Dodaj do ulubionych

Spadek PKB w Niemczech, budżet bliższy zapaści

IP: *.wne.uw.edu.pl 15.05.03, 17:31
Niemcy odnosza coraz wieksze "sukcesy" podazajac ta swoja
socjaldemokratyczna "trzecia droga". Za to my zdaje sie
probujemy czwartej, jak na Trzeci Swiat (przepraszam prawdziwy
Trzeci Swiat) przystalo...
Obserwuj wątek
    • Gość: Bum Bum Spadek PKB w Niemczech, budżet bliższy zapaści IP: *.ipt.aol.com 15.05.03, 17:32
      I tak Unia ma nam sluzyc przykladem, ma nam udzielac pomocy?
      • gabrielacasey Tobie to chyba sterem i okretem...TAMTAMY? 15.05.03, 18:00
        • Gość: zusa Gabriela durna! Ty jesteś podwójna agentka? IP: *.ca.astound.net 16.05.03, 02:35
          Gabriela, uspokój się ze swoimi durnymi komentarzami.
          Zrób sobie English tea with lemon.
          I Poczytaj sobie lepiej mądrości Salomona.
          • Gość: dodo 'English tea with lemon' to 'Russian tea'... IP: *.acn.pl 16.05.03, 12:39
            Gość portalu: zusa napisał(a):

> Gabriela, uspokój się ze swoimi durnymi komentarzami.
            > Zrób sobie English tea with lemon.
            > I Poczytaj sobie lepiej mądrości Salomona.
            • Gość: katriona Dodo, Earl Greya sie pija z limonka IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.03, 14:38
              lub z jej braku - z cytryna

bardzo polecam, moja ulubiona!!

Gość portalu: dodo napisał(a):

> Gość portalu: zusa napisał(a):
              >
              > > Gabriela, uspokój się ze swoimi durnymi komentarzami.
              > > Zrób sobie English tea with lemon.
              > > I Poczytaj sobie lepiej mądrości Salomona.
      • sowa_lesna Ty chyba juz masz omamy senne na temat EU? 15.05.03, 18:05
        EU jest tylko szansa, ktora dostajemy!
        A jak mozna z tej szansy skorzystac swiadcza przyklady Irlandii i Grecji.
        A mit lokomotywy niemieckiej?
        Przez lata uwazano, ze gospodarka holenderska jest w 100% zalezna od
        niemieckiej.
        I co sie stalo w ostatniej dekadzie?
        Holandia ma jeden z najwyzszych wzrostow PKB w Europie, nie ma rowniez
        bezrobocia (poziom 3-4% jest uznawany za jego faktyczny brak).
        Pozdrawiam,
        • gabrielacasey UK i bez tej lokomotywy ( a nawet przy podkladaniu 15.05.03, 18:23
          swin przez te lokomotywe, tfu...wscieklych krow) ma bezrobocie 3,1%; Irlandia -
          stopa na minusie (brak rak do pracy). I tak by mozna bylo wyliczac i wyliczac.
          • sowa_lesna Tak to jest Pani Gabrielo! 15.05.03, 18:25
            Ale, ktos tu mnie posadzal dwa dni temu, ze sowa to Pani!
            • gabrielacasey Bo madra. Glupcy nienawidza madrzejszych. 15.05.03, 21:40
              • Gość: kuchta z USA O, tak, Pani Madra Gabrielo! Tak tak IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.03, 09:06
                tak tak Pani Gabrielo
                tak wlasnie tak jak Pani mowi!
                Tak jest!
                Tak trzymac!
                Tylko tak dalej!!!
                • Gość: end Kompleksy mozna naprawde wyleczyc! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 10:23
                  Tylko trzeba w to wlozyc troche wysilku!
                  • Gość: kuchta z USA Nie mam kompleksow IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.03, 14:41
                    a post mialam zatytulowac

ON FRIENDLY TERMS WITH GABRIELA C.

niestety zapomnialam :(

:)) pozdrawiam, end!

Gość portalu: end napisał(a):

> Tylko trzeba w to wlozyc troche wysilku!
                  • Gość: kuchta End, Ty chyba myslisz IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.03, 14:48
                    ze ja jestem przeciw UE, alez nic bardziej mylnego!!!

calym sercem za!!!

a odnosnie danych Harviego, to nie sprawdzalam, ale wydaje mi
                    sie, ze cos w tym musi byc (a nawet duzo) bo to czlowiek powazny
                    i uznany autorytet

i wcale tego tu nie publikuje, zeby bylo przeciw Wlk Brytanii,
                    bo ja tam barzdo lubie spedzac czas

no to jak, topor zakopany???

> Tylko trzeba w to wlozyc troche wysilku!
                    • Gość: end Male nieporozumienie! IP: 195.94.196.* 16.05.03, 15:45
                      Nie prowadze segregacji ludzi ze wzgledu na to czy sa za czy przeciw EU.
                      Tutaj tez spotkalem (co prawda nieliczne wyjatki!) eurosceptykow, ktorzy jednak
                      potrafia swoja decyzje uzasadnic. I mam do nich duzo szacunku.
                      Rowniez tych dyskusji nie traktuje jako walki z ludzmi.
                      Takze zadnego topora nie musimy zakopywac, bo z mojej strony go nie ma.
                      Aczkolwiek tak jak kazdy inny uczestnik tego forum mam prawo do wypowiedzi i
                      komentarza i nie zamierzam z tego rezygnowac.
                      Pozdrawiam,

• Gość: Johann A co w Holandii? IP: *.ditto.dialup.pol.co.uk 15.05.03, 23:13
              W Holandii za to lepiej. Ciekawy text:

www.kosciol.pl/content/article/20030512102243821.htm

• Gość: end A co to dzisiaj swieto Krolestwa Holandii? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 00:17
          • Gość: end Re: UK i bez tej lokomotywy ( a nawet przy podkla IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 20:38
            Co to za sowa?
            Ty tu dluzej. Znasz to zjawisko?
          • Gość: kubajaw TYLKO CZEGO TO DOWODZI? IP: *.acn.pl / 10.72.3.* 15.05.03, 21:33
            gabrielacasey napisała:

> swin przez te lokomotywe, tfu...wscieklych krow) ma bezrobocie 3,1%;
            Irlandia -
            >
            > stopa na minusie (brak rak do pracy). I tak by mozna bylo wyliczac i wyliczac.
            • gabrielacasey Czego, Kubajew? Ano tego, ze madrzejszy elektorat 15.05.03, 21:44
              na madrzejszych rzadzacych glosowal. Dowodzi tez sensownosci JOW, albo czegos
              bardzo don zblizonego. Dowodzi takze znacznie wyzszej wydajnosci pracy, choc UK
              i tak w europejskim szarym koncu,. Poki Polska do Unii nie weszla. Moze takze
              dowodzic, ze tu nikt nie wzialby za demokracje rozowego obrusika z okraglego
              stolu w Magdalence.
              • Gość: kubajaw Re: Czego, Kubajew? Ano tego, ze madrzejszy elekt IP: *.acn.pl / 10.72.3.* 15.05.03, 22:36
                gabrielacasey napisała:

> na madrzejszych rzadzacych glosowal.
                TO BY OZNACZALO ZE KIEDY NIEMCY ZARAZ PO WOJNIE PRZEZYWALY NIESPODZIEWANY BOOM
                A W WIELKIEJ BRYTANII WZROST NIE BYL WCALE TAKI WYSOKI TO BRYTYCZYCY BYLI GLUPI
                A NIEMCY MADRZY. A TERAZ CI PIERWSI ZMADRZELI A CI DRUDZY ZMADRZELI. BZDURA!
                KLOPOTY NIEMIEC WYNIKAJA PRZEDE WSZYSTKIEM:
                1. Z BRAKU REFORM STRUKTURALNYCH - GENERALNIE LIBERALIZACJI
                2. ALE T E Z W D U Z Y M STOPNIU OD KONIUNKTURY SWIATOWEJ. NIE WOLNO ZAPOMINAC
                ZE COS TAKIEGO ISTNIEJE I MA OGROMNY WPLYW NA GOSPODARKI. TAK NA MARGINESIE TO
                WSZYSCY OD POCZATKU OBECNYCH SWIATOWYCH PROBLEMOW GOSPODARCZYCH (KRYZYSU?)
                ZASTANAWIALI SIE CZEMU NIE WIDAC GO W WLK. BRYTANII. BYLO WIELE TEORII NIE MA
                TU MIEJSCA NA ICH PRZYTACZANIE. CO JEST WAZNE TO TO ZE OSTATNIO ZACZYNA SIE
                OKAZYWAC ZE KRYZYS I NA WYSPY DOTARL. POZA TYM PAN BROWN I JEGO ZESZLOROCZNE
                PROJEKTY ROZBUCHANIA WYDATKOW PANSTWOWYCH M.IN. NA NHS TO NIC INNEGO JAK
                STANDARDOWE DZIALANIA SOCJALISTOW - CZYLI TYCH IDIOTOW NA KTORYCH PODOBNI IM
                IDIOCI GLOSOWALI W NIEMCZECH....

Dowodzi tez sensownosci JOW, albo czegos
                > bardzo don zblizonego. - NIE MAM POJECIA COZ TO TAKIEGO

Dowodzi takze znacznie wyzszej wydajnosci pracy, choc UK
                > i tak w europejskim szarym koncu,. Poki Polska do Unii nie weszla.

NIE BYLBYM TAKI PEWIEN CZY W WIELKIEJ BRYTANII WYDAJNOSC PRACY JEST WYZSZA NIZ
                W NIEMCZECH, ALE NIE WIEM GDZIE TO SPRAWDZIC W TEJ CHWILI. POZA TYM NAWET JAKBY
                TA WYDAJNOSC BYLA WYZSZA TO NIE DOWODZI TO ZE NIEMCY SA GLUPI CZY... NIE WIEM
                CO BYLO DO WYKAZANIA!

Moze takze
                > dowodzic, ze tu nikt nie wzialby za demokracje rozowego obrusika z okraglego
                > stolu w Magdalence.

WZROST GOSPODARCZY RZECZYWISCIE CZESTO JEST LACZONY Z SYSTEMEM POLITYCZNYM ALE
                CO MA OKRAGLY STOL WSPOLNEGO Z NIEMCAMI I WLK. BRYTANIA? POZA TYM PANI WYBACZY
                ALE OCENIANIE POLSKI Z PERSPEKTYWY MGLISTYCH WYSP NIE JEST DO KONCA UPRAWNIONE.
                NASUWA MI SIE TAKIE PYTANIE KTORE WARTO SOBIE ZADAC MYSLAC O KOMPROMISACH
                OKRAGLEGO STOLU: CZY LEPIEJ BYLO ZAWRZEC KOMPROMIS I POGODZIC SIE Z JAKIMS
                DALSZYM ISTNIENIEM POLITYCZNYM KOMUNISTOW ALE OTRZYMAC W ZAMIAN OBALENIE
                REPRESYJEGO PANSTWA (OSTATNIO BYLA ROCZNICA MORDU NA PRZEMYKU...) CZY TEZ
                TRZEBA BYLO ROBIC REWOLUCJE KTORA JAK TO REWOLUCJA NIEPEWNE MIALABY SKUTKI, NO
                I ZJADLABY SWOJE DZIECI A NA KONCU MOGLIBYSMY NIE TRAFIC NA SILNEGO PRZYWODCE
                POKROJU NAPOLEONA TYLKO NA ANDRZEJA L....?
                • gabrielacasey Jasne,ze tak: w tych latach rzadzili tu socjalisci 15.05.03, 22:55
                  I to nie tacy "kawiorowi" jak Tony Blair.
                • gabrielacasey Dobra, popisal sie pan. Ale nie do konca. 15.05.03, 23:08
                  1)Niemcy mnie guzik obchodza - mowilam o Brytanii.

2)Glosuje na Torysow. Konkretnie- na Clarke'a. Na socjalistow mam alergie.

3)Jesli pan nie wie, co to tzw. system Westminsterski, istniejacy w UK juz
                  bardzo dlugo, oraz przed czym chroni, to polecam literature, chocby
                  A.Kaminskiego

4)Bylam praktycznie zaangazowana w "S" w latach 80-tych, gdy pan koszule w
                  zebach nosil (mam wrazenie, ze byl pan w "mlodziezowce", ale to moze tylko
                  wrazenie); nie lubie jednak zgrywac konspiry. I dlatego mysle, ze o Magdalence
                  mam sie prawo wypowiadac. I na temat tego, co po Magdalence (o swoich sie
                  przeciez pamietalo, mialam kontakty i "uklady", poki mnie nie zemdlilo)

5)Moze cos opuscilam: mowilam, ze UK ma wydajnosc pracy DUZO nizsza od reszty
                  Unii i o prawie 20% nizsza niz Irlandia. A poza tym fatalna srednia
                  wyksztalcenia - przygarnianie refugees w tym nie pomoglo.

6) Pan Onyszkiewicz nie jest moim Bogiem.

• galaxy2099 Re: UK i bez tej lokomotywy ( a nawet przy podkla 15.05.03, 21:34
            Wszystko super tylko co niektorzy na tym forum zapominaja jak to wielce zachwalali przywodztwo iemiecko-francuskie w Europie.
            A prawda jest taka, ze lepiej nie brac przykladow z Francji i Niemiec zarowno w gospodarce jak i kazdej innej dziedzinie politycznej bo jak przyklady pokazuja sa w Europie panstwa bedace duzo jasniejszymi punktami na mapie Europy. Wiec bierzmy przyklad z nich a nie dajmy sie zastraszac np. Chiracowi.

gabrielacasey napisała:

> swin przez te lokomotywe, tfu...wscieklych krow) ma bezrobocie 3,1%; Irlandia -
            >
            > stopa na minusie (brak rak do pracy). I tak by mozna bylo wyliczac i wyliczac.
            • sowa_lesna Re: UK i bez tej lokomotywy ( a nawet przy podkla 15.05.03, 22:32
              Pani(e) Galaxy,
              To jest prawda.
              Ale to rowniez pokazuje, ze bedac w EU mozemy wybrac rozne drogi, a nie jak
              niektorzy nam sugeruja, ze tam wszystko i wszedzie jest takie same.
              Pozdrawiam,
              A widze, ze mozna duskutowac rowniez bez agresji.
              A to chyba w tej chwili jest najwazniejsze.
              • Gość: end Na tym forum? Bez agresji? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 00:31
                To nie mozliwe.
                Dzisiaj i tak tu bylo w miare spokojnie.
          • Gość: kuchta z USA Re: UK i bez tej lokomotywy ( a nawet przy podkla IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.03, 09:13
            Gabriela mnie tu zaraz inteligentnie wyzwie od klamczuch (bo
            KLAMIE ZE MAM MEZA ANGLIKA:), ale zaryzykuje

ostatnio bylam na wykladzie Prof Harvy'ego (Uni Tuebingen)
            ktory twierdzie, ze bezrobocie w Wilekiej Brytanii jest moze na
            pozimie 5% ale do tego dochodzi jeszcze bezrobocie ukryte: ok
            7% Anglikow korzysta z dlugoterminowych zwolnien lekarskich. Te
            dwie liczby zsumowane daja przynajmniej 10 procent

I Gabrielo, copyright by Prof Harvie, jak uwazasz ze wiesz lepiej
            ( w co nie watpie!!), to z pretensjami o glupote do
            niego!!!!!!!!!!

gabrielacasey napisała:

> swin przez te lokomotywe, tfu...wscieklych krow) ma bezrobocie
            3,1%; Irlandia -
            >
            > stopa na minusie (brak rak do pracy). I tak by mozna bylo
            wyliczac i wyliczac.
            • Gość: end Lepiej wiecej nie ryzykuj! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 11:02
              7% ludzi na zwolnieniach dlugoterminowych lekarskich????
              Co ty masz za dane!
              • Gość: kuchta z USA Re: Lepiej wiecej nie ryzykuj! IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.03, 14:37
                ja powtarzam to, co mowil mi profesor, czlowiek szanowany
                wszystko mozna sprawdzic oczywiscie, ja nie mam co prawda czasu,
                ale gdybys dotarl do zrodel, to barzdo chetnie sie dowiem

> 7% ludzi na zwolnieniach dlugoterminowych lekarskich????
                > Co ty masz za dane!
        • sowa_lesna A dlaczego tak sie stalo? 15.05.03, 18:23
          I tutaj powiem cos jeszcze bardziej niepopularnego.
          Holandia zrobila to co u nas chcial zrobic Balcerek. A zrobila to juz prawie
          10 lat temu.
          Liberalizacja rynku pracy, zmiana calego pakietu dotyczacego ukladow pracy,
          uproszczenie systemu podatkowego itp.
          Ale pewnie i tak zaraz uslysze, ze:
          BALCEROWICZ MUSI ODEJSC
          Bo jest to haslo wytrych dla wszelkiej masci oszolomow od lpr do sld.
          Im taki kapitalizm panstwowy odpowiada, bo moga brac z niego pelnymi garsciami!
          • Gość: wmak Swiete slowa, Sowo Lesna! IP: 62.147.185.* 15.05.03, 18:26
            sowa_lesna napisał:

> I tutaj powiem cos jeszcze bardziej niepopularnego.
            > Holandia zrobila to co u nas chcial zrobic Balcerek. A zrobila
            to juz prawie
            > 10 lat temu.
            > Liberalizacja rynku pracy, zmiana calego pakietu dotyczacego
            ukladow pracy,
            > uproszczenie systemu podatkowego itp.
            > Ale pewnie i tak zaraz uslysze, ze:
            > BALCEROWICZ MUSI ODEJSC
            > Bo jest to haslo wytrych dla wszelkiej masci oszolomow od lpr
            do sld.
            > Im taki kapitalizm panstwowy odpowiada, bo moga brac z niego
            pelnymi garsciami!
            • Gość: fritz Balcerowicz musi wrocic aby... IP: *.solnet.ch 15.05.03, 18:55
              wprowadzic reformy ktore przy pelnym Buzka i jego rzadu zostaly
              dopiero po wecie Kwasniewskiego przy drugim glosowaniu odrzucone
              glosami SLD i paru warcholow z AWS. Kwasniewski ponosi z tego
              powodu bezposrednio odpowiedzilanosc za obecna sytuacje.
              Pogrzebal zycie gospodarcza kraju na okres 4 lat popierajac SLD.
              • sowa_lesna Re: Balcerowicz musi wrocic aby... 15.05.03, 19:03
                Panie Fritz,
                Nie pozwolil mi Pan dokonczyc watku.
                Ale juz nie musze.
                Dziekuje,
                Pozdrawiam,
                • Gość: xxx Re: Balcerowicz musi wrocic aby... IP: *.ds.ae.wroc.pl / 192.168.4.* 16.05.03, 11:50
                  Takie małe przypomnienie:
                  kryzys w jakim znajdujemy się teraz zaczął się od słynnego
                  Balcerowiczowskiego "schładzania gospodarki",
                  a jak ktoś widzi w utrzymywaniu wysokich stóp procentowych
                  działanie na rzecz gospodarki to radzę mu się dokształcić.

Pan Balcerowicz ma już zapewnioną emeryturę w paru
                  zagranicznych bankach i myśle że Polska jako kraj mało go już
                  obchodzi.

Chciaż kiedyś chyba mu zależało, ale to już bardzo dawne czasy.
              • gabrielacasey Kwas jest z tej stajni. POGRZEBALI wyborcy SLD. 15.05.03, 21:56
            • Gość: Jan K. Re: Swiete slowa, Sowo Lesna! IP: *.asm.bellsouth.net 16.05.03, 01:16
              To nie sztuka rządzić w czasach, kiedy gospodarka leci do przodu. Niemcy byli
              w tym wręcz świetni. Schody zaczęły się, kiedy gospodarka stanęła. Rząd
              Schroedera i Fischera poszedł na łatwiznę i zaczął fałszować sprawozdania.
              Robi to już drugi raz i nikt nie mówi o koalicji czerwono-zielonej, że
              to "enronowcy" i nikt nie chce ich posadzić do kicia za fałszowanie stanu
              gospodarki.

Plan 2010 Schroedera jest tak śmieszny, że można go czytac w kabarecie.
              Świetnym komikiem jest też Christine Scheel, niedorozwinięta panienka z partii
              Zielonych (pewno kandydatka na szóstą żonę Schroedera), przewodnicząca komisji
              finansowej Bundestagu. Bredzi w dzisiejszym Spieglu całkiem schizofrenicznie -
              raz jest Margareth Thatcher (monetarystką) a za chwilkę Różą Luksemburg.

Wydaje mi się jednak, że po dzisiejszych rewelacjach nikomu w Niemczech nie
              jest do śmiechu...

Jan K.

Gość portalu: wmak napisał(a):

> sowa_lesna napisał:
              >
              > > I tutaj powiem cos jeszcze bardziej niepopularnego.
              > > Holandia zrobila to co u nas chcial zrobic Balcerek. A zrobila
              > to juz prawie
              > > 10 lat temu.
              > > Liberalizacja rynku pracy, zmiana calego pakietu dotyczacego
              > ukladow pracy,
              > > uproszczenie systemu podatkowego itp.
              > > Ale pewnie i tak zaraz uslysze, ze:
              > > BALCEROWICZ MUSI ODEJSC
              > > Bo jest to haslo wytrych dla wszelkiej masci oszolomow od lpr
              > do sld.
              > > Im taki kapitalizm panstwowy odpowiada, bo moga brac z niego
              > pelnymi garsciami!
          • Gość: lampart Re: A dlaczego tak sie stalo? IP: 62.233.173.* 15.05.03, 22:15
            sowa_lesna napisał:

[..]
            > Ale pewnie i tak zaraz uslysze, ze:
            > BALCEROWICZ MUSI ODEJSC
            > Bo jest to haslo wytrych dla wszelkiej masci oszolomow od lpr do sld.

Skoro Balcerowicz jest taki dobry w ekonomii, to dlaczego nie ma to
            odzwierciedlenia w rzeczywistej sytuacji gospodarczej Polski? Blizej nam do
            Argentyny niz do Zachodu, sądzisz, że polityka Balcerowicza nie ma nic z tym
            wspólnego? (Nie jest to oczywiscie wina tylko i wylacznie Balcerowicza, ale on
            ma duży wpływ na finanse w Polsce w ostatnich kilkunastu latach).

Uważam, że Balcerowicz wcale nie musi odejść, mógłby zostac, gdyby zmienił
            swoją politykę fiskalną na popierającą rozwój i wzrost gospodarczy w Polsce, a
            nie jak do tej pory, poltyke niesprzyjają gospodarce i jednocześnie stwarzającą
            idealne warunki np. do napływu kapitału spekulacyjnego do Polski.
            • Gość: end Balcerowicz jest pretekstem dla sld! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 00:27
              A ty wierzysz w to co ci sld powtarza na okraglo, ze niby oni prowadza sluszna
              polityke. I wszystko byloby pieknie gdyby nie Balcerowicz!
              To wierz sobie dalej i zaglosuj na Leszka M. w nastepnych wyborach.
              • Gość: lampart Re: Balcerowicz jest pretekstem dla sld! IP: 62.233.173.* 16.05.03, 07:22

> A ty wierzysz w to co ci sld powtarza na okraglo, ze niby oni prowadza
                > sluszna polityke. I wszystko byloby pieknie gdyby nie Balcerowicz!
                > To wierz sobie dalej i zaglosuj na Leszka M. w nastepnych wyborach.

Po pierwsze gdzie napisałem, że popieram polityke SLD czy że SLD prowadzi
                słuszną polityke? (Chociaż po części zgadzam się z opinią, że SLD zwala winę na
                innych (na Buzka, Balcerowicza itp) za swoje nieudolne rządy).

Po drugie to chyba oczywiste, że to nie tylko i wyłącznie Balcerowicz jest
                odpowiedzialny za obecny stan polskiej gospodarki oraz, że jest on wysoce
                współodpowiedzialny za jej stan - i to między innymi razem z SLD, bo to SLD
                mimo niby niezgodnościach w stanowiskach rząd-RPP to nic nie robi takiego, co
                by bylo niezgodne z RPP.
                Przykladowo - moze pamietasz jakis rok temu jaka byla presja Millera i jego
                rzadu na Rade, zeby znacznie obnizyla stopy procentowe? I co sie stalo? Obnizki
                byly, ale symboliczne (teraz rzędu 0.25 punkta) i co na to Miller, Kolodko
                (ktory przed wyborami zapowiadal polityke przeciwna Balcerowiczowej)? Otóż nic,
                nie sprzeciwiając się Balcerowiczowi popierają go.
                • Gość: end Re: Balcerowicz jest pretekstem dla sld! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 10:59
                  Gość portalu: lampart napisał(a):

> Gość portalu: end napisał(a):
                  >
                  > > A ty wierzysz w to co ci sld powtarza na okraglo, ze niby oni prowadza
                  > > sluszna polityke. I wszystko byloby pieknie gdyby nie Balcerowicz!
                  > > To wierz sobie dalej i zaglosuj na Leszka M. w nastepnych wyborach.
                  >
                  > Po pierwsze gdzie napisałem, że popieram polityke SLD czy że SLD prowadzi
                  > słuszną polityke? (Chociaż po części zgadzam się z opinią, że SLD zwala winę
                  na
                  >
                  > innych (na Buzka, Balcerowicza itp) za swoje nieudolne rządy).
                  >
                  > Po drugie to chyba oczywiste, że to nie tylko i wyłącznie Balcerowicz jest
                  > odpowiedzialny za obecny stan polskiej gospodarki oraz, że jest on wysoce
                  > współodpowiedzialny za jej stan - i to między innymi razem z SLD, bo to SLD
                  > mimo niby niezgodnościach w stanowiskach rząd-RPP to nic nie robi takiego,
                  co
                  > by bylo niezgodne z RPP.
                  > Przykladowo - moze pamietasz jakis rok temu jaka byla presja Millera i jego
                  > rzadu na Rade, zeby znacznie obnizyla stopy procentowe? I co sie stalo?
                  Obnizki
                  >
                  > byly, ale symboliczne (teraz rzędu 0.25 punkta) i co na to Miller, Kolodko
                  > (ktory przed wyborami zapowiadal polityke przeciwna Balcerowiczowej)? Otóż
                  nic,
                  >
                  > nie sprzeciwiając się Balcerowiczowi popierają go.
                  >
                  ------------------------------------------
                  Lamparcie,
                  Stopy procentowe to nie remedium na nasze problemy.
                  Sa istotne i tego nie neguje.
                  Ale nie mozna ich obnizac ot tak, w momencie kiedy w gwaltowny sposob rosnie
                  zadluzenie wewnetrzne.
                  Poza budzetem rzad wydaje ogromne srodki poprzez rozne fundusze celowe,
                  agencje itp. I to tym segmentem trzeba sie zajac.
                  Ale sld nie chce za bardzo, bo te srodki w duzej mierze nie sa kontrolowane.
                  Pozdrawiam,
                  • Gość: lampart Re: Balcerowicz jest pretekstem dla sld! IP: 62.233.173.* 17.05.03, 20:19

> Stopy procentowe to nie remedium na nasze problemy.
                    > Sa istotne i tego nie neguje.
                    > Ale nie mozna ich obnizac ot tak, w momencie kiedy w gwaltowny sposob rosnie
                    > zadluzenie wewnetrzne.

Stopy procentowe to był tylko przykład na kierunek polityki, w który zmierza
                    Balcerowicz i RPP, gdzie zamiast wspierać rozwój gospodarczy ( na tyle na ile
                    moga) wyznaje się obłedną politykę: "inflacji ma nie być, choćby za cenę upadku
                    gospodarki".

> Poza budzetem rzad wydaje ogromne srodki poprzez rozne fundusze celowe,
                    > agencje itp. I to tym segmentem trzeba sie zajac.
                    > Ale sld nie chce za bardzo, bo te srodki w duzej mierze nie sa kontrolowane.

Tu się oczywiście zgodzę, ale to już dyskusja na inny temat.

pzdr
        • Gość: jarek Re: Ty chyba juz masz omamy senne na temat EU? IP: *.fastres.net 15.05.03, 22:16
          Cos z ta Holandio nie jest tak jak piszesz:

FAZ-Schwarzer Tag für die Wirtschaft im Euro-Raum

15. Mai 2003 Nicht nur in Deutschland, auch in Italien und in den Niederlanden ist die Wirtschaft im ersten Quartal des Jahres geschrumpft. Die Wirtschaft im gesamten Euro-Raum aber hat im ersten Vierteljahr stagniert, schätzt Eurostat, das statistische Amt der Europäischen Union. Damit verharrt die Wirtschaft in der Europäischen Währungsunion in der Stagnation. Im Schlußquartal 2002 war das Bruttoinlandsprodukt um 0,1 Prozent
          • sowa_lesna Re: Ty chyba juz masz omamy senne na temat EU? 15.05.03, 22:49
            Panie Jarku,
            Ja mowilam o ostatniej dekadzie a nie o ostatnim czasie.
            Fakt; teraz wszyscy zwolnili czego przykladem sa tez dwa najszybciej
            rozwijajace sie kraje Europy;
            1) Irlandia ktora jest w EU
            2) Estonia ktora do niej aspiruje.
            To jest trend ogolnoswiatowy spowodowany:
            - sytuacja w usa
            - niepewnoscia zwiazana z wojna w Iraku.
            Ale sa symptomy, ktore mowia ze ten trend sie odwraca.
            Pozdrawiam,
            • Gość: jarek Re: Ty chyba juz masz omamy senne na temat EU? IP: *.fastres.net 15.05.03, 22:53
              Ja mieszkajac w Unii jestem za jej poszerzeniem, chialbym tylko dodac cos do Irlandii, co tez jest wazne do Estonii:
              Irlandia zrobila wszystko, aby przystopienie di Unii bylo dla jej korzystne, system podadkowy, prawo o rynku pracy , reforma szkolna itd, ja Polski nie znam , jezeli mi Pan moze powiedziec co zrobila Polska w tym ostatnim czasie aby wejscie do Uni nie bylo bolesne?
        • Gość: zusa Re: BZDURA Ty chyba juz masz omamy senne na temat EU? IP: *.ca.astound.net 16.05.03, 02:49
          TY jesteś głupia sowa. Polska ma zupełnie odmienne uwarunkowania
          niż wymienione ''prosperujące kraje UE''. Naucz się podstawowego
          myślenia. Przy Polskim uwarunkowaniu i przy wyjątkowo
          głuptaskowym umyśle ''Kwaśniewskiego'' i całej jego ekipy
          zawodowych kłamców pewno dla ciebie to się może tak wydawać.
          Takich gęsi UE kocha, bo nimi się może pozywić w nadchodzących
          trudnych dla niej czasach.
        • Gość: ZUSA Re: Ty chyba juz masz omamy senne na temat EU? IP: *.ca.astound.net 16.05.03, 02:51
          TY jesteś głupia sowa. Polska ma zupełnie odmienne uwarunkowania
          niż wymienione ''prosperujące kraje UE''. Naucz się podstawowego
          myślenia. Przy Polskim uwarunkowaniu i przy wyjątkowo
          głuptaskowym umyśle ''Kwaśniewskiego'' i całej jego ekipy
          zawodowych kłamców pewno dla ciebie to się może tak wydawać.
          Takich gęsi UE kocha, bo nimi się może pozywić w nadchodzących
          trudnych dla niej czasach.
          • Gość: end Znowu Rydzykowo Górne! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 10:22
            Gość portalu: ZUSA napisał(a):

> TY jesteś głupia sowa. Polska ma zupełnie odmienne uwarunkowania
            > niż wymienione ''prosperujące kraje UE''. Naucz się podstawowego
            > myślenia. Przy Polskim uwarunkowaniu i przy wyjątkowo
            > głuptaskowym umyśle ''Kwaśniewskiego'' i całej jego ekipy
            > zawodowych kłamców pewno dla ciebie to się może tak wydawać.
            > Takich gęsi UE kocha, bo nimi się może pozywić w nadchodzących
            > trudnych dla niej czasach.
            ------------------------------------------------------------
            No i prosze.
            Ktos tu prosil, o spokojna dyskusje.
            I mamy kolejny przyklad z Rydzykowa Górnego;
            Tezy do dyskusji:
            - glupia sowa
            - naucz sie podstawowego myslenia
            - gluptaskowy umysl kwasniewskiego
            - ekipa zawodowych klamcow
            - takie gesi
            Powazni ludzie chca podyskutowac, a tu przychodzi takie toto zusa i chce to
            zagluszyc, bo nie ma nic do powiedzenia sensownego.
            I mysli, ze jak powtorzy to dwa razy to bedzie to wiecej znaczylo.
            Oj, ludzie, ludzie!
        • astygmatyk KRYZYS W Niemczech HOLANDII I WLOSZECH 16.05.03, 10:23
          sowa_lesna napisał:

> EU jest tylko szansa, ktora dostajemy!
          > A jak mozna z tej szansy skorzystac swiadcza przyklady Irlandii i Grecji.
          > A mit lokomotywy niemieckiej?
          > Przez lata uwazano, ze gospodarka holenderska jest w 100% zalezna od
          > niemieckiej.
          > I co sie stalo w ostatniej dekadzie?
          > Holandia ma jeden z najwyzszych wzrostow PKB w Europie, nie ma rowniez
          > bezrobocia (poziom 3-4% jest uznawany za jego faktyczny brak).
          > Pozdrawiam,

Niemcy nie sa same w Klubie Ekonomicznego Krachu. Dzielnie sekunduja im.... Holandia i Wlochy. Wbrew bezkrytycznym komentarzom niektorych niedoiformowanych dyskutantow, wzrost gospodarczy w Holandii za ostatnie dwa kwartaly wcale nie wynosil 3-4% rocznie, tylko ..... -0.3%. Wedlug definicji gospodarka znajduje sie w stanie recesji jesli wzrost jest negatywny przez dwa kwartaly. A wiec zle sie dzieje w kraju tulipanow i marychy!!!! We Wloszech tez nie lepiej, choc z negatywnym wzrostem mamy do czynienia dopiero w ostatnim kwartale.
          Na temat kryzysu w tych trzech krajach poczytajcie sobie w New York Times
          www.nytimes.com/2003/05/16/business/worldbusiness/16EURO.html?pagewanted=2
          Wysuwanie Holandii jako przykladu wzrostu gospodarczego jest swietna ilustracja jak poinformowani sa rodacy na temat sytuacji w Europie do ktorej maja sie juz wkrotce przylaczyc.
          Ciekawe, ze jednym z niewielu krajow gdzie International Monetary Fund zanotowal wzrost i gwaltowna poprawe finansow publicznych jest socjalistyczna Szwecja.
          www.imf.org/external/np/ms/2003/051503.htm
          Pod kierunkiem ministra finansow rodem ze zwiazkow zawodowych B.Ringholm, ktory nawet nie zrobil matury!!! Nic dziwnego, ze Szwecji trwa ostra dyskusja na temat przylaczenia sie kraju do Euro. Szwedzi sa w niej podzieleni nie na lewo i prawo, ale za Europa i przeciw. W tej chwili zdecydowana wiekszosc narodu we wszystkich partiach politycznych, nawet pro biznesowych i prawicowych jest przeciwko i ich przewaga rosnie nieustannie. Placic za bledy Niemcow? A to niby dlaczego?

• sowa_lesna Pomylil sie Panu poziom wzrostu ze stopa bezroboci 16.05.03, 12:43
            Pomylil sie Panu poziom wzrostu gospodarczego ze stopa bezrobocia (3-4%)
            Ale tak to jest jak ktos chce cos bardzo zanegowac, a tego co chce nawet nie
            przeczytal.
            I jeszcze raz powtarzam, tu byla mowa o OSTATNIEJ DEKADZIE.
            I prosze mi tylko nie mowic,ze w tym czasie w Holandii nie zabraklo rak do
            pracy, w przeciwienstwie do Niemiec, gdzie stopa bezrobocia rosla.
            A w chwili obecnej recesja dotarla wszedzie, z tym ze jednych dotknela bardziej
            innych w mniejszym stopniu.
            A przez ten "przypadek szwedzki" co chcial nam Pan przekazac?
            Ze socjalizm wiecznie zywy!
            Pozdrawiam,
            • Gość: ANka Biora Pania za Indianina IP: *.ifn-magdeburg.de 16.05.03, 13:07
              sowa_lesna napisał:

> Pomylil sie Panu poziom wzrostu gospodarczego ze stopa
              bezrobocia (3-4%)
              > Ale tak to jest jak ktos chce cos bardzo zanegowac, a
              tego co chce nawet nie
              > przeczytal.
              > I jeszcze raz powtarzam, tu byla mowa o OSTATNIEJ DEKADZIE.
              > I prosze mi tylko nie mowic,ze w tym czasie w Holandii
              nie zabraklo rak do
              > pracy, w przeciwienstwie do Niemiec, gdzie stopa
              bezrobocia rosla.
              > A w chwili obecnej recesja dotarla wszedzie, z tym ze
              jednych dotknela bardziej
              >
              > innych w mniejszym stopniu.
              > A przez ten "przypadek szwedzki" co chcial nam Pan
              przekazac?
              > Ze socjalizm wiecznie zywy!
              > Pozdrawiam,

To typowe. W dodatku odsylaja do stronek z gotowymi
              komentarzami. Brak tam konkretnych danych - ale to
              wszystko przez ten pospiech i testosteron..Ach ta
              rzetelnosc....
              Witam serdecznie.
    • Gość: Observer Sterowanie koniunktura IP: *.wne.uw.edu.pl 15.05.03, 17:36
      Swoja droga to dziwne ze minister finansow nie wie jak polityka
      fiskalna, za ktora on odpowiada wplywa na koniunkture
      gospodarcza w krotkim i dlugim okresie. A u nas jego odpowiednik
      G. Kolodko dla odmiany chce wplywac na koniunkture manipulujac
      polityka monetarna, na ktora (cale szczescie) nie ma wplywu.
      Dobrze ze nie studiuje na SGH, bo chyba mialbym kaca moralnego,
      majac takich profesorow.
      • gabrielacasey Odpisywaliby od ciebie do swych "Strategii". I 15.05.03, 18:03
        bylbys w zyciu dobrze ustawiony. Oj, studencie, studencie, cos ten UW robi sie
        znow strasznie idealistyczny. Ani chybi znow co 5 lat kryzys, co 10 rewolucja.
      • Gość: :) Re: Sterowanie koniunktura IP: *.acn.pl / 10.65.0.* 15.05.03, 18:04
        Gość portalu: Observer napisał(a):

> Swoja droga to dziwne ze minister finansow nie wie jak
        polityka
        > fiskalna, za ktora on odpowiada wplywa na koniunkture
        > gospodarcza w krotkim i dlugim okresie. A u nas jego
        odpowiednik
        > G. Kolodko dla odmiany chce wplywac na koniunkture manipulujac
        > polityka monetarna, na ktora (cale szczescie) nie ma wplywu.
        > Dobrze ze nie studiuje na SGH, bo chyba mialbym kaca
        moralnego,
        > majac takich profesorow.
        Prosze nie uogolniac. Studiowanie na SGH nawet pod takimi
        profesorami nie jest jeszcze przyczyna do wstydu. Slyszales o
        czyms takim jak poznanie techniki dzialania wroga? Ja
        studiowalem na SGH i nie mialem okazji spotkac tych cudotworcow.
        A cod do gospodarki niemieckiej. Jest recesja i dopoty bedzie do
        dopoki socjaldemokracja bedzie tam rzadzic. A tak na marginesie
        dodam, ze przyjaciolmi niemieckich socjaldemokratow sa bardzo
        wrazliwy polscy socjaldemokraci. Dawniej nazywani pierdolonymi
        komunistami. Jakies analogie??? Ja ich widze bardzo wiele. Zycze
        powodzenia
      • Gość: kubajaw Re: Sterowanie koniunktura IP: *.acn.pl / 10.72.3.* 15.05.03, 18:07

> Swoja droga to dziwne ze minister finansow nie wie jak polityka
        > fiskalna, za ktora on odpowiada wplywa na koniunkture
        > gospodarcza w krotkim i dlugim okresie. A u nas jego odpowiednik
        > G. Kolodko dla odmiany chce wplywac na koniunkture manipulujac
        > polityka monetarna, na ktora (cale szczescie) nie ma wplywu.
        > Dobrze ze nie studiuje na SGH, bo chyba mialbym kaca moralnego,
        > majac takich profesorow.

pomijam fakt ze pomyliles Pan pojecia bo kaca moralnego mozna miec po zrobieniu
        czegos niegodnego, podlego itd., itp. ale studiujac na SGH zadnego wplywu bys
        Pan nie mial na obsade stanowisk naukowych, moglbys wiec spac spokojnie. Co do
        samego Wielce Szanownego Grzegorza TIGER-Kolodko to poza nim jeszcze wielu
        innych politykow wyklada w SGHa. Z mi znanych:
        Balcerowicz
        Oleksy
        Truszczynski
        Huebner
        Rosati
        Glapinski
        • Gość: fritz Re: Sterowanie koniunktura IP: *.solnet.ch 15.05.03, 18:58
          Gość portalu: kubajaw napisał(a):
          Co do
          > samego Wielce Szanownego Grzegorza TIGER-Kolodko to poza nim
          jeszcze wielu
          > innych politykow wyklada w SGHa. Z mi znanych:
          > Balcerowicz
          > Oleksy
          > Truszczynski
          > Huebner
          > Rosati
          > Glapinski

Cholera, jezeli oni powaznie biora studentow, to kiedy oni
          pracuja? Toraz jest wszystko jasne, dlaczego wszystko jest do
          d..!
          • Gość: kubajaw Re: Sterowanie koniunktura IP: *.acn.pl 15.05.03, 21:25
            Gość portalu: fritz napisał(a):

> Gość portalu: kubajaw napisał(a):
            > Co do
            > > samego Wielce Szanownego Grzegorza TIGER-Kolodko to poza nim
            > jeszcze wielu
            > > innych politykow wyklada w SGHa. Z mi znanych:
            > > Balcerowicz
            > > Oleksy
            > > Truszczynski
            > > Huebner
            > > Rosati
            > > Glapinski
            >
            > Cholera, jezeli oni powaznie biora studentow, to kiedy oni
            > pracuja? Toraz jest wszystko jasne, dlaczego wszystko jest do
            > d..!
            BARDZO celna uwaga! od razu odpowiadam: te osoby raczej NIE BIORA powaznie
            studentow. Przynajmniej nie robia tego ani Balcerowicz ani Rosati. Huebner jest
            na urlopie na uczelni. Formalnie wiec jest pracownikiem ale z racji wykonywanej
            funkji nie pracuje.
            • Gość: Maro Re: Sterowanie koniunktura IP: 213.158.197.* 16.05.03, 10:05
              Balcerowicz nigdy nie olewał studentów.
              Nawet jak był ministrem to zwykle był obecny na konsultacjach i zwykle
              przychodził na wykłady.
    • wielki_czarownik Dobrze im tak! 15.05.03, 17:41
      Niech ich ogarnie kryzys, zbankrutują i znikną z mapy świata!
      • Gość: NYorker Re: Dobrze im tak! IP: 64.8.220.* 15.05.03, 17:50
        wielki_czarownik napisał:

> Niech ich ogarnie kryzys, zbankrutują i znikną z mapy świata!

Marzenia scietej glowy.

Teraz jednak widac jak na dloni, ze cala ta awantura z Irakiem
        byla Schroederowi na reke. Odciagala zainteresowanie Niemcow od
        problemow niemieckiej gospodarki, ktora zaczyna nie wytrzymywac
        konkurencji innych krajow.
      • Gość: kubajaw a razem z nimi niech zniknie IP: *.acn.pl / 10.72.3.* 15.05.03, 18:11
        nasz eksport na ich rynek i dopiero bedziemy mieli...
        • wielki_czarownik Bzdura! 15.05.03, 19:52
          Wtedy będziemy eksportować największe nasze badziewie do żałosnych resztek
          dawnej rzeszy a oni będą to kupować bo na nic innego ich stać nie będzie!
    • Gość: wmak Pacyfisto gdzie jestes? IP: 62.147.185.* 15.05.03, 17:51
      Nie widze zadnego twojego postu do tej wiadomosci. A przeciez
      wciaz powtarzasz, ze poniewaz kurs Euro do USD rosnie to oznacza
      to, ze Europa wygrywa a Bush (USA?) przegrywa.

Mysle, ze wypadaloby abys sie troche podszkolil z ekonomii. Choc
      jak cie znam to tej rady jak i wszystkich innych nie wezmiesz
      sobie do serca (ostatnio probowalem cie przekonac, oczywiscie
      nieskutecznie, ze umieszczanie na tym forum reklam innych web-
      site'ow swiadczy o braku dobrego wychowania).
      • gabrielacasey Kurs euro do dolara wlasnie od paru dni SPADA. 15.05.03, 18:17
        Albo to Bryty kreca. Jesli masz pewne dane, to powiedz.
        • Gość: polishcanadian Re: Kurs euro do dolara wlasnie od paru dni SPADA IP: proxy / 10.96.52.* 15.05.03, 18:19
          gabrielacasey napisała:

> Albo to Bryty kreca. Jesli masz pewne dane, to powiedz.

Wszystkie kursy co do minuty sa na www.xe.com

pozdrowionka
          • Gość: wmak Dales sie nabrac Gabrysi ! IP: 62.147.185.* 15.05.03, 18:23
            Gość portalu: polishcanadian napisał(a):

> gabrielacasey napisała:
            >
            > > Albo to Bryty kreca. Jesli masz pewne dane, to powiedz.
            >
            >
            > Wszystkie kursy co do minuty sa na www.xe.com
            >
            > pozdrowionka
            • Gość: polishcanadian Re: Dales sie nabrac Gabrysi ! IP: proxy / 10.96.52.* 15.05.03, 18:29
              Co Cie obchodza moje stosunki z p. Gabriela?
        • Gość: kubajaw TYLKO CZEGO TO DOWODZI PANI GABRIELO? IP: *.acn.pl / 10.72.3.* 15.05.03, 21:33
          gabrielacasey napisała:

> Albo to Bryty kreca. Jesli masz pewne dane, to powiedz.
          • gabrielacasey Wstap Pan do dochodzeniowki i tam przesl.... 15.05.03, 22:15
            A w skrocie: oznacza pewne finansowe operacje bankow europejskich w celu
            zahamowania recesji. To samo zreszta dzieje sie z funtem, bo amerykanska
            recepta na zbawienie wlasnej gospodarki via Irak jakby nieco zawiodla. I juz
            nie ma na co czekac. Operacja niepewna, bo niepewne jest rozgrzewanie
            gospodarki ta droga.
            • Gość: kubajaw Re: Wstap Pan do dochodzeniowki i tam przesl.... IP: *.acn.pl / 10.72.3.* 15.05.03, 22:42
              gabrielacasey napisała:

> A w skrocie: oznacza pewne finansowe operacje bankow europejskich w celu
              > zahamowania recesji. To samo zreszta dzieje sie z funtem, bo amerykanska
              > recepta na zbawienie wlasnej gospodarki via Irak jakby nieco zawiodla. I juz
              > nie ma na co czekac. Operacja niepewna, bo niepewne jest rozgrzewanie
              > gospodarki ta droga.

Nie wiem jakie sa plany ECB ale to o czym Pani pisze to naprawde SZCZEGOL!!!
              Problemy europejskich gospodarek leza w ich sztywnym kregoslupie ktory nie
              pozwala im sie dostosowac do zmian koniunkturalnych. I co do tego wszyscy sa
              zgodni. Pytanie brzmi jak przekonac obywateli zeby LIBERALIZOWAC. Premier
              Raffarin przekonuje sie o karkolomnosci projektow ograniczania panstwa
              socjalnego w chwili gdy my tu klikamy...
              • gabrielacasey A wsadz pan sobie swych socjalistow. Ile razy mam 15.05.03, 23:27
                powtarzac, ze na socjalistow mnie mdli? Ze glosuje na Torysow i to akurat na
                Kena Clarle'a, bo mi tak "okregowo" wypada? Ze - jesli tym prawa nie lamie -
                sama place ludziom za prace, nie zas za dzieci? Ze gdyby to ode mnie zalezalo i
                plebs by mnie za to nie zlinczowal, to bym ograniczyla socjale do starcow,
                kalek i chorych? Ze dwa dni temu wywolalam na tym forum wybuchy platonicznej
                nienawisci sierotek po komunie, propagujac bardzo mala, ale dochodowa
                przedsiebiorczosc, na przykladzie pewnego mlodego chlopaka z Polski, ktory po
                paru miesiacach legalnego funkcjonowania swej jednoosobowej firmy w UK wyciaga
                po 1000 funtow tygodniowo, co i w standardach zachodu DUZO? I powiem panu
                krotko i zwiezle: mnie funkcjonowania w gospodarce rynkowej nie musi pan uczyc
                ani do niej przekonywac - Brytania obedzie sie i bez panskiej rady. Przekonaj
                pan raczej te miliony polskich wyborcow z social welfare mentality. Albo mow im
                Pan na wiecach o liberalizacji i...bierz od nich po pysku. Ja dziekuje, postoje.
                • Gość: kuchta z USA STYL GABRieli: A wsadz pan sobie swych socjalistow. IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.03, 09:27
                  Gdyby tak swiat sie krecil wokol Gabrieli !!!
                  Ale co tam, on sobie i tak pozdrawia w imieniu
                  Blaira, "usadza" "plebs" i przyprowadza do
                  porzadku "socjalistow" bo JA mdli.
                  Na dodatek po moim serwerze rozpoznala mnie jako kuchte z USA!
                  To juz czary! Na pewno Blair by ja chcial na swoich uslugach.
                  Dzieki bogu Partia Pracy w wiekszosci, i wybory wygra, a my sie
                  z Gabrieli posmiejemy.
                  Bo ona i tak nie zauwazy, wyzywajac w tym czasie ludzkosc od
                  holoty i plebsu.
                  Zapewniam, ze tak sie nie zachowuja ludzie z klasa. Ale pewnie z
                  takimi G nie ma do czynienia, co dziwne nie jest, bo z jej
                  podejsciem do ludzi to ja pewnie omijaja szerokim lukiem.

Anglicy to najbardziej towarzyscy z ludzi - DLACZEGO Gabriela
                  siedzi przed komputerem od wczesnego ranka do 11tej wieczorem???

gabrielacasey napisała:

> powtarzac, ze na socjalistow mnie mdli? Ze glosuje na Torysow
                  i to akurat na
                  > Kena Clarle'a, bo mi tak "okregowo" wypada? Ze - jesli tym
                  prawa nie lamie -
                  > sama place ludziom za prace, nie zas za dzieci? Ze gdyby to
                  ode mnie zalezalo i
                  >
                  > plebs by mnie za to nie zlinczowal, to bym ograniczyla socjale
                  do starcow,
                  > kalek i chorych? Ze dwa dni temu wywolalam na tym forum
                  wybuchy platonicznej
                  > nienawisci sierotek po komunie, propagujac bardzo mala, ale
                  dochodowa
                  > przedsiebiorczosc, na przykladzie pewnego mlodego chlopaka z
                  Polski, ktory po
                  > paru miesiacach legalnego funkcjonowania swej jednoosobowej
                  firmy w UK wyciaga
                  > po 1000 funtow tygodniowo, co i w standardach zachodu DUZO? I
                  powiem panu
                  > krotko i zwiezle: mnie funkcjonowania w gospodarce rynkowej
                  nie musi pan uczyc
                  > ani do niej przekonywac - Brytania obedzie sie i bez panskiej
                  rady. Przekonaj
                  > pan raczej te miliony polskich wyborcow z social welfare
                  mentality. Albo mow im
                  >
                  > Pan na wiecach o liberalizacji i...bierz od nich po pysku. Ja
                  dziekuje, postoje
                  > .
    • Gość: NYorker Na dodatek straca bazy US Army w przyszlym roku IP: 64.8.220.* 15.05.03, 17:58
      When President Bush travels to St. Petersburg early next
      month, he will again urge President Vladimir Putin to stop
      supplying Iran with the means to develop nuclear weapons.
      Putin will insist, as usual, that his dangerous trade is
      all for peaceful purposes.

Bush will seem to tolerate that. Further, he will pretend
      to forget the Russian's last-ditch support in the U.N. of
      Saddam's tyranny. That's what passes for diplomacy.

Underneath that public rapprochement, however, will be a
      clear understanding in the White House that the U.S. and
      Russia are by no means allies. Though our two nations have
      some common interests, our differences are deepening:
      Russia is still a one-party oligarchy with dissent stifled
      by state-run television and has shown an affinity for
      murderous dictators from the Balkans to the Persian Gulf.

The atmosphere will be quite different when Bush travels on
      to Poland. In Cracow or Warsaw, he will warmly shake the
      hand of President Aleksander Kwasniewski, the leader who -
      when it came to supporting a war to eradicate a dangerous
      tyranny - recently demonstrated the courage to defy the
      Russians on his east and the Germans and French to his
      west.

During GW2, a symbolic contingent of 200 Polish troops
      helped secure Iraq's southern oil fields. To show the
      coalition's appreciation, a couple of thousand more Poles
      are being given the responsibility and honor of stabilizing
      a sector of freed Iraq, with their occupation costs covered
      by nations belatedly wanting to contribute support.

In a gesture that only Eastern Europeans with long memories
      can fully grasp, the Polish defense minister sweetly
      invited his German counterpart to contribute troops to this
      Polish-led European force. Officials under the
      anti-American Chancellor Gerhard Schröder seethed at the
      notion of German soldiers' saluting Polish officers, and
      angrily rejected the generous Polish offer.

This illustrates the way the Atlantic alliance, as it used
      to be called, is realigning itself. On the Old Europe side,
      strikebound France and jobless Germany (backed up by the
      full power of Belgium and Luxembourg) are attempting to
      rally a group to counter what they claim to see darkly as
      American hegemony. So far, their only recruit is Putin's
      Russia, glad to be asked to join anything European.

Fortunately, this Franco-German attempt to dominate
      neighbors generated the emergence of New Europe. Britain,
      Spain, Italy and other Western Europeans are unimpressed
      with the chimera of the U.S. as big-bully cowboy. They
      found common political cause with the nations of Eastern
      Europe, who well remember who freed them from Communist
      domination - and who do not like Jacques Chirac's
      derogation of them as "not well brought up."

America did not cause this old-new split, though our
      interest in extending freedom and stopping the spread of
      terror made us the object of it. Nor is it in our interest
      to exacerbate the split, because a Europe that gets along
      with itself is good for world trade and saves us from
      having to end its wars.

Our post-GW2 policy should be to reward our friends and
      remind others that actions have consequences. Those last
      three words are not a euphemism for "punish our enemies";
      France and Germany are democratic states, not our enemies,
      and no punishment is in store - only a withholding of
      rewards that fairly should go to those who joined freedom's
      cause.

Accordingly, the redeployment and reduction of our 120,000
      troops in Europe - in the works for a year on sensible
      strategic grounds - will now take place apace. The First
      Armored Division, now in Iraq, won't return to German
      bases. Other U.S. troops and dependents will say "auf
      Wiedersehen" and learn to speak Polish, Romanian, Bulgarian
      and Hungarian.

Polish jokes are out; French jokes are in. Polish-American
      communities in Democratic strongholds of Michigan,
      Wisconsin, Connecticut and Illinois will beam with pride at
      the new strategic importance, and financial guarantees for
      new contracts, Bush directs to their land of origin.
      (Bechtel's decision to subcontract the Yucca Mountain
      nuclear-waste burial site to a French outfit instead of the
      British-American low bidder will come under close
      Congressional scrutiny.)

It makes sense to strengthen nations we trust. As we reward
      freedom's friends, future leaders in Berlin, Paris and
      Moscow will get the message that shortsighted political
      actions have long-term consequences.

www.nytimes.com/2003/05/15/opinion/15SAFI.html?ex=1054013721&ei=1&en=13f6a84c80e4f8a8
      • sowa_lesna Zgadza sie! 15.05.03, 18:17
        Juz podobno sa przygotowywane w Wielkopolsce!
        Tylko bez zbytniego rozglosu.
        I moze powiem, rzecz niepopularna ale ta polityka rownowagi pomiedzy EU a USA
        naprawde jest dobra i zaczyna przynosic owoce.
        Pozdrawiam,
        • Gość: MACIEJ KRYZYS W NIEMCZECH PRZPLATANY STAGNACJA IP: *.ny325.east.verizon.net 15.05.03, 18:29
          Niemcy dosc wyraznie pokazuja swiatu,ze pojecia nie maja jak sie rzadzic i
          pociagna to cale EU w bagienko jakiego EUropa jeszcze nie widziala.

ZACZYNA SIE JAPONIZACJA EUROPY,CZYLI STAGNACJA PRZEPLATANA KRYZYSAMI.

JAK NAJPREDZEJ TRZEBA TO REFERENDUM AKCESYJNE PRZEPROWADZIC,ZANIM SIE GOSPODSIE
          DOMOWE ZORIENTUJA JAKA EUROPE NAM NIEMCY SZYKUJA.

TO BEDZIE GORSZE NIZ II WOJNA.

A GABBI w dalszym ciagu nagania niezorientowanych do glosowania na tak.

No i jutro beda nie mniej optymistyczne wiadomosci na temat nurka gospodarki
          francuskiej-tzw drugiej podpory EU.
          • Gość: nobo ciesza sie z klopotow innych, zapominajac o swoich IP: *.phil.east.verizon.net 15.05.03, 19:02
            wystarczy popatrzyc na adres odobnika i z gory wiadomo o czym
            bedzie pisal. Panowie krytykuja Niemcy, ze stan ich gospodarki
            jest o ulamki procent gorszy niz zakladano, podczas gdy to co
            dzieje sie w Stanach, przeroslo wszystkich. Rekordowa dziura
            budzetowa, klopoty z finansami w niemalze kazdym stanie, ciecie
            wydatkow na doslownie wszystko, 6% bezrobocie itd. Do tego
            doszly kolosalne koszty wojny, i zapowiedz kolejnych wydatkow
            na rozbudowe Iraku (z czasem ta inwestycja zwroci sie, ale czy
            stac ich obecnie na takie wydatki?). Bush zapowiada jeszcze
            kolejne pomysly, jak ciecie podatkow, ktore o dziwo nie wzbudza
            poparcia u zwyklych Amerykanow (no moze poza popierajacymi
            republikanow). Ciekawy jestem z jakim bilansem Bush skonczy
            swoja kadencje. Mowia tutaj, ze w przyszlorocznych wyborach
            jedyne co go jak dotad ratuje, to brak mocnego przeciwnika z
            obozu demokratow, ktory moglby mu zagrozic.
          • Gość: ANka Re: KRYZYS W NIEMCZECH PRZPLATANY STAGNACJA IP: *.ifn-magdeburg.de 15.05.03, 19:43
            Gość portalu: MACIEJ napisał(a):

> Niemcy dosc wyraznie pokazuja swiatu,ze pojecia nie
            maja jak sie rzadzic i
            > pociagna to cale EU w bagienko jakiego EUropa jeszcze
            nie widziala.
            >
            > ZACZYNA SIE JAPONIZACJA EUROPY,CZYLI STAGNACJA
            PRZEPLATANA KRYZYSAMI.
            >
            > JAK NAJPREDZEJ TRZEBA TO REFERENDUM AKCESYJNE
            PRZEPROWADZIC,ZANIM SIE GOSPODSIE
            >
            > DOMOWE ZORIENTUJA JAKA EUROPE NAM NIEMCY SZYKUJA.
            >
            > TO BEDZIE GORSZE NIZ II WOJNA.
            >
            > A GABBI w dalszym ciagu nagania niezorientowanych do
            glosowania na tak.
            >
            > No i jutro beda nie mniej optymistyczne wiadomosci na
            temat nurka gospodarki
            > francuskiej-tzw drugiej podpory EU.

A Pan chcial do tej Unii po dobrobyt gospodarczy i
            osobista gosposie - a tu myk - rozczarowanko i dlatego
            teraz taka zdrada i nawolywanie do odwrotu?
            Kariera polityczna ma dwa konce - jeden to taki ze nam
            ublizaja....
        • Gość: autor lepiej by byly bombardowane polskie bazy niz niemi IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 19:00
          taka mysl przyswieca strategi niemcow i amerykanow
          przy przenoszeniu baz
      • Gość: nobo a co maja bazy do gospodarki niemiec IP: *.phil.east.verizon.net 15.05.03, 18:40
        nie ma co przeceniac obecnosci amerykanskich baz w Niemczech.
        Jak dotad nie slyszalem, zeby jakikolwiek niemiecki polityk
        wyrazal swoj zal zwiazku z zapowiedziami Amerykanow. Sprawa
        wygladala by zupelnie inaczej w przypadku takiego kraju jak
        Polska, ale Niemiec? Zeby byc dokladnym, trzeba jeszcze dodac,
        ze Amerykanom chodzi raczej o zmniejszenie liczby amerykanskich
        jednostek w tej czesci swiata (Europie), a nie o przeprowadzke
        ich do..... no wlasnie siedze w Stanach, i jak dotad czesciej
        slysze takie kraje jak Rumunia, Wegry, Bulgaria i Czechy
        anizeli Polske. Problem niemieckiej gospodarki moim zdaniem
        jest zupelnie inny. Tempo rozwoju tego kraju jest od kilkunastu
        lat zwolnione ze wzgledu na inwestycje i rozbudowe bylego NRD,
        wiec to ze wyniki nie sa imponujace to bylo do przewidzenia. I
        tak bedzie przez kilka nastepnych lat, doputy dopuki NRDowek
        nie stanie na nogi i inwestycje wlozone w niego nie zaczna
        przynosic korzysci. A wyniki z ostanich miesiecy to jak
        wspomniano w artykule wynik zamieszania wywolanego przez wojne
        z Irakiem, a dokladnie nieprzewidywalnosc jej skutkow na
        swiatowa gospodarke, np. cen ropy. W artykule wspomniano ze
        Niemcy zrobili spore zapasy ropy tuz przed wybuchem wojny, w
        obawie przed dlugotrwala zwyzka cen. Takie wlasnie byly opinie
        niektorych eksperow i teraz sie okazuje ze ci ktorzy ich
        sluchali, zle na tym wyszli.
    • marcus_crassus wspaniale-czyli kanclerz malo ze do dupy w 15.05.03, 18:31
      polityce miedzynarodowej to i u siebie rzadzic tez nie umie...

az przykro:((((
      • Gość: ANka Re: wspaniale-czyli kanclerz malo ze do dupy w IP: *.ifn-magdeburg.de 16.05.03, 11:41
        marcus_crassus napisał:

> polityce miedzynarodowej to i u siebie rzadzic tez nie
        umie...
        >
        > az przykro:((((
        Kanclerz nie rzadzi u siebie tylko rzadza zwiazki
        zawodowe - legionisto...
        Poza tym rzadza bledy i niedocenianie zmian jakie
        wywoluja wplywy okupantow. To nie jest efekt polityki
        obecnej ale sprzed wielu lat. Prosze sie zglosic do
        oficera dyzurnego..
    • Gość: Wuj Ingmar Unia Europejska, he, he. To dopiero rozwój! IP: *.client.attbi.com 15.05.03, 18:38
      • Gość: end Re: Unia Europejska, he, he. To dopiero rozwój! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 18:58
        He, he to juz slyszelismy czlowieczku?
        Jeszcze cos?
      • gabrielacasey Stany Zjednoczone, he, he, he, toz ci rozwoj! 15.05.03, 22:53
        Bezrobocie juz chyba 6%, spowolnienie rynku i kilka innych gospodarczych
        atrakcji. A w dodatku dolar drozeje - coraz trudniej bedzie cokolwiek sprzedac
        nawet bez istnienia europejskich cel zaporowych. Chyba ze do Rosji, ale tam dla
        odmiany z cashem gorzej. Linie lotnicze juz praktycznie przestaly istniec, a w
        dodatku nie wiadomo, kiedy i gdzie ten caly Osama znow Ameryce dowali. Nie
        zazdroszcze.

"At the same time industrial production has continued its fall.

The Federal Reserve has already said that downward pressure on prices is now a
        greater threat than inflation.

>Most of the decline is due to falling oil prices and that's due to the end of
        the Iraq war< Peter Cardillo, Global Partners Securities.

Deflation would hit the economy because people would be persuaded to put off
        spending in the hope that prices would fall further..."

Calosc:
        news.bbc.co.uk/1/hi/business/3031615.stm

• Gość: ANka A co u nich z Know how IP: *.ifn-magdeburg.de 16.05.03, 11:32
          gabrielacasey napisała:

> Bezrobocie juz chyba 6%, spowolnienie rynku i kilka
          innych gospodarczych
          > atrakcji. A w dodatku dolar drozeje - coraz trudniej
          bedzie cokolwiek sprzedac
          > nawet bez istnienia europejskich cel zaporowych. Chyba
          ze do Rosji, ale tam dla
          >
          > odmiany z cashem gorzej. Linie lotnicze juz praktycznie
          przestaly istniec, a w
          > dodatku nie wiadomo, kiedy i gdzie ten caly Osama znow
          Ameryce dowali. Nie
          > zazdroszcze.
          >
          > "At the same time industrial production has continued
          its fall.
          >
          > The Federal Reserve has already said that downward
          pressure on prices is now a
          > greater threat than inflation.
          >
          > >Most of the decline is due to falling oil prices and
          that's due to the end
          > of
          > the Iraq war< Peter Cardillo, Global Partners Securities.
          >
          > Deflation would hit the economy because people would be
          persuaded to put off
          > spending in the hope that prices would fall further..."
          >
          > Calosc:
          > <a
          href="http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/3031615.stm"target="_blank">news.bbc.co.uk/1/hi/business/3031615.stm</a>
          Bo gdy mechanizm napedzajacy przyplyw ludzia oswieconego
          z Europy im siadzie to od siebie go chyba juz nie
          wycisna. Zdaje sie ze gdyby mieli powyrzucac telewizory
          jak to sie zdarza w Europie to zasmiecili by tym caly
          swoj piekny Land. I nawet Canyon-ow nie udaloby sie odkopac.
          >
    • Gość: ls Re: Spadek PKB w Niemczech, budżet bliższy zapaśc IP: *.vpn.nlh.no 15.05.03, 18:39
      To sie wredne szwaby onanizuja Polska dla pociechy uwazajac ze
      nasze chlopaki soboie
      z administrowaniem Iraku nie poradza i ze my jolopy. Nie tylko
      poradza sobie nasze chlopaki ale jeszcze niebieskookich Arabow
      przybedzie a nabyty kunszt pozyskiwania napoi wyskokowych
      lacznie z lajnowka z wielbladziego lajna zostanie w Iraku na
      trwale.
      • Gość: end Is, nie pokazuj tak dosadnie! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 18:57
        Jaki poziom reprezentujesz, to juz sie dowiedzielismy.
        A ty z czego ten samogon tam robisz w Norwegii?
        Z wielorybiego tranu?
        A tak apropo, ten twoj kraj lamie konwencje miedzynarodowe o wybijaniu
        wielorybow! wiesz cos o tym?
        Wreszcie bedziesz mogl sie inteligentnie wypowiedziec na jakis temat.
        Czekamy, bo temat ekologii jest ostatnio na czasie!
        • Gość: fritz Re: Is, nie pokazuj tak dosadnie! IP: *.solnet.ch 15.05.03, 19:02
          ...
          > A tak apropo, ten twoj kraj lamie konwencje miedzynarodowe o
          wybijaniu
          > wielorybow! wiesz cos o tym?
          .....
          O ile wiem, to nie lamie, tylko razem z Japonia wcale jej nie
          podpisali
          • Gość: end Re: Is, nie pokazuj tak dosadnie! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 19:12
            Fritz to nie bylo do Ciebie.
            Kolega dostal szanse, ale wiem, ze i tak by nie odpowiedzial.
            • Gość: ANKa Panowie, powiedzcie cos ciekawego IP: *.ifn-magdeburg.de 15.05.03, 20:11
              Czy tu juz nie ma zadnych ekspertow od ekonomii Niemiec?
              Ja chce wiedziec dlaczego wszyscy sie boja ze straca
              prace a jednoczesnie podnosza pensje!!!
              • Gość: end Re: Panowie, powiedzcie cos ciekawego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 20:24
                Jeszcze chcesz Anka wiecej info. o Raju do ktorego sie dostalas?
                Ten artykul nie wystarczy?
                • Gość: ANka Re: Panowie, powiedzcie cos ciekawego IP: *.ifn-magdeburg.de 16.05.03, 11:23

> Jeszcze chcesz Anka wiecej info. o Raju do ktorego sie
                  dostalas?
                  > Ten artykul nie wystarczy?
                  Chyba nie jest tak zle. Wole ten ziemski czysciec niz raj
                  z rydzykami. Wiesz cos o scannerach do MRI? Tu np
                  sprowadzaja taki o mocy 7 Tesli. To podobno ewenement na
                  skale europejska.
                  Sadze ze nie robia tego za darmo. Jakos nie widze zeby
                  tempo malalo- Nawet w budownictwie. Przyznaje droge od
                  mojego domu dopracy skonczono w tempie szalonym (w
                  porownaniu z naszym ) ´mimo ciezkiej zimy´. Malo tego
                  nawet przez moment nie bylo tak zeby nie dalo sie
                  przejezdzac. - zawsze byla droga przejscia dla pieszych i
                  rowerzystow. Wiec z organizacja niemiecka nie jest
                  jeszcze tak zle. Sadze raczej ze to co pisze Fritz nie
                  jest takie zupelnie niemozliwe. Oni tez maja swoja
                  polityke. Wczesniej bylo mleko aus unserer Heimat - i
                  jest nadal. Teraz sa jakies inne zabiegi. Wiecej tu jest
                  przerazenia w tekstach niz naprawde. Jakos sklepow nie
                  zamykaja.
                  Poza tym nie zmienilam zdania w sprawie mozliwych
                  korzysci z wchodzenia do struktur podupadajacych - jesli
                  faktycznie tak jest. Zreszta tak naprawde to efekt
                  przylaczenia wschodu i nie mam co do tego watpliwosci. To
                  efekt zderzenia roznych mentalnosci ale na dluzsza mete
                  oni z tego wyjda End. Jesli postapia dobrze to nawet
                  zyskaja..

Pytalam o te ziemie ale mam tylko poszlaki. To byl jakis
                  zabieg - najpierw dyplomatyczny - z tymi dekretami
                  Benesza (nie wiem czy tak sie to pisze) ze niby za stare
                  ale w praktyce obowiazywaly. Potem mozna bylo zwracac
                  prawnie tylko to co po 48 roku. To co Niemcy stracili po
                  45 bylo nie do odzyskania. Havel sam pochodzil z b.
                  bogatej rodziny i wiele stracil - mogl odzyskac tylko to
                  co po 48 a bylo tego niewiele...NIe wiem czy Ci sie to na
                  cos przyda ale dzis wieczorem jade do Czeskiej REpubliki
                  wiec moze sie czegos dowiem wiecej.
                  Pozdrowienia-
                  I nie badz taki zimny. W koncu to Ty mnie wykorzystujesz....
                  • Gość: end Re: Panowie, powiedzcie cos ciekawego IP: 195.94.196.* 16.05.03, 13:32
                    Nie, nie jest tak zle. Oby u nas byly kiedys takie problemy.
                    Oni beda musieli i tak reformy socjalne przeprowadzic, ale zwlekanie kosztuje.
                    Nie da sie tego dluzej utrzymac.
                    A, ze krzykacze sobie pokrzyczeli, chwila radosci i juz.
                    Scannery to nie moja specjalnosc, takze tutaj nie pogadamy.
                    Nie mam pojecia o Teslach itp.
                    Jezeli chodzi o Fritza, to zawsze z uwaga go czytam (nawet jak sie z nim nie
                    zgadzam), bo ma sporo do powiedzenia. I daje do myslenia, ktorego tutaj duzo
                    niestety nie ma.
                    Ja swojego zdania co do akcesji rowniez nie zmienilem, i nawet jak jutro
                    oglosza ze we Francji jest -2% recesja to nie bedzie mi to przeszkadzac.
                    A landy wschodnie?
                    Pewnie, ze sie zasymiluja, ale potrwa to jeszcze kilka dobrych lat.
                    ddr byl jeszcze bardziej "opiekunczy" niz prl we wszystkich segmentach zycia i
                    to wywarlo duze pietno.
                    Jezeli cos udaloby Ci sie zdobyc wiecej na temat tych "czeskich niemcow" to
                    bede wdzieczny.
                    A Ty Ania, dzisiaj w Pradze, czy w innym miejscu?
                    Pozdrawiam Cieplo
                    Ps. Czyzbys czula sie wykorzystywana?

• Gość: gosha Re: Panowie, powiedzcie cos ciekawego IP: *.verwalt 20.05.03, 11:32
                    Gość portalu: ANka napisał(a):

>
                    > > Jeszcze chcesz Anka wiecej info. o Raju do ktorego sie
                    > dostalas?
                    > > Ten artykul nie wystarczy?
                    > Chyba nie jest tak zle. Wole ten ziemski czysciec niz raj
                    > z rydzykami. Wiesz cos o scannerach do MRI? Tu np
                    > sprowadzaja taki o mocy 7 Tesli. To podobno ewenement na
                    > skale europejska.
                    > Sadze ze nie robia tego za darmo. Jakos nie widze zeby
                    > tempo malalo- Nawet w budownictwie. Przyznaje droge od
                    > mojego domu dopracy skonczono w tempie szalonym (w
                    > porownaniu z naszym ) ´mimo ciezkiej zimy´. Malo tego
                    > nawet przez moment nie bylo tak zeby nie dalo sie
                    > przejezdzac. - zawsze byla droga przejscia dla pieszych i
                    > rowerzystow. Wiec z organizacja niemiecka nie jest
                    > jeszcze tak zle. Sadze raczej ze to co pisze Fritz nie
                    > jest takie zupelnie niemozliwe. Oni tez maja swoja
                    > polityke. Wczesniej bylo mleko aus unserer Heimat - i
                    > jest nadal. Teraz sa jakies inne zabiegi. Wiecej tu jest
                    > przerazenia w tekstach niz naprawde. Jakos sklepow nie
                    > zamykaja.
                    > Poza tym nie zmienilam zdania w sprawie mozliwych
                    > korzysci z wchodzenia do struktur podupadajacych - jesli
                    > faktycznie tak jest. Zreszta tak naprawde to efekt
                    > przylaczenia wschodu i nie mam co do tego watpliwosci. To
                    > efekt zderzenia roznych mentalnosci ale na dluzsza mete
                    > oni z tego wyjda End. Jesli postapia dobrze to nawet
                    > zyskaja..
                    >
                    > Pytalam o te ziemie ale mam tylko poszlaki. To byl jakis
                    > zabieg - najpierw dyplomatyczny - z tymi dekretami
                    > Benesza (nie wiem czy tak sie to pisze) ze niby za stare
                    > ale w praktyce obowiazywaly. Potem mozna bylo zwracac
                    > prawnie tylko to co po 48 roku. To co Niemcy stracili po
                    > 45 bylo nie do odzyskania. Havel sam pochodzil z b.
                    > bogatej rodziny i wiele stracil - mogl odzyskac tylko to
                    > co po 48 a bylo tego niewiele...NIe wiem czy Ci sie to na
                    > cos przyda ale dzis wieczorem jade do Czeskiej REpubliki
                    > wiec moze sie czegos dowiem wiecej.
                    > Pozdrowienia-
                    > I nie badz taki zimny. W koncu to Ty mnie wykorzystujesz....

tez uwazam, ze nie jest tak zle. Choc porownujac sytuacje w Niemczech sprzed 3-
                    4 lat do obecnej musze przyznac, ze sie pogorszylo. Ale tak czy owak jakos
                    przynajmniej chwilowo wole zycie tu niz u nas (Kolodki sie boje, Hausnera
                    probuje zrozumiec bo nie rozumiem Kolodki, a Balcerowicza w sumie zawsze
                    popieralam). Niestety burdel w naszym kraju przeraza mnie obecnie tak, ze az
                    nie moge sie przemoc zeby wrocic. I tak dalej. I nie potepiajcie mnie
                    polentuzjasci, bo za Polska tesknie (ale bardziej normalna) bo dopoki porzadni
                    ludzie nie dojda do wladzy to ja mam obecna wladze w dupie. Uprzedzajac
                    komentarze glosuje zawsze, zaglosuje za Unia, chocby ta staczajaca sie!
                    Pani Anko, niestety mam niewiele wspolnego z ekonomia, ale ostatnio slyszalam
                    poglad nastepujacy: dlugo niestety Niemcy nie beda wychodzic z kryzysu bo
                    koszty pracy sa tu nadal za wysokie i dopoki zwiazki zawodowe beda wszystkim
                    trzesly, dopoty firmy niemieckie inwestowac beda za granica, a rozliczac sie w
                    rajach podatkowych. No a to raczej dla koniunktury dobrze nie rokuje. Co Pani
                    na to?

Pozdrawiam,
                    g.
          • Gość: ls Re: Is, nie pokazuj tak dosadnie! IP: *.vpn.nlh.no 15.05.03, 20:01
            Gość portalu: fritz napisał(a):

> ...
            > > A tak apropo, ten twoj kraj lamie konwencje miedzynarodowe o
            > wybijaniu
            > > wielorybow! wiesz cos o tym?
            > .....
            > O ile wiem, to nie lamie, tylko razem z Japonia wcale jej nie
            > podpisali
            Jak bedziesz w Norwegii kup sobie koszulke z autoironicznym napisem
            Save whales harpoon Norwegians – oszczedzaj wieloryby – harpunuj Norwegow.
            Mam swoje uprzedzenia o Norwegach ale nie przyznac im najwiekszego znastwa na
            temat wielorebow i fok to ignorancja i glupota. Poluja tylko na ten gatumnek
            malych wielorybow ktory zagraza wyjedzeniu ryb i jest w nadmiarze . Klasyczny
            jest mit o sadystycznym zabijaniu fok. Przez pokolenia wypracowano najberdziej
            efektywny i bezbolesny sposob zabijania. Jeszcze dotad jest to klasyczna walka
            czlowieka z przyroda i polowanie z ogromnym ryzykiem.
            Malenski stateczek zbudowany tak by nie zmiazdzyly go lody , miesiace w morzu,
            skakanie z narazeniem zycia z kry na kre, albo wroci sie bogaty albo zrojnowany
            albo nie wroci sie wcale. Najwieksze meki przywa foka ktora zaplacze sie w siec
            rybacka. Kilka lat temu rybolowstwo przybrzezne na polnocy Norwegii zostalo
            zagrozone przez nadmiar fok i wielorybow jednego z wielu gatunkow.
            • Gość: ANKa Re: Is, nie pokazuj tak dosadnie! IP: *.ifn-magdeburg.de 15.05.03, 20:08
              Gość portalu: ls napisał(a):

> Gość portalu: fritz napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: end napisał(a):
              > > ...
              > > > A tak apropo, ten twoj kraj lamie konwencje
              miedzynarodowe o
              > > wybijaniu
              > > > wielorybow! wiesz cos o tym?
              > > .....
              > > O ile wiem, to nie lamie, tylko razem z Japonia
              wcale jej nie
              > > podpisali
              > Jak bedziesz w Norwegii kup sobie koszulke z
              autoironicznym napisem
              > Save whales harpoon Norwegians ? oszczedzaj wieloryby ?
              harpunuj No
              > rwegow.
              > Mam swoje uprzedzenia o Norwegach ale nie przyznac im
              najwiekszego znastwa na
              > temat wielorebow i fok to ignorancja i glupota. Poluja
              tylko na ten gatumnek
              > malych wielorybow ktory zagraza wyjedzeniu ryb i jest w
              nadmiarze . Klasyczny
              > jest mit o sadystycznym zabijaniu fok. Przez pokolenia
              wypracowano najberdziej
              > efektywny i bezbolesny sposob zabijania. Jeszcze dotad
              jest to klasyczna walka
              > czlowieka z przyroda i polowanie z ogromnym ryzykiem.
              > Malenski stateczek zbudowany tak by nie zmiazdzyly go
              lody , miesiace w morzu,
              > skakanie z narazeniem zycia z kry na kre, albo wroci
              sie bogaty albo zrojnowany
              >
              > albo nie wroci sie wcale. Najwieksze meki przywa foka
              ktora zaplacze sie w siec
              >
              > rybacka. Kilka lat temu rybolowstwo przybrzezne na
              polnocy Norwegii zostalo
              > zagrozone przez nadmiar fok i wielorybow jednego z
              wielu gatunkow.

I tyle poezji w tym zabijaniu bezbolesnym. Chyba sie
              przerzuce na meczenie fok.
              • Gość: ls Re: Is, nie pokazuj tak dosadnie! IP: *.vpn.nlh.no 15.05.03, 20:34
                Gość portalu: ANKa napisał(a):

> Gość portalu: ls napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: fritz napisał(a):
                > >
                > > > Gość portalu: end napisał(a):
                > > > ...
                > > > > A tak apropo, ten twoj kraj lamie konwencje
                > miedzynarodowe o
                > > > wybijaniu
                > > > > wielorybow! wiesz cos o tym?
                > > > .....
                > > > O ile wiem, to nie lamie, tylko razem z Japonia
                > wcale jej nie
                > > > podpisali
                > > Jak bedziesz w Norwegii kup sobie koszulke z
                > autoironicznym napisem
                > > Save whales harpoon Norwegians ? oszczedzaj wieloryby ?
                > harpunuj No
                > > rwegow.
                > > Mam swoje uprzedzenia o Norwegach ale nie przyznac im
                > najwiekszego znastwa na
                > > temat wielorebow i fok to ignorancja i glupota. Poluja
                > tylko na ten gatumnek
                > > malych wielorybow ktory zagraza wyjedzeniu ryb i jest w
                > nadmiarze . Klasyczny
                > > jest mit o sadystycznym zabijaniu fok. Przez pokolenia
                > wypracowano najberdziej
                > > efektywny i bezbolesny sposob zabijania. Jeszcze dotad
                > jest to klasyczna walka
                > > czlowieka z przyroda i polowanie z ogromnym ryzykiem.
                > > Malenski stateczek zbudowany tak by nie zmiazdzyly go
                > lody , miesiace w morzu,
                > > skakanie z narazeniem zycia z kry na kre, albo wroci
                > sie bogaty albo zrojnowany
                > >
                > > albo nie wroci sie wcale. Najwieksze meki przywa foka
                > ktora zaplacze sie w siec
                > >
                > > rybacka. Kilka lat temu rybolowstwo przybrzezne na
                > polnocy Norwegii zostalo
                > > zagrozone przez nadmiar fok i wielorybow jednego z
                > wielu gatunkow.
                >
                > I tyle poezji w tym zabijaniu bezbolesnym. Chyba sie
                > przerzuce na meczenie fok.
                Bedzie Pani im czytac swoje wiersze?
                • Gość: ANka Re: Is, nie pokazuj tak dosadnie! IP: *.ifn-magdeburg.de 16.05.03, 10:51

> > jest to klasyczna walka
                  > > > czlowieka z przyroda i polowanie z ogromnym ryzykiem.
                  > > > Malenski stateczek zbudowany tak by nie zmiazdzyly go
                  > > lody , miesiace w morzu,
                  > > > skakanie z narazeniem zycia z kry na kre, albo wroci
                  > > sie bogaty albo zrojnowany
                  > > >
                  > > > albo nie wroci sie wcale. Najwieksze meki przywa foka
                  > > ktora zaplacze sie w siec
                  > > >
                  > > > rybacka. Kilka lat temu rybolowstwo przybrzezne na
                  > > polnocy Norwegii zostalo
                  > > > zagrozone przez nadmiar fok i wielorybow jednego z
                  > > wielu gatunkow.
                  > >
                  > > I tyle poezji w tym zabijaniu bezbolesnym. Chyba sie
                  > > przerzuce na meczenie fok.
                  > Bedzie Pani im czytac swoje wiersze?
                  Niestety brak mi Panskiego talentu. Poza tym to nie moja
                  dzialka. Ja jesli mam zamiar mordowac to morduje i nie
                  mowie ze to nie boli. W szczegolnosci przyjemnosc sprawia
                  mi znecanie sie nad pewnym gatunkiem - ale to tak na
                  marginesie. Ten ostatni niestety ma male szanse na
                  wyginiecie...
                  • Gość: ls Re: Is, nie pokazuj tak dosadnie! IP: *.vpn.nlh.no 16.05.03, 15:16
                    Pani Anko:
                    Jesli Pani jest wegetarianka byle nie fisnieta-dogmatycna to gratuluje i
                    zazdroszcze- czlowiek powinien ewoluowac w tym kierunku. Ale zaden jak ja
                    miesozerny nie bedzie mi tu o wzyzszosci swini nad foka trul. Zreszta swinia o
                    niebo inteligentniejsza od takiego np. psa. I niech Pani taka nie bedzie
                    zagadkowa. Biez Pani przyklad z tej dziarskiej poslanki z Samoobrony dla ktorej
                    seks jak dla konia owies - wspaniala Baba, dorownala powiedzonkiem Lechowi
                    Walesie. Za taka to chlopy chyba jak wilk za owieczka? Z wyjatkiem Rokity
                    oczywiscie. Gdzie Rokita nie moze ta poskllanke winien wypuscic
          • gabrielacasey I sprzedaja farbowana lososine. A sami zzeraja te 15.05.03, 23:11
            prawdziwe dzikie lososie.
            • Gość: ls Re: I sprzedaja farbowana lososine. A sami zzeraj IP: *.vpn.nlh.no 16.05.03, 07:36
              Farbowanej losiny nikt nie sprzedaje, losos juz taki skurkowany indianski kolor
              ma. Zreszta pochodzace z hodowli w Irlanddii lososie tez sa OK.
              VIP-ow np w Japoni to prowadza do Gejsz a VIPow w Norwegii na lowiska gdzie
              mozna zlowic tego dzikiego lososia latwo.
              Ale Pani Gabrielo - Irlandczycy maja dluga liste do opisania roznych stopni
              upojenia alkoholowego - moze by ja Pani przytoczyla.
              O tym naszym biskupie to zaraz gadali pijany , a on byl przeciez calkiem na
              poczatku tej listy.
    • Gość: AOL= UNIA=0 USA=0 GABRIELA=0 IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 19:27
      • Gość: ANka Re: UNIA=0 USA=0 GABRIELA=0 IP: *.ifn-magdeburg.de 15.05.03, 19:33
        A o to reklama podupadajacego systemu zero- jedynkowego...
        • Gość: AOL Re: UNIA=0 USA=0 GABRIELA=0 IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 19:35
          HMMMMMMMM
          • Gość: ANka Re: UNIA=0 USA=0 GABRIELA=0 IP: *.ifn-magdeburg.de 15.05.03, 19:39
            Gość portalu: AOL napisał(a):

> HMMMMMMMM
            Na rzecz tak bliskiego nam i wystepujacego u naszych
            najblizszych przodkow gestu drapania sie w glowe..
            • Gość: AOL Re: UNIA=0 USA=0 GABRIELA=0 IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 19:41
              ZNOWU NATRAFILEM NA DAME...
              • Gość: ANka Re: UNIA=0 USA=0 GABRIELA=0 IP: *.ifn-magdeburg.de 15.05.03, 19:44

> ZNOWU NATRAFILEM NA DAME...
                Pudlo - gosposia domowa...
                • Gość: AOL Re: UNIA=0 USA=0 GABRIELA=0 IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 20:04
                  Co za roznica czy pudlo czy nie..Nie orientuje sie w Pani
                  wypowiedziach,bo(a moze poniewaz?) nie za bardzo chce mi sie
                  wglebiac w tutejsze opinie...
                  Zaciekawila mnie tzw.Gabriel.C, ktora wypowiada sie dosyc
                  interesujaco,lecz niestety chyba nie zdajac sobie sprawy z tego
                  jak malo wie(tzn. prawda jest bardzo prosta,nie az tak
                  powiedzmy detaliczna jak Ona to probuje objac...).
                  Odnosnie "gosposi domowej" to mam nadzieje ze piecze i gotuje
                  wysmienicie...(TO TAK Z SERCA..)
                  • gabrielacasey Aol, za to ty ZADNYCH OPINII NIE GLOSISZ !!! 15.05.03, 22:19
                    Poza tymi ad personam. I dlatego na twym "intelekcie" tak trudno sie poznac. A
                    wiec zablysnij i doucz cimniakow, Geniusiu...
                    • Gość: AOL PROSTE OPINIE USA=0,UNIA=O,"ZSRR"=0 ITP.. IP: *.proxy.aol.com 16.05.03, 06:21
                      KOCHANA...
                      • Gość: AOL UNITED KINGDOM =O ALE JAKOS LUBIE ANGLIE... IP: *.proxy.aol.com 16.05.03, 06:29
                        MUZYKA,PIWO,PILKA...
        • sowa_lesna Re: UNIA=0 USA=0 GABRIELA=0 15.05.03, 19:43
          Pani Aniu,
          Ja tu zagladam dopiero od kilku dni.
          Przedwczoraj pierwszy raz cos napisalam.
          A przygladalam sie przez jakis czas.
          I naprawde smutne sa moje refleksje.
          Tu jest tylko kilka osob, ktore maja naprawde cos do powiedzenia.
          I zauwazylam Pani dyskusje.
          Sa naprawde interesujace.
          Ale tu jest tyle agresji.
          Pozdrawiam,
          • Gość: AOL Re: UNIA=0 USA=0 GABRIELA=0 IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 19:45
            Pani sowo, prosze sie nie smucic....
          • Gość: ANKa Re: UNIA=0 USA=0 GABRIELA=0 IP: *.ifn-magdeburg.de 15.05.03, 19:56
            sowa_lesna napisał:

> Pani Aniu,
            > Ja tu zagladam dopiero od kilku dni.
            > Przedwczoraj pierwszy raz cos napisalam.
            > A przygladalam sie przez jakis czas.
            > I naprawde smutne sa moje refleksje.
            > Tu jest tylko kilka osob, ktore maja naprawde cos do
            powiedzenia.
            > I zauwazylam Pani dyskusje.
            > Sa naprawde interesujace.
            > Ale tu jest tyle agresji.
            > Pozdrawiam,
            BArdzo mi milo. Tez sledze te dyskusje i patrze na nicki
            bo niestety do wiekszosci tekstow trzeba podchodzic
            bardzo wybiorczo. Ale forum sie przydaje - ja sama w
            wielu dziedzinach jestem kompletna ignorantka. Np dlugo
            nie zetknelam sie osobiscie z tak roznorodnymi formami
            szowinizmu jaki tu wystepuje. Czasem chcialabym aby to
            byla wielonarodowosciowa prowokacja przeciwko nam -
            Polakom. Ta agresja to tylko takie meskie pozory -
            niestety. Ci Panowie co sie owa agresja popisuja zapewne
            agresji w zyciu i dzialaniu nie przejawiaja - i raczej
            ani nam nie zaszkodza ani nie pomoga...
            Tez pozdrawiam- piekny nick..
          • Gość: wmak Sowo Lesna - nie przejmuj sie ta agresja IP: 62.147.185.* 15.05.03, 19:59
            bo niedlugo zobaczysz, ze jeszcze wiecej jest tutaj glupoty.
            Ale glowa do gory - dzieki takim jak ty moze niektorzy cos w
            koncu zrozumieja (choc jest tu niestety rowniez wiele przypadkow
            zuplenie beznadziejnych). Traktuj to forum jako bardzo specjalny
            rodzaj turystyki krajoznawczej.

sowa_lesna napisał:

> Pani Aniu,
            > Ja tu zagladam dopiero od kilku dni.
            > Przedwczoraj pierwszy raz cos napisalam.
            > A przygladalam sie przez jakis czas.
            > I naprawde smutne sa moje refleksje.
            > Tu jest tylko kilka osob, ktore maja naprawde cos do
            powiedzenia.
            > I zauwazylam Pani dyskusje.
            > Sa naprawde interesujace.
            > Ale tu jest tyle agresji.
            > Pozdrawiam,
            • Gość: AOL CO TUTAJ JEST "TO KNOW" EKSPERCIE??? IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 20:10
              • Gość: AOL BEZ AGRESJI PL ZAJDZIE TAK JAK DO TEJ PORY.. IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 20:11
            • Gość: ls Re: Sowo Lesna - nie przejmuj sie ta agresja IP: *.vpn.nlh.no 15.05.03, 20:16
              Jak zwykle, jak na kazdym forum, pojawili sie samomianowani naczelni arbitrzy.
              Przyklad idzie od gory , takim nap. samowmianowanym arbitrem absolutnym od
              antysemityzmu jest redaktor A. Michnik
              • Gość: wmak Naczelny arbiter? IP: 62.147.185.* 15.05.03, 20:42
                Czy mam rozumiec, ze wg ciebie pojecie agresji nie jest kwestia
                obiektywna a raczej czyms w rodzaju osobistej opinii/gustu?

> Jak zwykle, jak na kazdym forum, pojawili sie samomianowani
                naczelni arbitrzy.
                > Przyklad idzie od gory , takim nap. samowmianowanym arbitrem
                absolutnym od
                > antysemityzmu jest redaktor A. Michnik
                • Gość: ls Re: Naczelny arbiter? IP: *.vpn.nlh.no 15.05.03, 21:06
                  Pytanie dla sl jest zatrudne. Explain.
            • gabrielacasey A zwlaszcza jako wyprawe do Safari Park. 15.05.03, 22:24
    • Gość: kirk Re: Spadek PKB w Niemczech, budżet bliższy zapaśc IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.03, 19:32
      z tym kryzysem jest troche dziwnie.Glosno sie robi i fakt ze
      gospodarka jest w chwilowej recesji.Jednak duzo w tym prob
      oszukiwania wlasnego spoleczenstwa. Nalezy domniemywac ze prawda
      jest troche inna. Jest calkiem prawdopodobne ze to proba
      przerzucenia kosztow na zbrojenia. Po zajsciach w Iraku i potem
      po podpisaniu wstepnego porozumienia Francji, Niemiec i Belgii o
      wspolpracy militarnej nalezy sie spodziewac ze wzrosna wydatki
      na zbrojenia.
      • Gość: AOL Re: Spadek PKB w Niemczech, budżet bliższy zapaśc IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 19:34
        No ale co z tego....
    • Gość: AOL USA TO DICK,A EURO JEJ CUNT.....UNDERSTAND? IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 19:40
      • Gość: Longislander Re: USA TO DICK,A EURO JEJ CUNT.....UNDERSTAND? IP: *.freqelec.com 15.05.03, 19:46
        Znasz jeszcze jakies inne angielskie slowa?
        • Gość: ANKa Re: USA TO DICK,A EURO JEJ CUNT.....UNDERSTAND? IP: *.ifn-magdeburg.de 15.05.03, 19:47
          Gość portalu: Longislander napisał(a):

> Znasz jeszcze jakies inne angielskie slowa?
          Ten Pan zna tylko Hmmm. To juz wiemy...
          • gabrielacasey Zna jeszcze"cock"i to chyba juz wszystko z ludowej 15.05.03, 22:29
            gwary Greenpointu.
            • Gość: Wacuś Tako rzecze Gabriela Casey. Zatem... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.03, 01:17
              ...zamknąć się, gęby rozdziawić i słuchać, wiejskie ćwoki. A jak się komuś nie
              podoba - paszoł won. Zrozumiano? No!

• Gość: AOL DOBRZE ZE CIEBIE NIE ZNAM... IP: *.proxy.aol.com 16.05.03, 06:19
              NAJGORSZE W TOBIE JEST TO....ZE WYDAJE CI SIE ZE WSZYSTKO I WSZYSTKICH
              ZNASZ...ALE TAK NA PRAWDE JESTES TAKIM SAMYM DNEM JAK KAZDY...
          • Gość: AOL Re: USA TO DICK,A EURO JEJ CUNT.....UNDERSTAND? IP: *.proxy.aol.com 16.05.03, 04:41
            Gość portalu: ANKa napisał(a):

> Gość portalu: Longislander napisał(a):
            >
            > > Znasz jeszcze jakies inne angielskie slowa?
            > Ten Pan zna tylko Hmmm. To juz wiemy...
            A ty pegerowcu niemiecki po co sie do dyskusji wtracasz ? Za widly psie
            komunistyczny i dla BRD gnoj z obory wynos,to moze ci pan zachodni,chleba cene
            zanizy w OSI twoim zabagnionym !!! Ponial pan niemiec zabzdzialy ?
      • Gość: mimka Eeeeee tam... IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.03, 20:00
        Cala ta recesja w Niemczech sprowadza sie do tego, ze Niemiec zamiast nowego
        mercedesa co dwa lata bedzie kupowal go co trzy lata.... I taka ta ich bieda.
        Ej, wzruszylam sie ludzka niedola w uniii...
        • Gość: AOL Re: Eeeeee tam... IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 20:05
          Na pewno nie jest tak zle...nigdy nie jest...
      • Gość: end .Rosja! To moja kochanka! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 20:26
        • Gość: AOL WSZEDZIE TAK SAMO..PO ROWNO... IP: *.proxy.aol.com 16.05.03, 06:32
          SA KLUTASY I KLURWY..
    • Gość: AOL WIDAC ZE Z EKSPERTAMI NIE POGADAM.. IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 19:57
      • Gość: ANka Re: WIDAC ZE Z EKSPERTAMI NIE POGADAM.. IP: *.ifn-magdeburg.de 15.05.03, 19:59
        Zabraklo tych od naczelnych...
      • Gość: AOL ALL OF YOU SOUND GREAT..BUT THAT IS ALL.. IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 20:00
        • Gość: ANka ALL OF ME IS GREAT, BUT THAT´S ME..... IP: *.ifn-magdeburg.de 15.05.03, 20:05
          I to by bylo chyba na tyle.
          Dobranoc...
          • Gość: AOL Re: ALL OF ME IS GREAT, BUT THAT´S ME..... IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 20:07
            Dobranoc..no ale tak samej isc spac..
            • Gość: end A wy tak bardzo sie lubicie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 20:30
              Kto sie lubi ten sie czubi!
              • Gość: AOL Re: A wy tak bardzo sie lubicie? IP: *.proxy.aol.com 16.05.03, 07:01
                DOKLADNIE.POZA TYM "CZUJE" ZE TA PANI JEST DOBRA OSOBA...
                • Gość: ANka Re: A wy tak bardzo sie lubicie? IP: *.ifn-magdeburg.de 16.05.03, 12:06

> DOKLADNIE.POZA TYM "CZUJE" ZE TA PANI JEST DOBRA OSOBA...
                  W dodatku zwierze jest rodzaju zenskiego bo ma intuicje..
                  Ciekawy przypadek
              • Gość: ANka Re: A wy tak bardzo sie lubicie? IP: *.ifn-magdeburg.de 16.05.03, 12:02

> Kto sie lubi ten sie czubi!
                END- sprowadzam Cie na ziemie... Jestes zazdrosny o moj
                stosunek do zwierzat?
                • Gość: end Ale do tej pory mowilas o innych rasach! IP: 195.94.196.* 16.05.03, 14:54
                  Nic o aolczykach nie wspominalas.
                  I dlatego jestem troche podenerwowany.
              • Gość: ANka END juz nigdy IP: *.ifn-magdeburg.de 16.05.03, 12:56

> Kto sie lubi ten sie czubi!
                NIe bede zartowac na tematy mesko- damskie. Chyba to
                efekt dzialan samoobrony...Ohyda ten worek z owsem.
                Poza tym koledzy z pracy i tak juz uwazaja ze jestem
                czyms w rodzaju zaminowanej morderczyni muzulmanow po
                tych zabiegach dyplomatycznych Pana M..
                Nie wiem jak to powiedziec bo nie mowia tego wprost ale
                patrza na mnie troche dziwnie...
                • Gość: ls Re: END juz nigdy IP: *.vpn.nlh.no 16.05.03, 15:26

Powiedzonko tej Pani z Samoobrony : w calosci seks jest dla mnie jak owies dla
                  konia moze konkurowac jedynie z geniuszem powiedzonek Lechem Walesa.
                  Nawet Mleczko ze swopimi pikantnymi kawalami w rysunku sie chowa. A Urban i
                  jego gownianowate NIE to przy poslance Samoobrony dno dla zaspokajania gustow
                  seksualnych bezmuzgowcow.

Gość portalu: ANka napisał(a):

>
                  > > Kto sie lubi ten sie czubi!
                  > NIe bede zartowac na tematy mesko- damskie. Chyba to
                  > efekt dzialan samoobrony...Ohyda ten worek z owsem.
                  > Poza tym koledzy z pracy i tak juz uwazaja ze jestem
                  > czyms w rodzaju zaminowanej morderczyni muzulmanow po
                  > tych zabiegach dyplomatycznych Pana M..
                  > Nie wiem jak to powiedziec bo nie mowia tego wprost ale
                  > patrza na mnie troche dziwnie...
        • Gość: Hero Re: ALL OF YOU SOUND GREAT..BUT THAT IS ALL.. IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.03, 20:05
          A jednak potrafi cos wiecej. Oj bestia inteligencji!
          • Gość: AOL Re: ALL OF YOU SOUND GREAT..BUT THAT IS ALL.. IP: *.proxy.aol.com 15.05.03, 20:06
            HERO THE ZERO.....
            • Gość: Haiko Do you speak Dutch? IP: *.ditto.dialup.pol.co.uk 15.05.03, 23:15
              If you know Dutch take a look

www.kosciol.pl/content/article/20030512102243821.htm

• Gość: AOL Re: Do you speak Dutch? IP: *.proxy.aol.com 16.05.03, 06:33
                PRZECIEZ ARTYKUL JEST PO POLSKU....;ALE NIE ZNAM...
    • Gość: Sobieś Spadek PKB w Niemczech, budżet bliższy zapaśc IP: *.toya.net.pl 16.05.03, 00:15
      pkb krajów unii spada.. a unas prawie 40k userków rządnych
      zakupów... reszte sobie sami dopowiedzcie ;)
    • Gość: Bum Nie trzeba bylo wybierac pacyfisty... IP: 203.102.161.* 16.05.03, 00:56
      na kanclerza - boi sie nie tylko udzialu w wojnie z tyranem, ale
      rowniez przeprowadzenia smielszych reform gospodarczych.
      Za 10 lat to Niemcy beda przyjezdzac do Polski za praca.
    • Gość: mee Re: DO CZEGO PROWADZI SOCJALIZM... IP: *.proxy.aol.com 16.05.03, 00:58
      ..tylko prosze nie mylic z tym morderczym polskim....niestety
      usa jest nie do pokonania...wolnosc panie i panowie...a w
      niemczech bedzie jeszcze gorzej...dopoty do poki usa nie zlituje
      sie nad niemcami...ciekawostka dlaczego ue nie jest w stanie
      niemcom dopomoc...
    • Gość: abc Jakie powody do radosci? Swiat w recesji. IP: *.rdu.bellsouth.net 16.05.03, 03:00
      Gdy bogaci traca wygody, biedni traca chleb. Czy Polska bez bogatych i
      PROSPERUJACYCH Niemiec, Francji, USA ma szanse na zbudowanie dobrobytu?

> Niemcy odnosza coraz wieksze "sukcesy" podazajac ta swoja
      > socjaldemokratyczna "trzecia droga". Za to my zdaje sie
      > probujemy czwartej, jak na Trzeci Swiat (przepraszam prawdziwy
      > Trzeci Swiat) przystalo...
    • Gość: Gość portalu: ABC. Jakie powody do radosci? IP: *.rdu.bellsouth.net 16.05.03, 03:12
      Gdy bogaci traca wygody, biedni traca chleb. Czy Polska bez bogatych i
      PROSPERUJACYCH Niemiec, Francji, USA ma szanse na zbudowanie dobrobytu?

• Gość: end Kolejna zlota mysl x2! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 10:31
        Jestem w stanie zrozumiec, jezeli ktos ma cos ciekawego do powiedzenia i
        powtarza to wielokrotnie.
        Ale ty zusa, ZUSA, abc, ABC i co tam jeszcze chcesz masz naprawde niewiele nam
        do przekazania.
        Takze sie nie pchaj na afisz, bo tylko siebie osmieszasz.
    • Gość: vinka CALY CYWILIZOWANY SWIAT SIE ZAPADA IP: *.nv.nv.cox.net 16.05.03, 03:30
      W USA deficyt budzetowy wynosi juz ponad 300 mld $, a do konca
      roku ma wynosic od 400 do 500 mld. I wlasnie prezydent zafundowal
      ulgi podatkowe dla najbogatszych kosztem pozyczek, ktore beda
      splacac biedni Amerykanie i przyszle pokolenia. Wszystkie stany
      sie zapadaja. Globalna schizofrenia!
      • Gość: end No to na Bialorus! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 10:33
        Tam podobno jak podaje Lukaszenko, trwa bezustanny rozwoj gospodarczy.
      • Gość: Jan K. Proroctwa Pani Emilki IP: *.asm.bellsouth.net 16.05.03, 21:44
        Kiedyś chciała Pani bardzo, aby jak najwięcej Pani i moich rodaków zginęło w
        Iraku. Teraz modli się Pani, aby obcięcie podatków spowodowało w USA kryzys.
        Wszystkie te Pani modlitwy są wyłącznie po to, aby upadła albo Ameryka albo
        znienawidzeni przez Panią Republikanie, a zwłaszcza Prezydent Bush.

Już nie wiem po raz który pytam się Pani, czy warto żyć z taką nienawiścią w
        sercu i życzyć innym źle, aby tylko zrealizowała się wymarzona przez Panią
        wizja świata ograniętego przez socjalizm? Przy okazji, warto sobie poczytać,
        jak obcięcie podatków przez Kennedy'ego a potem przez Reagana (pomimo deficytu
        wyrobionego przez kontrolowany przez Demokratów Kongres) rozkręciło gospodarkę
        amerykańską.

Co więcej, jeśli najbiedniejsi nie płacą wcale podatków, to przecież jest
        zupełnie zrozumiałe, że ulgi podatkowe dostaną bogaci. Zżera Panią zadrość że
        nie podniosą Pani zasiłku dla bezrobotnych?

Jan K.

Gość portalu: vinka napisał(a):

> W USA deficyt budzetowy wynosi juz ponad 300 mld $, a do konca
        > roku ma wynosic od 400 do 500 mld. I wlasnie prezydent zafundowal
        > ulgi podatkowe dla najbogatszych kosztem pozyczek, ktore beda
        > splacac biedni Amerykanie i przyszle pokolenia. Wszystkie stany
        > sie zapadaja. Globalna schizofrenia!
    • Gość: gargantua KONIECZNIE PRZECZYTAKCIE! IP: *.nv.nv.cox.net 16.05.03, 04:28
      The Best Democracy Money Can Buy: The Truth About Corporate Cons,
      Globalization and High-Finance Fraudsters
      by Greg Palast

• Gość: AOL NO ALE GDZIE ARTYKUL???? IP: *.proxy.aol.com 16.05.03, 06:25
        • Gość: AOL ACHA..TO KSIAZKA.TERAZ CZYTAM O GLOBALNEJ MAFI... IP: *.proxy.aol.com 16.05.03, 06:27
      • Gość: gargantua Re: PRZECZYTAJCIE! - ostatni bestseller USA!!!!!! IP: *.nv.nv.cox.net 16.05.03, 15:32
        Gość portalu: gargantua napisał(a):

> The Best Democracy Money Can Buy: The Truth About
        Corporate Cons,
        > Globalization and High-Finance Fraudsters
        > by Greg Palast
        >
        To jest ksiazka, dostepna a Amazon.com
        Najlepszy kryminal jako czytalam!
      • Gość: Jan K. Pani Emilko: znam cos lepszego i po polsku! IP: *.asm.bellsouth.net 16.05.03, 21:52
        Pani Emilko:
        Coś ostatnio zmienia Pani ksywki tak szybko jak w Newadzie sprzątają papierki
        przy jednorękich bandytach!

Polecam znacznie lepszą książkę - to klasyka i do tego jest dostępna po polsku:
        W.I. Lenin "Imperializm jako najwyższe stadium kapitalizmu", wydana w 1916 roku.

Ja tam wolę 1000x kapitalizm z oszustami niż socjalizm z Fidelem Castro,
        Breżniewem itp. Pana Fastowa (ale nie Clintona), można pewno za Enron posadzić
        w pudle, a Castro musi kojfnąć, zanim coś się tam na Kubie zmieni. Rozumiem,
        że Pani woli Koreę Północną od USA?

Jan K.

Gość portalu: gargantua napisał(a):

> The Best Democracy Money Can Buy: The Truth About Corporate Cons,
        > Globalization and High-Finance Fraudsters
        > by Greg Palast
        >
    • Gość: AOL KOCHANA GABRIELO..MIALBYM DO CIEBIE RESPEKT JESLI.. IP: *.proxy.aol.com 16.05.03, 06:59
      SPELNIASZ JEDNO Z PONIZSZYCH WYMOG. MASZ DZIECI, LUB DOROBILAS
      SIE TEGO TWEGO "DOBROBYTU" WLASNYMI REKOMA...LUB POSIADASZ
      JAKIS..DOKTORAT.
      WSZYSTKO INNE JEST RACZEJ ZA MALE NA TWOJE "WIELKIE" OPINIE..
      • Gość: end A Ty juz spac nie mozesz z powodu Gabrieli? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 10:36
    • Gość: Hanys Re: Spadek PKB w Niemczech, budżet bliższy zapaśc IP: *.54.51.92.tisdip.tiscali.de 16.05.03, 08:28
      To wierutne klamstwo. Rozdmuchuje sie je tylko po to, by przed
      wejsciem 10 nowych Panstw do Unii, byc w tej sytuacji, zeby nie
      udzielac pomocy krajom wstepujacym.
      Dziekuje.
      • Gość: end Tak, to spisek! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 10:38
        I wszystkie instytuty ekonomiczne, nie tylko niemieckie w tym spisku
        uczestnicza!
        Dziecko wez sie w garsc.
    • Gość: hiro dobrze im tak tym szwabom IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 08:41
      dobrze im tak tym szwabom.
      A tak się mądrzą i pouczają nas co dobre a co złe.
      Widać ta cała Unia to jeden wielki klub nieudaczników na czele z
      Niemcami
      • Gość: end EU to nie monolit! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 10:43
        Sa inne kraje, ktore maja zdrowa gospodarke:
        np. UK, Irlandia, Holandia, Hiszpania, Dania
        • Gość: ANka Re: EU to nie monolit! IP: *.ifn-magdeburg.de 16.05.03, 12:00

> Sa inne kraje, ktore maja zdrowa gospodarke:
          > np. UK, Irlandia, Holandia, Hiszpania, Dania
          ENd czy wchodzac do Unii musimy sie rozgladac po innych
          gospodarkach. Okiem gosposi - rozumiem ale bez przesady.
          Jesli sa tacy co uwazaja ze bez mozemy to i w mozemy cos
          zmienic. Co to za przekonanie ze jak wejdziemy to nic juz
          sie nie da zrobic?
        • zarty_zartami ty to sie dobrze znasz end na gospodarkach UE 16.05.03, 18:02

> Sa inne kraje, ktore maja zdrowa gospodarke:
          > np. UK,

Z przygotowanego przez zespół Michaela Portera z uniwersytetu Harwarda raportu
          wynika, że z roku na rok Brytyjczycy stają się coraz mniej wydajni w
          porównaniu z obywatelami USA i największych gospodarek Unii Europejskiej.
          Raport jest ciosem dla rządu premiera Blaira. Wynika z niego, że wbrew
          wyborczym zapowiedziom sprzed sześciu lat nie udało się poprawić standardu
          życia Brytyjczyków i przyśpieszyć wzrostu gospodarczego. Według raportu za
          rządów Blaira Wielka Brytania może zaprzepaścić osiągnięcia konserwatywnych
          gabinetów z lat 80. i początku 90.

Ale pogorszenie się sytuacji gospodarczej w Wielkiej Brytanii to także efekt
          coraz wolniejszego wzrostu wydajności pracy. Z danych wynika, że przy takich
          samych nakładach Brytyjczycy produkują średnio 15 proc. dóbr mniej niż
          Amerykanie. Wielka Brytania pozostaje także w tyle za Holandią (wydajność
          wyższa o 25 proc.), Francją (11 proc. więcej) i Niemcami (8 proc.). Głównym
          problemem jest słaba infrastruktura, niskie kwalifikacje pracowników i nie
          najwyższy poziom zarządzania.

• Gość: end A ty tu chyba nie czesto? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 18:13
            Przeciez kwestie o ktorych piszesz byly tu poruszane wielokrotnie.
            Wskaznik wydajnosci jest wazny, ale nie o tym toczyla sie dyskusja.
            A dotyczyla ona ostatniej dekady i wskaznikow wzrostu gospodarczego oraz stopy
            bezrobocia. Wybierajac sobie jeden dowolny parametr mozna dojsc skadinad do
            slusznego wniosku, ze nie ma idealow.
            • zarty_zartami Re: A ty tu chyba nie czesto? 16.05.03, 18:18
              z osatnim zdaniem zgadzam sie calkowicie
          • Gość: Jan K. Produktywność w 2001 roku IP: *.asm.bellsouth.net 16.05.03, 22:10
            Coś się "żartom" pożartowało z tymi danymi!

W 2001 roku, produktywność (GDP na jednego pracującego) wynosiła w USA $75386.
            Jeśli Niemcy przyjmiemy za 100, to wyglądało to następująco:

USA 149 (nie żartuję!)
            Szwajcaria 124
            Irlandia 117
            Belgia 113
            Francja 109
            Holandia 106
            Wielka Brytania 101
            Włochy 100
            Niemcy 100

Oczywiście, Niemcom bardzo obniżyła się produktywność po wchłonięciu NRD, ale
            Schroeder też mocno pracował nad tym, aby zwiększyć ilość dni
            nieprzepracowanych przez zatrudnionych...

Jan K.

zarty_zartami napisał:

>
            > > Sa inne kraje, ktore maja zdrowa gospodarke:
            > > np. UK,
            >
            > Z przygotowanego przez zespół Michaela Portera z uniwersytetu Harwarda
            raportu
            > wynika, że z roku na rok Brytyjczycy stają się coraz mniej wydajni w
            > porównaniu z obywatelami USA i największych gospodarek Unii Europejskiej.
            > Raport jest ciosem dla rządu premiera Blaira. Wynika z niego, że wbrew
            > wyborczym zapowiedziom sprzed sześciu lat nie udało się poprawić standardu
            > życia Brytyjczyków i przyśpieszyć wzrostu gospodarczego. Według raportu za
            > rządów Blaira Wielka Brytania może zaprzepaścić osiągnięcia konserwatywnych
            > gabinetów z lat 80. i początku 90.
            >
            > Ale pogorszenie się sytuacji gospodarczej w Wielkiej Brytanii to także efekt
            > coraz wolniejszego wzrostu wydajności pracy. Z danych wynika, że przy takich
            > samych nakładach Brytyjczycy produkują średnio 15 proc. dóbr mniej niż
            > Amerykanie. Wielka Brytania pozostaje także w tyle za Holandią (wydajność
            > wyższa o 25 proc.), Francją (11 proc. więcej) i Niemcami (8 proc.). Głównym
            > problemem jest słaba infrastruktura, niskie kwalifikacje pracowników i nie
            > najwyższy poziom zarządzania.
            >
    • Gość: bz,Niemcy Niemcy placa za stare bledy IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.03, 08:57
      Nie przypuszczam ze paliatywy ekonomistow:Mniej placic za prace latwiej zwalniac uzdrowia radykalnie sytuacje.
      Co najwyzej poprawia statystyki.
      Problemy Niemiec polegaja na fatalnej polityce demograficznej,europejskiej i imigracyjnej.
      1.25 proc budzetu Unii placa niemieccy podatnicy.Pwszechny tutaj zwrot:"Niemiecki przemysl utrzymuje francuskie rolnictwo"
      Od nastepnego roku ma do tego dojsc rowniez polskie,Niemcy nie wyrabiaja a politycy sa slepi, zapatrzeni w europejskie
      wizje, nie widzac jak sypie sie domowy budzet.
      2.To wszystko daloby sie jeszcze wytrzymac,ale w miedzyczasie wyskoczylo zjednoczenie i worek bez dna-byla NRD,Rosjanie
      wyniesli sie nie za darmo!
      3.A propos Rosjan.W latach 90-tych przybylo do Niemiec ok.5mln ludzi z Rosji.Babuszki i dieduszki na ulicach miast niemieckich
      sa widokiem powszechnym.Koszta integracji sa duze, obciazajac budzet gmin.
      4Dodatkowo w latach 90 Niemcy goscili kilkaset tysiecy obywateli b.Jugoslawii-ucekinierow.
      5.Sytuacje pogorszylo o dziwo wprowadzenie euro-ktore najpierw wywolalo gwaltowny wzrost cen.
      Ludzie wstrzymali sie od konsumpcji, co polozylo w znacznym stopniu sprzedaz a co za tym idzie spowodowalo
      problemy u wytworcow.Pojawila sie odwrotna tendencja-deflacja, z ktora najlepiej walczyc przez obnizke stop procentwych
      banku centralnego.Ale ta decyzja nie lezy w gestii Niemcow, lecz ekipy p.Duisenberga ktory musi wywazyc intersy NIemcow i np.
      Portugalczykow.
      6.Czynnik bardzo istotny-Niemcy nie chca miec dzieci.Udzial ludzi starszych w spoleczenstwie wzrasta-co obciaza kase panstwa.
      Stosunek spoleczenstwa starych ludzi do dzieci jest niedobry, co podkreslaja sami Niemcy.
      • Gość: jarek Re: Niemcy placa za stare bledy IP: *.fastres.net 16.05.03, 09:25
        Z opinia sie zgadzam, ale do liczb mam watpliwosci.

" og staten mangler 126 milliarder euro i skatteindt?gter. ?S?dan noget er aldrig sket f?r,"

Kto ta dziure 126 mld Euro w budzecie pokryje?
        • Gość: jarek Re: Niemcy placa za stare bledy IP: *.fastres.net 16.05.03, 09:33
          Powoli mi sie wydaje, ze BRD nigdy nie byla lokomotiwa Europy, to chyba jeden z europejskich mitow. W czasach DM mogla liczyc na tzw dewizy nie w obiegu ( to znaczy DM trzymane przez osoby poza BRD pod poduszka, taka sama sytuacja jest z $, tylko jak tylko Rosjanie zaczynaja zmieniac $ w Euro to ekonomia swiata sie zadwozdzia.)
          Czy ta materie sie tez studiuje na Szkolach Ekonomicznych, bo jezeli sie nie myle to juz o tym pisal Kopernik.
      • Gość: ANka To juz sie zmienilo. IP: *.ifn-magdeburg.de 16.05.03, 12:19
        Gość portalu: bz,Niemcy napisał(a):

> Nie przypuszczam ze paliatywy ekonomistow:Mniej placic
        za prace latwiej zwalnia
        > c uzdrowia radykalnie sytuacje.
        > Co najwyzej poprawia statystyki.
        > Problemy Niemiec polegaja na fatalnej polityce
        demograficznej,europejskiej i im
        > igracyjnej.
        > 1.25 proc budzetu Unii placa niemieccy
        podatnicy.Pwszechny tutaj zwrot:"Niemiec
        > ki przemysl utrzymuje francuskie rolnictwo"
        > Od nastepnego roku ma do tego dojsc rowniez
        polskie,Niemcy nie wyrabiaja a poli
        > tycy sa slepi, zapatrzeni w europejskie
        > wizje, nie widzac jak sypie sie domowy budzet.
        > 2.To wszystko daloby sie jeszcze wytrzymac,ale w
        miedzyczasie wyskoczylo zjedno
        > czenie i worek bez dna-byla NRD,Rosjanie
        > wyniesli sie nie za darmo!
        > 3.A propos Rosjan.W latach 90-tych przybylo do Niemiec
        ok.5mln ludzi z Rosji.Ba
        > buszki i dieduszki na ulicach miast niemieckich
        > sa widokiem powszechnym.Koszta integracji sa duze,
        obciazajac budzet gmin.
        > 4Dodatkowo w latach 90 Niemcy goscili kilkaset tysiecy
        obywateli b.Jugoslawii-u
        > cekinierow.
        > 5.Sytuacje pogorszylo o dziwo wprowadzenie euro-ktore
        najpierw wywolalo gwaltow
        > ny wzrost cen.
        > Ludzie wstrzymali sie od konsumpcji, co polozylo w
        znacznym stopniu sprzedaz a
        > co za tym idzie spowodowalo
        > problemy u wytworcow.Pojawila sie odwrotna
        tendencja-deflacja, z ktora najlepie
        > j walczyc przez obnizke stop procentwych
        > banku centralnego.Ale ta decyzja nie lezy w gestii
        Niemcow, lecz ekipy p.Duisen
        > berga ktory musi wywazyc intersy NIemcow i np.
        > Portugalczykow.
        > 6.Czynnik bardzo istotny-Niemcy nie chca miec
        dzieci.Udzial ludzi starszych w s
        > poleczenstwie wzrasta-co obciaza kase panstwa.
        > Stosunek spoleczenstwa starych ludzi do dzieci jest
        niedobry, co podkreslaja sa
        > mi Niemcy.

Odkiedy sie tu pojawilam - wszyscy Niemcy chca miec dzieci;)
        A tak na powaznie to we wschodnich Landach dzieciaki
        biegaja po instytutach naukowych... Bez przesady ale
        pierwsza czesc OK.
    • michal25arizona Re: Spadek PKB w Niemczech, budżet bliższy zapaśc 16.05.03, 10:33

Przyklad Niemiec wskazuje tylko na jedna rzecz.. Mianowicie,
      wszedzie tam gdzie socjalisci zdobywaja przewage po jakims
      czasie musi dojsc do problemow makroekonomicznych. Ja to i nawet
      rozumiem, ze oni to z dobrego serca, ale dlaczego cholera bogaty
      ma doplacac do biednego ?? Gdzie tu sprawiedliwosc ???
      A i niech to bedzie dobry przyklad dla nas wszystkich przed
      nastepnymi wyborami. Marze tylko o tym, zeby w polsce wreszcie
      wykrystalizowala sie jakas dobra partia prawicowa, bo jak na
      razie to takiej nie widac.....
      POzdrowienia
      • Gość: end Re: Spadek PKB w Niemczech, budżet bliższy zapaśc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 10:50
        Michale,
        Niestety, uwazam podobnie jak Ty.
        Tez nie doczekalem sie przez 14 lat pozadnej partii o charakterze
        konserwatywno-liberalnym.
        I niestety trzeba bedzie wybierac z tego co jest.
        POzdrawiam,
        • Gość: ANka Re: Spadek PKB w Niemczech, budżet bliższy zapaśc IP: *.ifn-magdeburg.de 16.05.03, 12:04

> Michale,
          > Niestety, uwazam podobnie jak Ty.
          > Tez nie doczekalem sie przez 14 lat pozadnej partii o
          charakterze
          > konserwatywno-liberalnym.
          > I niestety trzeba bedzie wybierac z tego co jest.
          > POzdrawiam,
          A co jest End? Bo Ty mi sie tak dzis jakos dziwnie
          wywijasz...
          • Gość: end End sie nie wywija! IP: 195.94.196.* 16.05.03, 13:56
            End juz jest, tylko troche wyzej.
            I ma nadzieje, ze zdazyl przed wyjazdem do Czech!
            I End juz nie jest taki zimny!
      • Gość: Hero Re: Spadek PKB w Niemczech, budżet bliższy zapaśc IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.03, 16:23
        michal25arizona napisał:

> Gość portalu: Observer napisał(a):
        >
        > > Niemcy odnosza coraz wieksze "sukcesy" podazajac ta swoja
        > > socjaldemokratyczna "trzecia droga". Za to my zdaje sie
        > > probujemy czwartej, jak na Trzeci Swiat (przepraszam prawdziwy
        > > Trzeci Swiat) przystalo...
        >
        > Przyklad Niemiec wskazuje tylko na jedna rzecz.. Mianowicie,
        > wszedzie tam gdzie socjalisci zdobywaja przewage po jakims
        > czasie musi dojsc do problemow makroekonomicznych. Ja to i nawet
        > rozumiem, ze oni to z dobrego serca, ale dlaczego cholera bogaty
        > ma doplacac do biednego ?? Gdzie tu sprawiedliwosc ???
        Wlasnie! Gdzie tu sprawiedliwosc?? Dlaczego bogaty jest bogatym a biedny
        biednym? Bo bogaty wykorzystuje biednego!

> A i niech to bedzie dobry przyklad dla nas wszystkich przed
        > nastepnymi wyborami. Marze tylko o tym, zeby w polsce wreszcie
        > wykrystalizowala sie jakas dobra partia prawicowa, bo jak na
        > razie to takiej nie widac.....
        > POzdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka