piotr7777 15.08.08, 16:25 ...tamtejszej kulturze, mentalności etc. Rosja to wróg (podobno) - rozsądek wskazywałby wiedzieć o nim jak najwięcej, ale nie w Polsce a przynajmniej na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masuma Re: co wiemy o Rosji 15.08.08, 16:26 Kultura - nieporównywalna do naszej Mentalność - podobna. Słowiańskie dusze, jak my Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 taki Puszkin to był wielki poeta i jaki humanista 15.08.08, 16:52 W 1830 domagał się jak najszybszego stłumienia powstania listopadowego przez armię rosyjską. W liście do Jelizaviety Chitrovo pisał: "Wieść o powstaniu w Polsce prawdziwie mnie wzburzyła ! Nasi starzy wrogowie zostaną więc wytępieni. ...Wojna , która ma się zacząć, będzie wojną na eksterminację, albo przynajmniej trzeba, żeby taką była." pl.wikipedia.org/wiki/Aleksander_Puszkin Odpowiedz Link Zgłoś
replique Re: taki Puszkin to był wielki poeta i jaki human 15.08.08, 17:01 Nic, tylko ręce załamać... Tylko tyle wiesz o Rosji ??? Moim zdaniem, powinieneś dodać jeszcze i Katarzynę, i Wielkiego Księcia, i Tuchaczewskiego bo o Stalinie i Mołotowie, wszyscy wiedzą.. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: taki Puszkin to był wielki poeta i jaki human 15.08.08, 17:22 replique napisał: > Nic, tylko ręce załamać... > Tylko tyle wiesz o Rosji ??? ====================================================== Może czytałeś to? www.atticus.pl/index.php?pag=poz&id=6752 Odpowiedz Link Zgłoś
j-k co jednak nie zdjelo z niego dozoru :) 16.08.08, 15:05 Ten Hurra-patriotyczny wiersz "Do wrogow Rosji" wzywajacy do zniszczenia Polski (za powstanie listopadowe 1830) Nie zdjal jednak z niego nadzoru tajnej carskiej policji jeszcze przez z 4 lata (do 1834 - za sprzyjanie wczesniej powstaniu Dekabrystow 1826)) taka to ta Matiuszka Rassija... cara mozesz calowac i chwalic, a policmajster i tak zajrzy ci pod pierzyne patrzac, co robisz z raczkami :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tyzpiknie Re: co wiemy o Rosji 15.08.08, 19:54 Po co mamy wiedzieć? Pan Prezydent wie wszystko za nas. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: co wiemy o Rosji?+ 15.08.08, 20:40 taki Puszkin to był wielki poeta i jaki humanista wojciech.2345 15.08.08, 16:52 Odpowiedz W 1830 domagał się jak najszybszego stłumienia powstania listopadowego przez armię rosyjską. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Najlepsi humanisci byla magnateria polska. Do gubernatora latali i o stlumienie powstania prosili. Zreszta za co otrzymywali tytuly hrabiowskie od zaborcow? A i Polakow w niewoli trzymali. Dopiero car rosyjski w 1864 nieszczesnych chlopow polskich z niewoli polskiej wyzwolil. A co do roznicy w kulturze - to tez istniala. Tamci w teatrach balety odstawiali,w tym czasie jak poniektorzy w remizie strazackiej po pijanemu krakowiaka odstawiali. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: co wiemy o Rosji?+-Bywszy 16.08.08, 03:40 bywszy1 napisał: "Najlepsi humanisci byla magnateria polska." Tego punktu podreczniki historii unikaja jak ognia. Ich autorom zdarza sie "zapominac", ze utrzymanie/rezurekcja polskiego panstwa byla tylko i wylacznie w interesie polskiej magnaterii. Dziekuje, Bywszy, za wspomnienie tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: co wiemy o Rosji-Piotr 15.08.08, 21:05 Wiem bardzo malo o Rosji, wciaz ucze sie tego co angielsko-jezyczni autorzy napisali. Bardzo chetnie posluchalbym czegos pochodzacego z Rosji. NIe szukam linkow, te zwalniaja moja wyszukiwarke, ale chetnie zamowie kilka ksiazek. Jakies polecenia? Odpowiedz Link Zgłoś
yann17 Re: co wiemy o Rosji-Piotr 15.08.08, 21:16 ghotir napisał: > Wiem bardzo malo o Rosji, wciaz ucze sie tego co angielsko- jezyczni > autorzy napisali. Bardzo chetnie posluchalbym czegos pochodzacego z > Rosji. NIe szukam linkow, te zwalniaja moja wyszukiwarke, ale > chetnie zamowie kilka ksiazek. Jakies polecenia? ------------ na poczatek polecam "Mistrza i Małgorzatę" Bułhakowa - świetna powieść satyryczna, czyta się lekko, zasmiewając do łez, jednak ma również bardzo głebokie drugie dno, by ją w pełni odebrac warto choć troche znać realia NEP-u z poczatku lat 20 sowietskiej Rosji. Dużo później w literaturze ten typ prozy określono mianem realizmu magicznego ( np. G.G. Marquez ) Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: co wiemy o Rosji-Yann17 16.08.08, 03:33 Dziekuje za odpowiedz. "Mistrza i Malgorzate" kocham i znam do punktu wykrywania niekonsekwencji autora; zwrociles uwage na to ze z jednej strony Bulhakow usmierca Malgorzate i jej sluzke (zatem powinne pozostac ich zwloki) a z drugiej strony NKWD wdraza sledztwo w sprawie ich znikniecia? Oczywiscie poczytuje to co zostalo napisane o tej ksiazce na zachodzie. Dzieki za wspomnienie "realizmu magicznego", bede cos o tym wiedzial w ciagu najblizszego roku (nie jestem filologiem). Bardzo prosze, Janie, o odeslanie do prac naukowych o Rosji. Moja zona odeslala mnie do Werth, ktos na tym forum odeslal mnie do Lieven (bardzo serdecznie dziekuje) ale te polecenia tylko zaostrzyly moj apetyt. Oczywiscie znam prace Rosjan, ktore byly przetlumaczone na jezyk angielski lub polski. Ale szukam nowszych publikacji o Rosji dostepnych w Polsce, US lub Kanadzie. Potrafie czytac ruski alfabet. Ty zdajesz sie miec filologiczne zaciecie. Zatem polec mi rosyjskie lektury (nie polecaj mi linkow, bo te naprawde zabijaja moja wyszukiwarke), prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
tyzpiknie Re: co wiemy o Rosji 16.08.08, 08:02 Rosja wychodzi z upadku po rozpadzie ZSRR. Stara się nasladować Chiny. Odbudowuje siłę militarną. Nie lekceważmy Rosji. Może stać się potęgą ekonomiczną, na czym skorzysta Europa, a my będziemy wciąż żyli przypominaniem roku 1920. Nie musimy ich kochać, ale trzeba ułożyć jakiś modus vivendi. Oni nie przestraszą się naszego machania szabelką. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: co wiemy o Rosji 16.08.08, 11:58 Uwazam, ze przecietni Polacy wiedza znacznie wiecej na temat Rosji niz na przyklad przecietni Pakistanczycy. Dwadziescia pare lat temu spotkalem w Niemczech (RFN) pewnego sympatycznego Pakistanczyka o imieniu Ali. Tak on, jak i jego koledzy, rowniez pochodzacy z Pakistanu, zasypywali mnie pytaniami na temat Rosji. Widac bylo, ze Rosja niezwykle ich interesuje. Jako czlowiek pochodzacy z kraju graniczacego bezposrednio z Rosja, musialem uchodzic w ich oczach za "eksperta" od spraw rosyjskich, za ktorego nigdy sie sam nie uwazalem, bo moi polscy przodkowie pochodzili glownie z zaborow austriackiego i pruskiego. Widac bylo po nich, ze oczekuja ode mnie samych pochwal i superlatyw na temat Rosji. - "Czy byles w Rosji?" -Tak, bylem raz w Moskwie, a raz przejezdzalem, jadac do Bulgarii. "I co, dobrze, prawda?" -Czemu? "Bo wszyscy maja prace i nie ma bezrobocia." (wypowiadajacy te slowa mial promieniejace z podziwu oczy) Po takich slowach doszedlem do wniosku, ze nie mam im wiele do powiedzenia. Nie chcialem odbierac im marzen. W tamtym czasie, w Hamburgu, w ktorym przebywalem, zylo sie w porownaniu z Polska "jak w raju", a dla nich, przebywajacych tam rowniez, jeszcze wiekszym "rajem" byla Rosja, w ktorej nigdy nie byli i nie widzieli jej na oczy, ale o ktorej wiedzieli, ze wszyscy maja tam prace i nie ma bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: co wiemy o Rosji-de_oakville 16.08.08, 14:48 Dotknales rosyjskiej bolaczki: czesc tego kraju zamieszkuje Azje ale rzady Rosji nie chca sie przyznawac do Azji. Rzady Rosji pozostaja wrogie islamowi i za cholere nie chca sie wlaczac w polityki panstw azjatycych, wyjatkiem byl tu Putin, ktory nawiazal wspolprace "ropna" z Chinami. Nie tylko Pakistanczykom podobala sie polityka pelnego zatrudnienia. US (zatem swiatowe) media nie zajakuja sie o tym, ze kiedy Zachod byl pograzony w US spowodowanej recesji wielu Amerykanow emigrowalo do Rosji w poszukiwaniu pracy (lata 1930-te). NIektorzy z tych imigrantow nadziali sie na stalinowskie czystki ale pozostali stali sie podpora tego znienawidzonego przez US elity systemu. W sumie, Rosja ma potencjal bycia przeciwwaga dla skorumpowanych polityk zachodu wobec Azji i generalnie wobec krajow trzeciego swiata. Czasami Rosja pracuje dla trzeciego swiata (Putin, na przyklad), ale czesciej Rosja kompromituje sie wspolpraca z zachodem (Stalin z Hitlerem lub Yelcyn z Clintonem, na przyklad). Jednak bez wzgledu na to gdzie rosyjskie elity prowadza ich kmiotkow Rosja pozostaje swiatowa potega, elitystyczna lub egalitarna. Domyslam sie, ze Twojemu znajomemu oczy sie szklily do tej potegi. Przyznaje, ze polityki Rosji wobec jej wschodnich i poludniowych sasiadow doprowadzaja mnie do amoku. Ale rozumiem powody tych polityk. Pozostaje mi wspolodczuwanie z Pakistanczykami... Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: co wiemy o Rosji-de_oakville 16.08.08, 17:04 ghotir napisał: > pozostaje swiatowa potega, elitystyczna lub egalitarna. Domyslam > sie, ze Twojemu znajomemu oczy sie szklily do tej potegi. Dokladnie tak bylo. Powiedzial on nawet, ze w glebi ducha mysli, ze Rosja jest silniejsza od Ameryki. No, coz, ja bylem wtedy (i jestem nadal) przekonany, ze Rosja byla tak samo "silniejsza od Ameryki", szczegolnie u schylku ZSRR, jak Polska byla "silniejsza od Niemiec" (czego Grunwald w roku 1410 mial jakoby byc niezbitym "dowodem"). Oczywiscie, ze lekcewazenie Rosji jest totalna glupota, szczegolnie jesli sie mieszka w takim jej poblizu jak na przyklad Polska lub Finlandia. Nikt powazny na swiecie Rosji nie lekcewazy. Poza tym, kto wie, jak bedzie w przyszlosci - w USA procent ludnosci pochodzenia europejskiego (w tym anglo-saskiego) sie zmniejsza, a Meksykanow i Azjatow przybywa. A jak Rosja "wypasie sie" na ropie i gazie i stanie sie "drugim Kuwejtem", to kto wie, moze przegoni w sile Ameryke. Ale o to beda sie prawdopodobnie martwic juz przyszle pokolenia. Moje pokolenie zabierze ze soba do grobu "mit Ameryki", szczesliwe, ze dane mu bylo zyc wlasnie w "wieku Ameryki". Jestem przekonany, ze sposrod wszystkich swiatowych "panstw-kolosow" Ameryka posiada najbardziej "ludzka twarz", choc swoje wady tak jak kazdy, naturalnie rowniez posiada. A Moskwa, z turystycznego punktu widzenia podobala mi sie, szczegolnie granitowe nabrzeza rzeki Moskwy i zlocone kopuly wielu cerkwii, nie tylko na Kremlu. Jak przeplywalismy "tramwajem wodnym" kolo Kremla, to dziesiatki turystow z Zachodu rzucilo na jedna strone statku, aby wszystko fotografowac. Ja rowniez osobiscie poczulem jak dziala majestat potegi wladajacej jedna piata globu, jesli sie nie myle. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: co wiemy o Rosji 16.08.08, 14:56 tyzpiknie napisała: "Nie lekceważmy Rosji." Obiema lapami i dziesiecioma palcami podpisuje sie pod tym postem. Szczegolnie podoba mi sie stwierdzenie Tyzpiknie' o tym, ze Europa ma mozliwosc skorzystania z rozkwitu ekonomicznego Rosji. Uwazam, ze jest to mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
tyzpiknie Re: co wiemy o Rosji 16.08.08, 15:24 Europa będzie miała mozliwość skorzystania z rozkwitu ekonomicznego Rosji. Ale nie my. My zbudujemy mur na granicy i za tym murem będziemy hucznie obchodzić rocznice bitwy 1920 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: co wiemy o Rosji 16.08.08, 20:55 tyzpiknie napisała: "My zbudujemy mur na granicy i za tym murem będziemy hucznie obchodzić rocznice bitwy 1920 roku." Chetnie odeslalbym Ciebie i Twoj post w diably ale mi to nie wychodzi. Cos (moje osobiste przemyslenia i wyniki mojej pracy) mowi mi ze mozesz miec racje. Yep, zdajesz sie miec racje przewidujac, ze Polskie elity odgrodza te nasza nacje od rozkwitu ekonomicznego i Europy i Rosji. Zdaje sie, ze nasi przodkowie juz to przerobili, powtorka mniej boli. Pisz, milo spotkac forumowicza-pesymiste jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: co wiemy o Rosji,taak+ 16.08.08, 21:48 Re: co wiemy o Rosji tyzpiknie 16.08.08, Rosja wychodzi z upadku po rozpadzie ZSRR. Stara się nasladować Chiny. Odbudowuje siłę militarną. Nie lekceważmy Rosji. Może stać się potęgą ekonomiczną, na czym skorzysta Europa, a my będziemy wciąż żyli przypominaniem roku 1920. Nie musimy ich kochać, ale trzeba ułożyć jakiś modus vivendi. Oni nie przestraszą się naszego machania szabelką. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Jak powstaje czarna dziura? Wybuch Gwiazdy-materia leci w przestrzen. Czesc pozostala-implozja.Powstaje nowa jakosc. Odpowiedz Link Zgłoś