Dodaj do ulubionych

Polska w oczach Litwinow

04.04.07, 13:27
Litwo ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie.
Ile cię trzeba cenić ten tylko się dowie
kto cię stracił.

www.albionmich.com/history/histor_notebook/images/Rimsa4b.jpg
www.albionmich.com/history/histor_notebook/images/Rimsa6a.jpg
www.albionmich.com/history/histor_notebook/images/Rimsa6b.jpg
www.albionmich.com/history/histor_notebook/images/Rimsa7a.jpg
Obserwuj wątek
    • goldbaum Niezle judzisz 04.04.07, 13:55
      jakbys byl do tego stworzony.
      • absztyfikant Znasz? 04.04.07, 13:58
        Ledwo słoneczko uderzy w okno złocistym promykiem,
        Budzę się hoży i świeży z antypaństwowym okrzykiem.
        Zanurzam się aż po uszy w miłej moralnej zgniliźnie
        I najserdeczniej uwłaczam Bogu, ludzkości, ojczyźnie.
        Komunizuję godzinkę, zatruwam ducha, a później
        Albo szkaluję troszeczkę, albo, gdy święto jest, bluźnię
        Zaśmiecam język z lubością, znieprawiam, do złego kuszę,
        Zakusy mam bolszewickie i sączę jad w młode dusze.
    • tees1 faktycznie, judzisz 04.04.07, 16:53
      moglbys chociaz podac obrazki do pierwszych wierszy Pana Tadeusza, ktore
      zacytowales:

www.albionmich.com/history/histor_notebook/images/Rimsa15a.jpg
      www.albionmich.com/history/histor_notebook/images/Rimsa15b.jpg

Przede wszystkim, to nie jest obraz Polski w oczach Litwinow, tylko w oczach
      jednego zgorzknialego litewskiego emigranta w Ameryce, pana Rimsy.

Ciekawostka:
      "Rimsa is said by many to have had a stuttering problem, and consequently he
      talked very little. When the subject of the Polish occupation of Lithuania's
      capital came up, however, he suddenly became very eloquent and spoke as an
      expert on the subject."
      www.albionmich.com/history/histor_notebook/S_Rimsa.shtml
      • absztyfikant Re: faktycznie, judzisz 04.04.07, 16:55
        Przeciez ja sie do tego przyznaje - w czym problem?:) A Mickievicius byl
        Litwinem. :P
        • annamarta8 Re: faktycznie, judzisz 04.04.07, 17:03
          Czy slowo <judzic> pochodzi od imienia <Judasz>? Jesli tak to sprawa wyjasniona.
          Osobiscie nie mam nic przeciwko Litwinom, ale Mickiewicz byl Polakiem w tamtych
          czsach i uwarunkowaniach. Robisz blad interpretujac zycie i postawy tamtych
          ludzi w odniesieniu do warunkow dzisiejszych. Duzy blad.:(
        • tees1 Re: faktycznie, judzisz 04.04.07, 17:05
          absztyfikant napisał:

> Przeciez ja sie do tego przyznaje - w czym problem?:)

nieladnie

> A Mickievicius byl Litwinem. :P

No to co. Byl Litwinem, ale Polakiem, podobnie jak np. Pilsudski czy Kosciuszko.
          • absztyfikant Re: faktycznie, judzisz 04.04.07, 17:08
            Aleksander Lukaszenko twierdzi, ze Mickiewicz byl Bialorusinem. A sa tez tacy,
            ktorzy twierdza, ze jego matka byla Zydowka. Te nacjonalizmy mnie zwyczajnie
            smiesza.

Dla mnie to po prostu wielki poeta.
            • annamarta8 Re: faktycznie, judzisz 04.04.07, 17:22
              absztyfikant napisał:

> Aleksander Lukaszenko twierdzi, ze Mickiewicz byl Bialorusinem. A sa tez tacy,
              > ktorzy twierdza, ze jego matka byla Zydowka. Te nacjonalizmy mnie zwyczajnie
              > smiesza.
              >
              > Dla mnie to po prostu wielki poeta.

Slusznie! Wielki, polski poeta. :))
    • stranger.pl Litwini w oczach Polaków i Zydów (polskich) 04.04.07, 17:07
      www.myslpolska.icenter.pl/index.php?menu=historia&nr=2006040919553
      www.myslpolska.icenter.pl/index.php?menu=historia&nr=2006042319244
      • caesar_pl Re: Litwini w oczach Polaków i Zydów (polskich) 04.04.07, 19:13
        30% mieszkancow przedwojennen Polski to byli obcokrajowcy.Na terenych wschodnik bylo nawet na odwrot odwrot!!Tylko 30% Polakow.!!!Chyba mi nikt nie powie,ze obcokrajowcy czyli Ukraincy,Bialorusini czy Litwini byli polskimi obywatelami z milosci do Polski .....??
        • annamarta8 Re: Litwini w oczach Polaków i Zydów (polskich) 04.04.07, 19:18
          Czlowieku idz i poucz sie chociazby odrobinke historii. To ilu jest teraz
          Europejczykow w Europie? Jesli na to pytanie odpowiesz to mozesz nawet sam
          sprobowac odpowiedziec sobie ilu bylo Polakow w dawnej Polsce.
          • 1ja Re: ?+ 04.04.07, 19:25
            Re: faktycznie, judzisz
            annamarta8 04.04.07,
            Czy slowo <judzic> pochodzi od imienia <Judasz>? Jesli tak to sprawa wyjasniona.
            Osobiscie nie mam nic przeciwko Litwinom, ale Mickiewicz byl Polakiem w tamtych
            czsach i uwarunkowaniach. Robisz blad interpretujac zycie i postawy tamtych
            ludzi w odniesieniu do warunkow dzisiejszych. Duzy blad.:(
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

A czy w tamtych czasach i uwarunkowaniach nie byl Rosjaninem?
            • annamarta8 Re: ?+ 04.04.07, 19:33
              1ja napisał:
              > A czy w tamtych czasach i uwarunkowaniach nie byl Rosjaninem?>

Hmmm... Chyba nie, bo przeciez napisal do "przyjaciol" Moskali, a nie do
              "braci" Moskali.
              • 1ja Re: ?+ 04.04.07, 19:47
                A co on mial do gadania?
                • annamarta8 Re: ?+ 04.04.07, 19:51
                  Duzo mial do "gadania".:))) Popatrz na Jego dorobek.
                • chaziaj Absztyfikant dobrze pisze. 04.04.07, 19:54
                  Polska jest otoczona przez wrogow, wrogami sa wszystkie
                  sasiadujace panstwa i nie tylko!!!
                  Mozna powiedziec ze ci Polacy to chyba jacys zbrodniarze,
                  kolonisci i zimni mordercy, ktorzy mordowali inne nacje
                  przez cale swoje istnienie.
                  Historie znamy, pozostaje jedynie glupota Polakow i czesto
                  zdrada wlasnego kraju.
            • grzegorz1948 Re: 1jaja- przepraszam ja sie jakam 08.04.07, 22:49
              A czy w tamtych czasach i uwarunkowaniach nie byl Rosjaninem?
              A tak podstawowke przeszedles gladko czy tez pani nauczycielka cie tak kochala
              ze zostawila cie pare latek dluzej w laweczce.Czy cos slyszale o Litwie i
              Koronie.Czy moze cos o dekabrystach.A moze mamus tylko ci
              spiewala "podmoskiewskoje Wieczera" w duecie z Kwasniewskim vel Stolzman
        • stranger.pl Re: Litwini w oczach Polaków i Zydów (polskich) 04.04.07, 19:53
          caesar_pl napisał:

"30% mieszkancow przedwojennen Polski to byli obcokrajowcy.Na terenych
          wschodnik bylo nawet na odwrot odwrot!!Tylko 30%
          Polakow.!!!Chyba mi nikt nie powie,ze obcokrajowcy czyli Ukraincy,Bialorusini
          czy Litwini byli polskimi obywatelami z milosci do
          Polski .....??"

A o co ci dokładnie chodzi nie rozumiem?

1.
          I Rzplita była zbyt gosinna dla Obcych
          Od czasów gdy król Polski Kazimierz Wielki, opętany przez swą żydowską metresę,
          zgodził się na gościnę dla Żydów w Polsce do 1764 roku, liczba Żydów w Polsce
          powiększyła się aż... siedemdziesiąt razy w porównaniu z rokiem 1333!!!
          W samym czasie rodzima ludność Polski powiększyła się tylko.. około
          sześciokrotnie - czyli przeszło dziesięć razy mniejszym tempem niż to się stało
          z ludnością żydowską...

Co prawda stosunkowo słaby przyrost ludności polskiej/rodzimej wynikał w dużej
          mierze ze strat wojennych (zwłaszcza Potopu) a Żydzi na ziemiach polskich (do
          zagłady w latach czterdziestych XX w.) stracili na wojnach bez porównania mniej
          ludzi niż Polacy, nawet wliczając w to powstanie Chmielnickiego na Ukrainie w
          1648 roku i ludobójstwo band kozackich na żydach.

Przy takim trendzie i jednocześnie depolonizacji Kresów przez wschodnie
          mniejszości i Carat (oraz Austrię w przypadku Wschodniej Małopolski czyli
          lwowskiego) mogliśmy się stać mniejszością na własnych ziemiach.

2.
          Twój cyt.: Chyba mi nikt nie powie,ze bcokrajowcy czyli Ukraincy,Bialorusini
          czy Litwini byli polskimi obywatelami z milosci do Polski...?"

No z tym się zgodzę - komu się Polska nie podoba a mieszka w Polsce (żre polski
          chleb) temu kopa i za drzwi!
          • caesar_pl Re: Litwini w oczach Polaków i Zydów (polskich) 04.04.07, 20:42
            W 1921 na 30 na mln obywateli polskich, 19 milionow czyli 2/3 podalo jako mowe ojczysta polski.Malo,nie..W Polsce zylo wtedy miedzy innymi 5 Ukraincowiner, 2,5 Zydow, 2 mln Niemcow, 1,2 mln Bialorusinow....Polacy prowadzili wroga polityke wobec swoich mniejszosci dlatego mamy to co mamy - niechec Europy Srodkowej do Polski..
            • stranger.pl Re: Litwini w oczach Polaków i Zydów (polskich) 04.04.07, 20:56
              A ty uważasz, że jak np. Francja goszcząca dziś już ca. 5 milionów Arabów,
              którzy za dwa pokolenia będą już w liczbie ca. 20 milionów i... nie uznająca
              arabski za język urzędowy (drugi) w Francji prowadzi złą politykę?

Odkąd gospodarz własnego domu ma żyć według praw gościa lub uznawać go za
              równego sobie w własnym domu?

PS
              Skąd ty bierzesz te cyfry "statystyczne"? Nie mają nic wspólnego z
              rzeczywistością (1921 r.). gdzie takie głupoty publikują? 5 milionów
              Ukraińców? - no nie, padnę z wrażenia! Nie było czegoś takiego!
              • caesar_pl Re: Litwini w oczach Polaków i Zydów (polskich) 04.04.07, 23:13
                Ty nie widzisz roznicy miedzy Arabami we Francji i Ukraincami w Polsce przedwojennej?Naprawde?Udajesz tylko,nie?..Araby przyjechaly do Francji a Ukraincow i ich ziemie Polacy podbili!gdybys naprawde nie wiedzial...A skad mam dane?naprawde nie wiesz skad mozna wziasc dane na temat ludnosci w Polsce przed 1939 rokiem??Albo robisz sie idiota??Nie bylo spisow powszechnych w tamtej Polsce - niepisemienny narod..?napisz w google -druga rzeczpospolita ludnosc-i ci wyjdzie
                www.sciaga.pl/tekst/10709-11-struktura_ludnosci_ii_rp
                Jak mozna dyskutowac jak sie jest mameja jak ty i prostych danych nie umie poszukac??????
                • stranger.pl Re: Litwini w oczach Polaków i Zydów (polskich) 04.04.07, 23:52
                  Gdy Polska zajmował ziemie za Bugiem (XIV) mieszkali tam potomkowie Pieczyngów,
                  Połowców (XIV) to były plemiona azjatyckich nomadów (cała południowa dzisiejsza
                  Ukraina) - nie było tam ani Rusinów, ani Moskali - tam nie było żadnych
                  Ukraińców, Ukraińcy jako naród powstał (zaczątki) w XIX w.
                  Wcześniej mówili o sobie róznie: część uważała się za Moskali (Rosjan) a część
                  za Polaków choć mówili łamaną polszczyzną!

Małopolska Wschodnia (Lwów) to ziemie nazywany kiedys Grodami Czerwieńskimi -
                  zostały zawojowane przez Ruś Kijowska na Polsce 981 r.
                  W latopisie tzw. Nestora czyli "Powieści lat doczesnych" pod rokiem 981
                  zapisano: "W roku 981 poszedł Włodzimierz ku Lachom i zajął grody ich:
                  Przemyśl , Czerwień i inne grody...". Ze zdania tego niedwuznacznie wynika ,że
                  Przemyśl i Czerwień były grodami lędzkimi czyli polskimi. Przyjmuje się ,że
                  Przemyśl , podobnie jak grody Czerwieńskie przyłączył ponownie do Polski
                  Bolesław Chrobry w 1018 roku , w roku 1031 zaś powtórnie zagarnęła je Ruś,
                  czego dowód znajdujemy znowu u Nestora: "W roku 1031 Jarosław i Mścisław
                  zebrali wojów mnogich , poszli na Lachów i zajęli Grody Czerwieńskie znowu i
                  spustoszyli ziemię lacką , i mnóstwo Lachów przywiedli , i rozdzielili ich.
                  Jarosław osadził swoich nad Rosią , i są do dziś dnia ". W roku 1069 odzyskał
                  je dla Polski Bolesław Szczodry , ale w 1092 Ruś zabrała je ponownie.

Twój link:
                  www.sciaga.pl/tekst/10709-11-struktura_ludnosci_ii_rp
                  Nie jest dla mnie żródłem wiedzy - zajrzyj sobie do przedwojennych roczników
                  statycznych a nie... pomocy uczniowskich pisanych przez osoby które zdziebko
                  coś mylą!
                  Większość z niepolskiej ludzności (prawosławne lub unickie wyznanie) nie
                  uzywała przed II w.ś. okreslenia Ukraniniec - nazywali siebie Rusinami.Przy
                  czym wielu Rusinów uważało że II R.P jest ich ojczyzną

Polecam:

www.kki.pl/pioinf/przemysl/dzieje/rus/rus.html
                  • caesar_pl Re: Litwini w oczach Polaków i Zydów (polskich) 05.04.07, 02:52
                    Ukraincy to twor dziewietnastego wieku...????Ciekawe co na to Ukraincy....!Nie wierzysz polskim linkom,widze.To masz niemiecki:
                    www.vorkriegsgeschichte.de/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=42
                    • stranger.pl Re: Litwini w oczach Polaków i Zydów (polskich) 05.04.07, 04:35
                      caesar_pl napisał:
                      "Ukraincy to twor dziewietnastego wieku...????Ciekawe co na to Ukraincy....!"

1.A co mnie obchodzi propaganda ukraińska?
                      Co im pozostało pisać? Prawdę? Pradsa ich boli więc pisza sobie w swoich
                      podręcznikach że Ukraińcy juz w starożytności się pojawili(sic!)

caesar_pl napisał:
                      "Nie wierzysz polskim linkom,widze.To masz niemiecki:"

2.Mi do znajomości historii Polski nie potrzeba sięgać do linków niemieckich.
                      W niemieckich linkach bęe szukał jak potrzebował wiedzę o Niemczech a nie
                      wiedzę o Kresach polskich!
                      Ponadto nie napisałem, że nie wierzę polskim - nie wierzę linkowi który podłeś -
                      bo to link "dzieciaków" a nie link do pracy naukowej.
                      • caesar_pl Re: Litwini w oczach Polaków i Zydów (polskich) 05.04.07, 05:41
                        wierzysz zrodlom komunistycznym,nie?Bo pokazuja Polske taka,jaka by ja Polacy chcieli widziec..Wiedziales ze Prus i Sienkiewicz to Rosjanie?Rosjanie polskiego pochodzenia...Milosz jest Noblista polskim,amerykanskim i litewskim..ciekawe ,nie?
                        Wytlumacz jeszcze,jak to sie stalo ze Ukraincy,mimo ze to "Polacy" sa wiary prawoslawnej i czemu za czasow austryjackich Ukraincy mieli duzo wiecej szkol podstawowych z ukrainskim jako wykladowczym niz za czasow polskich,na Uniwesytetach za Austrii Ukraincy mieli 11 profesor a za Polski w 1929 juz ani jednej..Liga Narodow krytykowala Polske i Pilsudzkiego za rasizm w stosunku do mniejszosci..Zamykano masowo cerkwie,organizowano pierwsze obozy koncentracyjne dla mniejszosci..
                        • stranger.pl Re: Litwini w oczach Polaków i Zydów (polskich) 05.04.07, 09:10
                          caesar_pl napisał:

> wierzysz zrodlom komunistycznym,nie?Bo pokazuja Polske taka,jaka by ja Polacy
                          >chcieli widziec..Wiedziales..."

Ty rzeczywiście nic nie wiesz - właśnie za Polski ludowej (PRL) fałszowano
                          historię i wtłaczano w młode polskie głowy, że za Bugiem była cudza ukraińska
                          ziemia i dlatego PRL nie ma Lwowa.

Nie mam zamiaru dalej ciągnąć tę idiotyczną dyskusję skoro nawet tego nie wiesz!

PS
                          Za czasów rozbioru Austrii w tzw. Galicji.. "arcykatolicka" Austria robiła
                          wszystko by zantagonizować Polaków wobec rozbitych Rusinów. Nie cofając się
                          nawet przed odmowianiem zezwoleń na budowę kościołów a zezwalając na budowę
                          cerkwi unickich. Hodoano sztucznie ukraińskość by szantażować Rosję ia
                          jednocześnie powstrzymywać dążenia POlaków w galicji do uzyskania szerokiej
                          autonomii - w mysl zasaadzy dzielić i rządzić!
                          Nieco wcześniej np. w XV w. nie było praktycznie żadnych róznic między
                          mieszkańcem Kijowa a mieszkańcem Moskwy czy Tweru czy Rostowa.

A i dziś nie istnieje naród ukraiński pojmowany jako jednolita narodowa
                          społeczność od Lwowa po Charków i Ługańsk. Jest to wirtualny twór wymyślony w
                          XIX-wieku przez poetów i ideologów (i wywiad Austrii), niewiele wspólnego
                          mający z rzeczywistością.

Ogromna większość mieszkańców Wschodniej Ukrainy (blisko połowa mieszkańców
                          tzw. Ukrainy) wręcz nienawidzi mieszkańców dawnej Galicji, nazywając ich
                          pogardliwie chachłami i "banderowcami". Ludzie ci nie znają... języka
                          ukraińskiego, uważając jego za język obcy. Są wychowani w kulturze moskiewskiej
                          a więc w kręgu cywilizacji bizantyńsko-turańskiej. Za własny kościół uważają
                          wyłącznie cerkiew moskiewską. Ich poczucie narodowościowe jest jednoznaczne –
                          stanowią część wielkiej społeczności rosyjskiej w takim samym sensie jak –
                          przykładowo – Sybiracy.

Między kozakiem zaporoskim a kozakiem dońskim czy kozakiem kubańskim nie ma
                          żadnych istotnych różnic narodowościowych czy etnicznych, są co najwyżej
                          różnice regionalne.
                          Wszyscy zresztą kozacy, mimo okresowych buntów, przez ostatnie dwa stulecia
                          stanowili najwierniejszą carską gwardię i główną podporę militarną
                          rosyjskiego imperium, rozszerzając jego granice na wschód po cieśninę Beringa
                          i Alaskę. Za to między mieszkańcem Lwowa a mieszkańcem Charkowa są większe
                          różnice niż między naszym Góralem a Kaszubem.

Haliczanie nie lubią mieszkańców Wschodniej Ukrainy – prawdziwych Ukraińców,
                          uważając ich za Rosjan i nazywając pogardliwie „Kacapami”. Czują się związani
                          cywilizacyjnie z Zachodem i do dziś silne są tu wpływy cywilizacji
                          łacińskiej. Posiadają własny język i własną kulturę, ogromna ich większość
                          uznaje albo ukraińską autokefaliczną Cerkiew prawosławną, albo są unitami.
                          Nienawidzą dzisiaj Rosji bardziej niż Polaków.

Reszte masz napisane w:

www.kki.pl/pioinf/przemysl/dzieje/rus/rus.html
                          • caesar_pl Ale znow sie skompromitowales 05.04.07, 16:30
                            ..czysta polska nacjonalistyczna propaganda.Kto w to jeszcze wierzy?Cos jak w Niemczech za Goebbelsa czy w Polsce za Gomulki,Gierka,Kaczynskich...!W Przemyslu byl rzymski oboz warowny - !!z czasow Hadriana czyli 2 wieku naszej ery..!!Chyba ci czlowieku slon na glowe nadepnal!!!ha,ha...
                            • stranger.pl Re: Ale znow sie skompromitowales 05.04.07, 17:17
                              1.To nie moja strona - ale bardzo ją lubię:)

2.Cyt.: "...O wpływach Imperium Rzymskiego na tym obszarze dowiadujemy się z
                              monet znalezionych na dawnych szlakach komunikacyjnych na zachód przy ulicy 3
                              Maja z I w. p.n. Chrystusa i na południe przy ul. Grunwaldzkiej z III w. Inne
                              znaleziska występują w związku z istniejącą na Kazanowie faktorią kupców
                              rzymskich (comercea) w czasach cesarza Vespasianusa w I w. i obozu warownego
                              Legionów Rzymskich (Castrum) na Osiedlu Rycerskim, od czasów Hadrianusa w II w.
                              do upadku Cesarstwa Rzymskiego w IVw. O istnieniu obozu w warunkach polowych
                              świadczą odkryte fragmenty fortyfikacji składające się z wału ziemnego, na
                              koronie którego znajdowała się opalona palisada przy ul. M.Bielskiego. Obiekt
                              ten stanowił ochronę przeprawy przez bród na Sanie przed ulicą Rzeczną. W
                              okolicznych ziemiankach przy ul. Bielskiego odkryto fragmenty bursztynów, które
                              świadczą o przechodzeniu przez Przemyśl “szlaku bursztynowego"..."

Gdzie tu jest według ciebie nieprawda?
                              Wygląda na to, że śmiejesz się z.. własnej niewiedzy!
                              • caesar_pl Re: Ale znow sie skompromitowales 05.04.07, 19:14
                                zrob zdjecia tej rzymskiej fortyfikacji lub pokaz zdjecia z internetu lub gdziekolwiek i oczywiscie opis fachowcow nie Kolka Polskiego przy Domu Kultury....Czlowieku, Slowianie w Przemyslu skakali jeszcze po drzewach..ha,ha...Jestes ciemniak czy co??W Przemyslu Rzymianie????Moze moneta jedna z druga pochodzaca od jakiegos wedrownego handlarza...
                                • stranger.pl Re: Ale znow sie skompromitowales 08.04.07, 15:33
                                  Rzymianie budowali swoje wały ochronne w niepowtarzalny sposób (przez innych) -
                                  resztki fortyfikacji przemyskiej mają taki kształt - dlaczego nikt nie wie.
                                  Trudno sobie wyobrazić by ktoś z wędrujących plemion kopiował rzymskie metody
                                  fortyfikowania.

A jeszcze jedno - mówisz cyt.: "...Slowianie w Przemyslu skakali jeszcze po
                                  drzewach..."

Cos ci się myli lub czegoś nie wiesz:
                                  Wtedy nie było tu Słowian! W tym czasie byli bardzo daleko od Przemyśla!

Chcesz pouczać innych a psińco wiesz:P
                                  • caesar_pl Re: Ale znow sie skompromitowales 08.04.07, 21:25
                                    Granice panstwa rzymskiego w Europie srodkowej byly oparte na Renie i Dunaju.Rzyminie probowali wprawdzie podbic Germanow,ktorzy zyli na terenach na wschod od Renu czyli dzisiejszch Niemiec,Polski czyli i Przemysla,ale po paru niepowodzeniach zaprzestali tego i skupili sie na obronie terenow,ktore podbili.Jak wyglada budownictwo rzymskie to nie musisz jako Polak opowiadac farmazonow,gdyz wiele niemieckiech miast jest zalozona przez Rzymian i w Niemczech mamy wiele odrestaurowanych rzymskich obozow w ktorych stacjonowali rzymscy zolnieze.Jak wygladala Europa w tamtych czasach - to ponizej.Daleko do Przemysla,nie????
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Rzymska_Europa.jpg
                                    • stranger.pl Re: Ale znow sie skompromitowales 08.04.07, 22:22
                                      Wikipedia to wątpliwe źródło wiedzy.
                                      Zajrzy sobie do monografii naukowych n/t.
                                      • caesar_pl Re: Ale znow sie skompromitowales 09.04.07, 14:31
                                        .. mapa podana w Wikipedii jest przedrukowana z oficjalnego zrodla.No chyba ze dla niektorych ta mapa to konstrukcja historyka - amatora by udowodnic..co by chcial taka mapka udowodnic????
    • moxey w oczach Litwinow i Ukraincow i Bialorusow i Rosja 04.04.07, 20:38
      jest czyms odwrotnym do tego, jak ja widza na terenach Polski B (nazwa
      miedzywojenna) sami polacy.

ten post jest swietny, bo moze cos przejasni w niektorych zmaconych mitami
      glowach. natomiast udawanie ze to nie jest ogolny sentyment za granicami polski
    • 1ja Re: Polska w oczach Litwinow+ 04.04.07, 21:20
      • Re: Litwini w oczach Polaków i Zydów (polskich)
      stranger.pl 04.04.07,

1.
      I Rzplita była zbyt gosinna dla Obcych
      Od czasów gdy król Polski Kazimierz Wielki, opętany przez swą żydowską metresę,
      zgodził się na gościnę dla Żydów w Polsce do 1764 roku
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      A czego sie tu dziwic?
      Kazimierz Wielki jako Piast potomek Chazarow,co do Niemiec przez Polske
      przeszli,zaprosil swoich z powrotem do siebie.
      • stranger.pl Re: Polska w oczach Litwinow+ 04.04.07, 21:32
        Chłopie, ile ty masz lat?

1ja napisał:
        "Kazimierz Wielki jako Piast potomek Chazarow,co do Niemiec przez Polske
        przeszli,zaprosil swoich z powrotem do siebie."

Wypisywanie takich bzdur musi męczyć nieprawdaż, czy chociaż dobrze ci płacą? -
        no chyba, że robisz to społecznie lub masz rozum małego dziecka?

Nikt nigdzie nie twierdził, że Piastowie to potomkowie Chazarów (nie licząc
        ciebie "1ja" na forum „GazWyb”) za to historycy wielu krajów twierdzą, że
        antenatami Wschodnich Żydów byli Chazarzy.

www.khazaria.com/
        www.ark-of-salvation.org/khazars.htm
        No ale ty jak dziecko - zatkasz sobie uszy, zasłonisz oczy i będziesz mówił że
        to nieprawda - bo Chazarzy to Polacy bo tak chcesz...

Chyba forum "GazWyb" jest za poważnym jest miejscem dla ciebie - poszukaj
        sobie misia, wiaderko, grabki i do piaskownicy marsz!
        • 1ja Re: Polska w oczach Litwinow+ 04.04.07, 21:42
          No przecie sie pokrywa z twoja historia Aszkenazyjczykow.
          Czyz nie?
          A Piast jak i ty-pochodzenia niewiadomego.
          No wiec?
        • 1ja Re: Piastowie-potomkami Chazarow+ 08.04.07, 14:15
          Szczegolnie ci-bruneci.
          Nawet Stranger do tego sie przyzna.
    • rzewuski1 Re: Polska w oczach Litwinow 04.04.07, 21:40
      Litwini to biedny chłopski naród który leczy swoje kompleksy w stosunku do
      Polski tak jak potrafi
      czyli bardzo zle
      ale to ich problem
      • 1ja Re: Polska w oczach Litwinow+ 04.04.07, 21:44
        No ale zapytaj PF.
        On kompleksy wzgledem Litwinow ma.

A swoja droga-oni narod chlopski.
        Polacy - szlachecki.Zagloby sa wszyscy.
      • 1ja Re: Polska w oczach Litwinow+ 04.04.07, 21:44
        No ale zapytaj PF.
        On kompleksy wzgledem Litwinow ma.

A swoja droga-oni narod chlopski.
        Polacy - szlachecki.Zagloby sa wszyscy.
    • tia666 hehe, ty chyba studiowales u Rydzyka 04.04.07, 21:50
      • de_oakville Obwod kaliningradzki w oczach Litwinow 05.04.07, 13:24
        "Miedzy obwodem a Litwa nie ma wyraznej naturalnej granicy, jesli nie liczyc
        niezbyt szerokiego Niemna, i to tylko na polnocy. Litewskie zarosla, rowniny i
        ląki wyglądaja tak samo jak za linia granicy. Przed wojną - a w kazdym razie za
        czasow hitlerowskich - po obu jej stronach mozna bylo uslyszec ten sam jezyk i
        te same piesni: Litwini, choc bylo ich niewielu zamieszkiwali okolice Tylzy
        (Tilsit) i Gąbina - Gumbinienu (obecnych Sowiecka i Gusiewa). Jednakze granica
        byla i jest bardzo wyraznie odczuwalna. Przekraczając ją przed wojną, podrozny z
        Litwy trafial do swiata wyzszej cywilizacji - murowane domy zamiast drewnianych,
        lepiej uprawiane pola, przytulne europejskie miasteczka zamiast biednych wiosek
        i miescin, asfaltowe drogi. Dzis ta roznica jest tez widoczna, ale na korzysc
        Litwy - w ciągu polwiecza rozwijala sie, zas dawne ziemie Prus Wschodnich
        ulegaly - niestety - degradacji"
        (Tamas Venclowa, "W przedsiolku Europy", Gazeta Wyborcza, 2002-07-20,21)

A jaka jest roznica dzis pomiedzy Litwa i polskimi Mazurami? Na Litwie narod
        "chlopski", ale pewnie nie "warcholski", choc Kmicic z Trylogii byl chyba
        wyjatkiem ("Kuklinowski w Koronie a Kmicic na Litwie"). Nie bylem nigdy na
        Litwie ale czytalem w angielskim przewodniku, ze Wilno to najatrakcyjniejsza
        stolica panstw baltyckich (ladniejsza ponoc znacznie od Rygi i Tallina).
    • polani Re: Polska w oczach Litwinow 05.04.07, 13:52
      Jakis durny Narod maja 50% Rosjanow i 10% Polakow i i drza morde,czeba poslac
      tam IAF aby ich zbobardowal na grzechy z II WS spolpracy z adolfiem
      • rzewuski1 Re: Polska w oczach Litwinow 05.04.07, 18:26
        polani napisał:

> Jakis durny Narod maja 50% Rosjanow i 10% Polakow i i drza morde,czeba poslac
        > tam IAF aby ich zbobardowal na grzechy z II WS spolpracy z adolfiem

nie ma tam 50% rosjan jest ich mniej niz Polaków
      • rusek11 Re: Polska w oczach Litwinow 08.04.07, 22:55
        polani napisał:

> Jakis durny Narod maja 50% Rosjanow i 10% Polakow i i drza morde,czeba poslac
        > tam IAF aby ich zbobardowal na grzechy z II WS spolpracy z adolfiem

dobrze by bylo

he...he...
    • j-k Zmudz - Litwa - Bialorus 08.04.07, 14:56
      absztyfikant napisał:

> Litwo ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie.
      > Ile cię trzeba cenić ten tylko się dowie
      > kto cię stracił.

Mlodym czytelnikom nie znajacym historii chcialbym przypomniec, ze powyzszy
      Passus Mickiewicza dotyczy Bialorusi - gdyz w dawnej Polsce Litwa ja nazywano.

Dzisiejsza geograficzna Litwe zwano Zmudzia, a Litwinow - Zmudzinami.
      • absztyfikant Re: Zmudz - Litwa - Bialorus 08.04.07, 14:58
        Wilno tez bylo na terytorium Zmudzi?:)
        • absztyfikant Re: Zmudz - Litwa - Bialorus 08.04.07, 15:00
          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/LithuaniaHistory.png
          Rzuc na to okiem. Litwini zdaje sie mysla troszke inaczej:P
        • j-k TAK 08.04.07, 15:11
          absztyfikant napisał:

> Wilno tez bylo na terytorium Zmudzi?:)

HISTORYCZNIE TAK. I stad te ciagle pretensje Liwinow do Wilna.
          bylo to jednak w 12.tym i 13.tym wieku w czasach Mendoga.

Potem uleglo rutynizacji (mowiono tam po bialorusku)
          spolonizowalo sie dopiero w okolicach 16.go wieku.

• stranger.pl Re: Zmudz - Litwa - Bialorus 08.04.07, 15:23
        j-k napisał:
        "Mlodym czytelnikom nie znajacym historii chcialbym przypomniec, ze powyzszy
        Passus Mickiewicza dotyczy Bialorusi - gdyz w dawnej Polsce Litwa ja nazywano.
        Dzisiejsza geograficzna Litwe zwano Zmudzia, a Litwinow - Zmudzinami."

W zasadzie prawie zgodzę się z twoim wywodem - no proszę jednak w czymś
        zgadzamy się(prawie!)

Władysław Jagiełło (późniejszy król Polski) jak wszyscy książęta i możni Litwy
        nie znał... litewskiego - znał starobiałoruski i takie jego dokumenty do dziś
        przetrwały.

Litwa polonizowała się opuszczając starobiałoruski - Litwini nie ulegli
        polonizacji - wcześniej ulegli rutenizacji i to prawie całkowitej!

Dzisiejszy litewski to uwspółcześniona mowa żmudzkich chłopów po reformie
        językowej z początku l. 20 XX w. (już za niepodległej Litwy) kiedy wyrzucono z
        tej mowy blisko 1/4 słownictwa bo miało... polskie korzenie!
        • 1ja Re:?+ 09.04.07, 17:42
          Francuzi tez wyrzucaja co nie jest francuskie.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          Władysław Jagiełło (późniejszy król Polski) jak wszyscy książęta i możni Litwy
          > nie znał... litewskiego - znał starobiałoruski i takie jego dokumenty do dziś
          > przetrwały.
          <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          To jak to bylo?
          Jezyk starobialoruski istnial?A narodu takowego nie bylo?
          Cos tutaj twoja krotka historia .....
          www.jezyki-obce.pl/litewski.php
          A co do jezyka:
          • j-k Litewski - Bialoruski 09.04.07, 17:54
            Jagiello mowil tylko po bialorusku, gdyz cale Wilno byl od polowy 14.wieku
            zrutynizowane.

jezyk Litewski zachowal sie tylko w lasach Zmudzi, ktora nie odgrywala wtedy
            zadnej politycznej roli.
            Litwa nazywano wtedy dzisiejsza Bialorus + same okolice Wilna.
            • billy.the.kid Re: Litewski - Bialoruski 09.04.07, 18:37
              raczej po rusińsku. w pózniejszych latach radziwiłłowie nie byli polakami. sami
              uważali się za litwe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka