memhos 18.05.06, 22:48 Jest taki wierszyk: "kto daje i odbiera ten się..." Ciekawe czy prezydent Kaczyński będzie pamiętał o wizach, gdy USA poproszą nas o bratnią pomoc w Iranie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baby1 Chodzi o to aby naiwni Polacy trzymali wojsko w 18.05.06, 22:51 Iraku do usranej śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
wujek_extrema Re: Drodzy moi- wybory są na jesien do izby!!!!!! 19.05.06, 03:53 Dla tego narodu takie pierdoly jak amerykanskie wizy sa najwazniejsze. Gdybym mogl to bym je wam dal. Tak niewiele trzeba do pelni szczescia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 18.05.06, 22:52 Wielkie ajwaj z tymi wizami. Niech oni tak się nie boją Polaków wpuszczać. Teraz nie opłaca się jechać tam pracować za 5-6 dolarów, jak można w Europie za wyzsze stawki pracować, do tego legalnie, a i do domu bliżej i taniej! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Ja mam wizę - i mi się nie chce jechać. A wam ??? 18.05.06, 23:27 Ja mam wizę - i mi się nie chce jechać. A wam ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczomowa Chce się czy nie - uciekać trzeba... 19.05.06, 00:04 niedługo może być za póxno... Odpowiedz Link Zgłoś
ceght Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 19.05.06, 01:52 5-6 dolarow? chyba w latach 90tych:D Odpowiedz Link Zgłoś
rangheros Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 19.05.06, 05:14 5-6.75 taka stawka godzinowa - mimalna. Dolary nie rosna na palmach. Odpowiedz Link Zgłoś
ceght Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 19.05.06, 18:34 ciekawe, mnie placa 12... za sprzatanie... Odpowiedz Link Zgłoś
captain.america $5 dla nielegalnych nieudacznikow bez angielskieg 19.05.06, 06:28 o. Kazdy inny kto ma jakiekolwiek zdolnosci i zna angielski spokojnie moze wyciagnac co najmniej 2 razy wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
ceght Re: $5 dla nielegalnych nieudacznikow bez angiels 19.05.06, 18:35 i lepiej, a jak jest na sponsoringu to juz ma sie jak u pana boga za piecem... Odpowiedz Link Zgłoś
gspnstr Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 18.05.06, 23:06 "Przedstawiciele polskiego rządu uznają jednak decyzję Senatu za istotną oznakę polepszającego się klimatu dla zniesienia wiz." Ludzie, a nie pomysleliscie o tym, ze ta poprawka nie ma na celu nagrodzenia Polakow, tylko sklonienie wiekszej ilosci krajow do wyslanie wojsk do Iraku? Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 18.05.06, 23:12 gspnstr napisał: > "Przedstawiciele polskiego rządu uznają jednak decyzję Senatu za istotną oznakę > polepszającego się klimatu dla zniesienia wiz." > > Ludzie, a nie pomysleliscie o tym, ze ta poprawka nie ma na celu nagrodzenia > Polakow, tylko sklonienie wiekszej ilosci krajow do wyslanie wojsk do Iraku? Tak? A jekiez to jeszcze panstwa UE nie sa objete programem bezwizowym? Odpowiedz Link Zgłoś
gspnstr Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 18.05.06, 23:17 > Tak? A jekiez to jeszcze panstwa UE nie sa objete programem bezwizowym? O ile mnie pamiec nie myli, wszyscy nowi czlonkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 18.05.06, 23:28 gspnstr napisał: > O ile mnie pamiec nie myli, wszyscy nowi czlonkowie. Myli Cię pamięć, myli. Na pewno Czesi, Węgrzy, Słoweńcy mogą wjeżdżać bez wiz. O innych nie wiem. Za to ze starych członków Grecy mają szlaban. Odpowiedz Link Zgłoś
gspnstr Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 18.05.06, 23:37 Wiesz co, najlepiejsc pojsc do zrodla. I poszedlem - zobacz sam www.travel.state.gov/visa/temp/without/without_1990.html#2 Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 19.05.06, 15:21 gspnstr napisał: > > Tak? A jekiez to jeszcze panstwa UE nie sa objete programem bezwizowym? > > O ile mnie pamiec nie myli, wszyscy nowi czlonkowie. Czesi na pewno jezdza bez wiz. Odpowiedz Link Zgłoś
gspnstr Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 19.05.06, 18:31 > Czesi na pewno jezdza bez wiz. Oj, chyba raczej na pewno nie :o) serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3356994.html Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 polska wladza zachowuje sie jak zebrak 18.05.06, 23:15 polska wladza zachowuje sie jak zebrak.Po cholere te wizy.Bylem tam dwa razy na urlopie i wiecej nawet za darmo nie chce.To prymitywne spoleczenstwo poziomem podobne do polskiego.Taka sama ciemnota i chamstwo Odpowiedz Link Zgłoś
dialysis Re: polska wladza zachowuje sie jak zebrak 18.05.06, 23:26 w celach biznesowych zapewne, dla pracy, odwiedzenia rodziny... Tylko zeby pozniej nie bylo ze p. Kaczynski te wizy zalatwil;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 było lizac d.pę naszym "braciom" zza oceanu.. 18.05.06, 23:35 smiechu warte nie wiadomo czy dostaniemy wizy AŻ!!!!!(sic)na 2 miesiace, oh jaki ogromny sukces rzadu(oczywiscie poza przestarzałymi F16) Zastanawiam sie ile polacy dadzą z siebie zeby wejsc w du.e bez wazeliny wspanialym hamerykaną Odpowiedz Link Zgłoś
ceght Re: było lizac d.pę naszym "braciom" zza oceanu.. 19.05.06, 01:55 hohlik3 napisał: > smiechu warte nie wiadomo czy dostaniemy wizy AŻ!!!!!(sic)na 2 miesiace, oh jak > i ogromny sukces rzadu(oczywiscie poza przestarzałymi F16) > Zastanawiam sie ile polacy dadzą z siebie zeby wejsc w du.e bez wazeliny wspani > alym hamerykaną czy ty wogole sie orientujesz o czym tu mowa bo z odpowiedzi wynika ze nie masz zielonego pojecia... Odpowiedz Link Zgłoś
rangheros Straszne glupoty 19.05.06, 04:09 W Polsce chyba nic sie nie zmieni w podejsciu do USA. Kiedys w komunie wysluchiwalem o imperializmie amerykanskim, teraz w kolko czytam, jakie prymitywy tu mieszkaja. W porzadku, te prymitywy, to wynalazcy m.in. Internetu, na ktorym tak ladnie tym co tak bluzgaja na USA sie pisze. Ich wyzsze uczelnie jak Harward, czy Pepperdine, sa w swiatowej czolowce. Jest ok. 5 % bezrobocia. A Ty czlowieku, ktory nawet za darmo tu juz wiecej nie pojedzisz, co zobaczyles w USA - Jackowo? I na tym opiera sie Twoja cala wiedza o tym spoleczenstwie? I Kraju? Przeczytalem tez pare postow na temat tego, ze w USA nie ma nic do ogladania..niech Bozia sie nad tymi co to napisali zlituje. Ja mieszkam w Kalifornii, w Los Angeles, mam ok. godziny drogi nad ocean i piekne plaze, ok 1,5 godziny jazdy do Palm Springs na pustynie Mojave. W gory...rzut beretem. Przyroda jest fantastyczna. Parki Narodowe jak Yosemite, Seqouia National Park. Parki stanowe. To sa cuda przyrody. Niedalako Las Vegas - Miasto grzechu, a tam nie tylko sa kasyna, ale galerie malarstwa, ogrody w hotelach... Hotel Venetian, to mala kopia kawaleczka Wenecji. Plywa sie gondola wewnatrz hotelu. Potem tama Hoovera na granicy Nevady z Arizona. Cud inzynieryjny. O przepieknych szerokich 5 pasmowych autostradach, ktorymi mozna tam dojechac, nie bojac sie o zycie i zdrowie, jak w Polsce, nie wspomne. W San Diego, mozna zwiedzic lotniskowiec i park Balboa z kilkunastoma muzeami. Plus Zoo jak safari. Wild Animal Park. Seaworld. San Francisco z przepieknym mostem "Golden Gate" zapiera dech. Sama w ogole jazda Highway'em No 1. czyli popularnie zwana "jedynka" jest szokiem - droga wzdluz wspanialego dzikiego wybrzeza Pacyfiku. Ktos dzisiaj pisal na forum, ze lepiej pojechac do Afryki na wakacje, bo czymze jest fantastyczne safari w porownaniu z Grand Canyon..Tia, zgadzam sie jest niczym. Nie na sensu nawet tego porownywac, ale mam na mysli to, ze Grand Canyon jest tylko jeden, z tym ze moze wypadalo by zjechac na dol ma mule, np..? Zreszta 100 safari nie dorowna temu jednenu z cudow przyrody na swiecie. A co Afryki..coz wole, byc w "jednym kawalku" i nie chce, zeby mnie poszatkowano tak, ze zycze milej zabawy, na tym kontynencie. Aha, Hawaje tez naleza do USA, tak przy okazji, ktos widzial rain forest, wulkany...? Moj koega pokazywal mi jesien w swoim stanie, Pln. Karoliny, takiej ferii barw, nie widzialem nigdzie. Pracuje w dobrej firmie finansowej w Kalifornii. Moj sasiad zza biurka jest Ormianinem, naprzeciwko mnie siedzi Boliwijczyk. Szefowa jest Hawajka. Jest pare osob pochodzenia irlandzkiego. Szef Departamentu Nieruchomosci to Angol. Obsluga administracyjna, to Salvador, Meksyk i Anglia. Nasza recepcjonistka ma ponad 70 lat- czyli bez roznicy wieku..narodowosci. Wszyscy tu pracujemy.Czarni, Biali i Zolci. Ameryka uczy tolerancji. A co do wjazdu bez wiz dla Polakow, coz bede sie cieszyl jak wejda te przepisy, choc w to nie wierze. I modlil sie, zeby Polacy nie pokazali "co potrafia". Pisze to z przykroscia. To, ze mamy w wizami tak jak mamy, zawdzieczamy sobie, przeciez Amerykanie, doskonale potrafia dbac o swoje interesy i potrfia sprawdzac, ile osob pozostalo nielegalnie, po otrzymaniu wizy. Co do placy w USA , jest cos takiego jak placa minimalna, w CA jest troche wyzzsza niz w wiekszosci pozostalych stanow, jest to chyba ok 6, 75 na godz. Sorry jak sie pomylilem, ale nie chce mi sie szukac. To oczywiscie dla "legalnych", nie sadze, ze tym nielegalnym ktos bedzie chcial placic wiecej. Ale jezeli nie mialbym zadnej pracy w Polsce, to wolalbym zarabiac w USA, niz lezec jak ksiaze pan na kanapie w Polsce. Koncze, zycze powodzenia. Moze ta ustawa przejdzie i bedzie mozna poznac inteligentna nowa Polonie w Kalifornii. Odpowiedz Link Zgłoś
rangheros Straszne glupoty 19.05.06, 04:11 W Polsce chyba nic sie nie zmieni w podejsciu do USA. Kiedys w komunie wysluchiwalem o imperializmie amerykanskim, teraz w kolko czytam, jakie prymitywy tu mieszkaja. W porzadku, te prymitywy, to wynalazcy m.in. Internetu, na ktorym tak ladnie tym co tak bluzgaja na USA sie pisze. Ich wyzsze uczelnie jak Harward, czy Pepperdine, sa w swiatowej czolowce. Jest ok. 5 % bezrobocia. A Ty czlowieku, ktory nawet za darmo tu juz wiecej nie pojedzisz, co zobaczyles w USA - Jackowo? I na tym opiera sie Twoja cala wiedza o tym spoleczenstwie? I Kraju? Przeczytalem tez pare postow na temat tego, ze w USA nie ma nic do ogladania..niech Bozia sie nad tymi co to napisali zlituje. Ja mieszkam w Kalifornii, w Los Angeles, mam ok. godziny drogi nad ocean i piekne plaze, ok 1,5 godziny jazdy do Palm Springs na pustynie Mojave. W gory...rzut beretem. Przyroda jest fantastyczna. Parki Narodowe jak Yosemite, Seqouia National Park. Parki stanowe. To sa cuda przyrody. Niedalako Las Vegas - Miasto grzechu, a tam nie tylko sa kasyna, ale galerie malarstwa, ogrody w hotelach... Hotel Venetian, to mala kopia kawaleczka Wenecji. Plywa sie gondola wewnatrz hotelu. Potem tama Hoovera na granicy Nevady z Arizona. Cud inzynieryjny. O przepieknych szerokich 5 pasmowych autostradach, ktorymi mozna tam dojechac, nie bojac sie o zycie i zdrowie, jak w Polsce, nie wspomne. W San Diego, mozna zwiedzic lotniskowiec i park Balboa z kilkunastoma muzeami. Plus Zoo jak safari. Wild Animal Park. Seaworld. San Francisco z przepieknym mostem "Golden Gate" zapiera dech. Sama w ogole jazda Highway'em No 1. czyli popularnie zwana "jedynka" jest szokiem - droga wzdluz wspanialego dzikiego wybrzeza Pacyfiku. Ktos dzisiaj pisal na forum, ze lepiej pojechac do Afryki na wakacje, bo czymze jest fantastyczne safari w porownaniu z Grand Canyon..Tia, zgadzam sie jest niczym. Nie na sensu nawet tego porownywac, ale mam na mysli to, ze Grand Canyon jest tylko jeden, z tym ze moze wypadalo by zjechac na dol ma mule, np..? Zreszta 100 safari nie dorowna temu jednenu z cudow przyrody na swiecie. A co Afryki..coz wole, byc w "jednym kawalku" i nie chce, zeby mnie poszatkowano tak, ze zycze milej zabawy, na tym kontynencie. Aha, Hawaje tez naleza do USA, tak przy okazji, ktos widzial rain forest, wulkany...? Moj koega pokazywal mi jesien w swoim stanie, Pln. Karoliny, takiej ferii barw, nie widzialem nigdzie. Pracuje w dobrej firmie finansowej w Kalifornii. Moj sasiad zza biurka jest Ormianinem, naprzeciwko mnie siedzi Boliwijczyk. Szefowa jest Hawajka. Jest pare osob pochodzenia irlandzkiego. Szef Departamentu Nieruchomosci to Angol. Obsluga administracyjna, to Salvador, Meksyk i Anglia. Nasza recepcjonistka ma ponad 70 lat- czyli bez roznicy wieku..narodowosci. Wszyscy tu pracujemy.Czarni, Biali i Zolci. Ameryka uczy tolerancji. A co do wjazdu bez wiz dla Polakow, coz bede sie cieszyl jak wejda te przepisy, choc w to nie wierze. I modlil sie, zeby Polacy nie pokazali "co potrafia". Pisze to z przykroscia. To, ze mamy w wizami tak jak mamy, zawdzieczamy sobie, przeciez Amerykanie, doskonale potrafia dbac o swoje interesy i potrfia sprawdzac, ile osob pozostalo nielegalnie, po otrzymaniu wizy. Co do placy w USA , jest cos takiego jak placa minimalna, w CA jest troche wyzzsza niz w wiekszosci pozostalych stanow, jest to chyba ok 6, 75 na godz. Sorry jak sie pomylilem, ale nie chce mi sie szukac. To oczywiscie dla "legalnych", nie sadze, ze tym nielegalnym ktos bedzie chcial placic wiecej. Ale jezeli nie mialbym zadnej pracy w Polsce, to wolalbym zarabiac w USA, niz lezec jak ksiaze pan na kanapie w Polsce. Koncze, zycze powodzenia. Moze ta ustawa przejdzie i bedzie mozna poznac inteligentna nowa Polonie w Kalifornii. Odpowiedz Link Zgłoś
captain.america Re: Straszne glupoty 19.05.06, 06:32 Nie marnuj czasu na rozpisywanie sie, takie posty sa zdecydowanie za dlugie dla burakow ktorzych wakacyjne destinations to Greenpoint, Wallington i jakies zadupie w Poconos i pozniej na tej podstawie mowia jaki to prymitywny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
valentino-rudolf Re: Straszne glupoty 19.05.06, 06:08 Zgadzam sie z toba w 100%. Napisze pare slow o usa, ludzie jacy sa tacy sa, zreszta wszedzie sa rozni, dobrzy i zli. Co do przyrody, to jest super. Ja mieszkam na razie w chicago, ale zwiedzilem cale stany. Floryda, most na key west, to tak jak jedziesz po oceanie, karnawal w nowym orleanie - przed huraganem, new york, pensylwania, tennesse. Ale najbardziej podoba mi sie na zachodzie, utah, arizona, california, piekne parki, krajobrazy, czerwone kaniony, pustynia, gory i ocean w jednym miejscu. San francisco miasto z klimatem, Vegas to rozrywka, ale tam czujesz tylko rozrywke, szczegolnie na sylwestra, hotele ciekawe architektonicznie, panorama nieba w downtown, a w okolo pustynia, no a jak wieczorem wjezdzasz do miasta, to widok nieziemski. A co do parkow to oprocz tych co wymieniles jest jeszcze yellowstone z gejzerami i balands w dakocie, krajobraz jak na ksiezycu. Kazdy pracuje i ma swoje zycie i plany, wiec po co wysluchiwac tego ciaglego narzekania ze stany be i tam nie pojade. To niech nie jada, im wszedzie zle, w polsce bo wladza do dupy, ameryka be, u angoli sie nie beda wyslugiwac, szwaby to hamy. Co za buractwo. Na szczescie sa takie osoby jak My co potrafia dostrzec piekno w zyciu. A swoja droga bylem kiedys w rosji i na krymie i mam jak najlepsze wspomnienia. Nie musze tam mieszkac, ale na wakacje moge jechac. A tym baranom dasz wille, merola i miss swiata do uslug, a i tak im bedzie zle. Mam wielu znajomych co zyja w polsce i usa i wszyscy sa zadowoleni, bo sa zdrowi i potafia sie cieszyc z najdrobniejszych rzeczy w zyciu, nie jak te buractwo co wiecznie na kazdego pluje i narzeka. Ja w stanach zyje na normalnym poziomie, troche skromnie, bo uprawiam sport i pracuje na pol etatu i to mi wystarcza do szczescia, przynajmniej nie mam jakichs chorych wymagan, jak te narzekajace cioty przed komputerem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Straszne glupoty - powiem wiecej 19.05.06, 06:37 rangheros napisał: > W Polsce chyba nic sie nie zmieni w podejsciu do USA. Kiedys w komunie > wysluchiwalem o imperializmie amerykanskim, teraz w kolko czytam, jakie > prymitywy tu mieszkaja. W porzadku, te prymitywy, to wynalazcy m.in. > Internetu, na ktorym tak ladnie tym co tak bluzgaja na USA sie pisze. Powiem wiecej. USA to wynalazcy broni masowego razenia, broni chemicznej, atomowej, biologicznej Saddama Husseina, odkrywcy jego tajnych laboratoriow, a takze innych ciekawych rzeczy, jak np. grobow masowych w Kosovo ze 100.000 ofiar, ktorych do dzis nikt nie widzial, USA to takze tworcy bin Ladena i jego potegi, wynalazcy 300 dzieci wyrzuconych z inkubatorow w Kuwejcie przez zolnierzy irackich, i tak dalej, i tak dalej, slowme to nie tylko kretyni ale do tego kretyni niebezpieczni, najdurniejsze spoleczenstwo pod sloncem, wierzace w kazde gowno propagandowe i gotowe przelac za nie wlasna i cudza krew. A te kilka pejzazy? No sa. Nie slyszalem, zeby USA je wynalazly ale kto wie, lojalnosc Polakow w USA jest bezgraniczna, pewnie tez wierza, ze gdyby nie usa, NIE BYLOBY TYCH CUDOW NATURY:::::: Odpowiedz Link Zgłoś
scyzor75 Brawo Kaczory! 18.05.06, 23:34 A szczegolnie prezio Kaczor. Malo brakowalo, a by popuscil w spodnie z radosci, ze jak przysluzy sie Polsce. Nie mow hop kiedy nie przeskoczysz, a po drugie to wyzej malego nie podskoczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
3m05 Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 18.05.06, 23:42 a czy zaplata za F-16 jest pewna? A moze by tak powiazac platnosc z ulgami wizowymi dla polskiego sojusznika? 6 miliardow dolarow powinno byc wystarczjaca zacheta dla Waszyngtonu pilnego uregulowania problemu wizowego z Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
amenominokanoushi Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 18.05.06, 23:45 Jeśli wizy zostaną zniesione to nie będzie to sukces obecnego rządu a polityki zagranicznej poprzednich rzadów bo z inną ekipą weszliśmy do UE i do Iraku(co widać zaczyna się opłacać)! Odpowiedz Link Zgłoś
magdalene76 jak zwykle usa rzucilo haslo na uciszenie polakow 18.05.06, 23:52 kalsycznie juz rzad usa rzucila haslo ze moze by zniec wizy zeby uciszyc na jakis czas znowu polakow i ich protesty jak znowu sie glosy podniosa to znowu cos tam powiedza ze moze zniosa a potem ze nnie i tak w kolko, jakby polska wprowadzila wizy dla usa to odrazu by je zniesli ale co my mamy lioczyc na nasz kaczkowy rzad ehehehehehe nie oni pierwsi tancza jak im usa zagra do iraku nas wysylaja polacy niby najlepsi przyjaciele itd a wiz zniesc nie moga hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa Polonia potrzebna, powinna? 19.05.06, 00:04 Zaznaczył, że teraz Polonia amerykańska powinna nasilić naciski na Kongres, aby uchwalił zniesienie wiz dla Polaków. I nagle zauważyli, że Polonia im potrzebna do załatwienia sprawy? Jak trwoga to do Boga. Polonia do dziś nie może sie doprosić normalnego traktowania - nie jako petentów ale normalnych obywateli. Ambasady i konsulaty jako synekurki dla urzędników a Polonia traktowana jako motłoch konieczny do uzasadnienia trwania na tych synekurach. Obejrzyjcie przerobiony garaż na zapleczu Konsulatu w Chicago - obskurnie wykończony, brudne drzwi wejściowe, klienci traktowani jak zło konieczne. Przyzwyczajenia urzędników rodem z GS w Szamocinie. Tam rolnik - tutaj Polonus traktowany jako motłoch. Polonia powinna? Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Polonia potrzebna, powinna? 19.05.06, 07:14 porannakawa napisała: > Zaznaczył, że teraz Polonia amerykańska powinna nasilić naciski na Kongres, > aby uchwalił zniesienie wiz dla Polaków. Jeżeli polonia coś zrobi to będzie naciskać by wiz nie znosić. Polacy to zawistnicy, którzy uważają, że jeżeli im udało się tam jakoś umocować, to już Polaków w tej Ameryce wystarczy. Wszystkich nowo przybyłych uważają za wrogów, którzy im odbierają ten dobrobyt, tylko im przynależny. Odpowiedz Link Zgłoś
gspnstr Re: jak zwykle usa rzucilo haslo na uciszenie pol 19.05.06, 00:05 > jakby polska > wprowadzila wizy dla usa to odrazu by je zniesli Nie liczylbym na to. Po prostu Amerykanie przestaliby jezdzic. Polonusy jezdzilyby dalej, ale przestaliby narzekac na konicznosc kupienia paszportu (narzekalibysmy na wizy :o))) ) Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Wlochy wycofuja sie z Iraku, Prodi nazwal Irak 19.05.06, 01:18 najweksza porazka w hitorii wloch, tera kolej na polactwo, trzeba bedzie wiecej wyslac do iraku, ale juz nie do grania w karty, ale na miny w bagdadzie, marchewka dla glupiego osla trojanskiego podzialala. Nawet Kaczynski wpadl w orgazm skutecznosci swojej polityki amerykanskiej, uff udalo sie.... Odpowiedz Link Zgłoś
rafaldolgopol Re: jak zwykle usa rzucilo haslo na uciszenie pol 19.05.06, 01:20 Nie wydaje mi się, aby zniesienie wiz dla Amerykanów sprawiło, iż ktokolwiek w USA by się tym przejął. Odpowiedz Link Zgłoś
skuro Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 19.05.06, 00:22 czyżby figa z makiem? Amerykanie mają "polish jokes", w których wychodzimy na totalnych naiwniaczków. Chyba Amerykanie zrobili nam spóźniony kawał prima aprilisowy.. --- Dowcipy Odpowiedz Link Zgłoś
tkozielewski Robota na czarno albo urlop??? 19.05.06, 00:33 Statystyczny Polak o wyjezdzie do US na codzien nie mysli . Nie mysli nawet o takim wyjezdzie w niedziele ani w swieta . Wyjazd do US dla przecietnego obywatela jest po prostu sprawa czwartorzedna i takaz jest jego wiedza o przepisach i zasadach wydawania wiz. Aby spedzic w USA 3 tygodniowy urlop letni w dwie osoby musialby taki przecietny Polak zaplacic: 2 x 750 $ = 1500 $ (tani bilet lotniczy dla dwoch osob do NYC, kupiony w internecie) 3 x 300 $ = 900 $ ( male auto z wyporzyczalni na 3 tygodnie) 200 $ (paliwo) 20 x 50$ = 1000 $ (Tani Hotel /Motel jak DaysInn z "TAX" i "TIP") 20 x 30$ = 600 $ (Zarcie w postaci Hamburgerow i Pizza dla dwoch osob ;-) ) 20 x 25 $ = 500 $ ( male zakupy, wstespy, atrakcje) W sumie sa to jakies 4700 $ na skromny urlop w dwie osoby !!! Jezeli ktos chce troche lepiej spedzic urlop mozna ta suma pomnozyc przez 2, a wiec bylyby to jakies 9.000 do 10.000 $. A w Polsce sa to jakies 27.000 zl. Osoby, ktore maja odpowiednie srodki na koncie bankowym dostaja i dzis wizy bez zadnego problemu. Jezeli chodzi o prace "na czarno" bylyby te dwa bezwizowe miesiace troche krotko max. mozna byloby sobie jakies 400 godzin popracowac (nie zawsze jest robota). Po 6 $/h byloby to jakies 2400 $(Konkurencja z Mexico jest tez dosc duza ;-) ). Od tego trzeba naturalnie odjac koszyt biletu lotniczego i koszty marnego zycia. W najlepszym przypadku mozna byloby wiec przywiezc do PL jakies 1000 $ = 3000 zl. I to za dwa miesiace ciezkiej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Robota na czarno albo urlop??? 19.05.06, 06:22 Wlasnie lece na urlop do Seattle: Hotel 5 dni w Seattle-70 us$+tax=350$+tax Hotel w Vancouver-2 dni-80CA$+tax Samochod-25o-300$+ubezpieczenie=??? Samolot-800$ Wyzywienie+drobne wydatki=500$ To sa najnizsze koszta,na ktore moge sobie pozwolic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Robota na czarno albo urlop??? 19.05.06, 06:25 18261826www napisa?: > Wlasnie lece na urlop do Seattle: > Hotel 5 dni w Seattle-70 us$+tax=350$+tax > Hotel w Vancouver-2 dni-80CA$+tax > Samochod-25o-300$+ubezpieczenie=??? > Samolot-800$+400$ (zapomnialem) > Wyzywienie+drobne wydatki=500$ > To sa najnizsze koszta,na ktore moge sobie pozwolic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Robota na czarno albo urlop??? 19.05.06, 07:18 Fajnie zw wiesz o czym mysli statystyczny Polak tak dobrze. Dla mnie np sama procedura starania sie o wize jest na tyle nieprzyjemna ze nie chciało mi sie wogle o wize wystepowac. Sporo polaków na rodziny w USA i wyjazd dla nich to tylko koszt biletu a potem kozystanie z goscinnosci krewnych. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Zniesienie wiz do USA nie jest pewne - no to co?? 19.05.06, 00:34 "Inicjator poprawki do ustawy imigracyjnej Senatu USA,(...) dał w czwartek do zrozumienia, że poprawka ta może długo czekać, zanim stanie się obowiązującym prawem (..)" _________________ Nie szkodzi. Najpiękniejsze uczucia/porywy/orgazmy przeżywa się marzeniach nie w rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
captain.america Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne - no to 19.05.06, 06:36 > Najpiękniejsze orgazmy przeżywa się marzeniach nie > w rzeczywistości. W twoim przypadku - jedyne orgazmy. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny dlaczego media robia plebs w konia 19.05.06, 01:10 nigdzie nie ma najmniejszej wzmianki o Polsce, ktora jest krajem szczegolnego zagrozeia dla usa, pod wzgledem przestrzegania praw tego kraju, poprawki w senacie dotycza calosci ustawy imigracyjnej, ale w polskich mediach juz ton narodu wybranego, MSZ czeka na potwierdzenie, preyzdent Polski w siodmym niebie, zadowolony, ze jego starania odnioslyszybki skutek, prawie swieto narodowe, po 16 latch czolgania na kolanach. Po co komu ten cyrk,poco komu ten medialny idiotyzm, budzacy niespelnione marzenia i potem rozczarowania, przeciez wiemy jak jest to bolesny punkt w zyciu kazdego Polaka, ktory sprzedal honor kraju w iraku, a wiz i tak nie ma i w najblizszym czasie nie bedzie. W listopadzie wybory parlamentarne w usa, potem moze juz nie byc busza i innych ktorzycos tam robia. Szczytem indoktrynacji jest podawanie niesprawdzonych wiadomosci, kto celowo szkodzi stosunkom polsko-amerykanskim? Odpowiedz Link Zgłoś
lewymajowy Re: dlaczego media robia plebs w konia 19.05.06, 05:21 znalazlem te poprawke na stronie Senatu. byly mowy adwokackie (o sojuszniczej Polsce) sen. Mikulski i sen. Santorum. jednak to nie zmienia faktu, ze do przepchniecia ustawy przez konferencje z Izba Reprezentantow jeszcze dluuuuga droga a ton w mediach grubo przesadzony. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 A kto wam powiedział, że zniesie wizy? 19.05.06, 03:27 Przeciez nikt nie obiecywał zniesienia i w sekrecie wyjawie wam, że nikt tez nie bedzie zadnych wiz znosił. Odpowiedz Link Zgłoś
rangheros Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 19.05.06, 04:49 Tia bez naszej pomocy, cala sprawa padnie, ale nie martw sie, USA, jak bedziemy sie pchac tak jak do Iraku, to nam to sfinansuja, jak poprzednio. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 19.05.06, 05:46 Z tekstu: "Poprawka nie wymienia żadnego kraju z nazwy, ale stwierdza, że kraje nie wchodzące na razie do programu ruchu bezwizowego do USA, które spełniają trzy kryteria: są członkiem Unii Europejskiej, militarnie pomagają USA w Iraku lub Afganistanie, i których obywatele nie stwarzają zagrożenia dla bezpieczeństwa Ameryki, kwalifikują się do czasowego zniesienia wiz. Jak dotąd, tylko Polska spełnia wszystkie te trzy kryteria." Zastanawia mnie taka kwestia w czym na przykład przewyższamy takich Czechów jeśli chodzi o wymienione trzy kryteria. Natomiast w sprawie formalnej jest większa pewność - zniesienie wiz nic nam nie da dopóki Polska nie wprowadzi dla swoich obywateli tzw. izometrycznych paszportów. W ogóle nic nie słyszałem o zamiarze wprowadzenia takowych. Obywatele starej Unii jeżdżący od lat swobodnie do USA też muszą dziś starać się o wizę jeśli ich rządy nie wprowadziły tego specjalnego dowodu tożsamości zażądanego zresztą przez Stany. Czesi będą miały taki paszport od końca roku 2007. Czołem - cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 19.05.06, 06:25 memhos napisał: > Jest taki wierszyk: "kto daje i odbiera ten się..." > Ciekawe czy prezydent Kaczyński będzie pamiętał o wizach, gdy USA poproszą > nas o bratnią pomoc w Iranie. USA nie prosza wasali. USA wam kaza a wy pomaszerujecie dokad wam kaza. Na kolanach. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Jak to? Przecież USA są jedynym państwem, 19.05.06, 09:39 USA są jedynym państwem, które zawsze i bezinteresownie udzielało nam pomocy No jakto kiedy? Przecież już w 200 lat temu pozwolili bezinteresownie naszemu Kościuszce i Puławskiemu walczyć na amerykańskiej ziemi za amerykańską wolność. W czasie I-szej wojny światowej nie przeszkadzali amerykańskim Polakom sformować Błękitnej Armii a ich prezydent zachwycał się grą na fortepianie Paderewskiego. W czasie II-giej wojny j u ż 5 lat po jej rozpoczęciu pośpieszyli z pomocą Polakom, którzy schronili się w Anglii i otworzyli drugi front a jednocześnie wspierali jak mogli Stalina żeby ten pomógł Polsce z drugiej strony. I pomógł. Później Kenedy pojechał do Berlina i chciał stamtąd nam pomagać mówiąc „ich bin ein Berliner” a potem Regan płakał jak oglądał film o Solidarności. I wreszcie teraz od lat i całkiem bezinteresownie Amerykanie chronią nam przed wizytami w USA nie udzielając nam wiz. Dzięki wam, nasi prawdziwi przyjaciele – zawsze możemy na was liczyć. No a jak się postaramy, to może nawet pozwolą nam w Polsce czyścić i c h instalacje antyrakietowe, broniące tylko i c h terytorium. W zamian oferujemy wam w Polsce pozycję konia (osła?) trojańskiego w UE, kupujemy wasze samoloty bez offsetu (w praktyce) i wyślemy wojsko na każdą awanturę, gotowi umierać za Bagdad czy gdzie indziej za waszą ropę, samemu nie mając własnej, bo olewamy sąsiadów... Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Re: Szukasz odpowiedzi..to 20.05.06, 02:51 odwiedz cmentarz w dowolnie wybranym stanie w USA (oprocz Kaliforni). Zobaczysz, ze zdecydowana wiekszosc nazwisk na tabliczkach jast pochodzenia niemieckiego (nie wylaczajac zydow zniemczonych). Zastanow sie, to o czyms swiadczy jak np. o przekroju wspolczesnego spoleczenstwa amerykanskiego. Po przeprowadzonym w przeszlosci plebiscycie w polnocnej ameryce, o malo co niemiecki jezyk nie stal sie obowiazujacym panstwowym jezykiem amerykanow.Nie wierzysz to sprawdz zapisy historii amerykanskiej. Osobiscie doradzalbym niektorym byc ostroznym z Polska tradycyjna wylewnoscia i szczeroscia w kraju gdzie Jakubowski na grzeczna uwage - " jakie masz pieknie brzmiace po Polsku nazwisko?). Uslyszysz warkniecie - " Mam pochodzenie niemieckie ale Polak byl mezem mojej babci) Mieszkam w kaliforni ale powie Wam, ze ci ze wschodu to sa qwy j..ne w wiekszosci wygladajacy z daleka jak biali i z czescia genow morderczych zaladowanych na statku w hamburgu dawno, dawno temu hle..hle... Odpowiedz Link Zgłoś