IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 10:30
Witam!
Czy moze mi ktos napisać czym szlifuje się płytki do regulacji luzu na
zaworach ??
pozdrawiam ]:->
Obserwuj wątek
    • hun660 Re: Zawory 09.09.04, 12:21
      Płytki sie wymienia. Po to produkowane są w kilku wymiarach. Pozdr.
      • Gość: Łukaszxj Re: Zawory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 15:11
        Hmmm wiem, że można kupic płytki w różnych rozmiarach, ale gościu w warsztacie
        powiedział mi, że może wymienic na nowe albo właśnie przyszlifować(tańsze ;-)),
        ale jesli o tym nie słyszałeś to chyba jakis syf jest i lepiej się w to nie
        pchać
        podziękował za odp. i pozdrwiam
        • hun660 Re: Zawory 10.09.04, 15:20
          Jak masz XJ600 to regulujesz zawory płytkami co 40 tyś km. Czasami wytarcza
          poprzekładać płytki do innych zaworów. Jaką masz gwarancje że pacjent w
          serwisie wyszlifuje ci idealnie płytkę- jak skrzywi płaszczyzny w płytce to
          możesz ją mu wsadzić w d.. a nie do silnika. Tylko że tego nie sprawdzisz, a
          możesz zniszczyć końcówkę trzonka zaworu.

PS: płytka się wybijaja, trzonek zaworu i popychacz też więc luz się zwiększa.
          I ten majster chce założyć szlifowaną, cieńszą płytkę? Kup komplet płytek i
          szczelinomierz i wyreguluj sobie sam. Pozdr.
          • Gość: Łukaszxj Re: Zawory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 15:37
            Wielkie dzięki za szybką odpowiedź, chyba zrobie tak jak mówisz. Tylko jeszcze
            jdno pytanie: płytki określonej grubości zamawiam u dealera mojej marki ?:>
            wiesz to mój pierwszy raz :P hi hi hi, a nie chce oddaś mojej
            yamwahy "mechanikom" w moim mieście, bo już raz (na początku) pokazali mi na co
            ich stać wrrrr
    • Gość: wizard Re: Zawory IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 11.09.04, 10:51
      w mojej XJcie dzieje sie teraz dokładnie to samo. dwa zawory zaczęły sobie
      klaskać w głowicy ;) czekam teraz na płytki cierpliwie i trzeba je będzie
      wymienić.
    • krzysiekzer Re: Zawory 11.09.04, 20:41
      Witam
      Ja w mojej XJ właśnie to robiłem.Najtaniej jest kupic płytke w sklepie z
      czesciami do samochodów jesli ich srednica jest za duza to czeba na obrabiarce
      ją dopasowac a grubosć szlifujemy na magnesówce (porządny slusarz zrobi to z
      dokładnoćcią do 0.01mm)Jedna płytka samochodowa kosztuje ok 7zł ślusarz weźmie
      ok 30zł
      • hun660 Re: Zawory 13.09.04, 11:46
        Sposób dobry, kwestia właśnie tego ślusarza. U mnie w okolicy w ogóle nie ma
        takiego zakładu, co najwyżej ostrzenie nożyczek. Też raz widziałem w serwisie
        jak goście obrabiali gniazda zaworowe, stąd moje uwagi nt mechanika
        motocyklowego szlifującego płytki zaworowe. Pozdr.
        • patmate Re: Zawory 13.09.04, 12:06
          Jeżeli płytka zaworowa była utwardzana powierzchniowo to szlifowanie może
          zetrzeć tą warstwę i ograniczy to żywotność. Będzie podwójna robota i koszt
          nowych płytek.
          Pozdrowienia
    • Gość: szynszyll Re: Zawory IP: *.prz.rzeszow.pl 13.09.04, 17:57
      yo!

1. płytki nie są utwardzane powierzchniowo bo nie pracują tylko na ścieranie
      ale głównie na ściskanie. poza tym podnosiłoby to koszty produkcji i ją
      komplikowało. są cięte z jednego walca i... szlifowane na wymiar. co z tego
      wynika:
      2. płytki można BEZ PROBLEMU szlifować na zadany wymiar - i trudno to spier...
      jeżeli robi to fachowiec na dobrej maszynie.
      3. skoki rozmiarów - przynajmniej dla Suzuki były co 0,05 mm więc jeżeli wymiar
      mieści się w normie to nic nie należy ruszać - niech se stuka - byle cicho.
      najczęściej wystarcza pozamieniać płytki miejscami.
      4. NIE WYRABIAJĄ SIĘ płytki i trzonki zaworów, tylko gniazda i grzybki - szczyt
      zaworu jest bardzo twardy i nie podlega tak dużym obciążeniom termicznym jak
      dół. luz zmniejsza się bo zawór 'wciska się' w głowice.

pozdrawiam!

Szynszyll
      • raczej1 Re: Zawory 14.09.04, 12:48
        witam, nareszcie ktoś napisał coś najbliższego prawdy. Strzeszcie sie serwisów,
        oni potrafią wszystko spiepszyć i żądać za to jeszcze pieniędzy.
        pozdrawiam wszystkich motocyklistów i spadam.
    • Gość: Łukaszxj Re: Zawory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 16:29
      Dzieki za wszystkie uwagi czy wymienie na nowe czy będe szlifował jeszcze się
      nie zdecydowałem wogóle to musze się dowiedzieć czy u mnie w miescie ślusarze
      wogóle dysponują takim sprzętem (wątpie :P). Do regulacji zabiore się jak
      przyjdzie zima, a zresztą teraz nie mam zbytnio czasu, bo mam kampanię
      wrześniową na studiach.
      pozdrawiam wszystkich
    • Gość: ślusarz Re: Zawory IP: *.miedzyrzecz.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 11:26
      Bez problemowo wyszlifujesz je na szlifierce magnesowej "magnesówce" w
      normalnych waqrsztatach ślusarski raczej ciezko o taka maszyne, ale w firmach
      regenerojacych glowice itp. bez problemu i raczej nie drogo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka