18.07.13, 15:15
W sobotę w Ciechocinku kolejny festiwal kultury Romów. Transmituje jak zwykle TVP2.
Kocham Romów, Ich kulturę i tradycję której trzymają się jak rzep psiego ogona. Dlatego trwają. Że kradną ? że to że śmo ? a my, jacy jesteśmy, czy lepsi od Nich ? Giani ma przepiękną żoneczkę Cyganeczkę ja też za żoneczkę mam Romkę smile sobota 20,00. Festiwal Kultury Romów. Bawmy się.
Don Vasyl i Giani zrobią rozruch.
Obserwuj wątek
    • skuter44 Re: Cyganie 18.07.13, 15:49
      Mało Polaków którzy nie lubia Cyganów. W zamierzchłych latach kiedy wędrowały tabory. Daleko hen na Mazurach blisko naszej zagrody, na skraju lasu Cyganie rozbijali swoje obozy.
      Byli dobrymi sąsiadami. Nie zginęła nam żadna kura, czy jakiś sprzęt. Rodzice byli proszeni na ich uroczystości. Spotkania były bardzo przyjazne, sąsiedzkie. A ognisko, śpiew i taniec .... co wieczór. Mile wspominam tamte lata, moje dziecinne lata. To zycie z Cyganami, Ukraincami, Łemkami, Wileńszczakami, Łotyszami i Lebelakami.
      • rena-ta49 Re: Cyganie 19.07.13, 13:48
        Ja też z lat dziecinnych pamiętam takie tabory.
        Rozkładali się na jednym z placów w kilkanaście wozów.
        Potem to zanikło ,dostali mieszkania i zaczęło się nieciekawie.
        Tam gdzie jest jedna rodzina romska ,tam zaraz jest ich sporo.
        Jest głośno i awanturnie,mieszkania zniszczone totalnie.
        Ale też są wśród nich rodziny które się przystosowały do społeczności wśród której żyją,
        mieszkają w blokach ,dbają o mieszkania,jest czysto.Takie przypadki też znam,najczęściej są to małżeństwa mieszane Polak z Romka ,lub odwrotnie.

• darima_ka Re: Cyganie 18.07.13, 18:42
      Sam festiwal jest super,zespoły Romów to folklor,śpiew,taniec piękne dziewczyny w równie pięknych strojach.Na co dzień zupełnie brak tego pięknego folkloru,a raczej żebrzące ,brudne dzieci.Faceci pijani ,awanturujący się.Blisko mnie mieszkała rodzina romska,awantury tam były na,porządku dziennym,okna nawet w zimie były bez szyb,zbierały się tam różne elementy póki ich nie eksmitowano.Chociaż sama chodziłam do szkoły a dziewczynami z romskiej rodziny ,i ta była naprawdę na poziomie.Większość Romów jednak nie chce się asymilować w społeczności
      w której żyją.
      • czarek_sz Re: Cyganie 18.07.13, 19:02
        Musiałaś doznać przykrości od Nich, przepraszam za nie. Cyganie to specyficzna nacja, kto tego nie rozumie ten bomba smile piękne dziewczyny to fakt, ale zdobyć taką - to po trupach trzeba. Wiem co mówię bo o Janeczkę walczyłem na śmierć i życie. I nie żałuje walki big_grin
        Ech ludzie. Cyganie to fajna nacja ale trzeba Ich poznać. Cyganów - super charakternych ludzi.
        • darima_ka Re: Cyganie 18.07.13, 21:45
          Nie mam nic do Romów,niech sobie żyją swoim życiem.
        • rena-ta49 Re: Cyganie 19.07.13, 13:52
          Kiedyś słuchałam w tv jakiegoś programu, w którym były romskie małżeństwa.
          Bardzo mnie to zaciekawiło,inne zupełnie tradycje.
          Ja ich szanuję ,ale niech oni szanują kraj w którym mieszkają,niech się starają przystosować.
    • darima_ka Re: Cyganie 18.07.13, 18:44
      Masz Żonę Romkę?
      No to miałeś chyba ciekawe życie ,bo ich tradycje są głęboko zakorzenione,
      chociaż jest to koczowniczy naród?
      • czarek_sz Re: Cyganie 18.07.13, 19:15
        Miałem i mam. Jest wspaniałą kobietą, jest prawdziwą Matką. Nie tylko kocham Ją bardzo ale szanuję przede wszystkim. Czy dlatego że jest kobietą ? między innymi. Generalnie za to jaka jest. Wspaniała i gdyby trzeba życie oddał bym za Nią smile w każdej chwili. Z miłości dla Niej, dla mojej kochanej Janeczki smile w każdej chwili gotów jestem się poświęcić.
        • darima_ka Re: Cyganie 18.07.13, 21:43
          Bo żonę należy kochaćbig_grin
          • czarek_sz Re: Cyganie 19.07.13, 04:15
            Co Bóg złączył człowiek niech nie rozdziela wink tak powinno być ale bywa różnie. Wypad na dwie godzinki i trochę przybędzie zaskórniaków które jak zawsze żoneczka podskubie smile miłego dnia.
            • skuter44 Re: Cyganie 19.07.13, 09:59
              To ciekawa przygoda życiowa Czarka. Potwierdza moje opinie o Cyganach.
              Choc wiadomo jakie oni sami i kraje w ktorych żyją mają nieraz problemy.
              Z powodu braku zrozumienia wzajemnego i pomocy .
              • czarek_sz Re: Cyganie 19.07.13, 10:17
                Każde życie to przygoda. Czasem sympatyczna czasem tragiczna.
                Na wakacje jeździliśmy bądź w Ojca strony bądź z Mamy strony - na wieś. Z Ojca strony pod Płock. Przed Babci chatą była duża polana gdzie na wiosnę bądź wczesnym latem zjeżdżali Cyganie - wozami taborami. To był piękny widok którego nigdy nie zapomnę. Zjeżdżali z szosy ,wóz za wozem, zataczali krąg. Coś niepowtarzalnego. Było tak że te wozy zasłaniały wszystko co działo się u Nich. Jednak my dzieciaki przeciskaliśmy się przez szpary i oglądaliśmy wieczorami jak fajnie się bawią. Śpiewy i tańce to zapamiętałem.
                Ciocia pamiętam że dawała Im chleb, czasem kurę. I nie okradali nikogo tam, powróżyć owszem ale nie na siłę. Chciałbym by tamte czasy wróciły smile
                • rena-ta49 Re: Cyganie 19.07.13, 13:54
                  Też to pamiętam z dziecinnych lat,potem w tym miejscu wybudowano szkołę ,
                  i skończyło się z taborami.
                  Jako dziecko też biegaliśmy na ten plac bawić się z cygańskimi dziećmi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka