Gość: d Re: odpowiedzcie IP: *.acn.waw.pl 05.04.05, 18:52 czy sie szybciej psuje skrzynia biegow jesli nie wbija sprzegla przy zmianie biegu?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szynszyll Re: odpowiedzcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 19:01 nie stary - uszlachetnia sie - sprzeglo jest dla podniesienia kosztow produkcji. jesssssuuuuuu... jak dlugo jeszcze?!?!?!?! szynszyll xlv750r Odpowiedz Link Zgłoś
edwin.sk Re: odpowiedzcie 05.04.05, 19:01 nie...... w skuterach rowerach i wszelkich automatach:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: odpowiedzcie IP: *.acn.waw.pl 05.04.05, 22:22 bez sarkazmu!!!!! skoro sie psuje to dlaczego jest taka mozliwosc? nic nie zgrzyta wchodzi zajebiscie? a sprzeglo jest do rusznia nie???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
bruse Re: odpowiedzcie 06.04.05, 03:16 Właśnie Wy chłopaki się nie znacie!! Ja tez wbijam zawsze bez sprzegla, oooo !! zaraz pojde i jej wogole zdemontuje (zbedne kilogramy). Do ruszania stary tez nie potrzebne! Otwierasz przepustnice na maks!! i kopiesz mocno jak w kickstarter ino ze w wajche od biegow.. nic nie gasnie i ruszasz z fajnymm zryyyyywem.... bruuuummm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc !!!! Re: odpowiedzcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 11:32 zebym ci twarzy nie zdemontował !!! jak chcesz Brus to podaj nr gg to sobie troszke pogadamy :D:D:D:D !!!! moje gg to 7312393 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ec Re: odpowiedzcie IP: 195.117.245.* 06.04.05, 08:17 Wiadomo, że niektóre motocykle są do tego przystosowane np. w crossie czy moto GP. Ale z ruszania to jeszcze nie widziałem, zeby ktos bez sprzęgła ruszał!!!!! Np. w crossie sprzęgło uzywa się do ruszania, zatrzymywania i regulowania mocy i obrotów silnika w trudnym terenie. Zauwarz, że na zawodach tego typu mało kto wysprzęgla, raz, że zyskuje cenne sekumdy, a dwa motor jest do tego przystosowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: odpowiedzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 12:07 nie kazdego stać na wymianę skrzyni lub całego silnika parę razy w sezonie jak (chyba )mogą to robić zawodowcy...pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: odpowiedzcie IP: *.acn.waw.pl 06.04.05, 13:38 no i o to mi kurde chodzi!!!!!! ja mowie wlasnie o crosie! rzeczywiscie zyskujesz na czasie! sprzeglo sie przydaje do wychodzenia z zakretu z duza predkoscia, podrywania na jedno kolo no i oczywiscie ruszania (oczywiste) fakt ze mozna nie wciskac sprzegla nie oznacza ze jest to wskazane! dlatego pytam a wy sie nasmiewacie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: odpowiedzcie IP: *.acn.waw.pl 06.04.05, 13:40 ale kurde sie nie dowiedzialem... czy psuje sie ta skrzynia (dodoam w crosie) jesli nie uzywam sprzegla przy zmianie na wyzszy i redukcji??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur.so Re: odpowiedzcie IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 06.04.05, 16:35 jak sie nie dowiedziałes czy sie psuje czy nie to przeczytaj jeszcze raz odpowiedzi. oczywiście ze sie psuje. zawodnicy zmieniaja biegi bez sprzęgła ale często remontuja silnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ec Re: odpowiedzcie IP: 195.117.245.* 07.04.05, 19:19 Ja niedokońca sie z tym zgadzam. Pytałem sie fachowca i lepiej wciskać bez (oczywiście w maszynach do tego przystosowanych). Chodzi tu głównie o czas i prace silnika bo jak wysprzęglasz to sprzęgło zabiera moc, a potem oddanie wiąże się z umknięciem gazu, czasem na to i nabraniem obrotów na biegu. Nie zmniejsza to żywotności bo go nie używasz to jest konstrukcja, a kosz i tak sie wyklepuje i tak, a skrzynia jest tak skonstruowana, żeby można było zmieniać bez sprzęgła. Tak więc zdania na ten temat sa podzielone. Ja mówie oczywiście w motocyklach takich konstrukcji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: husqvarnawr125 Re: odpowiedzcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.05, 18:48 dla waszych wiadomosci to w crossie i enduro jest kłowa skrzynia biegow i sprzegla uzywa sie tylko do ruszania i redukcji !! Czasem kiedy chcemy wysjc z wirazem z zakretu lub chcemy nadrobic czas na zakrecie uzywam sprzegla poniewaz podnosi on wysokosc obrotow motocykla co daje mniejszy czas na wrzucenioe kolejnego biegu co skutkuje wieksza predkoscia . ;]pytanie jest jak najbardziej na temat jezeli sie nie znacie to nie odpisujcie i nie nasmiewajcie sie z ludzi !!!!! pa pozdr 600 !! enduro rulezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ec Re: odpowiedzcie IP: 195.117.245.* 10.04.05, 15:16 No właśnie "jak sie nie znacie to nie piszcie". Widać, że słabo przeglądacie Ś.M. (bez urazy), nie raz był artykół na temat sprzęgła i wogóle w testach niektórych motocykli można sie tego też doczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
juchas115 Re: odpowiedzcie 10.04.05, 15:51 Bez sprzęgła można przerzucać, jedynie nie wskazane jest przerzucanie bez sprzęgła z 1 na 2 gdyż tam jest luz u w ogule oraz podczas redukcji, w tedy sie zębatki niszczą, chociarz ktoś kto bardzo dobrze zna się na pracy silnika ma swój moto wyczuty doskonale to w pewnym momencie tesz można. Skrzynia biegów nie niszczy się w ogule gdy przeżucasz biegi do góry (od 2 w zwyż). - tyczy się to właśnie crossów i tego typu motorów. Mówił mi starszy koleś co całe życie przepracował na naprawianiu maszyn i z tego zyje i naprawia do tej pory, ma ona bardzo dobrą opinie wśród wieelu ludzi, koleś jezt złota rączka i badzo dobrze sie zna i ja to potwierdzam. pozdro/juchas Odpowiedz Link Zgłoś