Dodaj do ulubionych

wiem: Żyd Jezus

IP: 2.5.STABLE* / 62.233.188.* 20.09.03, 22:33
jak bardzo można pisać o niczym?

wiem.onet.pl/wiem/007b0d.html

Ja bym napisał krócej:

Jezus - Żyd z Izraela, przedstawiciel najniższej klasy społeczeństwa
izraelskiego - stolarz, włóczęga; w wieku ok. 30 zaczął wygłaszać mowy o
reformie religii żydowskiej i zyskał sobie stałych słuchaczy; twierdził że
jest synem Boga i jednocześnie samym Bogiem, za co został praworządnie
skazany na śmierć - zgodnie z prawem izraelskim bluźnierca religijny
skazywany był na najwyższy wymiar kary
po egzekucji Jezusa mała grupka Żydów - "uczniów" zaczęła rozpowszechniać
wiarę w bóstwo Jezusa poza Izraelem (gdzie przypadki uzurpowania sobie
bóstwa przez bezrobotnych Żydów były na porządku dziennym) w którym nowa
religia nie miała szans znaleźć wyznawców
wiara w Żyda Jezusa jako Boga stała się z czasem największą religią na
świecie

Obserwuj wątek
    • Gość: marcin Re: wiem: Żyd Jezus IP: 2.5.STABLE* / 62.233.188.* 21.09.03, 10:48
      • Gość: . Re: wiem: Żyd Jezus+++ IP: *.swipnet.se 21.09.03, 11:54
        Zgadzam sie z ocena.
        Dodac nalezy,jednak,ze zdanie:
        "zgodnie z prawem izraelskim bluźnierca religijny
        skazywany był na najwyższy wymiar kary".
        Prawo to nie bylo tylko prawem izraelskim.
        Stosowano bylo z luboscia szczegolnie w Europie.
        • Gość: marcin Re: wiem: Żyd Jezus+++ IP: 2.5.STABLE* / 62.233.188.* 21.09.03, 15:16
          tak ale w Europie trochę później
          w tamtych czasach Europa to było cesarstwo rzymskie

uważam że każdy kto popiera rządy prawa u nas w Polsce 2003r musi popierać
          skazanie Jezusa na śmierć w Izraelu 33r

• Gość: jarek Re: wiem: Żyd Jezus IP: *.fastres.net 21.09.03, 17:00
      Ja sie zgadzam z tym co pan napisal, ale chcialbym dodac, ze Jezus byl jednym z licznych tych w tym czasie , ktorzy probowali polaczyc religie zydowska z hellenismem i w koncu mu sie to udalo,ale moze nie tak jak on to chcial.
      Mozna go smialo porownac do innych reformatorow religijnych ,takich jak Jan Hus, Marcin Luther, Kalvin itd.
      To ,ze jego dzialalnosc dala poczatek nowej religii o korzeniach zydowskich ( pierwsi Chrzescijanie byli Zydami) mozna tylko wytlumaczyc specjalnej sytuacji z ktora mielismy do czynienia w tym czasie w Judei i Israelu i upadku dwoch powstan antyrzymskim i upadku panstwa ( choc nie calkiem niepodleglego) Zydow.
    • titus_flavius Ewangelia wg św. Mateusza 21.09.03, 17:03
      Z Ewangelii św. Mateusza:

Mat XXVII, 22
      (...)
      22. Rzekł im Piłat, cóż tedy uczynię z Jezusem, którego zowią Chrystusem?
      Rzekli mu wszyscy: Niech będzie ukrzyżowany.
      23. A starosta rzekł: Cóż wżdy złego uczynił? Ale oni tem bardziej wołali
      mówiąc: Niech będzie ukrzyżowany!
      24. A widząc Piłat, iż to nic nie pomagało, a ale owszem się większy rozruch
      wszczynał, wziąwszy wodę, umył ręce przed ludem , mówiąc: Nie jestem ja winien
      krwi tego sprawiedliwego, wy ujrzycie.
      25. A odpowiadając wszystek lud, rzekł: Krew jego na nas i dziatki nasze.
      26. Tedy im wypuścił Barabasza, ale Jezusa ubiczowawszy wydał go, aby był
      ukrzyżowany.
      • Gość: . Re: Ewangelia wg św. Mateusza+ IP: *.swipnet.se 21.09.03, 17:08
        A ten Mateusz,to czasem nie fantasta?

• Gość: iyi/geceler Barabasz -nowoczesny patriota/syjonista ? IP: *.vline.pl 21.09.03, 17:53
          Przeciez Barabasz byl patriota ,walczyl z okupantem,bylby wzorem dla kazdego
          Syjonisty. Narod zydowski ratujac go,dal wyraz swojemu przywiazaniu do Wolnej
          Ojczyzny.
      • Gość: jarek Tyfus, jestes jeszcze wiekszym idiota niz myslalem IP: *.fastres.net 21.09.03, 21:03
        Kiedy Mateusz napisal te rzeczy, w czasie jak sie chcial Rzymianom przypodobac, ( chodzilo mu, aby ich pozyskac do nowej religii)bo jezeli juz jestes taki biegly albo tez niebiegly w tych czasach to nawet najwiekszy idiota wie ,ze wedlug prawa Zydowskiego ,kara za bogoobraze byla Lapidatio ( lapidazjone) a nie ukrzyzowanie, kara smierci typicznie rzymska ( szczegolnie uzywana przeciwko tym ,ktorzy byli winni zamachu na legalnosc Rzymska) - zapytaj sie Spartacusa co on by o tym sadzil,a pozatym drogi ignorancie w wigilje Pasche Zydowskiej nie mozna bylo nikogo skazac na smierc(nie mozna nawet bylo wydawac wyrokow).
        Chyba tez wiesz wielki ignorancie, ze jedynym czlowiekiem ,ktory rzeczewiscie sprawowal wladze w Krolestwie Judei byl prokurator( namiestnik) rzymski a nie krol Herod.Herod musial, jak chcial togos usunac, uzywac platnych mordercow.
        Chyba wiesz tez ,ze Legiony Rzymskie jedyna rzecz ,ktorej sie zrzekli to wchodzenie z ich insegnami na teren Jerusalemu i jesli sie nie myle,. choc Herod mial swoich zolnierzy, to przy ukrzyzowaniu Jesusa ich sie nie widzialo, byli przy tym obecni tylko Rzymianie.
        Zanim nastepnych razem chcesz cos cytowac, to wez tez pod uwage, nie my nie jestesmy tak naiwni, jak tobie sie to wydaje, albo tez jak ty sobie tego zyczysz..
        Bo nie tylko wszystko przekrecasz, ale jak ci cos pasuje to to bierzesz za szlachetna prawde, moze zajrzych do Koranu, on Mahommed cos tez na ten dal sobie opowiedziec przez Aniola Garbriela.
        • Gość: marcin powszechny bład IP: 2.5.STABLE* / 62.233.188.* 21.09.03, 21:52
          w Polsce powszechnie sądzi się
          że ukrzyżowanie Jezusa zebrało na tej górze wszystkich Żydów z całego kraju

na prawdę!
          kiedyś na lekcji religii ksiądz wmawiał mojej klasie że wszyscy Żydzi w
          Izraelu znali Jezusa i popierali jego skazanie
          i byli przy wykonaniu egzekucji

!!!

a przecież tam wielu było Jezusów

twierdzę że w Izraelu na przestrzeni 100 lat przed i po Jezusie (tym z
          Nazareth, znanym u katolików jako Bog) było 25 innych Jezusów którzy
          twierdzili że są prorokami albo co gorsza synami bożymi

i pewnie kilku z nich dostało karę śmierci

wielu było uzurpatorów, pretendentów do bycia Bogiem
          szczególnie wśród najniższej kasty społecznej, typu stolarz

w kraju utrzymywała się wiara w mesjasza, to i niejeden na tym chciał zarobić

• titus_flavius żydowskie krętactwa 22.09.03, 08:56
          Ave,
          Sanhedryn żydowski był w ogóle pozbawiony przez Rzymian prawa wydawawania
          ostatecznych wyroków śmierci. Wszystkie wydane wyroki śmierci musiały być
          zatwierdzone przez namiestnika rzymskiego. A temu zarzuty o nieprawomyślność
          religijną by nie wystarczyły do zatwierdzenia wyroku śmierci Jezusa.
          Dlatego perfidni żydzi przed Sanhedrynem oskarżyli Jezusa o wykroczenie
          religijne, a następnie zwrócili się do namiestnika o zatwierdzenie wyroku,
          kłamliwie podnosząc, ze Jezus uzurpował sobie władzę polityczną. A że
          namiestnika fałszywe wywody żydów nie przekonały, żydzi zagrozili zamieszkami.
          Wszystko to jasno i prawdziwie opisali naoczni świadkowie.
          T.
          T.

Gość portalu: jarek napisał(a):

> Kiedy Mateusz napisal te rzeczy, w czasie jak sie chcial Rzymianom
          przypodobac,
          > ( chodzilo mu, aby ich pozyskac do nowej religii)bo jezeli juz jestes taki
          bie
          > gly albo tez niebiegly w tych czasach to nawet najwiekszy idiota wie ,ze
          wedlug
          > prawa Zydowskiego ,kara za bogoobraze byla Lapidatio ( lapidazjone) a nie
          ukrz
          > yzowanie, kara smierci typicznie rzymska ( szczegolnie uzywana przeciwko
          tym ,k
          > torzy byli winni zamachu na legalnosc Rzymska) - zapytaj sie Spartacusa co on
          b
          > y o tym sadzil,a pozatym drogi ignorancie w wigilje Pasche Zydowskiej nie
          mozna
          > bylo nikogo skazac na smierc(nie mozna nawet bylo wydawac wyrokow).
          > Chyba tez wiesz wielki ignorancie, ze jedynym czlowiekiem ,ktory rzeczewiscie
          s
          > prawowal wladze w Krolestwie Judei byl prokurator( namiestnik) rzymski a nie
          kr
          > ol Herod.Herod musial, jak chcial togos usunac, uzywac platnych mordercow.
          > Chyba wiesz tez ,ze Legiony Rzymskie jedyna rzecz ,ktorej sie zrzekli to
          wchodz
          > enie z ich insegnami na teren Jerusalemu i jesli sie nie myle,. choc Herod
          mial
          > swoich zolnierzy, to przy ukrzyzowaniu Jesusa ich sie nie widzialo, byli
          przy
          > tym obecni tylko Rzymianie.
          > Zanim nastepnych razem chcesz cos cytowac, to wez tez pod uwage, nie my nie
          jes
          > tesmy tak naiwni, jak tobie sie to wydaje, albo tez jak ty sobie tego
          zyczysz..
          > Bo nie tylko wszystko przekrecasz, ale jak ci cos pasuje to to bierzesz za
          szla
          > chetna prawde, moze zajrzych do Koranu, on Mahommed cos tez na ten dal sobie
          op
          > owiedziec przez Aniola Garbriela.
          • Gość: jarek Re: żydowskie krętactwa IP: *.fastres.net 22.09.03, 15:43
            sam wpadasz na swoim kretastwie, jak mogli Zydzi skazac Jezusa jak nie mogli wydawac wyrokow, moze wyrok wydali tak zwani balestynczyczy, ktorym Jezus -Zyd ,przeszkadzal w rozwoju ich mysli religijnej.
          • Gość: Oozie Re: żydowskie krętactwa IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 22.09.03, 16:18
            Tytus ty mało że nieuk to jeszcze głupek. :))

> Dlatego perfidni żydzi przed Sanhedrynem oskarżyli Jezusa o wykroczenie
            > religijne, a następnie zwrócili się do namiestnika o zatwierdzenie wyroku,
            > kłamliwie podnosząc, ze Jezus uzurpował sobie władzę polityczną.

Kolego niedouczony, Joszkę oskarżono o uzurpowanie sobie bycia Mesjaszem a w
            dodatku Synem Bożym a za takie balsfemie w owych czasach karano śmiercią.
            Nic o władzy politycznej nie było, a za politykę to siedział niejaki Barabasz
            • titus_flavius Re: żydowskie krętactwa 22.09.03, 20:32
              Gość portalu: Oozie napisał(a):

> Tytus ty mało że nieuk to jeszcze głupek. :))
              >
              > > Dlatego perfidni żydzi przed Sanhedrynem oskarżyli Jezusa o wykroczenie
              > > religijne, a następnie zwrócili się do namiestnika o zatwierdzenie wyroku,
              >
              > > kłamliwie podnosząc, ze Jezus uzurpował sobie władzę polityczną.
              >
              > Kolego niedouczony, Joszkę oskarżono o uzurpowanie sobie bycia Mesjaszem a w
              > dodatku Synem Bożym a za takie balsfemie w owych czasach karano śmiercią.
              > Nic o władzy politycznej nie było, a za politykę to siedział niejaki Barabasz

Ave,
              faktem jest, że namiestnik rzymski zatwierdził wyrok pod naciskiem żydowskiej
              rozszalałej tłuszczy.
              T.
              • Gość: jarek Re: żydowskie krętactwa IP: *.fastres.net 22.09.03, 20:39
                Jakto zatwiedzil, jak tylko on go mogl wydac, co ci sie tu pierdoli...moze zatwierdzil swoj wyrok...
                • titus_flavius Re: żydowskie krętactwa 23.09.03, 16:44

> Jakto zatwiedzil, jak tylko on go mogl wydac, co ci sie tu pierdoli...moze
                  zatw
                  > ierdzil swoj wyrok...

Ave,
                  konsekwencje swej zbrodnie żydzi wzięli na swój lud krzycząc: krew ta na nas i
                  na dzieci nasze.
                  T.
                  • Gość: jarek Tyfusa krętactwa- tracisz oddech, IP: *.fastres.net 23.09.03, 16:47
                    albo tez boisz sie juz pisac w godzinach pracy( jesli ty twoj Arabski udzial w tym miejscu, nazywasz praca).
                    zapomniales podac mi strofy o Jesusie w Polskim wydaniu, albo je teraz piszesz.
    • taknamoment Re: wiem: Żyd Jezus 21.09.03, 22:43
      > Jezus - Żyd z Izraela, przedstawiciel najniższej klasy społeczeństwa
      > izraelskiego - stolarz, włóczęga; w wieku ok. 30 zaczął wygłaszać mowy o
      > reformie religii żydowskiej i zyskał sobie stałych słuchaczy; twierdził że
      > jest synem Boga i jednocześnie samym Bogiem, za co został praworządnie
      > skazany na śmierć - zgodnie z prawem izraelskim bluźnierca religijny
      > skazywany był na najwyższy wymiar kary
      > po egzekucji Jezusa mała grupka Żydów - "uczniów" zaczęła rozpowszechniać
      > wiarę w bóstwo Jezusa poza Izraelem (gdzie przypadki uzurpowania sobie
      > bóstwa przez bezrobotnych Żydów były na porządku dziennym) w którym nowa
      > religia nie miała szans znaleźć wyznawców
      > wiara w Żyda Jezusa jako Boga stała się z czasem największą religią na
      > świecie

Znaczy że Żydzi zabili Jezusa, tak?
      To jak to jest? Zabili go czy nie... bo jak się mówi że zabili to krzyk
      podnoszą że antysemityzm. A ty twierdzisz że faktycznie tak było.

Pogubiłem się już w tym.
      • Gość: g14 Re: wiem: Żyd Jezus IP: *.dipool.highway.telekom.at 21.09.03, 23:15
        Znaczy że Żydzi zabili Jezusa, tak?
        > To jak to jest? Zabili go czy nie... bo jak się mówi że zabili to krzyk
        > podnoszą że antysemityzm. A ty twierdzisz że faktycznie tak było.
        >
        > Pogubiłem się już w tym.

To proste! Te forumowe k... syjonistyczne tylko muchy by nie zabily.
        • Gość: marcin nie zabili IP: 2.5.STABLE* / 62.233.188.* 22.09.03, 00:33
          został skazany jako przestępca i wyrok wykonano, bo u nich nie jest jak w
          Polsce, gdzie zbrodniarz dostaje 25 lat a wychodzi po 7

wyrok powieszenia został wykonany przez Rzymian, zgodnie z prawem

w tamtym miesiącu, zdaje się nisan skazano za przestępstwa wielu Żydów, w tym
          pewnie wielu Jezusów
          • Gość: jarek Osadzili i wyrok wykonali Rzymianie. IP: *.fastres.net 22.09.03, 05:29
            A jezeli Jesus byl tak popularny w calej Galilei to dlaczego historyk Josef Flawiusz poswieca nu tylko 2 strofy , moze dlatego, ze on piszac po lacinsku i dla Rzymian nie chcial ich denerwowac, tak samo jak Mateusz ,chcial sie im przylizac, albo tez tzw Tyfus Flaminski wie wszystko lepiej.
            • titus_flavius Re: Osadzili i wyrok wykonali Rzymianie. 22.09.03, 08:06

> A jezeli Jesus byl tak popularny w calej Galilei to dlaczego historyk Josef
              Fla
              > wiusz poswieca nu tylko 2 strofy , moze dlatego, ze on piszac po lacinsku i
              dla

Ave,
              J. Flawiusz m.in. napisałe o Jezusie, że tenże był uważany za Boga.
              T.

> Rzymian nie chcial ich denerwowac, tak samo jak Mateusz ,chcial sie im
              przyliz
              > ac, albo tez tzw Tyfus Flaminski wie wszystko lepiej.
              • Gość: Oozie Re: Osadzili i wyrok wykonali Rzymianie. IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 22.09.03, 11:36
                tytus idź pierdziel gdzie indziej.
                Już ci raz pisłem że publikujesz kłamstwa niezgodne z nauką kościoła i kłamiesz
                bo co innego oświadcza II Sobór Watykański a co inego ty łgarzu.
                A Mateusz pisał swoją ewangelię 20 lat po teoretycznej śmierci Joszki (o ile
                taki w ogóle istniał).
                Ntomiast TU:

> J. Flawiusz m.in. napisałe o Jezusie, że tenże był uważany za Boga.

napisałeś kopletny debilizm, bo żaden ewangelista nie twierdził że Joszka jest
                Bogiem. Wręcz przeciwnie.
                Przytoczyć ci co pisał np. Jan?
              • Gość: jarek Re: Osadzili i wyrok wykonali Rzymianie. IP: *.fastres.net 22.09.03, 16:55
                Ave debilus...

zacytuj mi te strofy o Jezusie , ktore napisal Jozef Flawiusz, to moze wspolnie sie czegos doszukamy, cos co nam probujesz wmowic.
                • Gość: Oozie Re: Osadzili i wyrok wykonali Rzymianie. IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 23.09.03, 10:43
                  >to moze wspolnie sie czegos doszukamy, cos co nam probujesz wmowic.

Nic się nie doszukamy kłamco.
                  Wykorzystujesz Biblię do szerzenia nienawiści między ludźmi.
                  Zaprzeczasz temu co stanowi Sobór kościoła i temu co głosi papież.
                  Jesteś najgorszym rodzajem kłamcy i oszołoma, na dodatek wystawiasz fałszywe
                  świadectwo wszystkim chrześcijanom.
              • Gość: jarek Re: Osadzili i wyrok wykonali Rzymianie. IP: *.fastres.net 22.09.03, 17:04
                Aby ci pomoc,znajdziesz o nim na stronie 786( ks 18-strofa 63-64) wydanie wloskie, polskie musi byc tez tam niedaleko.
    • fredzio54 Re: wiem: Żyd Jezus 22.09.03, 08:45
      Alöe zrobil u gojow karuera, on jest ich Bog zaden z nas sie nie udalo
    • Gość: jarek Wiem: Żyd Jezus, Juda Powstaniec, Pawel ? IP: *.fastres.net 26.09.03, 20:06
      Jezeli Rzymianie tak przesladowali Chrzescijan, to dlaczego uratowali Swietego Pawla od ukamieniowania, a potem pod ochrona prawie 470 zolnierzy zaprowadzili go do Cesarei.
      Dlaczego on byl dla nich tak wazny?
      • titus_flavius Re: Wiem: Żyd Jezus, Juda Powstaniec, Pawel ? 26.09.03, 21:39

> Jezeli Rzymianie tak przesladowali Chrzescijan, to dlaczego uratowali
        Swietego
        > Pawla od ukamieniowania, a potem pod ochrona prawie 470 zolnierzy
        zaprowadzili
        > go do Cesarei.
        > Dlaczego on byl dla nich tak wazny?

Ave,
        Paweł miał obywatelstwo rzymskie, sędzia rzymski nie mógł więc wykonać na nim
        wyroku na życzenie motłochu izraelskiego.
        T.
        • Gość: jarek Re: Wiem: Żyd Jezus, Juda Powstaniec, Pawel ? IP: *.fastres.net 27.09.03, 08:47
          I kazdego obywatela ochranialo 470 zolnierzy, ilu obywateli mieli rzymianie i moze dlatego musieli zatrudniac barbarow jak zolnierzy.
          Albo sie tak bardzo molotu zydowskiego bali,,,ha,ha,ha.......czyzby w tym czasie nie mieszkali tam arabscy - palestynczycy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka