01.12.08, 22:30
pocieszcie mnie....czy tylko ja nie lubie wymyslac obiadów dla rodzinki ??
męczy nbie to czasem, a moj nie lubie pod rząd jesc tego samego :( Jak sobie
z tym poradzic ?
Obserwuj wątek
    • iloneczka27 Re: gotowanie 05.12.08, 11:08
      hmmm u mnie jest troche inaczej wiec nie wiem czy bede w stanie Ci
      pomoc. Otoz ja eksperymentowac w kuchni uwielbiam, mam sporo
      przepisow, ksiazek i broszurek. Korzystam z nich czesto, a od
      pewnego momentu kupuje sobie ksiazeczke za 80 gr - przyslij
      przepis - sa tam nieskomplikowane pomysly na przepisy. Polecam jak
      najbardziej.
      Co najczesciej gotujesz? Co lubicie jesc? Moze podesle jakies
      przepisy:)
          • domnapokaz Re: gotowanie 14.01.09, 13:13
            Moja rodzinka uwielbia kotlety zawijane z kurczaka.Może i wy spróbujecie je
            zrobić.>filet pokroić jak na kotlety,rozbić na każdy położyć plaster szynki
            gotowanej i plaster sera żółtego,ćwiartkę ogórka konserwowego i pasek papryki
            czerwonej konserwowej można też dodać troszkę cebuli (jak kto lubi) Zawijamy i
            spinamy wykałaczką,optaczamy w jajku i bułce i smażymy z każdej strony.
            Doskonałe na niedzielny obiad podane z ziemniaczkami i surówką.Smacznego.
        • iloneczka27 Re: gotowanie 10.12.08, 14:13
          jestem, jestem, dzieciaki mialam chore - istna masakra:))


          A"la bigos- prosty,szybki i łatwy
          0,5 kg piersi z kurczaka
          0,5 kg marchwi
          0,5 kg cebuli
          0,5 kg kapusty pekińskiej (aczkolwiek moze byc i kilogram)
          0,5 kg pieczarek
          4 kostki wołowe, 1 szkl. wody
          ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, koncentrat
          pomidorowy (słoiczek)
          Podsmażyć na oleju kurczaka, potem marchew(startą wcześniej na
          tarce jarzynowej na grubych oczkach).Następnie tez podsmażyć cebulę
          (pokrojoną w talarki), dodać kapustę.Wszystkie składniki lekko
          poddusić,dodając wodę z kostkami wolowymi.Na końcu pokrojone
          pieczarki (tez wczesniej podduszone) i przyprawy.Kiedy woda
          odparuje doprawić koncetratem.


          Gyros z piersi
          Składniki:
          2 piersi kurczaka - o łącznej wadze około 60 dag
          łyżka oliwy
          około szklanki naturalnego jogurtu
          łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji

          marynata:
          łyżeczka suszonego czosnku
          po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
          łyżeczka suszonego oregano
          pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
          pół łyżeczki rozmarynu
          pół łyżeczki soli
          pół łyżeczki mielonego kminku
          spora szczypta pieprzu cayenne
          szczypta tymianku
          2 łyżki oleju
          Sposób przygotowania:
          Piersi kurczaka myję i dokładnie osuszam. Kroję na bardzo cienkie i
          długie
          paski. Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie ze sobą i
          wkładam do niej
          pokrojone mięso. Odstawiam na 10 minut.

          Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy i kiedy zaczyna dymić,
          wkładam mięso
          razem z marynatą - smażę na dużym ogniu, cały czas mieszając przez
          3-4 minuty -
          kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać - wtedy zaś z
          przypraw
          wydobędzie się ich cały aromat.

          Mięso wykładam na talerze, polewam zimnym jogurtem i dekoruję
          szczypiorkiem
          Podawać z ryżem i surówką.



          kotleciki drobiowe
          piersi kurczaka (np kotlet na osobę)
          -adekwatna do tego ilość krążków ananasa z puszki
          -dokładnie tyle samo plasterków żółtego sera
          -ulubione przyprawy
          -olej (do smarowania filetów i do smażenia)
          -ketchup pikantny kotlin
          Piersi rozbić na w miarę cienkie kotlety. Każdy z nich natrzeć
          ulubionymi przyprawami (można skorzystać z gotowej przyprawy do
          kurczaka), a później posmarować olejem. Odstawić na godzinkę do
          lodówki.
          Na patelni rozgrzać olej, "wrzucić" na nią kotlety. Podsmażyć je z
          jednej strony. Odwrócić na drugą stronę. Na każdym kotlecie położyć
          po 1 plasterku ananasa i po 1 plasterku sera. Przykryć pokrywką i
          smażyć aż do roztopienia się sera.Już na talerzu w otwór od ananasa
          wlać po łyżeczce ketchupu.Smacznego


          Piersi kurczaka w zupie cebulowej
          Składniki Przepis
          2 lub 3 pirsi z kurczaka
          2 zupy cebulowe instant Knorr
          1 smietana slodka 30% lub 36% Piersi umyc, pokroic w kostke. Zupy
          wymieszac ze zmietana, w naczynie zaroodporne wlozyc piersi, zalac
          smietana z zupkami i włożyc na 30 - 45min do piekarnika na 180
          stopni

          Podawać z ryżem ciemnym lub bialym- jak kto woli i mozna dodac
          marchewke z groszkiem lub surowke z marchewki
          Życzę smacznego


          Skrzydełka słodko-kwaśne - kto się skusi - nie pożałuje na 100%
          Ze skrzydełek odciąć tą najkrótszą i najcieńszą (1/3) kostkę-
          końcówekę i wyrzucić, resztę natrzeć solą czosnkową i odstawić na
          ok. pół godz.
          Skrzydła obtoczyć w jajku i mące ziemniaczanej i usmażyć na złoto,
          zrzucić do żaroodpornewgo naczynia.
          SOS: 1 szkl. wody, 1 szkl. soku (sztucznej) cytrynki, 1 kostka
          rosołowa, 1 szkl. keczapu włocławskiego pikantnego.
          Wodę zagotować z kostką, dodać resztę, zalać sosem skrzydła.
          Piec ponad godzinkę, polewając skrzydełka. Nie jest to
          skomplikowane a przepyszne
          PALCE LIZAĆ! GWARANTUJĘ



          Piersi z kurczaka zapiekane na porach pycha
          Składniki Przepis
          2 Piersi z kurczaka (te podwójne :)
          ok. 4-5 porów
          majonez
          przyprawy do kurczaka (jakie kto lubi) 1. Piersi kroimy w sredniej
          wielkosci kawałki (Proponuje na 4 części każdą), przyprawiamy.
          2. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ciasno pokrojone w grube
          plastry pory.
          3. Na porach układamy bardzo blisko siebie kawałki kurczaka.
          4. Z wierzchu smarujemy całość majonezem tak by nic nie
          wystawało :) i wstawiamy do piekarnika na 45-60 minut w
          temperaturze 180o Gdy się zrumieni możemy stawiać na stół.

          Mięsko jest mięciutkie, kruche i bardzo smaczne

          Smacznego

          Kurczak po chinsku

          3 piersi z kurczaka
          papryka
          garść pędów bambusa
          kilka grzybów chińskich
          ananas z puszki (w kostkę )
          kukurydza,groszek z puszki
          cebulka
          kilka niedużych marchewek
          pieczarki
          sos sojowy,curry
          olej
          Piersi pokroić w kostkę,obtoczyć obficie w curry zalać sosem
          sojowym i odstawić do lodówki na pół godziny, po czym podsmazyć na
          oliwie.
          Chińskie grzyby podgotować w garnuszku przez około 20-30 min, a
          potem odciąć ogonki i pokroić w paseczki. Pokrojone pieczarki
          podsmażyć z cebulką w paski. marchewke pokroić w nieduże słupki
          albo kosteczkę i podsdmażyc albo poddusic do prawie-miękkości. Na
          patelni do duszenia wymieszać pieczarki z cebulką, marchewkę,
          grzyby chińskie, paprykę pokrojoną w paski, pędy bambusa,
          groszek,kukurydzę , ananasa i kurczaka. Przyprawić solą, pieprzem,
          papryką w proszku i zalać sosem.Ja dodaję jeszcze fix do potraw
          chińskich KNORR...


          Składniki:
          Kurzęce uda: po jednym na łebka
          Cebula: pół sporej na osobę
          Papryka (strąki): ile chcemy, raczej dużo (2-3 na osobę)
          Oliwa, czosnek, pieprz, sól, słodka papryka mielona, śmietana/jogurt


          Udka zamarynować (najlepiej dzień wcześniej) w: roztartym czosnku,
          oliwie, soli
          i pieprzu. Obsmażyć na silnym ogniu wraz z cebulą pokrojoną w
          kostkę. Podlać
          wodą, dusić pod przykryciem prawie do miękkości. 20 min. przed
          zdjęciem z ognia
          dodać pokrojoną w półplasterki różnkolorową paprykę. Przed podaniem
          doprawić
          łyżką śmietany/osobę i papryką w proszku. POdawać z makaronem.



          sa to przepisy z sieci -ale wyprobowane - akze polecam - sa
          smaczne! Szybko sie robi:))
          Jeszcze jakies inne?
          Uwielbiam goooootowac;)

          mam przepisy pogrupowane, segregowane wedlug przypraw, nazw,
          skladnikow:)))



    • zaneta11139 Re: gotowanie 06.12.08, 08:07
      witam, jestem kurką domową na pół etatu i strasznie mi się tutaj
      podoba chociaż wczoraj zajrzałam po raz pierwszy. Zanim się
      naczytałam minęły godziny ale nie mogłam się oderwać. Odnośnie
      obiadków to jest właśnie moja zgroza. Jak mam coś wymyśleć to jestem
      chora, gotuję ciągle to samo a mój m i 6-letni syn już nawet
      przestali komentować. Kupuję "PP" i zawsze obiecuję sobie, że
      skorzystam z tych przepisów ale jakoś mi to nie wychodzi bo boję
      się, że nie wyjdzie i chłopaki w ogóle obiadu nie zjedzą. No bo co
      im podam jak eksperyment nie wyjdzie? pozdrawiam wszystkie kurki:)
      • domnapokaz Re: gotowanie 14.01.09, 13:26
        Ja próbowałam gotować niektóre potrawy z PP i wszystkie mi wyszły.Bardzo nam
        smakowały Gołąbki po Cygańsku (PP listopad 2008).Robiłam je na święta wszystkim
        gościom smakowały(każdy prosił o przepis).
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka