Dodaj do ulubionych

Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku

27.12.06, 12:04
wydaje sie najbardziej brzemienne w skutki?

I jakie wydarzenie w kraju mialo najwiekszy wplyw na obraz Polski za granica?

Z wydarzen swiatowych, wydaje mi sie najwazniejszy napad Izraela na Liban.
Ktory udowodnil bezsilnosc armii wobec partyzantow. I przechylil nieco wage
rownowagi politycznej na BW na korzysc Iranu.

Z wydarzen krajowych, najbardziej utkwily mi w pamieci przeboje polsko-
niemiecki (Tagesspiegel, centrum wypedzonych, skarga o zwrot majatkow).
Chociaz, przyznaje ze perspektywa moja jest nieco zaburzona przez lekture GW,
ktora selekcjonuje negatywne wydarzenia bo sie jej rzad obecny niezbyt podoba.

A wam, co utkwilo w pamieci?

PF

Obserwuj wątek
    • z_daleka Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 13:04
      "napad Izraela na Liban..." hm... ciekawa wiadomosc. Swego czasu wszystkie wiarygodne media uznaly,
      ze to Hisballach wywolaly te wojne...
      Polski Francuz zabawia sie w tworzenie historii...
      • mirmilek Jak ladnie to ujales :))))) 27.12.06, 13:09
        >Swego czasu wszystkie wiar
        > ygodne media uznaly,

"wszystkie wiarygodne media". W sumie to masz racje. Szczegolnie te izraelskie.
      • polski_francuz Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 13:09
        Sprobuj na temat moze.

Co dla ciebie bylo te nowoscia roku.

PF
        • z_daleka Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 13:13
          Dla mnie majwaznieszym wydarzeniem tego roku bylo ladowanie marsjan w Paryzu.
          • polski_francuz Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 13:16
            Na polach marsowych. Od tego tam sa.

PF
            • onioni Re: ___ inne podsumowania - top 2006 30.12.06, 05:03
              inne podsumowania 2006 sa na

start24.pl/nowe.htm

linki pod 1/306
              • barbie4 urodziłam Synka 30.12.06, 22:18
                i dla mnie to jest wydarzenie na skale światową :-)
                • polski_francuz Re: urodziłam Synka 30.12.06, 22:24
                  Brawo!

Zdradzisz nam jak ma na imie?

PF
      • ben_shaprut Urodziłeś się tam? 27.12.06, 13:52
        Czy żyjesz na cudzej ojcowiźnie?
        • polski_francuz Re: Urodziłeś się tam? 27.12.06, 14:13
          Do mnie piszesz?

W cudzym kraju. Na mojej wlasnosci (jak splace do konca).

PF
      • kostas6 Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 07.01.07, 11:01

• mirmilek Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 13:20
      Zgadzam sie w sprawie Libanu, dodalbym jeszcze codzienne trupy z Iraku i wybory
      w USA. Dzieki temu wszystkiemu Iran jest spokojniejszy i Marcusa Crassusa jakos
      mniej na forum ;)))

Nie sadze, aby w Polsce zdarzylo sie cokolwiek, co by wplynelo na nasz
      wizerunek za granicami kraju. Bajzel polsko-niemiecki jest sprawa raczej
      lokalna.
      • j-k Iran wlasnie oczekuje bombardowan, mirmilku :))) 27.12.06, 14:15
        1. To ze jest spokojniejszy, to zwykly blef polityczny tego islamskiego watazki
        z teheranu. Dmucha w balon poki moze. Rad Bezpieczenstwa nalozyla sankcje na
        Iran (jednoglosnie). Oceniam, ze Iran ma jeszcze okolo roku czasu na
        poddaniesei kontroli MAEA...

2. Crassusa nie ma gdyz mu sie tu znudzilo :)))
        Mnie nie. Za to paru bardziej wrazliwych islamuskow udalo sie z tego forum
        w tym roku wyprosic :)))

3. Ni pisze bzdur bez znaczenia w sprawie palestyny. Podzial West Bank (pol na
        pol) miedzy Izrael i Autonomie Palestynska nastapi wedlug Road Map 2000 i nie
        inaczej:
        Popatrz, hloopcze, jak to bedzie wygladalo:
        www.passia.org/palestine_facts/MAPS/newpdf/WBGSMarch2000.gif
        Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K.

• polski_francuz Cos na temat 27.12.06, 14:23
          please.

Polityka to twa pasja. Podziel sie obserwacjami n/t watku.

PF
          • j-k Re: Cos na temat 27.12.06, 14:28
            Nie pisuje tu na powaznie, wiec nie widze potrzeby, Indris :)))

Przez szczera sympatie do Ciebie odpowiem Ci jednak na Twoja prosbe:

Wystarczajaco udana ocene 2006 czyni Polski Francuz.
        • indris Makabryczny dowcip ? 27.12.06, 14:28
          Wątpię, żeby jakikolwiek kraj OCZEKIWAŁ bombardowań. A w przypadku Iranu nie
          byłoby to tak proste jak z irackim reaktorem w Ozirak.
          Chodzi zresztą chyba nie o kontrolę MAEA, a o to, żeby Iran w ogóle przerwał
          prace w dziedzinie technologii jądrowej. A na to się nie zgodzi bo niby
          dlaczego ? Jak dotychczas Iran jest uczestnikiem układu o nieproliferacji i
          można od niego wymagać wywiązywania się ze zobowiązań wynikających z tego
          układu. Ale nie więcej.
          • j-k Co u Ciebie z rozumieniem przenosni, Indris? 27.12.06, 14:33
            1. Gdy ktos Ci da w nos, Indris, to tez "Oczekuje" potem procesu sadowego
            prawda? A czy z checia,, to juz inna sprawa :)))

2. Co to znaczy, ze Iran jest "uczestnikiem" MAEA?
            Skoro nie podpisal najwazniejszego? - Czyli zgody na niespodziewane kontrole
            inspektorow MAEA?

Nie mac, dobrze?
    • indris Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 13:44
      Na świecie - wybory do Kongresu w USA. Skutki zobaczymy w przyszłym roku, bo
      dopiero wtedy nowy Kongres zacznie działać. I wojna w Libanie.

W Polsce - przedłużenie "misji" w Iraku przy prawie kompletnym milczeniu tzw
      opinii publicznej. Obraz Polski jako dobrowolnego pachołka buszowskiego
      imperializmu utrwali się.
    • ben_shaprut Masz rację 27.12.06, 13:51
      • misterpee Re: rola Izraela 27.12.06, 15:28
        jako glownego inspiratora konfliktow i ekonomi swiata. Psychologiczna
        katastrofa neokonow jako wykonawczego organu na skale globalna. Swiat zmierza
        do apokalipsy z cala swiadomoscia przczyn i skutkow.
    • absztyfikant wyniki wyborow w USA, Chile i Izraelu /nt 27.12.06, 16:23

• explicit Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 16:27
      Totalna porazka polityki zio-neo-con-artists na Bliskim Wschodzie polaczona
      z lanskiem IDF-u w Libanie plus ich zalosna rejtereada z podkulonymi ogonami
      przed pastuchami ,...

To nas zmusi do zrewidowania naszej (unconditional) polityki wobec Israel'a ,
      czego pierwsza jaskolka jest zalecenie komisji Baker'a , wszczecia rozmow
      z Iranem , Syria i innymi krajami na Bliskim Wschodzie z pominieciem Israel'a
      jesli nie chcemy stracic twarzy i wplywow w tym rejonie ,...
      =============================================================================
      wydaje sie najbardziej brzemienne w skutki?

• j-k Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 16:51
        smiechu warte.

Przy stratach wlasnych IDFu - kilkudziesieciu zabitych, zabito 250 bandytow
        islamskich z hisbollah, 1000 wyeliminowano z walki, zniszczono 1/3 kryjowek
        i infrastruktury tego islamskiego dziadostwa.

lubisz zyc iluzjami?
        • dana33 Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 17:03
          musze ci powiedziec francuz, ze w ostatnim czasie jak widze twoje watki, to mi
          sie robi niedobrze.
          moze napisz cos interesujacego..... moze trzeba przestac pisac ciagle o
          zydach... ja przeciez obiektywnie patrze...... lubie zydow, mam nawet paru
          przyjaciol zydow.... moze tak troche zyczliwosci do ludzi by sie wam przydalo...

jezuuuu, ile hipokryzji i klamstwa w tobie, francuz....
          napasc israel na liban, cholercia....... ani slowa oczywiscie o wieloletnim
          ostrzeliwaniu israela przez hisballah, ani slowa o porwaniu dwoch zolnierzy, i
          oczywiscie do dnia dzisiejszego nie ma odpowiedzi na moje pytanie, jak dlugo by
          francja sie wstrzymywala z odwetem, jesli jej tereny przygraniczne byly
          ostrzeliwane przez belgie....
          facet...... jestes jednym wielkim falszerstwem.....
          • 1ja Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku+ 27.12.06, 17:13
            czego sie go ciepisz?
            Ten facet wojne partyzancka oglosil przeciwko okupacji tego forum przez tematy
            zydowskie.
            Pieprzy,jak zawsze.
          • polski_francuz Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 17:13
            No dobrze Dana, juz wiemy jaki ja jestem.

Napisz cos n/t watku moze?

Z gory dzieki.

PF
            • 1ja Re: Gledziarz+ 27.12.06, 17:15
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=54465441
            • dana33 Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 18:02
              dla mnie najbardziej skandalicznym wydarzeniem tego roku byla konferencja
              teheranska, ktora deptala nogami po 6 milionach bestialsko zamordowanych
              ludziach, ktorych jedyna "wina" bylo bycie zydem. w tych 6 milionach
              zamordowanych bylo okolo 1,5 miliona dzieci.
              • i-love-2-ski Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 18:22
                a dla mnie wstydem jest,ze nasi "przyjaciele" okazuja tego typu bestialstwo na
                co dzien i to bez zupelnej zenady. jak widac na zalaczonym obrazku:nie mozna
                budowac szczescia na cudzym nieszczesciu,nie tedy droga.

www.almaha.ws/child16.jpg
                • j-k bzdury, co do tego zdjecia... 27.12.06, 18:25
                  zalaczone zdjecie, to nie zadne beztialstwo, tylko zwykla kontrola graniczna.

Nie byloby zamachow samobojczych i wysadzania siebie i innych w powietrze,
                  toby takich form kontroli nie bylo.
                  • i-love-2-ski Re: bzdury, co do tego zdjecia... 27.12.06, 18:30
                    j-k napisał:

> zalaczone zdjecie, to nie zadne beztialstwo, tylko zwykla kontrola graniczna.
                    >
                    > Nie byloby zamachow samobojczych i wysadzania siebie i innych w powietrze,
                    > toby takich form kontroli nie bylo.

he,he rzeczywiscie zwykla kontrola,ciekawe ze podobna kontrola graniczna zydow w
                    czasie II wojny budzila tyle sprzeciwow jotka. jakos przyzwyczailam sie do innej
                    kontroli graniczneja a ci,ktorzy tak tu placza na temat zaprzeczania pewnych
                    oczywistych faktow historycznych,sami to robia od dluzszego czasu w stosunku i
                    do swej historii i do swych uczynkow. mitomania to grozna choroba,bo eliminujesz
                    prawde a zyjesz oczywistymi klamstwami,malo tego,ze oczywistymi to jeszcze
                    udokumentowanymi klamstwami.
                    • j-k Re: bzdury, co do tego zdjecia... 27.12.06, 18:49
                      Ponownie stwierdzam, ze to zdjecie z kontroli granicznej.

Takich form kontroli, wczesniej, przed zamachami samobojczymi - nie bylo.

Pomysl troche i wyciagnij wnioski.

• uyu Re: bzdury, co do tego zdjecia... 30.12.06, 01:39
                    Zwykla kontrola graniczna? Takiej jeszcze nie widzialam, a przeszlam ich pare w
                    roznych zakatkach swiata. No ale wszystko jest wzgledne.
              • polski_francuz Ahma... a 2006 rok 27.12.06, 18:32
                Wykorzystanie Holocoust do celow politycznych. To cie boli. I zrozumiale.

Ale ta konferencja byla elementem polityki Ahmy... a nie momentem przelomowym.
                I tez sie swiat wiele razy obrocil od IIWS.

Czy zdarzylo sie cos naprawde waznego w 2006, cos o czym bedziemy jeszcze dlugo
                pamietac?

Jak myslisz?

PF
                • dana33 Re: Ahma... a 2006 rok 27.12.06, 18:39
                  sluchaj pf, ja sobie doskonale zdaje sprawe, ze to co dla mnie wazne, nie jest
                  wazne dla ciebie. i to co mnie boli, to tobie sprawia satysfakcje. wiec pytaj
                  sie innych.
                  • polski_francuz Re: Ahma... a 2006 rok 27.12.06, 18:43
                    Mysle, ze cie rozumiem. I nie nalegam.

Nie lubia nikomu sprawiac przykrosci (sorry za podwojne zaprzeczenie).

PF
                • mirmilek Re: Ahma... a 2006 rok 27.12.06, 18:54
                  polski_francuz napisał:

> Wykorzystanie Holocoust do celow politycznych. To cie boli. I zrozumiale.

Dla mnie nie do konca. Przeciez syjonisci sami wykorzystuja holokaust do celow
                  politycznych. Trudno potem obruszac sie na innych, ze robia to samo.

Swoja droga nie sadze, aby ta konferencja, w ktorej uczestniczyli zydzi,
                  zapisala sie jako jedno z wazniejszych wydarzen tego roku. Choc pewnie dana i
                  prez iranu uwazaja inaczej.
    • 1ja Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku+ 27.12.06, 17:10
      wydarzenie swiatowe?-Korea,ladunek atomowy.
      Z wydarzen w RP?Wplywajacych na wizerunek Polski:
      Sejmowa modlitwa o deszcz.
      Igraszki milosne we wladzach.Nie jest nudno.
      Krola niedlugo Polska otrzyma.
      Arcybiskup i MSW.
      Co dzien to niespodzianki.
      • polski_francuz Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku+ 27.12.06, 17:21
        Myslisz, ze bomba Korei Pln jest tak brzemienna w skutkach? Moze dlatego, ze
        sie Japonczycy zaczna znow zbroic?

PF
        • 1ja Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku+ 27.12.06, 17:25
          jest wydarzeniem roku.
    • i-love-2-ski Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 17:51
      trudno mowic o wydarzeniu,ktore utkwilo w pamieci i przeszlo do historii
      niechlubnego 2006 r. Rok ten zapamietamy jako rok agresji przeciwko niewinnym
      ludziom w wielu regionach swiata,przy czym statystyki tego typu polityki sa dosc
      straszne. Irak-ponad pol miliona osob zamordowanych od poczatku agresji
      amerykanskiej,Liban ponad tysiac ludzi zamordowanych w najbardziej brutalny
      sposob,milion pozbawionych dobytku i wielomiliardowe straty-oto sposcizna
      buszolomskiej,bandyckiej polityki na zlecenie silnego lobby zamorskiego
      "przyjaciela". W efekcie tego typu wizja swiata poniosla totalna kleske,busz
      dotal lanie podczas wyborow,ale nic ani nikt nie przywroci zycia tym,ktorym
      zostalo ono brutalnie odebrane. czesc ich pamieci.
      www.uruknet.info/?p=24885
      • mirmilek Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 18:56
        Irak-ponad pol miliona osob zamordowanych od poczatku agresji
        > amerykanskiej

nio wlasnie. szukamy WYDARZENIA. moze WYDARZENIEM jest fakt, ze w iraku
        codziennie gina ludzie. Tyle tylko ze juz sie przyzwyczailismy i nie zwracamy
        uwagi na te codzienne trupy.
        • i-love-2-ski Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 19:00
          mirmilek napisał:

>
          >
          > nio wlasnie. szukamy WYDARZENIA. moze WYDARZENIEM jest fakt, ze w iraku
          > codziennie gina ludzie. Tyle tylko ze juz sie przyzwyczailismy i nie zwracamy
          > uwagi na te codzienne trupy.
          >
          >

a po co mamy zwracac uwage na tych nieszczesnikow,skoro dzieki takiej a nie
          innej propagandzie tylko to sie liczy i jest wazne co mialo miejsce 60 lat
          temu,nic innego ani nikt inny od tej pory na skutek brutalnej polityki pewnych
          panstw nie ucierpial. 600mln ludzi to nic,plus wojna libanska z okrutnymi jej
          skutkami to rowniez nic,bo nikt z ofiar nie byl wyznawca pewnej religii. jak
          mowie wstyd dla swiata i tyle,jak rowniez wstyd,ze tego typu iscie faszystowska
          propaganda ma miejsce w XXI wieku i ,ze popiera ja sporo
          tzw.pseudointelektualistow "polskich" na tym forum.
        • j-k w Sudanie tez nie zwracasz na to uwagi 27.12.06, 19:03
          mirmilek napisał:
          Tyle tylko ze juz sie przyzwyczailismy i nie zwracamy uwagi na te codzienne
          trupy.

A liczba trupow jest porownywalna.
          Tylko w Sudanie nie zabijaja ich Amerykanie, prawda?
          wiec jakby nie ma problemu?

rezolucje oNZ wrzuc do kosza, sa bez znaczenia.
          tu masz podzial west bank miedzy Izrael i Autonomie Palestynska:

• i-love-2-ski Re: w Sudanie tez nie zwracasz na to uwagi 27.12.06, 19:06
            j-k napisał:

>
            >
            > A liczba trupow jest porownywalna.
            > Tylko w Sudanie nie zabijaja ich Amerykanie, prawda?
            > wiec jakby nie ma problemu?
            >
            >jasiu nie tylko w sudanie dzieja sie rzeczy niecne,ale porownac nasza kulture
            do sudanskiej to juz troche nisko. prawie cala afryka jest w stanie wojny,ale
            nie rozgrzesza to ani naszych morderstw,ani naszej chorej polityki,ani chorego
            poparcia dla pewnego kraju i finansowania jego rasismu. jesli i ty mordujesz to
            i ty jestes morderca,a zwalanie winy na innych jest zwyklym tchorzostwem.
            • j-k Re: w Sudanie tez nie zwracasz na to uwagi 27.12.06, 19:10
              Nie zwalam winy na innych, dziewcze, a zabojstwo (KAZDE) jest zawsze
              zabojstwem, takze to na krzesle elektrycznym w USA, ktore niejednokrotnie
              krytykowalem.

Lecz uporczywe Czepianie sie tylko Amerykanow za wszystkie winy tego swiata
              zwie sie tania manipulacja, co takim manipulantom, jak mirmilkowi warto pod
              koniec roku przypomniec.
              • i-love-2-ski Re: w Sudanie tez nie zwracasz na to uwagi 27.12.06, 19:16
                j-k napisał:

>
                > Lecz uporczywe Czepianie sie tylko Amerykanow za wszystkie winy tego swiata
                > zwie sie tania manipulacja, co takim manipulantom, jak mirmilkowi warto pod
                > koniec roku przypomniec.

jest roznica pomiedzy potega militarna i ekonomiczna USA a Sudanem,dlatego tez
                kotku slyszysz czesciej o Trumpie niz o KwaziMeli z afrykanskiej dziczy. panstwa
                wysoko rozwiniete powinny dac przyklad innym jak postepowac,a nie znizac sie do
                poziomu dzikusow w swej wlasnej polityce. co do manipulacji to rowniez nie widze
                lez koszernych i litujacych sie nad losem pokrzywdzonych innych ras,wiec znowu
                pudlo.
          • mirmilek nie manipuluj moimi slowami... 27.12.06, 19:14

watek jest o najwazniejszych wydarzeniach 2006. w tym kontekscie trupy z iraku
            sa wazniejsze od trupow z sudanu.

proste.

i nie manipuluj moimi slowami, bo i tak ci sie nie uda... za cienki jestes :)
            • j-k Ty nie manipuluj innymi... 27.12.06, 19:23
              mirmilek napisał:
              watek jest o najwazniejszych wydarzeniach 2006. w tym kontekscie trupy z iraku
              > sa wazniejsze od trupow z sudanu. proste.

Nie proste. W Sudanie wojna domowa nadal w 2006 trwala. tylko szczesliwie
              dobiega konca (miejmy nadzieje)
              >
              > i nie manipuluj moimi slowami, bo i tak ci sie nie uda... za cienki jestes :)

hloopcze, gdybym chcial manipulowac tak jak ty, co przyszloby mi z latwoscia,
              to moimi manipulacjami
              pod czapke bym cie schowal :)))

Cale szczescie oprocz pogladow, zdolnosci realnego polozenia stron itd...

w przeciwienstwie do ciebie, posiadam rowniez moralnosc.

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K.

rezolucje OnZ wrzuc do kosza. sa bez znaczenia
              tu masz wlasciwy podzial west bank miedzy iztael i autonomie palestynska

• ossey Re: Kleska polityczna i porazka militarna Izraela 27.12.06, 19:41
      w Libanie....to chyba najwazniejsze wydarzenie ktore bedzie mialo dalekosiezne
      skutki. Po pierwsze Izrael zrozumial ze konwencjonalna wojna w jego wydaniu jest
      skazana na porazke nawet ze slabym przeciwnikiem. Po drugie Izrael wyjal
      straszaka pod postacia bomby atomowej. To jest chyba najgorszy sygmnal bo dal
      sygnal dla innych krajow aby rowniez zdobyc ta bron. To jednak wbrew pozorom
      moze uspokoic sytuacje na BW podobnie jak USA z sowietami trzymali sie w
      szachu....tylko ze sowiety i USA to byly jednak cywilizowane swiaty...czy kraje
      BW z Izraelem takie sa mam duze watpliwosci , ktore wynikaja z fanatyzmu
      religijnego tych krajow.
      Jestem pilen obaw co do przyszlosci BW a raczej najbardziej sie obawiam
      wciagniecia NATO w ten konflikt. Najsmutniejsze jest to ze nie ma zadnych
      mozliwosci rozwiazania tej sytuacji...bo do glosu znowu dochodzi religia.

• j-k jak zwykle u ciebie, bajki :) 27.12.06, 21:11
        ossey napisał:
        Po pierwsze Izrael zrozumial ze konwencjonalna wojna w jego wydaniu jest
        skazana na porazke, nawet ze slabym przeciwnikiem.

- bzury. wojne te Izrael wygrywal i wygralby jak zawsze :)))
        Amerykanie zdjeli im parasol polityczny...
        ostrzegajac, ze GUZDRANIE sie (powolnosc) w prowadzeniu wojny,
        dzisiaj juz nie uchodzi...

Po drugie Izrael wyjal
        > straszaka pod postacia bomby atomowej.

- bzdury, hloopcze. do tego bylo daleko

co za infantylna dziecinada...

PS. O reszte sie nie martw.
        to problemy nie dla ciebie.
    • aaki nie było takowych. 27.12.06, 20:27
      .
      • j-k istotnie. 27.12.06, 21:14
        gratuluje odpowiedzi - najbliszej prawdy historycznej.
    • manny_ramirez Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 27.12.06, 22:20
      a. niepodpisanie traktatu o liberalizacji handlu swiatowego w ramach WTO.

b. veto Polski w sprawie energii z Rosji.
    • remik.bz Korea nuklearna i polskie weto w UE 28.12.06, 15:15
      polski_francuz napisał:

> wydaje sie najbardziej brzemienne w skutki?

Zwydarzeń światowych zdecydowanie powstanie "atomowej Korei". Broń atomowa
      powstała tam przy całkowitej ( w praktyce) bierności demokratycznego swiata.
      Ponieważ nikt z "wielkich" nie robi z Koreą jakichś oszałamiajacych interesów ,
      ( a przy okazji obawia się "zielolewicy") to demokracje światowe pozwoliły aby
      szalonemu bandycie dac do reki "brzytwę" i co najwyżej trochę pogadały przy tym.
      Strach myśleć o konsekwencjach.

Z wydarzeń polskich -zdecydowanie weto przypominające UE ,ze jej piekne hasła (
      np solidaryzm europejski) to nie tylko slogany.
      Nie wiem jak to jest odbierane w innych krajach ( pewnie "olewaja"), ale w
      Polsce jest pewnego rodzaju zazenowanie ( że UE trzeba o czymś tak oczywistym
      przypominać) i pewnego rodzaju duma ( ze to Polska, nowy członek, przypomina UE
      o jej standardach).
      No i jest jescze pewnego rodzaju niepokój ,ze te wszystkie piękne unijne hasła
      to są tylko "dla jaj" , a tylko naiwni Polacy biora je na powaznie.
      • polski_francuz Re: Korea nuklearna i polskie weto w UE 28.12.06, 15:52
        To prawda, ze dyktatorek Korei jest kompletnie poza kontrola i robi co mu sie
        chce. Miejsmy nadzieje, ze nie bedzie to postepowanie brzemienne w skutkach.
        Chociaz jest zupelnie nieprzewidywalne.

Co do veta, to chyba zesmy dyskutowali na ten temat. Ma swoje znaczenie na
        pewno. Pytanie na ile nasze i Litwinow nieugietosc przyniesie sukces?

Uwazam, ze EU sie nie spodziewala takich problemow. Nowi czlonkowie mieli byc
        problemem finansowych a staja sie politycznym.

Ale Europa ruszyla na Wschod i jakze sie z tego nie cieszyc.

Szybkich zmian bym sie tu nie spodziewal. I co do klopotow z Rosjanami to sie
        dopiero zaczely (rura gazowa z Bialorusia to nastepny news z tej polki).

Pozdro

PF

• paolo89 Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 29.12.06, 12:32
      POLSKA WICE-MISTRZEM SWIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • polski_francuz Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 29.12.06, 12:54
      • polski_francuz Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 29.12.06, 12:55
        Dla Polakow wazna wiesc. Wolabym o jedno miejsce lepiej:)

PF
    • wujcio44 Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 29.12.06, 15:07
      polski_francuz napisał:

Wprowadzenie obowiązkowego logowania na Forum Świat.
    • gorby1 na szczescie zadne 29.12.06, 23:44
      wszystkie mialy wymiar lokalny, za wjatkiem moze procesu Saddama niweczacego
      mrzonki o bezkarnosci malych Saddamow dzialajacych w roznych zakatkach swiata.
    • urtic Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006. Lizanie 30.12.06, 08:37
      Amerykanskiego assa (czytaj d..y) przez Polakow. 365 dni an okraglooo. i
      wszystko jedno amerykanie maja nas w tamtej czesci ciala. Niby jestesmy rowni z
      Niemcami ale po wizuleee musimy pelzac do kwobojskich konsulatow, ii
      slyszymyyyy nieeeeeeeeeeeeeee. co za hanba! byc takim smieciem!!!
    • gosciu_z_niemiec Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 30.12.06, 09:21
      polski_francuz napisał:

> Z wydarzen krajowych, najbardziej utkwily mi w pamieci przeboje polsko-
      > niemiecki (Tagesspiegel, centrum wypedzonych, skarga o zwrot majatkow).

Pewnie masz na mysli TAZ czyli Tageszeitung?

Co do centrum czy skarg, to o wiele zabawniejsze i tym samym wpisujace sie w
      pamiec (kolejne paciorki polskiej szopki europejskiej) sa reakcje Polski, w
      stylu Gomulki.

A ja zawsze mowie, ze PRL trwa i zadne numerowanie nie pomoze.
    • old.european Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 30.12.06, 09:26
      polski_francuz napisał:

> I jakie wydarzenie w kraju mialo najwiekszy wplyw na obraz Polski za granica?

a)Miesne weto.
      b)Reakcja kartofli na kartoflana satyre.
      c)Reakcja kartofli na skarge sadowa Powiernictwa.

ad a) Nieudolnosc rzadu RP do zalatwiania spraw wlasnymi silami
      ad b) Armaty na wroble. Jakie armaty taki cel.
      ad c) Prawo prawem a sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie.
    • polski_francuz Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 31.12.06, 09:46
      O jakim warzywku piszesz, Nie mow, ze o kartoflu:)

PF
      • de_oakville Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006. Lizanie 31.12.06, 19:57
        urtic napisal:

>Amerykanskiego assa (czytaj d..y) przez Polakow. 365 dni an okraglooo. i
        >wszystko jedno amerykanie maja nas w tamtej czesci ciala. Niby jestesmy rowni z
        >Niemcami ale po wizuleee musimy pelzac do kwobojskich konsulatow, ii
        >slyszymyyyy nieeeeeeeeeeeeeee. co za hanba! byc takim smieciem!!!

Od kiedy to jestesmy "rowni z Niemcami"? W czasach PRL-u bylo w Polsce niemalo i
        takich osob, dla ktorych cale Niemcy kojarzyly sie jedynie z Berlinem Wschodnim,
        ewentualnie jeszcze z Görlitz, ktory jednak mylil im sie niekiedy z Gorlicami. W
        PRL-u slyszalem przypadkowo rozmowe w pociagu dwoch dobrze ubranych jegomosci,
        wydawac by sie moglo wyksztalconych. Jeden drugiego przekonywal, ze "Niemcom w
        niczym nie ustepujemy". Pomyslalem, ze grunt to dobre samopoczucie, komu wobec
        tego ustepowalismy? Pewnie tylko ZSRR i to jedynie pod wzgledem obszaru.
        Sprawa z wizami nie jest taka prosta, Niemcy nie musieli ich miec jeszcze przed
        9/11, a po 9/11 sytuacja ulegla zaostrzeniu i gdyby Niemcow wczesniej
        obowiazywaly wizy to dzis staliby w kolejce do "kowbojskich" konsulatow podobnie
        jak Polacy.
        • referee Re: dla mnie MS 01.01.07, 13:50
          w pilce noznej. Akurat w final byly dwie druzyny, ktorym od lat kibicuje.Zal mi
          bylo troche Angoli. Zaimponowali Niemcy, cos jak kiedys Polska-bez gwiazd(
          ewentualnie po jednej; Ballack-Boniek), ale druzynowo genialnie.
    • ariachne Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 01.01.07, 23:27
      Dla mnie najwazniejsza jest w tej chwili Polska, niestety nie inne kraje ani
      nawet sąsiedzi za granicą unii.Bulwersuje mnie to co zdarzyło sie rok temu w
      okresie wyborów. Niestety nie jestem zadolowona z tego co dzieje się w
      kraju.Proszę nie brać tego za złe - nie jestem tu po to, żeby kogoś obrażać.
      Chcę tylko wyrazic swoje głębokie niezadowolenie i krytycyzm do współczesnych mi
      rządów Państwa Kaczyńskich i partii które są na świeczniku sejmowym. Obserwacje
      tego co widze prowadząmnie do wysnuwania najróżniejszych tez i przekonań. Drażni
      mnie, cofanie się Polski w rozwoju gospodarczym, światopoglądowym, coraz
      większego ucisku na Kościoła na życie normalnych ludzi. Jestem przerażona jakąś
      dziwną wyssaną z palca Pana Giertycha cenzurą, która jest gorsza niż w czasach
      PRL-u, a wypływa z tego iż ten Pan miał mało do czynienia z kulturą, sztuką
      demokracją. Nasz wizerunek spadado roli głupieo tempego narodu,który jak dawniej
      był kontrolowany i działal jak chciała góra. Nie dajmy sie sterować, nie dajmy
      się temu zwariować. Sredniowiecze, w które chce nas wepchnąc Pan Maciej Giertych
      z ową wizją przeboskiego stworzenia świata, negującą naukowo popartą ewolucją
      jest czymś o czymś nie do przyjęcia.Czy Polska to Ciemnogród? Nasze szkolnictwo,
      kiedyś tak wysoko cenione przez inne kraje zaczyna spadać na łep na szyję.Po co
      nowe, zupełnie nie odowiadające współczesnemu młodemu człowiekowi propozycje
      matury, która stawia przeszkodę aby w przyszłości robić to w czym jest się
      dobrym? Po co głupia ustawa, żeby nadać Polsce jakieś miano Polski Chrystusowej?
      Czym WY zajmujecie się politycy? GłUPOTAMI. Dlaczego narzekacie na ludzi w wieku
      20-40 lat emigrujących z kraju za GODNYM życiem? Może byśćie w końcu podnieśli
      wartość wynarodzenia średniego, zamiast sprowadzać sobie, tanią siłę roboczą z
      Ukrainy. Proste: bo kto na Was będzie pracował? Polska krzywdzi Polaków.
      Nie chcę na to więcej patrzeć.
      Polsce potrzeba rozwagi, klasy, rozumu zamiast ślepej wiary i szacunku do swoich
      rodaków.
    • w_ojciech Re: Jakie wydarzenie na swiecie w 2006 roku 02.01.07, 00:53
      polski_francuz napisał:

>
      > I jakie wydarzenie w kraju mialo najwiekszy wplyw na obraz Polski za granica?
      ================================================
      W skali świata był to chyba rok spokojny. Nijaki.
      A co do Polski. Kaczory pokazały, że mają nabiał.

Tak trzymać.
    • felusiak1 Absolutnie najważniejsze wydarzenie 02.01.07, 01:28
      miało miejsce w Afryce, gdzie M. Louise Ciccone kupiła dziecko od rządu Malawi
      płacąc zielonymi dolarami w kwocie 3 milionów a tatuś dziecka nie rozumiał, że
      sprzedał i zapytał w końcu kiedy mu powiedziano co zrobił "Gdzie sa pieniądze?"
      No właśnie, gdzie?
      Handel dziećmi jest powszechnie piętnowany chyba, ze nabywcą jest osoba
      prominentna. Mamy do czynienia z podwójna moralnością co nie jest niczym nowym.
      Z tym, ze przedtem nie aprobowano a od 2006 roku powiedziano nam, ze powinniśmy
      z usmiechem i w podskokach entuzjastycznie oklaskiwać.
      • van_grunsven najważniejsze wydarzenie; wojna w Libanie 02.01.07, 03:47
        wojna w libanie: izrael jak sie okazalo tez nie potrafi juz nic zrobic na bw.
        (podobnie jak usa. ale to okazalo sie wczesniej niz w 2006).
        • felusiak1 Re: najważniejsze wydarzenie; wojna w Libanie 02.01.07, 17:47
          O wojnie w Libanie mało kto wie a o M. Louise Ciccone wiedzą wszyscy.
    • adam81w Marsz Antyklerykalny w Warszawie z 29.07.06 , o kt 08.01.07, 03:01
      Marsz Antyklerykalny w Warszawie z 29.07.06 , o którym nasze niekochane media
      nie poinformowały niestety .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka