Dodaj do ulubionych

Sprzedaż nieprzerejestrowanego

18.02.04, 11:26
Witam! Mam problem:

Pod koniec sierpnia 2003 kupiłem TS 350. Zarejestrowaną, już na białej
tablicy. Nie przerejestrowałem jej na siebie ani nie wykupiłem OC (no bo np.
jeździłem tylko po podwórku :)). Zarejestrowałem jedynie umowe kupna-
sprzedaży w urzędzie skarbowym. Jeżeli teraz chcę ją (Jawe, nie umowe)
sprzedać, to co musze zrobić, żeby przyszły właściciel mógł ją bez problemu
zarejestrować???

Pozdrawiam i z góry dziękuje :)
Obserwuj wątek
    • szymon.dziawer Re: Sprzedaż nieprzerejestrowanego 18.02.04, 12:09
      Czołem. Jeśli chodzi o literę prawa, to popełniłeś co najmniej kilka wykroczeń.

> Nie przerejestrowałem jej na siebie

1 grzech. Ustawowo ma się 4 tygodnie na przerejestrowanie sprzętu, a 2 tygodnie
      na "podbicie" umowy w skarbówce.
      > ani nie wykupiłem OC (no bo np.
      > jeździłem tylko po podwórku :)).

2 grzech. Wg. polskiego prawa nawet motocykl w częściach, leżacy na półce w
      garażu musi mieć wykupione OC. Bo jak na przykład silnik spadnie z tej półki
      komuś na nogę, to się ją wyleczy z OC pojazdu. Nie wykupienie obowiazkowego
      ubezpieczenie pojazdu może kosztować od 3000 zł w górę, o ile weźmie się za to
      fundusz gwarancyjny. O spowodowaniu kolizji, czy wypadku bez ubezpieczenia
      wogóle lepiej nie mówić. Za to sie idzie do wiezienia.

> Zarejestrowałem jedynie umowe kupna-
      > sprzedaży w urzędzie skarbowym. Jeżeli teraz chcę ją (Jawe, nie umowe)
      > sprzedać, to co musze zrobić, żeby przyszły właściciel mógł ją bez problemu
      > zarejestrować??

Jeżeli nie rozpocząłeś procedury rejestracyjnej (opłacenie umowy kupna
      sprzedaży tego nie uruchamia, bo US nie wysyła żadnego potwierdzenia do WK), to
      najlepiej, najsprawniej i najbezpieczniej będzie skonfrontować starego i nowego
      właściciela motocykla i zrobic tak, aby umowę sporządzili miedzy sobą. A. I
      jeszcze jedno. Sprawdź też, czy poprzedni właściciel nie wyrejestrował już
      motocykla. Jeżeli to zrobił, to będzie to dużo bardziej zagmatwane.
      Pozdrawiam
      Szymon
      > Pozdrawiam i z góry dziękuje :)

p.s. A tak na marginesie. To przez zaoszczędzenie tych 150 zł na rejestracji i
      ubezpieczeniu nagmatwałeś sobie tak, że teraz może Cię to kosztować dużo
      wiecej. Warto było?
      Polacy to dziwny naród...
      • knf Re: Sprzedaż nieprzerejestrowanego 21.02.04, 11:45
        > p.s. A tak na marginesie. To przez zaoszczędzenie tych 150 zł na rejestracji
        i
        > ubezpieczeniu nagmatwałeś sobie tak, że teraz może Cię to kosztować dużo
        > wiecej. Warto było?
        > Polacy to dziwny naród...

Aha... chciałem jeszcze sprostować. Nie chce, żeby to wyglądało, że jestem
        jakimś buraczkiem ze wsi, który kupił se jawke i rozbija się w spodenkach,
        koszulce i czapeczce z daszkiem. Przed zimą nie zdążyłem zrobić sobie prawka,
        więc stwierdziłem że nie opłaca mi się rejestrować, tym bardziej, że w zime z
        regóły mało się jeździ. Poza tym kasa poszła na kask, rękawice i oleje. Znajomy
        tylko dał rade, że lepiej zarejestrować umowe w urzędzie skarbowym, bo za to
        może być kara. Teraz nawet nosiłem się z zamiarem rejestracji, ubezpieczenie
        wyniosłoby mnie ponad 200 (wzwyżka za wiek) ale baaardzo ciągnie mnie w lasy,
        więc chciałbym sprzedać Jawe i czaić się na chociaż CZ Cross 125.

Tak więc nie rejestrowałem moto nie po to, żeby oszczędzić i szaleć, rozbijać
        się. Nie odjechałem w życiu dalej niż jakieś 7 km od domu, mieszkam na wsi,
        niektóre drogi są prawie nieuczęszczane, więc tam jeździłem, żeby trochę oswoić
        się z nowym nabytkiem.

Polacy to dziwny naród... jeśli chodzi o prawo.
    • hun_xtz660 Re: Sprzedaż nieprzerejestrowanego 18.02.04, 13:46
      Najbezpieczniej będzie zarejestrować na siebie i sprzedać jako właściciel. Co
      prawda minęło 30 dni od daty sprzedaży, ale wydział komunikacji nie powinien
      robić problemu. Przy sprzedaży nie musisz okazywać polisy OC, więc tu masz
      problem z głowy ( ubezpieczyciele nie współpracują z urzędami ) Jeżeli
      sprzedasz jako poprzedni właściciel, to w urzędzie skarbowym poprzedniego
      właściciela znajdą się dwie deklaracje PCC na sprzedaż tego samego pojazdu i tu
      będzie kłopot(zarejestrowałeś umowę). Jeżeli sprzedasz wcześniej niz pół roku
      po zakupie, to przedmiot sprzedaży traci cechy przedmiotu używanego i musisz na
      koniec roku wykazać w zeznaniu podatkowym dochód lub stratę poniesioną na tej
      transakcji.Wybór należy do Ciebie.
    • tomeketz Re: Sprzedaż nieprzerejestrowanego 19.02.04, 22:47
      Tez mam problem z rejestracja, kupilem motorower z dowodem rejestracyjnym ale
      poprzedni wlasciciel nie mial napisanej umowy z czlowiekiem na ktory pojazd
      jest zarejestrowany. Jest jeszcze jakas szansa na przerejestrowanie pojazdu???
      Od razu mowie ze nie ma mozliwosci napisania ponownej umowy z osoba na ktora
      jest zarejestrowane moto.
    • jjarus Re: Sprzedaż nieprzerejestrowanego 20.02.04, 06:48
      Wydaje mi się że nie powinno być problemów . Kupującemu trzeba dać dwie umowy
      kupna-sprzedaży .Czyli tą opłaconą i napisać drugą z siebie na kupujacego .
      Mój znajomy na jesieni kupił pojazd dwa razy sprzedany bez przerejestrowania
      wiem że zarejestrował i jeździ.Dobrze że umowa jest opłacona bo w innym
      przypadku groziła by Ci kara ale moto i tak by można zarejestrować .OC się nie
      przejmój nie płaci się OC od niezarejstrowanego pojazdu.
      Jarus
      • jjarus Re: Sprzedaż nieprzerejestrowanego 20.02.04, 07:04
        Z tym OC to troche źle napisałem ubezpieczyciel zwróci się o zaległą składkę
        do poprzedniego właściciela a Ty poprostu mu ją zwrócisz .
        • knf Re: Sprzedaż nieprzerejestrowanego 20.02.04, 13:38
          Hej!

No niepocieszyliście mnie :). Dzięki Wam wszystkim za odpowiedź. Czyli z tego
          co rozumiem, to teraz wypadałoby zapłacić OC i wziąść się za rejestracje, tak?

Pozdro!
          • knf Re: Sprzedaż nieprzerejestrowanego 03.03.04, 14:20
            > p.s. A tak na marginesie. To przez zaoszczędzenie tych 150 zł na rejestracji
            i
            > ubezpieczeniu nagmatwałeś sobie tak, że teraz może Cię to kosztować dużo
            > wiecej. Warto było?
            > Polacy to dziwny naród...

Aha... chciałem jeszcze sprostować. Nie chce, żeby to wyglądało, że jestem
            jakimś buraczkiem ze wsi, który kupił se jawke i rozbija się w spodenkach,
            koszulce i czapeczce z daszkiem. Przed zimą nie zdążyłem zrobić sobie prawka,
            więc stwierdziłem że nie opłaca mi się rejestrować, tym bardziej, że w zime z
            regóły mało się jeździ. Poza tym kasa poszła na kask, rękawice i oleje. Znajomy
            tylko dał rade, że lepiej zarejestrować umowe w urzędzie skarbowym, bo za to
            może być kara. Teraz nawet nosiłem się z zamiarem rejestracji, ubezpieczenie
            wyniosłoby mnie ponad 200 (wzwyżka za wiek) ale baaardzo ciągnie mnie w lasy,
            więc chciałbym sprzedać Jawe i czaić się na chociaż CZ Cross 125.

Tak więc nie rejestrowałem moto nie po to, żeby oszczędzić i szaleć, rozbijać
            się. Nie odjechałem w życiu dalej niż jakieś 7 km od domu, mieszkam na wsi,
            niektóre drogi są prawie nieuczęszczane, więc tam jeździłem, żeby trochę oswoić
            się z nowym nabytkiem.

Polacy to dziwny naród... jeśli chodzi o prawo.

No i mam jeszcze jeden problem - skończył mi się przegląd :(. W jakiej
            kolejności mam to wszystko robić (przegląd, ubezpieczenie, rejestracja) i ile
            kosztuje NORMALNY (a nie kompromisowy :) przegląd?
            • jjarus Re: Sprzedaż nieprzerejestrowanego 03.03.04, 17:52
              Przegląd rejestracja ubezpieczenie w tamtym roku 30 zł Motor trzeba zaprowadzic
              albo wykupic próbne nr w wydziale komunikacji Bardziej opłaca się zaprowadzić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka