Dodaj do ulubionych

New Trolls

28.03.12, 13:11
Kolejna potęga z kraju królowej Bony ...
Prosto z Genui - grupa New Trolls, która wyszła na scenę w roku 1966 i trwa na niej nadal.
Nie będę przynudzać, bo do posłuchania jest tym razem sporo - baardzo sporo ...
Tym co może zachwycić w kompozycjach tej kapeli, jest włoskie podejście do rokendrolla i psychedelii, czyli - niesamowita śpiewność, melodyjność włoskiego canto, przeniesiona do muzyki rozrywkowej. Trzeba prawdziwego mistrzostwa i wyczucia, żeby owa (pozornie) "łatwa śpiewność" w trakcie przeniesienia z dziedziny muzyki tradycyjnej do rozrywkowego synkopowania, nie przeobraziła się się w kicz. I Trolle właśnie to potrafią. I to jak!
Poza tym - te wyrafinowane aranżacje ...

Pierwszą płytą New Trolls była "Senza Orario Senza Bandiera" - rewelacyjny album z 1968, jednak grupa zaistniała już wcześniej za pośrednictwem sporej ilości singli, które w roku 1970 zostały wydane jako "dzieła zebrane" pod tytułem "New Trolls".

A teraz sól i pieprz tej ziemi rokendrollowej (UWAGA! Mocno uzależnia, otwieracie na własną odpowiedzialność!) ...

Una Nuvola Bianca ...

youtu.be/BQFn6gZM74k

Una Miniera

youtu.be/TFOWLvjPFB4

Visioni

youtu.be/ejNsN3VWHIg

Cosa Pensiamo Dell'Amore

youtu.be/zt1mZAQXFE8

Ho Veduto

youtu.be/Mo3b5Tt4EUo

Al Bar Dell'Angolo

youtu.be/nd8_6bhf9NY

Duemila

youtu.be/J5My7xvk-3Q

Ti ricordi Joe?

youtu.be/XQj4yoagyPo

Padre O'Brien

youtu.be/TpegxQXFHsk

Pozdrawiam
Keep Rockin'
Obserwuj wątek
    • basilisque Re: New Trolls 28.03.12, 22:23
      Dobra, niespodziewanie dojrzała muza... Słyszę jakieś reminiscencje anglo-saskie (Vanilla Fudge, The Turtles), ale kompozycje i instrumentacje bardziej wyrafinowane, coś jak nasi (tak, tak - tu nie mamy się czego wstydzić!) Skaldowie.
    • orald Re: New Trolls 29.03.12, 10:15
      Dzięki. Bardzo dobre.
      A wydawało mi się, że wiem dużo o muzyce z tamtych czasów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka