Dodaj do ulubionych

Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę?

19.11.09, 10:14
Witam,

Noszę się z zamiarem kupna hondy cbr pc31 (f3). Mam już upatrzony model tzn
widziałem go raz, co prawda wieczorem no ale zawsze.

Motocykl z 1998r. w oryginalnym malowaniu, podobno bezwypadkowy, sprowadzony z
Włoch, nie zarejestrowany, cena chyba raczej normalna (7000zł + koszta
rejestracji). Motocykl przypadł mi do gustu. To co zauważyłem: jest lekko
przytarty z jednej strony, wszystkie kierunki są wymienione - nieoryginalne,
po odpaleniu słychać dziwny dźwięk - klekotanie (podobno napinacz - z tego co
wiem częsta usterka w cbr i tu pytanie czy wymiana napinacza jest równoznaczna
z wymiana łańcuszka rozrządu? spotkałem się z różnymi opiniami). Jeżeli chodzi
o resztę to jest ok tzn. hamulce są, opony również, biegi wskakują ładnie.
Pojawia się pytanie na co jeszcze zwrócić uwagę w tym konkretnym modelu hondy?
Jak ocenić bezwypadkowość (jak laik może to ocenić) no i co jeszcze może być
nie tak?

Motocykl ma swoje lata to fakt, ale podobno ten model potrafi sporo
przetrzymać. Poszukuję motocykla, którym pojeżdze jeszcze kilka ładnych lat i
nie chciałbym wpakować się na tzw minę. Zastanawiam się nad przeglądem
przedzakupowym tzn. płatnych oględzinach w warsztacie - usługa niestety dość
droga i za coś co nie jest jeszcze nasze - trochę to boli. Pytanie na ile
takie oględziny są wiarygodne?

Dzięki za każdą pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: zi-k Re: Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę? IP: *.chello.pl 19.11.09, 11:49
      Cześć
      Przede wszystkim przejedź się nim powoli,rozluźnij i puść kierownicę,jak się
      boisz to trzymaj ale lekko.Motocykl powinien jechać idealnie prosto,nie ściagać
      nawet w minimalnym stopniu w żadną stronę.Jak czujesz ze cos jest nie tak to nie
      daj sobie wmówić że;
      opona jest krzywo zjechana,trzeba wyregulować zawieszenie,wyrobione łożysko
      główki kierownicy bo to wszystko g...prawda,po prostu moto jest po wypadku.
      Druga ważna rzecz to silnik,rozpędź się na Hondzie na każdym biegu pod czerwone
      pole na obrotomierzu,daj jej mocno popalić i zobacz jak wchodza biegi.Wbijaj je
      zdecydowanie bo skrzynia w CBR nie jest idealna i tak trzeba.Przy takim
      operowaniu powinny sie dobrze przełączać,jak jakiś wyskakuje albo coś nie
      zaskakuje to odpuść.

Dla przestrogi ,kupowałem w życiu kilka moto,sprawdzałem kilkanaście i słowo
      daję dwie trzecie z nich krzywo jeździła.Czasem ledwo wyczuwalnie nie do
      wykrycia przez początkującego, a czasem tak mocno ściągała że moto walił się
      prawie na bok.
      Albo miałem pecha albo tak wygląda nasz rynek używanych sprzętów,65%
      uszkodzonych.Trzeba bardzo uwazać i nie kupować padak to wyeliminujemy je z rynku.
      Pozdro.
      • Gość: Adaś. Re: Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę? IP: 83.230.117.* 19.11.09, 13:05
        Zwróć uwagę jeszcze na ramę, jakieś pęknięcia albo inne wgniecenia. Takich
        elementów być nie może. Do tego co zi-k wypisał warto jeszcze dodać żebyś
        sprawdził sobie miejsca połączeń czy nie pojawiła się rdza. Ale takie rzeczy to
        przeważnie w motocyklach z UK.
        • Gość: Adaś. Re: Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę? IP: 83.230.117.* 19.11.09, 13:07
          Jeszcze, jeśli chodzi o napinacz to nie jest to droga sprawa, ale nie ma chyba
          potrzeby wymieniania łańcuszka. To jest kwestia w jakim on jest stanie.
          Oczywiście dobrze by było ze restauracją napinaczy wymienić łańcuszek, ale nie
          zawsze jest to konieczny wydatek.
    • nowy_gatunek Re: Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę? 19.11.09, 19:49
      nie na cudów
      to będzie złom
      dobrze jesli nie bedzie zardzewiały
      lepiej dozbieraj kase i kup cos czym polatasz
      poza zasiegim Twojego obecneo budżetu ale obejrzyj jak moze wyladac
      wiekowy motocykl :)
      www.allegro.pl/item810404673_honda_cbr_600_fs_f4i.html
    • cbr600f3 Re: Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę? 19.11.09, 20:14
      Dzięki wszystkim za wypowiedzi, każda kolejna również mile widziana. F4 fajna
      ale 2x droższa.

Mam jeszcze pytanie odnośnie numeru vin, jeżeli zadzwonie do serwisu hondy to
      czy sprawdzą mi po numerze vin motocykl? (prawdopodobnie pytanie retoryczne, ale
      nie wiem na 100% to pytam), a swoją drogą czy każdy większy warsztat/serwis jest
      w stanie sprawdzić numer vin, albo czy np autoryzowany serwis yamahy jest w
      stanie spr nr vin hondy, inaczej mówiąc czy jest to jakaś tajemna wiedza czy
      dostepna dla wszystkich? podobno po tym numerze mozna nawet sprawdzić z jakim
      malowaniem wyjechał motocykl z serwisu.

Swoją drogą jak wygląda kwestia motocykli powypadkowych we Włoszech? trafiają na
      rynek wtórny jak u nas czy są objęte jakimiś większymi sankcjami typu złomowanie
      i tylko tyle?
      • nowy_gatunek Re: Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę? 19.11.09, 20:38
        daj spokój
        jakie to ma znaczenie w przypadku takiego motocykla
        nie ma szans zeby byl niepowypadkowy :) bo ilu masz kolegów ktorzy
        nie przydzwonili :) niestety jak sie jezdzi to wczesniej czy pozniej
        sie zdarza przy sportach zdarza sie dwa razy w sezonie ;)
        motocykl w tym wieku to na bank skladak i nr ramy niczego nie
        wyjasni nie ma co sobie zawracac glowy
        sprawdz czy jest w miare prosty :) w miare, bo cudów nie ma, ale na
        tyle zebys mogl prowadzic
        nie kupuj motocykla z wilgotnych krajów
        jak chce 7 nie dawaj wiecej niz 5,5 ;)
    • Gość: marider Re: Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę? IP: *.elpos.net 20.11.09, 01:11
      Przewrazliwieni jestescie na punkcie sciagania bo oczywiscie o pochyleniu drog
      nikt w Polsce nie slyszal. A o krzywych kregoslupach czy posadzeniu tylka tak a
      nie inaczej to juz w ogole.

Jak sie nie znasz szarpnij sie na te 2 czy 3 stowki i zaprowadz moto do dobrego
      warsztatu zeby Ci je dokladnie obejrzeli przed zakupem. Lepiej stracic tyle niz
      pozniej jeczec, plakac i plus sobie w brode ze sie kupilo mine ktorych w Polsce
      jest baaaardzo duzo i wdepnac w "dobre i tanie" g... latwo.

Pzdr
      marider
      R1

PS: i niech sprawdza tez ladowanie bo czesto sie sypia w F3 regulatory napiecia.
      Specjalisci.
      • Gość: zi-k Re: Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę? IP: *.chello.pl 20.11.09, 07:28
        marider napisał;
        'Przewrazliwieni jestescie na punkcie sciagania bo oczywiscie o pochyleniu drog
        nikt w Polsce nie slyszal. A o krzywych kregoslupach czy posadzeniu tylka tak a
        nie inaczej to juz w ogole'
        To co napisałeś swiadczy o tym że kompletnie nie orientujesz się w temacie.

• Gość: marider Re: Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę? [OT] IP: *.elpos.net 20.11.09, 09:50
          Przy takiej znajomosci tematu i wiedzy technicznej jaka reprezentuja forumowe
          Dzieci Neostrady wcale sie nie dziwie ze wpadacie w przerazenie jak tylko
          motocykl delikatnie odbije w bok. Jakies pol roku temu znajomemu kupowalem F3 w
          budzecie do 10 tys, widzialem ok.10 egz w Polsce polnocno-wschodniej oraz w
          Wawie i kazdy jeden to gruz nie nadajacy sie do jazdy (polowa byla to
          zardzewiala kupa zlomu z UK), w koncu stanelo na zadbanej R6'03 w limitowanej
          wersji za 17 tys zl i chlopak jest wniebowziety do dzis. A mie byl to nawet 30ty
          motocykl ktory kupowalem komus "na zlecenie" wiec ogolnie - MEGA ROTFL.

Pzdr
          • Gość: zi-k Re: Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę? [OT IP: *.chello.pl 20.11.09, 17:47
            Nie rozumiem cię Marider za bardzo.Chodzi ci o to że na rynku jest tyle złomu i
            tak trudno o dobra sztukę że można pójść na kompromis i kupić motocykl który ma
            jakiś feler i lekko ściąga?
            Piszesz 'wpadacie w przerazenie jak tylko motocykl delikatnie odbije w bok'Jak
            to odbije?Przecież moto w którym są krzywe lagi,półka czy rama źle sie prowadzi
            cały czas,nawet jesli ściąganie jest niewielkie czuje sie dyskomfort.Pewnie że
            można tak jeżdzić ale po co.
    • Gość: Dzakas Jezdze F2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 01:54
      Nie czytalem watku dokladnie, a tym bardziej wypowiedzi napisze cos od siebie
      mimo, ze wpierw chcialem potraktowac ten watek pogardliwie, aczkolwiek rzucila
      mi sie w oczy wypowiedz osób nie kupuj, złom itp. Wedlug wiekszosci osob
      wiekszosc motocykli jest gowno wartych w wypowiedziach taki przewazaja osoby
      ktore albo byly za glupie na kupno motocykla albo sa to osoby mejętne albo
      rozpieszczeni paciatkowie niemajacy wiekszego pojecia, a zycjacy na wykreowanych
      mediach. Moje zdanie jest takie, ze jesli potrafisz podejsc do tego z rozumem
      odroznic biale od czarnego dla mnie wymiana kierunkow lekkie porysowanie jest
      rzecza normalna, a nie wyznacznikiem jakosci powierzchowne osadzanie jest czasem
      zbyt pogardliwe zgodnie z tym, ze nie szata zdobi czlowieka. Nie porywa sie z
      motyka na slonce zarazem nie mozna oczewkiwac od pewnych okazji motocykla
      serwisowanego ale tez nie kompletnej ruiny. Wszystko ma swoje lata wszystko sie
      zurzywa pewne elementy sie wymienia inne poprostu mozna uszkodzic. Motocykl ma 2
      kola ile razy zdarzylo wam sie przewrocic rower motor zw wzgledu na swoj ciezar
      jest zapewne latwiej to zrobic. Osobobiscie Jezdze Honda cbr 600 F2 z 94 roku
      kupilem ja w stanie wedlug mnie pod idealny sie zblizala i zaplacilem za nia
      troche grosza, nie wiem jak byla uzytkowana czy stan licznika byl orginalny
      szczerze nie wiem. Aczkolwiek 3 rok jezdze bez problemowo, a jesli problemy byly
      to z mojej winy kazdemy moze zdarzyc sie przewrocic lub miec jakiss drobny
      wypadek. Jedni czerpia przyjemnosc z jazdy innym sluzy do pokazania sie. Mi
      bardziej sprawia przyjemnosc nie bede opisywal reszty doznan poniewaz kazdy wie
      o co chodzi. W swojej hondzie zmienilem tylko wyzwej wymioniony przez ciebie
      napinacz lecz nie kupilem orginalnego tylko od Yamahy fzr 600 chyba taki sam
      jest nawet w r6 wystarczy zmienic tylko rozstaw srob rozwiercic go koszt
      50-60zl, a i problem jak reka odjol, a napinacz jest ten dozywotni, a prostota
      jego dzialania czyni go niezniszczalnym. Osobiscie Jesli kupisz dobra f3 to
      bedziesz zadowolony, a wedlug mnie odpowiedz jednego panow ze jak ktos ceni za
      7000 to powinien sprzedac za 5 tys jest zupelnie nie na miejscu i jak ktos mi by
      tak powiedzial podczas mojej sprzedazy to osobiscie uznalbym, ze marnuje moj
      czas. Napewno jesli sie nie znasz zabierz kogos do przegladniecia jesli bedzie
      ci sie wizualnie podobal nie byl caly jebany i ladnie chodzil to powinies byc
      usatysfakcjonowany ;] pzdr www.bikepics.com/members/blady86 moja f2 jak chcesz
      rzucic okiem
      • Gość: zi-k Re: Jezdze F2 IP: *.chello.pl 20.11.09, 08:14
        Napisałes jakby z perspektywy gościa który chce sprzedac podejrzany
        sprzęt,według ciebie;
        nie ocenia sie motocykla po wygladzie
        lekkie porysowania to rzecz normalna
        wszystko ma swoje lata,pewne elementy mogą być zużyte,uszkodzone,nieoryginalne
        każdemu zdarzy sie przewrócic czy mieć lekki wypadek
        można kupowac nie sprawdzajac jak moto był użytkowany,czy stan licznika jest
        oryginalny

Upraszczajac to poradziłeś żeby nie byc za bardzo upierdliwym w sprawdzaniu
        moto, tylko żeby wizualnie był w miare i ładnie chodził.
        Ze tobie sie udało kupic dobry sprzęt na 'oko' to nie znaczy ze każdemu musi.
        • Gość: zi-k Re: Jezdze F2 IP: *.chello.pl 20.11.09, 08:29
          Jeszcze odpowiedź na argument że starsze moto muszą być po przejściach i nie ma
          bezwypadkowych.Otóż wcale nie ,potrafiłemm zawsze znależć dobre sztuki.
          www.bikepics.com/members/grzegorzba/

• antytallent Re: Jezdze F2 20.11.09, 11:16
            Zgadzam się, że można znaleść perełki.
            Tzreba szukać wśród motomaniaków wśródznajomych znajomych a nie u
            handlarza sćiągającego sprzęty dla zysku i niemającego nic
            współnegoz ze środowiskiem.
            Używany moto tylko od zaufanego znajomego.
      • antytallent Re: Jezdze F2 20.11.09, 11:14
        Nie mędrkuj ;)
        Takie moto to kupa zamienników wkładanych przez lata prawdopodobnie
        pzez przypadkowych ludzi (bo przecieżnie w autoryzowanych stacjach
        obsługi)
        Nie wciskaj chłopakowi kitu o szacie zdobiącej człowieka
        szta zwykle bywa najlepsza w tego typy spzrętach xD gorzej co jest
        pod warstwą brudu,lakierui rdzy.
        Co innego kupić rocznik 98 w 2002 i samemu go robić co innego kupić
        15 motocykl sciągnięty z ndamorskiego kraju, którego historia jest
        wyssana z palca jak biblia. Mity i fantasmagorie.
        Jasnym wydaje się fakt, żenie każdy z nas może sobie pozwolić na
        nowe moto. Właśnie dlatego, że dla niemajętnych siedem koła to kupa
        kasy lepiej zainwestować w dobry rower i cieszyć się jakimkolwiek
        sportem niż wywalić na skarbone bez dna 5 miesięczny dochód.
    • cbr600f3 Re: Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę? 20.11.09, 14:01
      z większej części wypowiedzi wynika niestety (a może i stety), że powinienem
      mieć gigantyczny dystans do tego moto..
      Oglądałem jak do tej pory 4 sztuki. Trzy z Włoch, jedna z UK, nie wszystkie były
      od handlarzy, ta z nich wypadła najlepiej, przynajmniej oceniając
      "powierzchownie", nie ściągało nic. Kwestia tylko czy osoba znająca się na
      rzeczy (mechanik) jest w stanie określić stan motocykla "na oko" czy lepiej sie
      nie zastanawiać i od razu szykować 300zł i jechać na przegląd do aso hondy,
      gdzie spr wszystko.

W każdym bądź razie dystans już mam, teraz tylko dokładnie posprawdzać wszystko
      co się da i wyciagnąc wnioski
      • Gość: kombizombi Re: Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 15:48
        musisz założyć, że to taka starszawa kobitka
        biorąc młódkę nie musisz się martwić o biustonosz z fiszbinami, bo
        cycki nie oklapły,
        o ortopedyczne buty bo halluksów jeszcze nie ma,
        o sztuczną szczękę bo gryzie sama,
        nie karmisz jej trójki dzieciaków z poprzedniego małzeństwa itp...
        bierzesz pod rekę niunie i paradujesz wieczorami po deptaku

ze starą jest więcej zachodu i niestety inwestycje niezbędne (patrz
        wyżej)
        a teraz co do wyboru: czy sa jędrne, zdrowe i jurne 60latki? nie!
        wiec nie ma co przebierać, bo wszystkie stare baby są takie same ;)
        i mają podobne problemy, różnice są naprawę niewielkie no chyba, że
        masz fart i trafisz jakąś wyjątkową ;) (niestety takich fartownych
        jest wśród nas niewielu;))
        bierzesz z puli dostepnych, a potem starasz się żeby jakoś to
        wszytko grało nie licząc na cuda

tak podejdz do tego zakupu, podchodzi Ci kupuj jak intiucja mówi Ci,
        że cośnie zagra to szukaj dalej
    • Gość: seboo Re: Kupno hondy cbr600f3 na co zwrócić uwagę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 18:26
      Jak wymieniasz napinacz to i łańcuszek...
      Popacz na rame czy nie jest uszkodzona jak jest to była walona...
      • Gość: dzakas Co do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 00:10
        Jak kupisz napinacz od fzr 600 to poprawisz wade fabryczna cbr i nie bedzie
        ptorzeby kupowac lancuszka. To tyle koszt 60 zl juz jezdze 1.5 roku a lancuszka
        nie slychac bylo od wymiany ani razu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka