Gość: Łukaszxj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 10:30 Witam! Czy moze mi ktos napisać czym szlifuje się płytki do regulacji luzu na zaworach ?? pozdrawiam ]:-> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hun660 Re: Zawory 09.09.04, 12:21 Płytki sie wymienia. Po to produkowane są w kilku wymiarach. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukaszxj Re: Zawory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 15:11 Hmmm wiem, że można kupic płytki w różnych rozmiarach, ale gościu w warsztacie powiedział mi, że może wymienic na nowe albo właśnie przyszlifować(tańsze ;-)), ale jesli o tym nie słyszałeś to chyba jakis syf jest i lepiej się w to nie pchać podziękował za odp. i pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
hun660 Re: Zawory 10.09.04, 15:20 Jak masz XJ600 to regulujesz zawory płytkami co 40 tyś km. Czasami wytarcza poprzekładać płytki do innych zaworów. Jaką masz gwarancje że pacjent w serwisie wyszlifuje ci idealnie płytkę- jak skrzywi płaszczyzny w płytce to możesz ją mu wsadzić w d.. a nie do silnika. Tylko że tego nie sprawdzisz, a możesz zniszczyć końcówkę trzonka zaworu. PS: płytka się wybijaja, trzonek zaworu i popychacz też więc luz się zwiększa. I ten majster chce założyć szlifowaną, cieńszą płytkę? Kup komplet płytek i szczelinomierz i wyreguluj sobie sam. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukaszxj Re: Zawory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 15:37 Wielkie dzięki za szybką odpowiedź, chyba zrobie tak jak mówisz. Tylko jeszcze jdno pytanie: płytki określonej grubości zamawiam u dealera mojej marki ?:> wiesz to mój pierwszy raz :P hi hi hi, a nie chce oddaś mojej yamwahy "mechanikom" w moim mieście, bo już raz (na początku) pokazali mi na co ich stać wrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizard Re: Zawory IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 11.09.04, 10:51 w mojej XJcie dzieje sie teraz dokładnie to samo. dwa zawory zaczęły sobie klaskać w głowicy ;) czekam teraz na płytki cierpliwie i trzeba je będzie wymienić. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiekzer Re: Zawory 11.09.04, 20:41 Witam Ja w mojej XJ właśnie to robiłem.Najtaniej jest kupic płytke w sklepie z czesciami do samochodów jesli ich srednica jest za duza to czeba na obrabiarce ją dopasowac a grubosć szlifujemy na magnesówce (porządny slusarz zrobi to z dokładnoćcią do 0.01mm)Jedna płytka samochodowa kosztuje ok 7zł ślusarz weźmie ok 30zł Odpowiedz Link Zgłoś
hun660 Re: Zawory 13.09.04, 11:46 Sposób dobry, kwestia właśnie tego ślusarza. U mnie w okolicy w ogóle nie ma takiego zakładu, co najwyżej ostrzenie nożyczek. Też raz widziałem w serwisie jak goście obrabiali gniazda zaworowe, stąd moje uwagi nt mechanika motocyklowego szlifującego płytki zaworowe. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Zawory 13.09.04, 12:06 Jeżeli płytka zaworowa była utwardzana powierzchniowo to szlifowanie może zetrzeć tą warstwę i ograniczy to żywotność. Będzie podwójna robota i koszt nowych płytek. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szynszyll Re: Zawory IP: *.prz.rzeszow.pl 13.09.04, 17:57 yo! 1. płytki nie są utwardzane powierzchniowo bo nie pracują tylko na ścieranie ale głównie na ściskanie. poza tym podnosiłoby to koszty produkcji i ją komplikowało. są cięte z jednego walca i... szlifowane na wymiar. co z tego wynika: 2. płytki można BEZ PROBLEMU szlifować na zadany wymiar - i trudno to spier... jeżeli robi to fachowiec na dobrej maszynie. 3. skoki rozmiarów - przynajmniej dla Suzuki były co 0,05 mm więc jeżeli wymiar mieści się w normie to nic nie należy ruszać - niech se stuka - byle cicho. najczęściej wystarcza pozamieniać płytki miejscami. 4. NIE WYRABIAJĄ SIĘ płytki i trzonki zaworów, tylko gniazda i grzybki - szczyt zaworu jest bardzo twardy i nie podlega tak dużym obciążeniom termicznym jak dół. luz zmniejsza się bo zawór 'wciska się' w głowice. pozdrawiam! Szynszyll Odpowiedz Link Zgłoś
raczej1 Re: Zawory 14.09.04, 12:48 witam, nareszcie ktoś napisał coś najbliższego prawdy. Strzeszcie sie serwisów, oni potrafią wszystko spiepszyć i żądać za to jeszcze pieniędzy. pozdrawiam wszystkich motocyklistów i spadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukaszxj Re: Zawory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 16:29 Dzieki za wszystkie uwagi czy wymienie na nowe czy będe szlifował jeszcze się nie zdecydowałem wogóle to musze się dowiedzieć czy u mnie w miescie ślusarze wogóle dysponują takim sprzętem (wątpie :P). Do regulacji zabiore się jak przyjdzie zima, a zresztą teraz nie mam zbytnio czasu, bo mam kampanię wrześniową na studiach. pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślusarz Re: Zawory IP: *.miedzyrzecz.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 11:26 Bez problemowo wyszlifujesz je na szlifierce magnesowej "magnesówce" w normalnych waqrsztatach ślusarski raczej ciezko o taka maszyne, ale w firmach regenerojacych glowice itp. bez problemu i raczej nie drogo Odpowiedz Link Zgłoś