Dodaj do ulubionych

naprawa główki ramy

25.11.11, 14:33
Witam,

po zderzeniu czołowym wybiła się miska górnego łożyska, ma kształt jajka, po włożeniu łożyska jest około 0,5mm luzu patrząc z przodu ramy.

Szukam wszelkich informacji na temat sposobów naprawy, kosztów.
Dzwoniłem do paru serwisów ale dowiedziałem się tylko "przywieź pan rame"

(rama stal, moto warte ok 6tys, typ funduro)

Obserwuj wątek
    • pablo-se Re: naprawa główki ramy 25.11.11, 15:34
      To ciekawe co piszesz. Teoretycznie jeśli koło zostanie ściśnięte i powstanie np. elipsa to obwód się nie zmieni pomimo zmiany kształtu.
      Przyczyną luzu może być sposób w jaki próbowano przywrócić pierwotny kształt. Mogło dojść do rozciągnięcia- rozbicia ścianek główki (gniazda łożyska) a tym samym zmiany obwodu.
      Jest sposób na przywrócenie poprawnych wymiarów, ale nie gwarantuje, że po jakimś czasie ponownie nie powstanie luz z racji na zmęczenie materiału. Z tego co mnie nauczono w szkole proponował bym to zrobić na gorąco gdyż w tedy metal po wystygnięciu zachowa odpowiednią krystalizację i naprężenia wewnętrzne. Oczywiście nie powinien tego robić byle kto bo może przegrzać i spaprze robotę do reszty. Co do dostarczenia samej ramy do warsztatu zajmującego się podobnymi sprawami to jest korzyść bo mogą sprawdzić poprawność geometrii całości bo odkształcenia mogły wystąpić nie tylko w główce ramy.
      • Gość: cx Re: naprawa główki ramy IP: *.ip.netia.com.pl 25.11.11, 15:51
        Miałem tak kiedyś w zamierzchłych czasach w etz250. Wypiłowałem z blachy klina i wbiłem na siłę w miejsce luzu. Jeździłem później jakieś 5 lat i było ok. ale nie wiem co masz za moto i na ile to rozwiązanie jest bezpieczne. ETZ mocą i szybkością nie porażała więc jeździlo się ok. Poza tym wtedy kopno ramy graniczyło z cudem....
      • pikpok25 Re: naprawa główki ramy 25.11.11, 17:19
        motor walnął przednim kołem i dlatego miska się rozciągnęła. Nikt na razie nie próbował tego naprawiać.

A z geometrią to racja, trzeba zrobic.
        • Gość: potęcjalny nabywca Re: naprawa główki ramy IP: *.piotrkow.pilicka.pl 25.11.11, 17:56
          pikpok25 napisał:

> Nikt na razie nie próbował tego naprawiać.

Szykujesz moto na handel ? ;)
          Bo tak tajemniczo go opisałeś , marka model itp ...
          • pikpok25 Re: naprawa główki ramy 25.11.11, 21:46
            moto nie na handel, jest to suzuki xf 650
            • Gość: Potas Re: naprawa główki ramy IP: *.agora.pl 30.11.11, 10:08
              No to kup sobie Loctita do osadzania łożysk i po prosu osadź to łozysko na miejscu. Tylko najpierw w materiałach Loctita zobacz, czy to odkształcenie mieści się w ich tolerancjach i czy 0.5 mm to nie jest zbyt dużo. Preparat nie jest zbyt tani, ale z pewnością działa!
              • Gość: galas Re: naprawa główki ramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 14:22
                Jakieś 5 lat do tyłu taka naprawa (po naprawie wszelkie pomiary geometri potwierdzone wydrukiem z porównaniem do wymiarów fabrycznych) kosztowała mnie 1 tyś. + koszt transportu i malowania ramy ale moto było warte na tamte czasy min. 25 tyś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka