Dodaj do ulubionych

Yamaha XTZ 750 Super Tenere

30.12.04, 21:06
Witam !!!

Tak jak w temacie.
Interesują mnie opinie użytkowników(i nie tylko), dotyczące tego modelu.
Jak się sprawuje w codziennej eksploatacji(trasa,miasto), na jakim poziomie
kształtuje się spalanie w tym motocyklu, czy owiewka dobrze spełnia swoje
zadanie przy większych prędkościach, jak wygląda sprawa podróżowania solo i
we dwoje,jaką prędkość podróżną można utrzymywać na trasie, komfort, jak
zawiecha sprawuje się na Naszych pięknych drogach, awaryjność, może jakieś
newralgiczne punkty motocykla?? Koszty utrzymania itd.

Interesuje mnie dosłownie wszystko, co związane jest z tym motocyklem i
proszę o konkretne wypowiedzi poparte jakimiś doświadczeniami.

Jeżeli dojdzie do zakupu, to będzie to mój pierwszy motocykl tego typu,
dlatego rozumiecie,że chciałbym wiedzieć jak najwięcej :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: rysiek24 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:57
      jesli szukasz enduro xtz odpada ma z wygladu sylwetke enduro ale o terenie zapomnij, zawiecha z tego co gdzies czytalem powyzej 160 buja jak eta przy 100 silnik lubi wysokie obroty ma odejscie niczym scigacz
      • motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 31.12.04, 00:02
        Gość portalu: rysiek24 napisał(a):

> jesli szukasz enduro xtz odpada ma z wygladu sylwetke enduro ale o terenie
        zapo
        > mnij, zawiecha z tego co gdzies czytalem powyzej 160 buja jak eta przy 100
        siln
        > ik lubi wysokie obroty ma odejscie niczym scigacz

Tak, wiem o tym. Masa tego motocykla nie pozwala raczej na harce w
        terenie.Jednak ja jestem ukierunkowany wyłącznie na drogi asfaltowe,które u Nas
        są dziurawe-zwłaszcza na śląsku :)

Przyznam szczerze,że zaczerpnąłem już kilka informacji w innych kręgach.Co do
        tego zawieszenia, to narazie spotkałem się z jedną opinią na temat bujania
        powyżej 160 km/h. Być może jest to kwestia odpowiedniego doboru ogumienia, oraz
        stanu łożysk w główce ramy i osi wahacza.Wydaje mi się też,że nieco inne
        standardy z zakresu prowadzenia obejmują motocykle typu sport, enduro itp,
        takze jestem na takie przypadłości przygotowany:)
        Spotkałem się również z opinią (szkoda tylko,że z jedną),że montaż
        progresywnych sprężym w przednim widelcu,zdecydowanie poprawia sprawę
        prowadzenia się Tenery.

Z tymi wysokimi obrotami, to chyba nie jest tak do końca:) Kliku użytkowników,
        powiedziało mi,że faktycznie ciągnie jak ścigacz,ale ma spory moment obrotowy
        już przy niskich obrotach i silnik ciągnie już od 2000 obr/min; na piątym biegu.
        No chyba,że za bardzo zachwalali sprzęt :)

No dzięki Ci Ryśku za opinię i cenne spostrzeżenia.
        Czekam na dalsze wypowiedzi :)

Pozdrawiam !!!
    • Gość: cabaniero Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere IP: *.jaswily.sdi.tpnet.pl 31.12.04, 09:10
      Z tym stwierdzeniem, że ciągnie jak ścigacz, to chyba trochę na wyrost...kiedyś
      chciałem zamienić się z kolesiem na motocykle (ja miałem zzr 1100) na właśnie
      Super Tenere i jak przesiadłem się z zygzaka, to wydawało mi się że ta Tenera
      wogóle nie jedzie ( i nie zamieniłem zaygzaka na Tenere tylko dlatego że ten
      egzemplarz był niemiłosiernie skatowany)... nie mniej jednak w swojej klasie
      ten motocykl może pochwalić się bardzo dobrymi osiągami...chociaż nie ma zbyt
      wielkiej konkurencji...Afrika Twin i DR Big. Ale zważywszy na polskie warunki
      drogowe jest to bardzo dobry wybór...zawieszenie spokojnie poradzi sobie z
      naszymi wszechobecnymi dziurami, koleinami (w końcu zygzaka zamieniłem na
      Transalpa właśnie z tych powodów) Jedyny mankament Super Tenery to
      spalanie...przy obecnych cenach benzyny to dla kieszeni ciężkie
      obciążenie...jednym z plusów jest to iż w prosty sposób można poprawić i tak
      dobre osiągi SuperTenery...po kilku niewielkich modyfikacjach można zapokować
      silnik od TDM 850 a wtedy można naprawdę ostro polatać taką Tenerą
    • Gość: MJ Super Tenere? Proszę bardzo: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 10:44
      Witam. Intersowałem się (póki nie trafił mi się zabytkowy mercedes) zamianą
      mojego nakeda na turystyczne enduro, i oto czego w trakcie poszukiwań
      dowiedziałem się o Super Tenerze:

1. Zakopiesz się wyjeżdżając z piasku na plaży
      2. Idzie na koło z drugiegi biegu samym gazem
      (te dwa to może są mało ważne)
      3. Przebiegi silnika rzędu 100000 km to standard (wiadomo, tego typu maszyny są
      najtrwalsze - zwłaszcza Afrika Twin)
      4. Zespół prostownika się przegrzewa (trzeba tam dołożyć radiatorek)
      5. Będzie paliła (seryjna) koło 7,3 litra na 100 km, chyba że zrobi się
      przeróbkę (opisaną w "Motocyklu" 7/2004). Ustawiasz niżej iglice i montujesz
      dysze przewidziane na rynek szwajcarski - podobno zmniejsza zużycie paliwa o
      1,5l. W trasie przy 110km/h pali 4,5 litra.
      6. Często odpala na jedsnym cylindrze, drugi zaskakuje po czasie.
      7. Nie jest najlepsza do obsługi - nawet żeby sprawdzić poziom oleju trzeba
      odkręcać owiewkę.
      8. Sprawa podróżowania we dwoje - cóż, duży mocny motor, ma wałki
      wyrównoważające, podobno z pasażerem tylny amortyzator potrafi "dobić".
      9. Przeglądy co 6000km, wymiana oleju z filtrem też. Regulacja zaworów aż co
      42000 km, za to dostać się d nich jest cholernie trudno.
      10. Zbiornik paliwa ma 26 litrów, rezerwa 5 litrów - daje całkiem spory zasięg.
      11. Często rdzewieje tłumik w miejscu przejścia 2w1.
      12. Podobno ma za małe przednie tarcze, ale jakiś koleś założył od YZF-R1 i
      chwali się, że pomogło.
      13. Przy jeździe 160km/h z pasażerem weźmie 0,8l oleju na 100km. Normalnie 0,2
      litra.
      14. Dla mnie kapitalna rzecz - manetki i lusterka są ponad poziomem lusterek
      samochodów. Każdy motocyklista wie, co z tego wynika.

Jak coś sobie przypomnę, to dopiszę.
      Mam nadzieję, że czegoś nowego się dowiesz i pomogę w podjęciiu decyzji.
      Jak ktoś się zna lepiej, niech coś sprostuje. A propos przyspieszania "jak
      ścigacz". Powiem tak: 0-100 km/h w 4,7sek (z pasażerem 5,6sek).

Pozdrawiam!
      • motowicher Re: Super Tenere? Proszę bardzo: 01.01.05, 15:38
        He he he, no nareszczcie coś ruszyło w temacie :)

Cabaniero co do swapu silnika z TDM 850, to już o tym czytałem:) Można też
        pokusić się o włożenie silnika z TRX 850, wtedy mozna obić dupę wielu kolesiom
        na plastikach:)Wymaga, to małych przeróbek,ale są one proste:)
        Już ponoć sam montaż modułu CDI z TDM 850 sprawia,że motocykl lepiej reaguje na
        gaz,szybciej wkręca się na obroty i nieznacznie poprawiają się osiągi:)

MJ, dziękuję Ci za wiele cennych uwag, z pewnością pomogą mi one w dokonaniu
        wyboru;)

No jeżeli, ktoś chce jeszcze podzielić się opinia na temat tego motocykla, to
        czekam na kolejne wyrazy uznania lub krytki :)

Pozdrawiam:)
        • Gość: MJ Re: Super Tenere? Proszę bardzo: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 16:53
          Cieszę się, że się przydało. Życzę dobrego wyboru motocykla w Nowym Roku!
    • Gość: hun660 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere IP: 212.69.75.* 04.01.05, 15:09
      Witam. Posiadam mniejszą wersję Tenery czyli XTZ660. Różnica polega na innym
      silniku więc o tym nie będę pisał. Co do własności jezdnych - na polskie drogi
      super. Kanapa wygodna dla dwóch dużych ludzi: ja mam 194, brat 188 cm a często
      jedziemy razem. Z kuframi ani razu nie udało się "dobić" zawieszenia z tyłu.
      Motocykl wysoki, widać wszystko ponad samochodami. Owiewka skuteczna choć przy
      prędkościach ponad 140 km/h przydałaby sie wyższa szyba, ale z kolei to
      przeszkadza przy jeździe po lesie. W jedna osobę na oponach Bridgestone TW 47 i
      48 jeździ po leśnych wydmach i rusza pod górę w kopnym piachu bez problemu.
      (Kolega Transalpem na Mitasach nie dał rady). Po trasie w ostrych zakrętach na
      tych oponach mozna na kolanko ale trzeba pamiętac że to wysoki motocykl,
      wrażliwy na boczne podmuchy. Swego czasu polowałem na XTZ750 i o silnikach wiem
      tyle że 100 tys to bez żadnych ingerencji i można założyc moduł zapłonowy od
      TDM 850 do XTZ 750. Hamulce na oryginalnych klockach skuteczniejsze niż w
      Transalpie, a ten ma dwie tarcze z przodu - może kwestia klocków i przewodów
      hamulcowych. Ot i tyle.
      • motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 04.01.05, 16:56
        No Ja jestem przekonany nad słusznością wyborU XTZ 750:) Jednak zastanawiam się
        jakie jest Wasze zdanie jeżeli chodzi o konfrontację XTZ 750 Super Tenere z XRV
        750 Africa Twin??

Troszkę czytałem,ale wydaje mi się,że Africa jest nieco przereklamowana i chyba
        nie oferuje wiele więcej niż XTZ, chociaż XRV też bardzo mi się podoba :)

Co o tym sądzicie??

Pozdrawiam!!!
        • hun660 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 06.01.05, 13:38
          Wg mnie to porównywalne motocykle, różnią się tylko typem silnika. Nawet opony
          mają w tym samym rozmiarze. Africa jest nadal produkowana a Supertenera już od
          1997 nie. Części i akcesoria do Yamahy są tańsze. Silnik Hondy jest mniej
          wysilony więc może być trwalszy (ale to zależy od użytkownika). Istotne też jak
          często czynności obsługowe należy wykonywać. Jak lubisz sam to w Supertenerze
          masz 10 zaworów [mam wątpliwośc co do tych 42 tyś km (w Tenerze co 12 tys,
          regulacja śrubowa)], a w Africe 6. Pozdr.
          • louiswmb Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 06.01.05, 18:17
            Witam,
            co do tych zaworkow to raczej sa plytki,niech mnie ktos poprawi jak sie myle.;)
            Po za samymi zaletami wynikajacymi z tego ze to jest podrozne enduro to mozna
            sie w tym modelu doczepic kilku zeczy i tak:
            -kanapa za krotka(jednak dalismy rade zmiescic sie we dwoch ze wzrostem
            187i190~)
            -hamulce troche srednie,
            -lubi czasem wziasc 8l/100(warto sprawdzic termostat jak latamy w zimie)
            -ze wzgledu na wibracje jedziemy 90 lub 130
            -szkoda ze opony ma detkowe
            Reszta zostala powiedziana.. a jeszcze tylko centralnej podstawki brakuje...
            Acha co do kosztow XTZ/Afrika to tu mamy dwie swiece,gazniki obok siebie a w
            Africe...
            Moja wiedze wyciagnalem z dwoch znajomych dosiadajacych XTZ
            Najwieksza trasa-1700km(poludniowa czesc Wloszech na jeden szczal powrot w 29
            godzin)
            Konczac-dobra moto za mala kase :)
            Pozdrowienia
            Louis 1150GS
            • motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 06.01.05, 21:33
              Oooo super, dzięki za kolejne wypowiedzi, jesteście THE BEST :)

Teraz by mnie ucieszył jakiś użytkownik modelu Africa twin, który zechciał by
              dzielnie odeprzeć ataki i złe opinie na temat XRV, he he he ;)<joke>.

No a tak serio, to czekam na Afrykańców :)

Pozdrawiam !!!
              • kojotkurier Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 06.01.05, 21:54
                szkoda ze cebi z tczewa nie zyje on by ci wiele mogl powiedziec na
                temat ,,super penery,, jezdzil taka i panietam ze nawet bardzo daleko nawet
                stronka jest jak bys chcial w wolnej chwili poogladacwrzuc w wyszukiwarke bo
                dokladnego adresu nie pamietam jakos tak www.cebi.?
                • kojotkurier Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 06.01.05, 22:05
                  a dokladny adres to www.motocykle.tczew.pl pozdrawiam kojot
                  • motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 07.01.05, 01:11
                    Dzięki kojot !!!
                    • Gość: Sambor Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere vs Africa IP: *.crowley.pl 07.01.05, 22:54
                      Poniewaz zaden z uzytkownikow Afryki sie nie kwapi napisze cos ja... Taki sam
                      jak Twoj dylemat mialem dwa lata temu. Suertenera czy Afryka. Po nalizach
                      zdecydowalem ze poniewaz motocykle sa baaardzo podobne w swym charakterze kupie
                      ten egzemplarz ktory wyda mi sie akurat ok. Szukajac obejrzalem 3 XTZ i chyba 7
                      XRV. Kupilem Afryke, bo tak akurat wyszlo.
                      Nie wiem jak jest z zawodnoscia Afryki, moja jeszcze sie nie zepsula, ale mam ja
                      dopiero 3 sezon. No i ma dopiero 15 lat... Tak serio to nie mam jej nic do
                      zarzucenia. NIgdy mnie nie zawiodla. Brakuje jej troche predkosci na
                      autostradzie, ale po co nia tam jezdzic? W terenie radzi sobie srednio ;) Kocha
                      szuter i polne drogi. Tak jak ja. Jestesmy dobrana para. Siedzenia w Afryce sa
                      do d. Moja sie trafila juz z wymienionym. Znane sa problemy z modulem
                      zaplonowym, ale w RD07 juz to poprawiono. Oprocz tego pada podobno pompa wodna.
                      Pisze znane i podobno, ale sa to sprawy wyczytane. Mnie nic na ten temat nie
                      wiadomo. Wysoki srodek ciezkosci. Bardzo wysoki, odchylona na parkingu od pionu
                      bywa truuuudnaaaa do utrzymania. Moto nie dla krasnali!
                      Wedlug instrukcji olej nalezy zmieniac co 12000 km. Zmieniam co 8. Ja zrobilem
                      nia 20 000, ale poznalem goscia ktory zajezdzal juz trzecia Afryke. Pierwsza
                      zrobil bezawaryjnie 180 tys. Facet mial 60 lat, gdzies z Grecji...
                      IMHO wybierz to moto ktore Ci sie bardziej podoba. Na temat XTZ sie nie
                      wypowiem, bo nie znam jej. Nie powiem ze jest bardziej awaryjna od Afryki.
                      Faktem jest ze za Afryke bedziesz musial zaplacic wiecej.
                      Twoj wybor, nie namawiam do Afryki, ale nie moge osobiscie jej nic zarzucic.
                      • Gość: nahwile Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere vs Africa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 16:50
                        Miaem obydwa. Silnik lepszy w ST. Zawieszenie A. Hamulca A. Waga, wysokość ST.
                        (jestem typem "krasnala"). Koszty podobne, konort dla mnie ST, awaryjność
                        podobnie (bez awaryjne). Trzeba usiąść na jednym i drugim i zobaczyć na którym
                        będziesz się lepiej czuł. Trzeba paniętać, Zejeśli masz warunki (wzrost, wagę)
                        to wieździsz się w jeden i drugi (jeśli chcesz jeździć sam.)Jeśli we dwoje
                        (dwóch) to A.
                      • Gość: MJ Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere vs Africa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 23:43
                        > Siedzenia w Afryce sa do d

A do czego mają być?
                        --
                        Głupi żart...
            • marcinyamaha Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 11.01.05, 17:48

• Gość: louiswmb Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere IP: *.d1.club-internet.fr 07.01.05, 14:59
      Witam ponownie,
      Nie chcialbym zeby mnie skojazono jako tego co to ma cos do Afriki-sam chcialem
      kupic,jednak ceny ladnych egzeplazy byly za wysokie-ach ta legedarna
      Africzka :).
      A co do tego ze Afrike mozna jeszcze kupic nowa to bym w to tak do konca nie
      wierzyl dlatego ze jakis rok temu byla we Francji promocja "koniec seri"-do
      wyczerpania...(7700€ zamiast 9150€)
      Pozdrawiam
      Louis
      R1150GS
      • motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 08.01.05, 00:35
        Sambor dziękuję Ci za wypowiedź :)

Co do Afryki to, jakbym miał kupić, to 93-95, na nic młodszego nie mogę sobie
        pozwolić. Jak trafię na ciekawą Tenerkę, to też może wezmę.
        Skłaniam się ku czemuś endurowatemu,bo na Nasze drogi, to chyba najlepsza
        opcja, a te dwa modele pasują mi najbardziej i na nich się skupiam :)

Sambor czy Ty czasem nie przebywasz na forum AT??

www.africatwin.prv.pl ?? ;-)

Pozdrawiam !!!
        • Gość: Sambor Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere IP: *.crowley.pl 08.01.05, 10:28
          No znajdziesz mnie tam. A jesli chodzi o roczniki w Afryce to nie sugeruj sie
          nimi az tak bardzo. Stan techniczny jest wazniejszy, no ale nie wierz, ze sa 12
          letnie motocykle z 30 tys. przebiegu. A u nas w Polszcze to chyba wszystkie takie...
          • drager650 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 08.01.05, 18:01
            Czy ktoś wie jakie zawieszenie można włożyć (od czego) do ST, taka żeby
            poprawić przud i przedni hamólec?
            Jak odciążyć ST.
            • drager650 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 08.01.05, 18:17
              Zapraszam na F. dla użytkowników i miłośników ST.
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24765
              • motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 08.01.05, 20:01
                Nie mam żadnych doświadczeń z XTZ, staram się o niej dowiedzieć jak najwięcej,
                ale wyczytałem, że co do przodu, to pomaga nieco montaż sprężyn progresywnych
                np. Willbers. Co do hamulców, to można poprawić dozowalność i nieznacznie
                skuteczność hamowania poprzez montaż przewodów w stalowym opolocie.
    • nahwile Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 16.01.05, 22:06
      Cześć, mam prośbę.
      Jakie opony założyć. Doradźcie prosze.
      • motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 17.01.05, 00:30
        Tak z tymi oponami, to dobre pytanie :)Jeszcze nie mam tego motocykla, ale już
        zastanawiam się jakie opony by mu założyć, żeby sę dobrze spisywał na szosie:)
        Raczej nie przewiduję jazdy po innej nawierzchni aniżeli asfalt.Raz lepszy, raz
        gorszy ale zawsze asfalt.
        Czytałem na jakiejś niemieckiej stronie, opis Michelinów T66.Właściciel Tenery
        bardzo je chwalił i stwierdził,że są to najlepsze opony do tego motocykla.
        Dobra przyczepność w każdych warunkach pogodowych oraz znakomita trwałość, cena
        pewnie kosmiczna,ale nie ma róży bez kolców:)

A Wy co o tym sądzicie??

Wątek Tenery nieco ucichł, może jeszcze pojawi się ktoś, kto ma cos ciekawego
        do powiedzenia na temat tego modelu :)

Ahia, jeszcze pytanie odnośnie wadliwych(rzekomo)regulatorów napięcia.

Jak z tym walczyć?? Wlutować mocniejsze diody, czy może wstawić zamiennik z
        innego motocykla??Jeden użytkonik napisał mi że ma z Drag Stara 650.
        Wspomaga go jeszcze dodatkowy radiator i spisuje się bez zarzutu.
        Czy komuś jeszcze zdarzały się awarie reglera??
        • hun660 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 17.01.05, 08:44
          U mnie w Viragu 535 były z tym problemy. Skubaniec sie strasznie nagrzewał. A
          że całkowicie zatopiony w plastiku więc założyłem mu radiator i zamontowałem
          pod tylnym siedzeniem, żeby miał przewiew. I jak ręka odjął. W Tenerze żadnych
          problemów z elektryką.
          A co do opon. Jeździłem na Bridgestonach TW-47 i 48 i na asfalcie można było
          śmiało schodzić na kolano w ostrych łukach. A w piachu i po trawie też bez
          poblemów. Teraz będę zmianiał tylną i wypatrzyłem Michelin Sirac - fabrycznie
          zakładany na Yamahy XT660. Ale gdzie to kupić i za ile nie wiem. Pozdr.
          • motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 19.01.05, 13:53
            Siemka he he he :)

No kolejna zagwóźdźka:)Ktoś mi napisał na innym forum,że skoro zamierzam
            jeździć tylko po asfaltach, to lepszym rozwiązaniem od XTZ 750 będzie TDM 850.
            Hmmm, przyznam się szczerze,że zabił mi klina, bo TDM 850, to tez niezła
            machina. Silnik w pierwszych modelach taki sam jak w XTZ, jedynie rozwiercony.
            Więcej mocy, czyli większe przyspieszenia, szybsiejsi, a skoki zawieszeń niczym
            w enduro:) Stosunkowo ekonomiczny i równie wygodny ci XTZ.

Cholera sam już nie wiem:) Może najzwyczajniej złożę zamówienie na oba te
            motocykle i przywiozą mi to, co w lepszym stanie i za rozsądną cenę??:)

Co w ogóle myślicie o konfrontacji TDM z XTZ??Co myślicie o samej TDM??:)
            • hun660 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 19.01.05, 15:12
              Jak już decydujesz się na dwa to proponuję zamówić Fazera 1000 na asfalty i WR-
              kę 450 do piaskownicy.
              TDM to dla mnie motocykl turystyczny którym można pojeździć po drogach
              szutrowych, ale bardzo spokojnie. Do skoków zawieszeń enduraka to mu daleko a i
              koła 17' nie bardzo w teren.
              • motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 19.01.05, 17:11
                Hmmm porównałem sobie osiagi TDM i XTZ. W sumie różnice niewielkie, właściwie
                minimalne. Te skoki zawieszeń to faktycznie zdecydowanie mniejsze niż w XTZ:)
                TDM, ma nieco za mały zbiornik paliwa jak dla mnie:)
                Temat zamknięty, zdecyduję się na XTZ:)

Hun, źle mnie zorzumiałeś. Z Zamówieniem dwóch motocykli, to chodziło mi o to,
                żeby mój handlarz rozglądał się za takimi modelami, czyli TDM i XTZ i w
                zalezności od tego co znajdzie i w jakim stanie, to żeby oczywiście wział to co
                lepsze, z każdego będę zadowolony :)

Trudno żeby chłop zjeździł całe Niemcy w poszukiwaniu tylko XTZ. Będzie szukał
                i szukał, nie znajdzie nic, a w czasie poszukiwań koło nosa mykną mu np. cztery
                TDM-ki, albo na odwrót :)

Pozdrawiam :)
                • Gość: Bullson Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere IP: 80.51.251.* 19.01.05, 23:08
                  He,he. To ja proponowałem TDM, jesli goscma jezdzic tylko po asfalcie. Kocham
                  swoja Super Tenere, a ponizej przedstawie Wam moje doswiadczenia z nia
                  zwiazane. Mam ten motocykl juz ponad 2 lata. Jak na razie to tylko zmieniam
                  przy niej olej i raz daem na serwis do Ridera w Krakowie, gdzie
                  zsynchronizowali gaźniki i wyregulowali zawory. Od zakupu motocykla
                  przejechałem 27 000km - 19k km w ubiegłym sezonie (m.in. Gruzja) i 8 k km w tym
                  (m.in. Krym-opis trasy został wydrukowany w Motocyklu 1/2005). Po tym przebiegu
                  kupiłęm opony - Mischellin T66, łańcuch DID 525XM (od TDM) i zebatki (tez od
                  TDM). Przy okazji zmieniłem nieco przełożenie: przednia zebatka taka sama, ale
                  tylna 43z zamiast 46z. Efekt: przy 100km/h zamiast 4100 jest 3900obr/min, a na
                  4biegu osiagam 180km/h gdy wskazówka obrotomierza osiaga czerwone pole,
                  wczesniej osiagałem 160km/h, ale te 160 osiagałem bardzo szybko, teraz nieco
                  wolniej. POza tym przy predkościach powyzej 180 motocykl na piatce jest slaby,
                  nie chce przyspieszac. NIe sprawdzilem tego, ale wydaje mi sie, ze teraz max
                  pred bedzi wieksza na 4biegu (tyle, ze wskazowka obrotomierza bedzie musiala
                  wejsc troche w czerwone pole). Są też wady tego przelozenia-wczesniej
                  zwalnialem bez redukcji do 50km/h na piatce - obroty wtedy wynosily jakies 2000
                  i motocykl bez protestu przyspieszal od tych wartosci, teraz pred minimalna na
                  piatce podniosla mi sie do 60km/h co nie zabardzo i sie podoba i z tego powodu
                  chyba przy nastepnej wymianie zestawu napedowego wróce do oryginalnego
                  przelozenia. Dodam jeszcze ze zmiana przelozen nie wplynela na zuzycie paliwa.
                  Jeźdże na oleju Aral ale zostal juz wycofany i musze przejsc na cos
                  innego,jeszcze nie wiem na co, moze cos niedrogiego, a dobrego zaproponujecie?
                  Motocykl wyposażyłem w gmole (kupione od gościa z IŁŻY, miałem też od gościa z
                  POznania, ale tych nie polecam). Zreszta w ogole nie polecam przedmiotów od
                  rzemieslników-dlatego stelaze pod kufry kupilem z kataogu. Szybe mam jeszcze
                  oryginalna, ale chyba zrobie sobie wyższą z plaxi. Jestem na kupnie kufrw i na
                  90% jestem zdecydowany na alu z trójmiasta (800zł 2 sztuki). Centralny mam
                  plastikowy z bagażnikiem. Chciałbym tez miec podstawke centralna, ale obiecałem
                  sobie, ze nie dam rzemieślnikom 200zł za kawałek wygietej rurki. Aha, po tym
                  jak wymarzłem w drodze powrotnej z Gruzji kupiłem podgrzewane manetki SAITO z
                  katalogu LOUISA-sprawuja sie bardzo dobrze, a urzywam ich nawet w lecie w nocy.
                  (nawet na Krymie zakładałem wieczorem, bo nie chciało mi sie zmieniac rekawic
                  na cieplajsze). Motocykl nie bierze mi ani grama oleju. Pali minimum 5l
                  (ponizej nigdy nie zszedłem nawet przy jezdzie do 90km/h), srednio 5,7-
                  5,8l/100km przy pred do 120km/h. Jakby ktos byłby zaiteresowany tym modelem
                  prosze pytac, w miare mozliwosci bede odpowidał.
                  Zapraszam na strone z ostatniej podróży na Krym: adam750.w.interia.pl

• motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 20.01.05, 01:16
                    He he he, Bullson widzę, że i tutaj dotarłeś:) Czyżby inne 4um dało Ci się we
                    znaki??:)

Pozdrawam i dzięki za kolejną wyczerpującą odpowiedź:)
                  • hun660 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 20.01.05, 08:51
                    Tez używałem Arala Superenegy 10W50. Kupowałem go na stacji BP ale wycofali
                    markę Aral. Teraz zalałem silnik Castrolem R4 10W50. Jest jeszcze Orlen
                    Platinium 10W50 ale wolę sprawdzone marki. Ja mam 3 kufry i gmole H&B,
                    dedykowane do tego modelu, zakupiłem razem z motocyklem. Pozdr.
    • cynek2003 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 09.02.05, 21:56
      kłaniam!

Muszę przyznać, że forum jest skarbnicą wiedzy. Ja również mam zamiar kupić w
      tym roku Super Tenere i wszystkie Wasze wpisy utwierdziły mnie w moim zamiarze.
      Najbardziej podoba mi sie opinia na temat wysokości manetek i lusterek nad
      lusterkami samochodów. Żeby jeszcze dało się przejeżdżać nad otwieranymi przez
      kierowców drzwiami... hihi.
      A tymczasem pozwólcie, że zapytam, czy to prawda, iż najlepiej sprowadzić
      Yamahę z Niemiec lub ze Szwajcarii, bo wówczas jest "mało śmigana" i dobrze
      serwisowana?
      Jeśli to nie jest prawdą, liczę na podpowiedzi skąd najlepiej przywieźć taki
      motor.
      Pozdrawiam wszystkich "posiadaczy"!
      Do odpisania
      • Gość: bpit Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 09.02.05, 23:32
        Wiatam. Długo dojrzewałem do swojego pierwszego motocykla.Moją ST gość przywiózł mi w grudniu ze Szwajcarii.Przejechalem nią jak na razie 2 km na stację kontroli pojazdów, wiec nie za wiele mogę o niej powiedziec, po za tym że juz ją lubię. Na dodatek moja poprzednia jazda motocyklem miala miejsce 16 lat temu na egzaminie ;)Co do zamawiania motorka zostawilem facetowi szerokie pole do manewru - przyzwoite enduro w dobrym stanie za rozsadne pieniadze. Trafiła sie Tenere i jak na razie na podstawie lektury i porównań myslę ze nie jest to zły traf. I przy okazji prosba - gdyby ktos miał instrukcję obsługi do tego motocykla byłbym zobowiązany. Książkę serwisową znalazłem w sieci. bpitATgazetaDOTpl
        • motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 10.02.05, 15:17
          Witam :)

Widzę,że temat zostal odgrzany:)
          Cieszę się,że pojawiają sie kolejni miłośnicy oraz właściciele XTZ 750:)
          Jest tutaj kolega BULLSON, który myśli o założeniu czegoś w rodzaju fan klubu
          tego motocykla. Ja natomiast zarzuciłem pomysł stworzenia portalu
          interenetowego dotyczącego XTZ:)Pożyjemy zobaczymy, co z tego wyjdzie:)

Mam pytanie do Cynka2003:)

Ile zamierasz przeznaczyć na zakup XTZ, z jakiego rocznika i gdziesz szukasz,
          Polsza czy Rajch??:)Skąd w ogóle jesteś, jeżeli można zapytać??:)

bpit:

Czy mozesz mi coś więcej powiedzieć o Twojej XTZ?? Jaki rocznik, przebieg, jaka
          cena itp; itd??:)

Pozdrawiam !!!
          • cynek2003 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 10.02.05, 16:45
            Serwus!

Na moją Tenerkę mogę przeznaczyć około 12÷13 tyś PLN. Nie wiem, czy za takie
            pieniądze mogę liczyć na wiele, ale z ofert na Allegro i Ebay'u widzę, że może
            nie będzie najgorzej. Jedyną rzeczą, na jakiej mi właściwie zależy, to
            kolor :o) Wolałbym czarną, ale jak sie nie uda, to też tragedii nie będzie.
            Poza tym zalęzy mi również na tym, żeby cudo miało kufer. Prawda, że nie jestem
            wymagający? A przywiezienie motoru z Niemiec lub Szwajcarii zalecali
            mi "znawcy" tematu.
            A propo mojej skromnej osoby: jestem wrocławianinem, ale obecnie mieszkam w
            Krakowie (jeszcze przez pół roku), bo pracuję tutaj chwilowo.

Uszanowanko

P.S. Widziałem angielską stronkę posiadaczy ST. Trochę biedna, ale są nawet
            jakies tapety na pulpit i inne bajerki związane z ST. Adresik witryny:
            www.supertenere.co.uk
            Jakby co, to zgłaszam się na oficjalnego dostarczyciela zdjęć do klubowej
            witrynki :o) Pozdro!
            • motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 10.02.05, 18:46
              Witam ponownie :)
              Ja zamierzam wydać na motocykl tak od 12 do 14 tys. zł
              Jak przejrzysz oferty na www.autoscout24.de lub www.mobile.de , to za tą kaske
              mozńa wyrwać całkiem niezłą sztukę.
              Zakładając,że oferty są tam zawyżone(a to ponoć prawda), to za te pieniążki
              będzie to coś sensownego.
              Ja będe raczej zwoził motocykl z Niemiec, gdyż Mój ojciec ma tam przyjaciela,
              który zajmuje się zwożeniem samochodów i motocykl do Polski.
              Mam nadzieję,że znajdzie mi coś ciekawego :)

Pozdrawiam !!!
          • bpit Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 10.02.05, 19:17
            1989, 70000 km, gmole, przewody ze stalowym oplotem, centralna podstawka, poobcierany gdzieniegdzie ale lakier oryginalny, wyższa owiewka. Razem z oplatami i rejestracją wyszedł mi 90000
            Opony kupiłem Mitasa za 460 zł komplet z założeniem.
            I kask Nolana N100 (jedyny który zdejmowałem bez pomocy personelu w sklepie, oczywiscie XXL). Pozdrawiam.
            I byłbym zapomniał - motorek jest w moim ulubionym kolorze tzn. biały ;)
            • bpit Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 10.02.05, 20:27
              oczywiscie to dodatkowe zero to chochlik klepnął, sorry 9 tys słownie
          • bullson Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 10.02.05, 20:03
            Za moja zapłąciłem 10500zł za gotowa do rejestracji, była goła, ale w bardzo
            dobrym stanie (w takim samym jest do dzis, i z bardzo małym-na 99% pewnym
            przebiegiem). Poza tym opony, zebatki, łancuch starczyły na przejechanie ponad
            20 tys km (czyli byly prawie nowe). W motocykl zainwestowałe: gmole 220zł -
            robione, kufer Moto-Detail,nowy - 300zł, stelaze do bocznych kufrów, nowe,
            LOUIS - 500zł, kufry GIVI E45 - 400zł za dwie sztyki-uzywki, po około 25 000km,
            nowy łancuch DID 525VM, zebatki, łożyska główki ramy u Olka za 500zł, Opony
            Michellin T66 - 800zł, filtry powietrza 80zł. Chce jeszcze kupic centralna
            podstawke bo nie mam.
            • cynek2003 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 11.02.05, 10:18
              Czyli z tego wniosek, że za 12÷13 tyś można mieć całkiem niezły motorek. No to
              teraz czekam na odwilż i zaczynam działać :o) Do zobaczenia na trasie!
              Pozdro!
              • bullson Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 11.02.05, 11:01
                Za taka kase mozesz wybrzydzac, nie napalaj sie, czekaj az znajdziesz super
                sztuke. Najlepiej dobrzy wyposazona bo jsli sam bedziesz ją dofinansowywał to
                sporo Cie to wyniesie.
                • cynek2003 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 20.02.05, 16:17
                  Witam ponownie. Czy ktoś mógłby się przyjżeć tej ofercie:
                  www.allegro.pl/show_item.php?item=42137068
                  Nie wiem, czy jest kożystna. Za to kolor motorek ma zaje...sty. Tyle, że
                  ten "inny" tłumik mi się nie podobie.
                  Pozdrawiam
    • Gość: tomi Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.02.05, 12:05
      Witam
      Ja może nie do końca na temat. Ale co sądzicie o porównianiu Super Tenere i DR
      BIG 800? Ktory bedzie lepszy pod wzgledem kosztów eksploatacji, wytrzymałości
      poszczególnych elementów silnika zawieszenia itp. Do jazdy głownie
      turystycznej, raczej po asfaltach (ale nie wykluczam jazdy w niewielki teren -
      szutry troche paiskow. Bez ekstermum). DR-y są raczej trochę tańsze podczas
      zakupu ale pytanie co dalej.
      Pozdr.
      • bullson Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 21.02.05, 18:25
        DR pali tyle samo, a nawet wiecej, jest słabszy, mniej dynamiczny, zawieszenie
        bardziej ma bardziej miekkie (akurat to mi sie bardziej podoba), 1
        cylinder=drgania jak cholera. Ja nigdy nie kupiłbym motocykla 1 cylindrowego do
        dalekiej turystyki, al Ty zrobisz jak uwazasz...
        • Gość: rysiek24 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 23:38
          nie wiem jak w dr big ale w klr sa walki wyrownowarzajace i drgan nie ma wcale na silniku mozna jajko polozyc i nie spadnie fakt faktem ze dr jest slaba 50 koni na ponad 200 kilowego sprzeta to zdeka za malo silnik ma zywotni bo 100.000 polata bez remontu fakt ze wal jest na lozyskach igielkowych nie na panewach jak padnie czeka droga regeneracja z roznymi skutkami mi osobiscie nie podoba sie Super Tenere (wyglad) zato Africa jest piekna i te V w silniku :) dr rowniez bardzo ladne ale slabe to jego wada przynajmniej te z 15 koni wiecej by sie przydalo a i 1 cylindrowce maja dosc brutalny charakter np : zestaw napedowy nie wystarcza na 10 tys km a spalanie ok 9 i ianczej oddaja moc niz 2 gary

pozdro
          • Gość: gość Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere IP: *.grohe.de / 213.31.191.* 22.02.05, 08:19
            Faktem jest że DR 800 ma te 10-15 koników za mało, ale prawdę mówiąc te konie
            przydają się tylko na autostradzie bo na normalnych drogach utrzymanie 140-160
            nie stanowi problemu, przy tych prędkościach bierze 7-7,5 l/100 i niestety
            mniej nie bedzie :(
            Przyśpieszenia są bardziej niż satysfakcjonujące zwłaszcza przy ruszaniu i tak
            do 120 dopiero wtedy odchodzą mocniejsze maszyny. Silnik to nieokrzesany brutal
            i ciężko jest jezdzić spokojnie a np ruszyć delikatnie nie da rady trzeba on
            sam tak drze do przodu - i to jest to co mi w nim nie pasowało.
            Po założeniu przewodów w oplocie hamulce są rewelacyjne (max. 2 palce) i
            zdecydowanie lepsze niż te z Tenery. Pozycja komfortowa, zawieszenie z jednej
            strony miękkie ale z drugiej pozwala na bardzo dynamiczną jazdę w zakrętach i
            spokojne zamykanie opon (K60 - Heidenau polecam), wady - zużycie paliwa,
            łańcuch na góra 10 tys km (Iris), szrpanie poniżej 3000 obr, praktycznie
            niemożliwe awaryjne odpalenie na pych...
            Porównywałem ostatnio z Supertenerą i kusiło te 19 KM więcej ale wybrałem coś
            innego i mam teraz 66 KM więcej :):):)
            • Gość: gość Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere IP: *.grohe.de / 213.31.191.* 22.02.05, 08:23
              jeszcze coś bo zapomniałem - DR800 ma dwa wałki wyrównoważające i powyżej 3500
              obr wibracje są nieodczuwalne,
              poza tym DR800 jest (raczej był) jedynym turystycznym enduro tej wielkości
              radzącym sobie w trudnym terenie i tutaj Super tenera wysiada.
              Poza tym SACS w Suzuki naprawdę działa i nigdy nie spotkałem tak świetnie
              działającego chłodzenia silnika opartego na oleju - przy błądzeniu po mieście w
              35 stopniowym upale na I/II temperatura oleju w misce nie przekroczyła 110
              stopni
              • cynek2003 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 22.02.05, 21:25
                A ja tam sie zakochałem w Super Tenere od pierwszego wejżenia hehe. I ta miłość
                jest coraz mocniejsza, a jak już zakupię w końcu ten motorek, to będzie orgazm
                8-mego stopnia!
                Pozdrawiam i do zobaczenia na trasie :o)
                • cynek2003 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 22.02.05, 21:26
                  Z tej miłości "wejrzenia" napisałem przez "ż". To musi byc miłość...
                  • bullson Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 23.02.05, 18:06
                    XZT tez ma dwa walki wyrownowazajace- ale wibracje przy około 4500 sa zbyt
                    silne...
                • viher79 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 24.02.05, 13:53
                  Witam wszystkich. Tez posiadam XTZ 750 i uwazam ze to taki motor na jaki
                  wyglada, solidny, dla mnie swietny na drogach gruntowych, szutsze, w kopny
                  piach nie ryzykuje z racji wagi motocykla, mojej 70 i mojego wzrostu 178cm. Na
                  naszych asfaltach pozwala na komfortowe podrozowanie a w zakretach i przy
                  hamowaniu trzeba wziasc pod uwage wysokosc motocylka i mase oraz kase jaka
                  wydalismy na sprzet. Za te pieniadze wloskiego zawieszenia czy radialnych
                  hamolcow nie znajdziemy w zadnym sprzecie. Ja u siebie rozebralem wszystkie
                  zaciski wymienilem gumki, zalozylem nowe klocki, przewody w stalowym oplocie i
                  tarcze (2000zl). Zalozylem nowe lozyska w kola, glowke ramy i wymienilem olej w
                  lagach. Zebatki i lancuch tez wymienilem na nowe oraz sprzeglo. Teraz moge
                  powiedziec ze moja Tenera z 89r. z przebiegiem na liczniku 38 000 (sprowadzony
                  ze szwajcarii - tyle bylo) jest pewna i prawdopodobnie bezawaryjna. Polecam
                  wszystkim takie zabiegi. Przejezdzilem 2000 km w tym sezonie (moj pierwszy na
                  niej) i nie mialem zadnych problemow az do konca listopada gdzie spalil mi sie
                  regulator napiecia. Teraz oczekuje na nowy sezon ale przez zime czesto
                  zastanawialem sie nad sprzedaniem, chyba jestem troche za lekki na nia :) . Do
                  motocykla nie mam zastrzezen, lac i jezdzic. Pozdrawiam
                  • bullson Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 24.02.05, 17:22
                    Jezeli sie nie ma przynajmniej 180cm wzrostu to lepiej nie wsiadac na XTZ-po
                    prostu w razie jakiegos nieposdziewanego przechyłu przy minimalnej predkosci
                    czy manewrowaniu nie da rady jej utrzymac - najlepiej od razu zaopatrzyc si w
                    gmole. Ja na swojej glebiłm kilka razy, ale tylko przy minimalnych predkosciach
                    na mokrej gliniastej drodze albo...przy wsiadaniu lub zsiadaniu z motocykla(
                    zahaczyła mi sie noga o kufer).
                    • hun660 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 25.02.05, 09:22
                      Ja dlatego wybrałem Tenere bo wszystko inne było za małe (oprócz AT i TA). Mam
                      194 cm i nawet jak motocykla zaczyna kopać to wystarczy trochę podepchnąc
                      nogami i po sprawie. Pozdr.
                      • bullson Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 25.02.05, 11:11
                        Ja mam 180cm wiec w terenie jestem zdany tylko na napeed z tylnego kola, a do
                        ziemi dostaje obydwiema pietami tylko w budach na kilkucentymetrowym obcasie
                        (wlasnie obcas byl głownym kryterium przy zakupie butów).
                        • cynek2003 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 25.02.05, 16:59
                          Ja mam 182 i 90 kilo wagi, więc wygląda na to, że jestem idealny :o) Nie za
                          niski, nie za wysoki, nie za chudy i nie za gruby. Już się nie mogę doczekac
                          końca zimy!
                          pozdro!
                          • bullson Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 28.02.05, 10:54
                            To co z tym portalem o XTZ??? ROBIMY ??? Bo ja jestem jak najbardziej na tak!!!
                            • cynek2003 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 28.02.05, 11:49
                              Jak już wcześniej nadmieniłem, moja rola przy tworzeniu portalu może polegać na
                              dostarczaniu zdjęć (bo się nie znam na tworzeniu stron www :o) Ale jestm za!
                              • motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 28.02.05, 11:59
                                No Ja niestety nie będe brał już z tym udziału :)
                                Oglądałem na motobazarze w katowicach XTZ 750 na zywo, po raz pierwszy i w
                                ogóle nie spodobał mi się ten motocykl pod wzgledem wizualnym :(

Jednak zmieniłem obiekt westchnień i pozostanę przy czymś zdecydowanie bardziej
                                szosowym :)
                                • bullson Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 02.03.05, 15:13
                                  Juz na devotach pisalem Ci,ze do Twoich preferencji bardziej pasowal bedzie
                                  TDM, a XTZ jest piękna!!!
    • Gość: Maciek XTZ 750 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere IP: *.elsat.net.pl 12.03.05, 23:18
      Witam !
      z ostatniego wpisu wynika ze chyba watek stal sie nieaktualny, szkoda! ale
      postanowilem jeszcze dorzucic swoje 3 grosze ;)
      XTZ to od roku moj ukochany misiu. wczesniej pyrkalem sobie na chopperku tej
      samej pojemnosci.
      coz moge powiedziec - wiele juz zostalo powiedziane we wczesniejszych wpisach i
      z wiekszoscia sie zgadzam.
      ale jak mozna napisac ze nie jest ladny..????!!!! :)
      jest SLICZNY !
      ten o ktorym Kolega pisze , a ktory to podziwial na bajzlu w Katowicach byl
      faktycznie niezbyt ladny - pomalowany niewyjsciowo, zeby nie powiedziec
      koszmarnie ! sam przygladalem mu sie z niesmakiem...
      jezeli ktos jest ze Slaska a zastanawia sie nad kupnem XTZ - niech sie ze mna
      kontaktuje jak tylko zejdzie snieg. Pogadamy przy piwku, pomaca se sprzeta,
      zabiore na test - drive.
      Ja jestem w tym zelazku zakochany. Kazdy jak wiadomo kupuje motorek pod swoje
      potrzeby i mozliwosci (zwlaszcza finansowe) i jak dla mnie ten sprzet pasuje
      jak ulal.
      Faktycznie nie jest polecany dla osob chuderlawych lub majacych ponizej 180
      wzrostu. Jest poprostu duzy, ciezki i niekiedy troche niepokorny w prowadzeniu.
      Co do strony poswieconej Super Tenerze - JESTEM ZA !!!! chetnie pomoge przy
      redagowaniu, niestety komputerowiec ze mnie lichy wiec od strony technicznej
      pomoc nie moge :(
      pozdrawiam wszystkich z forum,
      jak cos podaje mail:
      maciek_11@wp.pl

Maciek
      • cynek2003 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 16.03.05, 17:26
        Nareszcie ktoś konkretny!
        Ponieważ mam zamiar w ciągu najbliższych 3 miesięcy zakupić Super Tenere, nie
        wykluczone, że skorzystam z Twojej propozycji "pomacania" tego cudeńka. Dobrze
        sie składa, bo jestem z Wrocławia, a teraz pracuję w Krakowie, więc przez Górny
        Śląsk przejeżdżam dosyć często. Poza tym przydałoby się kilka rad, na co
        zwrócic uwagę przy zakupie, czego się spodziewać i jakie są koszty utrzymania.
        Jakby co odezwę się przez mejla.
        Tymczasem pozdrawiam "posiadaczy"!

Tomek Superhajermenedżer :o)

P.S. Rozmawiałem z kumplem, który robi stronki www i mam obiecaną pomoc w tej
        kwestii. Jak tylko kupię motorek, to ruszamy ze stronką!
        • Gość: Maciek_XTZ750 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere IP: *.elsat.net.pl 17.03.05, 22:30
          :) Jak najbardziej zapraszam !
          Jadac z Krakowa przejezdzasz autostrada okolo 1 km odemnie! Wystarczy wychaczyc
          zjazd "Wirek" i za 2 minuty jestes.
          Dzis odebralem mojego szerszenia z serwisu, mam pikny nowiutki lancuch, sprzet
          wyregulowany i az sam sie rwie do jazdy !
          Choc troche padalo nie moglem sobie odmowic przejazdzki i nakrecilem okolo 80
          km. Przy okazji ciut umylem sprzeta , a wlasciwie sam sie umyl bo od kiedy go
          kupilem jeszcze nie byl myty hehehe... :)
          Motocykl ma jezdzic a nie byc pucowany. Dlatego lubie enduro - im bardziej
          ublocone tym sliczniejsze !
          Fajnie jak bys tez kupil super tenera, zmajstrowalibysmy pierwsza polska
          stronke o tym modelu, a naprawde zasluguje na to! ;)
          pozdrawiam,
          Maciek
          • motowicher Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 17.03.05, 23:57
            Widzę, że Mój wątek nadal żyje i ma się dobrze :)
        • viher79 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 18.03.05, 10:51
          cynek2003 napisał:

> Nareszcie ktoś konkretny!
          > Ponieważ mam zamiar w ciągu najbliższych 3 miesięcy zakupić Super Tenere, nie
          > wykluczone, że skorzystam z Twojej propozycji "pomacania" tego cudeńka.
          Dobrze
          > sie składa, bo jestem z Wrocławia, a teraz pracuję w Krakowie, więc przez
          Górny
          >
          > Śląsk przejeżdżam dosyć często. Poza tym przydałoby się kilka rad, na co
          > zwrócic uwagę przy zakupie, czego się spodziewać i jakie są koszty utrzymania.
          > Jakby co odezwę się przez mejla.
          > Tymczasem pozdrawiam "posiadaczy"!
          >
          > Tomek Superhajermenedżer :o)
          >
          > P.S. Rozmawiałem z kumplem, który robi stronki www i mam obiecaną pomoc w tej
          > kwestii. Jak tylko kupię motorek, to ruszamy ze stronką.

Ja od 5 lat mieszkam w Krakowie a moja Tenera od 2, studjuje na Politechnice a
          pochodze z Biłgoraja. Mamy tam taki mały Kamikaze Squad Biłgoraj który stanowi
          50% Kamikaze Squad Lublin www.motocykle.lublin.pl polecam stronke i galerie
          oraz filmiki z Hubertem i jego 201 m. Wpisując sie wczesniej wspominałem o mnie
          (178cm, 75kg)To w niekturych sytuacjach troche za mało ale z takim kierowcą
          Tenera potrafi wiele pokazać i wywołać usmiechy na tważach chłopaków z klubu.
          Nadaje sie również do jazdy na codzień na miasto i na trase. Namawiam do dbania
          o motocykl a napewno sprzęt odpłaci sie przez cały sezon. Cynek 2003 jezeli cię
          interesuje tenera, moja jest do zobaczenia na Czyżynach.
          • cynek2003 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 18.03.05, 14:46
            Dzięki za zaproszenie do Czyżyn! Teraz jeszcze przydałaby się jakaś Tenera "do
            kupienia", a nie tylko "do zobaczenia". W każdym razie zacząłem się już bardzo
            konkretnie rozglądać za jakimś w miarę przyzwoitym egzemplarzem, bo stopniał
            śnieg i serce się rwie do jazdy (a swoją Jawę musiałem sprzedać). Coś mi się
            wydaje, że to będzie wyjątkowo udany sezon :o)

Pozdrawiam

Cynek
          • bullson Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 22.03.05, 19:26
            > Ja od 5 lat mieszkam w Krakowie a moja Tenera od 2, studjuje na Politechnice
            a
            > pochodze z Biłgoraja. Mamy tam taki mały Kamikaze Squad Biłgoraj który
            stanowi
            > 50% Kamikaze Squad Lublin www.motocykle.lublin.pl polecam stronke i galerie
            > oraz filmiki z Hubertem i jego 201 m. Wpisując sie wczesniej wspominałem o
            mnie
            >
            > (178cm, 75kg)To w niekturych sytuacjach troche za mało ale z takim kierowcą
            > Tenera potrafi wiele pokazać i wywołać usmiechy na tważach chłopaków z klubu.
            > Nadaje sie również do jazdy na codzień na miasto i na trase. Namawiam do
            dbania
            >
            > o motocykl a napewno sprzęt odpłaci sie przez cały sezon. Cynek 2003 jezeli
            cię
            >
            > interesuje tenera, moja jest do zobaczenia na Czyżynach.
            Hej, ja byłem na PK na Czyzynach moja XTZ we czwartek. Ciesze sie, ze watek
            zyje i ze jest szansa na tą stronę o XTZ 750.
            • cynek2003 Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere 05.04.05, 09:50
              Siema!
              Wczoraj widziałem "na żywo" Hondę 750 Africa Twin. Ale bydle wielkie! I tak
              Tenera mi się bardziej podoba :o)
              Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka