Dodaj do ulubionych

clotrimazol??

20.08.06, 16:04
Witm.
Chciałam zapytać czy można stosować clotrimazol u małych dzieci. Czytając
ulotkę natknęłam się na ostrzeżenie ze preparatu nie można stosować u dzieci
do 11 roku życia i u noworodków. Moja córcia ma zaczerwienione wargi sromowe z
malutkimi krostkami chciałam jej posmarować tym kremem ale teraz to już sama
nie wiem co mam robić. Dziewczyny co wy o tym myślicie?????????
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: clotrimazol?? 29.08.06, 14:48
      Tego typu przeciwwskazanie odnośnie stosowania poniżej 11. roku życia kojarzy mi
      się z Aphtinem, a nie z klotrimazolem, chyba że mowa jest o klotrimazolu w
      postaci tabletek dopochwowych (rzeczywiście nie należy ich stosować do 12. roku
      życia). Klotrimazol w postaci kremu jest stosowany nawet u niemowląt, choć
      oczywiście u dzieci - a zwłaszcza u takich maluchów - należy zachować ostrożność
      podczas leczenia. Jednak o ile mi wiadomo, tego typu ostrzeżenie zawiera jedynie
      ulotka kremu Clotrimazolum produkcji Aflofarmu, natomiast pozostali producenci o
      tym nie informują. Niemniej jednak nie znaczy to, że tego leku nie można w ogóle
      stosować u dzieci poniżej 11. roku, lecz tylko że należy robić to ostrożnie, a
      więc nie stosować zbyt długo ani na duże powierzchnie skóry.
      • moniko28 Re: clotrimazol?? 30.08.06, 15:34
        Witam my stosujemy już 2 lata tą maść i nie wyobrażam sobie życia bez tej maści
        dodam że moja córa ma 2,5 roku i jeszcze nie miała żadnych obiawów ubocznych i
        nic tak nie działa natychmniastowo jak ta maść, właśnie na te
        sprawy :pieczenie, zaczerwienienie itp.Dobrze że juz nie jest na recepęsmile
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka