ksiadz.sebastian 20.03.07, 15:38 Otrzymałem dzisiaj (z samego rana) takie oto pytanie od mieszkańca Izraela na swoją skrzynkę pocztową. Jak uważacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vitalia Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 15:41 Heh !! to jakieś podchwytliwe pytane:))) \ jak może być antysemitą skoro ma za króla Jezusa ? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 15:44 ksiadz.sebastian napisał: > Otrzymałem dzisiaj (z samego rana) takie oto pytanie od mieszkańca Izraela na > swoją skrzynkę pocztową. Jak uważacie? > :)))) a to ksiadz wplywowy ,no i co za oryginalne pytanie "na czasie". nalezaloby sie spytac:czy katolicy powinni popierac skrajny rasizm,brutalne wojny,nienawisc do blizniego swego etc.,czy udawac,ze sa jakies nowe wersety w Biblii pisane przez tych co sami nie wierzac znaja sie na kazdym aspekcie wiary ,oczywiscie katolickiej ma sie rozumiec:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz.sebastian Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 15:49 Dziękuje za te dygresję. Katolicy naturalnie nie moga wspierac jakiejkolwiek formy rasismu. Już św. Paweł pisał, że w Chrystusie "nie ma Żyda, ani Greka, nie ma kobiety, ani mężczyzny". Każda doktryna przeciwstawiająca jakąś grupę społeczną innej jest antychrześcijańska. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 15:55 ksiadz.sebastian napisał: > Dziękuje za te dygresję. Katolicy naturalnie nie moga wspierac jakiejkolwiek > formy rasismu. no to ciekawe,ze nic innego oprocz "antysemityzmu" nie przychodzi nikomu tu na forum do glowy,jako wzorowy przyklad rasizmu. mozna by pomyslec,ze te wszystkie antypolskie,antyarabskie,antyeuropejskie,antyafrykanskie etc. okrzyki sa jakby niewidoczne a nasz forumowy ksiadz co rusz porusza temat tak modny jak "antysemityzm" w swym oredziu do forum. to troche smieszy pre ksiedza,bo jesli popatrzec na ofiary dzisiejszej nienawisci rasowej to antysemityzm akurat jest tu najmniej wazny,a wiec KK powinien sie bardziej zajmowac negowaniem wojen,nielegalnej okupacji,wyzyskiem iscie kolonialnym wielu okupantow w stosunku do miejscowej ludnosci niz jakims tam haselkiem,ktore oplacani forumowi agenci podrzucaja na patelnie co rusz,aby temat nie ostygl jak wczorajszy obiad. > Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz.sebastian Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 15:57 Zachęcałem do zadawania mi pytań... Odpowiedz Link Zgłoś
vitalia Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 16:05 ksiadz.sebastian napisał: > Zachęcałem do zadawania mi pytań... > No więc ja pytam , czy ksiądz jako głęboko wierzący(tak zakładam) jest antysemitą ? Czy wśród wiernych KK mogą być antysemici ? A jeśli są, to skąd to się wywodzi, przecież chyba nie z nauk kościoła ? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz.sebastian Ad meritum 20.03.07, 16:02 Jako żyje Pan, który wyprowadził synów izraelskich z ziemi północnej, ze wszystkich ziem, do których ich wygnał, i sprowadzę ich z powrotem do ich ziemi, którą dałem ich ojcom! (Jr 16,14-15) Ja, Pan, jestem waszym Bogiem (Ez 20,5); Lecz ty, Izraelu, mój sługo, Jakubie, którego wybrałem, potomstwo Abrahama, mojego przyjaciela. Ty, którego pochwyciłem na krańcach ziemi i z najdalszych zakątków powołałem, mówiąc do ciebie: Sługą moim jesteś, wybrałem cię, a nie wzgardziłem tobą (Iz 41,8-9) Pocieszajcie, pocieszajcie mój lud, mówi wasz Bóg! (Iz 40,1); Proście o pokój dla Jeruzalemu! (Ps 122,6). Oczywiście nie chodzi o obowiązek, ale o miłość, która płynie z czystego serca. Izrael jest źrenicą oka naszego Pana (Zach 2,12), a to co jest ważne dla Niego, powinno być ważne także dla nas. Ze względu na braci moich i przyjaciół, będę ci życzył pokoju, ze względu na Pana, Boga naszego, będę szukał dobra twego (Ps 122,8-9). Nie bój się, bom Ja z tobą, nie lękaj się, bom Ja Bogiem twoim! Wzmocnię cię, a dam ci pomoc, podeprę cię prawicą sprawiedliwości swojej. Oto zawstydzą się i będą pohańbieni wszyscy, którzy pienią się na ciebie, będą unicestwieni i zginą ci, którzy się z tobą spierają. Szukać będziesz, lecz nie znajdziesz tych, którzy z tobą walczą, będą unicestwieni i zmarnieją ci, którzy z tobą wojują (Iz 41,10-12). + - Antysemityzm, jak każda inna forma rasowej nienawiści jest grzechem przeciwko Bogu i zbrodnią przeciwko człowiekowi - podkreślił Jan Paweł II podczas spotkania z dwoma najważniejszymi rabinami Izraela. Stolica Apostolska zamierza pogłębiać wzajemne zrozumienie i szacunek, jaki łączy ją w głównym rabinatem Izraela - powiedział papież. - Dialog między Kościołem rzymskokatolickim a żydowskimi duchownymi jest znakiem wielkiej nadziei - podkreślił papież i zaznaczył, że działanie na rzecz takiego dialogu było jednym z najważniejszych zadań jego pontyfikatu. Jan Paweł II wspominał podczas spotkania wizytę w Ziemi Świętej, a także niezwykle mocno wskazał, że trzeba budować przyszłość, w której nie będzie miejsca dla nastrojów antysemickich wśród chrześcijan i antychrześcijańskich wśród Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
vitalia Re: Ad meritum 20.03.07, 16:06 Jako żyje Pan, który wyprowadził synów izraelskich z ziemi północnej, ze wszystkich ziem, do których ich wygnał, i sprowadzę ich z powrotem do ich ziemi, którą dałem ich ojcom! (Jr 16,14-15)......................................... No właśnie !!! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Ad meritum 20.03.07, 20:41 ksiadz.sebastian napisał: > > Jan Paweł II wspominał podczas spotkania wizytę w Ziemi Świętej, a także > niezwykle mocno wskazał, że trzeba budować przyszłość, w której nie będzie > miejsca dla nastrojów antysemickich wśród chrześcijan i antychrześcijańskich > wśród Żydów. > > no to chyba zydzi maja wiele pracy przed soba,bo z tego co widze to nie rzekomy antysemityzm katolikow jest przyczyna wojen,okupowania ziemi i ludnosci oraz przyczyna nieszczesc tysiecy ludzi. mysle,ze ksiadz powinien sie bardziej zajac przyczynami ninawisci naszych starszych braci,bo jesli ktos tu nie nie jest slepy i gluchy to granie smetnej piosneczki o antysemityzmie w wykonaniu rzekomego ksiedza brzmi tak prawdziwie jak troski niejakiego marcusa (zna go chyba ksiadz)na temat zalewajacego nas islamu:)) niezly teatrzyk musi ksiadz przyznac:)) Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 16:14 zawsze moze byc rusofobom, jak jp2 he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 16:54 musi byc bo cala katolicka wiara nie ma basis Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 18:10 Pytanie nalezyy zmodyfikowac na: "Czy mozna byc katolikiem nie bedac antysemita ?" Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 21:08 oczywiscie, ze moze..... najlepszym przykladem jest nasz krystek forumowy, co to nam sczezl gdzies, albo pisze pod nowym imieniem. to byl antysemita z samych antysemitowic i do tego wielki katolik zyjacy wg najprawdziwszych wartosci chrzescijanskich, co nam tu udawadnial dzien w dzien, prosze wielebnego.... ja prosze ksiedza, uwazam, ze masa antysemityzmy wywodzi sie wlasnie z nauk kosciola..... jak slucham tate rydzyka i jego dzieci, to tylko widze, jak sie ten antysemityzm wylewa tam juz nie strumieniem, ale cala rzeka, conajmniej wielkosci jordanu.... ksiadz wie co to za rzeka nie? to taka rzeka, co sie tam chrzcili kiedys i dzisiaj tez (sama widzialam prosze ksiedza) i co israelczycy przekroczyli te rzeke.... to dwa momenty, z ktorych ta rzeka jest slynna.... a kto do ksiedza napisal? moze to jakis moj znajomy? Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 21:23 powiedziałabym,że poruszony temat jest z gatunku tych niebezpiecznych. Na słowo antysemityzm niektórzy reagują alergizcznie i to zarówno ci,którzy uważają,że go nie ma -jak i tych,którzy uważają,że ma się on całkiem dobrze co już widać w wypowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 21:29 ariadna-enta napisała: > powiedziałabym,że poruszony temat jest z gatunku tych niebezpiecznych. > Na słowo antysemityzm niektórzy reagują alergizcznie :)) no szczegolnie jak ten temat jest tak czesto poruszany przez rzekomego katechete katolickiego,ktory dostaje prywatnie zapytania wprost z izraela,jak swieze buleczki a sam gdzie indziej puszcza dosc ideologiczno rozne (ze nie powiem rasistowskie,znaczy sie dosc niezgodne z nauka KK)teksty. fasktycznie ariadno kupa smiechu,polecam google,bo jak widac jacys madrzy naukowcy wynalezli ten cudowny engine search po to aby czerwony kapturek jak ty nie zostal zjedzony przez strasznego wilka jak ja:)) zabawa po pachy. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 21:43 ano widzisz rachela z Twojego punktu widzenia antysemiryzmu nie ma,a z punktu widzenia Dany jest. Dwa skrajne podejścia do problemu. Ja osobiście jestem i zawsze byłam za spokojnym podejściem do tematu,bez emocji,które powodują wiele niepotrzebnych spięć Nie wszyscy ludzie są antysemitami,ale nie można zaprzeczyć,że takowi też istnieją.Tak samo jak istnieją inne rasizmy.Świat niestety nie jest od nich wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 21:47 dokladnie, ariadno, dokladnie... Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 21:48 ariadna-enta napisała: > ano widzisz rachela > z Twojego punktu widzenia antysemiryzmu nie ma,a z punktu widzenia Dany jest. > Dwa skrajne podejścia do problemu. > Ja osobiście jestem i zawsze byłam za spokojnym podejściem do tematu,bez > emocji,które powodują wiele niepotrzebnych spięć > Nie wszyscy ludzie są antysemitami,ale nie można zaprzeczyć,że takowi też > istnieją.Tak samo jak istnieją inne rasizmy.Świat niestety nie jest od nich > wolny. mowimy tu o paru rzeczach ariadno. 1.o tym czy pacyna moze udawac ksiedza a co za tym idzie zadawac nam pytania w imieniu KK ? 2.czy dla KK najwazniejszym problemem jest antysemityzm? 3.o ciaglym pojawianiu sie na tym forum kogos,kto nas ciagle naprowadza do zrodel,bo wiadomo na inne tematy nikt z oplacanych zawodowcow sie nie wypowiada i moge tak dodac pare rzeczy do tego. mnie smieszy slabo wyrezyserowany teatr,ale jesli chcesz brac udzial w tym przedstawieniu na temat antysemityzmu jako grzechu glownego,to oczywiscie graj dalej,mnie wystraczylo poszukanie w necie paru tekstow a potem to juz tylko smiech gromki:) Odpowiedz Link Zgłoś
salci_rozencwajgowa Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 21:50 Sadze ze tak. Tak samo zreszta jak Zyd uratowany przez Polaka moze zostac antypolonista. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:00 nie wiem czy rzeczony ksiądz Sebastian jest prawdziwy czy nie. Faktem jest,że poruszył pewien temat. Wiadomo,że KK stoi teraz przed wieloma problemami sama wiesz jakimi jeżeli śledzisz informacje. Co do poruszonego tematu to chyba nie chodzi o antysemityzm w KK jako instytucji tylko o podejście pojedynczego katolika do Żydów jak wskazuje tytuł wątku "czy katolik może być antysemitą." Na to pytanie każdy powinien sobie sam odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:04 ariadna-enta napisała: > > "czy katolik może być antysemitą." > Na to pytanie każdy powinien sobie sam odpowiedzieć. tak samo jak kazdy moze zadac pytanie "czy zyd moze byc rasita",bo jest rownie intrygujace i jakby rowniez na czasie. sprawy wiary to raczej sprawy dosc osobiste a uczenie sie katechizmu z forum to najgorsza forma profanacji religijnej jaka znam,bo jak wiadomo strzecie sie cudzych Bogow,no i jak widac to powiedzenie jest jak najbardziej na czasie. z tego co wiem wiekszosc tu dyskutujacych jawnie okresla sie jako ateisci,a wiec dziwne,ze wlasnie oni maja najwiecej do powiedzenia na temat wiary,ktorej ani nie znaja,ani nie praktykuja:) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz.sebastian Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:03 Nie będę udawał, że nie jestem wielbłądem, bo faktycznie mało piję i dużo pracuję.... Zapraszam wątpiących na spotkanie mojego neokatechumenatu. Korzystam często z odpowiednich cytatów z różnych stron chrzescijańskich. Przecież człowiek nie może się wszystkiego nauczyc na pamięć, nawet ksiądz. A odpowiadam na takie pytania, jakie otrezymuję. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:07 ksiadz.sebastian napisał: > Nie będę udawał, że nie jestem wielbłądem, bo faktycznie mało piję i dużo > pracuję.... > >tia,ciekawe ,ze wybierasz te z izraela dotyczace akurat wiary chrzescijaskiej. to pachnie troche brzydko,tak samo brzydko jak powtarzajace sie cytaty,toczka w toczke z nieco innych stron internetowych. milego dnia zycze,bo nie mam ochoty na gre w przebieranca,tylko moge powiedziec jedno,ze dosc dziwne forum sobie wybrales na swoje nauki katechetyczne,jako,ze tu praktycznie rzecz biorac katolicy nie pisuja,poza malymi wyjatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz.sebastian Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:12 Poświęcam temu forum niewiele czasu w porównaniu do Was. Żałuję, bo to ciekawe miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:16 ksiadz.sebastian napisał: > Poświęcam temu forum niewiele czasu w porównaniu do Was. Żałuję, bo to ciekawe > miejsce. > alez nie krepuj sie skoro cie to forum ciekawi to graj dalej w zielone,nikt cie stad nie wygania,wirtualnie kazdy moze grac takie role jakie mu sie podobaja,tyle,ze zeby byc wiarygodnym nie mozna przesadzic. potem to juz teatrzyk a szkoda bo fajnie mic rozne osoby do rozmow,byle nie robic z tego propagandowej sztancy. Odpowiedz Link Zgłoś
o_brother1 [...] 20.03.07, 22:14 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:22 nie zerowcu, to nie jest antysemityzm... to jest wymierzenie kary, jaka sie friedmanowi nalezala juz od wielu miesiecy... Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:29 dana33 napisała: > nie zerowcu, to nie jest antysemityzm... > to jest wymierzenie kary, jaka sie friedmanowi nalezala juz od wielu miesiecy.. > . jakbys byla ksiedzem sebastianem a nie diablem w ornat przebranym dzwoniacym nam na msze:))) to bys wiedziala,ze od wymiaru sprawiedliwosci jest sam Bog,nie czlowiek a jesli czlowiek zabija drugiego czlowieka to lamie jedno z przykazan,ktore i was obowiazuje. jak mowie danus nie graj roli krolewny,bos nie ten rozmiar by wdziewac sukieneczke biala rozmiar 8:) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz.sebastian Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:31 Czy mogę prosić o link do sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
o_brother1 [...] 20.03.07, 22:34 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz.sebastian Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:37 Nie chce dyskutować o polityce Izraela, bo nie jestem ekspertem. Jedno wiem na pewno: znam 5 przykazanie "nie zabijaj". Dotyczy ono wszystkich ludzi na swiecie - bez wyjatków. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:43 ksiadz.sebastian napisał: > Nie chce dyskutować o polityce Izraela, bo nie jestem ekspertem. Jedno wiem na > pewno: znam 5 przykazanie "nie zabijaj". Dotyczy ono wszystkich ludzi na swieci > e > - bez wyjatków. ciekawe,ze jako nie ekspert ciagle sie pytasz na temat antysemityzmu na tym forum,to jakby nie bylo jest zwiazane z izraelem. o ile mi wiadomo KK jak najbardziej ma swoje zdanie na temat polityki bliskowschodniej,gdzie wojny,pozogi i nieszczescia ludzkie niespotykanych rozmiarow maja miejsce od wielu juz lat. ostatnio zdaje sie biskupi niemieccy zajeli takie a nie inne stanowiskow sprawie gett palestynskich wiec dziwie sie,ze nie masz odwagi nazwac zabijania bezbronnych ludzi co najmniej grzechem,bo w oczach Boga tym jest zabijanie, a malo tego zabijanie jest gorsze od wyimaginowanego problemu jakim jest trendy "antysemityzm",bo o ile mi wiadomo KK nie rozgranicza rasizmu na podrasizmy tylko mowi jasno i zwiezle:miluj blizniego swego...". sam fakt poruszania przez ciebie ciagle jednego sloganu jest nie tylko dziwny,ale i dosc wypaczony jesli chodzi o nauki KK. > Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz.sebastian Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:52 Stolica Apostolska potępia przelew krwi w Ziemi Świetej. Antysemityzm to zagadnienie moralne. Państwo Izrael to już polityka. Ojciec Świety zwracał się nie tylko do Izraelczyków, ale i do Palestyńczyków. Episkopat Niemiec i jego stanowisko nie jest stanowiskiem Kościoła powszechnego. 27.12.2006/AM W świątecznym orędziu, które Benedykt XVI skierował katolików na Bliskim Wschodzie papież wyraził nadzieję, że będzie mógł odwiedzić Ziemię Świętą i pomodlić się w Jerozolimie. "Mam wielką nadzieję, że opatrzność sprawi, by okoliczności pozwoliły na moją pielgrzymkę do ziemi, którą historia zbawienia uczyniła świętą. Mam nadzieję, że będę mógł pomodlić się w Jerozolimie, ojczyźnie serca wszystkich duchowych potomków Abrahama". Benedykt XVI stwierdził, że sytuacja na Bliskim Wschodzie jest dramatyczna, niemal bez wyjścia. Dlatego nie ma sensu tracić czasu na wyliczanie, kto wycierpiał więcej i sporządzać listy krzywd, bo cierpią wszyscy. W swoim orędziu papież wyraził szczególne zaniepokojenie sytuacją społeczności katolickich na Bliskim Wschodzie. Przypomniał, że od dawna chrześcijanie opuszczają ten region, i miejsca święte już niedługo mogą przemienić się w wyzute z życia religijnego tereny badań archeologicznych. Podkreślił, że chrześcijanie emigrują, bo padają ofiarą konfliktów kulturowych, interesów geopolitycznych, strategicznych i agresji, którą próbuje się usprawiedliwiać motywami społecznymi i religijnymi. Cytując słowa swojego poprzednika Jana Pawła II "Nie ma pokoju bez sprawiedliwości, nie ma sprawiedliwości bez przebaczenia", papież zachęcił katolików na Bliskim Wschodzie do gestów przyjaźni i dobrej woli. Zapewnił ich o swoim wsparciu, a także wsparciu całego Kościoła. Dokument z datą 21 grudnia Watykan opublikował w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Przemawiając wówczas z Loggii Błogosławieństw bazyliki watykańskiej, papież również wyrażał troskę o Bliski Wschód. Modlił się o "sprawiedliwy, trwały pokój, z poszanowaniem nienaruszalnych praw narodów" i o dialog między Izraelem a Palestyńczykami. Podczas audiencji w Watykanie 13 grudnia premier Ehud Olmert zaprosił Benedykta XVI do odwiedzenia Izraela. (Za „Rzeczpospolita”) Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 23:02 ksiadz.sebastian napisał: > Stolica Apostolska potępia przelew krwi w Ziemi Świetej. Antysemityzm to > zagadnienie moralne. o nie tak szybko. po pierwsze nikt nie uscislil nigdy co to znaczy antysemityzm,bo w oczach naszych propagandystow to krytyka izraela i jego polityki tym jest. jesli watykan potepie wojne i przelew krwi,to ksiadz nie moze udawac,ze brak sympatii dla okupanta jest grzechem,bo wtedy wypaczamy wiare. czy uwazasz za moralne odwracanie glowy od nieszczesc tysiecy ludzi,zabijanie ich w imie jakis tam idealow,okupowanie ich ziemi i brak poszanowania ich mienia za cos z czym KK i katolik powinien sie zgodzic? czy nazywasz kogos kto zaprotestuje przeciwko zabijaniu niewinnych -antysemita? jest roznica miedzy okupowanym i okupantem i o niej nikt kto wierzy w Boga zapomniec nie moze. Kazde zabijanie jest grzechem,kazdy uscisk czlowieka przez czlowieka jest grzechem i kazda nienawisc jest grzechem,ale jest znaczna roznica miedzy tym silniejszym,ktory swa wole narzuca innym a tym,ktory sie przed takim narzucaniem broni.dopoki bedziemy tuszowac prawde i bic piane na temat jednej formy nietolerancji w stosunku do polityki jedego panstwa,to oklamujemy nie tylko Boga,ale i siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz.sebastian Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 23:06 www.slownik-online.pl antysemityzm nienawiść do Żydów, prześladowanie ich, jedna z form rasizmu, szowinizmu i nietolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 23:10 ksiadz.sebastian napisał: > www.slownik-online.pl > antysemityzm nienawiść do Żydów, prześladowanie ich, jedna z form rasizmu, > szowinizmu i nietolerancji. > > > no to niewiele ponad to masz do powiedzenia,bo o ile mi wiadomo to zaden katolik nigdzie zydow nie przesladuje,choc oni sami nie swieca przykladem tolerancji nawet dla swych braci.jak mowie zapytaj kto tu okupant a kto jest okupowany,aby nie wypasc na ignoranta w sprawach grzechu i jego potepienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:35 rachelciu, szczescie moje.... ja nie diabel przebrany w ornat... ja diabel nastajaszczy i wystepujacy we wlasnej skorze... jesli czlowiek zabija czlowieka????? to w lezajsku zabili kogos???? nu, nu, ja to wiem rachelcia, dlaczego ja ciebie tak uwielbiowuje.... ty po prostu masz tak cudowna fantazje, jakiej niestety na dworcu nie pokrywaja..... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:37 jak to sie mowi, pisalam i sluchajac jednoczesnie tv napisalam cos o filmie... :)))) koniec powinien byc taki: masz tak cudowna fantazje, jaka rzadko mozna zobaczyc... :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy katolik może być antysemitą? 20.03.07, 22:45 dana33 napisała: > rachelciu, szczescie moje.... ja nie diabel przebrany w ornat... ja diabel > nastajaszczy i wystepujacy we wlasnej skorze... > jesli czlowiek zabija czlowieka????? to w lezajsku zabili kogos???? > nu, nu, ja to wiem rachelcia, dlaczego ja ciebie tak uwielbiowuje.... ty po > prostu masz tak cudowna fantazje, jakiej niestety na dworcu nie pokrywaja..... no jak mowie typowy diabel w ornacie.dzieki polskim antysemitom nikogo nie zabili,ale intencje takowe mieli. zamiast mielic ozorem na temat,za ktory ci placa od wierszowki zajmij sie nienawiscia rasowa jaka macie do siebie samych,bo to jest tak samo chore jak brak tolerancji jaki okazujecie kazdemu inaczej myslacemu niz takie oszolomy jak wy. Odpowiedz Link Zgłoś
puls Bejzmentowa znow o rozmiarach pisze he he he 20.03.07, 22:41 Tylko napisac o swoich antypolskich dzialaniach wymierzonych w innych emigrantow nie amierza ... Teraz nad "ofiarami" obludnie sie uzala i potepia komune , tak to zlodziej krzyczy "lapac" zlodzieja dla zmylenia ( normalka u tych co dzialali z komuchami ). Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 ale to bylo w Polsce. Przypadek? 21.03.07, 16:46 dana33 napisała: > nie zerowcu, to nie jest antysemityzm... > to jest wymierzenie kary, jaka sie friedmanowi nalezala juz od wielu miesiecy.. Myslisz, ze to przypadek, ze ten Zyd zostal skatowany w Polsce? Ze oprawcy wybrali Polske na miejsce kazni, ten kraj Auschwitz i Treblinki, te kolebke antysemityzmu? I nie zawiedli sie! Polska nic nie zrobila by zapobiec albo ratowac ciemiezonego. Przeciwnie, cieszyla sie w duchu z nieszczescia zydowskiego, a nawet wspierala oprawcow swoimi sluzbami policyjnymi. Ofiara "zamierza pozwać polską policję do sądu." www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070316/swiat/swiat_a_2.html Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: ale to bylo w Polsce. Przypadek? 21.03.07, 19:36 tees1 napisał: > > Ofiara "zamierza pozwać polską policję do sądu." > <a href="www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070316/swiat/swiat_a_2.html" target="_blank">www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070316/swiat/swiat_a_2.html</a> :))) a to dobre,bo nie pamietam aby ktos z was plakal rzewnie jak bandyci z ochrony izraelskich wycieczek krajoznawczych pobili ciezko wlocha w Polsce. gdzie sprzeciw?ale moze semitom wszystko wolno bo oni nie sa antysemitami,czyli grzesznikami wedlug naszego wirtualnego ksiedza:)) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: ale to bylo w Polsce. Przypadek? 21.03.07, 20:10 mysle, ze to byl przypadek, tees... jakby meshi zahav spotkal friedmana w niemczech, to by friedman dostal w niemczech, jak w honolulu, to w honolulu. mysle, ze meshi zahav akurat w polsce spotkal friedmana i to spotkanie byla dobra okazja do nabicia mordy tego naturejczyka.... jakby meshi zahav nienawidzil polski tak, jak to wynika z twoich slow, to by wogole nie przyjechal do polski. a ze polskie wladze nic nie zrobily, to wlasnie bardzo dobrze, bo bym byla ciezko rozczarowana, jesli polskie wladze bronilyby takiego sqrwiela jak friedman. ofiara????? tees.... ofiary to ci zabici w zamachach zrobionych przez tych, z ktorymi ten friedman sie caluje przy kazdej okazji.... juz napisalam gdzie indziej: powinni go zlac mocniej... Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: ale to bylo w Polsce. Przypadek? 21.03.07, 20:14 dana33 napisała: > > sqrwiela jak friedman. > ofiara????? tees.... ofiary to ci zabici w zamachach zrobionych przez tych, z > ktorymi ten friedman sie caluje przy kazdej okazji.... > juz napisalam gdzie indziej: powinni go zlac mocniej... no wlasnie jak chce ksiadz zobaczyc przypadek czystego antysemityzmu i pochwalania grzechu to dalej nie trza patrzec. oj wej kto tam jeszcze o cos z izraela sie spyta ,bo to ciekawe pytania z ciekawego kraju:)) Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Re: Czy katolik może być antysemitą? 21.03.07, 00:43 Jest to pytanie retoryczne (czyżby z ostatnich zajęć katechetycznych ks. Sabestiana?). Chrześcijanin, a zwłaszcza katolik nie powinien mieć najmniejszej trudności z podaniem jasnej odpowiedzi. Wystarczy choćby tylko znajomość soborowej deklaracji „Nostra Aetate”. Wypływająca z niej nauka obowiązuje katolików. Zacytuję choćby następujący fragment tej Deklaracji: „[...] więzy duchowe i historyczne odniesienia, które łączą Kościół z judaizmem, każą potępić, jako przeciwne samemu duchowi chrześcijaństwa, antysemityzm i dyskryminację w jakiejkolwiek formie: sama zresztą godność osoby ludzkiej wystarczy, by je potępić.” Jan Paweł II głosił: „[...] Skoro chrześcijanie uważają się z braci wszystkich ludzi i zobowiązani są zgodnie z tym postępować, to święte zobowiązanie ciąży na nas tym bardziej, gdy stajemy wobec członków narodu żydowskiego.” Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy katolik może być antysemitą? 21.03.07, 02:21 eres2 napisał: > Jest to pytanie retoryczne (czyżby z ostatnich zajęć katechetycznych ks. > Sabestiana?). Chrześcijanin, a zwłaszcza katolik nie powinien mieć najmniejszej > > trudności z podaniem jasnej odpowiedzi. pewnie,ze nie mamy eresku zwlaszcza odpowiadajac takiemu heretykowi jak ty. nie zabijaj to jedno z przykazan bozych,ktore ty i tobie podobni lekcewaza co dzien. nienawisc rasowa,zabijanie,kradziez i inne ciezkie grzechy sa niedopuszczane w naszym leksykonie a wiec jesli juz nauczasz czegos to albo sam skoncz z grzechem albo nie piernicz glupot bos bardziej falszywy niz sam diabel. my chrzescijanie nie mamy problemu z antysemityzmem bo go nie krzewimy,ale mamy problem z falszywymi bogami bo ich tu pelno na tym forum. nie zabieraj glosu na temat czegos w co sam nie wierzysz ani czego sam nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: Czy ks.Sebastian czytal cywilizacje zydowska 21.03.07, 15:19 nasz ksiadz forumowy by czytal takie herezje,wywalili by go z wirtualnego zakonu jak w banku:) ten ksiadz ma niezle kontakty z izraelem,kolebka katolicyzmu jak wiadomo,ba nawet ten ksiadz co wpis martwi sie o antysemityzm katolikow,przy glosnym aplauzie tych judajkowych strozy moralnosci chrzescijanskiej a w wolnych chwilach po uroczystosciach Srody Popielcowej nasz wikary pisuje albo tu albo w innym dosc rasistowskim miejscu,ale psst.nie zdradzajmy za wiele aby nie konczyc wirtualnej zabawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Czy ks.Sebastian czytal cywilizacje zydowska 21.03.07, 15:24 On tez?:)))))))))))) Srody Popielcowej nasz wikary pisuje albo tu albo w innym dosc rasistowskim miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
aaki a czy katolik może być grzesznym człowiekiem? 21.03.07, 16:34 a czy niekatolik może być antysemitą? Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: a czy katolik może być grzesznym człowiekiem 21.03.07, 19:42 tylko ma byc achmedem Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: nie. 21.03.07, 20:04 emerytka2006 napisała: > To sprzeczne z nauczaniem Jana Pawła II... he,he znawczyni religii i encyklik JPII sie odezwala,widac ten ksiadz z twojego podworka babciu,tacy tez byli:) Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: już nawet JP-2 nie potrafisz uszanować? 21.03.07, 20:16 :)) nie babciu nie czcze bozkow jak ty,chyba niezbyt znasz sie na slowach JPII skoro cytujesz je wyrwane z kontekstu:) juz tu pare diablow w ornatach ogonem na msze dzwonilo,tylko ma te msze to ty uczeszczasz kotus,bo to nie moja religia ani nie moj kosciol,wiec sie nie mecz w jodlowanie,bo walisz sie w pierwszej nucie. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: już nawet JP-2 nie potrafisz uszanować? 21.03.07, 20:22 rachelciu, zlotko...... jak ty to robisz, ze ci sie repertuar nigdy nie konczy? co ci bidna emerytka napisala takiego strasznego, zebys tak na nia wjechala? ona 3 male, spokojne slowka, a ty tutaj wylalas rzeke pomyj.... ty jednak jestes cholernie niemila baba, rachelciu... powiedzialabym nawet straszna baba jestes.... Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: już nawet JP-2 nie potrafisz uszanować? 21.03.07, 20:29 dana33 napisała: > rachelciu, zlotko...... jak ty to robisz, ze ci sie repertuar nigdy nie konczy? > co ci bidna emerytka napisala takiego strasznego, zebys tak na nia wjechala? alez niech bedzie pochwalony dano,nie wiedzialam,ze ty i emeryka do mszy razem.. no,no kto by pomyslal,zesta takie bogobojne dzieweczki. na kazdy temat cos do dodania od religii,poprzez naLuke do obyczajow buduarowych-masz problem dana z babcia ci pomoga:) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: już nawet JP-2 nie potrafisz uszanować? 21.03.07, 21:32 ja napewno nie na msze, a co do emerytki, to nie mam pojecia. no i juz napewno nie razem.... ty to w dziecinstwie upadlas na glowe? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: już nawet JP-2 nie potrafisz uszanować? 21.03.07, 21:35 dana33 napisała: > ja napewno nie na msze, a co do emerytki, to nie mam pojecia. no i juz napewno > nie razem.... > ty to w dziecinstwie upadlas na glowe? no to komunie roznosicie,boscie obie takie ztroskane katolikami az milo patrzec.ciotka ty lepiej zajmij sie burdelami,bo ta religijna piesn w twych ustach brzmi jak nawolywanie do diety w tlusty czwartek.moje muzyczne ucho nie trawi falszywych tonow,ale widze,ze tu sporo takich co by chcieli tyle,ze im nie wychodzi a jak im juz cos wychodzi to nie to co powinno:) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: już nawet JP-2 nie potrafisz uszanować? 21.03.07, 22:20 alez rachelciu.... jak mowi moj rebbe: kazda rzecz w swoim czasie.... burdelami to ja sie zajmuje przewaznie od 10 rano do 15. wtedy zalatwiam moim dziewczynom klientow, dopilnowywuje dostarczenia napojow tzw. wyskokowych, sprawdzam czy wszystkie byly w danym tygodniu u lekarza (aids, aids, farsztejst), wydaje polecenia w kuchni. potem to juz wszystko samo leci, bo wskazowek moim wysoko wyszkolonym dziewczynom dawac nie musze, juz wszystko wiedza... tak ze popoludnia i wieczory mam wolne i spedzam je z przyjemnoscia w twoim towarzystwie... ty akurat sie wtedy budzisz i jestes rzeska, wypoczeta, pelne energii i wtedy wlasnie puszczasz tutaj te twoje perelki, ktorych czytanie relaksuje mnie po ciezkich godzinach pracy w tych moich burdelach.... Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: już nawet JP-2 nie potrafisz uszanować? 21.03.07, 22:29 dana33 napisała: > > relaksuje mnie po ciezkich godzinach pracy w tych moich burdelach.... o cholera a ja myslalam,ze absztyfikant wie co robi. nu widzisz jak zachwalasz podly towar a on nic tylko ciebie meczy. to cholera petak jeden niewykwalifikowany. pogon dziada i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: już nawet JP-2 nie potrafisz uszanować? 21.03.07, 22:30 Otworzylem dla Ciebie taki ladny watek Rochellinko, a ty nie dosc, ze milczysz, to jeszcze podsrywasz mnie na moderacji. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: już nawet JP-2 nie potrafisz uszanować? 21.03.07, 22:41 absztyfikant napisał: > Otworzylem dla Ciebie taki ladny watek Rochellinko, a ty nie dosc, ze milczysz, > to jeszcze podsrywasz mnie na moderacji. > prawda po czym to mistrz mistrza pozna,chyba nie po watkach,bo ja jeszcze nie stoczylam sie na taki stetryczaly bruk jak ty. moze jacys niegramotni hamerykanie by to przerabiali,ale w koncu kazdy gustuje w tym co sam reprezentuje,skoro lubisz te bzdety to podbijaj nimi swoje plaskie czolko. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: już nawet JP-2 nie potrafisz uszanować? 22.03.07, 00:12 Uprasza się o założenie stosownej blokady osobie tak podłej konduity jak poniżej występująca burdelmama domu publicznego - Danuta 33. Osoba ta nie wnosi na tym forum nic oprócz nie akceptowanego tu relatywizmu moralnego. dana33 napisała: > alez rachelciu.... jak mowi moj rebbe: kazda rzecz w swoim czasie.... burdelami > > to ja sie zajmuje przewaznie od 10 rano do 15. wtedy zalatwiam moim dziewczynom > klientow, dopilnowywuje dostarczenia napojow tzw. wyskokowych, sprawdzam czy > wszystkie byly w danym tygodniu u lekarza (aids, aids, farsztejst), wydaje > polecenia w kuchni. potem to juz wszystko samo leci, bo wskazowek moim wysoko > wyszkolonym dziewczynom dawac nie musze, juz wszystko wiedza... > tak ze popoludnia i wieczory mam wolne i spedzam je z przyjemnoscia w twoim > towarzystwie... ty akurat sie wtedy budzisz i jestes rzeska, wypoczeta, pelne > energii i wtedy wlasnie puszczasz tutaj te twoje perelki, ktorych czytanie > relaksuje mnie po ciezkich godzinach pracy w tych moich burdelach.... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: już nawet JP-2 nie potrafisz uszanować? 22.03.07, 00:14 Przychodzi mały chłopczyk do burdelu w jednej ręce trzyma na smyczy zdechłą żabę a w drugiej świnkę-skarbonkę. Wchodzi, a burdel-mama na niego oczy: -Chłopczyku co ty robisz w takim miejscu, jesteś za mały żeby odwiedzać takie lokale. Na to chłopczyk: -Psysedłem tutaj bo chciałbym dziwkę z AIDSem!!!!!!!! -Ależ chłopcze: po pierwsze jesteś za mały na takie rzeczy, a po drugie nie mamy tutaj dziewczyn z AIDSem - mówi burdel-mama!! Chłopczyk: -Ale plose pani ja chcem dziwkę z AIDSem, ja zapłacę Po chwili chłopiec rozbija świnkę skarbonkę o blat stołu i wysypują się same pięćdziesiątki, setki, dwusetki Burdel-mama zrobiła ogromne oczy i mówi (łakoma na kasę!!) -Dobrze chłopczyku znajdę ci dziwkę z AIDSem ale musisz mi powiedzieć po co ci ona. -OK - powiedział chłopiec i zaczyna opowiadać: - Więc tak - jak ta pani z AIDSem mnie wykorzysta to wtedy ten AIDS przejdzie na mnie. - No tak - rzekła burdel-mama -A my mamy w domu pokojówkę, no i casem mój kochany tatuś odwozi wiecorem tą pokojówkę do domu wiecorem i po drodze w lesie ją wykorzystuje - to wtedy ten AIDS przejdzie i na mojego kochanego tatusia - Burdel-mama przytakuje ze zdziwieniem! - No a jak mój kochany tatuś wraca to w nocy casem się kocha z moją kochaną mamusią i wtedy ten AIDS przejdzie i na moją kochaną mamusię. - No tak !!- rozczarowana burdel-mama. -A zważając na fakt, iż rano jak tatuś mój kochany wychodzi do pracy to przyjeżdża śmieciarz i też casem wykorzystuje moją kochaną mamusię - to wtedy ten AIDS przejdzie i na tego pana śmieciarza? -No tak !! - zakłopotana burdel-mama. - No właśnie - mówi chłopiec: A MI WŁAŚNIE O TEGO SKU..ELA CHODZI.... BO PRZEJECHAŁ MOJĄ ŻABĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: już nawet JP-2 nie potrafisz uszanować? 22.03.07, 08:52 ale sie usmialam, absztyfikant... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 jak dla wlasnych interesow, to i zyd jest dobry... 22.03.07, 08:57 Dziękuję Dano! Autor: cygan37 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=54103028&a=54103028 Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: jak dla wlasnych interesow, to i zyd jest dob 22.03.07, 11:33 A no wlasnie. Nie wiem czy sie zasmiac czy tez zaplakac. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: diabeł ubrał sie w ornat i na mszę ogonem dzw 21.03.07, 21:40 no juz babci to samo powiedzialam,razem z dana. tylko czekac az nam beda wersety z Biblii przytaczac i komunie rozdawac,bo takie ostatnio te kobitki bogobojne sie nam tu porobily,ze az milo. niewatpliwie nasz wirtualny ksiadz zrobil dobra robote,no bo i judajka za nim tupta z pytaniami i nasi zatroskani losami polakow sie tu znalezli,slowem SUPER robota:) Odpowiedz Link Zgłoś
puls.usa Re: diabeł ubrał sie w ornat i na mszę ogonem dzw 22.03.07, 00:34 ksiondz cierpi podobno na "oregon syndrom" odpowiada na pytania na ktore sobie przygotowal odpowiedzi na te co nie.....standartowo"wszystko w rencach boga" Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: diabeł ubrał sie w ornat i na mszę ogonem dzw 22.03.07, 01:23 no,no wpada tu ksiądz jak huragan zadaje pytanie i od razu rwetes się wielki robi.Rachela z Daną wymieniają ukłony,dysputy religijno-filozoficzne połączone z nieco bardziej frywolnymi idą pełną parą. Kij w mrowisko to mało powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: diabeł ubrał sie w ornat i na mszę ogonem dzw 22.03.07, 02:53 ariadna-enta napisała: > no,no wpada tu ksiądz jak huragan zadaje pytanie i od razu rwetes się wielki > robi.Rachela z Daną wymieniają ukłony,dysputy religijno-filozoficzne połączone > z nieco bardziej frywolnymi idą pełną parą. > Kij w mrowisko to mało powiedziane. a judajka dzwoni diablim ogonem na msze i kto sie pierwszy na niej pojawia :ty i absztyf. a wiec dzieci balujta sami ze soba,i poproscie krasule aby komunie wam rozdal,bo on z tej samej grupy religijnej co wy. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: diabeł ubrał sie w ornat i na mszę ogonem dzw 22.03.07, 09:00 ty oczywiscie nic nie kapujesz, rachelciu... ariadna, absztyfikant i ja pod jedna kolderka.... powinnas wiedziec, ze kolderka laczy, niezaleznie od religii i pochodzenia.... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: diabeł ubrał sie w ornat i na mszę ogonem dzw 22.03.07, 16:02 dana33 napisała: > ty oczywiscie nic nie kapujesz, rachelciu... ariadna, absztyfikant i ja pod > jedna kolderka.... powinnas wiedziec, ze kolderka laczy, niezaleznie od religii > > i pochodzenia.... :)))) a uzywajcie dzieci zycia poki mozna,bo z tego co widze to pare z was juz do poradni geriatrycznej powinno uczeszczac. so, good for u guys and be happy. ps.pochodzenie to chyba nie jest wlasciwe slowo,bo akurat kazdy z was pochodzi z tego samego regionu swiata,jak mowie danus lecz sie dziecko,sa juz dobre piguly na przedwczesne starzenie sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
genom3 Re: Czy katolik może być antysemitą? 21.03.07, 22:14 hehe, przesledz se historie i NT to sie dowiesz Odpowiedz Link Zgłoś
chaziaj Panie Sebastianie!!! 22.03.07, 21:26 W dzisiejszych czasach katolik musi byc antysemita albo zginie. Pytanie w gruncie rzeczy jest durne jako ze to Zydzi sa Polakozercy!!! A ze polskie spoleczenstwo nie jest antysemickie, to wlasnie jest to rezultat upadku moralnego jak i narodowego!!! Dzisiejsza Polska jest calkowicie opanowana przez zydowstwo, jak rowniez twoj kosciol bracie Sebastianie!!! Odpowiedz Link Zgłoś