Dodaj do ulubionych

Gen. F. Franco ocalił Hiszpanię przez bolszewizmem

05.07.06, 12:22
Ileż hipokryzji w okarżeniach gen. F. Franco - bo nie obchodził się łagodnie
z pochwyconymi czerwonymi bandytami...

A co robliliby komuniści w Hiszpanii gdyby wygraliby? - to banalnie proste
pytanie - to samo co w: PRL, Czechosłowacji, Jugosławii, Bułgarii etc. tyle
że na większą skalę. Można powiedziec, że likwidacja prowodyrów i bandytów
(kilka tysięcy) czerwonych uchroniła miliony Hiszpamnów przed śmiercią z ich
ręki.

W Hiszpanii w latach 1936-39 republikanie zamordowali bez sądów ponad 60
tysięcy osób za takie "zbrodnie" jak arystokratyczne urodzenie, zbyt duży
majątek (ktoś posiadał nie tylko za "dużo" ziemi ale nawet za dużo płaszczy,
butów czy mebli), zbyt wysokie wykształcenie...

Zamordowano 7937 osób duchownych w tym 12 biskupów, 5255 księży, 2492 braci
zakonnych, 283 zakonnic i 249 osób z nowicjatu...

Związek Sowiecki udzielał wszechstronnej pomocy Czerwonym w Hiszpanii - 806
samolotów, 362 czołgi, 120 samochodów pancernych, 1555 armat, około 500
tysięcy karabinów, 15 tysięcy karabinów maszynowych, 340 moździerzy, ogromna
ilość amunicji i min. Do tego dochodzą tysięce tzw. "ochotników" i "doradców
wojskowych" oraz instruktorów z aparatu represji (GRU i NKWD) - za wysłany
sprzęt wojskowy Związek Sowiecki zawłaszczył 43 tony złota ze skarbca
Hiszpanii w czasie odwrotu armii republikańskiej. Złoto to zostało
przewiezione w 253 trumnach rzekomo zawierających zwłoki "rewolucjonistów
hiszpańskich", sowieckim statkiem, który zatrzymał się tylko na krótko w
porcie syryjskim. Pieczę nad tym transportem sprawował polski Żyd - agent
sowieckiego wywiadu - Wilhelm Aleksandrowicz s. Jakuba - zamożnego kupca z
Krakowa.

Lwy Toledo
cristeros1.w.interia.pl/crist/anty/lwy_toledo.htm
A dziś biadola bo gen. F. Franco sprzeciwił się bolszewizacji Hiszpanii, co
za strata dla "pożytecznych idiotów"...
Obserwuj wątek
    • markv501 Re: Gen. F. Franco ocalił Hiszpanię przez bolszew 05.07.06, 13:01
      przed laty , na 50-cio lecie wojny domowej, zrobiono sondaz opinii. Widmo
      pogladow bylo takie same jak przed wybuchem wojny. Czyli wojna i 50 lat po niej
      nie zmienily pogladow. wnioosek: ?
      pzdr
    • mirmilek lindus-bajdus 05.07.06, 13:20
      gdyby franco nie rozpoczal wojny domowej, to komunisci nie mieliby czego wygrac,
      nie sadzisz???

i nie zapominaj tez, ze franco pomagali hitler i mussolini. w polsce dobrze
      wiemy, ze faszysci i komunisci to jeden i ten sam chlam.
      • krystian71 Re: lindus-bajdus 05.07.06, 13:30
        pytanie stare jak swiat: "co wolno, do czego moga sie posunac demokratycznie
        wybrane wladze, jak front Ludowy w Hiszpanii czy Hitler w Niemczech i kto i
        kiedy moze wypowiedziec im posluszenstwo."
        Franco to taki hiszpanski płk Stauffenberg ,ktoremu sie udalo
        • mirmilek Swieta prawda 05.07.06, 13:35
          i franco przekroczyl czerwona linie.

wiesz, ze franco nieco wczesniej na zyczenie rzadu republikanskiego tlumil probe
          zamachu stanu komunistow. smieszne, nie?
          • krystian71 Re: Swieta prawda 05.07.06, 13:38
            za 1h
          • stranger.pl Re: Swieta prawda 05.07.06, 13:43
            Ale w którymś momencie powiedział - tak dalej być nie może.
            Zmądrzał i dlatego złamał przysięgę wojskową - wypowiedział wojnę/krucjatę
            władzy "demokratycznie" wybranej - która okazał a się władzą zbrodniczą
            (Republikanie).
          • krystian71 Re: Swieta prawda 05.07.06, 14:31
            smiesznie ??? raczej konsekwentnie z punktu widzenia gen Franco
      • stranger.pl Re: lindus-bajdus 05.07.06, 13:40
        Gdyby gen. F. Franco nie rozpoczął krucjaty (jaka to wojna domowa skoro
        walczono z czerwoną zarazą?) to komuniści nie mieliby żadnych hamulców i
        przeciwników by budować bez przeszkód w Hiszpanii to co staliniści budowali w
        PRL, Czechosłowacji, Wegrzech, Rumunii po 1945 r. ...

W Hiszpani to zatrzymano - w Polsce tzn. w PRL (z woli Jałty)... nie - dla
        blisko 100 tysięcy Polaków w latach 1944 -1956 oznaczało to m.in. połamanie
        kości, strzał w tył głowy i pochowanie w bezimiennej mogile zalewanej
        niegaszonym wapnem.

Czy Czerwoni w Hiszpani gdyby nie byłoby gen. F. Franco
        postępowaliby "humanitarniej"? Myślę że o wiele krwawiej i bardziej nieludzko.

Cyt.:
        "7. Rewolucja morderców.
        Komunistyczny terror w XX wieku nie miał sobie równych pod względem skali,
        zasięgu i liczby ofiar, w całej historii świata. Różne szacunki wymieniają 100-
        300 milionów zabitych, z tego 20-75 milionów w Rosji.

Cykliczność rewolucji
        Rewolucję Komunistyczną (z pewnością nieostatnią) poprzedziła Rewolucja
        Francuska; tę zaś - Rewolucja Protestancka (mylnie zwana Reformacją). Rewolucję
        Katarską w porę zdusiła Święta Inkwizycja i krucjaty. Rewolucja Narodowo-
        Socjalistyczna przeorała świat krwawą bruzdą, ale również upadła. Co pewien
        czas, coraz częściej i coraz brutalniej, światem wstrząsa rewolucyjny
        kataklizm. Za każdym razem główny atak skierowany jest w podstawy Cywilizacji,
        zbudowanej na słowach i czynach pewnego Nazarejczyka..."

cristeros1.w.interia.pl/crist/anty/rewolucja_w_7_odslonach.htm
        O hipokryzji republikanów w Hiszpanii przekonał się również m.in. G.Orwell
        który pojechał walczyć do Hiszpanii w obronie Republiki przed nacjonalistami
        Franco, po tym jak Komuniści wymordowali jego towarzyszy z oddziału
        (anarchistów) wyjechał (cudem) z Hiszpanii i w fascynaty Komunizmem stał się
        jego wrogiem.
        • grzegorzlubomirski Tak?????? 25-75 mln ofiar w Rosji 05.07.06, 14:50
          Plus 20 mln ofiar w II wojnie daje od 40 mln do 95 mln ofiar w latach 1918-56 -
          (okres stalinowski).

A ile ludnosci miala Rosja w 1918 roku - oto cale 117 mln!!!!!!!!!

oto tabelka jak zmieniala sie ludnosc ZSRR:

January 1920 120,767,000
          January 1926 : 148,656,000*
          January 1937: 162,500,000*
          January 1939: 168,524,000*
          June 1941: 196,716,000*
          January 1946: 170,548,000*
          January 1951: 182,321,000*
          January 1959: 209,035,000*
          January 1970: 241,720,000
          1985: 272,000,000
          July 1991: 293,047,571

Prawicowosc odbiera rozum i zdolnosc do przeprowadzenia najprostszych dzilan
          arytmetycznych.

Prosze mi wyjasnic w ktorym momencie zginelo 95 mln ludzi????

Nawet w okresie stalinizmu liczba ludzi ZSRR wzrosla o okolo 50 mln, gdyby nie
          wojna bylby to wzrost o pand 70 mln ludzi.
          • stranger.pl Lubisz manipulować czy masz kłopoty z prostymi 05.07.06, 17:03
            tekstami?!

Twój cyt.: "...Prosze mi wyjasnic w ktorym momencie zginelo 95 mln
            ludzi????..." (dot.Rosji)

A w którym to miejscu twierdziłem ,że w Rosji zginęło 95 mln ludzi???

Mój cyt.: "Komunistyczny terror w XX wieku nie miał sobie równych pod względem
            skali, zasięgu i liczby ofiar, w całej historii świata. Różne szacunki
            wymieniają 100-300 milionów zabitych, z tego 20-75 milionów w Rosji."

Wykładnia dla nie kumatych - dolna liczba ofiar przez cały okres władzy
            komunistów w Rosji to ilość ok. 20 mln a górna liczba ofiar przez cały okres
            władzy komunistów w Rosji to ilośc ok. 75 mln ofiar. Istnieje rozbieżność - bo
            ciągle przybywaja nowe dokumenty, otwierane są archiwa, na Zachodzie nie
            widziano nawet że blisko 1/3 Kazachów została wymordowana i nie widziano ile
            chłopów rosyjskich zamordowano podczas kolektywizacji (na Ukrainie prawie 7
            mln.)

Na to są dokumenty - zajrzyj zresztą do fundamentalnej pracy: "Czarnej księgi
            komunizmu".
            • grzegorzlubomirski Jestes strasznie tepy tak z matematyki jak i z 05.07.06, 17:46
              historii.

20 mln w czasie wojny plus te twoje 25 do 75 mln, a jak wyjda nowe dokumenty to
              moze nawet 100 mln jaka roznica.

Policz sobie stary, teror przypada na lata 1928 - 56, to wtedy musialbo byc
              zamordowane to 75 mln ludzi plus niezaprzeczalne 20 mln w czasie wojny co daje
              95 MLN, czy ty jakis tepy jestes czy co. W statystykach widzisz ten 20 mln
              ubytek z alt 1940-45 a gdzie jest ten ubytek 75 mln ludzi. gdyby tak bylo to
              Rosja obecnie ludnosciow bylaby wielkosci Polski - geniuszu, aprawda jest taka
              ze ZSRR byl w 1991 roku trzecim najludniejszym panstwem swiata. Dramatyczne
              zmniejszenie ludnosci nastapilo tam dopiero w 1992 roku w zwiazku z galopujacym
              kapitalizmem.

Ta twoje czarna ksiega jest jest nie warta papieru na kotrym zosala
              wydrukowana. Ale nawet w niej wszystkie ofiary, glodu, chorob plus morderstwa
              to 100 mln. W odpowiedzi na to przodujacy francuscy historycy, ekonomisci,
              pisarze napisali CZArna ksiege kapitalizmu, gdzie wyliczone sa same mordy,
              ofiary wojen kolonialnych, i zgadnij ile ofiar da sie naliczyc

147 mln

Nie liczac zaglodzonych, ofiar chorob itp itd

link
              www.lilavert.com/eredutant-airderien/lebilan.htm
              tepy prawiczku
              • stranger.pl Re: Jestes strasznie tepy tak z matematyki jak i 05.07.06, 18:02
                Twój cyt.: "...Ta twoje czarna ksiega jest jest nie warta papieru na kotrym
                zosala wydrukowana..."

Autorzy "Czarnej księgi komunizmu" to profesorowie, docenci etc. - ludzie nauki
                o ogromnym dorobku naukowym.

A jaki jest twój dorobek naukowy - nie licząc twojej "twórczości" na forum GW?
                Masz jakiś tytuł naukowy? Coś napisałeś? Co?
                • grzegorzlubomirski Pewien mam, choc niewielki 05.07.06, 18:56
                  Ukonczylem historie i filozofie we Fryburgu oraz matematyke(ekonomiczna) na
                  LSE. Pozniej doktorat z filozofii. Studiowalem tez w Paryzu, Barcelonie,
                  Amsterdamie. Znam 11 jezykow - poza wszystkimi zachodnioeuropejskich takze
                  arabski, hebrajski, jidisz i chinski -plynnie. Jezeli nie wierzysz to mozesz
                  pokonwersowac ze mna. Mam przez to bezposredni dostep do zrodel i publikacji w
                  lokalnych jezykach i nie jestem zdany na powierzchowne opracowania tylko po
                  angielsku - szczegolnie dotyczy to obszaru Azji i Afryki. Majac bezposredni
                  kontak ze zrodlami, literatura nawet ludzmi, kultura danego kraju, wyrabiam
                  sobie inna wrazliwosc, uczysz sie patrzyc z ich perspektywy. Tego nie mial
                  zaden z tych profesorow i docentow piszacych te "Ksiege". Ta ksiega ma tylko
                  wymiar propagandowy i instumentalny,z prawda nic, a nic - podobnie jak "Czarna
                  ksiega kapitalizmu". Sadze jednak ze ta druga jest potrzebna tylko po to by
                  udowodnic absurd i bezsens tego typu przedsiewziec.

Pracuje w sztucznej inteligencji (w Szwajc.). W filozofi jestem caly czas
                  obecny (filozofia polit. i swiadomosc), do historii zamierzam jeszcze wrocic.

Ludzie bez tak zwanych osiagniec (przypuszam -TY) to tez czesta bardzo ciekawe
                  osobowosci. Kazdy czlowiek ma wartosc niezmierzalna i niezaleznie od tego kim
                  jest i co osiagnal. Marks mowil, nawet najglupsza mysl u najprostszego z ludzi
                  jest wiekszym cudem niz wszystkie gwiazdy nad nami.
                  Pisze za granica nie w Polsce, mam swoje osiagniecie tak w AI jak i w
                  filozofii. Z perspektywy moich poczatkow to duzo, z szerszej - nic to nie
                  znaczy.
                  • stranger.pl Re: Pewien mam, choc niewielki 05.07.06, 19:15
                    Hehehe - i mam w to wierzyć?

Nic mnie nie obchodzi co o mnie myślisz - twój cyt.: "Ludzie bez tak zwanych
                    osiagniec (przypuszam -TY) to tez czesta bardzo ciekawe osobowosci."

Nie będę ani prostował ani zaprzeczał ani potwierdzał - papier jest cierpliwy,
                    wszystko zniesie a net tworzy wirtualne byty... nie do weryfikacji.

Skoroś taki uczony a jednocześnie zaprzeczasz zbrodni komunistycznych nie
                    lepiej ci być miast w zgniłym kapitalistycznym Zachodzie w Płn. Korei czy Kubie?

PS
                    Biedna Szwajcaria:(
                    • grzegorzlubomirski nigdy nie zaprzeczalem ani ich nie negowalem 05.07.06, 19:41
                      po prostu nie lubie niezdrowej pozbawionej wszelkiej logiki przesady. Stalin
                      jest mi bardziej ochydny niz Hitler czy Franco. Stalin nie byl zadnym ideowcem
                      ani komunista, uzywal wladzy jak Iwan Grozny, kotry byl bodaj jego jedynym
                      wzorem. Zauwaz, ze zanim rozlal swoj teror na kraj, zlikwidowal cala partyjna
                      lewice, ktora opierala sie jego planom lub mogla to robic. Jako komunista moze
                      cos takiego zrobic? Wszytko co robil bylo zaprzeczeniem lewicowosci,jednym
                      celem bylo utrwalenie jego osobistej wladzy, w czym byl bardzo zreczny. No coz
                      absolwent seminarium duchownego - on cale zycie szukal dojscia do wladzy i
                      wszystko mu bylo jedna jak ja uzyska i przy pomocy jakiej ideologii.

Obecnie czesto jestem w Chinach, na Kubie tez bywalem, a poza tym podobno
                      wedlug was (Polakow z Polski) to na zachodzie Europy juz socjalizm rzadzi? I
                      kto powiedzial ze np: W korei jest komunizm? takie panstwa jak Korea czy Kuba
                      nie spelniaja nawet jednego warunku komunizmu. Kraje zachodnie sa duzo blizsze
                      tego system, ale tutaj musialbym ci strzelic wyklad a nie mam zbyt duzo czasu
                      bo musze jeszcze zdazyc na mecz.
                      • ukos Nie za wiele tej edukacji w obcych językach? 05.07.06, 20:06
                        grzegorzlubomirski napisał:

> (...)bardziej ochydny niz Hitler (...)

Może by też trochę czasu poświęcić polskiej ortografii...
                      • stranger.pl Re: nigdy nie zaprzeczalem ani ich nie negowalem 05.07.06, 20:14
                        1. No powiedzmy ,że coś o Niemczech wiesz.

2.Twój cyt.: "wedlug was (Polakow z Polski) to na zachodzie Europy juz
                        socjalizm rzadzi?"

Pomyłka - mieszkam i w Polsce i Niemczech.

3.Nie jestem takim poliglota jak ty - m.in. mój angielski jest ciągle okropny
                        ale sorry - po polsku nie robię twoich byków twój cyt.: "Stalin jest mi
                        bardziej ochydny niz Hitler czy Franco"

Bo dla mnie Stalin jest bardziej OHYDNY niż Hitler.
                        Ale tyś "intelektualista" a ja nie.
                        Własnie chyba o tobie pisał swego czasu Paul Johnson w pracy "Intelektualiśći"

To jeden z moich ulubionych historyków (angielski a właściwie żydowski
                        historyk).

"...Intelektualiści dziwnie się łudzą, że mogą rozwiązać odwieczne problemy
                        ludzkości za jednym zamachem, wprowadzając nowy system. Wszystkie systemy
                        inżynierii społecznej były pierwotnie stworzone przez intelektualistów (...)
                        Intelektualista dąży do rewolucji abstrakcyjnych idei kosztem ludzi.
                        Bezduszna tyrania idei jest najgorszą postacią despotyzmu (...) Nasze
                        tragiczne stulecie, które widziało tyle milionów niewinnych istnień
                        poświęconych realizacji planów poprawienia losów ludzkości, udzieliło nam
                        nauki: strzeżcie się intelektualistów!...".

"...Strzeżcie się komitetów, konferencji i porozumień intelektualistów! Nie
                        wierzcie oświadczeniom wychodzącym z ich zwartych szeregów. Nie traktujcie
                        ich opinii poważnie (...) Intelektualiści często są bowiem skrajnymi
                        konformistami, poruszającymi się w obrębie koła nakreślonego przez tych,
                        których aprobaty szukają i których cenią. To właśnie czyni ich "en masse" tak
                        niebezpiecznymi, bo umozliwia im tworzenie klimatu opinii i powszechnych
                        ortodoksji, które same często rodzą irracjonalne i niszczycielskie
                        działania..."

Puentując o intelektualistach lewicowych"

"...Lewica jest zdolna do popełnienia niesprawiedliwości w stopniu dotychczas
                        prawie nieznanym, i gotowa stłumić prawdę w imię lansowanej przez siebie
                        wyższej prawdy..."

Czas intelektualistów zaczał bić szybko od kiedy tzw. encyklopedyści dali
                        moralne usprawiedliwienie dla rewolucji morderców zwanej rewolucją (anty)
                        francuską z 1789 r. pierwszej która wprowadziła m.in. przemysłową śmierć
                        (ludobójstwo), wykorzystywanie skóry ludzkiej i tłuszczu do wytwarzania
                        różnych artykułów (generałowie republikańscy dokonując ludobójstwa Wandei
                        paradowali w spodniach z wyprawionej skóry ludzkiej zabitych chłopów z
                        Wandei).

To intelektualiści dali grunt po bolszewizm i nazizm (czerwony i brunatny
                        socjalizm). I do dziś usprawiedliwiają komunizm - nie mający do dziś swojej
                        Norymbergii.
                        • grzegorzlubomirski Ale swiat w ktorym zyjesz zostal wymyslony 06.07.06, 11:12
                          i stworzony z utopii "liberalnej", kotra jeszcze w 18 wieku byla czysta
                          niemozliwoscia. Ten swiat trzeba ulepszac, nie na sile, ale trzeba. Zauwaz ze
                          ci kotrzy bronia starego porzadku sa tym najczesciej zainteresowani poniewaz
                          maja w nim uprzywielejowana pozycje i to ich dyskfalifikuje. Dla mnie komunizm
                          a raczej wizja Hegla/Marksa jest interesujaca wytlumaczeniem tego swiata ale
                          nie jedyna i nie posiadajaca zednego monopolu na prawde jak nikt go posiadac
                          nie moze. Uwazam ze wiele ciekawych elementow jest w konserwatyzmie jak i
                          szczegolnie w libralizmie, kotry w ososbach filozofow Rawlsa i Dworkina bardzo
                          sie do marksizmu zblizyl. Marksisci we wschodniej europie podkreslali zawsze
                          element walki klasowej, podczas gdy w filozofii marksa jest to tylko produkt
                          uboczny innego duzo wazniejszego procesu.

Dla mnie marksizm jest filozofia ktora daje racjonalne uzasadnienie dla
                          ludzkiego altruzimu. Gdy wszyscy glosza nieograniczony egoizm i samouwielbinie,
                          wszystko co mozna temu przeciwstawic jest religijne przykazanie milosci, ktore
                          w samym kosciele jest fikcja. Marks to zmienil. Komunisci tak byli przejeci ta
                          wizja raju ze wpadli w euforia iscie religijna i nie mogli nawet zniesc mysli
                          ze kots nie chce dzielic ich pogladow. uwazli ze taki kots, kto nie chce dobra
                          dla wszystkich musi byc zly. To iscie religijne nastwienie znane jest takze
                          chrzescijanstwu, jak i wszystkich religiom i ideologia. Chrzescijanie przez
                          pierwsze 1500 lat tez z trudem znoslili mysl ze ktos moze nie chciec dzeilic
                          ich religii, musi byc zly i dlatego zasluguje na smierc, co bylo jasno
                          formuowane i egzekwowane. Obowiazywala zasada, przyjmujesz wiare albo giniesz,
                          w ten sposob zostalo wybitych wiele narodow, plemion, ktore sie opieraly
                          chrzescijanstwu. Ten fanatyczny okres komunizmu trwal duzo krocej ale polaczony
                          z chora osoba Stalina dal straszne efekty. Wielu zachodnich komunistow-
                          socjalistow odcinalo sie od bolszewikow widzac niemozliwosc komunizmu w takim
                          kraju jak Rosja czy w jakimkolwiek owczesnym kraju.

• aron2004 Re: nigdy nie zaprzeczalem ani ich nie negowalem 05.07.06, 20:40
                        gdyby Stalin był przeciwnikiem lewicowości, to przecież wprowadziłby prywatną
                        własność np. ziemię kołchozową rozdałby chłopom albo szlachcie. A nic takiego
                        nie zrobił.
                        • grzegorzlubomirski A gdyby egipscy faraoni czy chiscy cesarze 06.07.06, 10:44
                          nie byli komunistami to tez by wprowadzili prywatan wlasnosc ziemi i wogole
                          wszystkiego. Stalin w prowadzil prywatna wlasnoc, z tym ze wszystko nalezlao do
                          niego, nawet zycie ludzi. To z komunizmem nie ma nic wspolnego.
                  • stranger.pl Re: Pewien mam, choc niewielki 05.07.06, 19:21
                    Możesz mi wyjaśnić poligloto twoje słownictwo - dlaczego np. piszesz cyt.: "Z
                    republika wajmarska"?

To twoja nonszalancja czy brak wiedzy wzgl. nie znajomość zasad pisowni? Co to
                    jest "Wajmarska"?
                    • grzegorzlubomirski O mein Gott, wen du willst koennen wir weiter 05.07.06, 19:50
                      auf deutsch, aber dann fuerchte ich, dass du nicht mithalten kannst. Sei nicht
                      so pinngelich.

Po prostu chce wszystko polonizowac, taki ze mnie pariota.

nie boj nic, w Lipsku tez mieszkalem, a w Weimarze mialem nawet dziewczyne.
                      Instytut historii miesci sie w tak zwanym "zebie" Zahn. To tam dostalem
                      osobista rekomandacja do Fryburga od Gezy Alfoldiego - chyba najslynniejszy
                      obecnie historyk starozytnosci - Wegier, to byl bardzo szczesiwy dzien dla mnie.
          • ukos Re: Tak?????? 25-75 mln ofiar w Rosji 05.07.06, 19:59
            grzegorzlubomirski napisał:

> Plus 20 mln ofiar w II wojnie daje od 40 mln do 95 mln ofiar w latach 1918-
            56 -
            >
            > (okres stalinowski).
            >
            > A ile ludnosci miala Rosja w 1918 roku - oto cale 117 mln!!!!!!!!!
            >
            >(...)

I pewnie cały czas było to te same 117 mln. Według komuny ludzie się pewnie nie
            rodzą i nie umierają.
            • grzegorzlubomirski Zaraz wyjasnie Ci demograficznie absurd 06.07.06, 02:01
              twojego rozumowania.

W Polsce obecnie rodzi sie rok rocznie okolo 300 tys dzieci. Powiedzmy ze w ZSRR
              bylo to 2 razy wiecej (na 4O mln) czyli 600 tys razy 3 (populacja 120 mln
              -czyli w czasie kiedy zaczeta mordowac) - daje to nam 1 mln 800 tys urodzin.
              Zeby osiagnac Liczbe 75 mln ofiar , Stalin musialby mordowac wszystkie bez
              wyjatku urodzone dzieci przez prawie 50 lat na 7O lat istnienia ZSRR.

Gdyby tak bylo, to znaczy ze obok naturalnych przyczyn zgonu zabijano by przez
              50 lat dodatkowo 1.700 000 ludzi ZSRR nie mialby w roku 1991 wiecej niz niz 160
              mln ludzi a nie prawie 3000 000.

Dotarlo?
        • kosel_maruwi Re: lindus-bajdus 05.07.06, 15:48
          stranger.pl napisał:

> Gdyby gen. F. Franco nie rozpoczął krucjaty (jaka to wojna domowa skoro
          > walczono z czerwoną zarazą?) to komuniści nie mieliby żadnych hamulców i
          > przeciwników by budować bez przeszkód w Hiszpanii to co staliniści budowali w
          > PRL, Czechosłowacji, Wegrzech, Rumunii po 1945 r. ...
          >

Usprawiiedliwianie zbrodni przez twierdzenie, ze ich ofiary pewnie moglyby sie
          stac w przyszlosci jeszcze bardziej krwawymi zbrodniarzami mnie nie przekonuje.

Czytalem to juz tutaj wielokrotnie.

Nic zlego sie stalo, ze zabito dziecko.
          I tak wyrosl by z niego terrorysta.

To taka sama argumentacja jak twoja.
        • mirmilek nie zgadzam sie z twoja argumentacja 06.07.06, 11:32
          Nie uwazam, aby mozna bylo usprawiedliwiac postepowania franciszka franco
          bahamonte, podpierajac sie wyczynami republikanow z czasow wojny domowej oraz
          zbrodniami stalinistow. nie wiadomo, co by sie stalo w hiszpanii, gdyby franco
          nie zaczal puczu.

trzeba tez pamietac, ze gdyby franco nie wywolal wojny domowej, to republikanie
          nie zostaliby popchnieci w ramiona zssr. stalin tylko czekal na taka okazje, a
          zawiazany w europie haniebny "komitet nie-interwencji" podal republikanow
          komunistom na tacy. Nie mozna twierdzic, ze przedwojenna republika byla
          stalinowska, komunistyczna, totalitarna agentura, bo to nie jest prawda. Byli
          mniej lub bardziej lewicowi, antyklerykalni, ale tylko stosunkowo niewielka
          czesc z nich to byli stalinowcy.
    • mars_99 Franco i Pinochet - czyli faszystowskie swinie 05.07.06, 14:18
      obu nalezalaby sie czapa za wymordowanie tysiecy wlasnych wspolobywateli.
      typowe dla zgnilizny faszystow i imperialistow czego ciag dalszy widzimy
      w napach buszewikow- nastepcow Franco i Hitlera
      • stranger.pl Re: Franco i Pinochet - czyli faszystowskie swini 05.07.06, 14:29
        Eliminacja czerwonych zbrodniarzy i ich uczni czy wyznawców to tylko prewencja -
        by zbrodniarze nie mogli popełnić zbrodni - tego zabrakło w Polsce po 1944 r.
        i czerwoni zbrodniarze mogli bez hamulców mordować - za to udało się to
        zatrzymać w Chile i Hiszpanii (na jakiś czas - bo głupota znowu na topie)
        • mars_99 prewencyjnie to piewcow Franco mozna 05.07.06, 14:33
          tez potraktowac - splunieciem i kopem w dupe..
        • tornson Prewencją to była eliminacja faszystów i 05.07.06, 16:59
          kato-fanatyków przez komunistów.
          • krystian71 klocisz sie o slowa, a tak naprawde 05.07.06, 17:08
            ta wojna miala jeszcze jeden plus.
            Komunisci wymordowali sie w niej sami i wlasnymi rekami, pomagajac niejako
            Franco w ustanowieniu porzadku
          • stranger.pl No własnie tak robiono w ZSRR, Albanii, PRL i co? 05.07.06, 17:23
            Bankructwo gospodarek, demoralizacja społeczeństw, a mordercy (jak to
            mówisz) "kato-fanatyków" dziś to czołówka libertyznizmu i broni prywatnej
            własności - swojej własności skradzionej bardzo często "kato-faszystom" - vide
            to co się dzieje w Polsce w gronie działaczy PZPR vel SLD.
            • tornson Co ty bredzisz? 05.07.06, 17:46
              Za komuny gospodarka PRL dystansowała Hiszpanię, dopiero strajki solidaruchów,
              przemiany po 1989, a ze strony Hiszpanii koniec faszyzmu i wejście do
              "euro-kołchozu", odwróciły proporcje.
              • stranger.pl Re: Co ty bredzisz? 05.07.06, 18:13
                Tornson nie wkładaj dwóch różnych rzeczy do jednego worka - ponadto to co się
                dzieje w Polsce po 1989 r. i całe te tzw. przekształcenia własnościowe to...
                realizacja dyktatu ludzi PZPR.
                Oddali władzę polityczną po to by stać się "kapitalistami" i w większości
                przypadków to oni są beneficjentami obecnej sytuacji.
                Twoi ukochani komuniści - ludzie z PZPR to włoddarze obecnej Polski (w dużej
                częsci).
              • krystian71 to sa bzdury niczym nie podparte 05.07.06, 18:17
                przedwojenne przemyslowe polskie roczniki statystyczne wyraznie wskazuja ,ze
                Polska w rozwoju gospodarczym o pare dlugosci wyprzedzala
                Hiszpanie ,Portugalie, poludniowe Wlochy i cale Balkany lacznie z Grecja.
                Komusze czterdziestoletnie rzady przyniosly dopiero zapasc, do tego stopnia,ze
                o osiagnieciu poziomu Hiszpanii i Portugalii mozemy sobie pomarzyc
                • tornson HAHAHA!!! :oD 05.07.06, 18:25
                  krystian71 napisała:

> przedwojenne przemyslowe polskie roczniki statystyczne wyraznie wskazuja ,ze
                  > Polska w rozwoju gospodarczym o pare dlugosci wyprzedzala
                  > Hiszpanie ,Portugalie, poludniowe Wlochy i cale Balkany lacznie z Grecja.
                  Jakie statystyki, bredzisz człowieczku? PKB per captia tylko Albania i Rumunia
                  miały mniejsze od przedwojennej faszystowskiej Polski. A produkcja przemysłowa
                  tego żałosnego państewka to śmiech, dopiero metodami centralnego planowania i
                  interwencjonizmu państwowego (czysta komuna :o) coś się ruszało (COP,Gdynia).
                  Ale i tak w 1938 Polska była biedniejsza nawet od zniszczonej wojną Hiszpanii.

> Komusze czterdziestoletnie rzady przyniosly dopiero zapasc, do tego stopnia,ze
                  > o osiagnieciu poziomu Hiszpanii i Portugalii mozemy sobie pomarzyc
                  • krystian71 Re: HAHAHA!!! :oD 05.07.06, 19:10
                    pieprzycie Hipolicie , bo tak nauczyli cie mlodzi agitatorzy w swoim poradniku.
                    Rzeczywiscie prawda byla inna .
                    Polska nie byla faszystowskim krajem, a juz tym bardziej komuszo-faszystowskim,
                    ktory mozna scharakteryzowac wspolnie jako system jednopartyjny i totalitarny.
                    Do wybuchu wojny w Polsce dzialaly legalnie rozna partie i stowarzyszenia
                    politycznejesli komuchy siedzieli w wiezieniach jak M.Buczek, to tylko
                    dlatego,ze nalezelido zdelegalizowanych partii, zdelegalizowanych tylko
                    dlatego, ze w swoim statucie mialy wlaczenie Polski do obcego mocarstwa i byli
                    to zwykli zdrajcy Narodu Polskiego.
                    II Rzeczpospolita istniala tylko 20 lat , wlasciwie 17 liczac od podpisania
                    wszystkich ukladow granicznych
                    W tym czasie dokonala unifikacji wszystkich trzech zaborow, pod wzgledem
                    prawnym stanowiacych odrebna jakosc, uczynienia ze swej waluty jednej z
                    najszilniejszych jednostek na swiecie, budowy najwiekszego portu na Baltyku i
                    COP-u, rozwinela swoje sily zbrojne na tyle,ze mogla bronic sie przeciw
                    rozbojniczym najezdzcom w 39 roku, jednoczesnie uderzajacym na Polske tak samo
                    dlugi okres czasu, co bronila sie laczne zachodnia Europa,Francja i Anglia
                    przeciwko jednemu wrogowi
                    Co do rocznikow statystycznych, powiem ci wiecej.
                    Nie tylko przed wojna , pod wzgledem rozwoju gospodarczego Polska
                    Hiszpanie,Grecja , czy Portugalie przewyzala.
                    Robila to takze po niszczycielskiej II Wojnie.
                    Dopiero dlugie rzady komuchow na tyle zdegradowaly nasz kraj,ze o jakimkolwiek
                    porownaniu juz nie dalo sie mowic
    • snajper55 A Jaruzelski Polskę przed Rosjanami. Chwała mu! nt 05.07.06, 14:28

• krystian71 trele morele 05.07.06, 14:33

• snajper55 Takie same jak przy gen F., czy gen P. ____nt 05.07.06, 14:47
          krystian71 napisała:

>
          • krystian71 Re: Takie same jak przy gen F., czy gen P. ____nt 05.07.06, 15:05
            dalej trele-morele, napisac bele co, jak jakis niedonoszony mars , kazdy
            potrafi,juz sama obserwacja uzywanego jezyka wystarczy,by stwierdzic kim sa
            zwolennicy Frontu Ludowego
    • samarytanka Re: Gen. F. Franco ocalił Hiszpanię przez bolszew 05.07.06, 14:50
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=17970292&a=17970292
    • tornson Ten kto popiera Franco jest faszystą!!! 05.07.06, 16:54
      Tylko faszystowscy zbrodniarze (Hitler,Mussolini) wspierali tego
      kato-faszystowskiego kurdupla-popaprańca, raszta świata (z ZSRR,USA,UK,Francją
      na czele) wspierała socjalistów.
      • aron2004 Re: Ten kto popiera Franco jest faszystą!!! 05.07.06, 16:55
        USA popierały Franco jako sojusznika w walce z komuną.
        • tornson Re: Ten kto popiera Franco jest faszystą!!! 05.07.06, 16:58
          aron2004 napisał:

> USA popierały Franco jako sojusznika w walce z komuną.
          Faszystowskie USA po IIWŚ owszem. Cywilizowane przedwojenne Stany rządzone przez
          socjalistę Roosvelta wspierały podczas wojny domowej socjalistów.
          • krystian71 Re: Ten kto popiera Franco jest faszystą!!! 05.07.06, 17:05
            gdybys sie jeszcze Tornsonie wyleczyl ztego jezyka ,wprost wzietego z poradnika
            mlodego agitatora lat 48-53 by;aby juz polowa sukcesu
            • tornson A skąd wiesz że takie coś wogóle istniało, 05.07.06, 17:47
              a jeśli istniało to skąd wiesz co tam stało napisane? Czytujesz takie rzeczy?

krystian71 napisała:

> gdybys sie jeszcze Tornsonie wyleczyl ztego jezyka ,wprost wzietego z poradnika
              >
              > mlodego agitatora lat 48-53 by;aby juz polowa sukcesu
              • krystian71 Re: A skąd wiesz że takie coś wogóle istniało, 05.07.06, 18:06
                czytuje , czemu nie, to jest to co bardzo mnie interesuje, zwlaszcza
                podreczniki mojej babci znalezione na strychu.
                Po zakodowanym slownictwie najlatwiej umiejscowic rozmowce w odpowiadajacej mu
                epoce
        • stranger.pl Re: Ten kto popiera Franco jest faszystą!!! 05.07.06, 17:04
          Wolę byc faszystą niż komunistą, libertynem czy pedałem.
          • tornson Jednym słowem wolisz nienawiść 05.07.06, 17:49
            i dzielenie ludzi na lepszych i gorszych, niż sprawiedliwość społeczną i tolerancję.

Odpowiadasz na :

stranger.pl napisał:

> Wolę byc faszystą niż komunistą.
            • stranger.pl Re: Jednym słowem wolisz nienawiść 05.07.06, 17:58
              1)Nie ma czegoś takiego jak "sprawiedliwość społeczna".
              2)To nie ja dzielę ludzi - to m.in. komuniści (bolszewicy) podzieli ludzi
              na "lepszych" i "gorszych" - i ten kto miał białe zdrowe zęby i ręce nie
              pokryte twardą skórą był stawiany pod murem.
              3)Komunizm to system zbrodniczy - zbrodniarzy się łapie a jeśli to jest
              niemożliwe eliminuje.
              • tornson Re: Jednym słowem wolisz nienawiść 05.07.06, 18:07
                stranger.pl napisał:

> 1)Nie ma czegoś takiego jak "sprawiedliwość społeczna".
                Według faszystów i liberał rzeczywiście nie ma. Dla nich jest tylko wyzysk
                grupki wybrańców nad resztą

> 2)To nie ja dzielę ludzi - to m.in. komuniści (bolszewicy) podzieli ludzi
                > na "lepszych" i "gorszych" - i ten kto miał białe zdrowe zęby i ręce nie
                > pokryte twardą skórą był stawiany pod murem.
                Brednie, komuniści właśnie przestali dzielić ludzi na lepszych i gorszych, co
                było domenom kapitalistów i faszystów.

> 3)Komunizm to system zbrodniczy - zbrodniarzy się łapie a jeśli to jest
                > niemożliwe eliminuje.
                Kłamstwo faszystowskiej,katolickiej i kapitalistycznej propagandy.
                • krystian71 Re: Jednym słowem wolisz nienawiść 05.07.06, 18:13
                  komunizm to najbardziej zbrodniczy system na swiecie, gorszego jak dotad
                  jeszcze nikt nie wymyslil.
                  Tyle smiertelnych ofiar w stosunkowo niedlugim czasie 100 lat, zrujnowane
                  gospodarki tylu krajowbezpowrotne straty w kulturze i cywilizacji...
                  • tornson HAHAHA!!! :oD 05.07.06, 18:18
                    krystian71 napisała:

> komunizm to najbardziej zbrodniczy system na swiecie, gorszego jak dotad
                    > jeszcze nikt nie wymyslil.
                    Och... biedectwa, te 4mln żołnierzy Wermachtu wyeliminowanych przez "bandytów" z
                    Armii Czerwonej. ;o>

> Tyle smiertelnych ofiar w stosunkowo niedlugim czasie 100 lat, zrujnowane
                    > gospodarki tylu krajowbezpowrotne straty w kulturze i cywilizacji...
                    Gospodarkę radziecką tak zrójnowali że była ona wstanie zbudować machinę
                    militarną która unicestwiła III Rzeszą. Gospodarkę Polską do tego stopnia że
                    była ona 10 potęgą przemysłową świata. Strasze! ;oD
                    • krystian71 Re: HAHAHA!!! :oD 05.07.06, 19:21
                      zrujnowali nie pisze sie przez o z kreska.
                      Ale never mind, jesli ktos tu cos zrujnowal to tylko twoje wyksztalcenie.
                      ZSRR nie poradzil by sobie z Niemcami, gdyby nie pomoc zachodnich aliantow
                      nieprzerwana struga plynaca do Murmanska
                      A po wojnie nie poradzil sobie nawet z wyzywieniem wlasnego kraju, chociaz sama
                      Ukraina w granicach I Rzeczpospolitej i jeszcze w XVI wieku byla w stanie
                      wyzywic nie tylko Rzeczpospolita ale i cala Europe, do poczatkow XX wieku
                      zadnych klesk glodowych w tym rejonie nie zauwazano.
                      Wystarczylo 2 lata Rewolucjii , a juz cala Europa musiala sie skladac na tzw
                      glodujace dzieci Powolza i datki z Polski plynely.
                      Gdy zydokomuna wymyslila tzw glod na Ukrainie, aby zlamac ten dumny narod i
                      wyniszczyc go, zadne datki nie pomogly, krwiopijcze ZSRR zamknely granice przed
                      wszelka pomoca i to byl jedyny region w XX wiecznej Europie, gdzie dochodzilo
                      do aktow kanibalizmu.
                      "przed zydokomuna chron nas panie"
                      PS 10 miejsce Polski gierkowskiej w swiecie, to propaganda sukcesu
                      • tornson Re: HAHAHA!!! :oD 06.07.06, 11:49
                        krystian71 napisała:

> zrujnowali nie pisze sie przez o z kreska.
                        > Ale never mind, jesli ktos tu cos zrujnowal to tylko twoje wyksztalcenie.
                        Nie każdy, jak ty, kształcił się na nauczyciela polskiego w podrzędnej
                        podstawówce. ;o>

> ZSRR nie poradzil by sobie z Niemcami, gdyby nie pomoc zachodnich aliantow
                        > nieprzerwana struga plynaca do Murmanska
                        No dobra, odejmijmy te 5% sprzętu i zaopatrzenia i uznajmy że Armia Czerwona
                        wyeliminowała nie 85% lecz 80% sił Wermachtu. :o)

> A po wojnie nie poradzil sobie nawet z wyzywieniem wlasnego kraju,
                        ?????????

> chociaz sama
                        >
                        > Ukraina w granicach I Rzeczpospolitej i jeszcze w XVI wieku byla w stanie
                        > wyzywic nie tylko Rzeczpospolita ale i cala Europe,
                        Która miała wtedy mniej kilkakroć mniej mieszkańców niż ZSRR po IIWŚ. :o)
                        Zresztą odbywało się to kosztem zmuszania ludzi do kilkunastogodzinnej pracy za
                        michę strawy. Rzeczpospolita to był feudalny syf, nic więcej.
                        Zresztą co ty pie..sz nieuku? Zbiory pszenicy,żyta czy jęczmienia były w ZSRR
                        najwyższe w świecie. Więc nie wiem o co ci chodzi.

> do poczatkow XX wieku
                        > zadnych klesk glodowych w tym rejonie nie zauwazano.
                        Jak to nie, w carskiej Rosji zdarzały się co jakiś czas.

> Wystarczylo 2 lata Rewolucjii , a juz cala Europa musiala sie skladac na tzw
                        > glodujace dzieci Powolza i datki z Polski plynely.
                        Bredzisz, to nie była wina niewydolności rolnictwa tylko głupiej polityki
                        Stalina który sprzedawał za dużo zboża za granicę.

> Gdy zydokomuna wymyslila tzw glod na Ukrainie, aby zlamac ten dumny narod i
                        > wyniszczyc go, zadne datki nie pomogly, krwiopijcze ZSRR zamknely granice przed
                        > wszelka pomoca
                        HAHAHAHAHA!!! Pomoc dla ZSRR?? Nie ośmieszaj się debilu, wszyscy chcieli ZSRR
                        zniszczyć, nikt nie chciał im pomagać.

> i to byl jedyny region w XX wiecznej Europie, gdzie dochodzilo
                        > do aktow kanibalizmu.
                        Kanibalizm to był chyba w twoim domu, a główną potrawą był móżdżek na słodko.

> "przed zydokomuna chron nas panie"
                        > PS 10 miejsce Polski gierkowskiej w swiecie, to propaganda sukcesu
                        To fakty.
                        • krystian71 Re: HAHAHA!!! :oD 06.07.06, 12:27
                          pieprzysz tornson jak zwykle i odwolujesz sie do argumentow ad personam, jak
                          kazdy maly troll, ktoremu juz w trzecim z kolei poscie argumentow brakuje.I
                          wiedzy historycznej.
                          Mimo wrogosci dla zbrodniczych idealow ZSRR , zbiorki na glodujace dzieci
                          Powolza organizowane byly w calej Europie, rowniez w II Rzeczpospolitej, tak
                          samo jak ZSRR zniszczonej przez I wojne, ale nie przez piersze zbrodnie
                          kolektywizacji.Gdyby nie ludobojczy kordon wokol Ukrainy , ta humanitarna pomoc
                          pare lat pozniej i na tamte ziemie by dotarla
                          Nie wazne ile milionow mieszkancow miala Ukraina za czasow I
                          Rzeczpospolitej ,bo i metody uprawy ziemi rowniez byly inne, bardziej
                          extensywne, wazne ,ze bez zadnych klesk glodowych karmila siebie , cala Europe
                          a za posrednictwem Hszpanii i Anglii zboze to plynelo rowniez do Nowego Swiata
                          I sprzedawane byly za granice, nie powodujac klest glodowych jak w zydokomuszym
                          ZSRR nieomal notorycznie.
                          Twoje dane statystyczne na temat zbiorow zboza w ZSRR, pomocy materialnej w
                          czasie wojny jak rowniez miejsca PRL-u w rankingu, mozesz sobie miedzy bajki
                          wlozyc
                          Jak rowniez swoje zabawne tekcty co do feudalnego syfu w I RP, czyli w
                          czasie,gdy w osciennej Rosji,chlop -krestianin byl towarem i wystawialo sie
                          to "dusze" na targu podobnie jak inny inwentarz zywy
                        • eryk2 Do tornsona 06.07.06, 13:21
                          > > i to byl jedyny region w XX wiecznej Europie, gdzie dochodzilo
                          > > do aktow kanibalizmu.
                          > Kanibalizm to był chyba w twoim domu, a główną potrawą był móżdżek na słodko.

Chłopie, czyś ty się szaleju najadł?! Poczytaj tylko niektóre fragmenty tekstów
                          z "Kultury" Jerzego Giedroycia (jedynego naprawdę niezależnego, niepartyjnego
                          pisma polskiego w ostatnich 60 latach) albo dowolną historię Ukrainy wydaną w
                          Polsce po 1989 (III wyd. Serczyka, T.A.Olszańskiego, Chojnowskiego, Hrycaka),
                          to dowiesz się, że w sezonie 1932/33 ludzie na Ukrainie POŻERALI się z głodu. I
                          przestań ironizować na ten temat, bo wyśmiewanie się z tego to wyjątkowa
                          podłość i chamstwo...
                • aron2004 Re: Jednym słowem wolisz nienawiść 05.07.06, 18:14
                  tornson napisał:

> Według faszystów i liberał rzeczywiście nie ma. Dla nich jest tylko wyzysk
                  > grupki wybrańców nad resztą

za komuny wyzysku nie było. Robotnik zarabiał tyle co sekretarz partii
                  buhahahahaha

• stranger.pl Re: Jednym słowem wolisz nienawiść 05.07.06, 19:17
                    No co ty?
                    W kapitalizmie jest: "wyzysk człowieka przez człowieka" a w komunizmie jest na
                    odwrót... Hehehe
            • aron2004 Re: Jednym słowem wolisz nienawiść 05.07.06, 18:06
              tornson napisał:

> i dzielenie ludzi na lepszych i gorszych, niż sprawiedliwość społeczną i
              tolerancję.

Szczególnie tolerancję komunistów wobec księdza Popiełuszki.
              • tornson Re: Jednym słowem wolisz nienawiść 05.07.06, 18:08
                aron2004 napisał:

> Szczególnie tolerancję komunistów wobec księdza Popiełuszki.
                A nie mieli? Osądzili i skazali zabójcę.
                • stranger.pl Re: Jednym słowem wolisz nienawiść 05.07.06, 18:10
                  Raczej osądzili i skazali "kozłów ofiarnych"!
                • aron2004 Re: Jednym słowem wolisz nienawiść 05.07.06, 18:10
                  tornson napisał:

> A nie mieli? Osądzili i skazali zabójcę.

Mordu na księdzu dokonali funkcjonariusze tolerancyjnego państwa
                  komunistycznego.
                  • tornson I to jest właśnie komunizm. 05.07.06, 18:22
                    aron2004 napisał:

> Mordu na księdzu dokonali funkcjonariusze tolerancyjnego państwa
                    > komunistycznego.
                    Nawet własnych funcjonariuszy skaże gdy dopuszczą się oni mordu. Zupełnie
                    odwrotnie niż faszyści czy kapitaliści.
                    • stranger.pl Re: I to jest właśnie komunizm. 05.07.06, 18:29
                      Tornson poroszę - przestań mieszać faszyzm z nazizmem.

Faszyzm we Włoszech był m.in. tworzony z dużym zaangażowaniem włoskich Żydów -
                      tak bardzo, że w panteonie włoskim poświęconym poległym w obronie ideałów
                      włoskiego faszyzmu są pochowani włoscy Żydzi - bojownicy faszyzmu we Włoszech.

Do synag włoskich przychodzili wierni (wł. Żydzi) w mundurach faszystowskich -
                      tak wszystko trwało do czasów Republiki Socjalnej czyli po 1943 r.

Twój cyt.: "I to jest właśnie komunizm.
                      Nawet własnych funcjonariuszy skaże gdy dopuszczą się oni mordu. Zupełnie
                      odwrotnie niż faszyści czy kapitaliści."

?!

To kiedy za komuny były procesy winnych masakry w Poznanu w 1956 r. czy winnych
                      masakry na Wybrzeżu w 1970 r.?
                    • aron2004 Re: I to jest właśnie komunizm. 05.07.06, 19:29
                      tornson napisał:

> Nawet własnych funcjonariuszy skaże gdy dopuszczą się oni mordu.

Czyli ci funkcjonariusze sami się dopuścili mordu na księdzu czy na rozkaz góry?

Bo jeżeli sami, to znaczyłoby że komuna nie panowała nad własnymi agentami.

• krystian71 Re: Jednym słowem wolisz nienawiść 05.07.06, 18:09
              czy operowanie komunalami juz do konca swiata bedzie komunistom przypisane ?

> i dzielenie ludzi na lepszych i gorszych, niż sprawiedliwość społeczną i
              tolera
              > ncję.
              czy to tak ciezko zauwazyc,ze wlasnie piszesz o swoich?
      • krystian71 rzady zachodniej europy pozostaly neutralne 05.07.06, 17:03
        republikanow wsparli ochotnicy anarchisci syndykalisci i komunisci
        Niektorzy z nich , tak jak Orwell na zawsze wyleczyli sie dzieki temu
        doswiadczeniu z komunizmu
    • t0g Re: Leczenie raka przez zakazanie gangrena n/t 05.07.06, 20:32

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka