Dodaj do ulubionych

Problem z cichami na firmę.

IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 28.12.04, 19:30
kupiłem ciuchy na firmę, ponieważ czasami do klientów jeżdżę motorkiem, ale
urzędowi skarbowemu się to nie spodobało. Czy w przypadku kurierów, jest
możliwość traktowania cichów motocyklowych, jako firmowych niezbędnych do
pracy.
Pytanie czy ktoś zna sposób na rozwiąznie mojego problem, Najlepiej podstawę
prawną.
Mój adress fedor6@op.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: MJ Re: Problem z ciuchami na firmę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:36
      Podstawy prawnej nie znam, ale ludzie takie "potrzebne" rzeczy kupują na firmę,
      że dziwi mnie, że przyczepili się do kombinezonu motocyklowego. Ale te urzędasy
      nie łapią klimatu. Jak rejestrowałem i ubezpieczałem motor cały czas debile
      mówili "samochód"...
    • Gość: wojtekk1000 Re: Problem z cichami na firmę. IP: *.wroclaw.mm.pl 29.12.04, 12:03
      Dziwi mnie ich zachowanie. Argument jest prosty. Np. Jeśli kupujesz drukarkę do
      firmy (na FA VAT oczywiście) to czy nie możesz kupować do niej papieru na FA
      VAT? Oczywiście możesz i to samo tyczy się ubrania na motocykl. Jedno jest
      ściśle powiązane z drugim, i jedno bez drugiego się nie obejdzie. Np2. Jeśli
      posiadasz auto firmowe bez klimy i chcesz takową zamontować sytuacja jest taka
      sama wystawiają ci rachunek na firmę. Np3. Jeśli masz "jeepa" i chcesz założyć
      w nim chromaowany "grill" przed zderzakiem przednim - działając w celach
      zwiększenia bezpieczeństwa to czy nie kupisz go na firmę - oczywiście że kupisz
      i to bez problemów (ubranie na motor to jest swego rodzaju dcelowe działanie
      polegające na zwiększeniu swojej ochrony w razie ew. wuypadku - tak samo jak
      chromowany "grill" do jeepa).

Pozdrawiam - życze miłej zabawy z urzędnikami.
      • Gość: Fedor Re: Problem z cichami na firmę. IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 04.01.05, 19:56
        Dzięki za odzew,niestety problem z urzędasami jest bardziej złozony, Otóż
        zgodnie z ich prawem jazda w cichach do klienta ma się nijak do przychodu czy
        kosztu firmy. O ile paliwo jest kosztem, to dla nich, czy się jedzie w
        porządnych ciuchach, na golasa nie ma znaczenia, pownieważ nie bezpośredniego
        powiązania kosztu z dochodem,i w tym tkwi problm. Niejestem pewien, czy
        kurierzy, którzy mają zarejestrowane firmy mogą kupować ubrania jako niezbędne
        do pracy? Gdyby tak był to byłby jakiś punkt zaczepienia. Jeżeli masz kontakt z
        jakimś kurierem to daj mi znać. Pozdrawiam Fedor
    • Gość: Schpakoo! Re: Problem z cichami na firmę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:22
      Nieczego się nie bój. Upieraj się. Jeżeli w Twojej pracy motocykl jest potrzebny
      i możesz to udowodnić (to nie jest trudne), to ciuchy motocyklowe są absolutnie
      potrzebne i konieczne. Urzędnicy niech się wypałują. Każdy wydatek, który ma
      związek z uzyskaniem przychodu teraz lub w przyszłości jest kosztem uzyskania.
      Upieraj się i nie daj się namówić na jakieś tam dobrowolne, polubowne
      załatwienie sprawy. WSA na pewno przyzna Ci rację. Życzę uporu.
      • Gość: Fedor Re: Problem z cichami na firmę. IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 04.01.05, 20:01
        Dzięki za odzew, właśnie będę się odwoływał, dla mnie to jasne, iż pracując na
        budowie powinieneś mieć rękawice, to jadąc motorem odpoweidnie ciuchy, Niestety
        z "betonom ze skarbówki" racjonalne myslenie jest obce. Pozdrawiam Fedor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka