Dodaj do ulubionych

jak naprostowac rame

03.07.04, 01:05
Witam nie bylo mnie dosc dlugo na forum poniewaz mialem powazny wypadek i teraz juz po kilku tygodniach rehabilitacji nareszcie moge wrocic do domu mam pytanie moje malutkie gs_500 troszke sie pogielo a konkretnie rama pekla przy glowce i teraz w zwiazku z tym ze narazie musze walczyc o odszkodowanie nie mam zbytnio kasy na cos nowego wiec czy jest mozliwosc takiego tymczasowego "sklejenia" tego w calosc do raczej juz spokojnej jazdy????

Pozdrawiam michal_gs500
Obserwuj wątek
    • michal_gs500 Re: jak naprostowac rame 03.07.04, 01:13
      dodaje ze reszta juz zostala poskladana do kupy i trzyma sie:DD tylko zostalo polaczenie tej peknietej ramy czy w ogole warto to spawac?? no oczywiscie powypadku geometria moto troszke sie zmienila to juz jest dwuslad:PP

Pozdrawiam michal_gs500
      • wojtekk1000 Re: jak naprostowac rame 03.07.04, 08:48
        wszystko da sie zrobic!! sa ludzie, ktorzy sie tym zajmuja (spawanie i
        prostowanie ram, w GS rama jest stalowa wiec nie ma problemu) - popytaj w
        pobliskich serwisach motocyklowych - powini miec namiary na takich ludzi!!

ZXR 750 (high speed) Wrocław!!
        • bigadam Re: jak naprostowac rame 03.07.04, 14:41
          Współczuje....i wypadku :( i ....pomysłu spawania (prostowania ramy).
          Ja bym na motor który miał prostowaną rame niw wsiadł. Widocznie lubisz
          adrenaline. Jazda ma moto o spawanej ramie z pewnoscią Ci ją podniesie,
          szczególnie przy większych predkosciach.

Wiem ze tu chodzi o kase.....
          ale tak czy inaczej zycze Ci powodzenia (bo na takim moto bedzie Ci potrzebne)

pzdr
          VTR1000F
          • motodawca1 Re: jak naprostowac rame 03.07.04, 15:48
            no ale jaka jest Twoja rada?
            napisał, że właśnie boryka sie z trudnościami finansowymi...
            ma sprzedać motor? Komu? - jakiemus naiwnemu....?
            tak juz bywa...
            cza prostowac
            • wojtekk1000 Re: jak naprostowac rame 03.07.04, 17:18
              Jezeli nie masz za wiele sianka to pospawaj i daj do prostowania
              (profesjonalnej firmie - zrobia to dobrze i bedzie OK)! Jesli masz checi i
              troszke wiecej kaski to poszukaj takiej ramy (prostej i dobrej)!!

ZXR 750 (high speed) Wrocław!!
    • jacek_stanczyk Re: jak naprostowac rame 03.07.04, 20:30
      Ja za prostowanie ramy u Mielocha w Poznaniu zaplacilem 1800zl. Nie jest to
      sprawa tania, ale jesli chcesz dalej nim jezdzic to jest to koniecznosc. Jesli
      ubezpieczenie zaklasyfikuje rame do naprawy (chociaz naprawiac ramy to chyba
      mozna jedynie w polsce) to stan na glowie, aby ja wymienic. Pomysl o wynajeciu
      jakiejs dobrej firmy zajmujacej sie zalatwianiem nalezytych odszkodowan.
    • michal_gs500 Re: jak naprostowac rame 03.07.04, 21:12
      Dziekuje bardzo za rady jesli chodzi o spawanie ramy ma to byc rozwiazanie tymaczasowe wiekszosc kosztow poniesie ubezpieczyciel milej pani z fiata pandy ktora niestety mnei nei zauwazyla:((( i wjechala we mnie. Teraz planuje zakup suzuki gsx-f 600.... mam nadzeje ze bedzie sie tak samo dobrze sprawowal jak moje poprzednie suzi

Pozdrawiam michal_gs500
      • motodawca1 Re: jak naprostowac rame 03.07.04, 22:19
        Z GSXF600 bedziesz zadowolony - to niezly sprzet
        • darth123 Re: jak naprostowac rame 04.07.04, 19:40
          Stwierdza osoba chcaca go zmienic po 3 miesiacach...
          • motodawca1 Re: jak naprostowac rame 04.07.04, 21:47
            optymalnie dla mnie byłoby miec 2 motocykle -
            - np. GSX600F - na dłuższe trasy (bo jest wygodny, ekonomiczny i jeszcze pare
            zalet)
            - Jakiś min 900 ccm (mon 100-120KM) dla "zabawy" (drobne szaleństwa w celu
            podniesienia ciśnienia)
            • darth123 Re: jak naprostowac rame 04.07.04, 23:46
              Heh nie te realia :)
              • motodawca1 Re: jak naprostowac rame 05.07.04, 04:36
                Właśnie....
                :(
        • cacodemon Re: jak naprostowac rame 07.07.04, 09:41
          czemu 600 to za mało ? a porządny GSXR 750 ? To pomiędzy 600 a 900. Kupiłem
          mojego gsxra trochę przerobionego (dynojety, sportowy wałek rozrządu, sportowy
          tłumik) co dało motocyklowi dużego kopa. Wadą jest oczywiście duże zużycie
          paliwa, ale coś za coś.
          Mogę zapytać skąd jesteś ?
        • asiorasior Re: jak naprostowac rame 08.07.04, 06:36
          Kollectorku 600 to za mało!!!!!!!!!!!!!
          Po co uczyć się na własnych błędach. Skoro inni twierdzą ze to mało!

Pozdrawiam
    • lysout Re: jak naprostowac rame 05.07.04, 15:49
      Jedyny powód dla którego chciałbyś pospawać ramę, to planowane samobójstwo, ale
      o to Cię niepodejrzewam. Broń Cię panie boże - nie spawaj, nie prostuj.
      Poszukaj, znajdziesz używkę za 500-700 złotych, Twoje życie chyba jest tego
      warte. Pozatym 1800 zł za prostowanie to prawie połowa wartości GSa, więc
      niewarto. Poszukaj używki.
      Miałeś ubezpieczone moto - nie ma problemu, ja miałem w PZU i ramę zgiętą pod
      siodłem - nie wpływało to w żadnym stopniu na trakcję, zaproponowano mi 50 zł
      na prostowanie, ale wystarczyło im się zaśmiać w oczy i powiedzieś, żeby gościu
      swojemu synowi kazał jeździć na prostowanej ramie i doliczyli wartość ramy do
      wyceny - bagatela 8000 zł :):) Więc kłóć się do bólu, muszą ci oddać pieniądze.
      A uszkodzona rama, to zazwyczaj połowa wartości Twojego moto, dojdzie parę
      plastików, lampa i zegary, uzbiera się suma przewyższająca wartość motocykla i
      wtedy ubazpieczyciel robi kasację i otrzymujesz wartość rynkową motocykla i po
      problemie. Lub dostajesz jakieś 60% wartości + motocykl, ladujesz w niego z
      1500 i sprzedajesz.
      W rezultacie jesteś ex właścicielam GSa i masz w kieszeni jakieś 140% wartości
      rynkowej i za to kupujesz GSX 600F :):)
      I szerokiej drogi
      Pozdrawiam, do zoba na trasie, Lysout & TandetSzajs 1000R

• elkojotee Re: jak naprostowac rame 05.07.04, 23:07
        lysout napisał:

> Lub dostajesz jakieś 60% wartości + motocykl, ladujesz w niego z
        > 1500 i sprzedajesz.
        > W rezultacie jesteś ex właścicielam GSa i masz w kieszeni jakieś 140%
        wartości > rynkowej i za to kupujesz GSX 600F :):)

A potem jakis młody, początkujacy i niedoświadczony motonita kupuje krzywe moto
        i ryzykuje życie...
        Ja bym nikomu nie wciskał "przekoszonego", prostowanego moto... I tego też
        oczekuję od sprzedawców.

Pzdr!
        elkojotee
        • grubz916 Re: jak naprostowac rame 06.07.04, 21:52
          Elkojotee, z tego co zrozumialem to Lysout nie proponuje naprawy ramy. Ja tez
          sie z wami zgadzam. Rama w GS to stalowa i latwa do naprawy, ale w takim
          przypadku gdzie glowa jest prawie oderwana od ramy to jest bardzo
          nieuspokojace. Ja jezdzac takim naprawionym moto bym caly czas myslal czy bylo
          skutecznie naprawione czy ktos sie do tego zabral dopiero o 15:00 w Piatek
          popoludniu. Niewiem czy takie warsztaty co w tym specializuja daja jakas
          gwaracje. Ale mniejsze to, gwaracja malo znaczy jak by rama sie ponownie pekla
          po stuknieciem w dziure. Ja bym wolal zaplacic troszke wiecej i nieuszkodzona
          rame kupic i jezdic z zaufaniem albo spac spokojnie w nocy wiedzac ze nastepny
          wlasciciel sie nie zabije z tego powodu.

PZDR - Tomek
          • luckyluke-21 Re: jak naprostowac rame 06.07.04, 22:42
            Eee tam jak rama stalowa to spawaj i jezdzij bez obaw. Jakims migomatem to jak
            spawnie sie to nieuleci no nie bedzie miała rama tej samej wytrzymalosci co
            wczesniej no ale niepowninna sie rozleciec po wjechaniu w pierwsza lepszą
            dziure. wkoncu nie takie rzeczy sie spawie i sie nierozpadaja.:-) pozdrawiam
        • lysout Re: jak naprostowac rame 07.07.04, 08:05
          elkojotee napisał:

A potem jakis młody, początkujacy i niedoświadczony motonita kupuje krzywe moto
          >
          > i ryzykuje życie...
          > Ja bym nikomu nie wciskał "przekoszonego", prostowanego moto... I tego też
          > oczekuję od sprzedawców.
          >
          > Pzdr!
          > elkojotee

Niezrozumieliśmy się, napisałem, że za ramę zapłaci 500-700 zł i te pieniądze
          mieszczą się w tych 1500 do zainwestowania. Od samego początku uważam pomysł
          naprawiania za chybiony. Pozdrawiam, Lysout
          • elkojotee Re: jak naprostowac rame 08.07.04, 02:51
            Chyba rzeczywiscie źle odebrałem Twoją wypowiedź :) Sorki.
            Faktycznie zakup ramy jest rozsądny i tę opcję tez bym doradzał.
            Pozdrawiam!
            elkojotee

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka