Dodaj do ulubionych

Pytanie ciagle bez odpowiedzi - Nastepna proba -

24.06.06, 14:12
Dylemat, ktory przedstawilem tu kilka dni temu nie doczekal sie zadowalajacego
wytlumaczenia. Problem nie daje mi spokoju i mimo ryzyka ponownego zniszczenia
dyskusji przez cenzure ponawiam moje pytanie:

Jak to mozliwe, ze ludzie otaczajacy olbrzymim pietyzmem ofiary sprzed
kilkudzieciu lat i honorujacy tych, ktorzy ratowali ich zycie przepieknym
cytatem "Kto ratuje jedno zycie, ratuje caly swiat" demonstruja OBECNIE
skrajna pogarde dla zycia innych, kulminujaca brutalna przemoca i zabojstwami
niewinnych ludzi?

Nie trace nadzieji, ze tym razem cenzura umozliwi dyskusje.
Obserwuj wątek
    • z_daleka Re: ta droga... 24.06.06, 14:19
      zwracam sie do ob.cenzora z uprzejma prosba, o pozytywnege ustosunkowanie sie do
      wniosku ob.goldbauma o umozliwienie mu dyskusji w przedmiotowej sprawie.
    • polski_francuz Goldbaum 24.06.06, 14:21
      popatrz na to praktycznie.

Po IIWS stworzono im kraj, by sobie razem zyli. We wlasnym sosie.

Tereny byly zajete i kraj nie byl pusty.

Ci co tam byli byli mniej zmotywowani i nieprzygotowani na takich sasiadow.
      Wielokrotnie chcieli nowych wywalic. Nie udalo sie.

I przepychanka trwa.

Ostatnim zbiorowym przezyciem Zydow przed powstaniem Izraela byl Holcoust.
      Dlatego do tego wydarzenia ciagle wracaja.

Zaadresuje sie do ciebie jako Polaka teraz. Zydow znamy, byli tacy lub inni ale
      ich znamy. Palestynczykow nie.

Moze warto popatrzycc sie na Izrael tez z tego punktu widzenia. Byli sasiedzi w
      nowej sytuacji.

A w koncu, daleki jestem od poparcia polityki Izraela. Wydaje mi sie ona zbyt
      silowa.

Chodzi mi o zrozumienie.

PF
      • goldbaum Re: Goldbaum 24.06.06, 16:03
        polski_francuz napisał:

> Ostatnim zbiorowym przezyciem Zydow przed powstaniem Izraela byl Holcoust.
        > Dlatego do tego wydarzenia ciagle wracaja.

Szkoda tylko, ze w taki sposob. Kto jak kto ale to wlasnie oni powinni najlepiej
        wiedziec, czym jest brutalna przemoc wobec kogos duzo slabszego.
        Upojenie przemoca i "wadza", jaka obserwuje u Zydow w ich obecnej sytuacji
        najbardziej kojarzy mi sie z kims, kto od urodzenia byl bity i ponizany i nie
        doswiadczyl milosci i respektu od innych. Tacy ludzie z reguly, jesli tylko moga
        "oddaja" to pozniej swojemu otoczeniu.
        Taka jest moja teza. Moge sie mylic.

> Zaadresuje sie do ciebie jako Polaka teraz. Zydow znamy, byli tacy lub inni ale
        >
        > ich znamy. Palestynczykow nie.
        >
        > Moze warto popatrzycc sie na Izrael tez z tego punktu widzenia. Byli sasiedzi w
        >
        > nowej sytuacji.

Nie ze mna takie numery francuz. Czlowiek to dla mnie przede wszystkim czlowiek.
        Narodowosc nie odgrywa dla mnie najmniejszej roli. Polski chuligan atakujacy
        spokojnego Niemca albo Rosjanina jest dla mnie takim samym s... synem jak
        niemiecki, albo rosyjski chuligan atakujacy spokojnego Polaka.
      • ghotir Re: Goldbaum 24.06.06, 21:26
        polski_francuz napisał: "Chodzi mi o zrozumienie."

Wydaje mi sie, ze trafiles w dziesiatke z ta nasza znajomoscia Zydow i
        Palestynczykow. To warte zastanowienia sie.

Za to protestuje przeciwko innej czesci Twojego postu. Pierwszy raz cos
        brzydkiego Ci zarzucam. Zarzucam Ci, ze Ty nie chcesz zrozumiec; Ty szukasz
        usprawiedliwien.

Napisales: "Ci co tam byli byli mniej zmotywowani i nieprzygotowani na takich
        sasiadow. Wielokrotnie chcieli nowych wywalic. Nie udalo sie. I przepychanka
        trwa."

Tym samym postawiles znak rownosci miedzy ludzmi na bardzo niskim poziomie
        technologicznym i tymi, ktorzy biora udzial w windowaniu zachodniego poziomu
        technologicznego. Postawiles znak rownosci miedzy ludzmi majacymi do dyspozycji
        najnowsze zdobycze cywilizacji i ludzmi, ktorzy najwyzej mogli liczyc na dostep
        do technologii trzeciego swiata.

Gorzej, piszac ze przepychanka trwa sugerujesz mniej wiecej porownywalny poziom
        sil. Dla mnie to tak jakbys napisal, ze odbywala sie przepychanka miedzy
        Trzecia Rzesza i europejskimi Zydami. Znaj proporcje, mocium Panie.

• polski_francuz Re: Goldbaum 24.06.06, 21:35
          Jesli cie dobrze rozumiem to nie podoba ci sie brak rownowagi technologicznej
          miedzy zydami i palestynczykami?

Tak bylo chyba w Izraelu: z jednej stronie Rozencwajgowie, Goldbaumy adwokaci i
          profesorowie z Polski czy Wloch a z drugiej wiesniacy palestynscy.

Problem III rzeszy jest zupelnie inni. Niemcy NIE CHCIELI zaakceptowac
          wyzszosci (domniemanej lub rzeczywistej) zydow na swoim terytorium. Jak woilsz
          narod wybrany vs. narod panow.

Palestynczycy a zydzi to husaria vs. czolgi.

PF

P.S. Jesli cie dobrze zrozumialem?

• ghotir Re: Goldbaum 24.06.06, 21:54
            polski_francuz napisał: "Niemcy NIE CHCIELI zaakceptowac wyzszosci (domniemanej
            lub rzeczywistej) zydow na swoim terytorium. Jak woilsz narod wybrany vs. narod
            panow."

Sprawa narodu wybranego to sprawa ideologii. NIkomu jeszcze nic sie nie udalo
            zrozumiec - no, moze poza Pascal - wdajac sie w ideologiczne spory. Zatem
            lepiej skoncentrowac sie na dwoch aspektach: (1) "Palestynczycy a zydzi to
            husaria vs. czolgi" i (2) miedzynarodowe poparcie dla Izraela i Palestynczykow.
            Pierwsze prowadzi mnie do przypomnienia Ci, ze Zydzi nie byli husaria, oni
            byli "insektami" w Trzeciej Rzeszy. Drugie domaga sie dosc glebokiej analizy
            relacji miedzy zachodnia cywilizacja, do ktorej Izrael nalezy, i reszta swiata.
          • goldbaum Re: Goldbaum 24.06.06, 22:33
            polski_francuz napisał:

> Problem III rzeszy jest zupelnie inni. Niemcy NIE CHCIELI zaakceptowac
            > wyzszosci (domniemanej lub rzeczywistej) zydow na swoim terytorium. Jak woilsz
            > narod wybrany vs. narod panow.

Pozostanmy na ziemi.
            To ze Niemcy (a wlasciwie nazisci z Hitlerem na czele) widzieli w Zydach kogos
            rownowartosciowego czy nawet ich przewyzszajacego to mit stworzony przez
            syjonistow - "ku pokrzepieniu serc".
            Hitler widzial w Zydach przede wszystkim zagrozenie przejawiajace sie skrajnie
            destrukcyjnym wplywem na kulture Zachodu. Okreslal zydow jako "antyrase".
            A ustawiczne porownania Zydow do szczurow czy robactwa w propagandzie III Rzeszy
            tylko ilustruje takie podejscie.

Mikroby sa w stanie powalic z nog najsilniejszy organizm ale nikt dlatego nie
            uwaza mikrobow jako cos "wyzszego" niz ten organizm.
    • aaki no bo zasadniczo wszyscy przed obliczem J-e 24.06.06, 14:32
      są równi.Ale wybrani są troszkę bardziej równi od goim
      I twój dylemat rozwiązany
      • z_daleka Re: no bo zasadniczo wszyscy przed obliczem J-e 24.06.06, 14:41
        aaki napisała:

> są równi.Ale wybrani są troszkę bardziej równi od goim
        > I twój dylemat rozwiązany
        --------------------
        To zaden problem...mozna zrobic poprawki do starego testamentu i po tych paru
        ladnych tysiacach lat zmienic wybrancow...
        • aaki Re: no bo zasadniczo wszyscy przed obliczem J-e 24.06.06, 14:57
          albo założymy iz stary testament to wykładnik woli bożej i wtedy nie ma dyskusji albo przyjmiemy tezę,że naród wybrany sam sie uczynił takowym wobec innych narodów
          co odpowiada prawdzie wg ciebie?
          • z_daleka Re: no bo zasadniczo wszyscy przed obliczem J-e 24.06.06, 15:02
            szczerze?
            Dynda mi to...
            • dana33 Re: no bo zasadniczo wszyscy przed obliczem J-e 24.06.06, 15:08
              :))))
            • aaki Re: no bo zasadniczo wszyscy przed obliczem J-e 24.06.06, 15:09
              nie potrafisz wyrazić opinii z czego wynika wybraństwo narodu wybranego?
              zresztą może nieważne z czego.ważne ,że jest i ze jest zakorzenione w waszych głowach
              • z_daleka Re: no bo zasadniczo wszyscy przed obliczem J-e 24.06.06, 15:11
                Powtarzam...dynda mi to, a tobie?
            • grzegorz1948 Re: no bo zasadniczo wszyscy przed obliczem J-e 25.06.06, 23:56
              z_daleka napisał:

> szczerze?
              > Dynda mi to
              Szczera ale glupia odpowiedz! Innym tez dyndaly sprawy zydowskie a jednak
              pomagali i sami zadyndali na szubienicach.Dziekuje ci daleko odchodzacy od norm
              spolecznych.
        • explicit Re: no bo zasadniczo wszyscy przed obliczem J-e 24.06.06, 15:16
          No thank you , keep it - Wasze miejsce musial by zajac kto inny i moze wypasc
          na mnie , a ja nie lubie siem wychylac i nadstawiac pyska ,...

uklony

==============================================================================

To zaden problem...mozna zrobic poprawki do starego testamentu i po tych paru
          ladnych tysiacach lat zmienic wybrancow...
      • goldbaum Re: no bo zasadniczo wszyscy przed obliczem J-e 24.06.06, 16:06
        aaki napisała:

> są równi.Ale wybrani są troszkę bardziej równi od goim
        > I twój dylemat rozwiązany

To interpretacja, ktora musi prawie kazdemu postronnemu nasunac sie jako
        pierwsza wobec tego paradoksu.
        Dobrze byloby, gdyby ci, ktorych to pytanie dotyczy jakos to wyjasnili. Problem
        w tym, ze nie moge sobie wyobrazic, jak mozna tego dokonac?
    • goidbaurn Zero zamachow islamskich bandytow - zero odwetu 24.06.06, 14:50
      goldbaum napisał:
      > Jak to mozliwe, ze ludzie demonstruja OBECNIE
      > skrajna pogarde dla zycia innych, kulminujaca brutalna przemoca i zabojstwami
      > niewinnych ludzi?

Nie trace rowniez nadziei ze w koncu to do ciebie dotrze.
      Izrael nigdy nie robi jako pierwszy akcji na terenach palestynskich, lecz
      odpowiada tylko odwetem na zamachy ze strony islamskich bandytow z hamasu ,
      ktorzy podkladaja bomby pod niewinnych ludzi w Izraelu.

Jezeli hamas przestanie robic te zamachy, wojska izraelskie nie beda terenow
      Autonomii ostrzeliwac.
      I wiesz o tym doskonale, tani islamski propagandzisto.
      • aaki masz 100% racji.Też jestem pewnien że 24.06.06, 15:07
        izrael nie wystrzeli ani raz w strone palestyńczyków o ile:
        1. zgodzą się bez sprzeciwu na sprawowanie kontroli przez izrael nad ich granicami,
        2. na kontrole portów morskich oraz przestrzeni powietrznej
        3. na budowę muru i powycinanie co lepszych kawałków autonomii na kształt sera szwajcarkiego,
        4 na kontrole doliny jordanu
        5.na kontrolę uzbrojenia jakie ma posiadać/nie posiadać przyszłe państwo palestyńskie.
        6. na wyłącznie izraelską jerozolimę
        • dana33 Re: masz 100% racji.Też jestem pewnien że 24.06.06, 15:10
          chloptys..... tys ciezki w mysleniu.... my sie ich nie pytamy o zgode, my
          postanawiamy cos co dla nas jest dobrze i stawiamy to jako warunek. dotarlo
          teraz?
          • aaki Re: masz 100% racji.Też jestem pewnien że 24.06.06, 15:15
            nalep sobie plaster.zaczekaj pare dni az zacznie działac i wtedy mogę z tobą w drodze wyjątku wymienić opinie na forum
            aktualnie nie mamy o czym rozmawiać
            • dana33 Re: masz 100% racji.Też jestem pewnien że 24.06.06, 15:28
              nie jestes dla mnie dostatecznie kompetentnym lekarzem, wiec nie przyjmuje
              twoich zalecen, do tego jeszcze nie prosilam cie o zadne lekarskie porady. mam
              tu swietnego lekarza, jednego z tego narodu wybranego... mam do niego zaufanie.

ja nie z toba rozmawialam, tylko ze z daleka....
              z takimi jak ty to ja nie rozmawiam, najwyzej dokopuje.
              • dana33 Re: masz 100% racji.Też jestem pewnien że 24.06.06, 15:29
                aaa, sorry..... nawet napisalam zdanie do ciebie.... to jednak czasem
                rozmawiam.... prawda jest taka, ze czy rozmawiam z toba czy ze sciana, to mam
                dokladnie to samo uczucie.
        • z_daleka Re: masz 100% racji.Też jestem pewnien że 24.06.06, 15:10
          hola , hola....zapomniales o wstrzymaniu calkowitym dzialalnosci
          terrorystycznej, w tym ostrzeliwania terenow przygranicznych Izraela z Wolnej
          Gazy...
          • dana33 Re: masz 100% racji.Też jestem pewnien że 24.06.06, 15:13
            nasz chloptys ma tez jakies dziwne wyobrazenia.... ze przed 67 rokiem na
            obszarach dzisiejszej autonomii byly wogole jakies "lepsze kawalki".... nikak
            jeszcze nie zdazyl sie dowiedziec, ze nie bylo lepszych kawalkow, ze wszystkie
            byly takie sobie do niczego, i dopiero dzisiaj, po 40 latach naszego
            gospodarzenia sa tam te lepsze kawalki....
            nu, ale co mozna oczekiwac od takiego chloptysia? jak dorosnie, to moze jeszcze
            zrozumie...
        • goidbaurn oczywiscie 24.06.06, 22:22
          aaki napisała:

> izrael nie wystrzeli ani raz w strone palestyńczyków o ile:
          > 1. zgodzą się bez sprzeciwu na sprawowanie kontroli przez izrael nad ich
          granic
          > ami,
          > 2. na kontrole portów morskich oraz przestrzeni powietrznej
          > 3. na budowę muru i powycinanie co lepszych kawałków autonomii na kształt
          sera
          > szwajcarkiego,
          > 4 na kontrole doliny jordanu
          > 5.na kontrolę uzbrojenia jakie ma posiadać/nie posiadać przyszłe państwo
          palest
          > yńskie.
          > 6. na wyłącznie izraelską jerozolimę

Atakowanie Izraela, powoduje tylko krwawe odwety IDF...
          zyski zadne...

rokowania ze strony Autonomii z Izraelem sa o duzo lepszym interesem :)
      • explicit Re: Zero zamachow islamskich bandytow - zero odwe 24.06.06, 15:21
        Co bylo pierwsze , kura , czy jajo ???

uklony

Izrael nigdy nie robi jako pierwszy akcji na terenach palestynskich, lecz
        odpowiada tylko odwetem na zamachy ze strony islamskich bandytow z hamasu ,

Mezczyzni w granicach wieku 18-47 a kobiety 18-22 to regularne wojsko a nie
        niewinni ludzie i ligit target ,...
        ktorzy podkladaja bomby pod niewinnych ludzi w Izraelu.
        • dana33 Re: Zero zamachow islamskich bandytow - zero odwe 24.06.06, 15:45
          nu, jak chcesz wracac pare tysiecy lat wstecz, splicik, to my bylismy pierwsi.
          no i potem ciagle bylismy, nawet jak nas bylo malo, a potem mniej. ale bylismy.
          tak ze lepiej nie zaczynaj licytacji.

zgadza sie, dokladnie to mowie. zeby sie bili przeciwko zolnierzom, a nie
          lecieli na ludnosc cywilna, ty to farsztejst, slonko? git....
      • goldbaum Re: Zero zamachow islamskich bandytow - zero odwe 24.06.06, 16:13
        goidbaurn napisał:

> Izrael nigdy nie robi jako pierwszy akcji na terenach palestynskich, lecz
        > odpowiada tylko odwetem na zamachy ze strony islamskich bandytow z hamasu ,

Temat nie dotyczy genezy konfliktu, wyrazowej w sposob: "Prose Pani, on zaconl"
        tylko kwestii, jak ludzie, ktorzy innych honoruja za ryzykowanie wlasnego zycia
        w celu ratowania zycia innych moga z zimna krwia nacisnac guzik wiedzac, ze
        pociagnie to za soba z duzym prawdopodobienstwem smierc niewwinnych.
      • trudny99 Re: Zero zamachow islamskich bandytow - zero odwe 26.06.06, 21:59
        goidbaurn napisał:

>
        > Izrael nigdy nie robi jako pierwszy akcji na terenach palestynskich, lecz
        > odpowiada tylko odwetem na zamachy ze strony islamskich bandytow z hamasu ,
        > ktorzy podkladaja bomby pod niewinnych ludzi w Izraelu.
        >
        > Jezeli hamas przestanie robic te zamachy, wojska izraelskie nie beda terenow
        > Autonomii ostrzeliwac.
        >

Bardzo ,,inteligentne'' tłumaczenie ..(!?) ;
        -na Bałkanach też już dawno zapomnieli ,,kto zaczął''!!..

Może jestem słabo zorientowany, dlatego ośmielę się zapytać :
        -czy to Palestyńczycy zaczęli budować osiedla na terenach izraelskich,
        czy było raczej odwrotnie ?..

Będę wdzięczny za odpowiedż zgodną z faktami,
        albowiem..
        ----
        Tylko prawda Was wyzwoli !
        t.
        • 1ja Re: Zero zamachow islamskich bandytow - zero odwe+ 26.06.06, 23:42
          To pytanie na miare:
          "Kto od kogo nabyl Ziemie Uzyskane"?
          • trudny99 Re: Zero zamachow islamskich bandytow - zero odwe 26.06.06, 23:59
            1ja napisał:

> To pytanie na miare:
            > "Kto od kogo nabyl Ziemie Uzyskane"?

Nie ma trudnych pytań,
            są tylko trudne odpowiedzi !
    • z_daleka Re: Pytanie ciagle bez odpowiedzi - Nastepna prob 24.06.06, 15:01
      "Problem" izraela w tym konflikcie polega na tym, ze dysponuje on leprzym
      uzbrojeniem, lepszym wyszkoleniem i lepszym zapleczem ekonomicznym niz
      Palestynczycy... Mimo zdarzajacych sie tragicznych pomylek Izrael ,w kazdym
      momencie konfliktu stara sie powsciagac i nie stosowac nadmiernej sily. Gdyby
      sytacja byla odwrotna...gdyby to palestynczycy dysponowli przewaga wojskowa i
      ekonomiczna, z Izraela nie posostalby kamien na kamieniu...
      • goldbaum Re: Pytanie ciagle bez odpowiedzi - Nastepna prob 24.06.06, 16:38
        Pytanie nie dotyczy tego, kto w tym konflikcie ma wiekszego.

Pytanie dotyczy tego, jak mozna wypowiadac piekne zdania o ratowaniu
        pojedynczego zycia i rownoczesnie to zycie pojedynczych, niewinnych ludzi,
        swiadomie konczyc.

Nie pisz prosze znow o tych "pomylkach" bo uwlacza to inteligencji forumowiczow.
        Nawet najwiekszy glupiec celujacy w ruchliwy punkt miasta doskonale wie, jak
        wysokie jest prawdopodobienstwa zabicia i zranienia postronnych.

Poza tym "sytuacja" byla odwrotna i to przez wiele wiekow. Arabowie zawsze
        dominowali na tych terenach i mieli przewage wojskowa, ekonomiczna i liczebna
        nad Zydami. Gdyby rzeczywiscie chcieli zniszczyc zydow, to zrobiliby to w ciagu
        tygodnia.
    • 1ja Re: Analogia+ 24.06.06, 15:16
      1.
      >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Goldbaum
      polski_francuz 24.06.06, 14:21 + odpowiedz

popatrz na to praktycznie.

Po IIWS stworzono im kraj, by sobie razem zyli. We wlasnym sosie.

Tereny byly zajete i kraj nie byl pusty.

Ci co tam byli byli mniej zmotywowani i nieprzygotowani na takich sasiadow.
      Wielokrotnie chcieli nowych wywalic. Nie udalo sie.

I przepychanka trwa.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
      -----------------------------------------------------------------------------
      Fajna analiza.
      Znam inny przypadek:
      a)
      Po drugiej wojnie swiatowej Polsce przyznano Ziemie Uzyskane.
      Mieszkancow nie pytano.
      A wywieziono natychmiast.
      b)
      Na wschodzie Ukraincy sie buntowali.
      Ich rozpedzono.
      c)
      Przepychanki nie bylo.
      A to z uwagi na a) i b),jak rowniez z powodu,ze Stalin za morde wzial
      wszystkich i piknac nie pozwolil.
      A jak ktorys z sasiadow zachodnich grozil,ze ziemie te odbierze,to sasiadowi
      temu sasiad wschodni paluszkiem pogrozil
      I to wystarczylo.
      ----------------------------------------------------------------------------

2.
      >>>>>>>>>>>>Ostatnim zbiorowym przezyciem Zydow przed powstaniem Izraela byl
      Holcoust.Dlatego do tego wydarzenia ciagle wracaja.<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      ----------------------------------------------------------------------
      Tak jak gdzie indziej o powstaniach roznych gadaja.
      ------------------------------------------------------------------------

3.
      <<<<<<<<<<<<<<<<Zaadresuje sie do ciebie jako Polaka teraz. Zydow znamy, byli
      tacy lub inni ale
      ich znamy. Palestynczykow nie.

Moze warto popatrzycc sie na Izrael tez z tego punktu widzenia. Byli sasiedzi w
      nowej sytuacji.<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      ---------------------------------------------------------------------------
      Byli sasiedzi?
      A niektorzy nawet Polakami byli,dopoki ich nie wypolaczyli.
      ----------------------------------------------------------------------------

4.
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<A w koncu, daleki jestem od poparcia
      polityki Izraela. Wydaje mi sie ona zbyt
      silowa.<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      ----------------------------------------------------------------------
      Jak widac nikt bez grzechu nie jest.
      Szczegolnie widac to w gescie potepienia wyrazonego przez parlament UE,a
      skierowanego w kierunku Wisly.
      ---------------------------------------------------------------------------
      Chodzi mi o zrozumienie.

PF
      • aaki Re: Analogia? nie do końca słuszna 24.06.06, 15:24
        po drugiej wojnie swiatowej polska nie tylko zmieniła swoje granice.
        ale też i pomniejszyła, a nie powiększyła swoje terytorium
        • z_daleka Re: Analogia? nie do końca słuszna 24.06.06, 15:27
          Miedzy nami mowiac ...to Polska ani ich nie powiekszyla, ani nie
          pomniejszyla...zrobiono to bez jej udzialu... bez pytac.
          • aaki Re: Analogia? nie do końca słuszna 24.06.06, 15:33
            owszem. tylko czemu jednojajowiec robi wobec tego analogie miedzy sytuacja izraela i polski?
            • dana33 Re: Analogia? nie do końca słuszna 24.06.06, 15:34
              a dlaczego drzewiecki robi ciagle analogie miedzy israelem a hitlerem?
            • z_daleka Re: Analogia? nie do końca słuszna 24.06.06, 15:35
              bo jak tu ktos slusznie zauwazyl, forum jest otwarte i kazdy moze pisac co
              chce....najwyzej go wykosza...
          • dana33 Re: Analogia? nie do końca słuszna 24.06.06, 15:33
            nu, przeciez mowie, ze chloptys nie bardzo sie orientuje i musi sie doksztalcic
            co nieco...... :)
            albo moze tez przestac manipulowac i historia israela i historia polski, zamiast
            osmieszac sie ciagle pisaniem tego, co mu akurat w kram pasuje...
            • aaki Re: Analogia? nie do końca słuszna 24.06.06, 15:35
              novonordisk.pl/Images/hrt_prod/7/activelle1.jpg
              • z_daleka Re: Analogia? nie do końca słuszna 24.06.06, 15:40
                a coz to aaki, wylacznik czasowy pradu na szabes"?
                • dana33 Re: Analogia? nie do końca słuszna 24.06.06, 15:50
                  to sa tabletki hormonalne, z daleka, uzywane przez kobiety w menopauzie.
                  chloptys tak samo wie dokladnie, co ja potrzebuje, jak wie dokladnie, co musi
                  zrobic israel. nu, on ma remote control i stawia niezawodne diagnozy na
                  odleglosc... :))))
                  • z_daleka Re: Analogia? nie do końca słuszna 24.06.06, 15:56
                    Ale to nie fair, ze strony doktora pchac sie z tabletkami na powazny watek ob.
                    goldbauma, pod moim skromny protektoratem i przyzwolenstwem najjasniejszego
                    admina...
                    • dana33 Re: Analogia? nie do końca słuszna 24.06.06, 16:01
                      on sie lubi pchac, i z tabletkami i ze zdjeciami..... :)))
                      • z_daleka Re: Analogia? nie do końca słuszna 24.06.06, 16:03
                        A moze on zwyczajnie chce, zeby go polubic?
                        • dana33 Re: Analogia? nie do końca słuszna 24.06.06, 19:35
                          zrobilam sobie popoludniowa sjeste, a potem myslalam, czy on chce.....
                          ja mysle, ze powinien zaczac od siebie, najpierw lubic siebie i siebie
                          szanowac, to potem i inni pojda za jego sladem... :)))
      • goldbaum Analogia - jak zwykle chybiona i nie na miejscu 24.06.06, 16:21
        1. O nowym przebiegu granic Polski nie decydowali Polacy tylko inni.

2. Gdyby Polacy mogli o nich decydowac, to zamiast Szczecina i Wroclawia
        wybraliby Lwow.

3. Polska po wojnie nie byla suwerennnym, demokratycznym krajem. Decyzje nie
        byly podejmowane przez narod tylko przez towarzyszy w Moskwie.

3. Wina Niemcow podczas II wojny swiatowej wobec Polakow (i nie tylko) byla tak
        olbrzymia i bezsprzeczna, ze niewatpliwe bezprawie jakim bylo odebranie ziemi
        zachodnich nie jest dzisiaj kwestionowane przez olbrzymia wiekszosc Niemcow.

To nie Palestynczycy napadli na europejskich Zydow i ich wymordowali.

Sprobuj pisac na temat.
    • z_daleka Re: goldbaaaaum! 24.06.06, 15:38
      jestes usatysfakcjonowany? Pamietaj ja ci zalatwilem te dyskusje...u aminow.
      Co z nia teraz zrobisz?
      • goldbaum Re: goldbaaaaum! 24.06.06, 16:28
        Jestes super z daleka, zwlaszcza z takimi chodami.

Usatysfakcjonowany nie jestem bo dyskusja krazy (z malymi wyjatkami) wokol
        wszystkiego z wyjatkiem tematu.

Nie interesuje mnie czy miedzy Izraelem i Polska po wojnie sa jakies analogie.
        Nie interesuje mnie kto "piersy zaconl". Nie interesuje, kto tam ma wiekszego...

Interesuje mnie, jak ktos chylacy czolo przed ofiarami sprzed kilkudziesieciu
        lat i mowiacy piekne sentencje o ratowaniu pojedynczego zycia ma rownoczesnie
        tyle pogardy dla zycia innych, ze bez zmruzenia oka gotow jest zabijac (choc nie
        musi) a nawet w niewybredny sposob kpic z ich smierci?

Nie wiem, jak mozna cos takiego ze soba pogodzic.
        • dana33 Re: goldbaaaaum! 24.06.06, 19:37
          juz ci drzewiecki pisalam nie raz, ale moge powtorzyc, jak zapomniales:
          ty duzo nie wiesz.
          -----
          Nie wiem, jak......
    • krystian71 Re: Pytanie ciagle bez odpowiedzi - Nastepna prob 24.06.06, 16:19
      to zbyt trudne pytanie, odpowiedzi brak.
      W zwiazku z tym, zgodnie z nowo znowelizowanym przez kropke regulaminem forum,
      watek powinien wyladowac na Oslej.
      Ja jestem w stanie zrozumiec,ze korzystaja z takich hasel panstwa, bo zawsze
      moga to wytlumaczyc racja stanu.
      Ktora nakazuje nagradzac jednych za ratowanie zycia Zydom, bo w ten sposob
      mimochodem temat Holokaustu jest ciagle na topie, a z drugiej strony wyniszczac
      tubylcza ludnosc bo to tez nie zaden historyczny ewenement.
      Trudniej mi sie pogodzic z tym,ze zwykli obywatele tego kraiku tej dwoistosci
      nie zauwazaja, albo udaja,ze nie zauwazaja i nie wstydza sie z tego powodu
      • elaf Re: Pytanie ciagle bez odpowiedzi - Nastepna prob 24.06.06, 16:30
        Za jakies paredziesiat lat bedzie mowa o Holocauscie Palestynczykow, moze tego
        nie dozyjemy ale jest to pewne. Oby wtedy tez wystepowali o odszkodowania do
        swoich dawnych katow. A wiadomo - historia lubi sie paradoksalnie powtarzac ...
        • goldbaum Re: Pytanie ciagle bez odpowiedzi - Nastepna prob 24.06.06, 16:43
          elaf napisała:

> Za jakies paredziesiat lat bedzie mowa o Holocauscie Palestynczykow, moze tego
          > nie dozyjemy ale jest to pewne.

Bardzo mozliwe. Najbardziej zdumiewajace jest to, jak roznorodnie wartosciowana
          jest smierc ludzka.
          To bardzo dobrze, ze takim szacunkiem darzy sie ofiary Holocaustu ale tez ofiary
          Powstania warszawskiego, kampanii wrzesniowej...

Z drugiej strony nie moge wprost pojac, z jaka lekkoscia, ironia a nawet pogarda
          i obojetnoscia wielu ludzi traktuje smierc niewinnych OBECNIE!
          Tak jakby ich zycie bylo czyms zupelnie bezwartosciowym, niczym wobec zycia
          ludzi, ktorzy w innym miejscu zgineli kilkadzisiat lat temu.
          • krystian71 dlatego nikt mi nie wmowi,ze to ten sam gatunek 24.06.06, 18:20
            czlowieczy
            wrog moze byc znienawidzony i warty tego co go spotkalo, ale mimo wszystko
            przypomina mi sie poklosie i reakcji tzw Delegatury Rzadu na Kraj po zamachu na
            Cafe Club ( zreszta w wykonaniou AL-u) , pelne oburzenia, bo retorsje spotkaly
            cywilow, co prawda Niemcow, ale mimo wszystko , malo winnych cywilow
      • aaki diabeł tkwi w szczegółach 24.06.06, 16:43
        są uber i untermensche.
        jedno zycie zyda to cały swiat ale tylko zyda
        • goldbaum Re: diabeł tkwi w szczegółach 24.06.06, 16:45
          aaki napisała:

> są uber i untermensche.
          > jedno zycie zyda to cały swiat ale tylko zyda

Fajnie byloby, gdyby nasi przyjaciele (sam juz cholera nie wiem jak ich nazwac)
          wreszcie sie na temat wypowiedzieli - bez objazdow przez analogie Izraela i
          Polski, "kto piersy zaconl", kto ma wiekszego i ile moze itd. itd.
    • o_brother Re: Pytanie ciagle bez odpowiedzi - Nastepna prob 24.06.06, 18:13
      Co ty takie pytanie na tym ziocenzuralnym forum?.
      Sprobuj tak;kto zabije jedno zycie palestynskie ratuje caly swiat.
      Nie gwarantuje ze sie utrzyma na forum dlugo ale moze oblakana zdazy cie za to
      pochwalic,pajac z daleka moze zdazy ci odpisac ze zycie palestynskie nie jest
      tak wazne aby caly swiat mial ucierpiec czy sie nawet zawalic itd itp.
      To nie jest forum meritum,to jest forum dla zadymiarzy zioncowskich,kontroli
      przeplywu opini i urabiania pogladow.Zioncom sie to nie udaje do konca bo ich
      polacy znaja do szpiku kosci ale i tobie i wielu z nas sie nie udaje prostych
      prawd utrzymac na forum bo zionce zaraz klikaja.Kropka jezeli nie jest
      zioncowska to klikania musi sluchac bo wiesz dziala zioncowskie posadzajace
      wszystkich o antysemityzm jeszcze dzialaja,to jest najbardziej skuteczna bron
      zioncowska-zdazyli juz to zionce dobrze zauwazyc.

Po pierwsze to nie Zydzi robia te zadyme i polityke mordu a zionce ktorzy
      uprowadzili dramat zydowski wlasciwie przez stulecia(mojzesz to pierwszy
      zioniec a napewno cwaniak ktory na pospolstwie zydowskim juz interes dobry
      wtedy robil) juz dla wlasnych korzysci.Syjonisci poswiecili zydow w ofierze
      holokaustu aby teraz zbierac owoce tej zbrodni,holokaust industry jest ci
      znany,zycie w izraelu na koszt USA i wlasciwie calego swiata pod pretekstem
      obrony uciemiezonych holokaustowych,ciagle poszkodowanych Zydow.Zionce to super
      opracowali aby na Zydach i gojach robic geszeft i tak dlugo jak ktos im nie
      odpowie dokladnie zab za zab,oko za oko oni sie nie uspokoja.
    • 1ja Re: Pytanie ciagle bez odpowiedzi - Nastepna prob+ 24.06.06, 19:11
      >>>>>>>>><Re: Analogia? nie do końca słuszna
      aaki 24.06.06, 15:33 + odpowiedz

owszem. tylko czemu jednojajowiec robi wobec tego analogie miedzy sytuacja
      izraela i polski?>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Jestem oburzony.Zawsze liczylem na dyskrecje dzentelmenow.
      W przypadku aakowca szczegolnie.
      Nie dosc,ze jak bylismy po pijaku,jajo jedno mi odgryzl.
      To jeszcze wszystkim rozpowiada.
      Nie dowierzam temu facetowi,bo twierdzil ze na lizaniu poprzestanie.
      .
      • krystian71 Re: Pytanie ciagle bez odpowiedzi - Nastepna prob 24.06.06, 19:19
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=44144401&a=44144861
      • 1ja Re: Pytanie ciagle bez odpowiedzi - Nastepna prob+ 24.06.06, 19:20
        P.S
        >>>>>>>>>>>>>>< Re: Analogia? nie do końca słuszna

izraela i polski?>>>>>>>>>>>>>>

Niedawno ktos pisal o dwoch miarach w stosunku do podobnych sytuacji.
        A ja bym chcial,by miara byla jedna.

a)Wiec Ziemi Uzyskane uzyskano od pewnej spolecznosci,ktorej o zgode nie
        pytano.
        P.F zdaje sie z Wroclawia?-z ziemi uzyskanej.

b)A tych niesfornych z Kresow wogole przesiedlono.

Izraelczycy tego nie robili-ani a),ani b).
        Wiec porownanie rzeczywiscie chybione.Moja wina.
        A co gorsza Sowiety ziemie te strzegli na korzysc Polski.
        Spodziewam sie,ze kiedys im za to podziekujecie.
        • 1ja Re: Pytanie ciagle bez odpowiedzi - Nastepna prob+ 24.06.06, 19:21
          >>>>>>>>><Re: Analogia? nie do końca słuszna

izraela i polski?>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Jestem oburzony.Zawsze liczylem na dyskrecje dzentelmenow.
          W przypadku aakowca szczegolnie.
          Nie dosc,ze jak bylismy po pijaku,jajo jedno mi odgryzl.
          To jeszcze wszystkim rozpowiada.
          Nie dowierzam temu facetowi,bo twierdzil ze na lizaniu poprzestanie.
          • 1ja Re: ?+ 24.06.06, 20:13
            >>>>>>>>>>><<Re: Analogia? nie do końca słuszna
            Autor: aaki
            Data: 24.06.06, 15:24 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
            po drugiej wojnie swiatowej polska nie tylko zmieniła swoje granice.
            ale też i pomniejszyła, a nie powiększyła swoje terytorium ><<<<<<<<<<<<<

Czyli karzelku zgadzasz sie z tym,ze kto inny o tobie decyduje?
            Wiec zastanow sie nad tym.
            Ale tam,gdzie pozwolono wam na pewne posuniecia,powinniscie przyjac za nie
            odpowiedzialnosc.
            Oczywiscie pod warunkiem stosowania jednej miary.
            To wtedy nie bedzie potrzeba dyskutowac na temiast slusznosci analogij.

• 1ja Re: ?+ 24.06.06, 20:38
              Czyzbym nie mowil,zes lizal?
              Bos wiesz,zem obrzezany.
              A dyskrecja gdzie?
              Dzentelmen zaden.
              I gryzon.
              Jajka zydom odgryzasz.
              I jeszcze sie chwalisz.
          • aaki spadaj obrzezku 24.06.06, 20:21
            • 1ja Re: spadaj obrzezku+ 24.06.06, 21:39
              Bos wiesz,zem obrzezany.
              A dyskrecja gdzie?
              Dzentelmen zaden.
              I gryzon.
              Jajka zydom odgryzasz.
              I jeszcze sie chwalisz.
            • z_daleka Re: spadaj obrzezku 25.06.06, 07:27
              te doktory w Polsce to maja dzisiaj slownik...
              • aaki Re: spadaj obrzezku 25.06.06, 08:27
                słownictwo forumowe cię razi?
                tylko polskie?
                • z_daleka Re: spadaj obrzezku 25.06.06, 08:30
                  nie, doktorskie....
                  • aaki Re: spadaj obrzezku 25.06.06, 09:02
                    skończyć z przesądami!!!!.niby dlaczego doktor z polski ma byc lepszy od izraelskiej archiwistki? zwłaszcza jesli ma "soczyste" przykłady jej twórczości?
                    jezeli zas chodzi o inne zawody to proponuję sie skontaktować z arapem, polanim fredziem, lechem, hansem i resztą forumowej zgraji i zapytac ich o profesje
              • ghotir Re: spadaj obrzezku 26.06.06, 05:19
                z_daleka napisał: "te doktory w Polsce to maja dzisiaj slownik..."

MOj doktorat nie jest z Polski, tam zalapalem sie tylko na dwa dyplomy
                magistara. Za to chetnie uzywam polskiego kwiecistego jezyka pomimo zachodniego
                doktoratu. Tak mi pasuje. Jak Tobie moj jezyk sie nie podoba to mnie zablokuj.
                Odwolywanie sie obywatela wolnego kraj do cenzury z powodu kwiecistosci wyrazen
                jego kolegow uwazam za przegiecie paly.
                • goldbaum Re: spadaj obrzezku 26.06.06, 08:34
                  Najciekawsze jest to, ze "slownik" w rodzaju "idiota" "przyglup" etc. to staly
                  repertuar tego ubolewajacego z daleka nad jezykiem doktorw w Polsce.
                  • 1ja Re: spadaj obrzezku+ 26.06.06, 11:21
                    A ty tez dohtor?
                    • ghotir Re: spadaj obrzezku+ 26.06.06, 12:26
                      1ja napisał: "A ty tez dohtor?"

Nie wiem do kogo adresowales ten post. Goldbaum przyznaje sie do doktoratu w
                      medycynie, ja przyznaje sie do doktoratu w filozofii. Cos Ci nie lezy?

• 1ja Re: spadaj obrzezku+ 26.06.06, 15:04
                        Pytalem sie specjalisty od obrzezkow-aaki?
                        Bo on jest gryzon w dodatku.
                        Jajca zydom odgryza.
                        I jest niedyskretny.
                        • krystian71 Re: spadaj obrzezku+ 26.06.06, 15:52
                          jak cie UB bierze w obroty , niedyskrecja to jedyna sprawdzona forma walki.
                          Nigdy nie nalezalo podpisywac oswiadczenia o utrzymaniu ich prob kontaktow w
                          tajemnicy.
                          ]Jesli sie bylo zmuszonym do podpisania takiego oswiadczenia, tym bardziej
                          nalezalo to mozliwie powszechnie rozglaszac.
                          To elementarz konspiracji.
                          Juz prawie niwuzyteczny, ale i tak wart rozpowszechniania, gdyby sie jeszcze na
                          tym forum jakis nowy naiwny trafil , chetny na prywatne kontakty z "goscinna "
                          nacja z Israela
                          • 1ja Re: spadaj obrzezku+ 26.06.06, 16:06
                            Jak zawsze,piszesz jak balwan.
                            Uwazam,ze jak ktos mnie popijaku cos obiecuje,to powinien slowa dotrzymac.
                            Jezeli ktos mnie obiecuje,ze na lizaniu sie skoncz,to dzentelmenowi mozna
                            wierzyc.
                            A ten,sie okazuje,mnie jajk,oprzy okazji, odgryzl i fujare nadcial.
                            A teraz wszystkim rozpowiada.
                            A co na cji goscinnej.
                            Czy ktos takiego balwana gdzies zapraszal?
                            No,wybacz!
                            A cos oswiadczal?
                            Zes glupi?
                            Sami to wiemy.
                            • krystian71 Re: spadaj obrzezku+ 26.06.06, 16:15
                              kiepsko ci wychodzi towysilanie sie.
                              Kto zapraszal,kto sie wpraszal doskonale wiemy ,kto byl naiwny ,ze na to
                              poszedl wiemy tez.
                              A ja przy kazdej okazji bede te sprawe naglasnial, przy kazdej najmniejszej
                              sugestii, pt" przyjedz sam zobacz a my ci pokazemy"
                              Bo na pewno nie wszyscy jeszcze wiedza,ze wy,to inny gatunek czlowieka i ze nie
                              nalezy sie spodziewac normalnych reakcji, i normalnych ludzkich zachowan,
                              powszechnie obowiazujacych nawet w aborygenskim buszu.
                              • 1ja Re: spadaj obrzezku+ 26.06.06, 17:02
                                Czy ty sam rozumiesz,co wystukaöes na klawiszach?
                                • krystian71 Re: spadaj obrzezku+ 26.06.06, 17:07
                                  doskonale rozumiem.Ale choc pod twoim postem to i tak nie bylo dla ciebie.
                                  Zbyt ogolny poziom, wiec sie nie dziw, ze nic z tego nie zalapales.
                                  Kto zalapal to zalapal i wie...
                                  • 1ja Re: spadaj obrzezku+ 26.06.06, 17:23
                                    Widocznie nikt sie nie zalapal.
                                    Taki poziom denny.
                                    Powinienes pisac w swierszczyku jakims.
                      • 1ja Re: spadaj obrzezku+ 26.06.06, 16:10
                        Ta golda vel baum do dohtura medycyny sie przyznaje?
                        I bez tortur?
                        Sam od siebie?
                        Oslom nadrzeski robi?

Doktor filozofii mnie imponuje.
                        Chociaz przy mojej zonie odrazu habilitacje w tym przedmiocie robic moge.
                        Zycze powodzenia.
                  • ghotir Re: spadaj obrzezku 26.06.06, 12:22
                    Proponuje oblanie cieplym moczem pretensje tego "z daleka". Jak on ma cos do
                    powiedzenia, czasami mu sie to zdarza, to warto z nim gadac. A jak on "z braku
                    laku" najezdza na nasze slownictwo to lepiej mu nie odpowiadac.

Goldbaum, nie denerwuj sie. Przynajmniej ja mam szacunek dla polskich doktorow
                    medycyny, ktorzy wspolczuja dzieciom bez wzgledu na narodowe afiliacje tych
                    dzieci.
                    • 1ja Re: spadaj obrzezku+ 26.06.06, 16:11
                      A on wspoczuje za ile?
                    • z_daleka Re: spadaj obrzezku 26.06.06, 16:21
                      hotir napisał:

> Proponuje oblanie cieplym moczem pretensje tego "z daleka"...

Zycze przyjemnego lania doktorze...i mam ndzieje, ze lanie jeszcze ci sprawia przyjemnosc...
                      • 1ja Re: spadaj obrzezku+ 26.06.06, 17:03
                        A przy laniu mozna rozprawe filozoficzna napisac na temat zalety lania.
                        • z_daleka Re: Leje... wiec jestem! 26.06.06, 20:29
                          i slusznie...przestanie lac, znaczy sie, ze go juz nie bedzie.
    • itp432 Z Archiwum F.Ś. 25.06.06, 08:14
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=7588907&a=7591895
      • itp432 Re: Z Archiwum F.Ś. up 26.06.06, 12:23
    • evalena Re: Pytanie ciagle bez odpowiedzi - Nastepna prob 25.06.06, 11:01
      Na migrene najlepsza zimna kapiel.
    • 1ja Re: Pytanie ciagle bez odpowiedzi - Nastepna prob+ 25.06.06, 23:40
      <<<<<<<<<<<<<< Re: spadaj obrzezku
      aaki 25.06.06, 09:02 + odpowiedz

skończyć z przesądami!!!!.niby dlaczego doktor z polski ma byc lepszy od
      izraelskiej archiwistki? zwłaszcza
      jesli ma "soczyste" przykłady jej twórczości?
      jezeli zas chodzi o inne zawody to proponuję sie skontaktować z arapem, polanim
      fredziem, lechem, hansem i
      resztą forumowej zgraji i zapytac ich o profesje>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Myslalem,zes ty tylko gryzon niedyskretny,co w gacie innych zaglada.
      I rozpowiada komu wylizal,komu odgryzl,komu podrzezal.
      A ty aki,widac,jestes lepsza sztuka.
      Nie wiedzialem,zes zasluzony na polu nauki.
      Z dorobkiem wielkim,np.badaniami w zakresie "Gry w palanta przy swietle
      ksiezyca".
      Kiedy habilitacja?
      Na obrone zaprosisz?
      Moge ci jeszcze raz udostepnic.
      Jezeli grzeczny bedziesz.
      • 1ja Re: P.S+ 25.06.06, 23:43
        Powtorze bos nie skomentowal:
        "spadaj obrzezku",powiedzial aaki.

Bos wiesz,zem obrzezany.
        A dyskrecja gdzie?
        Dzentelmen zaden.
        I gryzon.
        Jajka zydom odgryzasz.
        I jeszcze sie chwalisz.
      • 1ja Re: P.S1+ 25.06.06, 23:52
        Pytales sie mnie o profesje:
        Poniewaz starszawy juz jestem,to sie troche nazbiera.
        Ale tak w skrocie:
        Konsultant w zakresie:
        Mechanizacja gornictwa,
        Platformy morskie-ropa naftowa
        Autmatyzacja przdsiebiorstw
        Napedy pojazdow
        Hydraulika,pneumatyka-napedy i sterowania.
        Obliczenia wytrzymalosciwe,statyki,kinematyki i dynamiki.
        Doktoratu nie mam i zamiaru robic go rowniez nie mam.
        A co do polskich doktorow-sa madrzy,ale sa i glupi.
        Ty chyba do tych gupich nalezysz.
        Jak zostaniesz profesorem,uczelnianym przynajmniej,to se pogadamy.

Да здравствует дружба между народами!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka