Dodaj do ulubionych

Windows 10

01.08.15, 07:48
Od kilku dni mamy możliwość zainstalowania tego darmowego systemu.
Jest darmowy,ale czy bezpieczny?
Czy warto go instalować i co się stanie jeśli go nie zainstaluje,jest na to rok czasu.

". On kontroluje przecież wszystko co robimy na komputerze, ma dostęp do naszych plików, jest w stanie efektywnie śledzić każdy nasz ruch. Tym bardziej niepokojące jest więc, że Microsoft umieścił w Windows 10 szereg rozwiązań bliźniaczo podobnych do tych, jakie stosują internetowi giganci w swoich online'owych usługach.

W szczególności niepokój budzi następujący zapis w polityce prywatności:

"Będziemy uzyskiwać dostęp, ujawniać i zachowywać osobiste dane, w tym należące do ciebie treści (takie jak zawartość twoich e-maili, inna prywatna komunikacja i pliki w prywatnych folderach), kiedy będziemy w dobrej wierze uważać, że jest to konieczne".

Dalej Microsoft wymienia sytuacje, w których może uznać za stosowne podejmowanie takich działań. Wymienia kwestie potencjalnych konfliktów z prawem, ochrony bezpieczeństwa swoich użytkowników, własnych serwerów czy własności. Można więc faktycznie wierzyć, że nasze dane nie będą wykorzystywane, jeżeli nie będzie to naprawdę konieczne. Ale to, że ostatecznie decyzja należy w tym miejscu do Microsoftu, wydaje się przynajmniej niepokojące."

tech.wp.pl/kat,1009779,title,Ciemna-strona-Windows-10-Czym-grozi-zainstalowanie-nowego-systemu,wid,17741690,wiadomosc.html?ticaid=11552f
Obserwuj wątek
    • tadeusz_ski.51 Ale ile się gada o wolności?! 01.08.15, 07:57
      Ho hooooo, w demokracji jest MAXIMUM WOLNOŚCI I SĄ PRZESTRZEGANE PRAWA CZŁOWIEKA! Może tak i było ale obecnie zbliżamy się do sytuacji zwyczajnego Rosjanina w ZSRR i to w szczytowym okresie "zimnej wojny"
      • rena-ta49 Re: Ale ile się gada o wolności?! 01.08.15, 08:02
        Obecnie mamy do czynienia z powszechną inwigilacją.
        Wszyscy wszystkich podsłuchują nawet na najwyższych szczeblach władzy.
        Przodują w tym amerykańskie służby.
    • rena-ta49 Re: Windows 10 ktoś zainstalował? 01.08.15, 08:29
      bo nie wiem czy go instalować.
      • m.maska Re: Windows 10 ktoś zainstalował? 01.08.15, 19:27
        A jaki system masz teraz? ja mam win8 i nie zamierzam zmieniac, moze nie jest bezbledny, ale juz go znam i nie chce ryzykowac - poza tym mam tyle w kompie, ze musialabym wszystko gdzies przenosic - za duzo roboty.
        • al-szamanka Re: Windows 10 ktoś zainstalował? 01.08.15, 19:41
          A ja mam siódemkę i bardzo dobrze się z na czuję smile
        • rena-ta49 Re: Windows 10 ktoś zainstalował? 02.08.15, 08:10
          Ja mam windowsa -7i też bardzo jestem do niego przyzwyczajona.
          Zastanawiam sie tylko czy w razie nie zainstalowania będzie wsparcie do tych systemów przez Windows?
      • m.maska Re: Windows 10 ktoś zainstalował? 01.08.15, 19:51
        rena-ta49 napisała:

> bo nie wiem czy go instalować.

Jesli do tej pory masz win8 to zapewne 10-ka bedzie kolejnym rozwinieciem tej 8-ki, czyli bez wiekszych problemow...
        Dwa lata temu zmienilam system z visty na 8-ke, to byl to spory przeskok.
        • rena-ta49 Re: Windows 10 ktoś zainstalował? 02.08.15, 08:11
          Tego"przeskoku " właśnie się obawiam
        • rena-ta49 Re: Windows 10 właśnie zainstalowałam 11.09.15, 17:49
          nie wiedzę większych zmian.
          Jedyne co odzyskałam to pogodę,
          która w 7-ce nie miała już wsparcia Microsoftu
          • rena-ta49 Re: Windows 10 właśnie zainstalowałam 11.09.15, 19:57
            Muszę przyznać ,że śmiga ta 10-ta doskonale.
            • wiseacres Re: Windows 10 właśnie zainstalowałam 11.09.15, 23:08
              Ja mam od miesiąca 10-ę ale też ze starego kompa została obudowa. Wszystko nowe. Śmiga jak odrzutowiec.
              • rena-ta49 Re: Windows 10 właśnie zainstalowałam 12.09.15, 07:19
                Tylko się zastanawiam gdzie w tej 10-ce jest panel sterowania?
                Jakoś nie widzę.
                • wiseacres Re: Windows 10 właśnie zainstalowałam 12.09.15, 19:36
                  Bezpośrednio nie ma .
                  • rena-ta49 Re: Windows 10 właśnie zainstalowałam 12.09.15, 19:39
                    wiseacres napisał(a):

> Bezpośrednio nie ma .

No właśnie,gdzie tego szukać?
                    Czyli jest gorszy od 7-ki,
                    tam było wszystko dostępne łatwo
              • al.1 Re: Windows 10 właśnie zainstalowałam 12.09.15, 20:48
                wiseacres napisał(a):

> Ja mam od miesiąca 10-ę ale też ze starego kompa została obudowa. Wszystko nowe. Śmiga
                > jak odrzutowiec.

W poniższym wątku - ostatni post - jest narzekanie. Ja mam ciągle 8.1 i dylemat osiołka.

forum.gazeta.pl/forum/w,34,157827498,157827498,Windows_10_darmowa_aktualizacja.html
                • rena-ta49 Re: Windows 10 właśnie zainstalowałam 15.09.15, 17:37
                  Właśnie wróciła do windows -7 ,
                  odinstalowanie trwało 15 min, bezboleśnie to poszło.
                  Trudno mi było się przyzwyczaić do tej 10-ki .
                  Osobiście nie polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka