tadeusz_ski.51 24.01.08, 10:28 Wątek, w którym możemy się wykazać naszą rozległą wiedzą ogólną! Może zróbmy tak: Wstawiamy jakieś imię i dopisujemy znane nam, sławne nazwiska? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darima_ka Tadeusz :D 24.01.08, 13:46 # TADEUSZ Imię Tadeusz nosił jeden z dwunastu apostołów. Jako święty był szczególnie czczony na Litwie. Był także opiekunem tych, którzy znaleźli się w beznadziejnych opałach. Gdy Polska znalazła się w takiej sytuacji - zajęta przez zaborców - na czele pierwszego powstania stanął pochodzący z Litwy Tadeusz Kościuszko. Adam Mickiewicz swój wielki epos dziejący się w jego ojczystej Litwie zatytułował Pan Tadeusz. Polacy chrzcili tym imieniem swych synów, gdy chcieli, by ci wyrośli na patriotów. Imię to w języku aramejskim (czyli w ojczystym języku Jezusa i apostołów) znaczyło tyle, co barczysty, krzepki, czy też śmiały. Jego liczba to trójka, liczba, która w numerologii oznacza odwagę, dzielność, wiarę we własne siły, błyskotliwość umysłu i powodzenie w życiu. Wibracje imienia Tadeusz odpowiadają astrologicznym wpływom Jowisza. Zgodnie z tym, co powiedziano, Tadeuszowie to chłopcy do tańca i do różańca. Zwykle w młodym wieku dobrze dają sobie radę we wszystkich konkurencjach wymagających ruchu i zręczności, a także współdziałania w grupie rówieśników. Często zostają kapitanami podwórkowych drużyn i szybko zdobywają sprawności w harcerstwie. Wcześniej niż ich koledzy zdają egzaminy na prawo jazdy i w ogóle są pierwsi we wszelkich męskich konkurencjach. Także w późniejszym wieku Tadeuszom konieczne jest do szczęścia takie poletko, na którym byłby najlepszy, toteż wielu wśród nich jest zamiłowanych wędkarzy, krótkofalowców i innych hobbystów. Przebojowa natura Tadeusza nie przeszkadza mu jednak harmonijnie włączyć się w życie rodzinne i społeczne. Zwykle wierny jest on rodzinnym tradycjom i często realizuje ambicje swoich przodków po mieczu. Często Tadeuszowie obsadzają te zawody i role społeczne, w których konieczna jest odpowiedzialność za innych, troska o wspólne dobro i sprawy społeczne. W gronie rodziny idealni są w roli dobrych wujaszków. Jak już powiedziano, planetą Tadeuszów jest Jowisz, a w związku z tym imię to najlepiej odpowiada ognistej i społecznej zarazem naturze Strzelca. Ze względu na zamiłowanie do tradycji i harmonijnego rozłożenia swoich sił imię to opowiada również znakom Raka, Wagi i Ryb. Również zgodny Byk i sumienna Panna mogą śmiało nosić to imię i traktować je jako źródło energii. Oczywiście można też je polecić ognistym Lwom i rzutkim Bliźniętom; może też łagodzić nieokrzesany charakter Baranów. Z różnych powodów nie jest ono najbardziej odpowiednie dla Skorpionów, Koziorożców i Wodników. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Tadeusz :D 24.01.08, 14:26 darima_ka napisała: > Jego liczba to trójka... --------- Moja też! Urodziłem sie 3-ciego dnia miesiąca DD Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Tadeusz 26.01.08, 09:09 azmb napisała: > mój brat... ---------- ... a sławny jest z tego, że Ty jesteś jego siostrą? DD Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Adam Bień 26.01.08, 14:22 Działacz ruchu ludowego, od 1944 członek rządu londyńkiego. W 1945 podstępnie wywieziony przez NKWD do Moskwy, sądzony wraz 16-toma przywódcami Polski Podziemnej, skazany w tzw. "Procesie Szesnastu" na pięć lat więzienia, które spędził w większości na Łubiance. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Adam Małysz! 26.01.08, 09:07 A właściwie Wielkisz! Nasz wielki mistrz skoków narciarskich! Odpowiedz Link
azmb Re: Tadeusz 26.01.08, 12:09 napisałam o moim bracie, chociaż nie jest znany tak jak inni, ale tak mnie akurat te imię mocno porusza, że Jego wspomniałam... dla mnie był wielki, kochany, niezapomniany... może dlatego w tym wątku o nim wspomniałam? Trochę nietrafnie, ale Adminka mnie nie "objechała".. balla Odpowiedz Link
darima_ka Re: Tadeusz 26.01.08, 13:21 Dla Ciebie i innych był On Wielki ,żyje w nas, to jest ważne Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Tadeusz 26.01.08, 14:04 darima_ka napisała: > ... żyje w nas... ----------- O-o! A Ty skąd go znasz?? Jak to? Czy Wy się znacie? A może rodzina? Ale trafiłem z wątkiem, Darima się ciut ujawniła! DD Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Tadeusz 26.01.08, 14:06 > darima_ka napisała: > > ... żyje w nas... ---------- Jeszcze może takie niedyskretne pytanko? Jak żyje? Czyżby w postaci potomstwa??? )) Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Aaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!! To teraz wiem dlaczego 26.01.08, 14:09 ta Adminka mnie tu toleruje!! Ze względu na imię, do którego ma sentyment!!!!!!!! Hahaha, wyczaiłem!!!!!! DDDDDDDDD Odpowiedz Link
darima_ka Re: Aaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!! To teraz wiem dlaczego 26.01.08, 20:33 tadeusz_ski.51 napisał: > ta Adminka mnie tu toleruje!! Ze względu na imię, do którego ma > sentyment!!!!!!!! Hahaha, wyczaiłem!!!!!! DDDDDDDDD Masz rację do imienia czuję ogromny sentymentDD Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Tadeusz 26.01.08, 14:35 darima_ka napisała: > Nie!!! -------- Co nie?? Odpowiedz Link
darima_ka Re: Tadeusz 26.01.08, 14:36 Owszem znamy się z azmb , reszta niech pozostanie naszą tajemnicą!! Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Tadeusz 26.01.08, 14:43 Aaaaaaaaa, jednak coś się odkryło! Tajemnice, hmmmm... Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Tadeusz 26.01.08, 13:58 azmb napisała: > napisałam o moim bracie, chociaż nie jest znany tak jak inni, ale > tak mnie akurat te imię mocno porusza, że Jego wspomniałam... dla > mnie był wielki, kochany, niezapomniany... ------------ Aaaaa, to brat Twój nie żyje? Sorry, zwracam godność! Mam cichą nadzieję, że na mnie, imiennika, nie przeniesiesz miłości braterskiej, zwykłą proszę bardzo... Lubię być kochany! ) Odpowiedz Link
azmb Re: Tadeusz 26.01.08, 14:08 przenoszę na Ciebie sympatię do Tadeuszów Może być? balla Odpowiedz Link
darima_ka Re: Tadeusz 26.01.08, 14:30 tadeusz_ski.51 napisał: > ... mało, maaaało... chcę więcej! DD Noooo ,dać palec chce rękiD Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Tadeusz 26.01.08, 14:42 No to czego sie na mnie boczysz, nie wyrywasz??! Wiek Ci przeszkadza?? To dyskryminacja!!! DDDDD Odpowiedz Link
darima_ka Re: Tadeusz 26.01.08, 14:47 Ha ha , ja mam Ciebie wyrywać? dobre!!! Nigdy facetów sama nie rwałam , poza tym nie nastawiam sie na netowe znajomości wiesz? Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Tadeusz 26.01.08, 19:36 Ktoś tu gdzieś pisał, że można Cię zmanipulować? Hmmm, jak się tak zastanowić, mozna by spróbować? DD Odpowiedz Link