Dodaj do ulubionych

John Coltrane

10.07.11, 22:43
Co jakiś czas (np. w podróży) słucham IMPRESSIONS... Jego mistrzowska improwizacja, a jednocześnie dyscyplina. To jedna z najwspanialszych płyt jazzowych (oprócz Johna zwraca uwagę McCoy Tyner, jeden z moich ulubionych pianistów jazzowych). A przy okazji jazzowo-rockowy crossover: The Byrds w swoim pierwszym psychodelicznym EIGHT MILES HIGH inspirowali się właśnie tą płytą Coltrane'a (to właśnie bardziej słychać w tym koncertowym nagraniu bardziej niż na płycie), właściwie leitmotiv zapożyczyli...

Aha - niedługo minie 44 lata od jego śmierci (17.07.1967)
Obserwuj wątek
    • basilisque So What? 11.07.11, 21:10
      To nie odpowiedź na Twój post - ale mój ulubiony kawałek Milesa i Coltrane:
      www.youtube.com/watch?v=P4TbrgIdm0E
      • ilnyckyj Re: So What? 12.07.11, 20:34
        O tak - lubimy takie klimaty... Kojarzą sie też z Nową Falą (Winda na szafot, Do utraty tchu itp.)
    • ilnyckyj Re: John Coltrane 14.07.11, 23:16
      Polecam jeszcze COLTRANE JAZZ, z 1960 (ja mam powtórne wydanie na CD z 2000), z tego szczególnie lubię Fifth House, ale też Village blues!
    • trzcinka78 Re: John Coltrane 22.12.11, 15:34
      Trochę to forum ostatnio zawalone popem z lat 70-tych. Dla odtrutki. Ten subtelny kawałek z Coltrane'a:
      youtu.be/iQsvMf8X0FY
      Moje ulubione drobiazgi!
      • ilnyckyj My favorite... 25.12.11, 13:04
        To oryginał... z filmu, a właściwie musicalu THE SOUND OF MUSIC, ja lubię jedno i drugie tzn. Coltrane i Julie
    • basilisque Re: John Coltrane 13.12.12, 22:53
      Śpieszę powiadomić, że wszystkie wymienione w tym wątku utwory - są na naszej liście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka