Dodaj do ulubionych

Monsieur Sarkozy

30.11.07, 16:53
Myslalem ze,prezydent Francji powie cos wyrazniej o jakis konkretach w swoich
reformach,narazie piromani i "mysliwi" policjantow maja byc odszukani i
osadzeni w majestacie prawa,reszta to prawdziwa fotomorgana.Obawiam sie ze,
zaniechanie fiskalizacji godzin nadliczbowych doprowadzi do deficytu kas
emerytalnych,w ten sposob powstanie nowy pretekst aby pracowac dluzej i
otrzymac mniejsza emeryture.
Obserwuj wątek
    • herr7 właśnie odstawił Fuldę, zamieniając ją na inną.. 30.11.07, 18:31
      dziennikarkę. Szybki jest facet i...niezmordowany (z niego kogucik). Trzy baby w
      sześć miesięcy przewinęły się przez sypialnię obecnego prezydenta Francji.
      Jeżeli Sarko jest tak szybki także w innych działaniach, to jedynie możemy
      Francuzom pozazdrościć.
      • polski_francuz Skad ty 01.12.07, 08:16
        • polski_francuz Re: Skad ty 01.12.07, 08:16
          masz takie agenturalne wiadomosci z alkowy Sarka? Zadziwiasz mnie.

PF
    • polski_francuz Re: Monsieur Sarkozy 01.12.07, 08:25
      Co prawda nie mam TV i nie sluchalem Sarka. Wysluchalem za to wiele komentarzy i
      wybrane przez dziennikarzy urywki przez RTL.

Po pierwsze, jaki widzisz zwiazek miedzy godzinami nadliczbowymi i kasami
      chorobowymi?

Po drugie, z tego co rozumiem, to glowny zamiar Sarka jest "ridiculiser" prawo o
      35 godzinach. I komentarze, ze moc nabywcza spadla wlasnie po tym durnym prawie
      p. Aubry, mnie dosc przekonywauja.

Po trzecie, Sarko staral sie byc pedagogiczny mowiac: zasuwalem w Chinach (i
      przywiozlem kontrakty na 20 mld Euro), zasuwam w Algierii (gdzie mimo, ze od
      Zydkow wyzywaja jedzie po nastepne kontrakty)...Jakby chcial powiedziec
      Francuzom: nie ma prezentow trzeba sie zabrac do roboty.

Jedna rzecz bardzo glupia widze: ze sobie powiekszyl zarobki o dwa razy. To nie
      bym moment na takie kroki. Chyba, ze to byla prowokacja. jesli tak to sie udala.

Pozdro

PF
      • renebenay Re: Monsieur Sarkozy 01.12.07, 09:22
        Wiadomo ze,za kazda prepracowana godzine odprowadza sie skladki na URSSAF i ten
        z kolei dzieli na kasy chorych,kasy rentowe i kase rodzinna.Jezeli wiec skladki
        nie beda odprowadzone to poprostu powstanie jeszcze wiekszy deficyt i dla rzadu
        bedzie pretekst i zarazem usprawiedliwienie aby chorzy za leczenie pokrywali
        wiecej ze swojej kieszeni i np podniesie sie ilosc kwartalow do otrzymania
        pelnej emerytury.Wiem co pisze bo w Niemczech wlasnie tak zrobiono tlumaczac
        ze,ludzie teraz dlugo zyja albo bardziej za dlugo.W przyszlym roku ma byc
        kolejna reforma emerytur w sektorze prywatnym i rzad robi wszystko aby jak
        najszybciej zakonczyc z emeryturami serwisow specjalnych i zeby czasem nie
        znalezc sie w konflikcie z sektorem prywatnym i panstwowym jednoczesnie.Wiem
        ze,reformy sa potrzebne-osobiscie bym zaczal od programu budowy domow bo wlasnie
        ceny mieszkan najbardziej zdrenowaly zarobki Francuzow.Powinno sie powrocic do
        tygodnia 40 godzin i od tej granicy liczyc godziny nadliczbowe itd,itd.Pozdrowienia
        • polski_francuz Re: Monsieur Sarkozy 01.12.07, 10:38
          Moze masz tacje. Nie wiem tylko, jak sie ma masa godzin nadliczbowych ma do
          calkowitej masy.

35 h/tydzien jest i byl dobry dla wielkich przedsiebiorstw. Byl kompletnie glupi
          dla PME i administracji (szpitale). Wartoby wrocic do takiego selektywnego
          traktowania tygodnia pracy.

Budowa domow za 100 tys Euro(plan Borloo) to dobry pomysl. Widze, takie w Les
          Ulis np. Nie wiem tylko co sie z tym dzieje teraz.

Taka budowa to tzw rozwiazanie keynesianskie, tzn naped ekonomii przez wielkie
          plany panstwa. Zadzialalo to za Hitlera i za de Gaulle'e ...wiec czemu nie.
          Chociaz brakuje kilkadziesiat tysiecy murarzy.

Pozdro

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka