Dodaj do ulubionych

fotoradary

11.05.04, 17:40
cze mam pytanie dotyczące fotoradarów czy istnieje jakiś sposób identyfikacji
motocyklisty na zdięciu z takiego urządzenia?
z góry dzieki za informacje
Obserwuj wątek
    • herflik-00 Re: fotoradary 11.05.04, 18:14
      czeee
      niedawno rozmawialem z policjantem na ten temat i powiedzial ze niby sie
      da ....ze zdjecie jest tak dokladne ze widac twarz kierowcy ....ze beda szukac
      po cechach szczegolnych motocykla i takie tam dyrdymaly ..... poprostu nie
      chcial sie przyznac ze nic nie moga zrobic motocykliscie :)))) no bo zdjecia
      robione sa zazwyczaj z przodu wiec praktycznie nie ma mozliwosci
      zidentyfikowania takiego motocyklisty :)

pozdrawiam herflik
      • zibi2828 Re: fotoradary 12.05.04, 00:46
        siema mi przyszla fotka do domciu dokladnie dwie
        jedna zaplacilem bo bylem na fotce w aucie
        drugiego nieplacilem bo jechala moja zona i powiedzialem ze to kumpela i ze
        wyjechala do usa. upieklo sie wszystkie foty byly z auta a co do moto na
        stoprocent nietrafia po twazy bo rysy sa niewyrazne.
        wiec mozemy smigac do bulu tylko niewiem czy foto radary robia fotki tez od
        tylu bo co do auta to tylko przod , mysle ze tylko z przodu przeciesz skad by
        wzieli taka technike hahahah i tylko po nr rej dochadza tak ze spoko mozemy
        spac i smigac :)
        • sunshine600 Re: fotoradary 12.05.04, 01:03
          Co do robienia zdięć od przodu to z tego co wiem jestesmy zupełnie bezkarni.
          Niedawno mój znajomy miał rozmowe z policjantem. Na pytanie o średnie prędkości
          pojazdów na zdjęciach policjant odpowiedział: "... Panie! Ci na tych motorach
          to po 200 jeżdżą, ale jak się nie rozpieprzą to nie dojdziemy kto.."

PZDR
          • patmate Re: fotoradary 12.05.04, 02:39
            Siedziałem ostatnio w UK, kupowałem gazetki FB i SB i w jednej z nich gość
            skarżył się ze mu błysnęło-znaczy pstrykneli mu. Radzono żeby przy wezwaniu
            odmówił identyfikacji kierowcy, podobno jest jakiś knyf prawny, że nie mogą na
            to (pały) nic zrobić, jak znajdę tą gazetkę to bedzie dokładniej. Swoją drogą
            wygląda na to że radary są tak ustawiane, że moga pstrykać też pojazdy od tyłu-
            czyli identyfikacja po rejestracji jest możliwa. Poczytam to jeszcze wrócę do
            tematu. Aha, każdy radar jest oznakowany znakami drogowymi czytelnie i z
            daleka, ponadto samo urządzenie jest na 3 metrowym słupie w postaci dużej
            jaskrawo-żółtej skrzynki; jest duża szansa wyregulować predkość, aby nie jechać
            za wolno. Widziałem jak chłopaki wycinają i przed znakami ostrzegawczymi
            dokładnie regulują prędkość do maksymalnie dozwolonej.
            Pzdr
    • garfield500 Re: fotoradary 12.05.04, 08:57
      z tego co ja wiem to fotoradary nie maja mozliwosci zrobic zdjecia z tylu
      pojazdu poniewaz ich czujnik jest nakierowany w nasza strone i sam aparat
      rowniez .
      proponuje zatrzymac sie obok jakiegokolwiek fotoradary i go dokladnie obejzec
      z bliska:)
      nie wiem jeszcze jak jest w polsce z dopuszczalna granica(ile mozna jechac
      wiecej niz ograniczenie)bo np. w norwegji przy ograniczeniu do 90km/h mozna
      jechac nawet 93km/h ale juz za 94 masz ladna fotke:)
      pozdrawiam !!!
      • patmate Re: fotoradary 12.05.04, 18:43
        Jeżeli fotoradar ustawiony jest pośrodku dwupasmówki to dlaczego nie?
        Pzdr
    • bidul1 Re: fotoradary 12.05.04, 19:14
      witam
      w krakowie fotoradary robia zdjecia z przodu (sa szare) i z tego co wiem od
      znajomego policjanta to nie ma mozliwosci identyfikacji kierwcy. o ile mozna
      przekroczyc to juz zalezy od nich na ile ustawia. co do uk, to tam wszedzie
      zdjecia robione sa od tylu, aparaty sa zolte i ladnie je widac, wiec mozna
      odpowiednio wczesniej zwolnic. co prawda zlapalem tam jedna fotke, ograniczenie
      bylo do 50mph, ja jechalem 53 i przyszlo mi 60 funtow do zaplacenia:( dlaczego
      np w uk zdjecia sa robione z tylu? slyszalem taka historyjke, ale nie wiem ile
      jest w niej prawdy, ze jechal sobie gosc z jakas latwica, przekroczyl predkosc,
      aparacik blysnal i zdjecie przyszlo do domu. pech ze zona otworzyla koperte,
      zobaczyla kto z kim jest na zdjeciu i zlozyla pozew o rozwod. pozniej koles
      wniosl sprawe do sadu, ze to przez taki fotoradar sie sypnelo malzenstwo.
      sprawe wygral i podobno od tego czasu fotki sa robione od tylu.
      pozdrawiam
      bidul
    • rafalmik1 Re: fotoradary 12.05.04, 19:47
      dzięki za zainteresowanie tematem.
      ostatnio do mojego znajomego przyszedł pan dzielnicowy z "prezentem" i okazalo
      sie ze policja jest wyposażona w przenośne aparaty które z łatwością można
      przenośić. ja widziałem już dwie takie skrzynki, pierwszą w słupsku-stała obok
      przystanku autobusawego a pan policjant siedział schowany w przystanku i
      pilnował sprzętu. drugi aparat stał w trójmieście.
      a co do prawa w UK to prawo unii europejskiej nie nakazuje właścicielowi
      pojazdu ujawniac tożsamości kierowcy!! a my chyba już jesteśmy w UE??
      • patmate Re: fotoradary 12.05.04, 22:27
        W Szczecinie też mają przenośny fotoradar. Niepozorna szara skrzynka jast
        ustawiana na chodniku, stąd kabel do ustawionego nieopodal radiowozu-nawet nie
        wychodzą wymachać trafionego. Właśnie dzisiaj widziałem coś takiego (na
        Mickiewicza vis a vis szkoły i prywatnej kliniki). Chyba trzeba stworzyć w
        ogóle rejestr fotoradarów stacjonarnych w kraju.
        Pzdr
        • kondzik86 Re: fotoradary 13.05.04, 01:07
          HeHe to ja nawet nie widziałem ,ze takie stałe radary istnieją(znaki
          ostrzgawcze sa ale radar ???)...ja własnie widziałem same przenośne i myslałem
          że o tylko takich tutaj mowa...w wawie jest już ich pełno...na portójnej nóżce
          szara skrzynka nie potrzebująca zasilania...nawet STRAŻ MIEJSKA juz jest w nie
          zaopatrzona...moich zdjęc mają bezprzesady z ok.30sztuk i na większosci nawet
          uprzejmie do nich pomacham :P.Jeszcze żaden mandat nie przyszedł wieć jesteśmy
          bezkarni...i mam nadzieję że w Polsce szybko się nie pojawią robiące od tyłu...
          • mietek001 Re: fotoradary 13.05.04, 05:23
            W Ontario byly kiedys takie fotoradary (nowy rzad zrezygnowal z tego). Byly
            mobilne i nigdy nie staly w tym samym miejscu dluzej niz pare godzin. Mandat za
            przekroczona szybkosc placil wlasciciel zfotografowanego samochodu. Prawo
            zabranialo ujawniania tozsamosci kierowcy i punkty karne nawet za przekroczenie
            szybkosci o 100 km/h nie byly wcale odbierane. Jedyna rzecz, jaka dzialala na
            szkode kierowcy to $$$$$ i nic nie pomogloby tlumaczenie, ze samochod pozyczyl
            moj dziadek.
            Pozdrawiam - Mietek z Yamaha V-Star 650 custom.
            • scorel Re: fotoradary 14.05.04, 18:31
              Ile można dostać za przejechanie na czerwonym świetle? Ostatnio niestety
              zdarzyło mi sie coś takiego (ale wstyd!) i nie jestem pewny czy nie pstrykneli
              mi bo widziałem jakiś błysk w lusterku (może mi sie wydawało , wszak była noc)
              Odrazu dodam że nie spowodowało to bezpośredniego zagrożenia dla innych
              uczestników ruchu ;)
    • anarchi Re: fotoradary 17.05.04, 14:01
      Uwazajcie bo psy i ciecie ze strazy miejskiej robia czasem fotke od tylu. Tak
      wiec ponawiam apel o zaginanie tablic rejestracyjnych. Mysle, ze warto miec tez
      wylaczone podswietlenie tablicy.
      Pamietajcie, ze zawsze mozecie sie wyprzec, ze to nie wy jechaliscie ale
      najlepiej nie dac sie zlapac cieciom.
      CHWDP!
    • anarchii Re: fotoradary 17.05.04, 14:11
      Uwazajcie bo psy i ciecie ze strazy miejskiej robia tez fotki od tylu. Tak wiec
      ponawiam apel o podginanie tablic rejestracyjnych. Warto tez miec wylaczone
      podswietlenie tablicy.
      Nie dajcie sie zlapac frajerom!
    • anarchii Re: fotoradary 17.05.04, 14:17
      Uwazajcie bo robia tez od tylu wiec ponawiam apel o zaginanie tablic
      rejestracyjnych.
      • rafalmik1 Re: fotoradary 19.05.04, 15:00
        po co ty wogóla montujesz tą tablice, przecież możesz ją sobie powiesić na
        ścianie w poloju bo przy motocyklu jest tobie niepotrzebna

mody się zmieniają
        • jacek_stanczyk Re: fotoradary 20.05.04, 07:44
          Wlasnie. A po drugie, jesli jest ona nieczytelna (zabrudzona, pomalowana na
          czarno, podgieta) to dla Policji jest tak, jakbys jej nie mial!
          P.S.
          Proponuje ci poodkrecac kierunki i wymontowac swiatla (bo przeciez i tak
          najlepiej sie jezdzi w dzien i jak nie pada)
    • asiorasior Re: fotoradary 22.05.04, 23:59
      Dobry test radarów w Anglii zrobili w Top Gear. Wynika że dopiero przy
      prędkości około 270 km/h jesteśmy dla tych urządzeń niewidzialni. Szkoda..
      ciekawe czy taki sam sprzęt maja nasi policjanci czy jak to u nas bywa tanie
      podróbki radarków.
      Pozdrawiam
      • rafalmik1 Re: fotoradary 24.05.04, 21:54
        test był dobry, ale niestety katamaranem jak to w top gaer!!!!
    • motodawca1 Re: fotoradary 25.05.04, 00:09
      a widzieliscie tą reklamę w której Ninja mija traktor przy fotoradarze - radar
      strzela zdjęcie, a na nim jest...
      traktor i prędkość 258 km/h?
      Gdyby, ktoś chciał mogę pchnąc na skrzynkę...
      • ffron Re: fotoradary 25.05.04, 20:53
        cze chcialbym i to bardzo dostac ta reklame z motorem i traktorem przeslij mi
        na adres ffron@wp.pl
        z gory dziekuje
      • patmate Re: fotoradary 25.05.04, 21:14
        Ja też patmate@poczta.onet.pl
        pzdr
      • scorel Re: fotoradary 25.05.04, 22:32
        Też będę wdzięczny ! ;D

tomust@interia.pl
      • jakk3 Re: fotoradary 25.05.04, 23:32
        ja bym poprosil o jedna kopie.

qbako@op.pl

dzieki.
      • hiszpan25 Re: fotoradary 26.05.04, 11:34
        Widziałem ta reklamę jest odjechana!
        Co do fotoradarów to wszystkie które do tej pory widziałem w Szczecinie robią
        fotki od przodu (nie mówię o Videoradarze z Forda Mondeo :)) z tego wynikają 2
        problemy:
        1 moto z przodu nie ma rejestracji- wiec trudno przesłać fotkę bo komu?
        2 motocyklista w kasku jest trudny do zidentyfikowania więc jak udowodnić mu,
        że to właśnie ON popełnił wykroczenie? ukarać właściciela nie można bo on tylko
        posiada motocykl i nie musiał być sprawcą wykroczenia.
        co innego videoradar z Mondeo. On robi film z tyłu tak więc można odszukać
        właściciela pojazdu ale jak mu udowodnić że to on jechał? Tak wiec o ile załoga
        kina na kółkach nie zatrzyma delikwenta to sprawa jest znowu trudna do wygrania.
        Jest jeszcze jadna sytuacja w której policja jest bezsilna:
        jeśli na fotografii jest wiecej niż jeden pojazd jadący w stronę obiektywu to
        znowu trudno udowodnić który jechał szybciej niż dopuszczały przepisy - bo na
        fotce nie widac kto kogo wyprzedzał :)
      • grubz916 Kollector, wyslij mi tez!! 26.05.04, 20:09
        grubz916@gazeta.pl
      • ko1w Re: fotoradary 26.05.04, 21:14
        tez bym z mila checia obejrzal ta reklame. bede wdzieczny jak mi ja podeslesz
        ko1w@poczta.fm Z gory wielkie dzieki. najlepiej byloby jakbys mogl podeslac mi
        link do tej reklamy i do jeszcze innych ciekawych rzeczy oczywiscie o temtyce
        motocyklowej.
    • motofil Re: fotoradary 25.05.04, 23:49
      I ja bym prosił, jeśli nie sprawi kłopotu.
      • motofil Re: fotoradary 25.05.04, 23:50
        Oczywiście motofil@gazeta.pl
    • kocyk78 Re: fotoradary 26.05.04, 12:13
      jak starczy ci jeszcze sił to poproszę na kocyk25@wp.pl
    • patmate Re: fotoradary-Top Gear 26.05.04, 13:22
      Program w TVN "Top Gear"-robili doświadczenia przy jakiej predkości brytyjski
      fotoradar nie uchwyci pojazdu. Wynik dla samochodu to od 270 km/h w górę.
      pzdr
    • motodawca1 Re: fotoradary 28.05.04, 21:59
      wyśle w krótce - przepraszam, ze to tyle schodzi - mam klopoty z dostepem do
      sieci
      Prosze o wybaczenie.
    • motodawca1 Re: fotoradary 28.05.04, 22:03
      piszac wkrótce mam na myśli dziś w nocy
      jeszcze raz przepraszam, ze tyle czekaliście.
      • echohce Re: fotoradary 30.05.04, 21:05
        siemka jesli masz jeszcze sily to mi tez podeslij:)echohce@gazeta.pl ja narazie
        mam sezon z glowy... wlasnie dostalem piekny nodowiutki gipsik na noge:((( do
        zobaczenia na
        trasie
        echo
    • motodawca1 Re: fotoradary 28.05.04, 23:11
      wysłałem filmik wszystkim, którzy chcieli
      gdyby nie doszedł proszę o kontakt (niektórym osobom wysłalem na konto
      gazety.pl, ponieważ konta Wirtualnej Polski szwankują - pewnie chodzi o rozmiar
      wiadomości - moja "waży 3,4 Mega).
      Licze że spodoba się Wam tak jak mi
      Pozdrawiam
    • sv650s Re: fotoradary 30.05.04, 18:10
      ja bym też poprosił tą reklamę z Kawą i troktorkiem dzięki
      szymontwarog@interia.pl
    • supermacio Re: fotoradary 30.05.04, 19:20
      Z tego co wiem, to w Polsce nie ma i nie planuje się fotoradarów robiących
      zdjęcia z tyłu. Po drugie, to mrygałki w UK robią zdjęcia z przodu i z tyłu
      (vide test w Top Gear).
      Po trzecie jak się da to terz bym prosił o tą reklamę (supermacio@gazeta.pl).
      A po czwarte i najlepsze: W całym woj. Śląskim osób zajmujących się odbiorem
      zdjęć, ich przetwarzaniem, znajdywaniem kierowców i wysyłaniem wezwań jest 4
      (słownie CZTERY) !!!
      A pomyśleć tylko jaką kasę z tego mają ;)
      • motodawca1 Re: fotoradary 30.05.04, 22:37
        "w Polsce nie ma i nie planuje się fotoradarów robiących
        zdjęcia z tyłu"
        - nie jestempewien, ale w Lublinie jest ustawiony foradar który swoim
        ustawieniem sugeruje że robi zdjęcia właśnie tynych tablic
        Znajduje sie on po zamkiem, na przeciwko dworca pks (przed rondem, jadąc na
        Zamość)
        (nie pamiętam jaka to ulica, ale osoby bywające w Lublinie pewnie domyślą sie o
        jakim miejscu mówię)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka