15.07.14, 05:36
wpolityce.pl/polityka/205002-tuska-i-po-u-wladzy-trzyma-trzymilionowa-armia-pasozytow-walczaca-o-zycie-na-wolnosci-za-to-co-nakradli-i-zachachmecili
"Sitwy były w PRL i funkcjonują od początku III RP, lecz w ostatnich latach stały się najczystszą (czy raczej najbrudniejszą) patologią. Centrum samo się degenerowało, a jednocześnie pozwalało lokalnym sitwom stawać się strukturami mafijnymi, bo zasada umoczenia i upaprania wszystkich jest najskuteczniejszym spoiwem. Wtedy bardzo silna jest omerta, czyli nakaz milczenia, bo jedno słabe ogniwo zagraża całej strukturze. Wszyscy kryją się więc do upadłego i bronią władzy PO jak niepodległości. A z nimi rodziny, pociotki, kolesie i wszyscy ci, którzy w jakiś sposób korzystają na tym, że z tym układem trzymają. To są prawdziwe filary władzy PO i one są naprawdę trudne do usunięcia."

W myśl zasady jeden za wszystkich wszyscy za jednego co jasno i czytelnie widać na przykładzie m.in Sienkiewicza, Sikorskiego, Belki i wieli innych ubabranych w gównie polityków koalicji rządzącej.
Obserwuj wątek
    • skuter46 Re: Sitwa 15.07.14, 10:31
      Najpierw ogólnik o sitwie , w skali masowej ale bez przykładów z życia codziennego czy biznesu.
      A w ostatnim akapicie - są przykłady ale nie na temat sitw.
      Wg mnie mamy sitwy ale jako - rodzinne firmy, partyjne gremia i zawodowe układy.
      Praca jest głownie dla członków rodzin właścicieli.
      Partie (jak PSL) wykorzystują swoją przewagę do prowadzenia polityki kadrowej w dziedzinach
      przekazanych je do bezpośredniego nadzoru.
      Zawodowe układy tworzą lekarze , sędziowie, prokuratorzy, policjanci,... działają stronniczo i interesowanie, stworzone mają do tego warunki "świętych krów".
      • skuter46 Re: Sitwa 15.07.14, 13:48
        Winno być : ."...przekazanych im ..."
      • darima_ka Re: Sitwa 15.07.14, 17:44
        Chcesz przykładów,mówisz i masz big_grin
        jak to nie jest sitwa,to jak to nazwiesz?
        www.fakt.pl/polityka/sprawa-burego-zagraza-koalicji-z-po-,artykuly,474535.html
        Oto definicja sitwy:
        sjp.pl/sitwa
      • darima_ka Re: Sitwa 15.07.14, 17:45
        "Przypomina się sprawę z 2010 r. W Kazimierzu Dolnym, w luksusowym hotelu ówczesny wiceminister skarbu Jan Bury balował z władzami Elektrowni Kozienice – na koszt tej państwowej firmy. Okazało się, że uczestnik tamtej balangi, kolega Burego, biznesmem Zenon D., robił z elektrownią złote interesy. Chodziło o kontrakty na 147 mln zł, i to bez przetargu."
        www.fakt.pl/polityka/sprawa-burego-zagraza-koalicji-z-po-,artykuly,474535.html
      • skuter46 Re: Sitwa 15.07.14, 17:59
        Pojęcie sitwy - grupa osób wspierających się wzajemnie, wykorzystujących swoje pozycje dla osiągnięcia własnych korzyści; klika
        Nie ma sprzeczności (to pojęcie) z moim konkretnym nazwaniem, bo wg mnie - mamy sitwy ale jako - rodzinne firmy, partyjne gremia i zawodowe układy.
        Dałaś przykład konkretny (a nie uogólnienia ) takiej sitwy w której politycy popierają swoich w prowadzeniu biznesu.
        • czarek_sz Re: Sitwa 15.07.14, 18:10
          Jak dla mnie to red Janecki jest nazbyt łaskawy dla koalicji rządzącej ,dla mnie koalicja PO PSL to zorganizowana grupa przestępcza działająca nie tylko na szkodę obywateli ale również na szkodę państwa. Przykładów tysiące - wystarczy poklikać wpisując temat.
        • darima_ka Re: Sitwa 15.07.14, 18:24
          W tej ekipie rządzącej pojęcie"sitwa" dosyć często się nasuwa.
          • czarek_sz Re: Sitwa 15.07.14, 19:14
            Sitwa potrafi zadbać również o swoją przyszłość :

wpolityce.pl/spoleczenstwo/205098-prezes-zus-bedzie-mial-gigantyczna-emeryture-wyliczyl-sobie-ze-bedzie-to
            • al-szamanka Re: Sitwa 15.07.14, 19:39
              czarek_sz napisał:

> Sitwa potrafi zadbać również o swoją przyszłość :
              >
              > wpolityce.pl/spoleczenstwo/205098-prezes-zus-bedzie-mial-gigantyczna-emeryture-wyliczyl-sobie-ze-bedzie-to

Straszne, gorzej niż za komuny.
              A biedny lud haruje na takich jak stado niewolników.
            • skuter46 Re: Sitwa 15.07.14, 22:33
              Chcesz odebrać te profity swojemu koledze z "S" (m.in. roznosił ulotki) z chłopskiej rodziny z której 1 brat jest zakonnikiem a drugi ks. z doktoratem ? Ten ostatni to facet super.
              • darima_ka Re: Sitwa 16.07.14, 17:31
                Nikt nikomu nie chce odbierać,bo to nawet nie jest możliwe.
                Chodzi o ustawianie na ciepłych posadkach kolesi,o marnotrawienie naszych pieniędzy przez urzędasów ZUS.
    • ravenheart1 Re: Sitwa 16.07.14, 08:30
      tak masz rację III RP to jedna wielka sitwa, tak samo jak i epigoni IV RP, którzy uchowali sie jeszcze na jakichś stanowiskach ...

martinoff.salon24.pl/543663,prezes-mial-racje-czyli-ciag-dalszy-afery-z-galeria-w-n-saczu
      zresztą o Nowym Sączu i PiS-owskiej sitwie pisałęm juz wcześniej ...
      • darima_ka Re: Sitwa 16.07.14, 17:41
        I znów "a u was biją murzynów"
        Wielokrotnie pisałam o tym ,że każdy kto dorwie się do koryta
        robi to samo,ale Rav Ty linkujesz art. sprzed roku,a sitwa PO-PSL rządzi siedem lat
        to tak dla przypomnienia,gdybyś zapomniał,i ich przewały w porównaniu z tym linkowanym są na znacznie większą skalę.Chyba że chcesz odwrócić uwagę od swoich?
        • skuter46 Re: Sitwa 17.07.14, 11:30
          Choć najczęściej wyraźnie daje się oddzielić gdzie sitwa działa w interesie własnym ("sitwiarzy" ) a gdzie w interesie społecznym/państwowym ..... to (zauważcie) są przypadki kiedy jest obrona przed nazwaniem zachowań jako Stawiarskie:
          Rozmawia Sienkiewicz z Belką o pomocy NBP przecież dla państwa (a , że PO jest partią rządzącą to tylko jest to przypadek). Co, minister robi to w swoim interesie ?
          Mówi Sikorski ,że USA olewa Polskę wcale nie chce jej udzielić skutecznej pomocy. Tym samym ośmiesza się i staje się niewiarygodnym partnerem dla USA. Zgoda. Ale co .... prawdy nie powiedział ? Nie działa w interesie Polski ?

Trzeba te cienkości zauważać. Dla mnie sitwy szkodliwe bo masowe to są te - partyjne gdzie politycy załatwiają kumplom jakieś interesy biznesowe, gdzie partia za państwowe pieniądze promuje jakiś biznes bądź przyjmuje biznesowe pieniądze w zamian za wspieranie tego biznesu/ biznesmena, kiedy politycy utożsamiają się z państwem, kiedy na co dzień nie pokazują , że są sługami tego państwa i naszymi przedstawicielami.

Nam - wyborcom , mediom nie pozostaje nic innego jak dyskredytowanie wszelkich zachować polityków które naruszają ich status, wykraczają poza role i pełnomocnictwa jakie otrzymali od społeczeństwa.

I bez paniki. Mamy duże możliwości zmiany działań polityków - m.in. poprzez organizacje pozarządowe społeczeństwa obywatelskiego. Nie możemy tu zapominać jednak (czynią tu ekstremalni katolicy i kk) o zasadach demokracji - prawie większości i obronie praw mniejszości.
          • m.maska Re: Sitwa 17.07.14, 12:44
            Dobrze by bylo gdyby ci politycy, ktorzy dzialaja w interesie wlasnym i wyciagaja korzysci z roznych transakcji, ktorzy narazaja swiadomie, dla wlasnych zyskow, skarb panstwa, zostali pociagnieci do odpowiedzialnosci, raz a dobrze, byc moze w przyszlosci kolejni politycy zastanowiliby sie nad robieniem pokatnych interesow i interesikow majac w perspektywie, ze ktos ich rozliczy... a tak: okazja czyni zlodzieja. Pan general tez ukradl portfel, myslac, ze nikt nie widzi.
            • skuter46 Re: Sitwa 17.07.14, 13:08
              Tylko, tak sobie myślę. Jeśli ci politycy to przeciętni przeciez ludzie. To czy nie jest tak, że nasze uwagi są na zasadzie - czyje widzimy pod lasem a swojego nie widzimy pod nosem ?
              I czy w sytuacji kiedy politycy są na wierzchołku piramidy spolecznej, kiedy reszta społeczeństwa tkwi w sitwach, to .....czy zwalczając polityczne sitwy nie odwracamy uwagi/nie bagatelizujemy/ nie
              zapominamy o koniecznej walce z sitwami w społeczeństwie ?
            • rena-ta49 Re: Sitwa 17.07.14, 13:33
              Jedynym i chyba najlepszym sposobem na złodziei wszelkiej masci to obcinać im łapy,
              byłoby wiadomo kto zaczsmile
              Kurcze... rozmarzyłam się ,szybko by się mogło okazać ,ze polowa społeczeństwa jest jadnoręka,
              albo wcale bez łap jestsmilesmile
              • czarek_sz Re: Sitwa 17.07.14, 13:50
                Skuter napisał :
                "Choć najczęściej wyraźnie daje się oddzielić gdzie sitwa działa w interesie własnym ("sitwiarzy" ) a gdzie w interesie społecznym/państwowym ..... to (zauważcie) są przypadki kiedy jest obrona przed nazwaniem zachowań jako Stawiarskie:
                - ""Rozmawia Sienkiewicz z Belką o pomocy NBP przecież dla państwa (a , że PO jest partią rządzącą to tylko jest to przypadek). Co, minister robi to w swoim interesie ? -""!!!!!!!!!

Człowieku co Ty pleciesz ?!?! załatwianie z Prezesem NBP dodruk pustego pieniądza /z pewnością chodzi o miliardy zł/ po to tylko aby ratować PO przed porażką wyborczą nazywasz działaniem pro państwowym ? przecież za takie działania w innych krajach to kula w łeb albo kryminał ? a Rywina to za co niby wsadzili jak nie za podobną propozycję tylko nieporównywalnie mniej szkodliwą społecznie jak ta dotycząca Belki i Sienkiewicza. Idąc Twoim tokiem myślenia Skuter to wydawanie przez polityków publicznych pieniędzy na prywatne balangi w knajpach czy korupcja /w tym polityczna jak ta na Dolnym Śląsku/ to również działalność propaństwowa smile
                • skuter46 Re: Sitwa 17.07.14, 15:35
                  Wielce to kompetentne zrozumienie i krytykowanie

Człowieku co Ty pleciesz ?!?!
                  Jeśli ja plotę to TY chrzanisz.
                  załatwianie z Prezesem NBP dodruk pustego pieniądza /z pewnością chodzi o miliardy zł/ po to tylko aby ratować PO przed porażką wyborczą nazywasz działaniem pro państwowym ?
                  Czytać nie umiesz, polskiego nie znasz. Gdzie ja tak twierdzę ? Temat był tu międlony. Przypominam jedynie, że przeciwnicy obciążenia Sienkiewicza i Belki za sitwiarskie negocjacje twierdzą, że pomoc NBP dla rządu i dla zachowania równowagi płatniczej (o której mówiono ) kiedy jest konieczna powinna być udzielona. Takiej pomocy (bez zmiany prawa) NBP udzielić może
                  i udzielał działając (za pośrednictwem innych banków) na rynku wtórnym. Dla ułatwienia pracowano (jeszcze przed tą rozmową) nad projektem ustawy która określa sytuacje i warunki bezpośredniej pomocy na jakiej rządowi może udzielić NBP. Wszystko to jest normalne. I wszystko było by w porządku gdyby nie dyskusję/negocjacje taką prowadził Premier z Belką . Kiedy jednak mówi minister spraw wewnętrznych i kiedy mówią - nie o pomocy rządowi, Polsce - ale PO przed wyborami, to jest to już polityczna sitwa (to tak wg mnie).
                  A pisząc o "dodruku pustego pieniądza" o wielkiej kwocie tego dodruku .... chyba słyszałeś gdzieś ten dzwon i.... już nie pamiętasz skąd on.

przecież za takie działania w innych krajach to kula w łeb albo kryminał ?

Coś szybko wyjmujesz tego kałasznikowa. Już masz podstawy tak twierdzić i działać ?
                  Przypominam . Najpierw obowiązkiem twoim jest zgłosić doniesienie do prokuratury. Prezes NBP stojący na straży wartości polskiego złotego i dobrej sytuacji płatniczej Polski nie może działać na jej szkodę. Daj dowody na przestępczą działalność NBP i jej prezesa..... ja zgłoszę to do prokuratury , jeśli sam nie chcesz.

Rywina to za co niby wsadzili jak nie za podobną propozycję tylko nieporównywalnie mniej szkodliwą społecznie jak ta dotycząca Belki i Sienkiewicza. Wsadzili . Ale nie był sądzony za to, lecz uniewinniony.

Idąc Twoim tokiem myślenia Skuter to wydawanie przez polityków publicznych pieniędzy na prywatne balangi w knajpach czy korupcja /w tym polityczna jak ta na Dolnym Śląsku/ to również działalność propaństwowa smile

Chłopie. To nie jest mój tok myślenia. Pisałem o czym innym i z inna treścią. Na co liczysz, że ktoś nie przeczyta co pisałem i będzie cie popierał , szedł za twoimi wypocinami i pomówieniami ?
                  Gdzie piszę , że korupcja polityczna ma charakter propaństwowy ? Opanuj się .

PS. W moim wpisie poprzednim winno być : .." przed nazwaniem zachowań jako sitwiarskie : "
          • skuter46 Re: Sitwa 17.07.14, 15:47
            Pisalem - "Sitwy szkodliwe bo masowe to te...... kiedy politycy utożsamiają się z państwem, kiedy na co dzień nie pokazują , że są sługami tego państwa i naszymi przedstawicielami."

Mam tłumaczyć Czarkowi , "z polskiego na nasze", że szkodliwą sitwą (wg mnie ściganą z kodeksu karnego) jest sitwa partyjna która dla utrzymania się przy władzy wykorzystuje wszelkie metody
            oddziaływania na samodzielne ogniwa państwa. Tylko akurat w omawianym przypadku trudno było by udowodnić to sitwiarskie postępowanie , bo : wcześniej podjęto formalne przygotowania do zmian prawa bankowego , prezes NBP z własnej inicjatywy te działania podjął a więc mówienie o tym, że inicjatywa ustawodawcza pomoże PO przez/w czasie wyborów było bezprzedmiotowe.
        • ravenheart1 Re: Sitwa 17.07.14, 14:57
          darima_ka napisała:

> I znów "a u was biją murzynów"
          > Wielokrotnie pisałam o tym ,że każdy kto dorwie się do koryta
          > robi to samo,

Ja to wiem, Ty to wiesz, ale Czarek konsekwentnie o tym zapomina. Dlatego często staram mu sie przypominac, że jego ulubieńcy nie byli, i nie sa ani troche lepsi od tych którzy rzadza nami teraz smile
          • czarek_sz Re: Sitwa 17.07.14, 16:18
            Czarek nie recenzuje opozycji która nic nie może /Ty twierdzisz powyżej że to PIS a nie PSL jest w koalicji z PO i że równo z PO kradną. Czy to nie ciemnogród wszczepiony przez główny ściek żeby tak bredzić ?/ tylko tych co aktualnie rządzą. Może kiedyś dorośniesz do tego by zrozumieć że w demokracjach tak się postępuję czyli że patrzy się na ręce rządzącym nie opozycji. Póki co to masz lata świetlne do tego smile
            Ciekawe że Skuter przyznaje mi rację w tym co napisałem a jednocześnie atakuje mnie.
            Między nami Skuter jest taka różnica że Ty uważasz że PO to partia polityczna a ja uważam że PO to zorganizowana grupa przestępcza i kolaboranci świadomie i z premedytacją działający na szkodę państwa więc jakiekolwiek Twoje przykłady że PO to robi w interesie państwa i obywateli robi tamto to ja te przykłady puszczam koło uszu bo po prostu nie da się inaczej.
            • skuter46 Re: Sitwa 17.07.14, 16:48
              Piszesz Czarku - Ty uważasz że PO to partia polityczna a ja uważam że więc jakiekolwiek Twoje przykłady że PO to robi w interesie państwa i obywateli robi tamto to ja te przykłady puszczam koło uszu bo po prostu nie da się inaczej.

Jeśli nie możesz inaczej pisać ,niż sądzisz, że "PO to zorganizowana grupa przestępcza i kolaboranci świadomie i z premedytacją działający na szkodę państwa" to faktycznie tracę adwersarza.

Na zakończenie tylko przypomnę, że PO została wybrana przez wyborców dwukrotnie, że rządzi (w koalicji z PSL) z nadania wyborców. Póki co, nie ma dowodów na jej kolaboranctwo i przestępcze działanie (jako całości) na szkodę państwa. Ba, nadal co trzeci potencjalny wyborca uważa, że będzie głosował na PO.

Ja szukam partii i ludzi władzy (na razie w mieście) do poparcia w wyborach.
              • darima_ka Re: Sitwa 17.07.14, 20:42
                Skuter ,PO tylko dlatego wygrało po raz kolejny wybory,bo potrafili skutecznie nastraszyć społeczeństwo PiS-em,ale to straszenie już nie działa.Teraz straszą K.Mikke,
                a jeszcze kilka tygodni temu go lansowano.
                • skuter46 Re: Sitwa 17.07.14, 21:44
                  Darim_ko.
                  Niechby czas rządów PO jak najszybciej i bezpowrotnie zakończył się. To rządy wyjątkowych leni i nieudaczników. Jedyne co dobrze robią to propagandę i public relations. Nadal jednak opozycja
                  (PiS i cała opozycja, i pojedyncze partie) - wg społeczeństwa nie budzą wystarczającego wsparcia,
                  na tyle by samodzielnie rządzić. I to jest problem.
                  • darima_ka Re: Sitwa 18.07.14, 17:46
                    Na ile społeczeństwo ma już dość tych leni okaże się po kolejnych wyborach.
                    Niewątpliwie doskonale wychodzi im propaganda,przy pomocy sprzyjającym im mediach.
                    W tej chwili słupki wskazują spadek poparcia dla PO,w rozmowach prywatnych ze zwolennikami PO słyszy się ,
                    że Tusk sobie "grabi" coraz bardziej,ale czas pokaże jak będzie...
            • ravenheart1 Re: Sitwa 18.07.14, 09:02
              czarek_sz napisał:

> Czarek nie recenzuje opozycji która nic nie może /Ty twierdzisz powyżej że to P
              > IS a nie PSL jest w koalicji z PO i że równo z PO kradną. Czy to nie ciemnogród
              > wszczepiony przez główny ściek żeby tak bredzić ?/ tylko tych co aktualnie rzą
              > dzą. Może kiedyś dorośniesz do tego by zrozumieć że w demokracjach tak się post
              > ępuję czyli że patrzy się na ręce rządzącym nie opozycji. Póki co to masz lata
              > świetlne do tego smile

Dosyć ciekawa logika "... w demokracjach tak się postępuję czyli że patrzy się na ręce rządzącym nie opozycji ...".

Może kiedyś dorośniesz do tego żeby zrozumieć, że na ręce patrzy sie wszytskim, którzy pełnią funkcje publiczne - a za takie uważam funkcje posła i senatora, sędziego, starosty, czy burmistrza miasta.
              W przeciwnym wypadku można dojść do wniosku, że opozycja - np. PiS uwikłany w niejasne powiązania ze SKOK-owym pseudobankiem - jest całkowicie zwolniony z odpowiedzialności za to, a samej sprawy nie należy wyjasniać, bo przecież to OPOZYCJA.
              I nie ma znaczenia skala powiązań - złodziej który kradnie np. 1000 zł, jest tak samo złodziejem jak ten który kradnie miliony - dla mnie burmistrz niewielkiego miasta który daje zarobic swoim znajomkom niczym nie różni się od ministra który wpycha swojego krewnego do spółki skarbu państwa - to sitwa i to sitwa.
              • darima_ka Re: Sitwa 18.07.14, 17:47
                Z pewnością opozycja nie ma tylu okazji do przekrętów ,
                z prostego powodu,nie ma władzy.
              • darima_ka Re: Sitwa 18.07.14, 17:52
                Kelnerzy im się przysłużyli.
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16344522,Najnowszy_sondaz_TNS_Polska__PiS_dystansuje_PO__Sejm.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka