12.01.15, 11:47
Wczoraj obejrzałem w kinie film rosyjski Lewiatan. Czytałem wcześniej opis w internecie ,ale to co zobaczyłem wstrząsnęło mna ,sceny z tego filmu prześladują mnie dziś od rana.Film niesamowicie zrobiony,mistrzowsko-zadna scena nie była zbedna,muzyka podkreslajaca dramtyzm sytuacji,zdjecia,kadry -wszystko bardzo spójne. Film prawdziwy i okrutny- tak jak dzisiaj zycie w Rosji.Tak sobie pomyslalem ,ze dobrze by było gdyby dostał Oskara dla najlepszego filmu zagranicznego-wreszcie caly swiat mialby okazje do zobaczenia tego syfu ,który tak probuje eksportować Putin
Obserwuj wątek
    • rena-ta49 Re: Lewiatan 12.01.15, 13:43
      Dobrze wiedzieć ,że warto na niego iść do kina
      • krytyk2 Re: Lewiatan 12.01.15, 13:47
        a przed chwilą przeczytałem,ze pokonal wczoraj polska Idę w walce o tytul najlepszego filmu nieanglojęzycznego Złotych Globów.nie widziałem Idy wiec nie mam porównania
        • rena-ta49 Re: Lewiatan 12.01.15, 14:17
          Też nie oglądałam,ale od dłuższego czasu trwały zachwyty nad "Idą"
          Nasz prasa jak cos reklamuje ,to zazwyczaj jest to knot?
          • krytyk2 Re: Lewiatan 12.01.15, 14:30
            nie,czemu?
            Mnie intryguje zawsze to czego nie znam bezpośrednio. Na temat Rosji skonstruowałem sobie wyobrażenia na podstawie lektur typu Archipelag Gułag czy książek historycznych i w zasadzie to, co zobaczyłem wczoraj, nakręcone rękami Rosjanina, tylko potwierdziło moje wyobrażenia. Ale co innego sobie wyobrażać a co innego plastycznie, detalicznie, uzmysłowić
          • opuncja.figowa.1 Re: Lewiatan 12.01.15, 19:40
            Nie, "Ida" nie jest knotem. To subtelne kino z jazzową oprawą muzyczną, bez moralizowania i bez oceniania, choć kaliber ciężki. Jednym słowem wysmakowana gratka dla kinomaniaków. Choć można się czepiać, że znowu Polacy zostali pokazani, jako kolaboranci i mordercy Żydów.
            • krytyk2 Re: Lewiatan 13.01.15, 16:53
              no ,jeśli chodzi o kaliber i wybrzmienie Lewiatan pewnie dorownuje Idzie.Przy czym róznica jest pewnie taka,ze Lewiatan opisuje najbardziej aktualną rzeczywistośc Rosji a Ida - o ile dobrze kojarze-wraca do przeszłości Polski.
        • darima_ka Re: Lewiatan 12.01.15, 19:15
          Polacy bardzo liczyli na to ,ze "Ida" zdobędzie "Złote Globy",
          stało się inaczej.
    • darima_ka Re: Lewiatan 12.01.15, 19:13
      Polecasz "Lewiatana" rozumiem?
      Może wybiore się na niego.
      • krytyk2 Re: Lewiatan 13.01.15, 16:50
        jeśli chcialabys pójść dla rozrywki,to Ci odradzam.Jeśli chcialabys zobaczyć kawałek dobrego kina-polecam.Film przejmujący,ale prawdziwy.
        • darima_ka Re: Lewiatan 13.01.15, 17:02
          Mogę obejrzeć każdy film jeśli nie jest wojenny.
          Nie lubię filmów wojennych.
          • krytyk2 Re: Lewiatan 13.01.15, 17:14
            głęboki film psychologiczny,z rola kobiecą jako najmniej zdemoralizowaną,na pewno nie będziesz żałowała.
    • opuncja.figowa.1 Re: Lewiatan 12.01.15, 19:35
      Twój opis jest tak sugestywny, że raczej nie zdobędę się na odwagę. A wiem, do czego zdolni sa rosyjscy reżyserzy na przykładzie równie przerażającego "Ładunku 200" traktującego o syfie po pieriestrojce.
      • krytyk2 Re: Lewiatan 13.01.15, 16:57
        Okrucienstwo tego filmu nie polega na pokazywaniu okrutnych scen.Mistrzostwo reżysera Lewiatana polega na pokazaniu okrucieństwa i demoralizacji władzy putinowskiej/ a jakze !/przy pomocy wyrazistych kontrapunktowych ,symbolicznych obrazów.W filmie nie leje się dosłownie krew,on wskazuje skale demoralizacji systemu.
        • krytyk2 Re: Lewiatan 13.01.15, 17:20
          uśmiałem się dziś do łez jak przeczytałem ,co najbardziej nie podoba się w filmie rosyjskiemu ministrowi kultury:"bohaterowi filmu pija wódke nie jak Rosjanie"
          Hehehehe smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka