Dodaj do ulubionych

odpowiedzcie

IP: *.acn.waw.pl 05.04.05, 18:49
Obserwuj wątek
    • Gość: d Re: odpowiedzcie IP: *.acn.waw.pl 05.04.05, 18:52
      czy sie szybciej psuje skrzynia biegow jesli nie wbija sprzegla przy zmianie
      biegu??????????
      • Gość: szynszyll Re: odpowiedzcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 19:01
        nie stary - uszlachetnia sie - sprzeglo jest dla podniesienia kosztow produkcji.

jesssssuuuuuu... jak dlugo jeszcze?!?!?!?!

szynszyll
        xlv750r
      • edwin.sk Re: odpowiedzcie 05.04.05, 19:01
        nie...... w skuterach rowerach i wszelkich automatach:P
        • Gość: ..... Re: odpowiedzcie IP: *.acn.waw.pl 05.04.05, 22:22
          bez sarkazmu!!!!!
          skoro sie psuje to dlaczego jest taka mozliwosc? nic nie zgrzyta wchodzi
          zajebiscie? a sprzeglo jest do rusznia nie????????????
    • bruse Re: odpowiedzcie 06.04.05, 03:16
      Właśnie Wy chłopaki się nie znacie!!
      Ja tez wbijam zawsze bez sprzegla, oooo !! zaraz pojde i jej wogole zdemontuje
      (zbedne kilogramy). Do ruszania stary tez nie potrzebne! Otwierasz przepustnice
      na maks!! i kopiesz mocno jak w kickstarter ino ze w wajche od biegow.. nic nie
      gasnie i ruszasz z fajnymm zryyyyywem.... bruuuummm

• Gość: Gosc !!!! Re: odpowiedzcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 11:32
        zebym ci twarzy nie zdemontował !!! jak chcesz Brus to podaj nr gg to sobie
        troszke pogadamy :D:D:D:D !!!! moje gg to 7312393
    • dragon600 Re: odpowiedzcie 06.04.05, 06:33
      normalnie ręce opadają...
      • Gość: ec Re: odpowiedzcie IP: 195.117.245.* 06.04.05, 08:17
        Wiadomo, że niektóre motocykle są do tego przystosowane np. w crossie czy moto
        GP. Ale z ruszania to jeszcze nie widziałem, zeby ktos bez sprzęgła ruszał!!!!!
        Np. w crossie sprzęgło uzywa się do ruszania, zatrzymywania i regulowania mocy
        i obrotów silnika w trudnym terenie. Zauwarz, że na zawodach tego typu mało kto
        wysprzęgla, raz, że zyskuje cenne sekumdy, a dwa motor jest do tego
        przystosowany
        • Gość: Krzysztof Re: odpowiedzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 12:07
          nie kazdego stać na wymianę skrzyni lub całego silnika parę razy w sezonie jak
          (chyba )mogą to robić zawodowcy...pozdr
          • Gość: ..... Re: odpowiedzcie IP: *.acn.waw.pl 06.04.05, 13:38
            no i o to mi kurde chodzi!!!!!!
            ja mowie wlasnie o crosie! rzeczywiscie zyskujesz na czasie! sprzeglo sie
            przydaje do wychodzenia z zakretu z duza predkoscia, podrywania na jedno kolo no
            i oczywiscie ruszania (oczywiste) fakt ze mozna nie wciskac sprzegla nie oznacza
            ze jest to wskazane! dlatego pytam a wy sie nasmiewacie!
            • Gość: ..... Re: odpowiedzcie IP: *.acn.waw.pl 06.04.05, 13:40
              ale kurde sie nie dowiedzialem... czy psuje sie ta skrzynia (dodoam w crosie)
              jesli nie uzywam sprzegla przy zmianie na wyzszy i redukcji???
              • Gość: artur.so Re: odpowiedzcie IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 06.04.05, 16:35
                jak sie nie dowiedziałes czy sie psuje czy nie to przeczytaj jeszcze raz
                odpowiedzi. oczywiście ze sie psuje. zawodnicy zmieniaja biegi bez sprzęgła ale
                często remontuja silnik
                • Gość: ec Re: odpowiedzcie IP: 195.117.245.* 07.04.05, 19:19
                  Ja niedokońca sie z tym zgadzam. Pytałem sie fachowca i lepiej wciskać bez
                  (oczywiście w maszynach do tego przystosowanych). Chodzi tu głównie o czas i
                  prace silnika bo jak wysprzęglasz to sprzęgło zabiera moc, a potem oddanie
                  wiąże się z umknięciem gazu, czasem na to i nabraniem obrotów na biegu. Nie
                  zmniejsza to żywotności bo go nie używasz to jest konstrukcja, a kosz i tak sie
                  wyklepuje i tak, a skrzynia jest tak skonstruowana, żeby można było zmieniać
                  bez sprzęgła. Tak więc zdania na ten temat sa podzielone. Ja mówie oczywiście w
                  motocyklach takich konstrukcji.

Pozdrawiam
                  • Gość: husqvarnawr125 Re: odpowiedzcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.05, 18:48
                    dla waszych wiadomosci to w crossie i enduro jest kłowa skrzynia biegow i
                    sprzegla uzywa sie tylko do ruszania i redukcji !! Czasem kiedy chcemy wysjc z
                    wirazem z zakretu lub chcemy nadrobic czas na zakrecie uzywam sprzegla poniewaz
                    podnosi on wysokosc obrotow motocykla co daje mniejszy czas na wrzucenioe
                    kolejnego biegu co skutkuje wieksza predkoscia . ;]pytanie jest jak najbardziej
                    na temat jezeli sie nie znacie to nie odpisujcie i nie nasmiewajcie sie z
                    ludzi !!!!! pa pozdr 600 !! enduro rulezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

• Gość: ec Re: odpowiedzcie IP: 195.117.245.* 10.04.05, 15:16
                      No właśnie "jak sie nie znacie to nie piszcie". Widać, że słabo przeglądacie
                      Ś.M. (bez urazy), nie raz był artykół na temat sprzęgła i wogóle w testach
                      niektórych motocykli można sie tego też doczytać.
                      • juchas115 Re: odpowiedzcie 10.04.05, 15:51
                        Bez sprzęgła można przerzucać, jedynie nie wskazane jest przerzucanie bez
                        sprzęgła z 1 na 2 gdyż tam jest luz u w ogule oraz podczas redukcji, w tedy sie
                        zębatki niszczą, chociarz ktoś kto bardzo dobrze zna się na pracy silnika ma
                        swój moto wyczuty doskonale to w pewnym momencie tesz można. Skrzynia biegów
                        nie niszczy się w ogule gdy przeżucasz biegi do góry (od 2 w zwyż). - tyczy się
                        to właśnie crossów i tego typu motorów.
                        Mówił mi starszy koleś co całe życie przepracował na naprawianiu maszyn i z
                        tego zyje i naprawia do tej pory, ma ona bardzo dobrą opinie wśród wieelu
                        ludzi, koleś jezt złota rączka i badzo dobrze sie zna i ja to potwierdzam.
                        pozdro/juchas

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka