Gość: Grzesiek IP: 195.150.76.* 19.06.05, 11:45 Mam mz etz 250 i chcialbym wiedziec jaki jest najlepszy olej do mieszanki dla niej.I ile on moze kosztowac Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: robak Re: Jaki olej do dwusówu IP: *.szczecinek.net.pl / 193.238.168.* 19.06.05, 14:08 mysle że do MZ spokojnie wystarczy półsyntetyk z orlenu. pamietaj, że nie mozna przechodzic z oleju gorszego na lepszy bo lepsze wypłukuja nagar po tym gorszym i czasami trzeba przez to robic remont. jesli juz to najlepiej zmienic olej na lepszy przy wymianie tłoka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rambo bambo Re: Jaki olej do dwusówu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 14:27 polecam jednak mineralny do MZ. np.elf 25zł butelka, nie zostawia syfu i nagaru, po otworzeniu cylindra po 10000km bylo czysciotko, co jest nierealne dla mixolu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: Jaki olej do dwusówu IP: *.szczecinek.net.pl / 193.238.168.* 19.06.05, 19:15 przelicz sobie przebieg miedzy remontami, ilosc "spalonych" butelek oleju i porównaj cene polsyntetyka z orlenu za 10 zł i tego Twojego za 25zł. nie proponuje mixolu tylko polsyntetyk!! za ta cene nie bedzie to jakas rewelacja ale konstruktorzy chyba i tak nie przewidywali, że etki beda latały na castrol racing 2t fullsyntetick :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rambo bambo Re: Jaki olej do dwusówu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 23:44 moj silnik w mz 251 89r. się rozszczelniał od półsyntetyków. daltego polecam do mz jako czesto juz leciwych maszyn tego elfa, bo jezdzielem na wszytskim co dalo sie kupic do 2t i ten pasował mi najbardziej, ale jak ktos ma ete z 10000km przebiegu, to mozna smiało jać tego półsyntetyka. za 10zł! Odpowiedz Link Zgłoś
saracen1608 Re: Jaki olej do dwusówu 20.06.05, 15:48 Gość portalu: robak napisał(a): > rewelacja ale konstruktorzy chyba i tak nie przewidywali, że etki beda latały > na castrol racing 2t fullsyntetick :D Stary , moze jestem nienormalny ale do soich jaskółek ( roczniki 59` i 62 ` ) leje tylko Castrol RS 2T ( cena 39 PLN za litr). U mnie sie to po prostu opłaca. Moto lepiej chodzi , łatwiej odpala i pali mniej na sto ( teraz ok 4 a wczesniej 5 - 5,5 litra). Wczesniej jezdziłem na połsyntetyku Penzoil i cały czas zawalało mi swiecę. Oczywisce wiem ze to troche przegiecie lac do takiego starucha taki olej , ale silnikowi to najwyrazniej słuzy. W zimie wymienialem uszczelke pod głowica a gładz cylindra, tłok , pierscienie wygladały jak nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
donlesio Re: Jaki olej do dwusówu 23.06.05, 15:54 To potwierdza też moją opinię. Uzywałem swego czasu do TS Arala. Kosztował pod koniec 16 pln/litr - mineralny. Co ciekawe w D tez kosztował ok. 14,00 tylko Euro. Na nim była podziałka (tzn. na butelce) co 100 ml, a więc mogłem dolewać do wielokrotności 2 litrów (pół podziałki). Niestety, do dziś nie wierzę w polskie oleje, zostało mi to tak od czasu Selektola Super Plus. Na Aralu motocykl mniej kopcił, środek (tzn głowica i tłok) też miały mniej nagaru no i zaleta taka, że otwarta butelka i powtórnie zakręcona NIE CIEKŁA. Jak raz inny produkt wsadziłem pod siedzenie, to na stacji miałem co czyścić z oleju :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Re: Jaki olej do dwusówu IP: *.cstnet.pl 20.06.05, 09:33 Najlepszy jest olej do pił motorowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ec Re: Jaki olej do dwusówu IP: 195.117.245.* 22.06.05, 08:29 Znajomy do MZ ETZ 150 leje Sthil-a właśnie do pił motorowych. Ja do swojej Jaskółki 62 rok leje Castrolla TT, myślę, że to wystarczajacy olej jak na taki silnik, a R2 oczywiscie, że jest lepszy, ale wydaje mi sie, ze do bardziej wysilonych motorów. Leje go do swojej CZ-ki 125 Cross. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hun660 Re: Jaki olej do dwusówu IP: 212.69.75.* 23.06.05, 14:28 Spokojnie wystarczy Mixol S, ten silnik był opracowany pod kątem olejów takiej klasy, a nawet gorszych np Lux. Odpowiedz Link Zgłoś
donlesio Re: Jaki olej do dwusówu 23.06.05, 15:55 Tak, tylko w instrukcjach naprawy do tych motocykli zawsze był rozdział o czyszczeniu nagaru z głowicy, tłoka i wypalaniu rury wydechowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzakas Mixol a dlaczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 17:40 Bo mz nie zaszkodzi sam jakbym mial mz lał bym jej jak miałem simsona lałem mixol i mi sie niegdy nie zatartl a wiele przeszedl nic nie uszkodzilo. Cena 5 zł litr z beczki i łatwo przeliczysz ile zaoszczedziesz na 3000 kilomterow niekoniecznie wymieniając czesci masz kase na nowe na mixolu a na innych nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtasek Re: Jaki olej do dwusówu IP: *.play-internet.pl 17.03.16, 23:48 Witam. Radzę lać lepszy olej niż mixol, mój ojciec miał kiedyś nową mz ts, lał mieszankę z mixolu (bo lepszego wtedy nie było - był lux 10, lux dw i jako najlepszy wtedy u nas mixol S) 1;50. Przejechał z 5000-6000km, wszystko chodziło cacy, aż tu nagle w czasie jazdy silnik momentalnie osłabł i staną, że ani wałem ruszyć... Rozebrano silnik i okazało się że jedno z łożysk głównych się zatarło i obróciło czopem w bieżni zatartego łożyska i mało używany wał z fajnym korbowodem poszedł na szmelc, bo czopa obrobiło. Tłok przytarty był i jak widać było mixol nie smarował i nie zabezpieczył jak trzeba... I może ktoś zarzucić że był motor katowany, albo jeżdzony w górach itp- nic z tych rzeczy używał go tylko mój ojciec wtedy pod 40-stkę i spokojnie jeździł, a motorami jeździł od wczesnej młodości i umiał się tym obsługiwać. Polecam Makitę do pił- cena umiarkowana i dobra jakość, albo jakikolwiek marowy do pił ( stihl, husquarna, statoilu itp) tylko one już kosztują i wtedy można lać 1;50 i jest pewność że nic się nie powinno dziać. Na mixolu można jeździć też tylko że trzeba lać więcej np. 1;33 to wystarczy, tylko dymic będzie i nagaru kupę, podobnie z tymi orlenowskimi półsyntetykami- też robiłem silnik piaggio i po orlenie - (dozownikowe podawanie oleju) i też nie zabezpieczył... A co do wypłukiwaniu nagarów, to spokojnie można lać lepszy olej po eksploatacji silnika na gorszym bez szkody dla silnika. Tyle że przejściowo może mocniej dymić i rzadko się zdarza może mostkować świece. Szerokości życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysa Re: Jaki olej do dwusówu IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 24.03.16, 06:06 Wojtasek otrzymujesz "złotą łopatę" - ku... 11 lat - wyryłeś dziurę na 3 km w głąb ziemi, żeby znaleźć ten post? Odpowiedz Link Zgłoś