Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19

• nitkaniebieska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 26.06.13, 15:42
      Witam,pisałam w wątku 18,nie spotrzegwszy wcześniej że jest następny wątek(chociaż tamten nie przekroczył magicznej liczby)
      Pod biustem ścisło 68
      Pod biustem luźno 70
      W zwisie 95.jedna pierś jest większa niz druga o 1-2cm,proszę o podanie tez rozmiarówki polskiej i europejskiej,no i jakie fasony sa korzystne dla asymetrii i biustu obwisłego.
      • miss-alchemist nitkaniebieska 68/95 28.06.13, 10:47
        A ile w biuście masz w miękkim staniku, stojąc?

Wstępnie ze ścisłych modeli doradziłabym brytyjskie 32DD lub 32E (trudno powiedzieć bez tego jednego pomiaru), co w polskiej rozmiarówce odpowiadałoby mniej więcej 70E oraz 70F. Z nieco bardziej rozciągliwych staników: UK 30E i 30F, PL: 65F i 65G.

Jeśli chodzi o asymetrię, to staramy się dobierać biustonosz tak "pomiędzy" - żeby nie był wyraźnie za mały na większą pierś ani wyraźnie za duży na mniejszej. Sprawdza się wtedy biustonosz wykończony elastyczną koronką. W przypadku większej asymetrii, rzędu 3 rozmiarów czy więcej, warto poszukać biustonosza z kieszonkami na wkładki i dokładać wkładkę do mniejszej piersi.
      • nitkaniebieska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 28.06.13, 22:08
        W biuscie mam 91cm mierzone w miękkim staniku
        • kis-moho Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 05.07.13, 08:49
          To zacznij mierzenie od 32DD i popatrz, czy dobrze leży, czy raczej potrzebujesz miseczki więcej.
    • kis-moho lilkamilka91 26.06.13, 15:48
      Dzień dobry.
      Zmierzyłam się pod biustem ściśle i wyszło 73cm, natomiast w biuście 80cm jednak mierzone bez stanika, gdyż nie posiadam żadnego bez usztywnianych miseczek (w usztywnianym staniku wyszło 85cm). Obecnie noszę rozmiar 75B, ale chciałabym powoli zacząć wymieniać swoje stare staniki na nowe-prawidłowe :) Chcę rozpocząć ten proces od kupna dobrze dobranego stroju kąpielowego. Bardzo proszę o pomoc :)
      • kis-moho Re: lilkamilka91 05.07.13, 08:50
        Na początek spróbowałabym 70A. To popularny w sklepach rozmiary, więc wybór będziesz miała spory - zwróć jednak uwagę na następujące rzeczy (bo niestety nie wszystkie staniki w tych rozmiarach są dobrze skonstruowane):
        - czy fiszbina nie wchodzi na pierś (powinna ją okalać, zobaczysz to najłatwiej po odcisku fiszbiny po zdjęciu stanika)
        - czy jeżeli ruszasz rękami, obwód nie wchodzi na biust
        - czy krawędź stanika nie wbija się górą w pierś.

Tutaj jeszcze:
        Instrukcja jak zakładać stanik
        Poradnik na zakupy
    • zmyrena 93/94/78/76 08.07.13, 17:54
      proszę o podanie rozmiaru brytyjskiego i polskiego
      przed ciążami nosiłam 75 B, w trakcie karmienia 75 D, od niedawna nie karmię a biust zmalał i obwisł :-( mam nadzieję że dobrze dobrany biustonosz pomoże
      • miss-alchemist Re: 93/94/78/76 08.07.13, 19:51
        Z wymiarów wynika, że dobry byłby rozmiar 75D (brytyjskie 34D). Pamiętaj o tym, by podczas mierzenia poprawnie założyć biustonosz:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
        Pamiętaj, że rozmiar to nie wszystko - ważny jest także krój biustonosza oraz materiały, z jakich jest wykonany.
        • zmyrena Re: 93/94/78/76 09.07.13, 11:57
          75 zazwyczaj podjeżdżają mi do góry, może lepiej 70 D (32 DD)?
    • fikcja123 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 08.07.13, 18:15
      w biuście normalnie - 71
      w biuście w zwisie - 73
      pod biustem luźno - 82
      pod biustem ścisło- 85

Obecnie noszę staniki 75 A. Jak zbiorę pierś do miseczki to jest ok, ale wystarczy że się okręcę, albo schylę i ona zaraz ucieka. Miseczki odstają. Czasami robią mi się fałdki w okolicach pach.
      No i nie wiem czy to istotne, ale moje piersi mają kształt hmm. trójkątów?(nie wiem jak to nazwać). Są bardzo mało zaokrąglone, zwłaszcza na dole.
      Poprosiłabym rozmiaarówkę polską;)
      • fikcja123 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 08.07.13, 19:53
        Przepraszam pomyliłam miejsca w rozpisce, już poprawiam;)
        w biuście normalnie - 82
        w biuście w zwisie - 85
        pod biustem luźno - 73
        pod biustem ścisło- 71

Obecnie noszę staniki 75 A. Jak zbiorę pierś do miseczki to jest ok, ale wystarczy że się okręcę, albo schylę i ona zaraz ucieka. Miseczki odstają. Czasami robią mi się fałdki w okolicach pach.No i nie wiem czy to istotne, ale moje piersi mają kształt hmm. trójkątów?(nie wiem jak to nazwać). Są bardzo mało zaokrąglone, zwłaszcza na dole. Dodatkowo mam piersi szeroko rozstawione.
        Poprosiłabym rozmiaarówkę polską;)
      • miss-alchemist fikcja123 71/82 08.07.13, 19:56
        Podejrzewam, że pomyliły Ci się wymiary przy wpisywaniu ;) 75A będzie dla Ciebie zdecydowanie za luźne w obwodzie. Jeśli miska w 75A jest ok a pierś ucieka z powodu obwodu, to próbuj rozmiaru 70B. Z niektórych nieco bardziej rozciągliwych modeli możesz potrzebować obwodu o oczko mniejszego, wtedy rozmiar 65C (zmniejszając obwód należy zwiększyć miseczkę).

Podczas mierzenia pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
        Taki "trójkątny" kształt piersi nazywamy tutaj "stożkami" :) Dla takiego kształtu piersi dobre są biustonosza o kroju z pionowym cięciem, tzw. halfcup (na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2011/03/pomiseczka-czyli-halfcup.html).
        • fikcja123 Re: fikcja123 71/82 08.07.13, 20:44
          Miałam kiedyś stanik nie wiem czy to była bardotka czy halfcup. nie znam się na tym. Ael wtedy mi miska odstawała. I przy tym 75A też niestety miska odstaje;(
    • mazu88 mazu88-89/90/76/73 08.07.13, 22:00
      89
      90
      76
      73

Noszę masquerade 65F (jeżeli dobrze pamiętam, bo nosze go już bardzo długo), który jest według mnie najlepszy i nawygodniejszy, dopasowywany przez brafitterkę, ale już dawno stracił swoje pierwotne wymiary i moje też się zmieniły ;)
      i Gossard 65F ten jest trochę za ciasny pod biustem (mimo zapinania na najluźniejszą haftkę) i ma lekko za duże miseczki
      Prawa pierś jest widocznie mniejsza od lewej (przeszłam zabieg usunięcia włókniaka), więc do każdego biustonosza muszę mieć wkładkę korygującą nierówność

Z góry dziękuję za pomoc, bo najwyższy czas zakupić coś nowego :)
      • brakbiustu 77/81 10.07.13, 20:46
        Niestety

noszę 65 c
        70 a
        70 b

puszap bo wszystko jest za wielkie
        • kis-moho Re: 77/81 10.07.13, 20:57
          Zmierz sie prosze zgodnie z instrukcja w pierwszym poscie - scisle i luzno pod biustem, w biuscie na stojaco i w zwisie. Na podstawie czterech wymiarow bedzie nam latwiej doradzic.
          I napisz, jak Ci sie nosi to 65C/70A/70B - czy obwod jest luzny/ciasny, miseczki dobre/za duze/za male?
    • ant.21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 12.07.13, 21:20
      Cześć

w biuście normalnie - 85
      w biuście w zwisie - 88
      pod biustem luźno - 81
      pod biustem ścisło- 76

Wszystkie wymiary bez stanika. Większość moich biustonoszy ma miseczkę B, ale od dawna moje przeczucie jest takie, że potrzebuję miseczki A ale z większym obwodem.
      • miss-alchemist ant.21 76/85 20.07.13, 09:16
        Na początek spróbuj z rozmiarem 75A. Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza:

Po prawidłowym założeniu może okazać się, że potrzebujesz większej miseczki.
    • lains Lains 14.07.13, 16:29
      w biuście normalnie - 87
      w biuście w zwisie - 90
      pod biustem luźno - 75
      pod biustem ścisło- 71

Mierzone bez biustonosza bo jedyny miękki jaki posiadam strasznie spłaszcza piersi.
      Biustonosze kupowałam w sieciówkach, niby wszystkie są typu push-up, i tego samego rozmiaru 75B ale albo odstają miseczki, albo biust się 'wylewa' górą. Za każdym razem gdy na zakupach mówię siostrze że muszę wybrać chyba większą miseczkę to słysze 'chyba oszalałaś, przecież masz małe cycki'
      na cudownym "elektronicznym braffiterze, który dopasuje idealny biustonosz'' pokazuje mi rozmiar 70A :(
      • miss-alchemist Re: Lains 71/87 20.07.13, 09:17
        70A nie ma prawa być dobre w żadnym wypadku. Zaczęłabym od rozmiaru 70C i mierzyła dodatkowo 70D, ponieważ jesteś między rozmiarami. Później wszystko wyjdzie w mierzeniu ;)

Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza:
    • nadia_15 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 17.07.13, 12:26
      w biuście normalnie - 79
      w biuście w zwisie - 81
      pod biustem luźno - 70
      pod biustem ścisło- 67

Nigdy nie zawracałam sobie głowy rozmiarami i kupowałam taki co akurat pasował nie patrząc na wymiary.
      • miss-alchemist nadia_15 67/79 20.07.13, 09:20
        Zacznij mierzenie od dwóch rozmiarów: 65B oraz 65C. Wszystko wyjdzie później przy mierzeniu ;) Pamiętaj, by zawsze prawidłowo zakładać biustonosz link, ponieważ nieprawidłowe ułożenie biustonosza może dać nam mylne wrażenie odnośnie rozmiaru.
    • 18akzcereiksi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 18.07.13, 11:48
      w biuście normalnie – 81
      w biuście w zwisie – 86
      pod biustem luźno – 68
      pod biustem ścisło - 64
      • miss-alchemist 18akzcereiksi 64/81 20.07.13, 09:22
        Zaczęłabym od rozmiaru 60E (w brytyjskiej rozmiarówce to będzie 28 DD), ale bardzo możliwe, że z modeli o ścisłym obwodzie pasować Ci będzie 65D (brytyjskie 30D). Mierząc, pamiętaj, by prawidłowo zakładać biustonosz, ponieważ ciężko ocenić rozmiar, jeśli stanik jest źle założony, a nie cały biust znajduje się w miseczce ;) Link do instrukcji obrazkowej: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
    • taramarla Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 19.07.13, 23:32
      w biuście normalnie - 82
      w biuście w zwisie - 85
      pod biustem luźno - 74
      pod biustem ścisło- 72

Teraz noszę 75A i 75B, 70A było za małe. W 75B mi najwygodniej, miseczki nie odstawały (w środku były gąbki), obwód nie był za luźny, ale też nie był jakiś super ciasny. Jestem ogólnie szczupła, a mam problem z bułeczkami pod pachami i mimo tego, że przy zakładaniu stosuję technikę wygarniania, to one i tak po chwili uciekają spod stanika. Poza tym mam szerokie ramiona i dość szeroko rozstawiony biust. Pamiętam, że kiedyś przymierzałam stanik typu half cup, to odstawał, chociaż może wzięłam po prostu zły rozmiar.
      • miss-alchemist taramarla 72/82 20.07.13, 09:25
        Tabelka wskazywałaby na 70A/B, ale skoro było za małe, to próbowałabym 70B oraz 70C. 75B wg mnie będzie miało dla Ciebie za luźny obwód w większości przypadków, stąd uciekanie "bułeczek" ze stanika. Ale! Nie wszystko, co wygarniamy do miseczek, to "bułeczki". Część to nasz naturalny tłuszczyk, a część to po prostu skóra pod pachą potrzebna do podnoszenia ręki. Większość z nas ma takie "chomiczki" nawet w dobrze dobranym staniku, to naturalne ;)

Być może też potrzebujesz po prostu biustonoszy o nieco szerszych fiszbinach. W tej okolicy rozmiarowej szerokie fiszbiny ma Change, a dość szerokie - OnlyHer.
    • clairvoyante 65, 73. Clairvoyante. 22.07.13, 18:25
      Dzień dobry wszem i wobec.

Pod biustem 66.
      W biuście 73.

Nie mam żadnego miękkiego stanika, w którym mogłabym się zmierzyć. Same push-upy. ;)

Generalnie noszę 65A, tylko czuję że w nich tonę. Kiedy parę razy się ruszę - czuję jak moje bliźniaczki wpadają pod poduszeczki push up, co powoduje brzydkie zagięcia bluzek. Po prostu materiał zajmuje miejsce cycków.
      • kulka_kulkowa Re: 65, 73. Clairvoyante. 02.08.13, 18:52
        clairvoyante napisał(a):

> Dzień dobry wszem i wobec.
        Witam serdecznie i przepraszam za poślizg czasowy :)

> Pod biustem 66.
        > W biuście 73.
        >
        > Nie mam żadnego miękkiego stanika, w którym mogłabym się zmierzyć. Same push-up
        > y. ;)
        Miękkie w małych rozmiarach to białe kruki, niestety.

> Generalnie noszę 65A, tylko czuję że w nich tonę. Kiedy parę razy się ruszę - c
        > zuję jak moje bliźniaczki wpadają pod poduszeczki push up, co powoduje brzydkie
        > zagięcia bluzek. Po prostu materiał zajmuje miejsce cycków.
        Hmm, a możesz podać producenta/producentów swoich biustonoszy? Bo być może miseczki są np. za nisko zabudowane pod pachami i biust ucieka albo masz niestabilny - czyli zbyt rozciągliwy obwód. Generalnie jak mierzysz biustonosz to dobrze jest się w nim trochę poruszać i pomachać rękami, właśnie żeby zobaczyć czy biust nie ucieka. Może spróbuj czegoś z Onlyher? To polska marka, która produkuje usztywniane staniki (nie push upy) z myślą głównie o mniejszych biustach. W takim biustonoszu łatwiej dostrzec niedopasowanie.

Jest jeszcze druga możliwość. Niezbyt fajna, jeśli wziąć pod uwagę zasoby rynku. Możesz potrzebować rozmiaru 65AA, który jest raczej trudno dostępny. W razie czego mogę pomóc w przekopaniu zasobów brytyjskiego ebay'a i w zakupach.
        • clairvoyante Re: 65, 73. Clairvoyante. 02.08.13, 21:01
          Ze względu na dość skromne zasoby finansowe, staniki są z sieciówek (wiem, to zle), konkretniej to z Cubusa... Przy przymiarkach też, przyznam szczerze, mój skromny biuścik uciekał, ale nie miałam szans na znalezienie niczego innego...
          • kulka_kulkowa Re: 65, 73. Clairvoyante. 03.08.13, 11:46
            clairvoyante napisał(a):

> Ze względu na dość skromne zasoby finansowe, staniki są z sieciówek (wiem, to z
            > le), konkretniej to z Cubusa...
            Nie chodzi o to, że z sieciówek :) Źle, że nie pasują tak jak powinny. Poobserwuj czy faktycznie miseczki są za duże czy może obwód mimo liczby 65 na metce jest jednak za luźny. Ciężko coś wymyślić na odległość :)

Przy przymiarkach też, przyznam szczerze, mój s
            > kromny biuścik uciekał, ale nie miałam szans na znalezienie niczego innego...
            Z sieciówek najlepszy byłby Marks and Spencer - mają oba rozmiary (65A i 65AA). Tylko sklepy są jedynie w większych miastach.

• clairvoyante Re: 65, 73. Clairvoyante. 03.08.13, 20:08
              Opole, niestety.
              no nic, trzeba bedzie szukac. A mogę spróbować 70AA czy raczej nie?
              • sbarazzina Re: 65, 73. Clairvoyante. 06.08.13, 22:28
                70AA będzie miało większą miskę niż 65AA. Ale jeśli masz gdzieś możliwość przymierzyć, to oczywiście próbuj.

---
                Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
                tnij.org/staniki01
    • rainbowrainbow Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 26.07.13, 10:58
      w biuście normalnie - 80
      w biuście w zwisie - 81
      pod biustem luźno - 67
      pod biustem ścisło- 65

Zawsze nosiłam 70A. Nie jest jakoś świetnie dobrany, muszę sobie kilka razy dziennie stanik poprawiać, bo obwód mi podlatuje do góry...
      • kulka_kulkowa rainbowrainbow 02.08.13, 19:03
        Radziłabym Ci albo 65B albo 70A z porządniejszym obwodem. Przychodzi mi do głowy np. firma Audelle (znana tez jako Lepel). Najlepiej zajrzyj do któregoś ze sklepów ze spisu powyżej i skonsultuj się z obsługą przed zakupem. Chyba, że wolisz nas zapytać tu na forum o konkretne modele, to pytaj śmiało :)
    • anonimka92 anonimka92 80/83/75/74 30.07.13, 01:05
      Witam,

U mnie ciężko doradzić cokolwiek, ponieważ piersi praktycznie nie mam wcale. Gdy zachodzę do sklepu każdy stanik jest na mnie zbt duży. Dodam, że figurę mam normalną. Nie mam niedowagi. Wykończę się kiedyś przez ten kompleks.

w biuście normalnie - 78, 80(w staniku)
      w biuście w zwisie - 80, 83( w staniku)
      pod biustem luźno - 75
      pod biustem ścisło- 74
      • kulka_kulkowa Re: anonimka92 80/83/75/74 02.08.13, 19:26
        Wypróbuj może jakieś luźniejsze 70A. Pewnie lepsze byłoby 75AA (brytyjskie 34AA), ale na polskim rynku ciężko je dostać. Jeśli masz w okolicy M&S, to może tam poszukaj. I jeszcze może gdzieś dostaniesz 34AA z Panache Atlantis. Daj znać jak poszły poszukiwania i głowa do góry :)
        • anonimka92 Re: anonimka92 80/83/75/74 06.08.13, 00:09
          Naprawdę dziekuję za poradę!Niestety w najbliższej okolicy nie mam takich sklepów... Chyba zostaje mi internet. Najgorsze, że u mnie nie ma praktycznie co włożyć w miskę. Koniecznie musi być jakaś gąbką w środku. Ale i tak zazwyczaj wszystko mi odstaje. Kiedyś zamówiłam jakieś 2 biustonosze M&S, ale mają ucięte mętki. Pamiętam jedynie, że to AA. Oba jednakowe tylko inne kolory, lecz jeden widocznie był inaczej uszyty, bo po założeniu tworzy się tak jakby stożek. Tak czy inaczej, nadal wyglądam w nich jak decha i noszę tylko po domu. Mam nadzieję, że uda mi się coś znaleźć.

• tupnijraz Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 04.08.13, 20:45
      Mam problem. Zamierzam kupić swój pierwszy biustonosz. I najlepsze jest w tym, że nie jestem jakąś dorastającą dziewczynką, mam 20 lat! Jakoś wytrzymywałam bez stanika, bo mojego biustu po prostu brak... Tylko latem jak się nosi prześwitujące i cieniutkie bluzki zaczyna się problem...
      Pod biustem 60 cm, w biuście 72 cm...
      Jak możecie doradzić jakieś dobre sklepy w internecie z bardzo małymi rozmiarami to będę wdzięczna. W sklepie stacjonarnym nie chcę kupować, bo za każdym razem dają mi 12 lat, powstaje niezręczna sytuacja...
      • sbarazzina Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 06.08.13, 22:24
        A mogłabyś się zmierzyć jeszcze w biuście w pochyleniu?

Teoretycznie z wymiarów wychodzi Ci 60A lub 60B. Mogłasbyś też zmierzyć 65A.

Te dwa sklepy internetowe mają na stanie Twój rozmiar:
        www.onlyher.pl/
        www.ewa-michalak.pl/search.php
        Onlyher ma sklepy stacjonarne w kilku miastach i zapewniam Cię, że nie potraktują Cie tam jak nastolatkę.

---
        tnij.org/staniki01
        • tupnijraz zmierzyłam się jeszcze raz 08.08.13, 17:05
          W pochyleniu w biuście 74, normalnie 72, pod biustem 60. Dodam, że jestem strasznie szczupła :(
          Dziękuję za linki, ale tam mają mały wybór w moim rozmiarze, a do tego drogo.
          Może znacie jakieś sieciówki? Takie jak H&M (niestety, tam obwody zaczynają się od 70, a szkoda, bo asortyment ładny i niedrogi).
          • miss-alchemist Re: zmierzyłam się jeszcze raz 14.08.13, 11:39
            Próbuj rozmiarów 60A oraz 60B w kierunku tego drugiego. Będzie jednak ciężko znaleźc, jesteś bardzo szczuplutka i niewiele marek produkuje obwód 60, zwłaszcza z miskami A-D :( Do głowy mi przychodzi tylko Onlyher, a z nieco tańszych marek - Change of Scandinavia.
    • sevenationarmy 63/82 sevenationarmy 07.08.13, 21:46
      Witam jako zupełnie nowa i niedawno oświecona w stanikowych tematach:)
      Wymiary;
      pod biustem- ciasno; 63cm, luźno; 68
      biust w najszerszym miejscu- ciasno na wydechu 80cm, przy pochyleniu bez stanika; 84cm.
      Miękkiego biustonosza nie posiadam. Mam w sumie dwa które nieźle leżą, jeden z LaSenzy 70D/32D obwód o dziwo wydaje mi się dobry, na ostatniej haftce ma ok 62cm ale miseczki są za ciasne, w drugim niestety wycięłam metkę. Mam inny stanik 70D kupiony na gwałt i jest tragicznie za duży, zarówno obwód jak i miseczki, do tego jest dość zabudowany a mój biust "istnieje" głównie na dole i góra lata sobie wolna.
      Może dodam jeszcze, że mam 17 lat, więc wymiary zmieniają się dość szybko (w gimnazjum miałam większe piersi niż obecnie :().
      • miss-alchemist Re: 63/82 sevenationarmy 14.08.13, 11:37
        Biust mierzymy luźno, nie ciasno ;)

W Twoim przypadku zaczęłabym mierzenie od brytyjskiego 30D ze ściśliwców oraz 28DD z nieco bardziej rozciągliwych modeli. Możesz też mierzyć jedną miskę więcej, ale trudno mi się odnieść do tej La Senzy, bowiem ta marka często do miski D ma po prostu małe miseczki.
    • abc.098 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 08.08.13, 09:26
      • zetuzeta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 09.08.13, 08:38
        hej :)
        mam 21 lat, moje wymiary:
        w biuście normalnie - 83
        w biuście w zwisie - 88
        pod biustem luźno - 71
        pod biustem ścisło- 69
        przy czym nie mam miękkiego stanika, nie wiem więc, czy podane wymiary będą w 100% przydatne ;)
        Obecnie noszę 70C zapinany na ostatnią/pierwszą haftkę (w każdym razie - żeby miał jak najmniejszy obwód). Miseczka jest ewidentnie za duża, odstaje. Po wygarnięciu piersi jako-tako ją wypełniają, ale zaraz 'rozjeżdżają się', nie zostają w miseczce.
        Mam też 65 D z esotiq. Tutaj trochę lepiej, piersi są lepiej stabilizowane, zostają w miseczce, ale mam wrażenie, że po wygarnięciu brzeg miseczki przecina mi pierś.
        Mogę liczyć na pomoc? :)
        • miss-alchemist zetuzeta 14.08.13, 11:42
          70C ma szansę być dobre tylko w przypadku wyjątkowo ścisłych obwodów (miska może wydawać się za duża z powodu luźnego obwodu). Myslę, że 65D na początek to dobry wybór. Aby dobrze ocenić, czy miska jest ok, wazne jest, żeby odpowiednio założyć biustonosz.

Miski mogą ciąć pierś z kilku powodów, nie tylko dlatego, że sa za małe, ale też np. nieodpowiednio dla Ciebie skrojone. Rada na przyszlość - mierzyć, mierzyć, mierzyć.
    • minako1013 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 11.08.13, 00:52
      Hej :)
      Mam 18 lat. Niestety nie mam miękkiego stanika, więc wymiary podaję bez:
      w biuście normalnie: 81
      w biuście w zwisie: 85
      pod biustem ścisło: 69
      pod biustem luźno: 71
      Obecne biustonosze kupiłam jakieś 4 miesiące temu ze względu na utratę masy ciała, a co za tym idzie, cm w biuście (niestety).
      W staniku 65c agio w pozycji wyprostowanej biust leży naprawdę fajnie, ale przy skłonie, większym rozluźnieniu ramion odstaje. Biustonosz jest wygodny pod biustem - dobrze się trzyma, nie zsuwa i nie jest za ciasny.
      Z racji wieku i wielkości nie mam biustu ,,opadajacego'', ale chciałabym nadać mu ładny, okrągły kształt (,,naturalnie'' jest po prostu stożkowaty i szeroko rozstawiony).
      Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :)
      • miss-alchemist minako1013 14.08.13, 11:47
        Zostałabym przy tym 65C, może z niektórych modeli 65B - ale po prostu poszukała innego kroju. Z niektórych ściśliwców może Ci pasować 70A lub 70B.
    • sweetharmonie sweetharmonie 93/95/77/80 12.08.13, 09:35
      Dzień dobry - witam się jako nowa na forum i proszę o pomoc. Mierzyłam się bez biustonosza, bo miękkiego nie mam - od zawsze ;-) Biust dość szeroko rozstawiony, u góry raczej płasko, bułki pod pachami, najlepiej wygląda w push-upie (bo w ogóle jakoś wygląda). Biustonosze zwykle kupuję w sieciówkach, bo tam po prostu biorę kilka do przymierzalni i mierzę do woli. Zwykle decyduję się na ten, który akurat najlepiej leży i nie ciśnie. Ostatnio zdecydowałam się na podwójny push-up 80B ale jest za szeroki. Moje wymiary: pod biustem ciasno - 77, luźno - 80, biust normalnie - 93, w zwisie 96, ale przy drugim pomiarze 95 ;-/ I bardzo proszę zarówno o brytyjską jak i polską rozmiarówkę. Pozdrawiam
      • miss-alchemist Re: sweetharmonie 93/95/77/80 14.08.13, 11:49
        Zaczęłabym mierzenie od rozmiaru 75D (brytyjskie 34D). Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza - dopiero po prawidłowym założeniu możemy ocenic, czy miska i obwód są odpowiednie: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
    • mala2003 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 16.08.13, 11:49
      w biuście normalnie - 89
      w biuście w zwisie - 90
      pod biustem luźno - 73
      pod biustem ścisło- 70

To wymiary mojej córki, której chciałabym kupić dobry biustonosz. Proszę o radę w sprawie rozmiaru stanika.
      • sbarazzina mala2003, 70/90 18.08.13, 20:28
        Córka może zacząć od zmierzenia rozmiaru 70D lub 70E z kontynentalnej rozmiarówki albo 32D (70D) lub 32DD (70DD) z brytyjskiej rozmiarówki.

SUgerowane wymiary to tylko punkt wyjścia, możliwe że córce będzie masować większa lub mniejsza miseczka. Trzeba mierzyć i zwracać uwagę na to czy fiszbiny obejmują całe piersi.

---
        tnij.org/staniki01
        • sbarazzina Re: mala2003, 70/90 18.08.13, 20:28
          Poprawka: sugerowane rozmiary oczywiście :)

---
          tnij.org/staniki01
    • gosiagosia94 gosiagosia94 80/84/77/73 17.08.13, 16:56
      Bardzo proszę o pomoc w doborze stanika ( poproszę o rozmiar europejski, jak i kontynentalny ). Mam bardzo mały biust,rozchodzący się na boki i 'bułeczki' pod pachami. Jestem szczupłą osobą, a bułeczki niestety są. Jeśli zbiorę piersi dłońmi, to zyskują ładny, okragły kształt( właśnie przez to,że się rozchodzą i mam te 'bułeczki), jednak nigdy nie znalazłam stanika, który by dał podobny efekt(zbierałby to wszystko do miseczki). Do tej pory nosiłam 75A, jednak zawsze fiszbina zbyt blisko się kończy, nie dosięga do polowy pachy,jak powinna. Myślę, że gdybym miała taki stanik z wysoką i daleko sięgającą fiszbiną, mogłoby to wiele zdziałać. Mam 19 , prawie 20 lat. Przepraszam, jeśli piszę bardzo chaotycznie, ale chciałam przekazać jak najwięcej informacji. Podaję wymiary:

w biuście normalnie - 80
      w biuście w zwisie - 84
      pod biustem luźno - 77
      pod biustem ścisło- 73
      • sbarazzina gosiagosia94, 73/84 18.08.13, 20:43
        Z wymiarów wychodzi Ci rozmiar mniej więcej 70A lub 70B. W przypadku ciaśniejszego obwodu może pasować też 75A.

W rozmiarówce europejskiej będzie to właśnie 70A, 70B, 75A
        W rozmiarówce brytyjskiej odpowiednio: 32A, 32B, 34A

A jak się czujesz w tej chwili w tym 75A? Obwód jest dobry, wygodny? Miseczki nie odstają?

Fiszbiny nie muszą koniecznie sięgać do połowy pachy. Muszą sięgać tak daleko jak sięga pierś i odbijać się tuż za nia, tak aby cała pierś mieściła się w miseczkach. To samo na mostku, fiszbiny nie powinny leżeć na piersiach.

Następnym razem spróbuj zmierzyć jak najwięcej staników, różnych modeli, sąsiadujące rozmiary i zwróć szczególną uwagę włąśnie na fiszbiny.

Powodzenia!

---
        tnij.org/staniki01
    • pepsicola77 84/86/72/68 19.08.13, 19:27
      w biuście 84cm
      w zwisie 86cm
      pod biustem luźno 72cm
      pod biustem ciasno 68cm

jaki rozmiar brytyjczyków i jaki rozmiar effuniaków?
      z góry dziękuję
      • sbarazzina Re: 84/86/72/68 25.08.13, 19:06
        Pepsicola77, z wymiarów wypadasz troszkę między rozmiarami, ale może spróbuj przymierzyć na początek rozmiar 70C (kontynentalna rozmiarówka) lub 32C (brytyjska).

Jeśli stanik będzie miał za luźny obwód (obwód będzie jeździł po plecach gdy będziesz ruszać np rękami), to spróbuj rozmiaru 65D (30D).

To oczywiście tylko sugestie na podstawie wymiarów. Nie bój się próbować większych lub mniejszych miseczek. Mierz różne staniki tak długo aż znajdziesz taki w którym będzie Ci wygodnie.

---
        tnij.org/staniki01
        • sbarazzina Re: 84/86/72/68 25.08.13, 19:36
          Pepsicola77, zapomniałam o Effuniakach ;)

Kalkukator na stronie firmy wylicza Ci właśnie rozmiar 70C:

www.ewa-michalak.pl/Kalkulator-chelp-pol-10.html
          Effuniaki mają swoją rozmiarówkę i warto sugerować się ich kalkulatorem, chociaż nie któe modele wypadają bardzo ścisło i możliwe, że lepiej będziesz się czuła w rozmiarze 75B.

---
          tnij.org/staniki01
    • lolzlolz2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 23.08.13, 21:06
      lolzlolz2
      w biuście normalnie - 72
      w biuście w zwisie - 73
      pod biustem luźno - 70
      pod biustem ścisło- 65

Hmm... Na razie nie noszę żadnego rozmiaru, można uznać, że jestem początkująca.
      • sbarazzina lolzlolz2, 65/73 25.08.13, 19:21
        lolzlolz2

Twoje wymiary sugerują, że mogłabyś zacząć od rozmiaru 65AA (30AA w brytyjskiej rozmiarówce).

Rożnica w wymiarach pod biustem luźno i ścisło wydaje mi się troszkę duża. Na pewno zmierzyłaś się poprawnie? Mierząc się luźno mierzymy się po skórze, ale tak aby miarka nie spadała spod biustu.

Jeśli Ci się podobają możesz też nosić takie oto koronkowe biustonosze, prezentowane w tej notce:

na-ostatnia-haftke.blogspot.co.uk/2013/08/szalenstwa-mimi-holliday-czesc-pierwsza.html
        Na przykład takie.

---
        tnij.org/staniki01
    • incre-dible Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 24.08.13, 13:24
      w biuście normalnie -82
      w biuście w zwisie - 85
      pod biustem luźno - 70
      pod biustem ścisło-68
      doradźcie jaki stanik będzie odpowiedni
      • sbarazzina incre-dible, 68/85 25.08.13, 19:32
        Z wymiarów wychodzi Ci rozmiar 70C(32C) lub 65D(30D) w przypadku bardziej rozciągliwych obwodów. Możesz równiez spróbować rozmiarów 70D(32D) i 65DD(30DD).
        Ważne jest, żeby cała pierś mieściła się w miseczce, a fiszbiny nie nachodziły na piersi z żadnej strony. Przymierz różne rozmiary, żeby sprawdzić który leży najlepiej. Z różnych firm/fasonów/modeli możesz potzrebować też różnych rozmiarów, więc nie należy się przywiązywać do konkretnego rozmiaru.

W nawiasach rozmiary brytyjskie.

Powodzenia! :)

---
        tnij.org/staniki01
    • shiza91xx Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 26.08.13, 11:59
      shiza91xx wymiary: 73 pod biustem (mierzone scisle bez stanika), 85 w biuscie (mierzone normalnie bez sciskania, w miekkim staniku)
      Teraz nosze 38/85 nie mam pojecia jaka to miseczka tyle wiem ze obwod mam za duży :D ale kiedys nie mialam o tym pojecia, wydawal sie dobry :D miseczka rowniez odstaje.. prosze o pomoc. obliczalam sobie wlasnie sama jaki rozmiar powinnam nosic i wyszlo mi 75A lub 70B lub 70A to pewnie bedzie ktorys z tych
      • nelyen Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 26.08.13, 16:45
        70A i B mogą być za małe, spróbuj lepiej 70C czy 70D. z tego co piszesz, to do tej pory nosiłaś bardzo luźny obwód, więc pewnie mocno odczujesz przeskok na obwód ściślejszy. mierz, próbuj, może się okazać, że z niektórych luźniejszych modeli będziesz potrzebować obwodu 65 (wtedy prawdopodobnie miseczka D), ale luzaków jest na rynku coraz mniej :)
        i pamiętaj o dokładnym zakładaniu stanika www.youtube.com/watch?v=lh7xKY1fHSo
        • shiza91xx Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 26.08.13, 20:11
          dziekuje za odpowiedz :) kurcze to ja chyba faktycznie nie mam pojecia o tym dobieraniu stanika.. :D zwykle kupowalam albo na rynku albo w jakims chinskim markecie.. nawet nie wiem czy w mojej miejscowosci sa sklepy z lepszymi stanikami.. myslalam o kupnie na allegro bo tanio i duzy wybor ale to chyba nie jest dobry pomysl bo nawet nie ma mozliwosci przymierzenia
      • shiza91xx Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 27.08.13, 10:12
        shiza91xx napisała:

> shiza91xx wymiary: 73 pod biustem (mierzone scisle bez stanika), 85 w biuscie (
        > mierzone normalnie bez sciskania, w miekkim staniku)
        > Teraz nosze 38/85 nie mam pojecia jaka to miseczka tyle wiem ze obwod mam za du
        > ży :D ale kiedys nie mialam o tym pojecia, wydawal sie dobry :D miseczka rownie
        > z odstaje.. prosze o pomoc. obliczalam sobie wlasnie sama jaki rozmiar powinnam
        > nosic i wyszlo mi 75A lub 70B lub 70A to pewnie bedzie ktorys z tych

ahaa .. chcialam jeszcze dodac ze czesto w stanikach ktore kupuje fiszbina nie jest na srodku pachy tylko wbija mi sie w piersi .. nie moge znalzc takiego stanikaby fiszbina celowala prosto pod pache.. wszystkie ktore mierze konczy sieza piersią wbiajjac sie w nią
        • nelyen Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 27.08.13, 23:33
          fiszbina nie musi koniecznie celować w środek pachy, ale musi obejmować całą pierś (to kwestia indywidualnej budowy). w żadnym wypadku nie może być mowy o leżeniu NA piersi z żadnej strony! ani od strony pachy ani mostka. a o tym, jaka szerokość będzie dla Ciebie odpowiednia to przekonasz się mierząc kolejne modele. zakładasz stanik dokładnie, jak na filmiku, który zalinkowałam wcześniej, przyglądasz się dokładnie co i jak wygląda, czy mostek przylega, miska nie ostaje itd., możesz lekko przycisnąć fiszbinę od strony pachy i po zdjęciu stanika zobaczyć w jakim miejscu się odcisnęła, czy aby nie na piersi.

co do stanikowych sklepów stacjonarnych, to funkcjonuje całkiem fajna mapa stanikowamapa.prv.pl/ oczywiście nie ma na niej wszystkiego, warto poszukać w googlach na wszelki wypadek :) z resztą to 70C czy D pewnie spokojnie znajdziesz w pierwszym lepszym sklepie z bielizną, tylko tam to raczej niewielkie szanse na fachową obsługę.

na pierwszy raz lepiej zamawiać coś ze sprawdzonego sklepu, np. Agnieszka z Onlyher czy Ewa Michalak potrafią doradzić całkiem nieźle drogą mailową, więc jeśli okaże się, że zamówiony stanik nie pasuje to po pierwsze możesz poprosić o radę, a po drugie możesz zwrócić towar do sklepu (na allegro nie masz ani jednego, ani drugiego).

zawsze w razie wątpliwości możesz podesłać zdjęcia też do zamkniętej galerii na lobby, albo do otwartej na balkonetce, tam zawsze się znajdzie dobra dusza co doradzi :)

jeszcze jedna taka ogólna uwaga. nieważne, co i kto będzie mówił, co się naczytasz o ciasnych obwodach itd. pamiętaj, że najważniejsza jest Twoja wygoda. obwód może na początku wydawać się dość ciasny, różne marki i modele różnią się ścisłością między sobą, musisz znaleźć dla siebie odpowiedni. pamiętaj też koniecznie, że nawet jak braffiterka będzie mówić, że stanik leży przepięknie, a Ty czujesz uwieranie pod pachą/drapanie koronki/wbijanie się w mostek... szukaj czegoś lepszego :)

powodzenia!
    • vexann Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 28.08.13, 15:37
      w biuście normalnie - 86
      w biuście w zwisie - 88
      pod biustem luźno - 75
      pod biustem ścisło - 72

Noszę 75B, trochę ucieka do góry, po jakimś czasie się rozciąga i miseczki stają się za duże.
      • nelyen Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 04.09.13, 19:28
        widzę, że jakoś dziewczyny nie odpowiadają za bardzo, to postaram się pomóc :)

po pierwsze - cokolwiek będziesz mierzyć kiedykolwiek - pamiętaj o dokładnym zakładaniu stanika www.youtube.com/watch?v=lh7xKY1fHSo

z rozmiarów próbuj na początek ścisłych 70C lub D, luźniejszych 65DD (i okolice tych rozmiarów, modele różnią się od siebie). obwód ścisły to taki, który zwyczajnie mało się naciąga tak w ręku, przez co stabilniej trzyma biust w ryzach :)

w Twoim 75B miseczki zaczynają ostawać nie przez to, że robią się za duże, ale przez to, że obwód jest za luźny i ich nie trzyma tam gdzie trzeba. z tego powodu stanik zaczyna latać po ciele i może źle wpłynąć na kształt piersi!

sprawdź tutaj, może masz koło siebie jakiś sprawdzony sklep :) stanikowamapa.prv.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka