Dodaj do ulubionych

suzuki RF 600

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.10, 14:05
Witam, jeździł ktoś? Ile spala taki z 94roku? Bezwypadkowy z 30tys. na
liczniku? Chodzi mi o rzeczywiste spalanie, a nie jak wyczytane na forum. Oraz
jak z eksploatacją- nada się on na pierwsze moto? Silnik to podobno
bezawaryjna jednostka, a jak na swoje lata to pochwalić się może całkiem
niezłą stylistyką.
Obserwuj wątek
    • Gość: piko Re: suzuki RF 600 IP: *.trojmiasto.pl 26.02.10, 14:24
      Mialem taka maszyne przez jeden sezon, strasznie duzo z nia bylo klopotow.
      Poczytaj sobie moje przeboje:

Przed zakupem:
      www.hilpers.pl/840122-rf600r-czy-moze-cos-innego
      Po zakupie:
      grupy.scigacz.pl/RF600R,nagly,zgon,silnika,2,451553,2007_09.html
      grupy.scigacz.pl/Wymiana,skrzyni,biegow,czy,trzeba,rozbierac,silnik,2,487072,2008_08.html
      Tutaj dosc sensowny opis modelu:
      www.scigacz.pl/Suzuki,RF600,po,latach,4688.html
      Ogolnie odradzam... Swego czasu sie napalilem na piekny wyglad tego modelu a
      pozniej gorzko tego zalowalem.
      • Gość: dingo Re: suzuki RF 600 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 15:32
        30tys km w 16 lat czyli 1800km rocznie. Zastanów się
        • Gość: lysout Re: suzuki RF 600 IP: *.centertel.pl 26.02.10, 20:30
          Gość portalu: dingo napisał(a):

> 30tys km w 16 lat czyli 1800km rocznie. Zastanów się

A nad czym ma się zastanawiać? Bo ja mam '97 xx'a który ma przejechane 26000 km
          z których ja przejechałem przez 2 lata 16000 - to pewnie tez cos strasznego
          twoim zdaniem.
          • Gość: spiwor Re: suzuki RF 600 IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.02.10, 10:17
            Tego już nie łapię o co chodzi,, xx ma 6 cyferek z tego co pamiętam -
            wymieniony licznik, popsuty w serwisie stał czy ktoś kupił żeby postawić w
            pokoju i się trzepać? Bo ta rf podejrzewam, że jedynka się przekręciła.
            1800km rocznie - naprawdę ciężko sobie to wyobrazić.
            • Gość: lysout Re: suzuki RF 600 IP: *.centertel.pl 27.02.10, 15:48
              Gość portalu: spiwor napisał(a):

> Tego już nie łapię o co chodzi,, xx ma 6 cyferek z tego co pamiętam -
              wymieniony licznik, popsuty w serwisie stał czy ktoś kupił żeby postawić w
              pokoju i się trzepać? Bo ta rf podejrzewam, że jedynka się przekręciła. 1800km
              rocznie - naprawdę ciężko sobie to wyobrazić.

Mała pomyłka, 16000 km nakręciłem w 3 lata - pierwszy sezon 8000, wiadomo "nowy
              sprzęt" to się gania, drugi sezon 6000 km, trzeci sezon 2500 km, z czego 1100 do
              i z Gizycka - w jeden weekend, gdyby nie to, to zrobiłbym w sezonie 1400 km
              dlaczego - dla tego, ze nie każdy ma czas i możliwości żeby jeździć.
              Nie ma się czym chwalić, ze w sezonie zrobiłem 2500 km, ale jest to dowód, ze
              można zrobić w sezonie 2000 km, a nawet mniej. Można mieć kilka motocykli i
              każdym "czasem się przejechać" Niemca stać na takie hobby, jeśli kogoś stać - to
              nie jest to jego jedyny środek transportu. Dlatego właśnie za zachodnią granica
              można znaleźć takie perełki, które maja 15 lat i 20.000 km przebiegu.
              Motocykla w Polsce nie ocenia się po przebiegu, bo licznik najprościej cofnąć,
              ocenia się po stanie ogólnym, po zużyciu tarcz hamulcowych, po zużyciu gumek na
              podnóżkach, na manetkach, po wytarciu siodła i lakieru. Naprawdę nie trzeba być
              fachowcem i geniuszem, żeby stwierdzić, czy moto ma 30.000 km, czy 130.000 km.
              A licznik? Conięcie go to łatwizna, notabene, nie wiem, czy zauważyliście, ze 90
              % 10-20 letnich motocykli w Polsce ma przebieg około 38-42 tys km (dla
              porównania samochody mają zazwyczaj `170.000 km)Dlaczego tak? - bo tak zwana
              granica "bliżej niż dalej do końca/zajechania" dla motocykla w mentalności
              handlarzy wynosi 50.000 km, a dla samochodu to 200.000 km, więc liczniki ustawia
              się tak, troszkę niżej, żeby na rok dwa wystarczyły i koniec. To taki wynik
              moich osobistych obserwacji.
              Tak więc nie patrzcie na stan licznika tylko na stan motocykla. Motocykli z
              małym przebiegiem będzie coraz więzej nawet kupionych w polskich salonach, coraz
              więcej ludzi ma firmy i szukając kosztów bierze motocykle w leasing, a potem,
              cóż, nie bardzo kiedy jest jeździć i po 3, czy 5 latach motocykla ma przejechane
              5.000 km i jest idealnym materiałem, żeby go nabyć, bo - kupiony w salonie,
              serwisowany w ASO, zazwyczaj garażowany. Ale właścicielowi będzie go ciężko
              sprzedać, bo zawsze jakiś fachowiec na forum nabazgra że licznik cofnięty, bo
              niemożliwe żeby ktoś jeździł 2000 km rocznie.
              Mały elaborat mi wyszedł, ale nic mnie tak nie wku... jak posty, ze niemożliwe
              ze ktoś jeździ 2000 km rocznie - to jest możliwe! ;)
              Kupujcie motocykle w dobrym stanie a na licznik to tak z przymrużeniem oka można
              spojrzeć na koniec oględzin. Pozdrawiam. Lysa
              • Gość: dingo Re: suzuki RF 600 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 08:17
                To oczywiście jest możliwe, tylko bardzo mało prawdopodobne.
                Każdy kupujący chce wierzyć, że to właśnie jego spotkało to szczęście i taka
                perełka mu się trafiła. A cudów nie ma.
                Skoro Niemiec taki poukładany to pewnie ma książkę serwisową z udokumentowanym
                przebiegiem :)
    • Gość: Jacek929 Re: suzuki RF 600 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 20:17
      Dawno, dawno temu i mnie sie podobał ten motocykl .Stylistycznie OK
      ale zbyt wiele minusów wiec omijalbym ten model , przynajmniej jako
      pierwszy motocykl. Jesli na pierwsze moto koniecznie musi byc sport
      to wybierz jednak CBR 600 . Zdecydowanie mniej klopotliwe a i czesci
      w pip .
      ---
      Pozdrawiam
      Jacek929

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka