ilnyckyj 30.05.08, 22:33 Poniważ poniżej nikt nie odgadł daję linka: www.youtube.com/watch?v=wh7r_f_rw0c No właśnie z czego (kogo) zerżnęli? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walek11 Re: Z czego zerżnęli Kula Shaker? 31.05.08, 07:57 A z czego (kogo) zerżnęli Deep Purple??? Z Południa (South) en.wikipedia.org/wiki/Joe_South Odpowiedz Link
basilisque Re: Z czego zerżnęli Kula Shaker? 01.06.08, 12:38 Taaak. W każdym razie nie ma nic wspólnego z Hey Jude ani Hey Joe jak tam sugerowano poniżej )) Odpowiedz Link
walek11 Re: Z czego zerżnęli Kula Shaker? 01.06.08, 18:37 Ja się na tym wychowałem. To i pytanie było dla mnie banalne. Odpowiedz Link
johnny-kalesony Re: Z czego zerżnęli Kula Shaker? 03.06.08, 00:46 Aaa, Kulasy! :o) Świetna, naprawdę bardzo dobra grupa ... Wiele z ich numerów brzmi tak, że gdyby na płytach nie było dat realizacji nagrań, możnaby śmiało przypisać je do golden 60s! Chociaż ... Któż to wie, jak jest naprawdę. Dzisiaj jestem w nastroju wielce psychodelicznym, więc i takie podejrzenia mnie nachodzą. Podobnie jak w przypadku Amy Winehouse, o karierze której mam swoją prywatną teorię. Otóż święcąca triumfy płyta "Back to Black" została naprawdę nagrana w roku 1967 przez nikomu nieznaną, uzależnioną od narkotyków debiutantkę - właśnie Amy Winehouse. Phil Spector czuwający zarówno nad samą Amy jak i nad całością przedsięwzięcia, przezornie postanowił zamrozić koleżankę w w komorze kriogenicznej, aby w przyszłości poddać ją efektywnej terapii, uwalniąjącej od uzależnień narkotykowych. W roku 2002 schodząca do piwnic wytwórni płytowej sprzątaczka ze wschodniego Londynu, matka dwójki socjopatycznych nastolatków i prenumeratorka The Sun, przypadkowo odkrywa zapomnianą komorę z zamkniętą w jej wnętrzu Amy . Dalej wypadki toczą się już lawinowo i są powszechnie znane publiczności światowej. Możecie się śmiać, ale naprawdę nie wiecie, jaka jest prawda ... Tym bardziej, że i Kula Shaker brzmią jakby byli żywcem wyjęci z najlepszej z dekad. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link
ilnyckyj Re: Z czego zerżnęli Kula Shaker? 04.06.08, 10:51 johnny-kalesony napisał: > Aaa, Kulasy! :o) > Świetna, naprawdę bardzo dobra grupa ... Wiele z ich numerów brzmi tak, że gdyb > y > na płytach nie było dat realizacji nagrań, możnaby śmiało przypisać je do golde > n > 60s! > Chociaż ... Któż to wie, jak jest naprawdę. Dzisiaj jestem w nastroju wielce > psychodelicznym, więc i takie podejrzenia mnie nachodzą. Podobnie jak w > przypadku Amy Winehouse, o karierze której mam swoją prywatną teorię. Otóż > święcąca triumfy płyta "Back to Black" została naprawdę nagrana w roku 1967 > przez nikomu nieznaną, uzależnioną od narkotyków debiutantkę - właśnie Amy > Winehouse. Phil Spector czuwający zarówno nad samą Amy jak i nad całością > przedsięwzięcia, przezornie postanowił zamrozić koleżankę w w komorze > kriogenicznej, aby w przyszłości poddać ją efektywnej terapii, uwalniąjącej od > uzależnień narkotykowych. > W roku 2002 schodząca do piwnic wytwórni płytowej sprzątaczka ze wschodniego > Londynu, matka dwójki socjopatycznych nastolatków i prenumeratorka The Sun, > przypadkowo odkrywa zapomnianą komorę z zamkniętą w jej wnętrzu Amy . > Dalej wypadki toczą się już lawinowo i są powszechnie znane publiczności świato > wej. > Amy Winehouse w zamrażarce? Brrr... To coś jak opowieść z Archiwum X Odpowiedz Link
johnny-kalesony Re: Z czego zerżnęli Kula Shaker? 03.06.08, 01:02 Ich najbardziej znany numer: www.youtube.com/watch?v=oA0aikxt-r8 Szkoda, wielka szkoda, że nie zrobili wielkiej kariery. Nigdy tego nie mogłem i nadal nie mogę zrozumieć. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link
ilnyckyj A czy Beatles też nie zerżnęli? 03.06.08, 19:52 Skądinąd jeden z IMO najlepszych ich (a właściwie Johna) utworów "A Day In The Life" www.youtube.com/watch?v=gZez_k4vAzU por.2"40"- 3'. ten motyw, identyczny jak Hush Joe Southa... Nie zmienia to faktu, że Beatles (szczególnie tu) są wielcy! Il Odpowiedz Link
walek11 Re: A czy Beatles też nie zerżnęli? 04.06.08, 16:31 Takich zamierzonych, albo niezamierzonych podobieństw czy wtrąceń z innych utworów jest mnóstwo. Proszę na przykład porównać sobie riffy we "Flight Of The Rat" Deep Purple oraz w środkowej części "Into The Sun" Black Sabbath. Nie świadczy to moim zdaniem o jakimkolwiek plagiacie. Tylko George Harrison dał się kiedyś złapać za rękę Odpowiedz Link
cze67 Re: A czy Beatles też nie zerżnęli? 06.06.08, 11:04 A czy przypadkiem nie było tak, że A Day... zostało wydane (nagrane/napisane?) PRZED Hush? Odpowiedz Link
ilnyckyj Re: A czy Beatles też nie zerżnęli? 06.06.08, 16:49 cze67 napisał: > A czy przypadkiem nie było tak, że A Day... zostało wydane > (nagrane/napisane?) PRZED Hush? Chyba jednak nie. Hush (by Joe South) ukazało się w 66 a Sgt, Pepper ( z A Day in The Life) w 67. Niewykluczone, że John "się zapożyczył" Il Odpowiedz Link
pomer_anya Re: A czy Beatles też nie zerżnęli? 12.06.08, 22:53 Taka sekwencja akordów: C-G-D-A-E występuje zarówno w Hush , jak w A Day in Life, a także... w "Hey Joe" i jeszcze pewnie w paru innych utworów, których nie pamiętam, albo w ogóle nie znam. Anya Odpowiedz Link