03.02.05, 18:11
Witam, mógłby ktoś opisać dokładne działanie systemu SRAD? Wiem ogólnie co to
jest ale chciałbym wiedzieć coś dokładniej... Ciekawi mnie też czy SRAD różni
się czymś od takich systemów w innych motocyklach? Bo tylko Suzuki w nazwie
motocykla wyraźnie zaznacza "SRAD". Czy to znaczy, że w innych motocyklach
tego nie ma czy poprostu dla innych producentów jest to normalka i
nie "chwalą" sie specjalnie tym? Czy SRAD to jest ogólna nazwa systemu
doładowania czy też zastrzeżona dla Suzuki?
Obserwuj wątek
    • kojotkurier Re: SRAD 03.02.05, 18:18
      srad to skrot od nazwy systemu doladowania air boxu powietrzem,to takie rury
      prowadzace od przedniej owiewki do airboxu i przy wiekrzych predkosciach
      powoduje cos w rodzaju doladowania dajac tym samym i zwiekszone osiagi .Inne
      firmy takrze to produkuja ale pod innymi nazwami ,nie jest to zadna juz nowosc
      ale to suzuki tak firmowalo te motocykle nie wiem czy cie to zadawala kojot
      (jak bym sie mylil to mnie poprawcie chetnie sie czegos naucze)
      • blade20 Re: SRAD 03.02.05, 19:53
        Dzieki za odp! Tyle mniej wiecej wiedzialem, wiec duzo wiedzialem. Czyli to działa podobnie jak turbina... ? Powietrze do silnika "wpycha" przez co wzrasta moc, dzieki szybszemu spalaniu?? Dobrze mowie czy cos mi sie wali???
        • Gość: wojtekk1000 Re: SRAD IP: *.wroclaw.mm.pl 03.02.05, 20:00
          No powiedzmy, choć w/g mnie ten cały "srad" (Ram Air System) to jest taki chwyt
          reklamowy. Turbina działałaby lepiej!
          • patmate Re: SRAD 03.02.05, 20:24
            System powoduje przyrost mocy dopiero przy najwyższych prędkościach, gdy
            powietrze napływa do wlotu ze zwiększoną prędkością, co zwiększa ciśnienie w
            układzie zasilania. Zdaję się że Yamaha obiecuje w R1 przyrost o 8KM (z 172 do
            180KM). W starym M albo ŚM był artykuł o tym zjawisku, jednak przyrost podobnej
            wielkości (wtedy wyszło im chyba 3-5KM) nie daje wiele, bo przy prędkości
            maksymalnej efektom dodatkowej mocy przeciwstawia się opór powietrza
            opływającego cały pojazd.
            pzdr
            • lysout Re: SRAD 03.02.05, 20:29
              To już Yamahowski EXUP jest lepszy.........
            • kojotkurier Re: SRAD 03.02.05, 20:30
              jednym z najwiekszych atutow takiego ustrojstwa jest cena to nie jest droga
              sprawa a turbina oooooo ona jest o wiele bardziej wydatna ale i bardziej
              skomplikowana i drozsza pozdrawiam kojot ps. wiedzials zatem wszystkoi
              co tu wiecej gadac
              • blade20 Re: SRAD 04.02.05, 17:51
                Widzialem filmik GSXR600 z turbinka - nie porownywalne do tego seryjnego ze "SRADem". To lata a nie jezdzi...
                • Gość: Patrycja Re: SRAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 22:11
                  www.scigacz.pl/index.php?document=303
          • Gość: PrzemasFZR ee tam turbina IP: *.pcz.pl 03.02.05, 21:38
            system SRAD (suzuki ram air direct ) jest to poprostu doladowanie dynamiczne
            motocykla za pomoca cisnienia ktore tworzy sie w kanalach dolotowych silnika
            motocykla
            turbina moze i dzialalaby lepiej gdyby nie fakt ze ma duza bezwladnosc (
            turbodziura) i jest o wiele cieższa niz po prostu puste pudelko( pojemnik)
            ktory wykorzystuje zjawiska falowe ( impuls dodatni cisnienia w kanale
            dolotowym)
            poza tym turbina jest .... o wiele drozsza i bardziej zawodna niz rzeczony air
            box

pozdrawiam Przemas
            • Gość: PrzemasFZR exup IP: *.pcz.pl 03.02.05, 21:40
              yamahowski EXUP to ustrojtwo wykorzystujace to samo zjawisko falowe tylko na
              ujemnym znaku tj. podcisnieniu w kolektorze wylotowym :) a poza tym to mozna
              uzywac jednego i drugiego naraz :P
              Przemas
            • blade20 Re: ee tam turbina 04.02.05, 21:25
              Przemas wyjasnij mi jesli mozesz co to jest turbodziura??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka