rafalmik1 11.05.04, 17:40 cze mam pytanie dotyczące fotoradarów czy istnieje jakiś sposób identyfikacji motocyklisty na zdięciu z takiego urządzenia? z góry dzieki za informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
herflik-00 Re: fotoradary 11.05.04, 18:14 czeee niedawno rozmawialem z policjantem na ten temat i powiedzial ze niby sie da ....ze zdjecie jest tak dokladne ze widac twarz kierowcy ....ze beda szukac po cechach szczegolnych motocykla i takie tam dyrdymaly ..... poprostu nie chcial sie przyznac ze nic nie moga zrobic motocykliscie :)))) no bo zdjecia robione sa zazwyczaj z przodu wiec praktycznie nie ma mozliwosci zidentyfikowania takiego motocyklisty :) pozdrawiam herflik Odpowiedz Link Zgłoś
zibi2828 Re: fotoradary 12.05.04, 00:46 siema mi przyszla fotka do domciu dokladnie dwie jedna zaplacilem bo bylem na fotce w aucie drugiego nieplacilem bo jechala moja zona i powiedzialem ze to kumpela i ze wyjechala do usa. upieklo sie wszystkie foty byly z auta a co do moto na stoprocent nietrafia po twazy bo rysy sa niewyrazne. wiec mozemy smigac do bulu tylko niewiem czy foto radary robia fotki tez od tylu bo co do auta to tylko przod , mysle ze tylko z przodu przeciesz skad by wzieli taka technike hahahah i tylko po nr rej dochadza tak ze spoko mozemy spac i smigac :) Odpowiedz Link Zgłoś
sunshine600 Re: fotoradary 12.05.04, 01:03 Co do robienia zdięć od przodu to z tego co wiem jestesmy zupełnie bezkarni. Niedawno mój znajomy miał rozmowe z policjantem. Na pytanie o średnie prędkości pojazdów na zdjęciach policjant odpowiedział: "... Panie! Ci na tych motorach to po 200 jeżdżą, ale jak się nie rozpieprzą to nie dojdziemy kto.." PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: fotoradary 12.05.04, 02:39 Siedziałem ostatnio w UK, kupowałem gazetki FB i SB i w jednej z nich gość skarżył się ze mu błysnęło-znaczy pstrykneli mu. Radzono żeby przy wezwaniu odmówił identyfikacji kierowcy, podobno jest jakiś knyf prawny, że nie mogą na to (pały) nic zrobić, jak znajdę tą gazetkę to bedzie dokładniej. Swoją drogą wygląda na to że radary są tak ustawiane, że moga pstrykać też pojazdy od tyłu- czyli identyfikacja po rejestracji jest możliwa. Poczytam to jeszcze wrócę do tematu. Aha, każdy radar jest oznakowany znakami drogowymi czytelnie i z daleka, ponadto samo urządzenie jest na 3 metrowym słupie w postaci dużej jaskrawo-żółtej skrzynki; jest duża szansa wyregulować predkość, aby nie jechać za wolno. Widziałem jak chłopaki wycinają i przed znakami ostrzegawczymi dokładnie regulują prędkość do maksymalnie dozwolonej. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
garfield500 Re: fotoradary 12.05.04, 08:57 z tego co ja wiem to fotoradary nie maja mozliwosci zrobic zdjecia z tylu pojazdu poniewaz ich czujnik jest nakierowany w nasza strone i sam aparat rowniez . proponuje zatrzymac sie obok jakiegokolwiek fotoradary i go dokladnie obejzec z bliska:) nie wiem jeszcze jak jest w polsce z dopuszczalna granica(ile mozna jechac wiecej niz ograniczenie)bo np. w norwegji przy ograniczeniu do 90km/h mozna jechac nawet 93km/h ale juz za 94 masz ladna fotke:) pozdrawiam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: fotoradary 12.05.04, 18:43 Jeżeli fotoradar ustawiony jest pośrodku dwupasmówki to dlaczego nie? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bidul1 Re: fotoradary 12.05.04, 19:14 witam w krakowie fotoradary robia zdjecia z przodu (sa szare) i z tego co wiem od znajomego policjanta to nie ma mozliwosci identyfikacji kierwcy. o ile mozna przekroczyc to juz zalezy od nich na ile ustawia. co do uk, to tam wszedzie zdjecia robione sa od tylu, aparaty sa zolte i ladnie je widac, wiec mozna odpowiednio wczesniej zwolnic. co prawda zlapalem tam jedna fotke, ograniczenie bylo do 50mph, ja jechalem 53 i przyszlo mi 60 funtow do zaplacenia:( dlaczego np w uk zdjecia sa robione z tylu? slyszalem taka historyjke, ale nie wiem ile jest w niej prawdy, ze jechal sobie gosc z jakas latwica, przekroczyl predkosc, aparacik blysnal i zdjecie przyszlo do domu. pech ze zona otworzyla koperte, zobaczyla kto z kim jest na zdjeciu i zlozyla pozew o rozwod. pozniej koles wniosl sprawe do sadu, ze to przez taki fotoradar sie sypnelo malzenstwo. sprawe wygral i podobno od tego czasu fotki sa robione od tylu. pozdrawiam bidul Odpowiedz Link Zgłoś
rafalmik1 Re: fotoradary 12.05.04, 19:47 dzięki za zainteresowanie tematem. ostatnio do mojego znajomego przyszedł pan dzielnicowy z "prezentem" i okazalo sie ze policja jest wyposażona w przenośne aparaty które z łatwością można przenośić. ja widziałem już dwie takie skrzynki, pierwszą w słupsku-stała obok przystanku autobusawego a pan policjant siedział schowany w przystanku i pilnował sprzętu. drugi aparat stał w trójmieście. a co do prawa w UK to prawo unii europejskiej nie nakazuje właścicielowi pojazdu ujawniac tożsamości kierowcy!! a my chyba już jesteśmy w UE?? Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: fotoradary 12.05.04, 22:27 W Szczecinie też mają przenośny fotoradar. Niepozorna szara skrzynka jast ustawiana na chodniku, stąd kabel do ustawionego nieopodal radiowozu-nawet nie wychodzą wymachać trafionego. Właśnie dzisiaj widziałem coś takiego (na Mickiewicza vis a vis szkoły i prywatnej kliniki). Chyba trzeba stworzyć w ogóle rejestr fotoradarów stacjonarnych w kraju. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kondzik86 Re: fotoradary 13.05.04, 01:07 HeHe to ja nawet nie widziałem ,ze takie stałe radary istnieją(znaki ostrzgawcze sa ale radar ???)...ja własnie widziałem same przenośne i myslałem że o tylko takich tutaj mowa...w wawie jest już ich pełno...na portójnej nóżce szara skrzynka nie potrzebująca zasilania...nawet STRAŻ MIEJSKA juz jest w nie zaopatrzona...moich zdjęc mają bezprzesady z ok.30sztuk i na większosci nawet uprzejmie do nich pomacham :P.Jeszcze żaden mandat nie przyszedł wieć jesteśmy bezkarni...i mam nadzieję że w Polsce szybko się nie pojawią robiące od tyłu... Odpowiedz Link Zgłoś
mietek001 Re: fotoradary 13.05.04, 05:23 W Ontario byly kiedys takie fotoradary (nowy rzad zrezygnowal z tego). Byly mobilne i nigdy nie staly w tym samym miejscu dluzej niz pare godzin. Mandat za przekroczona szybkosc placil wlasciciel zfotografowanego samochodu. Prawo zabranialo ujawniania tozsamosci kierowcy i punkty karne nawet za przekroczenie szybkosci o 100 km/h nie byly wcale odbierane. Jedyna rzecz, jaka dzialala na szkode kierowcy to $$$$$ i nic nie pomogloby tlumaczenie, ze samochod pozyczyl moj dziadek. Pozdrawiam - Mietek z Yamaha V-Star 650 custom. Odpowiedz Link Zgłoś
scorel Re: fotoradary 14.05.04, 18:31 Ile można dostać za przejechanie na czerwonym świetle? Ostatnio niestety zdarzyło mi sie coś takiego (ale wstyd!) i nie jestem pewny czy nie pstrykneli mi bo widziałem jakiś błysk w lusterku (może mi sie wydawało , wszak była noc) Odrazu dodam że nie spowodowało to bezpośredniego zagrożenia dla innych uczestników ruchu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anarchi Re: fotoradary 17.05.04, 14:01 Uwazajcie bo psy i ciecie ze strazy miejskiej robia czasem fotke od tylu. Tak wiec ponawiam apel o zaginanie tablic rejestracyjnych. Mysle, ze warto miec tez wylaczone podswietlenie tablicy. Pamietajcie, ze zawsze mozecie sie wyprzec, ze to nie wy jechaliscie ale najlepiej nie dac sie zlapac cieciom. CHWDP! Odpowiedz Link Zgłoś
anarchii Re: fotoradary 17.05.04, 14:11 Uwazajcie bo psy i ciecie ze strazy miejskiej robia tez fotki od tylu. Tak wiec ponawiam apel o podginanie tablic rejestracyjnych. Warto tez miec wylaczone podswietlenie tablicy. Nie dajcie sie zlapac frajerom! Odpowiedz Link Zgłoś
anarchii Re: fotoradary 17.05.04, 14:17 Uwazajcie bo robia tez od tylu wiec ponawiam apel o zaginanie tablic rejestracyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalmik1 Re: fotoradary 19.05.04, 15:00 po co ty wogóla montujesz tą tablice, przecież możesz ją sobie powiesić na ścianie w poloju bo przy motocyklu jest tobie niepotrzebna mody się zmieniają Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_stanczyk Re: fotoradary 20.05.04, 07:44 Wlasnie. A po drugie, jesli jest ona nieczytelna (zabrudzona, pomalowana na czarno, podgieta) to dla Policji jest tak, jakbys jej nie mial! P.S. Proponuje ci poodkrecac kierunki i wymontowac swiatla (bo przeciez i tak najlepiej sie jezdzi w dzien i jak nie pada) Odpowiedz Link Zgłoś
asiorasior Re: fotoradary 22.05.04, 23:59 Dobry test radarów w Anglii zrobili w Top Gear. Wynika że dopiero przy prędkości około 270 km/h jesteśmy dla tych urządzeń niewidzialni. Szkoda.. ciekawe czy taki sam sprzęt maja nasi policjanci czy jak to u nas bywa tanie podróbki radarków. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rafalmik1 Re: fotoradary 24.05.04, 21:54 test był dobry, ale niestety katamaranem jak to w top gaer!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
motodawca1 Re: fotoradary 25.05.04, 00:09 a widzieliscie tą reklamę w której Ninja mija traktor przy fotoradarze - radar strzela zdjęcie, a na nim jest... traktor i prędkość 258 km/h? Gdyby, ktoś chciał mogę pchnąc na skrzynkę... Odpowiedz Link Zgłoś
ffron Re: fotoradary 25.05.04, 20:53 cze chcialbym i to bardzo dostac ta reklame z motorem i traktorem przeslij mi na adres ffron@wp.pl z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
jakk3 Re: fotoradary 25.05.04, 23:32 ja bym poprosil o jedna kopie. qbako@op.pl dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
hiszpan25 Re: fotoradary 26.05.04, 11:34 Widziałem ta reklamę jest odjechana! Co do fotoradarów to wszystkie które do tej pory widziałem w Szczecinie robią fotki od przodu (nie mówię o Videoradarze z Forda Mondeo :)) z tego wynikają 2 problemy: 1 moto z przodu nie ma rejestracji- wiec trudno przesłać fotkę bo komu? 2 motocyklista w kasku jest trudny do zidentyfikowania więc jak udowodnić mu, że to właśnie ON popełnił wykroczenie? ukarać właściciela nie można bo on tylko posiada motocykl i nie musiał być sprawcą wykroczenia. co innego videoradar z Mondeo. On robi film z tyłu tak więc można odszukać właściciela pojazdu ale jak mu udowodnić że to on jechał? Tak wiec o ile załoga kina na kółkach nie zatrzyma delikwenta to sprawa jest znowu trudna do wygrania. Jest jeszcze jadna sytuacja w której policja jest bezsilna: jeśli na fotografii jest wiecej niż jeden pojazd jadący w stronę obiektywu to znowu trudno udowodnić który jechał szybciej niż dopuszczały przepisy - bo na fotce nie widac kto kogo wyprzedzał :) Odpowiedz Link Zgłoś
ko1w Re: fotoradary 26.05.04, 21:14 tez bym z mila checia obejrzal ta reklame. bede wdzieczny jak mi ja podeslesz ko1w@poczta.fm Z gory wielkie dzieki. najlepiej byloby jakbys mogl podeslac mi link do tej reklamy i do jeszcze innych ciekawych rzeczy oczywiscie o temtyce motocyklowej. Odpowiedz Link Zgłoś
motofil Re: fotoradary 25.05.04, 23:49 I ja bym prosił, jeśli nie sprawi kłopotu. Odpowiedz Link Zgłoś
kocyk78 Re: fotoradary 26.05.04, 12:13 jak starczy ci jeszcze sił to poproszę na kocyk25@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: fotoradary-Top Gear 26.05.04, 13:22 Program w TVN "Top Gear"-robili doświadczenia przy jakiej predkości brytyjski fotoradar nie uchwyci pojazdu. Wynik dla samochodu to od 270 km/h w górę. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
motodawca1 Re: fotoradary 28.05.04, 21:59 wyśle w krótce - przepraszam, ze to tyle schodzi - mam klopoty z dostepem do sieci Prosze o wybaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
motodawca1 Re: fotoradary 28.05.04, 22:03 piszac wkrótce mam na myśli dziś w nocy jeszcze raz przepraszam, ze tyle czekaliście. Odpowiedz Link Zgłoś
echohce Re: fotoradary 30.05.04, 21:05 siemka jesli masz jeszcze sily to mi tez podeslij:)echohce@gazeta.pl ja narazie mam sezon z glowy... wlasnie dostalem piekny nodowiutki gipsik na noge:((( do zobaczenia na trasie echo Odpowiedz Link Zgłoś
motodawca1 Re: fotoradary 28.05.04, 23:11 wysłałem filmik wszystkim, którzy chcieli gdyby nie doszedł proszę o kontakt (niektórym osobom wysłalem na konto gazety.pl, ponieważ konta Wirtualnej Polski szwankują - pewnie chodzi o rozmiar wiadomości - moja "waży 3,4 Mega). Licze że spodoba się Wam tak jak mi Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sv650s Re: fotoradary 30.05.04, 18:10 ja bym też poprosił tą reklamę z Kawą i troktorkiem dzięki szymontwarog@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
supermacio Re: fotoradary 30.05.04, 19:20 Z tego co wiem, to w Polsce nie ma i nie planuje się fotoradarów robiących zdjęcia z tyłu. Po drugie, to mrygałki w UK robią zdjęcia z przodu i z tyłu (vide test w Top Gear). Po trzecie jak się da to terz bym prosił o tą reklamę (supermacio@gazeta.pl). A po czwarte i najlepsze: W całym woj. Śląskim osób zajmujących się odbiorem zdjęć, ich przetwarzaniem, znajdywaniem kierowców i wysyłaniem wezwań jest 4 (słownie CZTERY) !!! A pomyśleć tylko jaką kasę z tego mają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
motodawca1 Re: fotoradary 30.05.04, 22:37 "w Polsce nie ma i nie planuje się fotoradarów robiących zdjęcia z tyłu" - nie jestempewien, ale w Lublinie jest ustawiony foradar który swoim ustawieniem sugeruje że robi zdjęcia właśnie tynych tablic Znajduje sie on po zamkiem, na przeciwko dworca pks (przed rondem, jadąc na Zamość) (nie pamiętam jaka to ulica, ale osoby bywające w Lublinie pewnie domyślą sie o jakim miejscu mówię) Odpowiedz Link Zgłoś