Dodaj do ulubionych

"The Economist" i "New Statesman" o liście ośmi...

IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 31.01.03, 18:54
Artykul z Economist, pisma do niedawna przeze mnie
prenumerowanego, pokazuje jak zimna i zarozumiala moze byc
prawda. To ciagle przypominanie "postkomunizmu" , to
wmawianie ,ze np. Polacy chca sie czuc Europejczykami , chociaz
my nimi jestesmy i czulismy sie zawsze! Co do samej analizy
poparcia USA: po czesci prawda...ludzie nie chca , rzad nie
bardzo moze inaczej..ale to wrzucanie do worka wszystkich krajow
razem to chorobliwe wspominanie czasow juz dawno minionych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Kraczkowski Pilsudzki i Hussein IP: *.wiso.uni-erlangen.de 31.01.03, 19:54
      Pilsudzki napadl na "ZSRR" by przylaczyc tereny, ktore uwazal za polskie. Napadal na banki by finansowac swoj
      "terroryzm". Polska wydaje znaczki pocztowe z informacja, ze Ziemie Zachodnie byly zawsze polskie.
      Irak nie uznal kolonialistycznego podzialu na Irak i Kuwait, bo byl to jeden kraj. Brytyjczycy dokonali "rozbioru"
      tego kraju dzielac go na Irak i Kuwait aby latwiej manipulowac i Irakiem i Kuwaitem i taniej otrzymywac rope.
      Amerykanie podpuscili Husseina, by ten dokonal zjednoczenia, a potem nagle zrobili z niego Hitlera.
      USA akzeptowaly polityke Husseina i sa wszystkiemu wspolwinne.

W ogole: Porownani Husseina i "Ojcow USA" jak Lincoln, Washington lub Jefferson wypada na korzysc Husseina,
      bo ten nie dokonal ludobojstwa na taka skale jak wymordowanie Indian i zarabowanie ich terytorium (ponad 50%
      terytorium obecnych USA nalezalo jeszcze w 1850 roku do indian, USA powstaly w 1776 roku.).
      Gdy Poludnie chcialo sie odlaczyc od USA, USA nie cofnely sie przed wojna domowa by to uniemozliwic, a
      dziwia sie Irakowi lub Palestynczykom?
      USA bomardowaly Niemcy, Hiroshime itd., zbroily Irak i wspolnie z Irakiem napadly na Iran, a teraz biora
      Husseinowi za zle? Bush uwaza wyraznie, ze wszystkich sa gulpsi od niego, co faktycznie musialoby
      prowadzic do slepoty politycznej...

Polskie poparcie dla agresji USA na Irak jest hanba narodowa. Polska staje sie agresorem wylacznie z chciwosci i
      serwilizmu. Gdzie USA maja Polakow na prawde pokazuja wizy dla Polakow (bilet na samolot kosztuje o wiele wiecej
      niz bezwizowy wyjazd do EU). Poludniowy Wietnam otrzymal wiecej uzbrojenia i pomocy gospodarczej od USA
      niz Polska - na koncu USA zdradzily swych poludniowowietnamskich sojusznikow tak jak obrzydliwie zdradzily
      Afganczykow po upadku ZSRR. Co kaze Polakom wierzyc, ze oni nie zostana przez USA zdradzeni, gdy USA
      bedzie to wygodne? Firmy amerykanskie do 1942 roku zaopatrywaly Hitlera w samochody, materialy do produkcji
      paliw itp. bez ktorych nie moglby on napasc na Polske i prowadzic wojny.

Polska agresja na Irak przypomina "madrosc" rzadu polskiego, gdy ten wspolnie z Hitlerem dokonal rozbioru
      Czechoslowacji.
      • Gość: radio Re: Pilsudzki i Hussein IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.03, 23:10
        "Firmy amerykanskie do 1942 roku zaopatrywaly Hitlera w samochody, materialy do
        produkcji paliw itp. bez ktorych nie moglby on napasc na Polske i prowadzic
        wojny."
        Hitlerowi???? Tego cię uczą na Univerku dupku? A może te samochody potrzebne
        były po prostu Niemcom? Tego Ci tam nie powiedziano? Że zabijał nie Hitler
        tylko Niemcy? Tak tam uczą? Robili to Amerykanie, Polacy, Rosjanie gwałcili,
        Czesi pognali batem, tylko biedny naród niemiecki otumaniony hitlerowską
        degręgoladą nic światu nie zawinił bo wszystkie zbrodnie czyniła nacja która
        jak szybko pojawiła sie tak szybko zniknęła -Nazis- słowo klucz, słowo wytrych
        którym usprawiedliwić można wszystko i wszystkich. USA bombardowały Niemcy, ale
        zbrodniom niemieckim winien jest Hitler! Zbiorowa Schizofrenia? A może krótka
        pamieć, wstyd i kompleks "narodu morderców". Już Anglicy nazywają was coraz
        częściej kanibalami Europy - to po opublikowaniu książki Friedricha który
        zrównał Churchilla z Hitlerem. Taka jest wasza moralność? W 45 wzyscy was lali
        Anglicy, Rosjanie, Amerykanie, nawet Francuzi. I co? Wszyscy są teraz
        zbrodniarzami wojennymi? Wszyscy się mylili? Wszyscy nie mieli racji?
        motlc.wiesenthal.com/exhibits/WoA/ironcross5.html - tam możesz zobaczyć
        co robili twoi rodacy podczas wojny i zrozumiesz czego świat Niemcom nigdy nie
        wybaczy i dlaczego w takich miejscach jak Łambinowice Morel prowadził swą
        zbójecką działalność.
        "Polskie poparcie dla agresji USA na Irak jest hanba narodowa. Polska staje sie
        agresorem wylacznie z chciwosci i serwilizmu." Wiesz czytając te słowa mam
        wielkie niekłamane uczucie satysfakcji że pół Europy pokazało dzis Niemcom dupę
        i powiedziało tym samym że pomysł Unii w której warunki i politykę
        międzynarodową dyktować będa Niemcy odłożyć trzeba na półkę z
        napisem "niebieskie migdały". Europa to nie tylko Unia i nikt nie bedzie się
        oglądał na to aż Niemcy wydadzą łaskawie przyzwolenie na cokolwiek co się
        dzieje na swiecie. Kiedy wam zaświta w tych durnych niemieckich łbach ze Europa
        nie kończy się na Odrze, Karpatach, nieepełnej Unii i szparagach kopanych przez
        polskich gastarbeiterów? Dzisiaj Wam to dano wyraźnie do zrozumienia. Tak się
        składa że powiedziały to państwa które od Niemiec ucierpiały najbardziej:
        Polska, Czechy, Łotwa, Anglia. Co to miało znaczyć? Ano to, że tu nikt Wam -
        NIemcom nie ufa i to że zdanie Niemiec w polityce międzynarodowej nie będzie w
        tych krajach zdaniem wiążącym. Bodaj FAZ napisał dzisiaj o "wasalach USA". Mam
        wrażenie, że Niemcy liczyły na to samo: ze będą miały podległych sobie
        politycznie sąsiadów podpierając sie zasadą "jednej Europy" Ludzie - większego
        banału nie słyszałem. Jedna Europa... Toć Unia powstawała jako wspólnota
        gospodarcza a nie polityczna. Czegoś takiego jak "jedna Europa" w tym wieku na
        pewno nie będzie.
        A co mi po bezwizowym ruchu do Niemiec skoro jazda tym krajem przyprawia mnie o
        dreszcze i wspomnienia z 91 kiedy to grupa młodych post enerdowców obrzuciła
        mojego ojca kamieniami.
        "Co kaze Polakom wierzyc, ze oni nie zostana przez USA zdradzeni, gdy USA
        bedzie to wygodne?" Kłopot w tym, mój drogi, że za ścianą mamy sąsiada który
        dość skutecznie przekonał nas że zdrada to jeszcze nie najgorsze co nas może
        spotkać.
        "Polska agresja na Irak przypomina "madrosc" rzadu polskiego, gdy ten wspolnie
        z Hitlerem dokonal rozbior Czechoslowacji." Po prostu ręce opadają chłopie...
        Polacy z Hitlerem .. No no...
        • Gość: Piotr Kraczkowski Tego cię uczą na Univerku dupku? IP: *.home.blueimage.de / 212.223.83.* 01.02.03, 09:52
          Gość portalu: radio napisał(a):

> "Firmy amerykanskie do 1942 roku zaopatrywaly Hitlera w samochody, materialy
          do
          >
          > produkcji paliw itp. bez ktorych nie moglby on napasc na Polske i prowadzic
          > wojny."
          > Hitlerowi???? Tego cię uczą na Univerku dupku? A może te samochody
          > potrzebne były po prostu Niemcom? Tego Ci tam nie powiedziano?
          Napisalem "Hitlerowi" zamiast "Niemcom za Hitlera" by mniej miec do
          pisania. :-) Przeciez to oczywiste, co mialem na mysli.
          Niemcy za Hitlera nie mogly by napasc na Polske bez pomocy wojskowej
          firm USA - to fakt historyczny. Czy USA jako panstwo celowo
          chcialy wojny w Europie, czy nie, tego niewiem. Wiem, ze jest taktyka
          USA, szczuc innych na siebie, by na tym korzystac.

> <a
          href="motlc.wiesenthal.com/exhibits/WoA/ironcross5.html"target="_blan
          > k">motlc.wiesenthal.com/exhibits/WoA/ironcross5.html</a> - tam możesz
          zobaczyć
          > co robili twoi rodacy podczas wojny i zrozumiesz czego świat Niemcom nigdy
          nie
          > wybaczy i dlaczego w takich miejscach jak Łambinowice Morel prowadził swą
          > zbójecką działalność.
          Jestem Polakiem. Nie jest wykluczone, ze USA beda odpowiedzialne za zbrodnie
          wieksze niz II wojna swiatowa. Polska nie ma gwarancji, ze nie bedzie
          odpowiedzialna za za zbrodnie wieksze niz II wojna swiatowa.

> "Polskie poparcie dla agresji USA na Irak jest hanba narodowa. Polska staje
          sie
          >
          > agresorem wylacznie z chciwosci i serwilizmu." Wiesz czytając te słowa mam
          > wielkie niekłamane uczucie satysfakcji że pół Europy pokazało dzis Niemcom
          dupę
          >
          > i powiedziało tym samym że pomysł Unii w której warunki i politykę
          > międzynarodową dyktować będa Niemcy odłożyć trzeba na półkę z
          > napisem "niebieskie migdały".
          Pomijajac inne aspekty: Nic nie usprawiedliwia zabijania niewinnych
          Irakijczykow, aby zalatwiac sprawy Unii Europ. tak jak Pan tego chce.

> Europa to nie tylko Unia i nikt nie bedzie się
          > oglądał na to aż Niemcy wydadzą łaskawie przyzwolenie na cokolwiek co się
          > dzieje na swiecie. Kiedy wam zaświta w tych durnych niemieckich łbach ze
          Europa
          >
          > nie kończy się na Odrze, Karpatach, nieepełnej Unii i szparagach kopanych
          przez
          >
          > polskich gastarbeiterów? Dzisiaj Wam to dano wyraźnie do zrozumienia. Tak
          się
          > składa że powiedziały to państwa które od Niemiec ucierpiały najbardziej:
          > Polska, Czechy, Łotwa, Anglia. Co to miało znaczyć? Ano to, że tu nikt Wam -
          > NIemcom nie ufa i to że zdanie Niemiec w polityce międzynarodowej nie będzie
          w
          > tych krajach zdaniem wiążącym. Bodaj FAZ napisał dzisiaj o "wasalach USA".
          Mam
          >
          > wrażenie, że Niemcy liczyły na to samo: ze będą miały podległych sobie
          > politycznie sąsiadów podpierając sie zasadą "jednej Europy" Ludzie -
          większego
          > banału nie słyszałem. Jedna Europa... Toć Unia powstawała jako wspólnota
          > gospodarcza a nie polityczna. Czegoś takiego jak "jedna Europa" w tym wieku
          na
          > pewno nie będzie.
          > A co mi po bezwizowym ruchu do Niemiec skoro jazda tym krajem przyprawia
          mnie o
          >
          > dreszcze i wspomnienia z 91 kiedy to grupa młodych post enerdowców obrzuciła
          > mojego ojca kamieniami.
          > "Co kaze Polakom wierzyc, ze oni nie zostana przez USA zdradzeni, gdy USA
          > bedzie to wygodne?" Kłopot w tym, mój drogi, że za ścianą mamy sąsiada który
          > dość skutecznie przekonał nas że zdrada to jeszcze nie najgorsze co nas może
          > spotkać.

Odpowiedz jak wyzej: Jak by nie bylo: EU to jedno.
          Agresja na Irak to drugie.

> "Polska agresja na Irak przypomina "madrosc" rzadu polskiego, gdy ten
          wspolnie
          > z Hitlerem dokonal rozbior Czechoslowacji." Po prostu ręce opadają
          chłopie...
          > Polacy z Hitlerem .. No no...

To hitoryczny Fakt.
          • Gość: jastrzab Re: Tego cię uczą na Univerku dupku? IP: *.rev.o1.com 01.02.03, 10:07
            pisz dalej glupku, kazde forum potrzebuje clowna.
            Rodzina z PZPR albo tym sam ? Co dobre czasy bycia u wladzy i oglupiania
            spoleczenstwa sie skonczyly i teraz zostalo ci byc drobnym pismakiem na
            internecie. Moje wspolczucie.
          • Gość: radio Re: Tego cię uczą na Univerku dupku? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.03, 11:52
            USA tak pomagało Hitlerowi że musiało w końcu nałożyć na Rzeszę embargo
            handlowe. To było tuż przed wojną, więc bzdurą jest łaczenie Hitlera z USA.
            Hitler sam, wzorując sie co prawda na Ameryce wprowadzał seryjną produkcję WV
            ale udział USA nigdy nic wspólnego z tym nie miało.

Ja mam wrażenie że wszyscy za zachodnią granicą mają naprawde mało czasu.
            Wszyscy zamiast Niemcy piszą Hitler. Toć to jakby nie liczyl zawsze pięć liter,
            a zakładanie a priori że wszyscy utorzsamiają Hitlera z Niemcami jest bardzo
            szkodliwym procederem zacierania pierwotnego kontekstu niemieckich zbrodni.
            Pisze Pan: "Napisalem "Hitlerowi" zamiast "Niemcom za Hitlera" by mniej miec do
            pisania. :-)". W taki sposób tłumaczył się ostatnio Jorg Friedrich kiedy został
            zapytany dlaczego w swojej książce o alianckich nalotach nie wspomniał o
            geznezie tych nalotów. "Bo to jest oczywiste" powiedział. Jeśli to jest tak
            oczywiste ze nie należy o tym pisać to za 50 lat zostaną w Niemczech tylko
            takie książki w których nie ma Oświęcimia, Holocaustu ale są alianckie naloty,
            zbrodniarz Churhill i Polak co wyrzucił Niemca za drzwii. Nie wszyscy NIemcy
            byli nazistami, ale jak by nie było Hitler w 34 cieszył się ponad 90%
            poparciem. Nie pisałem jak widać o wojnie w Iraku bo podzielam zdanie że bez
            dowodów nie powinno się wikłać w wojnę. Mój głos sprzeciwu wywołany został
            prezentowaną postawą, której hołduja dzisiejsze Niemcy: Zbrodnie czynili nie
            nasi dziadkowie tylko naziści. I smutne jest że w tym procederze uczestniczy
            Polak (jak sam się określa Pan Piotr). Ja przyznam się oglądałem parę tygodni
            temu niemiecki film o Stalingradzie. Podałem link do centrum Wisenthala.
            Porównując film ze zdjęciami dochodzę do wniosku że były dwie Szóste Armie.
            Jedna z filmu-honorowych żołnierzy, zwykłych ludzi tęskniących za rodzina.
            Druga to Armia oprawców i idiotów co fotografowane egzekucje nosiła po
            kieszeniach. I tak ZDF widzi historię własnych żołnierzy. Czy do dzis Niemcy
            nie wiedzą co ich dziadkowie robili w Polsce Ukrainie, Białorusi? Hipokryzja?

Napaść Polski na Czechy to historyczny fakt. Tylko dalej czytam ze "Polska z
            Hitlerem"... Pomijając fakt że nikt z Polski nie dogdywał sie w tej kwestii z
            Hitlerem, to jeśli już Pan tak twierdzi to niech Pan pisze "Polska z Niemcami".

Polska nie będzie zbrodniarzem narodów bo nigdy nie wyśle wojsk do Iraku.
            Trzeba wiedzieć że sprawach wojennych w Polsce tak jak w większosci krajów
            Europy decyduje prezydent. Ten list premierów to burz w szklance wody. Nie bez
            przyczyny kontrowersje wywołał w Czechach bo tam podpisał go właśnie prezydent.
            Premierzy mogą co najwyżej wystawić stanowisko rządu, a ten w kwestii wyjazdu
            wojsk nie ma nic do powiedzenia.
            • Gość: Piotr Kraczkowski Re: "Tego cię uczą na Univerku dupku?" IP: *.wiso.uni-erlangen.de 03.02.03, 19:06
              Gość portalu: radio napisał(a):

> USA tak pomagało Hitlerowi że musiało w końcu nałożyć na Rzeszę embargo
              > handlowe. To było tuż przed wojną, więc bzdurą jest łaczenie Hitlera z USA.
              Nie prawda. okolo 530 firm amerykanskich dzialalo w Niemczech do 1942 roku.
              Firmy USA dostarczyly 1000 Opel-Blitz i umozliwily w ten sposob swiadomie zajecie
              Austrii i Czechoslowcji. Bez specjalnych skladnikow do paliw, ktore dostrczyly
              Niemcom Hitlera firmy amerykanskie II wojna sw. nie bylyby mozliwa.
              Warto pamietac, ze politycy amerykanscy wyslali swych zolniezy przeciw Niemcom juz
              w I wojnie swiatowej i mieli az nadto podstaw by byc szczegolnie uczulonym na
              Niemcy i sytuacje w Europie. Mimo to Niemcy Hitlera otrzymaly od firm USA
              produkty umozliwiajace II wojne swiatowa, ktora wykonczyla Europe jako politycznego i
              gospodarczego konkurenta USA. Ten handel USA z Niemcami Hitlera trzeba pilnie
              dokladniej zbadac.

> Ja mam wrażenie że wszyscy za zachodnią granicą mają naprawde mało czasu.
              > Wszyscy zamiast Niemcy piszą Hitler. Toć to jakby nie liczyl zawsze pięć liter,
              > a zakładanie a priori że wszyscy utorzsamiają Hitlera z Niemcami jest bardzo
              > szkodliwym procederem zacierania pierwotnego kontekstu niemieckich zbrodni.
              Racja. Mozna nawet powiedziec, ze Hitler padl ofiara Niemcow...

> Zbrodnie czynili nie
              > nasi dziadkowie tylko naziści. I smutne jest że w tym procederze uczestniczy
              > Polak (jak sam się określa Pan Piotr).
              Jestem obywatelem polskim, ale nie dlugo jeszcze :-) Nie zmienia to mojego
              poczucia odpowiedzialnosci i za Niemcy i za Polske, EU, Ziemie,
              uniwersum itd.

> Czy do dzis Niemcy
              > nie wiedzą co ich dziadkowie robili w Polsce Ukrainie, Białorusi? Hipokryzja?
              Wstyd z powodu wlasnej historii jest czyms pozytywnym.

> Napaść Polski na Czechy to historyczny fakt. Tylko dalej czytam ze "Polska z
              > Hitlerem"... Pomijając fakt że nikt z Polski nie dogdywał sie w tej kwestii z
              > Hitlerem, to jeśli już Pan tak twierdzi to niech Pan pisze "Polska z Niemcami".
              Nie bylo porozumienia, ale byla jednoczesnosc agresji.
              I niemoralnosc, i glupota polityczna.

> Polska nie będzie zbrodniarzem narodów bo nigdy nie wyśle wojsk do Iraku.
              Polska juz to USA zaoferowala - nawet bez ONZ-tu. To wystarczy, bo bez tego
              USA byloby trudniej napasc na Irak.
              Ani Polska ani USA, zaden kraj nie sa wolni od niebezpieczenstwa stania sie bestia.
              Czym byly Niemcy moze stac sie Polska lub USA w przyszlosci.

> Trzeba wiedzieć że sprawach wojennych w Polsce tak jak w większosci krajów
              > Europy decyduje prezydent. Ten list premierów to burz w szklance wody.

To wystarczy jako efekt propagandowy na korzysc USA. Polska powinna byla
              odpowiedziec cytatem Papieza, ktory wojne z Irakiem odrzucil.
              Dzieli Pan tu zapalke na czworo. Dla calego swiata Polska zaoferowala
              USA zolniezy do napasci na Irak, nawet wbrew ONZ.

• Gość: caerme Panie Piotre - popieram pana... IP: *.net.autocom.pl 02.02.03, 12:19
            witajcie,
            panie piotrze - racje mam pan pelna,
            zaczne od usa: kraj ten sklada sie z potomkow odrzuconych
            przez "stare kontynenty, biede i stosunki miejscowe np w naszej
            uroczej polszcze", ale o ile sam nauczyl sie tolerowac wolnosc
            wyboru ludzi podobnych do tych ktorzy zdobywali kontynent to
            wszyscy inni byli podludzmi ktorzy byli wykorzystywani do
            najczarniejszych prac lub odstrzeliwani jako nic nie warci
            [murzyni, indianie]. polityka usa byla taka: ameryki [obie] to
            nasza strefa wplywow i nalezy jej bronic. i tak bylo. w xx wieku
            kiedy usa staly sie potega pierwsza wojowaly tylko i wylacznie w
            obronie swoich wlasnych interesow i tam gdzie bylo trzeba glosno
            i dumne gledzily o demos kratos tolerancji i paru innych
            pierdolach ale prawa wyborcze dla murzynow wywalczyl dopiero
            martin luther king i jemu podobni to sa lata 60 te obecnego
            wieku, a handel uprawiano z kazdym kto placil i to niezaleznie
            czy byl z nami czy przeciw nam : money is money, biznes iz
            biznes... co do niemiec: tak naprawde pomijam [moralne!] embargo
            w stanie wojny usa znalazy sie chyba 12 czy 15 grudnia 1941 roku
            kiedy hitler oglosil ze niemcy sa w stanie wojny z ameryka po
            ataku japonii na pearl harbour. btw opel to jednak koncern g.m:)
            co do "opieki amerykanskiej" opieka byla tylko do czasu gdy
            ameryce pasowalo, wroc - gdy miala tam wyrazny interes [np
            wietnam, nikaragua]; z jednej strony dla kilku hasel potrafi
            ignorowac kube a po cichu wspierac rozne prawicowe ekstrema
            tylko dlatego ze wojowaly z czerwonymi. mozna by tak dlugo...
            co do polski: tak naprwde wielkie i porzadne i rozsadne rzady
            skonczyly sie u nas bardzo dawno temu [xv w.] potem to szlo
            mniejsza lub wieksza sila rozpedu czy inercji bez jakiejs mysli
            przewodniej. pilsudski atakowal bo chcial objac polakow na
            wschodzie co skonczylo sie setnymi klopotami, i ogromna
            mniejszoscia ludnosci niepolskiej na wschodzie, "rewelacyjna"
            polityka sprawila ze radosnie powitali oni sowieckij sojuz.
            [vide zydzi], mysmy radosnie wymusili na czechoslowacji oddanie
            zaolzia i kilku drebiezgow w ramach dobijania trupa, zamiast
            pomoc owegoz czlowieka bronic. polityka emigracyjnego rzadu na
            chodztwie byla do d..y. potem dorobilismy sie dzieki niej
            jednego wielkiego brata, obecnie mamy drugiego, a ludzie raczej
            maja ameryke w glebokim powazabniu, zwlaszcza ze my w iraku
            innych interesow jak gospodarczych nie mamy. a to ze stracilismy
            dajmy na to peugeota i kilka duzych inwestycji to jest wina
            kretynskiej polityki millera ktora pod plaszyczkiem doskonalych
            maszyn wybiera amerykanski zlom i na klasniecie busha and co sie
            pyta jak wysoko mam skakac. a przeczy sam sobie w ciagu 2 mcy.
            my aktualnie jestesmy wasalem usa!. a przy okazji jesli
            jednoczymy sie z europa i wiadomo ze bedziemy jej czlonkami to
            moze lepiej dbac o nasz dom i nasze interesy [niedlugo
            europejskie] niz kretynskie wysokoki busha? moze lepiej skonczyc
            z historycznymi dziekczynnymi modlami za wyimaginowana pomoc
            waszyngtonu i zaczac popierac nasze wlasne interesy w europie,
            na czym znacznie lepiej wyjdziemy!
            pozdr
            piotrek
        • Gość: Tysprowda Re: Pilsudzki i Hussein IP: proxy / 217.33.71.* 02.02.03, 13:16
          www.web-light.nl/VISIE/extremedeformities.html
    • Gość: Słoń Re: IP: *.poz.cdp.pl / *.crowley.pl 31.01.03, 22:23
      Gość portalu: kanuk napisał(a):

> razem to chorobliwe wspominanie czasow juz dawno minionych.

Dlaczego mamy nie wspominać czasów nie tak dawno przecież
      minionych? Czy "chorobliwe" jest to, co niezgodne z aktualnymi
      elitami?
      • Gość: kanuk Re: IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 01.02.03, 10:23
        wczorajsza gazeta w Toronto, podajac wiadomosc o liscie przywodcow 8 krajow w/s
        poparcia dla Busha, wymienila najpierw kraje tzw. "zachodnie" a potem
        te "postkomunistyczne". stare podzialy bardzo tym panom odpowiadaja. a mnie nie.
        • Gość: kanuk I jeszcze to : IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 01.02.03, 10:30
          here’s how The Washington Post sees Europe :

Eastern Europe Pages
          Albania | Belarus | Bosnia Herzegovina | Bulgaria | Croatia |
          Estonia | Latvia | Lithuania | Macedonia | Moldova | Romania | Russia |
          Slovenia | Ukraine | Yugoslavia

Central Europe Pages
          Austria | Czech Republic | Hungary | Poland | Slovakia

Western Europe Pages
          Andorra | Belgium | Denmark | Finland | France | Germany |
          Gibraltar | Greece | Iceland | Ireland | Italy | Liechtenstein | Luxembourg |
          Malta | Monaco | The Netherlands | Norway | Portugal | San Marino | Spain |
          Sweden | Switzerland | United Kingdom | Vatican City

- Questions are many. Among them : if there’s no Turkey on the list , why
          is the USA pushing so hard for their EU membership ? Czech republic in
          Central and Greece in Western Europe ? on what current criteria?
          And where are the Other , remaining countries of Europe ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka