Dodaj do ulubionych

Ile pali FJ1100?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 20:00
Wiem, ile pali yamaha FJ 1200, która ma 127KM. Za to dowiedziałem się, że FJ
1100 ma 100KM. Myślałem, że będzie mniejsza różnica, więc może w zużyciu
paliwa też będzie większa niż myślę. No! To ile pali FJ 1100 przy kulturalnej
jeździe po mieście?
Obserwuj wątek
    • Gość: MJ Re: Ile pali FJ1100? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 20:03
      Siup. Chyba jednak przeczytałem o zdławionej wersji. Ale powyższe pytanie jest
      aktualne.
      • Gość: Biker Re: Ile pali FJ1100? IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 25.04.05, 06:48
        Bywa ze i 10 litry. A srednio to FJ pali dosc duzo. Ponizej 8 litrow ciezko
        zejsc jadac na trasie. Wersja zdlawiona pali nieco wiecej niz odlokowana.
        pozdr
        • Gość: FJ 1100 model 85 Re: Ile pali FJ1100? IP: *.play-internet.pl 09.08.14, 17:36
          Moja spala przy normalnej eksploatacji w trasie ok. 5 litrów i nawet z kuframi nie przekroczyła 5.5 l/100km (jazda 90-130) w mieście delikatnie to ok. 7-8 litrów / 100km zależy ile zimnych rozruchów na ssaniu wypadnie. Nie pałuję silnika wiec nie wiem jak to się by miało ale pewnie ok. 2 x tyle po mieście by spaliła dając w piec tak mi się wydaje . To jest piękny klasyk i trzeba mu trochę szacunku okazać. Super się prowadzi, bezawaryjna jednostka, lekko odzywający się kosz sprzęgłowy podczas hamowania silnikiem, demontowałem go nie ma prawie luzu jest jak nowy ale jednak te kilka setek gdzieś się kumuluje dając po obwodzie kosza luz ok. 1 mm i moja wersja jest taka że kosz się kosząc napiera albo na podkładkę tuz za nim na wałku sprzęgłowym lub koło zębate z wałem bo po wciśnięciu sprzęgła tego nie słychać. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich miłośników tego pięknego klasyka.
    • Gość: rzawy Re: Ile pali FJ1100? IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 25.04.05, 08:55
      Hej możesz mi poradzic jak jeżdzić kulturalnie po mieście bo to cholernie
      trudne.Blokujesz jakoś manetkę?
      • Gość: bob Re: Ile pali FJ1100? IP: 195.205.97.* 25.04.05, 09:24
        Kupiles taki motocykl aby po miescie jezdzic??? kup sobie skuter!!
        • louiswmb Re: Ile pali FJ1100? 25.04.05, 11:05
          -raczej jeszcze nie kupil dlatego ze jak by mial takowy to na stacje do pelna i
          na miasto...tak ze trzy razy i wszystko jasne ..nie ?

Mialem FJ 1200 zrobilem nia 16tys.w sezonie srednio liczylem 7l/100km,glownie
          trasy i malo zagladania do miasta,predkosci tak 110-120km/godz.to nawet 6-
          6.5l/100,jednak jak zajzalem do miasta tak na chwilke to odrazu 8/100...
          (mialem-oryginalne filtry,przelozenie zmniejszajace obroty)
          Znajomy dojezdzal do pracy przez miasto FJ12 i mowil ze brala 11/100km...
          Natomiast bardzo duzo jezdzilismy we dwoje w trasy z kolega i On mial FJ1100 i
          jemu zawsze palila przynajmniej 0.5l/100km mniej jak moja...

Tylko nie mozna wszystkich tak do jednego wora dlatego ze to sa motocykle z
          przelotem 100tys.km-okolo i wiele od ich "nowosci"moglo byc
          zmienione,ponadto :zmiany w gaznikach(dyno-jety),stopien zuzycia,poziom
          regulacji,stan swiec,filtra powietrza,przelozenie(szybsze-wolniejsze-std.) itp.
          Louis
          • Gość: MJ Re: Ile pali FJ1100? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 20:40
            Napisałeś:
            > zmiany w gaznikach(dyno-jety),stopien zuzycia,poziom
            > regulacji,stan swiec,filtra powietrza,przelozenie(szybsze-wolniejsze-std.) itp

O co chodzi, z tymi dyno-jetami?

I są jakieś metody na zmniejszenie jej zużycia (tak jak było z SuperTenerą i
            tymi "szwajcarskimi" zaworkami czy czymś /pisałem o tym kiedyś na tym forum/?)
            Bo jak można coś zrobić bez chamskiego przytykania, to mnie interesuje. Jak nie,
            to trudno - okażę się zbyt biedny na utrzymanie eFJoty...
            • matej23 Re: Ile pali FJ1100? 25.04.05, 21:47
              Dyno-jety to są sportowe dysze gaźnikowe (większe, czy jakie?)
            • louiswmb Re: Ile pali FJ1100? 26.04.05, 15:20
              Witam,
              Ale o co chodzi z tymi dyno-jetami???...-ja wspomnialem o tym nie ze wzgledu na
              mozliwosc zmniejszenia zuzycia paliwa tylko na mozliwosc zwiekszenia!!! zuzycia
              poprzez zalozenie zestawu "wizja mocy" przez poprzedniego wlasciciela.
              W tych zestawach znajdoja sie sprezyny i chyba piec kpl. dysz jak dobrze
              pamietam i jezeli wlasciciel zapodal ten najwiekszy kpl. to mamy niezle
              smoczysko ;-)
              -kazda FJ pociaga olej(zajezy od stylu jazdy ale zawsze ubywa,najwiecej jak sie
              ja wkreca na obroty)

Ja z perspektywy czasu oceniam FJte jako motocykl niedrogi w zakupie jak na ta
              klase motocykla sportowo-turystycznego,dobrze sie prowadzi na prostej i w
              zakrecie opone zamykalem bez problemu,miejsce na trzy kufry jest
              wygospodarowane bez ograniczen,bardzo trwaly i wygodny...
              Do ceny zakupu nalezy doliczyc :synchronizacje i regujecje,kpl.opon,dobry
              lacuch,kpl.filtrow i 10 l oleju(dwie zmiany+dolewki) oraz smar do lancucha i
              mamy 10-15 tys.km na sezon
              Jak chodzi o styl jazdy to ja raczej jezdzilem w przedziale 1-5tys.obr/min
              dlatego ze nie bylo potrzeby jej krecic ;-)
              Pozdrawiam
              Louis
              R1150GS
        • Gość: MJ Re: Ile pali FJ1100? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 20:36
          1. Nie kupiłem /ewentualnie nie jeszcze/
          2. Nie "aby po mieście jeździć", tylko żeby użytkować go również w mieście, bo w
          mieście mieszkam, a turystyki codziennie się nie uprawia.
          3. Gdyby interesowały mnie skutery nie pisałbym na forum "Motocykle".

Tylko szukam motocykla sportowo - tyrystycznego i sie dowiaduję. Bo słyszałem,
          że da się zejść do 6,5 litra. Jak na taką pojemność byłoby nieźle.
          • Gość: Biker Re: Ile pali FJ1100? IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 26.04.05, 11:02
            Zapomnij o tym zeby zejsc ponizej 6,5 litra. FJ jest stosunkowo drogim
            motocyklem w utrzymaniu. Co prawda jest nie do zajechania i bardzo trwaly ale
            po ok 100 tkm lubi brac olej.To tez trzeba liczyc. A 8 litrow/100km to dolna
            granica zuzycia paliwa. I nie pomoze tu jakas spokojna jazda. On musi swoje
            spalic

Romek
            FJ 1200
            • Gość: slavek Re: Ile pali FJ1100? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 08:51
              Moja fj 1100 średnio na trasie z ładunkiem i pasażerem spala 6 do 7 litrów przy
              prędkosciach podróżnych 120 - 140 km/h
      • Gość: MJ Re: Ile pali FJ1100? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 20:33
        Nie daje się ponieść... I chodziło o kulturę w sensie nie zajeżdżania silnika
        obrotami, a nie o to co się widzi na tych ulicach.
        • matej23 Re: Ile pali FJ1100? 25.04.05, 21:49
          A co rozumiesz poprzez "zajeżdżanie obrotami"? Bo silniki sportów raczej lubią
          szybko się kręcić... Tak mi się wydaje.
          • Gość: MJ Re: Ile pali FJ1100? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 10:34
            Na razie nie mam sporta. I miałem na myśli wkręcanie na full przed ruszeniem ze
            skrzyżowania, a nie już przed zmianą biegów w trakcie jazdy. A mowa była o
            eFJocie, gdzie czytałem że jak się ją zbyt sportowo traktuje, to siadają
            pierścienie tłokowe, czy coś jeszcze...
            • matej23 Re: Ile pali FJ1100? 26.04.05, 10:41
              No być może, w końcu to nie pierwsza młodość...
    • Gość: wsk-perkoz Re: Ile pali FJ1100? IP: 31.135.23.* 02.01.14, 21:31
      Zależy jakie miasto masz na myśli i ile stoisz w korkach. Ja w 7-8 się mieszczę trasa do 6
      • Gość: lysout Re: Ile pali FJ1100? IP: *.centertel.pl 11.08.14, 06:45
        Gość portalu: wsk-perkoz napisał(a):

> Zależy jakie miasto masz na myśli i ile stoisz w korkach. Ja w 7-8 się mieszczę
        > trasa do 6

Myślisz ze on dalej jeździ tą FJotą i dalej się zastanawia nad zużyciem paliwska?
    • Gość: DARO Re: Ile pali FJ1100? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.15, 12:55
      Z tego co wiem a sam posiadam fj1100 i on fabrycznie ma 124 KM a nie 100KM. A fj1200 ma chyba nie cale 130KM
      Co do spalania, to przynajmniej moja przy trasie ok 300km z dość agresywna jazda miedzy 100km a 200km/h przy wysokich obrotach( bo jechałem z niewyżytymi driverami:)ja swoim fjocikiem jeżdżę raczej turystycznie) spalanie nie przekroczył mi 6 l.
      A ogólnie przez sezon zaobserwowałem spalanie na przełomie minimum 5,5l max 7ll
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka