Dodaj do ulubionych

jazda na jednym kole

19.05.04, 19:05
Jezdze Honda CBR600F2 i mam problem postawic ja na kolo bo nie zbyt ta
sztuczke potrafie. Brubowalem wielokrotnie ale nic minie wychodzi. Albo idzie
za bardzo w góre i spuszczam z gazu albo wogóle nie moge jej oderwac. Czy
moglby mi ktos wytlumaczyc jak to powinienem prawidlowo robic ( do ilu
obrotow powinienem ja krecac zeby poszla w góre) . Z góry wielkie dzieki za
radę. Pozdrawiam i zapraszam na zlot do bartoszyc w pierwszy weekend czerwca.
Obserwuj wątek
    • ko1w Re: jazda na jednym kole 20.05.04, 21:38
      czy ktos mi pomoze nauczyc sie jezdzic na jednym kole???????????
      • uncledonken Re: jazda na jednym kole 20.05.04, 22:13
        Cześć. Może to dziwne - nie mam motoru! ale znam-troche (teoretycznie) jak to
        się robi na dwa sposoby.
        1. Kręcisz silnik na wysokie obroty (na biegu) pod czerwone pole. Kiedy już
        pędzisz przymykasz gaz całkowicie na ułamek sekundy (wiadomo że gwałtownie
        zwolni jak to bywa kiedy silnik hamuje) i momentalnie odkręcasz. Powinno to
        podnieść koło, ale trzeba uważać bo wiadomu - może za bardzo i gleba gotowa.
        2. Teraz ze sprzęgła. Pędzisz jw.na wysokich obrotach, i jednocześnie: lekko
        wciskasz sprzęgło (wyłączasz je), zamykasz gaz (czy może lekko zwalniasz
        obroty) a następnie wraz ze puszczeniem sprzęgła (włączeniem go)odkręcasz.
        To wszystko, tyle pamiętam z lekcji, którą gdzieć kiedyś znalazłem w
        internecie.
        Aha, chyba nie musze dodawać że na 4 i wyższym biegu to raczej nie możliwe (czy
        sie myle?)
        P.S. Nie odpowiadam za szkody wynikłe z nieprzewidzianych okoliczności.
        • piotrmoto Re: jazda na jednym kole 21.05.04, 17:04
          No na czwórce to zdecydowanie niemożliwe chyba, że posiada się jakiś kosmiczny
          sprzęcik typu.....nie wiem, ale najnowsza R1 idzie podobno aż tylko z trójki
          Pozdrowienia
          • ko1w Re: jazda na jednym kole 24.05.04, 19:52
            No koleszko to sie teraz mylisz ze tylko jakies R1 moze tak isc tak na kolo (
            grubo sie mylisz). Moj koles ma kawasaki klr 250 i na 3 jezdzi na kole
            perfekcyjnie ale jak wpina 4 to juz za malo mocy no i spada ( to ma jakies
            30KM). wiec co mi teraz powiesz na to????
    • garfield500 Re: jazda na jednym kole 24.05.04, 20:05
      kolego nie porownuj kawasaki KLR 250 do yamahy R1....kidy kawa na 3 ma 100km/h
      (a moze i to nie) to yamaha ma grubo ponad 160km/h.
      pozdrawiam;)
      • ko1w Re: jazda na jednym kole 24.05.04, 21:17
        kolego motocyklisto nie porownuje bo te dwa motory to inna bajka. Ale kolega
        pisal ze na 3 i 4 biegu na kole mozliwa jest tylko jazda jakimis super
        sprzetami a ja mu chcem udowodnic ze klr 250 idzie na kole na 3 i 4 .
        • asiorasior Re: jazda na jednym kole 24.05.04, 23:27
          Ale jeśli pytałeś o CBR 600 F2 to ten pojazd na pewno nie pójdzie na czwartym
          biegu, daj boże żeby choć na trzecim dawał.
          Sprubój mnie zadziwić...
          • uncledonken Re: jazda na jednym kole 24.05.04, 23:49
            Ja powiem że nawet z 6 pójdzie w górę... ale zadek jak se stoppie zrobisz
            hyhyhyhy :). A tak serio to ciekawe czy te superbike to idą z czwórki.
            • ko1w Re: jazda na jednym kole 25.05.04, 14:47
              Z czworki to moim zdaniem zaden nie pojdzie w pion ale w powietrzu wrzucic 4 to
              jest mozliwe mowie wam( sam widzialem jak tak robil klr 250).Najpierw musze sie
              nauczyc jezdzic cbr na 1 biegu a jak bede potrafil na wyzszych to sie pochwale.
              Narazie systematycznie cwicze i juz przejezdzam po dobre 20 metrow. Pozdrawiam
              (całkowity brak rozumu)
              • keniw Re: jazda na jednym kole 25.05.04, 23:34
                Witam!
                Przeczytałem jeden z postów w którym Uncledonken daje Tobie teoretyczne rady
                jak postawić motor na koło.Nie wiem gdzie można znaleźć takie "rady" i przez
                kogo są udzielane.Jeżeli uda się Tobie postawić motor wg tych teoretycznych rad
                to gratuluję ale w praktyce to wygląda zupełnie inaczej.
                Jechać na gumie można bez problemu na chyba każdym biegu o ile się umie.

Pozdrawiam!
                • uncledonken Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 00:27
                  Po prostu przepisałem z pamięci to co kieeedyś przeczytałem na jakiejś stronce.
                  A jak to się odnosi do praktyki to nie wiem ale widze, że nie za bardzo. Więc
                  jakie są Wasze "sposoby"?
                  • ko1w Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 16:52
                    kewin to mam do ciebie prosbe daj mi pare fachowych rad zebym pomykal na kółku.
                    tylko zeby ta teoria sie sprawdzila!!! dzieki!!!
                    • keniw Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 20:10
                      Uncledonken nie chciałem żebyś poczuł się urażony ale nie wszystko to co piszą
                      sprawdza się w praktyce.To co napisałeś to rzeczywiście prawie tak wygląda z
                      małym "ale".Otóż przy najwyższych obrotach najłatwiej jest poderwać motor bo
                      wtedy dysponujemy maksymalną mocą ale zanim uda sięnam unieść motor do granicy
                      balansu to skończą się obroty i nic z tego nie wyjdzie.
                      Nie jestem fachowcem i nie wiem czy można to nazwaćfachowymi radami ale kilka
                      wskazuwek mogę podać które w moim przypadku sprawdzają się w 100%.
                      Wszystko zależ od kierowcy i jego zapału.Nawet po radach nie bedzie się odrazu
                      latać na gumie bo potrzeba na to czasu i dużo prób żeby poznać zachowanie
                      motoru na kole.
                      Nie jeździłem jeszcze na CBR 600(ale mam zamiar w tym sezonie kupić taki
                      sprzęt) i nie bardzo oriętuję się od jakich obrotów zaczyna się zbierać.Ja
                      jestem zwolennikiem stawiania z gazu(i to o czym pisze odnosi się do stawiania
                      z gazu).Nie wiem od czego zacząć.Najpierw zobacz przy jakis obrotach zaczyna
                      się mocniej wkręcać (w sradzie 600 jest ok.5-7 tys.).Powoli dojedź do tych
                      obrotach na jedynce:) i raptownie odpuść i dodaj gaz.W momencie jak zaczniesz
                      dodawać (po odpuszczeniu) szarpnij motor do góry.Nie próbuj tego robić z
                      prostych rąk bo nie dasz rady.Zrób to tak:jedź na lekko ugiętych rękach-tak
                      jakbyś się chciał pochylić na bakiem(zanim zaczniesz odpuszczać i dodawać
                      gaz),później przy dodawaniu gazu całym ciałem pociągnij motor(tak jakbyś chciał
                      sie wyprostować).Nie wiem czy jasno to napisałem ale spróbuj tak zrobić.Napisz
                      jak to Tobie wychodzi.Jeszcze łatwiej jest postawić motor stojąc na nóżkach a
                      do tego na tylnych ale najpierw spróbuj na siedząco.
                      Napisz jak idzie nauka i postępy.Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to
                      postaram się odpowiedzieć.

Pozdrawiam!

PS.Pamiętaj o tym że to jest naprawde niebezpieczne i łatwo przegiąć.
                      • ko1w Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 20:44
                        dzieki kolego za rady i bede probowal ale chyba juz przez krotki czas, bo jutro
                        jade ogladac firebladego z 93r , bo znajomy sciagnal z niemeic i jest za
                        stosunkowo male pieniadze i w gre wchodzi zamiana na moja cbr z doplata!!! jak
                        bym jutro sie nie zamienil ( bo cbr900 moze byc doje**na)to bede chcial swoja
                        F2 sprzedac, a cos wspominales ze chcesz kupic. ale jak bede mial juz bladego
                        to bede sie uczyl pełna para !!!
                        • keniw Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 21:00
                          Jeśli nie bedziesz chciał się zamieniać na Bladego to daj namiar bo poszukuję
                          CBR 600 F2/F3 albo 900 RR albo GSX-R 600 SRAD.Napewno poradzisz sobie z Bladym
                          ale jak będziesz coś wiedział to daj znać.A może wiesz o jakimś z ww modelu?

Pozdrawiam!
                          • ko1w Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 21:05
                            Jak jutro bede u tego kolesia co ma bladego (a on ma wecej motorow na sprzedaz)
                            to sie rozejrze za czyms dla ciebie. Ale jak nie zamienie sie to moja oferta
                            CBR-ki bedzie aktualna !!! A mozesz mi napisac skad ty jestes??? (bo ja jestem
                            z pod olsztyna a motory bede ogladal w bartoszycach)!!!
                            • keniw Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 21:09
                              Ja jestem z Siedlec 85 km od Warszawy na wschód.Czy to są motory sprowadzone do
                              Poslki i nie jezdzone w Polsce?
                              • ko1w Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 21:16
                                Ten fireblade byl tylko uzytkowany w niemczech a inne to nie wiem
                                (interesowalem sie tylko bladym). A swoja cbr jedzilem po kraju!!!
                                • keniw Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 21:19
                                  Z którego roku jest Twoja F2?Kupiłeś ją w Polsce czy sprowadzałeś?Jeszcze
                                  jedno. Czy jest w orginalnym malowaniu?
                                  • ko1w Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 21:22
                                    Ja ja kupilem tutaj w polsce i jest to rocznik 93 ,a lakier nie jest oryginalny
                                    (kupilem juz taka). Jak chcesz to moge ci przeslac pare fotek tylko podaj adres
                                    maila!!!
                                    • keniw Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 21:24
                                      keniw@op.pl
                                      Czy była po jakiś dzwonach i jak jest cena wywoławcza :) ?
                                      • ko1w Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 21:28
                                        masz moze gadu gadu to tam przejdziemy i porozmawiamy albo na czacie na wp
                                        olsztyn. jak nie masz gg to na czacie (moj nick to koles od cbr) ale jak masz
                                        gg to podaj numer!!!
                                        • keniw Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 21:30
                                          2206817
                            • grissley Re: jazda w Bartoszycach 30.07.04, 09:11
                              Hej, Koko (1w),
                              Co to za koles, ten z Bartoszyc? To jakis pojedynczy czlowiek, czy komis moze?
                              Duzo tam sprzetow maja, czy trzy na krzyz? Daja jakas gwarancje (moze byc 1
                              miesiac, wazne, zeby byla)? Jakis kontakt do nich (telefon, webstrona)? Godni
                              zaufania, czy nie za bardzo? I takie tam... :)
                              Bede w styczniu szukal motorka (xj600s albo tdm), musze zrobic baze adresow,
                              gdzie szukac ;)
                              Mam tylko nadzieje, ze to bedzie ten styczen, a nie nastepny... :I

pozdrawiam,
                              arek

*350 TS - turbo sprint ;)*
                      • uncledonken Re: jazda na jednym kole 26.05.04, 22:52
                        Urażony - nie. Troszeczkę się ździwiłem że te rady nie sprawdzają się tak jak
                        myślałem. Bo z tego całego "poradnika" wywnioskowac można było, iż osoba go
                        pisząca zna się na rzeczy. Pozdrawiam
                        • pierug123 Re: jazda na jednym kole 02.06.04, 16:51
                          cze widze ze sie znacie na motorkach mam pytanie chce kupic swoj pierwszy
                          motocykl i zastanawiam sie nad suzuki gs 500 uzywana czy to dobry wybor i czy
                          znacie kogos kto ma taka maszyne albo ktos cos sprowadza motorki ale zeby nie
                          jakies padary tylko pozadne czekam na rady
                          • ko1w Re: jazda na jednym kole 02.06.04, 18:15
                            na pierwszy motor GS bedzie idealny. Moim pierwszym powaznym motorem tez byl GS
                            i bylem z niego bardzo zadowolony. Jesli tylko kupisz GS w dobrym stanie to na
                            bank nie bedziesz narzekal(ja nie narzekalem)!!!
                          • hun_xtz660 Re: jazda na jednym kole 03.06.04, 09:09
                            Poszukaj na forum, ten temat już był walcowany. Pozdr.
                            • teoysta Re: jazda na jednym kole 30.07.04, 00:31
                              ja mam cbr 600 f1 i powiem ci ze da sie nia jezdzic na kole nawet calkim
                              sprawnie ale to wymaga DUZO DUZO praktyki - ja osobiscie podrywam ja z lekko
                              powyzej 3 tys obrotow z samego gazu pomagajac jej w tym cialem - pochylam sie
                              lekko na bak szrpie delikatnie tulowiem i wypucham tylek lekko do przodu... :)-
                              odkrecajac manetke wq tym samym czasie do przodu... albo na poczatek sprobuj
                              latwiejszego sposobu - jadac wlasnie kolo 3.5 tys wstan z siodelka i odkrec
                              manetke... z wlasnego doswiadczenia wiem ze na poczatku mialem problemy z
                              jechaniem motorem w pionie - balem sie ze jest za wysoko - powiem ci ze musi
                              byc tak mniej wiecej zeby zegary zaslanialy ci droge... :)a jak samo
                              podnoszenie opanujesz to zeby jechac musisz odpuscic lekko !! gaz gdy motor juz
                              bedzie szedl do pionu i od razu potem dodac... no i juz pozostaje ci tylko
                              przelamac strach zeby kontrolowac go manetka :) -pocwicz sobie jeszcze awaryjne
                              naciskanie tylnego hebla - chociaz ja ci powiem ze mi sie jeszce nie przydal...
                              pozdro i jak bedziesz mial wiecej pytan to pisz : teoysta@go2.pl albo gg
                              5937885
                              ps ja na mojej cebrze jak mi 2 nie wypadnie( co sie dzieje prwawie caly czas to
                              przejezdzam ponad 150 metrow... :) )
                              --
                              Ghostrider-moj idol... :)
                              • ko1w Re: jazda na jednym kole 31.07.04, 10:38
                                No juz mi wychodzi troche ta jazda na gumce!!! Na jedynce ciagne do odciecia!!!
                                Nie moge jeszcze troche starchu przelamac zeby zlapac swiece!!! Te piony nie sa
                                jeszcze taki pionowe ale juz jest dobrze i bedzie lepiej!!! Streetfighter!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka