cepekkolodziej 02.02.07, 09:59 Bo bym chciał kupić na e-Bay, ale się waham - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cepekkolodziej Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 10:08 www.israeliposters.co.il/gallery/jp-117.jpg Cudne. Ale niech mi ktoś powie, co ten rogaty czort pod tom palmom tam robi? Taki czarny? Czy to niby Arab? I dlaczego ten rabin na drugim planie z kijem do dziewczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 15:15 cepekkolodziej napisał: > Cudne. Ale niech mi ktoś powie, co ten rogaty czort pod tom palmom tam robi? Ta > ki czarny? Czy to niby Arab? I dlaczego ten rabin na drugim planie z kijem do d > ziewczyny? Ta dziewczyna ma brodę, ohydne te Żydówki, a ten Arab to koza. Żydzi to rasiści, żeby przedstawiać Araba jako kozę! Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 13:08 dobrze robisz, cep.... przeplacisz tam.... u nas juz wiecej tego nie produkuja, ale sprzedawano po 5 lirot (to bylo przed szeklami) i szlo jak cieple buleczki.... jak widzisz, umiemy robic forse nawet z pustych konserw... :))) araby sie nauczyly od nas i sprzedaja buteleczki za 5 szekli z napisem: swieta woda z jordanu. widzialam jak to produkuja: buteleczki pod kran i gotowe... my przynajmniej uczciwie pisalismy na tych konserwach, ze w srodku nic, tylko powietrze... :)))) a tak by the way, to to stare postery, bardzo zreszta piekne niektore.... moj ulubiony to te: www.israeliposters.co.il/gallery/jp-4.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
cepekkolodziej Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 13:46 www.israeliposters.co.il/gallery/jp-G284-2.jpg Co za kontrast z tym, co niżej - Odpowiedz Link Zgłoś
cepekkolodziej Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 14:52 www.israeliposters.co.il/gallery/jp-G284-2.jpg O co tu chodzi, z tym stołem, ktoś wie? Czemu puste krzesła? Odpowiedz Link Zgłoś
behamot3 to stol przygotowany 02.02.07, 15:06 cepekkolodziej napisał: > www.israeliposters.co.il/gallery/jp-G284-2.jpg > O co tu chodzi, z tym stołem, ktoś wie? Czemu puste krzesła? > na seder znaczy sie na kolacje pesachowa Odpowiedz Link Zgłoś
cepekkolodziej Re: to stol przygotowany 02.02.07, 15:14 A co tam jest na tych talerzach na ścianie? A co w tej butelce? To jakieś wino? Bo pomyslałem, że keczap --- A dlaczego nie widać świecznika? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: to stol przygotowany 02.02.07, 15:36 nie wiesz co to talerz pesahowy, cep? sa rozne, jeden ogromny talerz z miejscem na przyklady tradycyjnych potraw pesachowych, z malymi talerzykami na duzym, z malymi miseczkami... do wyboru i koloru, ze szkla, z porcelany, z ceramiki, z metalu. shop.thejewishmuseum.org/jmuseum/dept.asp?s%5Fid=0&dept%5Fid=3149 tinyurl.com/2d35l4 www.ajudaica.com/item/1227_121/Seder+Plate+and+Six+Small+Bowls nj006.urj.net/seder/plate.html nie, nie ketchup, czerwone wino.... podczas sederu trzeba wypic 4 kieliszki wina. nie myslisz, ze to glupie i dziecinne nabijac sie z tradycji innych religii? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: to stol przygotowany 02.02.07, 15:39 i jeszcze jedno: kup sobie silniejsze okulary, cep.... na stole stoja dwa swieczniki i to widac ganc wyraznie. nie ma swiecznika na stole w czasie sederu, tylko zwyczajnie 2 swieczki. trudno walczyc z glupota, nie uwazasz? Odpowiedz Link Zgłoś
cepekkolodziej Re: to stol przygotowany 02.02.07, 15:54 Jak chcesz mi dosalać z głupotą, to zrób na innym wątku, bo na tym normalnie sie pytam. No przeciez widzę, że są dwie świece, i nawet jest krąg światła - ładne. Ale świecznika, tego 7-ramiennego, nie ma. I nie wiem, co to za napisy przy tych kielichach koło butelki, i dlaczego tych kielichów pięć a nie siedem. I też się dziwię, że jak jest po jednej stronie wieksze krzesło dla Pantaty, to dlaczego po drugiej stronie nie ma podobnego dla Panimamy. I co jest na tych talerzach na ścianie? Odpowiedz Link Zgłoś
cepekkolodziej Re: to stol przygotowany 02.02.07, 15:44 Z tobą nie mozna nic na poważnie. Zapytałem normalnie, po ludzku. Co to - wychowałem sie w mieście, gdzie takie stoły ktoś przygotowywał? Nie. Ktoś mnie zaprosił? Nie. Widzialem kiedy coś takiego? Nie. To o co chodzi? Już zapytac nie można? I nawiasowo - to nie ja tutaj wyśmiewam się z cudzych religii. Znam jedną taką, co robi to regularnie. Nie wiesz przypadkiem, która to? A obrazek mi się spodobał. Ładne kolory. I tajemniczy - przez te puste krzesła. I zaraz mi się przypomniał motyw złotowlosej i chatki siedmiu krasnali. Też bylo wszystko przygotowane, nakrycia, świece - ale krzesła puste. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: to stol przygotowany 02.02.07, 16:11 ze mna mozna na powaznie, jak pytania sa powazne. to co ty tu robisz, to tzw. zagajenie rozmowy. jak sie czegos nie wie, to po pierwsze mozna dzisiaj znalezc dokladne wyjasnienia w necie. jak sie chce naprawde i bez zlosliwosci dowiedziec, to sie czlowiek pyta normalnie, a nie "A co w tej butelce? To jakieś wino? Bo pomyslałem, że keczap ---", bo jakos tak na tej butelce narysowano grono winogron, a nie slyszalam o tym, zeby ketchup robili z winogron... chociaz moge sie mylic oczywiscie.... albo to "Czemu puste krzesła?" bo ty to pierwszy raz pewnie w zyciu widzisz ilustracje do jakiegos objasnienia z pustymi krzeslami i oczywiscie nie rozumiesz i chcesz wiedziec. nu, jakby tam bylo narysowane pare osob, to bys sie zapytal, dlaczego mame jest blondynka, kiedy wiadomo, ze zydowki maja czarne wlosy, albo cos w tym stylu... no i swiecznik 7-ramienny to nie swiecznik pesahowy, i wiesz to bardzo dobrze. juz najpozniej po moim wyjasnieniu, powinienes byl wiedziec, ze sa tam 4 kieliszki jako przyklad, ze kazdy musi wypic 4 kieliszki wina w ciagu calego sederu, a ten piaty kielich to sie troche wyroznia, nie cepie? idz w googla i wrzuc kielich eliahu, to sie dowiesz reszty.... sluchaj cep, ja cie znam... ty nie jestes uczciwym rozmowca, ty krecisz i manipulujesz, ale idiota nie jestes. tak ze wiesz... nie ze mna te twoje numery ze nie wiesz, ale bardzo, bardzo chcesz sie dowiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
cepekkolodziej Re: to stol przygotowany 02.02.07, 16:13 No dobra. Już o więcej nie pytam. Nie to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: to stol przygotowany 02.02.07, 16:17 pytaj ile chcesz. tylko normalnie i po ludzku. wiem ze umiesz. jak bede znala odpowiedz, to ci ja dam. tez normalnie. przestan z glupotami. najwyzszy czas. ja sie nabijam z innych tradycji, bo ten, z ktorego sie nabijam nie wyznaje swojej religii i swoich tradycji naprawde, tylko sam robi z nich posmiewisko. z tych, ktorzy wierza naprawde, nigdy sie nie nabijam. Odpowiedz Link Zgłoś
cepekkolodziej Re: to stol przygotowany 02.02.07, 16:23 Jakbyś nie była wredna małpa, to byś nie skazywała człowieka na zadawanie głupich pytań (czytaj: prostych), a oprowadziła wokół stołu a potem pokazała po kolei wszystko, co na stole. Łącznie z wyjasnieniem wszystkich napisów. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: to stol przygotowany 02.02.07, 17:52 jak bylbys normalnym, milym czlowiekiem, naprawde ciekawym stolu pesahowego, to bys napisal: danka, zobaczylem taki rysunek.... objasnij co do czego bo nie wiem, a interesuje mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
behamot3 Re: to stol przygotowany 02.02.07, 15:45 a peta kielbachy, kopa jaj i to kolorowanych? bigosy pieczone gesie i wielkanocne koszyczki pokrapiane swiecona woda, to tez fajnae musi byc :) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 15:16 Nie dziwie sie, ze ja atakuja, bo wpedza ich w kompleksy. Dumna, wyprostowana i nie chowa sie za nickiem. No i jestZydowka, co samo w sobie brzmi zlowrogo, prawda holotko? co za kontrast z tym, co nizej: z pizdu wyszla w pizdu poszla. szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
cepekkolodziej Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 15:18 A co to za świnia tak napisała? Na pewno nie cepekkolodziej. Więc czemu tutaj przytoczone? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 15:24 nie, nie cep to napisal. ale tez twoj ciagly cytat napisala jedna osoba, a nie wszyscy zydzi na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
cepekkolodziej Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 15:32 Ale to jest cytat ważny. I tylko ja się za niego wstydzę. I tak to. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 15:41 nie cep. ty sie za ten cytat nie wstydzisz. zupelnie sie nie wstydzisz. z zadowoleniem go cytujesz, bo uwazasz, ze w ten sposob pokazesz swiatu, jacy zli sa zydzi. ty sie lepiej powstydz za twojego rodaka, ktory napisal to co zacytowalam wyzej. to twoi mowia do mnie w ten sposob. a co mowia zydzi, to juz zostaw zydom. Odpowiedz Link Zgłoś
cepekkolodziej Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 15:57 Wiem lepiej, co mnie zawstydza. I wiem dobrze, kiedy z tej sygnaturki zrezygnuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 18:03 w innym watku, cep, napisalam ci na twoje: "Nawet była Liga Morska i Kolonialna. I sklepy kolonialne. Ale były i zostały tylko nazwy. Nic więcej. A tu? Poniżej? Odpowiedz Link Zgłoś
pisssmaker Dana umrzyj.!!! 02.02.07, 18:05 Przyznaje , ze mialem ostatnio 12 godzin luksusu i komfortu. Niestety wiadomosc okazala sie falszywa :(( Odpowiedz Link Zgłoś
behamot3 Re: Dana umrzyj.!!! 02.02.07, 19:11 pisssmaker napisała: > Przyznaje , ze mialem ostatnio 12 godzin luksusu i komfortu. Niestety wiadomosc > okazala sie falszywa :(( oj biedaku biedaku, sam jestes zywym trupem , wiesz to? Odpowiedz Link Zgłoś
cepekkolodziej Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 20:56 > ten cytat kogos..... Jaki kogoś? Dobrze wiesz - Odpowiedz Link Zgłoś
behamot3 Re: Czy ta konserwa aby na pewno koszer? 02.02.07, 14:35 ale jakby tak cepek sie zaciagnal takim powietrzem to by mu dobrze zrobilo, zreszta nie tyko jemu :) Odpowiedz Link Zgłoś