czarek_sz 06.04.15, 09:17 A niech Cię dunder ściśnie wybywam znówki /tak onegdaj mówiono na Pomorzu/ ale nie na długo. A niech Cię dunder Tadku ściśnie, aż sok Ci z trzewi poleci dla zdrowotności ma się rozumieć. Narka. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zak-1 Re: Tadek !!!! 06.04.15, 09:31 A mówią , ze Ślązacy mówią niezrozumiale , a ja tego tekstu ani w ząb nie rozumiem .. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Tadek !!!! 06.04.15, 11:54 Ślązacy mówią bardzo niezrozumiale, jak dla mnie oczywiście. Synowa z Mysłowic i też brecha że nieraz nie kumam o co fruwa ale na ogół spoko. Największe zderzenie co do gwary śląskiej to było w wojsku. To był Orzysz szkółka młodszych specjalistów gdzie naprawdę grubą skórkę trzeba było mieć żeby to przetrwać. Na kilkadziesiąt chłopa ja jeden byłem z Wawki a reszta to zbieranina z całej Polski a najwięcej Ślązaków. Ich najwięcej gnębiono chociaż mnie też co nas zbliżyło do siebie i mieliśmy sztamę nie tylko do końca szkółki ale i do końca służby bo Henio Janek /ze Śląska/ trafili ze mną do Torunia i tam zakończyliśmy służbę. Ich gadka - Boże !!!!!! ja to dupczę halba i mnóstwo słów które dla mnie Warszawiaka były nie do rozgryzienia. Co ciekawe gdy byliśmy na przepustce i byliśmy już po paru żurach to dogadywaliśmy się jak ta lala Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Tadek !!!! 06.04.15, 11:07 czarek_sz napisał: > A niech Cię dunder ściśnie wybywam znówki /tak onegdaj mówiono na Pomorzu/ > ale nie na długo. A niech Cię dunder Tadku ściśnie, aż sok Ci z trzewi poleci : > -) dla zdrowotności ma się rozumieć. Narka. Wpadaj Czarek,bo brakuje tu Ciebie. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Tadek !!!! 06.04.15, 11:46 Jestem jestem Reniuchna - i bendem co było nie teges wyprostowało i chwała Panu się - tfu tfu jasne że będę zaglądał choćby po to żeby z Tadziem zawalczyć - o względy Reniuchny że o Dorotce nie wspomnę. Bo ja lizus jestem i łasy na kobitki Wesołych Odpowiedz Link