • grisza14 Sekretna wiedza Daens Nyheter 03.05.06, 20:06
        pochodzi ze srodowiska emigracji pomarcowej, wiec nie dziwota, ze Kaczory be a
        Tusk cacy.Tamci ludzie od 30-u paru lat osiadli w Szwecji dysza rzadza
        nienawisci do Kaczorow.Oni nie mysla,ze ich rodzicow z cieplych stanowisk
        przegnala wyrodna matka PZPR, ale tlumacza to antysemityzmem Polakow.I tak nam
        dorabiaja geby antysemitow, zwlaszcza ze szkodliwych idiotow u nas nie bakuje.Z
        opinia Szwecji trzeba sie jednak liczyc, bo Szwedzi w sumie sa nam zyczliwi i w
        przynaleznosci do Europy i swiata nie mieli dlugiej komunistycznej przerwy.
      • task2 Re: Mnie jako obywatela polskiego nie interesuje 03.05.06, 20:14
        > pisze jakaś lewacka szwedzka gazeta.

Dagens Nyheter to gazeta ktora oznacza
        sie jako liberalna.
    • mms7 Wyrzucic pl z UE!!! nich leca do USA!!!!!!!!!!!!! 03.05.06, 19:46
      ukos napisał:

> Ten artykuł to cieniutkie wypracowanko. Akurat Lepper nie wyróżnia się jako
      > szczególny antysemita. Szwedzi najwyraźniej nie mają pojęcia na czym naprawdę
      > polega kłopot z Lepperem.

• xnw4 Re: Wyrzucic pl z UE!!! nich leca do USA!!!!!!!!! 03.05.06, 19:57
        Chyba pan Lepper moze sie czuc
        zaszczycony porownaniem go do
        Berlusconiego (o jej....)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka