Dodaj do ulubionych

Nowy polski motocykl

11.01.05, 21:48
Słyszeliście coś o naszym nowym wynalazku?
Motocykl Pronar 125. Są dwie wersje.
www.pronar.pl/motory/index.htm
Wygląda na bardzo prosty i pewnie bardzo tani. Może być ciekawym pojazdem na pierwszy motor. Ma ktoś o nim jakieś bliższe informacje?
Obserwuj wątek
    • Gość: edwin Re: Nowy polski motocykl IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 11.01.05, 22:02
      tzn w śm coś było coś 3450 za 2T i coś więcej za 4T zgineła mi gazeta więc nie wiem a i silnik z mińska...

pozdrawiam
      edwin
    • Gość: cyklon Re: Nowy polski motocykl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:23
      Czemu we wszystkich polskich firmach barkuje stylistów? Takie motocykle to w
      Indiach robią a nie w prężnie rozwijającym się kraju.
      • nibo Re: Nowy polski motocykl 11.01.05, 22:27
        Takie motocykle to w
        > Indiach robią a nie w prężnie rozwijającym się kraju.
        hehehe;)
    • Gość: kozak Re: Nowy polski motocykl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:37
      Faktycznie mogli by poprawić te motorki. Napewno hamulce
    • macieksobol Re: Nowy polski motocykl 12.01.05, 14:58
      Jak dla mnie super moto. Tanie proste no i przede wszystkim nie drogie takich
      powinno być więcej. Pozdrawiam
      • Gość: Murcilago Re: Nowy polski motocykl IP: *.net.pl / 62.233.214.* 12.01.05, 20:04
        Dobrze ,dobrze tylko kompletnie niema tu stylu.Proponuje nawiązać współprace z
        włoskimi projektantami np. Pinifarina,Ital-designe ; )
        • Gość: wojtekk1000 Re: Nowy polski motocykl IP: *.wroclaw.mm.pl 12.01.05, 22:19
          Murcilago dobrze "mówi"!!
          To coś nie ma stylu - "dizajn" jest kompletnym dnem, a technika nie zaskakuje
          (nie zaskakiwalaby nawet 10 lat temu)!!
          • macieksobol Re: Nowy polski motocykl 12.01.05, 22:22
            Na motocykl za taką cene nie patrzy się tylko jeździ. Pozdrawiam
            • Gość: wojtekk1000 Re: Nowy polski motocykl IP: *.wroclaw.mm.pl 12.01.05, 22:27
              Ten motocykl w/g mnie nadaje się do filmów o PRL - klasa robotnicza, i ten
              motocykl obok WSKi jako wspaniałe "cudo techniki" dla mas!! heh!! Lipa a nie
              motocykl!!
              • kojotkurier Re: Nowy polski motocykl 12.01.05, 22:43
                powiedzmy ze to bedzie tylko moje zdanie wiec sie nie wkur..cie Mogli dac
                jeszcze wieksze lustra (od lublina) i wydech pociagnac przy samej ziemi co
                ku..wa jest! cofamy sie w rozwoju ! nie podoma mi sie i nie kupil bym
                mojej corce takiego obzyna ! jako pierwszy motocykl?1 po co zeby sobie gust
                wypaczyc? cena ,cena -cena jest ok ale to nie obliguje do braku stylu za o
                wiele mniejsze pieniadze robilo sie ladniejsze motocykle co to za roznica dla
                nich gdyby ten wydech troche gora poprowadzic zaczelo by to w jakims kierunku
                isc a tak ni pies ni wydra nie podoba mi sie kojot
                • Gość: prawnik prawdziwy Re: Nowy polski motocykl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 23:59
                  kojot:
                  i nie kupil bym
                  mojej corce takiego obzyna ! jako pierwszy motocykl?1 po co zeby sobie gust
                  wypaczyc?

to jak?córce kupujesz -a sobie gust wypaczasz?

jakis poje..y jestes niekonsekwentnie ;))
                  • kojotkurier Re: Nowy polski motocykl 13.01.05, 19:29
                    wypowiedz godna prawdziwego prawnika jestes milusi z wyrazami goracego
                    ubolewania kojot
    • Gość: edwin Re: Nowy polski motocykl IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 12.01.05, 22:36
      nie narzekajcie i módlcie się żeby się przyjął i ludzie na nim zarobili i żeby stał się bodźcem dla kogoś z kasą i wyobraźnią kto otworzy nową produkcję nowego pięknego motocykla....polskiego motocykla...całkowicie

pozdrawiam
      edwin
      • kojotkurier Re: Nowy polski motocykl 12.01.05, 22:46
        ale edwinku oni juz wykazali sie brakiem weobrazni co nie mogli kogos kto sie
        zna zatrudnic zeby doradzil jak wygladaja motocykle? chinczycy juz lepsze
        robia bo mimo ze hu.we to chociaz wygladaja a ten nie wyglada pozdrawiam
        kojot
      • macieksobol Re: Nowy polski motocykl 12.01.05, 22:52
        Jak ktoś mi pokaże motocykl za tą cenę to się zgodzie. Prawda nie wygląda super
        ale czy nasze Wsk były takie piękne?? A ile ludzi nimi jeździło. Ja wole
        jeździć na takim pronarku niż do końca życia jeździć na Wsk. Takie jest moje
        zdanie.
    • Gość: cyngiel Re: Nowy polski motocykl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 22:51
      Powiedzmy: "nowy motor w sprzedaży w Polsce". Jest nieciekawy i chyba dla
      krasnoludków - ~1200 mm rozstawu osi. Jeszcze trochę i klemy akumulatora
      zostawiliby na wierzchu...Czy liczą na frędzle przy siodle?
      Gdzie jesteś Sokole M111, SFM Junaku, WSK Perkozie?
      • Gość: Marko Re: Nowy polski motocykl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 09:05
        to ja wolałbym zapłacić za to trochę więcej ale żeby to nie wyglądało tak
        OCHYDNIE!!!!!!!!! Czy oni myślą że ktos bedzie jeździł takim badziewiem???
        Dlaczego jak nasi coś wymyślą to musi być brzydkie?? Tak jakby to qrwa była
        jakaś zasada, że jak polskie to szpetne musi być i już. Nawet 12 latek by to
        wymyślił lepiej. Ja myślę że się nie przyjmie u nas ale tylko z powodu tego
        "oryginalnego" wyglądu.
    • szymon.dziawer Re: Nowy polski motocykl 13.01.05, 09:50
      To jeszcze obejrzyjcie i porównajcie z tym:
      www.wfm.pl/
      De Facto powstają na bazie tych samych Mińsków. WFM ma poprawiony ukłąd
      wydechowy i podobno przed sprzedażą wszystkie motocykle sa dokłądnie sprawdzane
      i usuwane są wady fabryczne. nie wiem jak Pronar.
      Pozdrawiam
      Szymon
    • Gość: mmarcinn Re: Nowy polski motocykl IP: 213.199.201.* 13.01.05, 10:38
      WFM-ka chyba ładniejsza nie? ja bym wybrał tą miejską albo wyscigowa:) a moze
      enduro.
      tylko zeby tam silnik jakis 4-rosów dali to chyba mniej kłopotów z eksploatacja
      by bylo nie?
      Może na pierwszy motocykl bedzie można kupic w końcu coś nowego a nie ciągle
      remontowac zajżdżone japończyki
      • Gość: Malakian Re: Nowy polski motocykl IP: *.pool8255.interbusiness.it 16.01.05, 14:52
        Ja tam osobiscie wolalbym 10cio letniego japonca niz to dziadostwo...to jest
        motor z technika z przed 20stu lat...ze tani to ok...ale jak on wyglada!
    • Gość: edwin Re: Nowy polski motocykl IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 10:38
      jak mamy porównywać...to
      mcasta.ru/eng/mainhome2.htm
      eh kojot chyba ma rację żyjemy w polsce.....

pozdrawiam
      edwin
      • Gość: edwin Re: Nowy polski motocykl IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 10:41
        zły link przpraszam
        mcasta.ru/eng/motorcycle/mmvz-113.html
        pozdrawiam
        edwin
        • Gość: wojtekk1000 Re: Nowy polski motocykl IP: *.wroclaw.mm.pl 13.01.05, 12:35
          WSK "ścigacz"

Nie skomentuję tego!
          • wojteq_st Re: Nowy polski motocykl 13.01.05, 13:55
            juz ten minsk jest ladniejszy od tego polskiego "cuda"
            mcasta.ru/eng/mainhome2.htm
            a swoja droga za 3000zł mozna kupic naprawde elegancka etz 251, zgadzam sie ze
            co nowe to nowe i przy etz moze byc cos do roboty, ale jak wyglada etz 251

Jednak w tym kraju nic nie juz nie da sie zrobic, jak juz byli tacy tepi i
            biedni to se mogli allegro otworzyc i sciagnac jakis dzisiejszy wyglad z
            jakiegos japonca i 2T to juz nie teraz i moglby miec te 250cm
            • wojteq_st Re: Nowy polski motocykl 13.01.05, 13:57
              mcasta.ru/eng/mainhome2.htm albo to idealna motorynka
              • Gość: kozak Re: Nowy polski motocykl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 14:00
                Ktoś zna cenę Urala Wolfa?
                • Gość: cyngiel Re: Nowy polski motocykl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 14:28
                  Hay,
                  rąbnij w pierwszy link od Edwina, ten niby pomylkowy w tym wątku.

:-))
    • Gość: DEMON Re: Nowy polski motocykl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:37
      Zapomnij o tym wynalazku z Białorusi!!!!
      YAMAHA YBR 125 to jest dopiero motorbike za ok.9900zł
      a ten PRONAR 125 za 4200zł jest porażką wszechczasów- bynajmniej na naszym
      rynku!!!!!!!!!!!!!!
      • wielki_czarownik EE 13.01.05, 16:29
        Na pierwszy motorek to zamiast wydawać 10 kapci na japońca to wolałbym kupić takie coś:
        mcasta.ru/eng/motorcycle/zdk-sova200.htm za $530
        albo
        mcasta.ru/eng/motorcycle/zdk-courier.html za $600

Jak się gdzieś przewrócę to strat nie będzie a jak mi się motory nie spodobają to łatwo sprzedam i dużo nie stracę.

A ten nasz brzydki, ale za takie pieniądze nie wiem czy się lepszą nówkę trafi w tym kraju.
        • Gość: DEMON Re: EE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 18:28
          Ogólnie nie można porównywać technologi YAMAHY do starego mińska a ta COBRA
          była już oferowana chyba ok.7lat temu i opisana w ŚM- jako niezbyt udany
          produkt.
          Oczywiście że jest tańszy ale AWARYJNOŚĆ jest o wiele większa, z drugiej strony
          mała utrata wartości(tylko kto to odkupi), a PRESTIŻ równy zeru.
          Tak więc wszystko zależy od tego do czego ma ci służyc motor, gdzie będziesz
          nim jeździł i jak długo zamierzasz go posiadać.
          YAMAHA po 10latach będzie warta pomiędzy 1000zł-2000zł(zależne od stanu), a
          PRONAR lub inne tego typu nie więcej niż 500zł(o ile wytrzyma).

PS.SZYMON dobrze radzi z tymi WFM-kami bo są trochę lepsze niż PRONAR i są
          różne wersje.
          • Gość: MJ Re: EE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 20:03
            Motor ma dawać przyjemność z jazdy i spełniać oczekiwania właściciela, a nie
            być źródłem prestiżu.
            --
            Chociaż, czy ja wiem?
            • wielki_czarownik Dokładnie 13.01.05, 22:30
              Ja mam sentyment do starych motorów. Żadnego japońca. Mi się marzy jakiś przedwojenny klasyk. A do "rusków" też mnie ciągnie. Proste, trwałe, bezkompromisowe i takie niekomercyjne.
              Jak ktoś lubi japońce to proszę bardzo. Ale ja wolę prosty motor bez zbędnych dodatków.
    • Gość: MJ Re: Nowy polski motocykl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 18:39
      Wiecie co?
      Ja bym wolał, żeby produkowali (jak Royal Enfield) te nasze pierwotne SHLki,
      PZLki i WSKi, tyle że współczesnymi technologiami. Osiągi lepsze niż w tych
      pronarach, konstrukcje dosłownie polskie i mające jakiś konkretny styl, a nawet
      klasyczny urok.

Jak szukałem pierwszego motocykla też chciałem coś nowego - byłem oglądać
      mińska 125 (koleś w Krakowie sprowadza je i sprzedaje w swoim salonie Fiata po
      2500PLN). 125cc, dwusów, z centralną podstawką.

Na zdjęciach wygląda OK.
      W rzeczywistości - opony wyglądają jak odlane po pół i sklejone w całość, nad
      lampą na owiewce ślad jakby ktoś nakleił taką brązową taśmę klejącą i zerwał,
      wszystko na kierownicy ordynarnie plastikowe z nadlewami z wyprasek. Motocykl
      ogólnie jakiś taki niedoszlifowany. Pod bakiem paliwa żywe kable (no,
      izolowane), ale taka wiązanka bez żadnego tunelika, czy osłonki.
      Koleś, jak zobaczył we mnie poważnego człowieka powiedział, żebym za te
      pieniądze poszukał motocykla, ale motocykla. Bo tego mińska właściwie trzeba
      kupić, pojechać po dom, rozkręcić i od nowa złożyć.

Nie mam nic do ludzi, którzy tym jeżdżą. Jeśli ktoś woli kupić za 2500 takiego
      mińska, tomosa, czy to z niniejszego wątku za trochę więcej, niż mieć powiedzmy
      eMZetkę - jego wybór. Ale ETZ na początku lat 90. miała więcej współczesnych
      cech niż te miński i pronary.

Ja jeżdżę MZ 125 RT (do obejrzenia www.motocyklemz.pl).
      To jest idealny na początek motor, który wyglądem, poziomem techniki i
      wykonaniem budzi zachwyt. Ludzie oglądają na ulicy, robią zdjęcia, nie wierzą,
      że to eMZetka. Osiągi ma też kapitalne, jak na 125cc 4T.

Fakt - nowa kosztuje 18000PLN, a nie 3000, a używana w dobrym stanie koło
      6000PLN, ale to dla Niemca tyle, co dla nas taki pronar. W Niemczech zasiłek
      dla bezrobotnych jest wyższy niż nasza minimalna pensja, a najmniejsza pensja
      wynosi u nich 5000PLN.

Kogo na co stać - co kto woli.
      Ja mając zapłacić 3500 za tego pronara wolę dołożyć ceną mińska i mieć
      motocykl, ale motocykl.

A kolegów i koleżanki na mińskach i pronarach są dla mnie jak najbardziej
      motocyklistami, mimo że ich sprzęty mnie nie interesują. Ale komu z was podoba
      się każdy motocykl świata?
      MJ
      • Gość: cyklon Re: Nowy polski motocykl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 12:17
        MJ nieźle napisałeś. A co do twojego motorka to nie wiedziałem że MZtki zrobiły
        się takie fajne:)
        Pozdr
    • Gość: a Re: Nowy polski motocykl IP: *.icpnet.pl 16.01.05, 14:59
      Jeśli mamy sie już cofać w rozwoju , a nie rozwijać to zamiast produkowania
      takiego "syfu" można wskrzesić starego pczciwego Junaka.Myślę iż więcej
      klientów znalazłoby sie na ten produkt.
      Oczywiście Junaka jako klasyka a nie to koreańskie gó.. co ma naklejkę junak.
      • Gość: cień1100 Re: Nowy polski motocykl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 15:14
        Wydaje mi się,że to byłby dobry pomysł.Z pewnością byłoby wielu chętnych na niego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka