Dodaj do ulubionych

Watykan: Saddama potraktowano jak zwierzę

16.12.03, 19:16
Chaire,
jestem ciekaw, jakie wnioski z nauki Watykanu, wyciągną nasi pseudokatolicy.
T.

(...)
Wczoraj o darowanie życia Saddamowi zaapelował także Watykan. Przewodniczący
papieskiej Rady Pontyfikalnej ds. Sprawiedliwości i Pokoju kard. Renato
Martino oskarżył wręcz Amerykanów o nieludzkie traktowanie byłego
prezydenta. - Współczułem Saddamowi, którego Amerykanie potraktowali jak
zwierzę - twierdzi Martino. - To złudzenie, że pojmanie Saddama naprawi
szkody i zniszczenia wyrządzone ludzkości przez wojnę.

Gdy dziennikarze w Paryżu próbowali poprosić o komentarz do tej wypowiedzi
byłego sekretarza stanu USA Jamesa Bakera, ten stanowczo odmówił. Baker jest
we Francji, by dyskutować o zlikwidowaniu irackiego długu wobec krajów
zachodnich i Rosji. Po spotkaniu z prezydentem Jacques'em Chirakiem Baker
ujawnił jednak, że Francja i USA zgodziły się wspólnie pracować nad
zmniejszeniem 40-miliardowego zadłużenia pochodzącego jeszcze z czasów
Saddama. Oba kraje będą zabiegać o taką redukcję w Klubie Paryskim
skupiającym rządowych kredytodawców.

Teraz, gdy rządy Saddama naprawdę przeszły już do historii, zaczynają
wychodzić na jaw nieznane dotąd fragmenty jego historii. Izraelskie media
ujawniły wczoraj, a wojskowi potwierdzili, że armia tego kraju planowała w
1992 r. zamach na Saddama. Komando armii lądowej - znane jako Sayeret Matkal -
miało wylądować w Tikricie, gdzie Saddam miał wziąć udział w pogrzebie swego
teścia. Komandosi mieli wystrzelić dwie rakiety zaprogramowane w ten sposób,
by celować w jaśniejszy od pozostałych uczestników pogrzebu kolor munduru
prezydenta Iraku. Atak został odwołany, gdy podczas próby generalnej na
pustyni w Izraelu zginęło pięciu komandosów.
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Watykan: Saddama potraktowano jak krowe IP: *.NYCMNY83.covad.net 16.12.03, 19:29
      powiedzial Kardynal. doslownie.
    • Gość: z daleka Re: Watykan: Saddama potraktowano jak zwierzę IP: 5.3.1R* / *.inter.net.il 16.12.03, 19:31
      Zwierzetom nie nalezy sie takie traktowanie.
      Niby dlaczego traktowac zwierzeta gorzej niz Sadama?
      • Gość: mirmil Re: Watykan: Saddama potraktowano jak zwierzę IP: *.ugr.es 16.12.03, 19:51
        to odwrocmy pytanie: czy saddamowi nalezy sie traktowanie podobne do
        traktowania zwierzat?
        • Gość: z daleka Re: Watykan: Saddama potraktowano jak zwierzę IP: 5.3.1R* / *.inter.net.il 16.12.03, 20:03
          Nie. Powinien byc traktowany jak przestepca. Chyba nie ma watpliwosci ,ze
          dopuscil sie licznych przestepstw wobes wlasnego narodu i sasiadow. Zwierzeta
          nie dokonuja czynow przestepczych. Jesli zabijaja, to dla zaspokojenia glodu,
          ze strachu, lub przyuczone do tego przez czlowieka.
          • Gość: mirmil a jak twoim zdaniem powinno sie traktowac IP: *.uBRgrb01.supercable.es 16.12.03, 21:09
            przestepcow?
            • Gość: Nihil Re: a jak twoim zdaniem powinno sie traktowac IP: *.72.69.22.Dial1.Orlando1.Level3.net 16.12.03, 23:16
              Gość portalu: mirmil napisał(a):

> przestepcow?

> moj przyjaciel z daleka nadal rozmysla nad odpowiedzia, ale nie sadze ze sie
              obrazi jezeli ja odpowiem w taki sposob, w jaki chialby, ale nie smie...

> Przestepcow nalezy traktowac tak, jak Palestynczykow...
              • Gość: z daleka Re: a jak twoim zdaniem powinno sie traktowac IP: 5.3.1R3D* / 62.90.63.* 17.12.03, 08:07
                Nihil. Z calym szacunkiem, w sprawach skomplikowanych wole, zebys za mnie nie odpowiadal.
                Obrazic , oczywiscie sie nie obrazilem, gdyz Twoja odpowiedz jest nadal Twoja odpowiedzia.
                Oto moja odpowiedz. Po to ludzkosc wymyslila (wypracowala) prawo, aby rowniez w takich jak ten
                przypadek, osadzic czyny przestepcy z cala jego surowoscia i majestatem . Czyjego prawa?
                Oczywiscie irackiego. Jakiego sadu? Oczywiscie irackiego(przynajmniej jesli chodzi o zbrodnie
                wobec narodu).Lacze pozdrowienia.
                Ps. Palestynczykow nie traktuje sie jako przestepcow, poza tymi ktorzy sa przestepcami. Bywaja
                pomylki i przegiecia , ale to inna sprawa. Rowniez podlegajaca osadowi.
        • Gość: Heinz Re: Watykan: Saddama potraktowano jak zwierzę IP: *.telia.com 16.12.03, 20:34

NIE ! Bo sie zwierzeta obraza !!
        • tpa96 LAWA PRZYSIEGLYCH DLA HUSSEINA:. 17.12.03, 04:49
          LAWA PRZYSIEGLYCH DLA HUSSEINA:
          www.geocities.com/election004/INDEX.html
    • Gość: basia wg konwencji genewskich byl zobowiazany podac IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.03, 19:43
      nazwisko, nie wolno go przesluchiwac, fotografowac, a przynajmniej fotografii
      tych publicznie ujawniac. Z zachowania saddama mozna wnioskowac, ze przed
      rozpoczeciem transmisji tv podano mu leki psychotropowe, ktore amis podaja
      wszystkim jencom wojennym, tez tym na gauntanamo.
      • Gość: - Re: To przypomina archipelag gulag IP: *.NYCMNY83.covad.net 16.12.03, 19:45
        tworzyny przez najwieksze demokracje na swiecie USA i Izrael
        • Gość: Nihil Re: To przypomina archipelag gulag IP: *.72.69.22.Dial1.Orlando1.Level3.net 16.12.03, 23:19
          Gość portalu: - napisał(a):

> tworzyny przez najwieksze demokracje na swiecie USA i Izrael

> Welcome to the United States Of America!

> What else is new?
    • Gość: Geronimo Re: Takie zachowanie jankesow wcale mnie nie dziwi IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.03, 21:19
      Zawsze lubili ponizac swego przeciwnika, zwlaszcza gdy byl juz pokonany, Stad
      na przyklad rozbieranie do naga japonskich, a pozniej i wietnamskich jencow.
      Nie znam ini jednej wojny, ktora amerykanie prowadziliby z zachowaniem choc
      minimum prawa wojennego. Ale czego sie spodziewac po armii, ktora wychowala sie
      na ludobojstwie Indian.
      Nie ma watpliwosci, ze Saddam zostal odpowiednio przez jenkesow spreparpwany
      nim go pokazali przed kamerami. Oby ktos rownie ladnie potraktowal busha i jego
      wspolnikow.
      Good yankee-dead yankee

Geronimo
      • Gość: Nihil Re: Takie zachowanie jankesow wcale mnie nie dziw IP: *.72.69.22.Dial1.Orlando1.Level3.net 16.12.03, 23:26
        Odpowiadasz na :

Gość portalu: Geronimo napisał(a):

> Zawsze lubili ponizac swego przeciwnika, zwlaszcza gdy byl juz pokonany,
        Stad
        > na przyklad rozbieranie do naga japonskich, a pozniej i wietnamskich jencow.
        > Nie znam ini jednej wojny, ktora amerykanie prowadziliby z zachowaniem choc
        > minimum prawa wojennego. Ale czego sie spodziewac po armii, ktora wychowala
        sie
        >
        > na ludobojstwie Indian.
        > Nie ma watpliwosci, ze Saddam zostal odpowiednio przez jenkesow spreparpwany
        > nim go pokazali przed kamerami. Oby ktos rownie ladnie potraktowal busha i
        jego
        >
        > wspolnikow.
        > Good yankee-dead yankee
        >
        > Geronimo

> Howgh! Moj poznanski brat dobrze powiedzial!!! Oby liczne skalpy jankesow
        zawisly w Twoim wigwamie...

• abstrakt2003 To znaczy co? Spuszczono krew, wypatroszono... 16.12.03, 21:19
      obdarto ze skóry, poćwiartowano i wystawiono na sprzedaż w sklepie mięsnym?
      • Gość: Nihil No, nie spiesz sie tak..... IP: *.72.69.22.Dial1.Orlando1.Level3.net 16.12.03, 23:22
        abstrakt2003 napisał:

> obdarto ze skóry, poćwiartowano i wystawiono na sprzedaż w sklepie mięsnym?

> To jest Ameryka!!! Najpierw sie zmusza tymi metodami do spiewu, a dopiero
        pozniej sie juz odkrwawionym miesem handluje....
    • goldbaurn Saddama nalezalo potraktowac jak przedmiot! 17.12.03, 00:03
      I to konkretny przedmiot: tarcze strzelnicza.
      • goldbraun Wont!!! Wont pacyno, łachu, nie podrabiaj mnie!!! 17.12.03, 00:04
        • goldbaurn Ty chamie jeden!!! Kto tu kogo podrabi, ja sie 17.12.03, 00:08
          pytam? Nu, kto? Kto? Cham jestes!
    • Gość: jarek Tak go potratkowali i nawet lepiej niz on innych IP: *.fastres.net 17.12.03, 00:39
      traktowal...
    • Gość: jastrzab Re: Watykan - WYROCZNIA !!!! IP: *.arc.nasa.gov 17.12.03, 01:01
      Watykan - wyrocznia od traktowania ludzi - ile spaliliscie na stosie ? A ilu
      pedofilow wyksztalciliscie ?
    • goldbuam Hej, wy obaj! Wynosic sie! Nie poszywac sie!!! 17.12.03, 03:02
    • goldbaurn Ja sie nie wyniosem! Was dwoch sie wynosta! 17.12.03, 03:15
      Ja tu jezdem prawowity goldbaum i nikt inny! Won mi stad inne podszywki!
    • goldbraun Sluchajcie, bo ja sie naprawde wqrwiem i te 17.12.03, 03:15
      pacynki stad wszystkie przepedze w cholere! Co jest! Tylko ja jeden mamprawo
      pacynkowac tego klauna goldbauma. Wszyscy inni dowidzenia, podrabiajcie sobie
      kogos innego!
    • goldbuam Chamstwo do kwadratu! Do szescianu! Do czwartrej 17.12.03, 03:16
      potegi! Kto wam chamy jedne pozwolil na podrabianie tego kabotyna Goldbauma?
      Tylko ja jeden dostalem na to licencje! Macie natychmiast stad zniknac,
      lachmaniarze!
      Znikajxcie, pokim dobry, bo jak sie zezloszczem, to mogem wam krzywdem zrobic!
    • goldbaurn Co ja widze? Dwie pacyny razem dzialaja! Won obie! 17.12.03, 03:24
      Ja tylko mam wyllaczne prawo do pacynkowania tego starego grubasa Goldbauma. On
      jest moj! Tylko moj, rozumiecie? Macie obydwaj natychmiast stad zniknac zmyc
      sie na zawsze! Zrozumial jeden z drugim, a?
    • goldbraun Wy obaj prosze natychmiast stad znikac, bo inaczej 17.12.03, 03:24
      jak Boga kocham policje zawolam. Tylko ja jeden dostalem pozwolenstwo na
      pacynkowanie Goldbauma od Administracji Forum. Wszystkie inne pacynki sa
      bezprawne!!!! Prosze sie zmyc stad natychmiastowo!!!
    • goldbuam A, widze, ze dwoch was jest pacynkarzy razem na 17.12.03, 03:24
      webie~! Ale ja wam porozbijam, jednemu i drugiemu ten durny web i ten glupi leb!
      Dwoch was sie zebralo, Ja wam pokaze, gdzie raki zimuja, wy pacyny paskudne!
      Kupy dinozaura! Z cofniwetym czolkiem! Odpady ludzkie!
    • goldbaurn Goldbuam i goldbraun, do sadu was podam o 17.12.03, 03:31
      podszywanie sie pod falszywke! Ostrzegam! Ostrzegam powaznie!
    • goldbraun Sluchajcie, Goldbaurn i Goldbuam, nasle na was... 17.12.03, 03:31
      ...dresiuarzy z bejzbolami, jak sie nartychmiast stad nie wyniesiecie! To jest
      moje forum! Fora z fora! A kysz! Do budy!
    • goldbuam Admin! Policja! dwie falszywki udaja Goldbauma! 17.12.03, 03:31
      Az dwie falszywe falszywki! Tyko ja jestem niefalszywa falszywka!
    • titus_flavius barbarzyństwo Saddama - barbarzyństwo USA 17.12.03, 21:51
      Chaire,
      przedruk z jutrzejszej Rzepy.
      T.

Pokazanie zdjęć zaniedbanego Saddama Husajna było błędem

Pięknym za nadobne

Saddam Husajn ujęty. Lekarz w gumowych rękawiczkach (sam ogolony na łyso) szuka
      wszy w jego zapuszczonych i brudnych włosach, a także świeci latarką w usta, by
      sprawdzić kondycję zębów i pobrać próbkę błony do badań. Takie obrazki pokazały
      w niedzielę wszystkie telewizje świata, a w poniedziałek - także gazety.
      Kardynał Renato Martino, przewodniczący papieskiej rady Iustitia et Pax,
      krytykuje jednak Amerykanów za wyemitowanie taśmy - żal mu też Husajna, który
      został potraktowany "jak krowa". Doktor Elżbieta Mikos-Skuza z Uniwersytetu
      Warszawskiego zauważa również, że nie uszanowano godności jeńca wojennego,
      chociaż wymaga tego konwencja genewska (według Międzynarodowego Komitetu
      Czerwonego Krzyża, który stoi na straży konwencji, wojna w Iraku wciąż trwa).
      Prawniczce, która doradza MKCK, nie chodzi nawet o samą konwencję, ale prawo
      humanitarne nakazujące minimum przyzwoitości wobec zatrzymanego. Tym bardziej
      że obrażano go także językiem: dowódca jednostki, która dokonała zatrzymania,
      mówił, że Husajn dał się złapać "jak szczur" (znów cytowany we wszystkich
      mediach).

Oczywiście pokazanie zaszczutego Husajna jest jego publicznym upokorzeniem, co
      ma go zdyskredytować w oczach zwolenników i osłabić ich działania. Wiadomo, że
      był to też odwet za długie poszukiwania, a przy okazji zapłata pięknym za
      nadobne Irakijczykom, którzy łamali konwencję pokazując w telewizji pobitych
      Amerykanów i ustalali cenę za ich głowy. Ale nawet jeśli, czy powinniśmy
      odpowiadać tym samym? Przecież sami Amerykanie mówią o ambicjach pokazania
      Irakijczykom świata wartości, które są przestrzegane niezależnie od
      okoliczności. Chodzi o trzymanie się zasad, które przecież sami wymyśliliśmy,
      niezależnie od tego, czy chodzi o prostego żołnierza, czy tyrana, który zabił
      tysiące osób i dopuścił się wojennych zbrodni. Powinien on także zostać
      sprawiedliwie osądzony, nawet jeśli takiego komfortu nie dał swoim ofiarom.

Można też zastanawiać się, czy samo pokazanie Husajna w telewizji nie było
      złamaniem konwencji (w XIX wieku telewizja jeszcze nie istniała, więc konwencja
      mówi tylko o widoku publicznym). Podobny dylemat (pokazywać czy nie pokazywać)
      dotyczył zdjęć jego synów, Udaja i Kusaja, którzy zginęli w zamachach
      Amerykanów jeszcze w lipcu - do jego rozwiązania władze amerykańskie zmusili
      sami Irakijczycy, którzy wątpili w prawdziwość doniesień. Z Husajnem mogłoby
      być podobnie, Amerykanie wybrali więc mniejsze zło. Mogłoby ono być jeszcze
      mniejsze, gdyby Husajn był umyty, uczesany, bez poszarpanej siwej brody. On
      przecież jest człowiekiem, a nie zwierzęciem.

Jakub Kowalski
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka