Dodaj do ulubionych

Prezydencki projekt zmian w Kodeksie wyborczym

08.01.15, 18:21
Dziewięcioletnia kadencja członków PKW, możliwość rejestracji pracy obwodowych komisji przez mężów zaufania po zakończeniu głosowania, przezroczyste urny, wprowadzenie zasady klasyfikowania głosów nieważnych.
Owe zmiany mają wejść w życie w 2016 roku,czyli po wyborach.
wiadomosci.onet.pl/kraj/prezydencki-projekt-zmian-w-kodeksie-wyborczym-kadencyjnosc-pkw-przezroczyste-urny/3qcsq
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Prezydencki projekt zmian w Kodeksie wyborczy 08.01.15, 18:40
      darima_ka napisała:

> Dziewięcioletnia kadencja członków PKW, możliwość rejestracji pracy obwodowych
      > komisji przez mężów zaufania po zakończeniu głosowania, przezroczyste urny, wpr
      > owadzenie zasady klasyfikowania głosów nieważnych.
      > Owe zmiany mają wejść w życie w 2016 roku,czyli po wyborach.
      > wiadomosci.onet.pl/kraj/prezydencki-projekt-zmian-w-kodeksie-wyborczym-kadencyjnosc-pkw-przezroczyste-urny/3qcsq

Aha, czyli bedzie juz po herbacie... i zapomna co nagadali... jak zwykle.
    • darima_ka Re: Prezydencki projekt zmian w Kodeksie wyborczy 08.01.15, 18:49
      Co da zwiększenie liczby komisji wyborczej jeśli zafałszowanie wyników najczęściej odbywa się
      przez przewodniczącego komisji,który wyniki głosowania podaje do Obwodowych komisji ,
      nikt nie sprawdza jakie wyniki podał,czy są one zgodne z protokołami.
      W OKW odbiera się protokoły i paczki kart wykorzystanych i nie wykorzystanych,
      ale liczy się to co wydrukował informatyk,a wydrukował to , co podał mu przewodniczący.
      Przewodniczący wcale nie musi podać informatykowi faktycznych wyników,jest sam.
      Tyle lat jestem w komisjach wyborczych i na to nie wpadłam do tej pory.
      Uczciwy myśli że wszyscy są uczciwi.Teraz wiem dlaczego w niektórych komisjach są "etatowi przewodniczący"od lat,ja ja głupia sądziłam ,ze to o kasę chodzi. hahahabig_grin
      • czarek_sz Re: Prezydencki projekt zmian w Kodeksie wyborczy 08.01.15, 19:05
        Polityczna mafia /sitwa/ zawsze tworzy prawo pod siebie. Nic nowego.
    • rok.2015 Re: Prezydencki projekt zmian w Kodeksie wyborczy 09.01.15, 12:01
      Ja dodałbym jeszcze kadencyjność komisji wyborczych,jedne wybory i fora,to kumoterskie towarzystwo wzajemnej adoracji bierze kasę za nic nie robieni,za nic nie ponoszą odpowiedzialności,a ich obecność w komisjach jest dziedziczna,przechodzi na kolejne pokolenia.Niektórzy siedzą tam od zawsze,nie straszne im zmiany polityczne.Takie małżeństwo Terczykowskich,oni to chyba z racji tego że mieszkają naprzeciwko lokalu wyborczego są w komisji już chyba 50 lat.
      • rena-ta49 Re: Prezydencki projekt zmian w Kodeksie wyborczy 09.01.15, 13:43
        Też jestem za tym by właśnie tak było!
      • darima_ka Re: Prezydencki projekt zmian w Kodeksie wyborczy 09.01.15, 18:30
        Wiesz ,chociaż od lat jestem szeregowym członkiem komisji wyborczej ,
        to zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości.
        Należy przewietrzyć komisje,zwłaszcza że zauważam iż w niektórych komisjach
        etatowo przewodniczącymi komisji są ci sami ludzie.
        Oni sami sie zgłaszają na przewodniczących,to jest zastanawiające.
        • rok.2015 Dorka. 10.01.15, 10:26
          Widzisz zapomniałem,że Ty jesteś w komisji,sorki nie było moim zamiarem urażenie Ciebie.
          • darima_ka Re: Dorka. 10.01.15, 10:40
            Wcale mnie nie uraziłeś,ja uważam że zarabiam te pieniądze uczciwie.
            Jeśli nawet się do komisji nie dostanę ,to świat dla mnie się nie zawali.
            To są tylko dodatkowe pieniądze,bez których się żyje kiedy nie ma wyborów.
            Ale dla przejrzystości tego wszystkiego ludzie w komisjach powinni się zmieniać,
            jeśli nie kadencyjnie ,to miejscami komisji. Są przewodniczący komisji od lat tych samych w tych samych lokalach,to daje do myślenia.,i co z tego ze członkowie się zmieniają,kiedy przewodniczący rządzi w komisji.
    • rena-ta49 Re: Prezydencki projekt zmian w Kodeksie wyborczy 09.01.15, 13:40
      Podoba mi się kadencyjność PKW, przezroczyste urny,wolałabym by były włączane kamery po zakończeniu głosowania,a nie nagrywanie przez mężów zaufania.Nie wszędzie są mężowie zaufania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka